فهرست مطالب

گیاه و زیست بوم - پیاپی 49 (زمستان 1395)

فصلنامه گیاه و زیست بوم
پیاپی 49 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • گیاه شناسی
  • علی محمد اسعدی* صفحه 3
    منطقه حصار حسینی- اسدلی به وسعت حدود 26345 هکتار در 20 کیلومتری جنوب شهرستان بجنورد از ارتفاع 1280 تا 3010 متر از سطح دریا واقع شده است. میانگین بارندگی منطقه70/385 میلی متر و متوسط دمای سالانه منطقه 90/8 درجه سانتی گراد است. هدف از پژوهش حاضر معرفی فلور، شکل های زیستی و گونه های در معرض خطر منطقه است. نتایج نشان داد در این منطقه 56 خانواده، 243 جنس و 408 گونه گیاهی شامل 68 گونه تک لپه ای، 336 گونه دو لپه ای و 4 گونه از بازدانگان حضور دارد. تیره های کاسنی و گندمیان با 52 و 47 گونه، دارای بیش ترین غنای گونه ای می باشند. همی کریپتوفیت ها با 152 گونه ( 25/37 درصد) فراوان ترین شکل زیستی گونه های منطقه را به خود اختصاص دادند. از نظر پراکنش جغرافیایی 264 گونه با بیش ترین فراوانی ( 70/64 درصد) به ناحیه ایرانو- تورانی اختصاص یافته است. در میان گیاهان منطقه 47 گونه انحصاری ایران وجود دارد. به علاوه بر اساس معیارهای سازمان جهانی حفاظت از طبیعت گونه های گیاهی آسیب پذیر، با خطر انقراض کم تر و فاقد اطلاعات در منطقه مورد مطالعه 60 گونه گیاهی شناسایی گردید.
    کلیدواژگان: حصار حسینی، اسدلی، فلور، کوروتیپ، معیارهای IUCN
  • بررسی ارتباط خصوصیات خاک و فلور گیاهی شمال شرق ایران / مطالعه موردی: مناطق گلبه ار، فریزی، دوآبی و بوژان نیشابور
    آتنا اسلامی فاروجی*، راهله رهباریان، آتنا میربلوک صفحه 25
    شناخت و تحلیل ویژگی های محیط طبیعی هر منطقه یکی از قدم های بنیادین در بررسی اکوسیستم های طبیعی می باشد. از این رو پوشش گیاهی و ارتباط آن با ویژگی های خاک یکی از عناصر مهم اکوسیستم های طبیعی است که نقش مهمی را در پراکنش گیاهان بازی می کند. مطالعه شکل های رویشی گیاهان و انتشار جغرافیایی آن ها نیز از اهمیت به سزایی برخوردار است زیرا کمک شایانی را به شناسایی گیاهان نادر، دارویی و شاخص منطقه می کند. اهداف اصلی این مطالعه شناسایی گونه های شاخص منطقه، شکل زیستی، منطقه رویشی، کاربرد و دوام گیاه (طول عمر) در هفت منطقه (7 هکتار) از شمال شرق ایران، از طریق نمونه برداری پلات ویتاکر است. در این مطالعه، گیاهان با استفاده از فلورهای مختلف شناسایی و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک پس از نمونه برداری سطحی از عمق 0 تا 30 سانتی متری خاک تعیین شد. در مجموع 121 گونه متعلق به 38 تیره و 161 سرده شناسایی شد. شکل زیستی تروفیت ها (حدود 73%) غالب بود. ایستگاه 3 کم ترین میزان pH (5/6) را نشان داد. بالاترین میزان EC در ایستگاه فریزی بود. در این مطالعه بیش ترین پتاسیم و سدیم خاک متعلق به ایستگاه های 6 و 2 می باشد. ایستگاه 6 و 4 دارای بیش ترین تنفس میکروبی هستند. در این دو ایستگاه کربن آلی و نیتروژن کل نیز بالاترین مقدار را دارد.
    کلیدواژگان: خصوصیات خاک، فلوریستیک، شکل زیستی، شمال شرقی ایران
  • فاطمه هادیان*، سیدزین العابدین حسینی، محمدرضا هادیان صفحه 41
    خشکسالی و افزایش جمعیت از مهم ترین دلایل تخریب منابع طبیعی (مراتع، جنگل ها و تالاب ها ) و کاهش منابع آب به شمار می رود. این مطالعه با هدف تاثیر خشکسالی های اخیر بر کاهش سطح و تغییرات کاربری اراضی اطراف دریاچه مهارلو (در استان فارس) با استفاده از تصاویر ماهواره ای انجام شده است. جهت پایش تغییرات سه تصویر ماهواره لندست (متعلق به سال های 1987، 2000 و 2009 ) مورد استفاده قرار گرفت و تصحیحات هندسی و اتمسفری بر روی آن ها اعمال شد. با استفاده از روش طبقه بندی فازی نقشه کاربری اراضی در هر یک از سال های مذکور تهیه شد. بر طبق نتایج، حداقل صحت کاربری و ضریب کاپای نقشه های تولید شده به ترتیب 83% و 78/0 بودند. جهت پایش تغییرات از روش مقایسه بعد از طبقه بندی استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان سطح مراتع، میزان سطح آب دریاچه و اراضی کشاورزی کاهش یافته اند. در حالی که میزان سطح اراضی مسکونی و صنعتی و خاک بدون پوشش افزایش یافته است. بررسی انجام شده در سه دوره زمانی (9، 13 و 22 ساله) نشان داد که در دوره اخیر (2009-2000) میزان تخریب منابع طبیعی با شدت بیش تری در حال انجام است. بنابراین به نظر می رسد استفاده از ابزارهای مدیریتی در جهت جلوگیری از تخریب کامل منطقه بایستی مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خشکسالی، کاربری اراضی، طبقه بندی فازی، دریاچه مهارلو، تصاویر ماهواره ای
  • جهانبخش تیموری مژن آبادی*، وحید کریمیان، رضا مرادی صفحه 57
    به منظور ارزیابی و مقایسه روش های اندازه گیری تراکم، یک مکان مطالعاتی با چهار تکرار در مراتع مژن آباد خواف، خراسان رضوی با تیپ گیاهی غالبpersicum - Artemesia sieberi Caligonum انتخاب شد. در هر مکان مرتعی (محدوده 5000 متر مربعی با ابعاد 100×50 متر)، با شمارش کلیه پایه های گونه های اسکمبیل مقدار واقعی تراکم محاسبه گردید. نمونه برداری در هر مکان مرتعی به صورت تصادفی- سیستماتیک اجرا شد. در هر یک از تکرارها 4 ترانسکت 100 متری مستقر و با توجه به اندازه نمونه لازم هر روش، نقاطی به صورت تصادفی انتخاب گردید و روش های اندازه گیری تراکم (کوادرات 2 متر مربعی، نزدیک ترین فرد، نزدیک ترین همسایه، زوج های تصادفی، یک چهارم نقطه مرکزی، ترتیبی اعم از دومین، سومین فرد نزدیک ) اجرا شد. اختلاف روش های اندازه گیری تراکم با روش شاهد (شمارش پایه ها) به وسیله آزمون مقایسه میانگین ها LSD بررسی گردید. نتایج نشان داد که نزدیک ترین برآورد به شاهد مربوط به روش یک چهارم نقطه مرکزی می باشد. روش کوادرات، اختلاف معنی دار با شاهد نشان داد. از نظر دقت، روش یک چهارم نقطه مرکزی بالاترین و روش های زوج های تصادفی و نزدیک ترین همسایه کم ترین میزان دقت را نشان دادند. از نظر صحت، روش یک چهارم نقطه مرکزی بالاترین و کوادرات 2 متر مربعی و نزدیک ترین همسایه کم ترین میزان دقت را نشان دادند.
    کلیدواژگان: مرتع، اسکمبیل، تراکم، یک چهارم نقطه مرکزی، مژن آباد، خواف
  • فیزیولوژی گیاهی
  • نسیم بال افکن، مه لقا قربانلی*، شیلا صفاییان، فرناز رفیعی صفحه 67
    در این بررسی به تاثیر تغییرات فصلی بر فعالیت رنگیزه های فتوسنتزی (کلروفیل a ، کلروفیلb و کاروتنوئیدها) و پرولین بر روی علف دریایی Cronquist Haloduleuninervis (Forsk.) Aschersپرداخته شده است. نتایج بدست آمده نشان دهنده کاهش میزان کلروفیل a ؛ در فصل بهار و تابستان و کاهش کلروفیل b و کاروتنوئید؛ در پاییز و زمستان بوده است، همچنین سنجش میزان پرولین در این گیاه نشان داد میزان آن در ریشه کم تر از برگ بوده و بیش ترین میزان آن در برگ و ریشه نیز مربوط بهار و تابستان می باشد. نتایج آماری به روش آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA)، با سطح معنی داری P<0.05، اختلاف معنی داری را بین فصل های گرم و سرد سال در منطقه نشان دادند.
    کلیدواژگان: Haloduleuninervis، رنگیزهای فتوسنتزی، پرولین، خلیج فارس
  • سیده حمیده هاشمی نیا*، مهناز محمدی، سیده مهدخت مداح صفحه 77
    آلودگی هوا تغییر در ویژگی های طبیعی جو بر اثر مواد شیمیایی، غباری یا عامل های زیست شناختی است. این آلودگی هوا ممکن است طبیعی و یا مصنوعی باشند. آلودگی های مصنوعی به طور عمده ناشی از فعالیت و سایل نقلیه و کارخانه ها هستند. در این پژوهش با استفاده از اطلاعات سازمان محیط زیست و اداره کنترل کیفیت هوا، یک منطقه آزاد به عنوان منطقه آلوده و منطقه پونک به عنوان منطقه پاک انتخاب شد. برگ های دو گونه گیاهی خرزهره و سرو نقره ای کاشته شده در حاشیه خیابان های مناطق آلوده و پاک تهران جمع آوری گردید و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که آلودگی هوا موجب افزایش فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز در مناطق آلوده شد. اما فعالیت آسکوربات پراکسیداز در مناطق آلوده نسبت به منطقه پاک کاهش یافت.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، خرزهره Nerium oleander L، _ سرو نقره ای Cupressusarizonica، آنزیم های آنتی اکسیدان
  • حمیده احمدیان یزدی*، محمود ذکایی، آذر نوش جعفری صفحه 87
    در این تحقیق علاوه بر شناسایی سه گونه از جنس جلبک Chara L.از مناطق مختلف حومه مشهد شامل Ch.vulgaris، Ch.contrariaو Ch.fragilisاز این جلبک به عنوان حشره کش طبیعی در از بین بردن حشرات شپشک آرد ( (Tribolium castaneumو مگس سرکه (Drosophila melanogaster)استفاده شد. در ادامه برای بررسی خاصیت حشره کشی گونه های شناسایی شده Ch.vulgaris، Ch.contrariaو Ch.fragiles عصاره الکلی، عصاره آبی و پودر خشک این جلبک ها مورد استفاده قرار گرفت. در بررسی و آنالیز داده های بدست آمده، میانگین مرگ و میر حشرات در گروه های شاهد و آزمون با استفاده از روش تحلیل واریانس سه عاملی (Univariate) و آزمون مقایسه جفت میانگین های دانکن و نمودارهای ستونی محاسبه شد. بر اساس نتایج بدست آمده در این پژوهش و تاثیر جلبک کارا بر روی مرگ و میر حشرات مگس سرکه و شپشک آرد می توان جلبک کارا را به عنوان حشره کش طبیعی معرفی کرد.
    کلیدواژگان: حشره کش طبیعی، جلبک کارا، Drosophila melanogaster، Tribolium castaneum
  • الهام اسدی کرم*، بتول کرامت صفحه 97
    مس از عناصر ضروری برای فرآیندهای پایه سلولی به شمار می روند، اما در غلظت های بالا برای گیاهان سمی می باشند. هیدروژن سولفید یکی از مهم ترین مولکول های سیگنالینگ می باشد که در بسیاری از فرایندهای مقاومت گیاهان به تنش دخالت دارد از این رو به منظور بررسی تاثیر پیش تیمار سدیم هیدروسولفید، بر کاهش خسارت مس برگیاهان سویا، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا« تصادفی با سه تکرار در سال 1394 در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر کرمان انجام شد. آزمایش شامل دو فاکتور کاربرد سدیم هیدروسولفید (شامل کاربرد و عدم کاربرد سدیم هیدروسولفید) و غلظت های مختلف سولفات مس (شامل صفر، 100و 200 میکرومولار) بود. نتایج نشان داد که افزایش غلظت مس در محلول غذایی، کاهش وزن تر گیاه و میزان کلروفیل گیاهان سویا را در پی داشت، این در حالی بود که میزان مالون دی آلدهید، پرولین، پراکسید هیدروژن در گیاهان سویا با افزایش همراه بود. پیش تیمار گیاهان با سدیم هیدروسولفید در مقایسه با عدم کاربرد آن افزایش وزن تر گیاه، میزان کلروفیل، قند محلول و گلوتاتیون احیا و کاهش میزان مالون دی آلدهید، پراکسید هیدروژن و پرولین گیاهان سویا را به دنبال داشت. به طور احتمالی هیدروژن سولفید از طریق ارتباط با سایر مولکول های سیگنالینگ مانند نیتریک اکسید گیاه را در مقابل آسیب اکسیداتیو ناشی از سمیت مس محافظت می نماید.
    کلیدواژگان: پراکسیداسیون لیپید، هیدروژن سولفید، مس، نیتریک اکسید
  • ساره مجدی، مسعود زاده باقری* صفحه 115
    با کسب اطلاعات لازم جهت انبارداری میوه کنار، می توان آن را با کیفیت عالی در بازارهای داخلی در طول مدت زمان طولانی تر عرضه کرد. این تحقیق در قالب طرح کاملا« تصادفی (CRD) به صورت چند مشاهده ای با 3 تکرار و مقدار 20 عدد میوه برای هر تکرار انجام شد. تیمارهای مورد بررسی شامل؛ غلظت های مختلف کلرید کلسیم (صفر، 250 و 500 میلی گرم در لیتر) و نوع انبار (انبار سرد 2±4 و انبار معمولی 2 ± 15) بود. بدین منظور میوه ها پس از برداشت و شستشو به مدت دو دقیقه تحت تاثیر تیمارها قرار گرفتند و میوه های تیمار شده به مدت 20 روز در انبار معمولی و انبار سرد نگهداری شدند و درصد کاهش وزن میوه، استحکام بافت میوه، میزان گسی میوه و میزان کلسیم میوه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد، بیش ترین سفتی بافت میوه و میزان کلسیم و کم ترین درصد کاهش وزن میوه و گسی میوه مربوط به میوه هایی بود که در غلظت 500 میلی گرم در لیتر کلرید کلسیم غوطه ور شده و در انبار سرد نگهداری شدند.
    کلیدواژگان: کنار هندی، گسی میوه، کلرید کلسیم، انبارمانی
|
  • A.M.Asaadi* Page 3
    Hesare Hosseini-Asadli region, with an area of 26,345 hectares, is located 20 km away from the south of Bojnourd (North Khorasan province). The altitude of the area ranges from 1280 to 3010 m from the sea level. The average annual rainfall and temperature are 385.7 mm 8.9 C, respectively. This study aims at introducing the flora, life forms, and endangered species in this region. On the basis of the results, 56 families, 243 genera, and 408 plant species were identified. The most important families were Compositae and Poaceae with 52 and 47 species, respectively. Hemicryptophyte, with 152 species, is the most frequent life form in the region. The distribution of the 264 species (with 64.70%) belonged to Irano-Turanian region. Of the plants in the region, 47 species were endemic of Iran. Furthermore, according to the criteria of IUCN, 60 vulnerable plant species, species at a lower risk, and those about which a solid database does not exist were identified in the region.
    Keywords: Hesare Hosseini, Asadli, Floristic, Chorotype, IUCN criteria
  • A.Eslami Farouji*, R.Rahbarian, A.Mirbolouk Page 25
    The recognition and analysis of the characteristics of the natural environment in any region is one of the fundamental steps in studying the natural ecosystems. Therefore, the vegetation and its relationship to soil properties is one of the significant elements of natural ecosystems which plays an important role in plant distribution. The study of the life forms and the geographical distribution of plants is also very important as it significantly contributes to the identification of the rare, medicinal, and characteristics plants of the region. This study aims mainly at identifying the characteristic species, chorotype, life form, and plant application and durability by means of Whittaker plot sampling in seven regions (7 hectares) in the North East of Iran. Plant species were identified using various Flora, and the physical and chemical properties of soil were determined after collecting soil samples from a depth of 0 to 30 cm. A total of 121 species belonging to 38 families and 161 genera were identified. Therophyte life form (with about 73%) was dominant. Station 3 showed the lowest pH (6.5). The highest amount of EC belonged to Frizi station. The highest Potassium and Sodium rates belonged to stations 6 and 2, respectively. Stations 6 and 4 had the highest microbial respiration. The maximum amount of organic carbon and total nitrogen belonged to these two stations.
    Keywords: Soil characteristics, Floristic, Life form, North East of Iran
  • F.Hadian*, S.Z.Hosseini, M.R.Hadian Page 41
    Drought and population growth are the main reasons behind the degredation of natural resources (renglands, forests, & wetlands) and the deflation of water resources. This study was conducted to investigate the effect of recent droughts on reducing the level and changing the use of the lands surrounding Maharlou Lake (in Fars Province) by means of satellite images. For change detection, three Landsat images (belonging to 1987, 2000, & 2009) were used and geometric and atmospheric corrections were applied. Landuse maps were developed for each of the three years using fazzy classification. On the basis of the results, the overall accuracy and Kappa coefficient for all of the maps were more than 83% and 0.78%, respectively. For monitoring the changes, post-classification comparison method was used. The results indicated that rangeland areas, the water level of the lake, and the level of the farmlands had decreased. The area of residential and industrial lands along with the barelands, however, had increased. Monitoring the changes in the three aformentioned periods (during 9, 13, & 22 years) demonestrated that natural resources degradation has been more intense during the recent period (2000-2009). Therfore, to prevent a complete land degradation in the study area, management strategies should be employed.
    Keywords: Drought, Landuse, Fuzzy classification, Maharlou Lake, Satellite images
  • J.Teymouri Majnabadi*, V.Karimian, R.Moradi Page 57
    In an attempt to analyze and compare the density measurement methods, a study site with four replications was selected in the rangelands with Artemisia sieberi-coligonum persicum¬ as the dominant plant species in Mazhanabad of Khaf. In each rangeland site (with an area of 5000 m2 & a dimension of 50×100 m), the real density was calculated by counting all caligonum base species. Samples were taken from each rangeland site following a random-systematic design. Four 100-meter transects were established in each replication. Considering the required sample size for each method, some points were randomly selected and the density measurement methods (i.e., Quarter Methods, Closest Individual Method, Nearest Neighbor Method, Random Pairs Method, Point Centered Quarter Method, & Ordinal Methods including the second & third closest individual) were implemented. The difference between the density measurement methods and the control (base counting) method was analyzed by LSD method. According to the results, the closest estimation to the control belonged to Point Centered Quarter Method¬. Quarter Method showed a significant difference to the control. Point Centered Quarter Method was the most accurate while Random Pairs and Nearest Neighbor Methods were the least accurate.
    Keywords: Rangeland, caligonum persicum¬, Density, Point Centered Quarter Method, Mazhanabad, Khaf
  • N.Balafkan, M.Ghorbanli*, S.Safaeiyan, F.Rafiei Page 67
    This experiment explored the impact of seasonal changes on the activity of photosynthetic pigments (i.e., Chlorophyll a, Chlorophyll b, & Carotenoids) and proline on Haloduleuninervis sea grass. The results indicated a decrease in Chlorophyll a during the spring and summer and a decrease in Chlorophyll b and Caroteniods during the fall and winter. Furthermore, proline measurement revealed that its amount in root was less than leaf and that the maximum amount of proline in leaf and root belonged to the spring and summer. The ANOVA results showed a significant difference at p
    Keywords: Haloduleuninervis, Photosynthetic pigments, Proline, Persian Gulf
  • S.H.Hasheminia*, M.Mohammadi, S.M.Maddah Page 77
    Air pollution may be natural or synthetic. Synthetic air pollution mainly comes from the vehicles and factories. Using data from Environmental Protection Organization and Air Quality Control Agency, Azadi and Pounak were selected as polluted and clean regions, respectively. The leaves of two plant species i.e., Nerium oleander and Cupressus arizonica, planted in street sides of the polluted and clean regions of Tehran were collected and the activity of antioxidant enzymes catalase, peroxidase, and ascorbate peroxidase was measured. The results showed that air pollution increased the activity of catalase and peroxidase in the polluted area. The ascorbate peroxidase activity decreased in the polluted area in comparison to the clean one.
    Keywords: Air pollution, Nerium oleander L., C.arizonica, Antioxidant enzymes
  • H.Ahmadian Yazdi*, M.Zokai, A.Jafari Page 87
    In this study, three species of algae Chara L. (i.e., Ch.vulgaris, Ch.contraria, & Ch.fragilis) were identified in different suburb areas of Mashhad and were used as natural insecticides to kill Tribolium castaneum and Drosophila melanogaster insects. To investigate the insecticidal properties of the identified species, the alcoholic extract, dried powder, and aqueous extracts of the algae were used. The average mortality rate of the adult insects in the treatment and control groups was counted using the three-factor variance analysis (Univariate), Duncan test of mean pairs comparison, and the bar charts. Based on the obtained results and the impact of Chara algae on the mortality of Tribolium castaneum and Drosophila melanogaster insects, Chara algae can be introduced as a natural insecticide.
    Keywords: Natural insecticide, Chara algae, Drosophila melanogaster, Tribolium castaneum
  • E.Asadi Karam*, B.Keramat Page 97
    Although copper is an essential element for cell-based processes, in high concentrations, it is toxic for plants. Hydrogen sulfide is one of the most important signaling molecules that is involved in many processes of plant stress resistance. In order to investigate the effect of Sodium hydrosulfide pretreatment on mitigating copper damages in soybean, a factorial experiment in a completely randomized design with three replications was conducted in the research laboratory of Kerman University of Shahid Bahonar in 2015. The experiment included two factors: the use of Sodium hydrosulfide (i.e., the presence or absence of sodium hydrosulfide) and different concentrations of CuSO4 (i.e., 0, 100, & 200 μM). The results showed that an increase in copper concentration in the nutrient solution reduced the fresh weight and Chlorophyll content and increased MDA, proline, and hydrogen peroxide in soybean plants. The pretreatment of plants with Sodium hydrosulfide caused an increase in the fresh weight, the amount of Chlorophyll, soluble sugar, and the reduced glutathione and a decrease in the amount of MDA, hydrogen peroxide, and proline in soybean. Probably, hydrogen sulfide protects the plant against the oxidative damage caused by the toxicity of copper by connecting to other signaling molecules such as nitric oxide.
    Keywords: Lipid peroxidation, Hydrogen sulfide, Copper, Nitric oxide
  • S.Majdi, M.Zadehbagheri* Page 115
    Through obtaining the information necessary for fruit storage, high quality fruits can be offered to the domestic market for a longer time period. This study was carried out following a completely randomized design (CRD) with three replications (20 fruits for each) and several observations. Research treatments included: various concentrations of calcium chloride (0, 250, & 500 ppm) and storage conditions (cold storage 4±2 C & warehouse conventional 15±2 C). After the harvest and washing processes, the fruits were subjected to treatments for two minutes and the treated fruits were kept in conventional and cold storage for 20 days. The percentage of fruit weight loss, firmness, astringency, and calcium was analyzed. The results indicated that the highest degree of firmness and calcium and the lowest percentages of weight loss and astringency belonged to the fruits which were immersed in calcium chloride at a concentration of 500 ppm and were kept in cold storage.
    Keywords: ZiziphusMauritinalam, Fruit astringency, Calcium chloride, Storage