فهرست مطالب

دانشکده پزشکی اصفهان - پیاپی 412 (هفته چهارم بهمن 1395)

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 412 (هفته چهارم بهمن 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/07
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • سید حمیدرضا مرتضوی، مهدی قادری، میترا همتی، سیاوش وزیری، محسن عزیزی، مهسا کاشف، کمال احمدی صفحات 1537-1543
    مقدمه
    Pseudomonas aeruginosa از جمله عوامل اصلی عفونت های بیمارستانی است که دارای مقاومت آنتی بیوتیکی و توانایی سازگاری محیطی بالایی است. هدف از انجام این مطالعه، تعیین فراوانی ژن های alg D و Exotoxin A (ETA) در ایزوله های Pseudomonas aeruginosa جدا شده از زخم سوختگی بود.
    روش ها
    در این مطالعه، تعداد 188 نمونه ی جدا شده از زخم سوختگی مورد بررسی قرار گرفت. پس از شناسایی ایزوله های Pseudomonas aeruginosa با استفاده از روش های استاندارد باکتری شناسی، آزمایش حساسیت آنتی بیوتیکی ایزوله ها به روش انتشار از دیسک (Kirby-Bauer) انجام گرفت. سپس، از پرایمرهای اختصاصی جهت تعیین ژن های alg D و ETA در میان ایزوله ها استفاده گردید. داده های به دست آمده، با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از 188 نمونه ی اخذ شده از بیماران، در نهایت 91 نمونه ی Pseudomonas aeruginosa تشخیص داده شد. فراوانی (درصد) مقاومت آنتی بیوتیکی سویه ها برای آنتی بیوتیک های سفوتاکسیم، سفپیم، آمیکاسین، سفتازیدیم، جنتامایسین، پیپراسیلین، سیپروفلوکساسین و ایمی پنم به ترتیب 80 (9/87 درصد)، 77 (6/84 درصد)، 69 (8/75 درصد)، 67 (6/73 درصد)، 66 (6/72 درصد)، 63 (2/69 درصد)، 62 (2/68 درصد) و 53 (2/58 درصد) بود. فراوانی (درصد) نتیجه ی مثبت واکنش Polymerase chain reaction (PCR) برای ژن های alg D و ETA به ترتیب 88 (7/96 درصد) و 79 (0/87 درصد) به دست آمد.
    نتیجه گیری
    فراونی بالای ژن های alg D و ETA و همچنین مقاومت دارویی بالا، نشان دهنده ی افزایش قابلیت بیماری زایی این ارگانیسم و درمان مشکل بیماران مبتلا به عفونت زخم سوختگی می باشد. از این رو، شناسایی و تشخیص به موقع این پاتوژن های مقاوم، می تواند در انتخاب راه کارهای مناسب جهت پیش گیری و درمان مناسب موثر باشد.
    کلیدواژگان: Pseudomonas aeruginosa، ژن alg D، Exotoxin A
  • لیلا ناصری، نوشین امیرپور، حمید بهرامیان، حسین صالحی صفحات 1544-1549
    مقدمه
    سلول های بنیادی مشتق از چربی انسان (Human adipose-derived stromal/stem cells یا hADSCs) جمعیتی از سلول ها هستند که از بافت چربی استخراج می شوند. hADSCs توانایی تمایز به انواع سلول ها را دارند و می توانند عوامل رشد مختلف را ترشح کنند که بر سلول های مجاور اثرگذار باشند. مطالعات قبلی، تاثیر این سلول ها و محیط آن ها را بر روی عصب نشان داده اند. از آن جایی که مطالعه ای در مورد تاثیر hADSCs بر روی سلول های شبکیه انجام نشده بود، هدف از انجام این مطالعه، بررسی تاثیر این سلول ها و محیط ترشحی آن ها بر رشد و مهاجرت سلول های شبکیه در محیط آزمایشگاهی می باشد.
    روش ها
    در این مطالعه، پس از دریافت رضایت نامه، سلول های بنیادی از بافت چربی بیماران جداسازی، کشت و سپس پاساژ داده شد. شبکیه ی رت پس از جداسازی، در ظرف های کوت شده قرار گرفت و پس از تهیه ی محیط رویی از hADSCs، شبکیه با سلول ها و همچنین، محیط رویی آن ها هم کشتی داده شد و میزان بقا و مهاجرت سلول ها بررسی گردید.
    یافته ها
    گروه های هم کشتی شبکیه با hADSCs و محیط ترشحی آن ها دارای تفاوت معنی داری (050/0 > P) در بقا و مهاجرت سلول های شبکیه در روزهای 7 و 14 نسبت به روز یک و گروه شبکیه (شاهد) بودند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مشخص شد که hADSCs و محیط رویی آن ها می توانند باعث افزایش میزان بقا و مهاجرت سلول های شبکیه به سمت اطراف شوند و امید است که در آینده بتوان از آن ها برای درمان بیماری های چشم استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سلول های بنیادی مشتق از چربی انسان، شبکیه، محیط رویی، هم کشتی
  • احمد شانئی، میلاد برادران، محمد مهدی شانئی صفحات 1551-1555
    مقدمه
    امروزه، اثرات زیستی و کاربردهای امواج فراصوت به خصوص در حضور نانو ذرات به سرعت در حال گسترش می باشد. این پژوهش، با هدف بررسی تاثیر تابش امواج فراصوت در حضور نانو ذرات طلا بر میزان مرگ سلول های ملانوما انجام شد.
    روش ها
    سلول ها به 4 گروه تقسیم شدند. گروه شاهد، مورد هیچ گونه آزمایشی قرار نگرفت. در گروه نانوذرات طلا، به داخل سلول ها به میزان 50 میکروگرم بر لیتر نانوذرات طلا تزریق گردید. برای گروه تابش امواج فراصوت، تابش در شدت های 5/0، 1 و 2 وات بر سانتی متر مربع در مدت زمان 3 دقیقه انجام شد و در گروه تابش امواج فراصوت در حضور نانوذرات طلا، ابتدا تزریق نانوذرات طلا به میزان 50 میکروگرم بر لیتر انجام گردید و سپس، سلول ها به مدت 24 ساعت انکوبه شدند. پس از آن، تابش دهی به مدت زمان 3 دقیقه در شدت های مختلف انجام گردید. برای بررسی میزان زنده بودن سلول ها از روش 3-(4،5-dimethylthiazol-2-yl)-2،5-diphenyltetrazolium bromide (MTT) استفاده شد.
    یافته ها
    در درصد بقای سلول های ملانوما در گروه فراصوت به همراه نانو ذرات طلا نسبت به گروه های دیگر، تفاوت معنی داری وجود داشت. در گروه تابش امواج فراصوت نیز میزان بقای سلول ها تفاوت معنی داری نسبت به گروه شاهد داشت.
    نتیجه گیری
    استفاده ی هم زمان از نانو ذرات طلا و امواج فراصوت به دلیل افزایش پدیده ی حفره سازی، مرگ سلولی را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: نانو ذرات طلا، امواج فراصوت، حفره سازی، سلول های ملانوما
  • حمید سریزدی، امید آقاداودی، امیر شفا، محمد باغبان نیکو، طاهره رضایی صفحات 1557-1562
    مقدمه
    برای کنترل درد پس از عمل در کودکان، روش ها و داروهای متعددی مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs یا Non-steroidal anti-inflammatory drugs) و مخدرها ارایه شده است. پتیدین، به عنوان مخدر و کتورولاک به عنوان NSAID و استامینوفن به طور گسترده ای برای کنترل درد استفاده می شوند. این مطالعه، با هدف مقایسه ی اثرات کتورولاک و استامینوفن با پتیدین بر روی درد بعد از عمل در جراحی تحتانی شکم و دستگاه تناسلی کودکان انجام شد.
    روش ها
    در یک مطالعه ی کارآزمایی بالینی دو سو کور، 64 نفر از کودکان کاندیدای جراحی تحتانی شکم و دستگاه تناسلی انتخاب و به طور تصادفی به 2 گروه تقسیم شدند. پس از اتمام جراحی و قبل از اکستوباسیون، بیماران گروه اول شیاف استامینوفن 15-10 میلی گرم بر کیلوگرم و کتورولاک وریدی 5/0 میلی گرم بر کیلوگرم و گروه دوم، 1 میلی گرم بر کیلوگرم پتیدین وریدی دریافت کردند. درد پس از عمل (با استفاده از معیار درد OPS یا Objective pain scale) و عوارض تا 24 ساعت پس از عمل، اندازه گیری و در دو گروه با یکدیگر مقایسه شد.
    یافته ها
    تسکین درد در دو گروه استامینوفن + کتورولاک (04/2 ± 44/5) و پتیدین (93/1 ± 38/5) تا 5/0 ساعت بعد از عمل مشابه بود، اما از 1 تا 24 ساعت بعد از عمل، نمره ی درد به طور معنی داری در گروه پتیدین بیشتر بود (05/0 > P). همچنین، شیوع تهوع و استفراغ در دو گروه مشابه بود (05/0 < P) و هیچ عارضه ی دیگری در بیماران مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    کتورولاک و استامینوفن دو مسکن غیر مخدر هستند که می توان به شکل توام و بدون عارضه ی خاصی از آن ها در جهت کاهش درد بعد از عمل کودکان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کتورولاک، استامینوفن، پتیدین، ضد درد، کودکان
  • مقاله مروری
  • معصومه سیمبر، شیوا علیزاده، محبوبه حاجی فقها، سمیرا گلعذار صفحات 1563-1572
    مقدمه
    بهداشت باروری نوجوانان، یکی از اولویت های بهداشتی جهان می باشد. بهداشت باروری نوجوانان، بر جنبه های سلامت، شکل گیری عقاید و توسعه ی اجتماعی- اقتصادی جامعه اثر می گذارد. در جوامعی مانند ایران که نوجوانان بخش بزرگی از جمعیت را تشکیل می دهند، این موضوع اهمیت خاصی دارد. رسیدن به اهداف بهداشت باروری بدون آگاهی، بینش و مشارکت نوجوانان امکان پذیر نیست و آگاه شدن صحیح از مسایل بلوغ و بهداشت باروری- جنسی، مانع بروز بسیاری مشکلات مخاطره آمیز می شود. هدف از انجام این مطالعه ی مروری، بررسی نیازهای آموزشی بهداشت باروری و جنسی نوجوانان ایرانی بود.
    روش ها
    این مطالعه ی مروری، با استفاده از کلمات کلیدی نوجوان ایرانی، بلوغ، رفتار جنسی، سلامت جنسی، بهداشت باروری و جنسی در پایگاه های اطلاعاتی معتبر علمی، مطالعات مرتبط ایرانی انتشار یافته طی سال های 94-1370 را مورد بررسی قرار داد. از 52 مقاله ی کیفی و کمی جستجو شده، 37 مقاله ی مرتبط با هدف که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند، مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نیازها و مسایل باروری- جنسی نوجوانان را می توان در سه حیطه ی اصلی گنجانید: نوجوانان (آگاهی و نگرش نوجوانان، منابع اطلاعاتی)، خانواده و مدرسه (نقش والدین و معلمان، محتوای برنامه آموزشی، زمان و طریقه ی اجرای آموزش) و اسلام. از مسایل قابل توجه این دوران، کسب اطلاعات نادرست و منابع اطلاعاتی غیر موثق، عدم آگاهی نوجوانان و والدین از نیازهای بهداشت باروری و دستورهای دینی می باشند. نیاز به آموزش مناسب مسایل جنسی و بلوغ برای نوجوانان، خانواده ها و حتی معلمین نیز بیان شده است.
    نتیجه گیری
    متاسفانه به علت وجود شرم و حیا، تابوها و اعتقادات فرهنگی- اجتماعی موجود در جامعه، آموزش های مناسب بهداشت باروری- جنسی برای نوجوانان در محیط خانواده و مدرسه و نیز گنجاندن این مطالب در کتب درسی مورد غفلت واقع شده است.
    کلیدواژگان: بهداشت باروری، بلوغ، سلامت جنسی، نوجوانان ایرانی
|
  • Seyed Hamidreza Mortazavi, Mehdi Ghaderi, Mitra Hemmati, Siavash Vaziri, Mohsen Azizi, Mahsa Kashef, Kamal Ahmadi Pages 1537-1543
    Background
    Pseudomonas aeruginosa is one of the major nosocomial pathogens with a vast antibiotic resistance and great ability in adaptation with environment. The purpose of this study was to evaluate the antibiotic resistance and bacterial detection using Exotoxin A (ETA) and algD genes in patients with burns wound infection.
    Methods
    In this study, 188 samples were evaluated with standard bacteriological methods. After antibiotic resistance evaluation with disc diffusion method (Kirby-Bauer), specific primers for detection of algD and ETA genes among bacterial isolate were used. All data were analyzed using SPSS software.
    Findings: From 188 taken samples, 91 isolates were Pseudomonas aeruginosa. The antibiotic resistance rate for cefotaxime, cefepime, amikacin, ceftazidime, gentamicin, piperacillin, ciprofloxacin and imipenem were 80 (87.9%), 77 (84.6%), 69 (75.8%), 67 (73.6%), 66 (72.6%), 63 (69.2%), 62 (68.2%) and 53 (58.2%), respectively. The prevalence of algD and ETA genes were 88 (96.7%) and 79 (87.0%), respectively.
    Conclusion
    The high prevalence of algD and ETA genes among burns wound infections demonstrates the increase in pathogenesis of Pseudomonas aeruginosa and problems with burn wound infection treatment. Therefore, accurate and rapid diagnosis of resistant Pseudomonas aeruginosa can be useful in taking proper strategy for prevention and treatment of such infections.
    Keywords: Pseudomonas aeruginosa_algD gene_Exotoxin A (ETA) gene
  • Leila Naseri, Noushin Amirpour, Hamid Bahramian, Hossein Salehi Pages 1544-1549
    Background
    Human adipose-derived stem cells (hADSCs) are population of cells isolated from adipose tissue. hADSCs have ability to differentiate along multiple cell lineages and secret verity of growth factors, which affect the neighboring cells. Previous studies had assessed the effects of hADSCs and their conditioned medium on neural cells. To our knowledge, there were no studies done on the effects of hADSCs on retinal cells in vitro. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of hADSCs and their conditioned medium on retinal cell survival and migration in vitro.
    Methods
    The adipose tissue samples were obtained from a healthy donor after signing the consent. The stem cells were isolated and expanded through several subcultures. Rat retinal explants were isolated and cultured on coated wells. Retinal explants were co-cultured with hADSCs (direct) and their conditioned medium (indirect) for 1, 7 and 14 days.
    Findings: There were significant differences (P
    Conclusion
    These data suggest that hADSCs and their conditioned medium improve retinal cell survival and migration in vitro culture environment. We hope that our study paves the way to use these cells for treatment of retinal degenerative diseases.
    Keywords: Human adipose-derived stem cells (hADSCs), Retina, Conditioned medium, Co-culture
  • Ahmad Shanei, Milad Baradaran, Mohammad Mahdi Shanei Pages 1551-1555
    Background
    Biological effects of ultrasound waves and their applications in the presence of nanoparticles are a rapidly growing research area. In recent years, ultrasonic therapy of cancer cells has been developed successfully. In this study, effects of ultrasound waves in the presence of gold nanoparticles on the melanoma cells were evaluated.
    Methods
    The Melanoma cells were cultured and divided into 4 groups of control, gold nanoparticle, ultrasound alone and ultrasound waves at the presence of gold nanoparticle. Ultrasound irradiation at intensity of 2 W/cm2 was performed on the cells for 3 minutes.
    Findings: There was a significant difference in the percent of cell viability between the ultrasound gold nanoparticles and the other groups. In addition, there was a significant difference between the ultrasound and the control groups, too.
    Conclusion
    Results of this study reveal that ultrasound in the presence of gold nanoparticles can be efficiently used for treatment of melanoma cells; as gold nanoparticles act as cavitation nuclei.
    Keywords: Gold nanoparticles, Ultrasound waves, Cavitation, Melanoma cell
  • Hamid Saryazdi, Omid Aghadavoudi, Amir Shafa, Mohammad Baghban Nikoo, Tahereh Rezaei Pages 1557-1562
    Background
    For postoperative pain control, numerous methods and medications have been suggested, such as non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) and narcotics. Pethidine, as a narcotic analgesic, and ketorolac as an NSAID and acetaminophen, are widely used for pain control. In this study, the effect of ketorolac and acetaminophen on postoperative pain was compared with pethidine in the lower abdominal and genital surgeries in children.
    Methods
    In a double-blind randomized clinical trial study, 64 children undergoing lower abdominal and genital surgeries were selected and randomly divided into 2 groups. At the end of the surgery and before extubation, the first group received 10-15 mg/kg acetaminophen suppository and 0.5 mg/kg intravenous ketorolac and the second group received 1 mg/kg intravenous pethidine. Postoperative pain [using Objective pain scale (OPS)] and complications were evaluated and compared until 24 hours after the surgery.
    Findings: Postoperative pain relief was similar in the two groups up to half an hour (OPS of 5.38 ± 1.93 vs. 5.44 ± 2.04); but, from 1 to 24 hours postoperatively, pain scores were significantly higher in the pethidine group (P 0.05). No other complication was observed in the patients.
    Conclusion
    Ketorolac and acetaminophen are two frequently used non-opioid analgesics that may be used in combination for effective pain control after surgical procedures in children.
    Keywords: Ketorolac, Acetaminophen, Meperidine, Analgesics, Child
  • Masoumeh Simbar, Shiva Alizadeh, Mahbobeh Hajifoghaha, Samira Golezar Pages 1563-1572
    Background
    One of the global reproductive health priorities is adolescent reproductive health. Adolescent's reproductive health affects health aspects, formation of beliefs and socio-economic development of the society. In Iran, as the adolescents form a large part of the population, this issue has a special importance. Achieving the reproductive health goals is not possible without the knowledge, attitude and participation; and getting aware properly from puberty and sexual and reproductive health issues prevents many problems that can be risks. This study aimed to review the educational needs of Iranian adolescents for sexual and reproductive health.
    Methods
    In this review study, using keywords Iranian adolescent, puberty, sexual behavior, sexual health and sexual and reproductive health, Iranian related studies were searched in scientific databases from 1998 to 2015. Out of 52 qualitative and quantitative articles, 37 articles related to our aim according to the inclusion criteria of this review article, were studied.
    Findings: Adolescent sexual reproductive needs and problems were integrated in three main domains: adolescent's domain (knowledge and attitude, information sources), school and family domain (role of parents and teachers, the content of the curriculum, time and manner of curriculum’s implementation) and Islam domains. The significant issues in this period were incorrect learning and unreliable sources of information, unawareness of adolescents, their parents and teachers from reproductive health needs, and religious orders.
    Conclusion
    Unfortunately, because of the shame, taboos, and cultural and social beliefs in society, appropriate education of sexual reproductive health for adolescents had been neglected in family and school. Besides, these issues did not inserted in textbooks.
    Keywords: Iranian adolescents, Reproductive health, Puberty, Sexual health