فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی
سال پنجاه و یکم شماره 1 (پیاپی 75، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • بررسی و مدلسازی ابعاد خودکارآمدی سواد اطلاعاتی در بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی
    حمید کشاورز، محمدرضا اسمعیلی گیوی، امیر وفاییان، محمدرضا شکاری صفحه 1
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی خودکارآمدی سواد اطلاعاتی در بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شاهد تهران انجام شده است. درراستای این هدف، مروری کلی بر مفاهیم خودکارآمدی و خودکارآمدی سواد اطلاعاتی انجام و پیشینه پژوهش به دقت مطالعه شده اند.
    روش شناسی: پژوهش به روش پیمایشی-توصیفی و با کاربرد مقیاس بیست و هشت گویه ای خودکارآمدی سواد اطلاعاتی آق قویونلو، قربان اوغلو و امی انجام شده است. این مقیاس متغیر مورد بررسی را از هشت بعد شناسایی، مکان یابی، ارزشگذاری، تفسیر، ارتباط و ارزیابی نتایج واکاوی می کند. پرسشنامه بین 210 دانشجو توزیع و داده های بدست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS و پی. ال. اس (PLS) تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های حاصل از تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که بار عاملی تمامی سوالات از برازش متناسبی برای مدل برخوردارند. مدل اندازه گیری از روایی همگرا و واگرای مناسبی برخوردار بود. در مورد برازش ساختاری مدل مشخص شد تمامی سوالات و روابط میان متغیرها را در سطح اطمینان 95% معنادار هستند. بررسی معیار R2 نشان داد تمامی شاخص ها نمایان گر برازندگی کیفیت مدل می باشند و تمامی شاخص ها در دامنه مورد قبول قرار دارند. در حوزه برازش کلی مدل مشخص شد برازش مدل 63/0 بوده و از برازش کلی قوی برخوردار است.
    نتیجه گیری
    مقیاس خودکارآمدی سواد اطلاعاتی از سه جنبه برازش مدل اندازه گیری، برازش مدل ساختاری و برازش کلی مدل از تناسب و کیفیت خوبی برخوردار بوده و برای بررسی در بسترهای پژوهشی مختلف از اعتبار برخوردار است. دانشجویان مورد بررسی در هر شش بعد سواد اطلاعاتی از خودکارآمدی بالایی برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی سواد اطلاعاتی، خودکارآمدی، سواد اطلاعاتی، مقیاس خودکارآمدی سواد اطلاعاتی
  • ارائه چارچوبی به منظور شناسایی رفتار اطلاعاتی محققان ایرانی در 8 دانشگاه دولتی تهران
    الناز رفیعی پور، محمد اقدسی صفحه 2
    هدف
    هدف این مقاله شناسایی و ارزیابی رفتار اطلاعاتی محققان در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی ایرانی به همراه معرفی یک چارچوب پیشنهادی و کاربرد عملی آن می باشد.
    روش
    مطالعه حاضر با هدف شناسایی و معرفی یک چارچوب پیشنهادی با 4 مولفه «کارگروهی، متدولوژی، نواوری و به روز رسانی اطلاعات» جهت ارزیابی رفتار اطلاعاتی محققان در دانشگاه های ایران صورت گرفت، به این منظور از یک پرسشنامه جهت ارزیابی عملی آن در 8 دانشگاه استفاده شد. در این مطالعه کاربردی-پیمایشی، 332 پرسشنامه به روش نمونه گیری تصادفی دردسترس جمع آوری و با نرم افزار SPSS تحلیل آماری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که کار گروهی، ضعیف؛ به روز رسانی اطلاعات، متوسط و نواوری و متدولوژی تحقیق تا حدی بالاتر از متوسط بوده اند. همچنین نتایج، وجود ارتباط میان مولفه های رفتار اطلاعاتی را نشان داد به طوری که بهبود در سطح هر یک از این مولفه ها باعث تقویت رفتارهای دیگر می شود. در نهایت میان رشته ها از نظر رفتار اطلاعاتی نیز تفاوت هایی مشاهده شد.
    اصالت اثر: مقاله حاضر چارچوبی را در جهت شناسایی رفتار اطلاعاتی محققان در 8 دانشگاه دولتی شهر تهران ارائه کرده و مشکلات و کمبودهای موجود در دانشگاه های مورد مطالعه شناسایی و راهکارهایی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاعاتی، متدولوژی، نوآوری، کار گروهی، چارچوب
  • بررسی مقایسه ای جامعیت و دقت موتورهای جستجوی عمومی براساس شاخص ربط سیستمی و منطق جستجو
    نصرت ریاحی نیا، لیلی الله بخشیان، معصومه لطیفی، فروغ رحیمی رحیمی صفحه 3
    هدف
    یکی از راه های بازیابی اطلاعات استفاده از موتورهای جستجو است. هدف پژوهش حاضر بررسی مقایسه ای جامعیت و دقت موتورهای جستجوی عمومی براساس شاخص ربط سیستمی و بر اساس منطق جستجو می باشد.
    روش
    این مطالعه به روش تطبیقی با استفاده از سه کلید واژه علم سنجی- تولیدات علمی و تحلیل استنادی که بر اساس جستجو در پایگاه اطلاعاتی ایرانداک پرتکرار ترین کلیدواژه ها در سالهای 1389-1393 در حوزه علم اطلاعات بوده اند انتخاب و در پنج موتور جستجوی Google- Yahoo- Bing- Ask- AOI و با استفاده از منطق های جستجوی بولی، برداری و منطق فازی (روش کوتاه سازی) و به دو زبان جستجو شدند. 10 نتیجه اول هر موتور، بازیابی و میزان جامعیت و دقت آن محاسبه شد .
    یافته ها و
    نتیجه گیری
    در هر سه منطق جستجو، Google بیشترین سطح دقت و جامعیت (دقت: 20/0±833/0 و جامعیت: 03/0±125/0) و Bing کمترین سطح دقت و جامعیت در موتور های کاوش (دقت: 12/0±277/0 و جامعیت: 02/0±041/0) به خود اختصاص دادند. موتور ASK در هر سه منطق رتبه دوم را در دقت و بازیافت به خود اختصاص داده و AOL در منطق برداری و Bing در روش کوتاه سازی ضعیفترین دقت را داشته اند.
    موتور Google با منطق بولی بهترین و با روش کوتاه سازی کمترین و موتورASK در سه منطق جستجو به یک میزان و موتور کاوش Yahoo، با منطق بولی کمترین و با منطق برداری بیشترین و موتور Bing با روش کوتاه سازی کمترین و در نهایت موتور AOL با منطق برداری کمترین مدرک مرتبط را بازیابی کردند.
    کلیدواژگان: جامعیت، دقت، موتورهای جستجوی عمومی، ربط سیستمی، منطق جستجو
  • بررسی نقش دلپذیر سازی فضای داخلی و چیدن مبلمان از دیدگاه کاربران کتابخانه های مرکزی دانشگاه های دولتی شهر تهران
    زهرا اباذری، زهره میرحسینی، زهره دوکچی صفحه 4
    هدف
    پژوهش حاضر به تعیین نقش دل پذیرسازی فضای داخلی کتابخانه و چیدن مبلمان بر جذب کاربران کتابخانه های مرکزی دانشگاه های دولتی شهر تهران پرداخته است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر به لحاظ روش پیمایشی از نوع توصیفی و به جهت هدف کاربردی است که تعداد 326نفر بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردیدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه‏ی محقق ساخته استفاده شد و برای تجزیه تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی بهره گرفته شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که بالاترین توجه به هماهنگی ونقش روان شناختی نوروروشنایی و کمترین توجه به هماهنگی ونقش روان شناختی رنگ ها شده است.
    اصالت اثر: پژوهش حاضر سعی دارد تا وضعیت طراحی داخلی ساختمان کتابخانه را از آنجا که تحقیقی در خصوص طراحی داخلی با توجه به تجهیزات و چیدمان مبلمان در کتابخانه های دانشگاهی صورت نگرفته است، از طریق بررسی نظرات کاربران و مراجعه کنندگان به کتابخانه تعیین نماید.
    کلیدواژگان: کتابخانه ها، معماری، کتابخانه ها، وسایل و تجهیزات، معماری داخلی، تزیین داخلی، دانشگاه های دولتی
  • بررسی سواد اطلاعاتی معلمان
    علیرضا نوروزی*، پروین قاسمی صفحات 13-30
    هدف

    این پژوهش، با هدف بررسی وضعیت سواد اطلاعاتی معلمان شهرستان بیله سوار، اجراء شده است. در این پژوهش، آشنایی و استفاده معلمان از منابع اطلاعاتی و همچنین مهارت آنان در ارزیابی مفید بودن منابع بازیابی شده، مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج این پژوهش می‏تواند در بهبود فعالیت‏ های سازمان آموزش و پرورش موثر باشد.

    روش

    روش پژوهش از نوع پیمایشی توصیفی – تحلیلی است. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه (DAS) شامل 55 سوال برحسب پنج استاندارد سواد اطلاعاتی بوده است. برای تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و t مستقل و آنوا استفاده شده است.
    یافته ها: یافته های پژوهش نشان می‏دهد که وضعیت سواد اطلاعاتی جامعه مورد پژوهش پایین‏ تر از حد متوسط است و این بیانگر قبول فرضیه اصلی پژوهش (سواد اطلاعاتی معلمان شهرستان بیله سوار پایین‏ تر از حد متوسط) است. با توجه به نتایج به دست آمده بین سن، سابقه کار و جنسیت معلمان با سواد اطلاعاتی آنان رابطه معناداری وجود نداشت؛ اما با توجه به یافته های پژوهش بین مدرک تحصیلی معلمان و سواد اطلاعاتی آنان رابطه معنا‏داری وجود داشت.
    نتیجه ‏گیری: با توجه به یافته های پژوهش حاضر، وضعیت سواد اطلاعاتی معلمان شهرستان بیله سوار پایین تر از حد متوسط است.

    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، معلمان، آموزش و پرورش، شهرستان بیله سوار
  • بررسی میزان رعایت مولفه های مدل 4 بعدی مدیریت ارتباط با مشتری در کتابخانه های مرکزی دانشگاه های دولتی شهر تهران از دیدگاه مدیران و کتابداران و مقایسه دیدگاه های مدیران با کتابداران
    لیلا کریمی صوفلو، معصومه کربلا آقایی کامران صفحات 134-150
    هدف

    بررسی میزان رعایت مولفه های مدل 4 بعدی مدیریت ارتباط با مشتری در کتابخانه های مرکزی دانشگاه های دولتی شهر تهران و مقایسه دیدگاه های مدیران با کتابداران.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به روش پیمایش توصیفی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را مدیران (11 نفر) و کتابداران (134 نفر) کتابخانه های مرکزی دانشگاه های دولتی شهر تهران تشکیل می دهند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه برگرفته از مدل 4 بعدی مدیریت ارتباط با مشتری می باشد و یافته ها با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی، درصد فراوانی، میانگین) و آمار استنباطی (آزمون فریدمن و من- ویتنی u) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که مولفه تکنولوژی (میانگین 16/3 از 5)، مولفه تمرکز بر کاربران خاص (میانگین 03/3 از 5)، مولفه سازماندهی مناسب فرآیندها (میانگین 95/2 از 5) و مولفه مدیریت دانش (میانگین 57/2 از 5) در کتابخانه های مرکزی دانشگاه های دولتی شهر تهران به طور متوسط رعایت می شوند. همچنین، پس از بررسی دیدگاه های مدیران و کتابداران مشخص گردید که بین دیدگاه های مدیران با کتابداران کتابخانه های مرکزی دانشگاه های دولتی شهر تهران درباره میزان رعایت مولفه های مدل 4 بعدی مدیریت ارتباط با مشتری تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری، مدل 4 بعدی، کتابخانه های دانشگاهی، تهران (شهر)
|
  • An Investigation into Information Literacy Self-efficacy Dimensions of Post Graduate Students: A Case Study
    Page 1
    Purpose
    the present study aims to investigate Information Literacy Self-efficacy in post graduate student of Shahed University, Iran. In doing so, a review of literature concerning the main concepts of self-efficacy, Information Literacy Self-efficacy has been conducted in advance.
    Methodology
    survey- descriptive method was used using a highly validated 28 item scale developed by Kurbanoglu, S, Akkoyunlu. The scale measures Information Literacy Self-efficacy in eight dimensions namely identifying, locating, assessing, interpreting, communicating and evaluating. The scale was distributed among 210 student and the data were analyzed by SPSS and PLS.
    Findings: factor analysis shows a high factor loading related to all of the items indicating goodness of fit of the questions. Relationships between variables are significant by 95% degree of confidence. Model’s goodness of fit ranges self-efficacy of the students around 63%.
    Conclusion
    Information Literacy Self-efficacy Scale was validated according to structural an overall goodness of fit showing a high quality on measuring the variable in the context studied. The students felt a high degree of self-efficacy related to Information Literacy dimensions among which communicating and assessing were high and identifying and locating were low.
    Keywords: Information Literacy Self-efficacy, Information literacy, self-efficacy, Information Literacy Self-efficacy Scale
  • A Present of a Framework on Identification of Iranian Researcher's Information Behavior in 8 Universities in Tehran
    Elnaz Rafieepour, Mohammad Aghdassi Page 2
    Purpose
    This paper aims to identify and assess information behavior among researchers in Iranian universities and higher education, along with to present a measurement framework and its practical application.
    Methodology
    this research with the goal of identification and presentation a framework that have 4 elements such as “team work, methodology, innovation and information up-to-date” was developed for measuring researchers’ information behavior at Iranian universities and To this end a questionnaire was used to practically assessing at 8 valid Iranian universities. In this study applied survey, 332 questionnaires were collected using random sampling available and were analyzed using SPSS software.
    Findings: The results show that team work was low level, information up-to-date was intermediate; innovation and methodology were a little upper intermediate. So, the results showed a correlation between the elements of information behavior while increases in the size of the each element lead to reinforce each other elements. Also, disciplines were differentiated through information behavior.
    Originality: The paper presents a framework for identification of researchers’ information behavior in 8 universities in Tehran and existing gaps in studied universities was recognized and delivered solutions.
    Keywords: Information Behavior, methodology, innovation, Team Work, university
  • Evaluation the accuracy and recall in general search engines, based on the system relevance and search logic
    Leili Allahbakhshian Page 3
    Purpose
    using search engines is a way to retrieve information. The aim of this study was to evaluate and compare the recall and accuracy of general search engines, based on the system relevance and search logic.
    Methodology
    This comparative study was done using three key words” scientometry”, “scientific production” and “citation analysis” which based on searched keywords in IranDoc are the most frequent during 1389-1393 in the field of information sciences. These keywords were searched in Google- Yahoo- Bing- Ask- AOI using Boolean search logic operation (AND), fuzzy logic (the short way) and vector model in English. According to search logic first 10 results per search engine were saved then the recall and accuracy were calculated.
    Findings and
    Conclusion
    In all three logic search Google had the highest level of accuracy and recall (accuracy: 0.833 ± 0. 20 and recall: 0.125 ±0.03) and Bing had the lowest levels (Accuracy: 0.277± 0.12 and recall: 0.41 ± 0.02), ASK was at the second level in all three methods and AOL and Bing had the weakest function in vector model and truncation respectively. Google with Boolean logic had the most and with truncation had the least relevant documents. ASK in the three search logic had a same level of relevancy, Yahoo with Boolean logic search had the lowest and with vector model had the highest number of relevant documents. Bing had the lowest relevant documents with truncation and eventually AOL was at the lowest operating level with vector model.
    Keywords: Recall, Accuracy, General Search Engines, System relevance, Search logic
  • The role of making the interior and furniture sorting pleasant on attracting the users of central libraries of the governmental universities of Tehran city
    Zahra Abazari, Zohreh Mirhosseini, Zohreh Doogchi Page 4
    Objective
    This study aimed the role of making the interior and furniture sorting pleasant on attracting the users of central libraries of the governmental universities of Tehran city.
    Research
    Method
    The present study is navigational from the perspective of description method and it is from the kind of practical. To gathering data, a questionnaire from the researcher's questionnaire was used and the questionnaire admissibility has determined using the content admissibility and to determine its reliability, Cronbach's alpha coefficient is equal to 93/0.Questionnaire distributed among the 326 members who were selected by simple random sampling and were analyzed using spss software.
    Resultsthe percent of attention about the design and arrangement of the tables was (46%),the design and arrangement of the seating was(38%), coordination and the psychological role of light and brightness was (45%),harmony and psychological role of the colors was (35%),designing of the interior area and the furniture arrangement was (36%) ,these libraries modestly (39.32%) have a pleasant impact on user's mind ,the library designing satisfy them a little (73.71%).the library of Shahid Rajai University had the greatest impact to absorb the minds of the users and the library of Allameh Tabatabai University satisfied the users more than the others in terms of space designing.
    Conclusion
    with considering the amount of users satisfaction (7/28%) in order to their absorption to the library environment and their satisfaction amount of (4/28%)about interior designing of the libraryshould be taken to improve conditions to attract and take most satisfaction.
    Keywords: architecture, libraries, libraries, equipment, accessories, Interior Architecture, interior decoration, governmental universities
  • Exploring Information Literacy of Teachers
    Alireza Noruzi, Parvin Ghassemi Pages 13-30
    Objective

    The purpose of this study is to evaluate the level of information literacy of teachers of Bileh Savar city in Iran. In this study, awareness and use of information resources by teachers and their knowledge and skills in assessing, evaluating and using various types of information sources were analyzed. The results of this study can be used to improve the quality of teaching and learning in the schools.

    Methods

    The research methodology is descriptive-survey. The DAS questionnaire, consisting of 55 questions based on five standards of information literacy, was used to collect the data. In order to analyze the data, the Pearson correlation test, t-test and ANOVA were used.

    Results

    The results show that the information literacy of teachers of Bileh Savar city was lower than the middle level. These findings confirm the research hypothesis. The results also indicated that there was no significant relationship between age, experience and gender of teachers and the level of information literacy; but there was a significant relationship between teacher's academic degree and their information literacy level.

    Conclusion

    Based on the findings of the current study, we conclude that the information literacy skills of teachers of Bileh Savar city were lower than the mean.

    Keywords: Information literacy, Teachers, Education, Bileh Savar city, Iran
  • To evaluated the 4D model components of customer relationship management (CRM) in the central libraries of the government universities in Tehran
    Leila Karimi Suflo, Masumeh Karbala Aghaei Kamran Pages 134-150