فهرست مطالب

منظر - پیاپی 35 (تابستان 1395)

مجله منظر
پیاپی 35 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/08
  • تعداد عناوین: 13
|
  • طبیعت، شهر، هنر
    سید امیر منصوری* صفحه 3
    شهر، برای انسان موجودی متناقض است؛ از سویی عامل بیگانگی و جدایی او از طبیعت است؛ و از سوی دیگر محیط پیوند و برقراری ارتباط های اجتماعی است. درنتیجه، شهر، میان دو قطب طبیعت و جامعه، ایفای نقش می کند.
    پویش (دینامیسم) شهرهای معاصر، دوری از یکی و توسعه دیگری است. زندگی مدرن، تکنولوژیک و طبیعت گریز روزبه روز افزایش می یابد؛ ارتباط های انسانی که به مدد رسانه های نوین هر روزه توسعه می یابد، به نحو چشمگیری ماهیت فرد و اجتماع را از خود متاثر ساخته است. مسئله امروز، مجازی شدن ارتباط ها به جای واقعی بودن آن هاست. به نظر می رسد حتی در رشد ارتباط های انسانی نیز طبیعت گریزی مسئله اصلی است : روابط مبتنی بر «طبیعت انسان و فضا» توسط رسانه های جدید با روابط مبتنی بر «اطلاعات از انسان و فضا» جایگزین شده است. از این روست که انسان در زندگی جدید خود غربت و بیگانگی از طبیعت را هر روز بیشتر احساس می کند. در آغاز پیدایش شهرهای صنعتی، پارک ها، گزینه های جایگزین نوستالژی انسان خارج شده از طبیعت بودند؛ فضاهایی که نشانه طبیعت معنابخش محیط زندگی گذشته انسان ها بودند. این نخستین اقدام سازمانی شهرنشینان برای بازیابی منبع الهام گذشته خود نبود. پیش از آن تمنای طبیعت در هنر آنان جلوه گر شده بود. تقلید از طبیعت و گزینش عناصری از آن در متن آثار هنری الهام بخش مواجهه با طبیعت بود. ترسیم صحنه های مثالی از طبیعت، آنچنان که در کتاب آسمانی ادیان مختلف به صورت باغ جلوه گر شده، نمود رویاهای انسان شهرنشین بود. پس از آن بود که باغ ها و پارک ها به مثابه بخشی از طبیعت وارد شهرها شدند تا خلا جدا افتادگی از آن را جبران کنند.
    رویکردهای تلفیق هنر، به مثابه دستاورد انسان شهرنشین، با طبیعت در شهرهای امروز صورت جدیدی به شهرها بخشیده است. شهرسازی طبیعت گرا و هنرهای شهری در ترکیب با طبیعت پاسخ های جدید انسان شهرنشین برای برقراری دوباره ارتباط با دو قطب الهام بخش تاریخ تمدن است: طبیعت و هنر.
    در این نقاشی دیواری که بر بدنه یک شهر مدرنیستی جدا افتاده از طبیعت ترسیم شده مطالبه شهروند امروز به روشنی پیداست : شهر، همچنان دارای ساختمان های چندطبقه است و حصارهای آهنی آن به مثابه نماد زندگی امروز بر بالای دیوارها نصب است. اما عناصری از منظر مثالی شامل سرو، ابر، دسته پرندگان و انسانی که مشغول طبیعت است با آن تلفیق شده. این صحنه را می توان نمادی از شهر مطلوب انسان آینده دانست : شهری مرکب از هنر و طبیعت گزیده.
  • اسحق رضازاده *، وحید حیدر نتاج صفحات 6-13
    مازندران به واسطه برخورداری از مواهب طبیعی در طی اعصار گذشته محمل مناسبی برای باغ سازی بوده است. در دوره صفوی و حکومت شاه عباس، این منطقه برای شکار و گذراندن قشلاق از اهمیت خاصی برخوردار گشت و باغ های زیادی در این ناحیه احداث شد. شهر ساری نیز به عنوان مرکز سیاسی آن دوره، باغ هایی داشت که عدم شناخت آن ها به دلیل فرسایش طبیعی، توسعه شهرها و ادغام باغ ها در بافت شهر و تغییر کاربری آن ها، موجب مهجور ماندن این گروه از باغ های ایرانی شده است. آثار اندکی از باغ های مازندران برجای مانده و مطالعات گسترده ای در خصوص آن ها صورت نگرفته است. شناخت باغ های ازمیان رفته مازندران و یافتن الگوی حاکم بر آن ها می تواند کمک شایانی در راستای فهم غنی ترین منظر انسان ساخت ایرانی و گامی موثر در راه بازشناسی باغ ایرانی باشد. پژوهش حاضر بر اساس اسناد تاریخی و کاوش های میدانی به بازشناسی باغ شاه ساری با هدف یافتن الگوی حاکم بر ساختار آن پرداخته است. در ابتدا متون و اسناد تاریخی و گفته های جهانگردان در خصوص باغ و در ادامه به کمک عکس های تاریخی موجود، ساختار باغ بررسی شد. پس از تجزیه وتحلیل و ترسیم پلان احتمالی باغ با استفاده از مستندات تاریخی و اصول باغ ایرانی، می توان دریافت که باغ شاه دارای ساختار هندسی منظم بوده و عمارتی دورویه در محل محور اصلی آن قرار داشته است. پس از دخل و تصرف در دوره پهلوی اول، خیابان خیام امروزی در راستای محور اصلی باغ شکل گرفته و تبدیل به شریان شهری شد. در ادامه، ساخت وساز ابنیه مختلف در محدوده دو سمت محور اصلی باغ از سوی مردم آغاز شد و محله های مسکونی کهنه باغ شاه در شهر ساری به وجود آمد.
    کلیدواژگان: باغ ایرانی، باغ های مازندران، ساری، کهنه باغ شاه، نو باغ شاه
  • سعید شفیعا* صفحات 14-21
    سازمان ها و شرکت های ارائه دهنده محصول و خدمت با استفاده از استانداردسازی و روش های کنترل کیفی در تلاش اند تا سطح متعارف و قابل تکراری از تجربه را در مشتریان خود ایجاد کنند؛ اما زمانی که متغیرهای اساسی مرتبط با این موضوع غیرقابل کنترل یا به شدت عینی-ذهنی است هدف مذکور قابل تحقق نخواهد بود. خدمات گردشگری یکی از مقولاتی است که به طور چندجانبه ای از ارتباط میان گردشگری، کارکنان و محیط ارائه خدمات متاثر می شود، لذا در درون خود جنبه های متعدد ذهنی، عینی و عینی-ذهنی را داراست. برندسازی در سازمان های گردشگری با همین هدف وارد ادبیات مدیریت شده است و جهت گیری آن در مسیر جایگاه یابی و تصویرسازی ذهنی در مشتریان، قبل از تجربه خدمت گردشگری است. هرچند توجه به منظر خدمات و برندسازی سازمان های گردشگری یک راه چاره برای رقابت پذیری و خروج از چاله های احتمالی حوزه خدمات است اما یک حلقه مفقوده انسانی در این میان نیازمند بررسی است. عامل انسانی و برنامه های برندسازی درون سازمانی موضوعی است که این شکاف را به عنوان حلقه مفقوده منظر خدمات و برندسازی کامل خواهد نمود. بنابراین این مقاله با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و مرور مبانی نظری، با استفاده از نظرات خبرگان و تجربیات نگارنده به دنبال بازشناسی برندسازی درون سازمانی برای بهبود منظر خدمات در بنگاه های گردشگری است.
    کلیدواژگان: منظر خدمات، برندسازی داخلی، خدمات گردشگری، منظر خدمات گردشگری
  • سمیرا عابدی * صفحات 22-29
    منظر شهری عامل اصلی تاثیرگذار بر ادراک شهروندان از شهر است. فضاهای جمعی از مهم ترین عناصر منظر شهری محسوب می شوند که بستری برای شکل گیری خاطرات جمعی شهروندان هستند و تقریبا تمامی معیارهایی که باعث کیفیت بخشی به زندگی شهری می شوند در این فضاها قابل مشاهده اند.
    در این نوشتار، کمبود فضاهای عمومی و جمعی در بافت های متراکم مرکز شهر تهران مورد تاکید قرار می گیرد. در ادامه با توجه به اصول توسعه میان افزا به بررسی کاربری هایی که برای توسعه درون زا مناسب شناخته شده اند پرداخته می شود. در پایان محوطه ادارات دولتی واقع در بافت مرکزی شهر تهران به عنوان گزینه ای برای طرح های میان افزا و تبدیل شدن به فضای نیمه عمومی، مبتنی بر توسعه درون زا، مورد بررسی قرار می گیرند. مسئله مالکیت، ناسازگاری کاربری های مجاور و شیوه مدیریت فضای نیمه عمومی، به عنوان سه مسئله عمده در این پیشنهاد مورد بررسی قرار می گیرند. در پژوهش حاضر از روش تحقیق توصیفی و تحلیلی و مطالعات کتابخانه ای، استفاده شده است.
    کلیدواژگان: منظر شهری، محوطه ادارات دولتی، فضای جمعی، فضای نیمه عمومی، توسعه میان افزا
  • فرنوش پورصفوی* صفحات 30-39
    نوشته حاضر متن سخنرانی خانم دکتر «ناتالی بلان» در همایش «هنر، شهر، طبیعت» است که با اندکی تلخیص منتشر می شود. این همایش، هشتمین نشست از سری نشست های «پدیدارشناسی منظر شهری» است که در یازدهم شهریور 1395 توسط پژوهشکده نظر و با حمایت سازمان زیباسازی شهر تهران برگزار شد.
    ناتالی بلان، جغرافیدان و پژوهشگر، مدیر لابراتوار پژوهشی «لادیس»، استاد دانشگاه پاریس دیدرو (پاریس 7) و متخصص در موضوعات «طبیعت در شهر» و «زیبایی شناسی محیطی» است.
  • بهنام زنگی* صفحات 40-49
    شهر جامع ترین مجموعه از دستاوردهای بشر در طول تاریخ است که از حاصل جمع آثار او در عرصه های فرهنگ، معماری، صنعت، هنر، ارتباطات اجتماعی، دانش، اخلاق و سیاست به وجود آمده است. منظر شهری با این وصف می تواند مبین کیفیت ارتباط این عرصه ها با یکدیگر و افاده معنای آن ها در کالبد شهری باشد. هنرهای شهری در پدیدارشدن منظر شهری همچون زمینه های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی آن نقشی بسزا دارند.
    پژوهش حاضر با این فرض که هنر به عنوان یکی از متنوع ترین و غنی ترین سرمایه های معنوی جوامع، می تواند در پیدایش منظر انسان گرا در شهرها ایفای نقش کند، با روش توصیفی-تحلیلی صورت گرفته و درصدد پاسخ به «چیستی» کارکردهای هنرهای شهری در رابطه با منظر شهری و «چگونگی» ایفای نقش دیوارنگاری شهری در دستیابی به منظر شهری مطلوب و انسان گرا است.
    نتایج پژوهش نشان می دهد؛ هنرهای شهری هم بر رویکرد عینی منظر شهری و هم بر رویکرد ذهنی آن تاثیر می گذارند و ظرفیت های این هنر به طور بارز در خصوصیات بنیادین منظر شهری شامل «خوانایی»، «هویت مندی» و «زیبایی» اثرگذار است. کارکردهای ده گانه شناسایی شده هنر دیوارنگاری در منظر شهری در تحقق خصوصیات منظر مطلوب شهری دخالت دارند و کاربست این تاثیرات در خوانایی منظر شهری و هویت مندی آن، بیش از زیباسازی شهری است. این مسئله نشان دهنده تاثیرات عمیق و پایدار دیوارنگاری در منظر شهری است که حکایت از اعمال اثر هنر از طریق صورت و سیمای شهر، بر لایه های ذهنی آن دارد.
    کلیدواژگان: هنر، شهر، هنرهای شهری، دیوارنگاری، منظر شهری
  • امین حبیبی* صفحات 50-55
    فهم زیبایی همواره یکی از دغدغه های اندیشمندان و فلاسفه در طی قرون مختلف بوده است. در دهه های اخیر زیبایی شناسی منظر به عنوان رویکردی موثر در شناخت و ادراک محیط توانسته است نقشی برجسته در ادبیات موضوعی منظر ایفا نماید. به همین دلیل شناخت جهت گیری های گوناگون در طراحی زیبایی شناسی منظر و شاخص های ترجیح زیبایی شناسی در منظر شهر ازجمله ضروریات مورد بررسی در این زمینه است. این مقاله با طرح این سوال آغاز می شود که نسبت شاخص های زیبایی شناسی محیط در منظر شهر چیست؟ جهت پاسخ به این سوال این فرضیه که می توان با مدون ساختن شاخص های زیبایی شناسی به مدلی جهت فهم و درک زیبایی محیط بر مبنای اجزاء شکل دهنده آن رسید شکل گرفته است.
    روش تحقیق این مقاله از نوع کیفی بوده و با استدلال منطقی به واسطه مطالعات کتابخانه ای به مرور ادبیات موضوع در حوزه زیبایی شناسی منظر شهر پرداخته است که از طریق مطالعات منابع مرتبط و مرور جامع آن شاخص های زیبایی شناسی به دست آمده است.
    ضمنا رویکردهای مختلف زیبایی شناسی در منظر شهر نیز بررسی و تحلیل شده است تا بتوان به ارتباطی معنادار بین شاخص های به دست آمده و رویکردهای اشاره شده دست یافت. جهت پیشنهاد کردن مدلی مفهومی در این مقاله، چهار کلیدواژه اصلی شامل حس، ادراک، مفهوم و قضاوت زیبایی شناسی که به شناخت زیباشناسی منظر شهری اشاره دارند شناسایی شد.
    در پایان مدل پیشنهادی تحقیق، برگرفته از ادبیات موضوع تدوین شده است که نشان می دهد زیباشناسی منظر شهری شامل چهار مرحله : مطالعه عناصر عینی منظر شهری؛ مطالعه عوامل سازمانی عناصر که منجر به پتانسیل برانگیختگی می شوند؛ مطالعه ویژگی های ذهنی مشتق شده شکل محیطی و مطالعه پاسخ زیباشناختی انسان به محیط است.
    کلیدواژگان: منظر شهری، پیکره بندی منظر، ویژگی های زیبایی، شناخت زیبایی، فهم زیبایی
  • پدیده عادلوند* صفحات 56-65
    باغ مجسمه یکی ازکامل ترین نمونه های تعامل هنر و طبیعت در شهر است که پیشینه ای در غرب و فرهنگ اروپایی دارد و شکل کلاسیک آن به دوران باستان می رسد. پس از دوران مدرن، باغ مجسمه گونه ای جدید از هنر محیطی به شمار می رود که رابطه انسان، طبیعت و منظر را به تجربه می گذارد. در دوران قاجار، تحت تاثیر هنر غرب، مجسمه به عنوان گونه ای از هنر عمومی وارد فضای شهری شد و بعضا به عنوان نمادی از تجدد در باغ های خصوصی قرار گرفت. همچنین باغسازی، در مواجهه با تغییرات الگوهای شهرسازی به شیوه غربی کم کم جای خود را به پارک اروپایی داد. در دوران پهلوی نیز با قوت گرفتن جریان تجددمآبانه بر رونق پارکسازی و از طرفی حضور مجسمه در فضاهای شهری افزوده شد اما نمونه ای از باغ مجسمه به معنای اصلی خود در شهر تهران ساخته نشد. پس از گذشت حدود یک دهه از پیروزی انقلاب اسلامی به مرور بر تعداد مجسمه های شهری افزوده شد. تفکر جایابی مجسمه ها در فضای عمومی اگرچه موجب شد در چند پارک و محوطه سبز از جمله محوطه موزه هنرهای معاصر تهران و بوستان خانه هنرمندان ایران این ایده عملی شود، اما به نظر می رسد نمونه های شهری تهران همچنان از ساختار و معنای اصلی باغ مجسمه دور هستند. این مقاله به دنبال پاسخگویی به این پرسش که چرا باغ مجسمه پس از گذشت حدود یک قرن نتوانست در فضای شهری تهران جایگاهی بیابد و با قبول این نظر که باغ مجسمه گونه ای در امتداد سنت باغ سازی بوده و بیانی هنرمندانه از رابطه مردمان هر سرزمین با طبیعت است چنین نتیجه می گیرد که با جایگزینی باغ با پارک در ایران و از بین رفتن بستر شکل گیری باغ مجسمه به نظر می رسد هیچ گاه نتوانسته ایم این پدیده وارداتی را بومی کنیم و باغ مجسمه به معنای حقیقی و با هویت ایرانی داشته باشیم.
    کلیدواژگان: باغ مجسمه، پارک، باغ مجسمه موزه هنرهای معاصر تهران، باغ مجسمه بوستان هنرمندان ایران
  • مریم منصوری* صفحات 66-73
    وارد کردن طبیعت در شهر موضوع یک اجماع وسیع است. مسائل محیط زیستی که امروزه در جهان چالش های متعددی را به میان می آورد، نظریه پردازان و حرفه مندان این عرصه را بر آن داشته تا با چشم اندازی وسیع تر از پیش به موضوع نزدیک شده و «شهر در طبیعت» را به مثابه یک کل به حساب آورند. در این خصوص، سه هدف کلی وجود دارد که عبارت اند از حفاظت از ظرفیت هایی که طبیعت در اختیار بشر می گذارد، پاسخ به آرمان های شهروندان، اعتباردهی به فضای شهری. در تهران با توجه به پتانسیل طبیعی شهر، موضوع وارد کردن طبیعت در شهر از جایگاه ویژه ای برخوردار است و مدیریت شهری نیز در این خصوص، تلاش های شایان توجهی کرده است. اما نوع رویکرد این مداخلات به موضوع طبیعت در میزان زیباسازانه بودن آن موثر است.
    کلیدواژگان: مداخله زیباسازانه، اعتبارگیری، طبیعت، تهران
  • گلناز کشاورز * صفحات 74-81
    نورپردازی هویت مند منظر طبیعی شهر کیفیت زندگی شبانه را ارتقاء می دهد. شناسایی عناصر هویتی و نورپردازی مناسب آن ها هنری شهری محسوب می شود. عناصر طبیعی شهر به واسطه مشارکت در ساخت خاطره جمعی، واجد هویت هستند و مهم ترین آن ها در منظر شهر تهران را می توان درخت دانست. چنارهای خیابان ولیعصر (عج) هویت مندترین درختان این شهر شناخته شده اند. حفظ هویت چنارهای ولیعصر در نورپردازی آن ها، به جهت پایداری منظر روزانه و شبانه، از طریق رعایت نکات زیبایی شناسانه امکان پذیر است. بسیاری از نکات زیبایی شناسی تجسمی قابلیت انطباق با نورپردازی را دارند، زیرا نورپردازی منظر شبانه مانند تابلویی نقاشی انرژی عناصری چون خط، نقطه، سطوح، بافت و غیره را داراست که از طریق نور بر سیاهی شب ایجاد می شود. همانند نقاشی کنترل این عناصر به همراه کنترل زمینه می تواند به بیانی متفاوت از موضوعاتی یکسان منجر شود. بررسی نقش زیبایی شناسی در حفظ هویت عناصر بصری شهر و ارتقاء منظر شبانه هدف این پژوهش را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: نورپردازي، زيبايي شناسي، هويت، درخت، رنگ
  • مرتضی همتی* صفحات 82-89
    یکی از چالش های پیش روی توسعه پایدار، دستیابی به الگوهایی برای تعامل پاینده میان محیط های انسان ساخت و طبیعت پیرامون است. علم پایداری در تلاش است مجموعه ای از مفاهیم و دستورالعمل ها ارائه نماید که به تعامل بهتر این دو منجر شود. آنچه امروزه به عنوان منظر پایدار مطرح می گردد، بر سه اصل تاکید دارد: پایداری اکولوژیک، پایداری اجتماعی و پایداری اقتصادی. در این دسته بندی عموما جنبه زیبایی شناسی در پایداری در نظر گرفته نمی شود و یا آنکه به عنوان امری فرعی تلقی می گردد. بااین حال به نظر می رسد منظر به عنوان پدیده ای فرهنگی، برای دستیابی به پایداری به مفاهیمی فراتر از صرفا اکولوژیک نیاز دارد. چنانچه جنبه زیبایی شناختی یک اثر قادر است با تاثیر بر عواطف فردی به آگاهی بخشی در جهت افزایش پایداری محیطی منجر شود. این مقاله در پی آن است که به بررسی نسبت مقوله زیبایی شناسی با پایداری و جایگاه آن در رسیدن به منظر پایدار بپردازد. با توجه به آنکه این پژوهش در پی بررسی معیارهایی کیفی و آنالیز و نتیجه گیری از آن است، روش تحقیق، تحلیل محتوا گزیده شد. در این جستار ابتدا رویکرد پایداری و تاثیر آن بر ارتباط انسان و طبیعت معرفی می گردد سپس به بیان مفاهیم زیبایی شناسی و ضرورت تدوین اصول زیبایی شناسی پایداری می پردازد. در پایان، این نوشتار چهار اصل بنیادین را برای تدوین زیبایی شناسی پایدار معرفی می نماید و نمونه هایی عملی از به کار گرفته شدن آن ها در مناظر پایدار به دست می دهد.
    کلیدواژگان: پایداری، منظر پایدار، پایداری اکولوژیک، زیبایی شناسی، اکولوژی
  • شبنم محمدزاده * صفحات 90-93
    هشتمین نشست از سلسله نشست های مطالعات عالی پدیدارشناسی منظر شهری با عنوان «هنر، طبیعت، شهر» در تاریخ 8 شهریور ماه 1395 در موزه هنرهای معاصر تهران برگزار شد. از اهداف این نشست، شناخت زیبایی به عنوان فصل مشترک هنر، طبیعت و شهر، شناخت هنر به عنوان کاتالیزور حضور طبیعت در شهر، آگاهی از دستاوردهای جهانی در زمینه تعامل هنر و طبیعت در شهر و ارزیابی وضعیت هنر محیطی در تهران بود. در راستای این نشست، میزگردی تخصصی با حضور دکتر «ناتالی بلان» استاد دانشگاه پاریس دیدرو، پژوهشگر در زمینه پویایی اجتماعی و بازترکیب فضاها و مدیر لابراتوار «لادیس» و دکتر سید امیر منصوری، مدیر گروه معماری منظر در دانشگاه تهران و رئیس پژوهشکده هنر، معماری و شهرسازی نظر تشکیل شد.
  • رضا کسروی* صفحات 94-101
    این مقاله مشترک، خروجی بحثی است که به ارتباط زیبایی شناسی و اکولوژی و امکان وجود یک «زیبایی اکولوژیکی» می پردازد. امکانی که بر طراحی، برنامه ریزی و مدیریت منظر موثر است. ما سوالات حل نشده و درک مشترکمان درباره این ارتباط و اهمیت زیبایی شناسی در فهم و تاثیر آن بر تغییرات منظر را تشریح و راه هایی که در آن زیبایی شناسی و اکولوژی احتمالا متضاد یا مکمل اند را توصیف می کنیم. در ابتدا برای درک بهتر موضوع، رئوس مدل مفهومی ارتباط زیبایی شناسی- اکولوژی ارائه می گردد. ما فرض کردیم :1. با اینکه پدیده های انسانی و زیست محیطی در گستره مقیاسی وسیعی رخ می دهند اما انسان در مقیاسی خاص با پدیده های زیست محیطی درگیر می شود که آن مقیاس خاص، تجربه های او از منظر اطرافش است. یعنی قلمرو ادراکی انسان.
    2. تعاملات درون این قلمرو، باعث افزایش تجربه های زیبایی شناختی می شود که می تواند منجر به تغییراتی گردد که بر انسان ها، منظر و درنتیجه بر اکوسیستم موثر است.
    3. زمینه یا بستر (متن)، بر تجربه زیبایی شناختی از منظر موثر است. زمینه، دربرگیرنده اثرات انواع مختلف منظر (کشاورزی، فرهنگی، شهری و طبیعی) و نیز فعالیت های فردی و اجتماعی است. به نظر ما برخی بسترها و زمینه ها دارای نوعی از زیبایی هستند که سنتا به آن ها «زیبایی منظره» گفته می شود و برخی دیگر واجد نوعی متفاوت از تجربه زیبایی مانند هویت و تعلق هستند.
    سرانجام خواهیم گفت که چگونه مداخله از طریق برنامه ریزی منظر، طراحی و مدیریت آن یا به طریق دانش افزایی ممکن است به برقراری ارتباط مطلوب بین زیبایی شناسی و اکولوژی بیانجامد. ما ویژگی های بحث انگیز این زیبایی شناسی اکولوژیکی را بررسی می کنیم. این مداخلات که می توانند در حفظ الگوهای مفید منظر و شیوه های آن کمک کننده باشند، ذاتا هنجاری هستند ما وجوه اخلاقی معانی آن ها را مدنظر داریم.
    کلیدواژگان: ادراک منظر، زیبایی منظره، زیبایی شناسی اکولوژیکی، تغییر منظر، زمینه
|
  • Nature, City, Art
    Seyed Amir Mansouri Page 3
  • Eshagh Rezazadeh *, Vahid Heydar Nattaj Pages 6-13
    Being able to benefit from natural resources, Māzandarān has been historically known as an appropriate place for making gardens in the past centuries. This region became a significant place for hunting for spending the winter time during the period of Shah Abbas Safavi, when numerous gardens were built in these areas. Therefore, multiple gardens were built in Sari, the political center of that period, which are currently abandoned for not being acknowledged and consequently due to ignorance, erosion, urbanization and integration of gardens and cities and their functional changes. Few traces of Māzandarān gardens are found today and no extensive researches on these gardens are studied. Deep understanding of demolished Māzandarān gardens and recognition of their prevailing pattern can intensively help us understand the manmade landscape and lead into a major step forward in recognition of Iranian garden. This study aims at recognition and finding of the structural pattern of Shah (king) garden in Sari based on historical documents and field investigations. In this regard, historical documents, texts and statements of travelers about the garden were put into scrutiny and the garden structures was discussed in the next step based on historical photographs. Having analyzed and drawn the probable outlining plan of the garden on the basis of historical documents and principles of Iranian gardens, it can be indicated that the Shah garden had a regular geometric structure with two main interfacial building across the main axe of the garden. Following the made interventions during the first Pahlavi period, the current Khayyam Street was created in line with the main axe of the garden and turned into a major urban street. This was completed by different constructions along the double sides of the garden axis by people and finally formation of residential neighborhoods of old Shah garden in this part of the city.
    Keywords: Iranian garden, M?zandar?n gardens, Sari, Old Shah garden, New Shah garden
  • Saeed Shafia* Pages 14-21
    Companies and organizations which provide products and services using standardization and quality control methods attempt to develop a conventional and repeatable level of experience for their customers. But, it is not possible to examine the target when the basic variables associated with the issue are uncontrollable or highly objective-subjective. Tourism services are multilateral issues affecting communication among tourists, workers and the environment providing services, therefore, it bears multiple aspects of subjective, objective and subjective-objective considerations. Branding was introduced to management literature of tourism organizations with the same purpose and is oriented to determine the direction of positioning and imagination in customers’ mindset before experiencing any tourism services. Although considering servicescape and branding in tourism organizations are accounted as a solution to promote competitiveness and to overcome existing challenges in providing services, there is a human link missing which needs further exploration. The human factor and internal branding program are two issues which can be considered as the missing links servicescape and branding. This paper is aimed to recognize what internal branding within the tourism corporates to improve servicescapes by using library studies and reviewing theoretical foundations applying expert's opinions and author’s experiences.
    Keywords: Servicescape, Internal Branding, Tourism Services, Tourism Servicescape
  • Samira Abedi * Pages 22-29
    The urban landscape is the main influential factor in the citizens’ mindset about a city. Communal spaces are the most significant subsidiaries of the urban landscape as a basis for the formation of citizen's collective memories, and almost all the criteria which qualify the urban life are visible in these spaces.
    In this paper, the lack of public and collective spaces in the dense areas of Tehran’s center has been emphasized. Then according to the principles of infill development, the suitable land use for endogenous development will be discussed. In the end, the area of administrative offices placed in the central contexture of Tehran is examined as an option based on endogenous development for infill development projects and shifting to semi-public space. Ownership, incompatibility in the usage of contiguous lands, and management practices in semi-public space are explored as three outstanding issues. In this research, descriptive and analytic methods and also library studies have been used.
    Keywords: Urban landscape, Urban open space, Communal space, Semi-public space, Infill development
  • Farnoush Poursafavi * Pages 30-39
    The present article is the text of a lecture by Dr. Nathalie Blanc, geographer, at the conference of "Art, city, nature" which is publishing with a bit of summarization. This conference is the eighth meeting from a series of meetings with the title of "Phenomenology of urban landscape" which is held in the 1st of September 2016 by Nazar research center and with the support of Beautification Organization of Tehran.
    Nathalie Blanc is director of research at CNRS and director of LADYSS. She also teaches at the University of Paris 7-Diderot. She is specialist in the themes of "nature in the city" and "environmental aesthetics".
  • Behnam Zangi * Pages 40-49
    City is the most comprehensive collection of human achievements in history, and the result of human activities in the fields of culture, architecture, industry, art, social relations, knowledge, ethics and politics. Urban landscape therefore, is capable to explain quality of the relations among these areas and convey their meanings in urban structure. Urban arts undertake a significant role in the advent of urban landscape for instance in social, economic, cultural and political contexts.
    The present study is conducted on the assumption that art, as one of the richest and most diverse spiritual capitals of societies, is able to influence the creation of human-oriented landscape in cities. An analytic-descriptive method is used to answer the questions of "what" are the applications of urban arts in urban landscape, and "how" wall painting can help to achieve a pleasant and human-oriented urban landscape.
    The results of the study shows that urban arts influence both subjective and objective approaches of the urban landscape and the potentials of this art is effective in the fundamental features of urban landscape as "readability", "identity" and "beauty". Ten functionalities of wall painting have been detected, which are involved in achieving the characteristics of a pleasing urban landscape. Wall paintings are more effective in readability and identity possession of the urban landscape than the urban beautification. This reveals the in-depth and lasting influences of wall painting on urban landscape, which is indicative of applying the effect of art on mental layers through the city's appearance.
    Keywords: Art, City, Urban Arts, Wall Painting, Urban landscape
  • Amin Habibi * Pages 50-55
    The concept of beauty has been always an important concern for philosophers and scientists. In recent decades, landscape aesthetics as an effective approach in recognition and understanding the environment, has played an important role in landscape literatures. Therefore, recognizing different orientations in designing landscape aesthetics and indices for preferences in aesthetics have been considered necessary for studying in this field. This paper has started by proposing this question: what is the ratio of indices of environmental aesthetics in urban landscape. To answer this question, it can be proposed that, through formulating the aesthetic indices, a model to understand the beauty of the environment based on its constituent components can be achieved.
    Methodology of this study is qualitative and the literature in the field of urban landscape aesthetics have been studied through library studies while aesthetic indices were achieved using logical reasoning and studying relevant resources.
    Furthermore, different approaches in urban landscape aesthetics have been studied and analyzed in this paper, in order to find a meaningful relation between indices and respective approaches. In order to suggest a conceptual model, four main keywords were identified that indicate on urban landscape aesthetic, including: sensation, understanding, conception and aesthetic judgment. Finally the suggested model suggests aesthetic of urban landscape include four stages: study of objective elements in urban landscape, study of organizational factors of elements that lead to excitation potential, study of intellectual property derived from environment and study of aesthetic response of human to the environment.
    Keywords: Urban landscape, Configuration of landscape, Aesthetics properties, Aesthetic cognition, Aesthetic perception
  • Padideh Adelvand * Pages 56-65
    Garden Sculpture is one of the most complete examples of interaction between art and nature that has a history in the West and European culture that its classical form dates back to ancient times. After modern times, Garden Sculpture is being considered as a new kind of environmental art that manifest the relationship between human, nature and landscape. In Tehran, following the Qajar kings travelling to Europe and experiencing the presence of sculpture in urban space, specifically in public garden and parks, sculpture, as a kind of public art was entered to the urban space and in somehow was emplaced in private garden of Qajar era as a symbol of renewal. Meanwhile, the gardening in Qajar era that was the last efforts of Iranian gardening, gradually replaced by European garden confronting with the fundamental changes in western-style urbanizing patterns. During the Pahlavi era, by getting empowered the stream of modernization patronizing, the reviving of park building according to western-style and on the other side the presence of sculpture in urban spaces were increased, but no artwork resembling garden sculpture according to its original meaning was made in city of Tehran. After nearly a decade of the Islamic Revolution, gradually the numbers of urban sculptures have been increased and although the thought of emplacing a set of sculptures in public spaces has been resulted in implementation of the idea, in number of parks and green-space areas including the green area of Tehran Museum of Contemporary Art (TMoCA) and the garden of Iranian artists forum, but it seems the urban artworks of Tehran are still away from the original structure and concept of garden sculpture.
    This article is seeking to answer the question of why garden sculpture, failed to find a place in Tehran urban space, after almost a century; and concludes - by accepting the idea that garden sculpture has been a kind of art work along with the tradition of gardening and also is an artistic expressing of people relationship of each land with nature -that by replacing garden with park and destruction the context of forming garden sculpture, it seems that we have never been successful in Iranianized this imported phenomenon and having garden sculpture with an Iranian identity.
    Keywords: Garden Sculpture, Park, The garden sculpture of TMoCA, The garden sculpture of Iranian artist's forum
  • Maryam Mansouri * Pages 66-73
    There is a broad consensus on bringing nature back to cities. Environmental issues and their rising challenges in the world have encouraged theorists and practitioners to adopt a broader perspective to “City in Nature”1 and consider it as an entity. In this respect, three general objectives are pursued: a) the protection of resources that nature provides human with; b) responding to aesthetic ideals of citizens; and c) accreditation of urban spaces. The natural resources of Tehran have been the issue of much debate and bringing nature back to the cities are of great importance. To this purpose, the urban management has taken some measurements. Though the approaches for the interventions impact theaestheticizationof urban areas, our knowledge about the issue is scanty. This paper is an attempt to address this gap and contribute to our knowledge of nature-based aestheticization.
    Keywords: Aestheticizing intervention, Valuation, Nature, Tehran
  • Golnaz Keshavarz * Pages 74-81
    City natural Landscape identity Lighting can improve nightlife quality. Recognizing urban identity elements and their appropriate lighting is an urban Art. Natural urban elements have personality because they participate in constructing collective memory. The most important natural urban element in Tehran is tree and Valiasr street sycamores are the most characteristic of them. Preserving the character of Valiasr sycamores in lighting for maintaining day and night view can be obtained by implementing aesthetic points. Most of the visual aesthetic points are adaptable on lighting, because lighted night view like a painting has the energy of elements such as Line, point, surface, texture and etc. that made by light on night black background. Like painting, controlling these elements along with the background can cause different Expressions of the same subjects. Studding the role of aesthetics in maintaining the figure of visual urban elements and improving night view is the goal of this study.
    Keywords: Lighting, aesthetics, Identity, Tree, Color
  • Morteza Hemmati * Pages 82-89
    One of the challenges against sustainable development is to attain the patterns for interacting between man-made environment and nature. Sustainability tries to provide a series of concepts and instructions which leads to better interaction between abovementioned factors. Sustainable landscape design is generally understood in relation to three principles: ecological, social and economic sustainability. Rarely do aesthetics factor into sustainability discourse and it is considered as insignificant value. However, it seems that landscape as a cultural phenomenon requires concepts further than merely ecological needs for obtaining sustainability. More ever, aesthetics aspect of a landscape helps to increase knowledge of environmental sustainability by affecting human consciousness and individual emotions. This article is going to evaluate the aesthetic aspects of sustainability and its role in sustainable landscape. In this article four principles of aesthetics in sustainability is introduced which are followed by practical instances.
    Keywords: Sustainability, Sustainable landscape, Ecological landscape, aesthetics, Ecology
  • Shabnam Mohammadzadeh Pages 90-93
    The eighth meeting from a series of meetings in urban landscape phenomenology advanced studies by the title of “Art, Nature, and City” was held on the 29th of August in the Museum of Contemporary Art in Tehran aiming to identify the intersection of art, nature and city, understand art as a catalyst for the presence of nature in the city, make awareness of global achievements from the interaction of art and nature within the city, and assess the environmental art status. In line with this meeting, a specialized round table was held with the presence of Dr. Nathalie Blanc professor of the University of Paris Diderot-Paris 7, scholar in the field of social dynamics and space recomposition, and research director of LADYSS lab and also Dr. Seyed Amir Mansouri, head of landscape architecture department in Tehran University, and the manager of Nazar Research Center for Art, Architecture, and Urban Planning.