فهرست مطالب

مدیریت بهداشت و درمان - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 20، تابستان 1395)

مجله مدیریت بهداشت و درمان
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 20، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سمیرا قنبری*، حسین راغفر صفحات 7-19
    مقدمه
    وقتی سخن از تاثیر بیماری های مزمن بر اقتصاد جهانی و ملی می شود، هزینه های مستقیم، شامل کلیه هزینه های مربوط به تشخیص و درمان بیماری و هزینه های غیرمستقیم شامل از دست رفتن بهره وری و کارایی در اثر بیماری، باید مورد توجه قرار گیرند. هدف این مطالعه، تجزیه و تحلیل تاثیر هزینه ای بیماری غیر واگیر سرطان، در سطح ملی، بر روی رشد تولید و درآمد ملی است.
    روش پژوهش: در این پژوهش کاربردی، هزینه های 22 نوع سرطان برای 18 گروه سنی با فواصل 5 ساله، در زنان و مردان، مورد محاسبه قرار گرفته اند. سپس، معادله مربوط به تاثیر منفی هزینه های بهداشتی و درمانی سرطان بر درآمد ملی کشور، با روش کمترین مربعات معمولی، برآورد شده است. در ادامه، روند رشد هزینه های انواع مختلف سرطان ها و تولید ناخالص داخلی، از سال 1383 تا 1415، با استفاده از مدل ARIMA و در نرم افزار Eviews7 پیش بینی شده است. هم چنین داده ها به صورت فصلی مورد استفاده گرفته اند.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهند هزینه های درمانی اکثر سرطان های بررسی شده در این مطالعه، روند رو به رشدی را در طول 20 سال آینده تجربه خواهند کرد هم چنین رابطه مخارج سرطان با تولید ناخالص داخلی در ایران، نشان می دهد که طی سال های 1383 تا 1415، به طور متوسط 7/2 درصد تولید تولید ناخالص ملی در اثر بروز انواع مختلف سرطان از دست خواهد رفت.
    نتیجه گیری
    ابتلا به بیماری های غیر واگیر و افزایش سهم هزینه های سرطان در بودجه فرد بیمار و کاهش قدرت خرید وی، مانع مشارکت وی در فعالیت های سودده اقتصادی شده، درآمد ملی و تولید ناخالص داخلی یک کشور و درنتیجه رشد اقتصادی آن را کند خواهد کرد.
    کلیدواژگان: بیماری های مزمن، هزینه های سرطان، درآمد ملی، رشد اقتصادی
  • علی وفایی نجار، علی اصغر رضایی، حبیب الله اسماعیلی، میترا دوگونچی، الهه هوشمند* صفحات 21-30
    مقدمه
    پزشکی تدافعی، تصمیم گیری های درمان پزشکان است به منظور محدود کردن خطاهای پزشکی که می تواند عواقبی را به لحاظ کیفیت مراقبت افراد و بهره وری از منابع محدود سلامت در پی داشته باشد. هدف از این مطالعه بررسی علل بروز این پدیده و ارائه راهکارهایی برای کاهش آن از دیدگاه دست یاران تخصصی دانشگاه علوم پزشکی مشهد می باشد.
    روش
    این مطالعه توصیفی - تحلیلی است که در بین تمام دست یاران تخصصی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 93 انجام شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود. داده های پرسشنامه در نرم افزار spss20 جمع آوری گردید و با استفاده از آمارهای توصیفی و تحلیلی شامل آزمون های کروسکال والیس و من ویتنی در سطح معنی داری 0.05 و در قسمت سوالات باز با استفاده از تحلیل محتوا آنالیز شد.
    یافته ها
    بیشترین علت بروز پزشکی تدافعی «برای جلوگیری از مورد دادخواهی قرار گرفتن و اقدام قضایی از طرف بیماران »(2/87%) و کمترین علت انجام دادن پزشکی تدافعی نداشتن بیمه مسئولیت و جلوگیری ریسک از دست رفتن سرمایه پزشک، آموزش تدافعی عمل کردن پزشک در اقدامات درمانی – تشخیصی برای بیمار (7/43%) گزارش شده است. شرکت کنندگان در این پژوهش 6 راهکار کلی برای کاهش پزشکی تدافعی ارائه دادند که شامل: اعمال حمایت های قانونی از پزشکان (46.2 درصد)، طب مبتنی بر شواهد (19.8 درصد)، ایجاد پایگاه اطلاعاتی داده های بیمار (19.8 درصد)، آشناسازی جامعه با مفهوم پزشکی تدافعی (16.5درصد)، تقویت کار گروهی (13.2 درصد) و اصلاح شیوه برخورد با شکایات (9.9 درصد) است.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی است پزشکی تدافعی در دست یاران تخصصی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بالا و رایج است، در این راستا لذا پیشنهاد می شود آموزشهای مرتبط با رفع این پدیده و هدایت به سمت ابعاد مثبت آن به پزشکان داده شود. هم چنین رفتارهای پزشکی تدافعی به طور قابل توجهی با اقدامات کاملا ساده کاهش می یابند.
    کلیدواژگان: تدافعی، خطاهای پزشکی، دست یاران تخصصی
  • حمیدرضا مهارلو، امید براتی *، محمد هادی ماهر صفحات 31-38
    مقدمه
    هزینه بالای خدمات بستری بیماران سبب شد تا وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی برای کاهش پرداخت از جیب بیماران طرح تحول نظام سلامت را در کشور اجرا نماید. شیوع بالای بیماری های قلبی عروقی و هزینه بالای خدمات سهم قابل توجهی بر افزایش هزینه های نظام سلامت و پرداختی بیماران دارد. هدف مطالعه حاضر بررسی سهم منابع تامین کننده هزینه خدمات بستری ارایه شده به بیماران قلبی عروقی شش ماهه قبل و بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت می باشد.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و روش مورد استفاده توصیفی- تحلیلی است برای حصول به اهداف این مطالعه و تدوین متون و ادبیات پژوهش از مطالعات کتابخانه ای و روش اسنادی استفاده شده است. اطلاعات مورد نیاز پژوهش از صورت حساب 601 بیمار قلبی عروقی ،مراجعه کننده به بیمارستان قلب الزهرا (س) شیراز، قبل و بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت می باشد. داده ها در چک لیست های آماری ثبت گردید. سپس در نرم افزارexcel جهت تحلیل آماری وارد شده است، تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون مانند من ویتنی صورت پذیرفت.
    یافته ها
    میانگین کل پرداخت از جیب بیمار بعد از اجرای طرح تحول جهت بای پس عروق کرونر با اختلافی معنی دار از 10649295 ریال به 6971268 ریال کاهش یافت (001/0P<). میانگین سهم بیمه های پایه از کل هزینه یک واحد عمل جراحی بای پس عروق کرونری، از 41847802 ریال در قبل از اجرای طرح به 94782096 ریال بعد از اجراح طرح تحول نظام سلامت افزایش معنی داری نشان داد (001/0P<).
    نتیجه گیری
    هم زمان با اجرای طرح تحول سلامت و کاهش پرداخت هزینه از جیب بیمار به منظور تامین هزینه های اعمال جراحی، درصد قابل توجهی از کل هزینه های پرداختی توسط سازمان های بیمه گر پوشش داده می شود.
    کلیدواژگان: طرح تحول نظام سلامت، هزینه، منابع تامین مالی، بیماران قلبی عروقی
  • مرتضی قاسمی، فاطمه علیان فینی* صفحات 39-46
    مقدمه
    سازمان بهداشت جهانی سلامت را بعنوان «سلامت کامل جسمی، ذهنی و اجتماعی، و نه صرفا غیاب بیماری» تعریف می کند. توجه به عواطف مثبت و رضایت مندی از زندگی و رفاه اجتماعی و توجه به ابعاد فیزیکی، عاطفی، معنوی و اجتماعی مقوله ای است که در کشور ما کمتر به آن پرداخته شده است و در صورت توجه به این مقوله افزایش سطح راندمان کاری، بهبود عملکرد، رضایت شغلی افراد را بدنبال خواهد داشت.
    روش پژوهش: در این مطالعه تحلیلی – کاربردی، جهت سنجش میزان سلامت و تعیین عوامل خطر تاثیرگذار برآن، کلیه مدیران دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی شهرستان اراک پرسشنامه سلامت روانی و فیزیکی براساس مدل Holistic Wellness شامل شش حیطه سلامت فیزیکی، اجتماعی، عاطفی، فکری، حرفه ای و معنوی را تکمیل نموده اند.
    یافته ها
    در این مطالعه تحلیلی 83 نفر شرکت نمودند که میانگین بالاترین میزان سلامت در حیطه سلامت معنوی 1/4 و پایین ترین آن در حیطه سلامت فیزیکی 4/3 بود. عوامل سمت شغلی، میزان سلامت فیزیکی، میزان خواب شبانه، بیماری های حمله قلبی، کلسترول خون بالا، فشار خون ودیابت به عنوان عوامل خطر شناسایی شد (با میانگین زیر 3).
    نتیجه گیری
    در نتیجه این پژوهش، بیماری های حمله قلبی، کلسترول خون بالا، فشار خون ودیابت بالاترین تاثیر را در میزان سلامت افراد ایجاد نمودند.
    کلیدواژگان: معیارهای خطر سلامتی، سلامت روانی و فیزیکی، مدل Holistic Wellness
  • محمد علیزاده، ابوالقاسم گل خندان* صفحات 47-61
    مقدمه
    شناسایی عوامل و فاکتورهای تاثیرگذار بر هزینه های سلامت می تواند در تعیین بهترین سیاست ها برای کنترل و مدیریت هزینه های سلامت مفید و موثر باشد. مطالعات گذشته در این زمینه با فرض اطمینان مدل انجام شده است؛ در حالی که، عدم توجه به مسئله نااطمینانی مدل می تواند منجر به تورش و عدم کارایی در برآورد پارامترها شود که نتیجه آن پیش بینی های نامناسب و استنتاج آماری نادرست است. بنابراین، هدف اصلی این مطالعه شناسایی تعیین کنندگان قوی هزینه های بخش سلامت در ایران تحت نااطمینانی مدل می باشد.
    روش پژوهش: این مطالعه با استفاده از اطلاعات و داده های آماری 22 متغیر که بر اساس مبانی نظری و مطالعات تجربی بر هزینه های بخش سلامت موثرند، به شناسایی تعیین کنندگان قوی این هزینه ها در ایران طی سال های 1392-1358 پرداخته است. به این منظور از رویکرد متوسط گیری بیزی برآوردهای کلاسیکی (BACE) (به دلیل ویژگی های مناسب برای در نظر گرفتن فرض عدم اطمینان مدل)، استفاده شده است. هم چنین، تحلیل داده ها به کمک نرم افزار R انجام شده است.
    یافته ها
    برآورد 40000 رگرسیون و میانگین گیری بیزی از ضرایب، نشان می دهد که متغیرهای درآمد سرانه با احتمال 98/0 و ضریب 70/0، نرخ شهرنشینی با احتمال 93/0 و ضریب 25/1، سرانه هزینه های عمومی سلامت با احتمال 83/0 و ضریب 29/0، بار تکفل با احتمال 50/0 و ضریب 27/0، سرانه ی پزشک با احتمال 49/0 و ضریب 20/0 و نرخ بیکاری با احتمال 38/0 و ضریب 07/0-، غیرشکننده و قوی می باشند.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاکی از آن می باشد که مهم ترین تعیین کنندگان هزینه های بخش سلامت در ایران به ترتیب عبارت اند از: درآمد سرانه، نرخ شهرنشینی، سرانه هزینه های بهداشت عمومی، بار تکفل، سرانه ی پزشک و نرخ بیکاری. اثر تمام این متغیرها بر سرانه هزینه های بخش سلامت در بلندمدت حتمی و قوی است.
    کلیدواژگان: هزینه های بخش سلامت، نااطمینانی مدل، رویکرد متوسط گیری مدل بیزی، ایران
  • علی بنیادی نایینی، مهناز احدزاده نمین، علی امینی * صفحات 63-73
    مقدمه
    شرکت های داروسازی به عنوان شرکت هایی راهبردی با ماهیت رقابت پذیری از سهمی قابل توجه در مزیت رقابتی کشور برخوردار هستند. بنابراین مسئله رقابت پذیری در چنین شرکت هایی در عصر حاضر به موضوعی مهم و چالشی تبدیل شده است. در محیط های پیچیده رقابتی، تنها سازمان هایی می توانند به رقابت پذیری خود ادامه دهند که عملکرد خود را در توانمندی های نوآوری فناورانه تقویت نمایند. توانمندی های نوآوری فناورانه نیز از داده ها و اطلاعات جدید و بروز در حوزه فناوری بهره می برد که خود نیازمند هوشمندی فناوری می باشد. از این رو در این پژوهش به دنبال ارزیابی اثرات هوشمندی فناوری بر کارایی توانمندی های نوآوری فناورانه و رقابت پذیری شرکت های داروسازی می باشیم.
    روش پژوهش: این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نوع توصیفی- تحلیلی است و برای جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. داده های این پژوهش از 55 شرکت فعال در صنعت داروسازی استخراج گردیده و به کمک روش تحلیل پوششی داده های شبکه ای به تجزیه و تحلیل آنها پرداخته شده و کارایی شرکت های مورد نظر، با و بدون هوشمندی فناوری ارزیابی شده است.
    یافته ها
    در این پژوهش مشخص شد که بکارگیری هوشمندی فناوری بر کارایی توانمندی های نوآوری فناورانه و رقابت پذیری این شرکت ها تاثیری مثبت داشته و در اغلب موارد کارایی آن ها را را افزایش داده است. این پژوهش نشان داد که قبل از بکارگیری هوشمندی فناوری، تنها 54/34 درصد از شرکت ها تحت بررسی نمره کارآیی کامل را کسب کردند.
    نتیجه گیری
    رویکرد این پژوهش، بررسی نقش هوشمندی فناوری بود که مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان می دهند که این نقش معنادار بوده و نقش موثر هوشمندی فناوری بر کارایی توانمندی های نوآوری فناورانه و رقابت پذیری را به اثبات می رساند.
    کلیدواژگان: هوشمندی فناوری، توانمندی های نوآوری فناورانه، رقابت پذیری، تحلیل پوششی داده ها (DEA)
  • روح الله سهرابی*، هدیه مبشری، عباس صمدی صفحات 75-89
    مقدمه
    در راستای سیاست های نظام بهداشت و درمان بسیاری از کشورها، مبنی بر بهبود مراقبت های بهداشتی و درمانی، پیاده سازی ناب به عنوان راه دست یابی به این مهم موردتوجه قرارگرفته است اما یک سازمان یک شبه نمی تواند ناب شود و نیازمند فراهم کردن پیش شرط های ساختاری است؛ لذا درک عوامل زمینه ای در پیاده سازی سیستم ناب در موفقیت و اثربخشی این سیستم نقش بسزایی دارد.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر، پژوهشی توصیفی است که به روش مقطعی در نیمه اول سال 1394 در بیمارستان های دولتی شهر همدان انجام گرفت. در این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته در دو مرحله، جهت گردآوری داده ها استفاده شد. در مرحله اول، جامعه آماری 179 نفر متشکل از؛ سرپرستاران، روسا و مدیران واحدهای بالینی و پشتیبانی بودند که به روش تصادفی ساده با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 122 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب گردید. در مرحله دوم، پاسخ گویان 10 نفر از خبرگان دارای تحصیلات فوق لیسانس و یا دکتری باسابقه اجرایی حداقل 5 سال در زمینه مدیریت بیمارستان بودند. در مرحله اول تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار آماری SPSS22 و در مرحله دوم رتبه بندی عوامل موثر بر ناب سازی بیمارستانی به روش AHP نرم افزار Expert Choice صورت گرفت.
    یافته ها
    بیمارستان های شهر همدان از بعد آموزش و مشارکت کارکنان و همسویی سیستم پاداش و عملکرد با اهداف ناب، در سطح مطلوبی قرار ندارند. هم چنین شناسایی و از بین بردن اتلافات با وزن نسبی 234/0 دارای بیشترین وزن و سیستم پاداش و ارزیابی عملکرد با وزن 032/0، دارای کمترین وزن در میان هفت عامل آمادگی ناب سازی است.
    نتیجه گیری
    پیاده سازی ناب بدون در نظر گرفتن بستر مناسب، در درازمدت منجر به عدم کارایی و اتلاف منابع می شود. هم چنین توجه به عوامل آمادگی با توجه به حساسیت و نقش بسزای شناسایی و از بین بردن اتلافات در دست یابی به بهبود عملکرد، از ضروریات است.
    کلیدواژگان: سنجش، سطح آمادگی، بیمارستان های دولتی، سیستم ناب
  • مرضیه لنگری، محبوبه سلیمانپور عمران، بهرنگ اسماعیلی شاد* صفحه 91
    مقدمه
    یکی از عوامل موثر بر بروز رفتارهای شهروندی سازمانی، عجین شدن کارکنان با شغل است؛ افرادی که با شغل خود عجین می شوند، از شغل خود رضایت بیشتری داشته و نسبت به سازمان خود تعهد بالایی ابراز می کنند. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه عجین شدن با کار و رفتار شهروندی سازمانی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی بجنورد می باشد.
    روش پژوهش: از لحاظ هدف، کاربردی و به روش توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری، کلیه کارکنان دانشکده های علوم پزشکی بجنورد به تعداد 120 نفر بود که 90 نفر بر اساس جدول مورگان به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش، برای رفتار شهروندی سازمانی، پرسشنامه اورگان و برای سنجش عجین شدن با کار پرسشنامه «کنجر و لداهل» می باشد. پایایی به کمک ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه ها به ترتیب مقادیر 71/0 و 71/0 بدست آمد. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون برای بررسی روابط بین فرضیات و رگرسیون به کمک نرم افزار spss 20تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین ابعاد عجین شدن با کار (مشارکت کارکنان، تعهد سازمانی و درگیری شغلی) با رفتار شهروندی سازمانی کارکنان علوم پزشکی بجنورد رابطه مثبت وجود دارد. ضریب همبستگی 433/0 بیانگر همبستگی مستقیم نسبتا قوی متغیرها می باشد.
    نتیجه گیری
    عجین شدن شغلی رابطه معناداری با رفتار شهروندی سازمانی کارکنان دارد بر این اساس مدیران با طراحی مناسب ابعاد ساختاری و محتوایی سازمان،زمینه عجین شدن بیشتر کارکنان با شغل خود را فراهم آورند تا رفتارهای شهروندی سازمانی بیشتر بروز نماید.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، عجین شدن با کار، دانشگاه علوم پزشکی بجنورد
|
  • Samira Ghanbari *, Hossein Raghfar Pages 7-19
    Introduction
    The epidemiological burden of chronic diseases and their risk factors is increasing worldwide, especially in developing countries.When it comes to the impact of diseases on economic, direct cost include all costs related to the diagnosis and treatment of diseases and indirect costs include loss of productivity and efficiency of the patient, should be taken into consideration. The main purpose of this paper is to explore and demonstrate the cost effect of chronic non-communicable disease, cancer, at the national level.
    Methods
    In this study, we calculate the cost of 22 types of cancer for 18 age group with 5 years interval, for both males and females. Then, the equation that shows the negative impact costs related to cancer treatment on national income, is estimated due to ordinary least squares method. In the next stage, trend of growth for cost of cancers and GDP is computed by ARIMA model during 2004 to 2036.
    Results
    The results show that the cost of cancer treatment examined in this study, will experience a growing trend over the next 20 years.The general trend for Iran, shows that during 2004 to 2036, 2/7 percentage of GDP is lost by cost of different types of cancer.
    Conclusion
    Catching non-communicable diseases, increasing the share of cancer costs in patient’s budget and reducing in his purchasing power prevent his participation in profitable economic activities. Income and GDP of a Country decrease and consequently slow economic growth.
    Keywords: chronic diseases, Cancer cost, national income, Economic growth
  • Ali Vafaee Najar, Ali Asghar Rezaei, Habib Alah Esmaily, Mitra Dogonchi, Elahe Hooshmand* Pages 21-30
    Introduction
    Defensive medicine is concerned with decisions made to avoid errors that could result in serious consequences in terms of quality of care and efficient use of scarce health resources. This study aimed to investigate the causes of this phenomenon and provide solutions to reduce it from the perspective of residents in Mashhad University of Medical Sciences.
    Method
    This descriptive analytical study was conducted with all residents in Mashhad University of Medical Sciences in 2015. Data were collected using a researcher-made questionnaire, and analyzed in SPSS-20 using descriptive and analytical statistics including Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests at significance level
    Results
    Defensive medicine was mostly adopted to avoid being sued by patients (87.2%) and least due to lack of liability insurance, to prevent loss of capital, to teach defensive medicine in treatment-diagnostic procedures (43.7%). Furthermore 6 overall strategies to reduce defensive medicine were proposed by residents, which included: applying legal protections for physicians, evidence-based medicine, create a database of patient data, Familiarizing with the concept of community defensive medicine, reinforcing teamwork and improving the treatment of complaints.
    Conclusion
    The results obtained suggest high level of defensive medicine among residents in Mashhad University of Medical Sciences. Accordingly, it is recommended that training be provided to eliminate this phenomenon, and doctors be steered toward its positive aspects. Furthermore, defensive medicine behaviors can be reduced through simple measures.
    Keywords: Defensive Medicine, Medical error, Residents
  • Hamid Reza Maharlou, Omid Barati *, Mohammad Hadi Maher Pages 31-38
    Introduction
    High level of cost for inpatient services made a reasonable reason for Iranian Ministry of Health and Medical Education in order to implement a reform called: “Health transformation plan”; it has been aimed to decrease patient out of pocket. High prevalence of cardiovascular disease and high level of cost for these services have significant contribution to increase health system expenses and patients payments. This study is aimed to investigate and compare the portion of cost payers’ contribution for inpatient services provided to cardiovascular patients before and after health system reform.
    Methods
    This descriptive- analytical study was conducted on 601 CABG patients referred to Al-Zahra Heart hospital in Shirazbefore and after Iranian Health transformation plan implementation. Required data gathered by hospital bills. data were recorded in the data sheet then entered excel software for statistical analysis, and they were analyzed by SPSS software and Mann-Whitney U statistical test for non-parametric situation.
    Results
    The mean of patients out of pocket after “Health transformation plan” implementation for CABG cases decreased significantly (p
    Conclusion
    Having implemented the “Health System reform” in Iran leading to decrease patient out of pocket for operations significantly, there is a massive payments and costs must be covered by Iran Ministry of Health which imply huge costs and duties to this organization.
    Keywords: Health System reform, Cost, Cost payer resources, Cardiovascular patients
  • Morteza Ghasemi, Fatemeh Alianfini * Pages 39-46
    Introduction
    Health as defined by World Health Organization (WHO), it is "a state of complete physical, mental and social health and not only the absence of disease". Considering positive emotions, life satisfaction, social welfare and also considering the physical, emotional, spiritual and social dimensions are the issues which in our country little attention has been paid to them; since with attention to this issue, increase operational efficiency, improve performance, job satisfaction will be followed.
    Methods
    In this analytic functional study, to evaluate the health and determine factors affecting it, all managers of Islamic Azad University of Arak have completed physical and mental health questionnaires based on the holistic wellness which includes physical, social, emotional, intellectual, professional and spiritual components.
    Results
    83 patients participated in the study. The mean score of highest level of safety was 4.1 in the area of spiritual health and 3.4 for the physical health was the lowest. Factors such as the occupation position, physical health, the amount of sleep, heart attack disease, high blood cholesterol, blood pressure and diabetes were identified as risk factors (The mean scores was less than 3).
    Conclusion
    As a result of this research, heart attack, high blood cholesterol, blood pressure and diabetes had the greatest impact on the health.
    Keywords: Health Risk Criteria, Mental, physical Health, Holistic Wellness Model
  • Moohamad Alizadeh, Abolghasem Golkhandan* Pages 47-61
    Introduction
    Identify of factors that influence on health costs can be useful in determine the best policy to control and manage the health costs. Previous studies in this area has been done with assumption the certainty of model; While the lack of attention to the problem of model uncertainty can lead to bias and lack of performance in estimation of parameters that result is inappropriate forecasts and incorrect statistical inference. So, the main objective of this study is identify the robust determinants of health sector costs in Iran under uncertainty of model.
    Methods
    This study uses the statistical data of 22 variables that affect health sector costs based on theoretical and empirical studies, is paid to identify the robust determinants of these costs in Iran during 1979-2013. For this purpose is used the Bayesian Averaging of Classical Estimates (BACE) approach (due to favorable characteristics for the assumption of model uncertainty). Also, the statistical analyzes were performed using the R software.
    Results
    estimation of 40000 regression and Bayesian averaging from the coefficients shows that per capita income with the possibility of 0.98 and coefficient of 0.70, urbanization rate with the possibility of 0.93 and coefficient of 1.25, per capita public health costs with the possibility of 0.83 and coefficient of 0.29, dependency ratio with the possibility of 0.50 and coefficient of 0.27, physician per capita with the possibility of 0.49 and coefficient of 0.20 and the unemployment rate with the possibility of 0.38 and coefficient of -0.07, are non-fragile and robust variables.
    Conclusion
    The results indicate that the most important determinants of health sector costs in Iran are respectively: per capita income, urbanization rate, per capita public health costs, dependency ratio, physician per capita and unemployment rate. The effect of all these variables on per capita health sector costs in the long run are sure and strong.
    Keywords: Health Sector Costs, Uncertainty of Model, Bayesian Model Averaging Approach, Iran
  • Ali Bonyadi Naeini, Mahnaz Ahadzadeh Namin, Ali Amini * Pages 63-73
    Introduction
    As strategic companies with a competitive nature, pharmaceutical companies have a significant contribution to the country's competitive advantage. Thus, competitiveness has become a challenging and important issue in such companies today. In complex competitive environments, just organizations who strengthen their technological innovation capabilities can continue to compete. Technological innovation capabilities utilize the new data and information in the field of technology and needs technology intelligence itself. So, in this research we want to assess the effects of technology intelligence on the efficiency of technological innovation capabilities and competitiveness of pharmaceutical companies.
    Methods
    In terms of objectives, this research is practical and descriptive-analytical, and field and library method is used for data gathering. This research's data is extracted from 55 active companies in the pharmaceutical industry and with the help of network data envelopment analysis (DEA) analyzed and efficiency to companies, with and without technology intelligence assessment.
    Results
    In this research it was found that utilizing technology intelligence has a positive effect on the efficiency of technological innovation capabilities and competitiveness of these companies and has often increased their efficiency. This study showed that the use of technology intelligence, only 54/34 percent of the companies under investigation received full performance score.
    Conclusion
    The approach of this study was to investigate the role of technology intelligence that was studied and compared. The results show that this role was significant and effective role of technology intelligence on the efficiency of technological innovation capabilities and competitiveness to prove.
    Keywords: Technology Intelligence, Technological Innovation Capabilities, Competitiveness, DEA
  • Sohrabi R. *, Samadi A., Mobasheri H Pages 75-89
    Introduction
    In the way of the policies of the healthcare system of many countries, based on the improvement of the healthcare services, the lean implementation has been taken into consideration as the way of achieving it but no organization can become lean overnight so it needs providing some precondition structures. Therfore, understanding the fundamental factors plays a profound role in successfully and effectively implementing the lean system.
    Mothods: This research is a descriptive survey which has been done in cross-sectional way in the state hospitals of the Hamedan city in the first half of the year 2015. In this study, a questionnaire in two stages, was used for data collection. The population of the first stage 179 members of supervisors, managers and support clinical units were used to randomly sample, 122 subjects were selected randomly. In the second stage of the respondents, 10 master's degree or doctorate senior executive experts in the field of hospital management were at least 5 years. In the first phase analysis using statistical software SPSS22 and secondly ranking factors affecting the purity of the hospital AHP method took Expert Choice software.
    Results
    The hospitals of the Hamadan city are not in a desirable situation in accordance with educational issues, employee participant, and the alignment of the performance and reward system with the lean goals. Also, identifying and eliminating wastes has the greatest weight by the relative weight of 0.234 and the system of evaluating performance and reward has the least weight by the relative weight of 0.032 among the seven readiness factors of lean implementation.
    Conclusion
    Implementing lean without considering the sufficient fundamental conditions will lead to non-performance and wastage of resources. Moreover, considering the readiness factors is essential due to the important role of identifying and eliminating the wastes in lean implementation to achieve performance improvement.
    Keywords: Measuring, Readiness level, State hospitals, Lean system
  • Mahbobe Soleimanpur Omran, Bahrang Esmaeili Shad* Page 91
    Introduction
    One of the factors affecting Organizational Citizenship Behavior, involvement of employees with jobs. People who are involved with their jobs, have higher job satisfaction and high commitment to the organization are expressed. The purpose of study was to investigate the relationship between job involvement and civil-organizational behavior of staff of Bojnourd medical Sciences University.
    Methods
    Research method in terms of purpose, is functional and descriptive and correlational. The population consists of all staff of Bojnourd medical science University colleges. The number of staff was 120 and the sample size was determined 90 people using Morgan's table and random-stratified sampling method. Data gathering tool for civil-organizational behavior variable was Organ's standard questionnaire (1996) and for evaluation of job involvement we used standardized Knjr and Ldahl's questionnaire (1993) that reliability of questionnaire of job involvement and civil-organizational behavior was calculated 0.71 and 0.71 respectively. It was calculated using Cronbach's alpha coefficient method. Measuring to understanding components of civil-organizational behavior related to job involvement using Pearson correlation coefficient and regretion. The statistical analyses were performed using the SPSS software version 20.
    Results
    The results show that the positive correlation between job involvement and civil-organizational aspects in the staff of Bojnourd University exists. 0/433 correlation coefficient indicates a relatively strong direct correlation between variables.
    Conclusion
    Job involvement has a significant relationship with organizational citizenship behavior. Accordingly, management structures and contents with an appropriate design organization, involvement fields provide employees with their jobs to organizational citizenship behaviors occur more.
    Keywords: job involvement, organizational citizenship behavior, medical science university