فهرست مطالب

تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی - سال پنجاه و یکم شماره 2 (پیاپی 76، تابستان 1396)

فصلنامه تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی
سال پنجاه و یکم شماره 2 (پیاپی 76، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • مهشید التماسی، فاطمه فهیم نیا، مریم ناخدا، محمد حسنزاده، محسن نظری صفحات 13-26
    هدف

    بررسی عواملی که مطلوبیت کاربران پایگاه های اطلاعاتی را افزایش می دهد.

    روش

    در این مقاله از روش تحلیل محتوای تلخیصی استفاده شده است جامعه مورد مطالعه در این تحقیق، کاربرانی بوده اند که برای استفاده از پایگاه های اطلاعاتی پول پرداخت می کردند. همچنین برای متون نیز متون مرتبط با مطلوبیت طی 5 سال 2011-2015 در پایگاه های اطلاعاتی ساینس دایرک، پروکوئست، و ابسکو مدنظر بوده اند. برای نمونه گیری از میان جامعه مدنظر، برای مصاحبه از روش نمونه گیری تصادفی از میان کاربران پایگاه های اطلاعاتی مراجعه کننده به دو مرکز ارائه دهنده خدمات پولی به کاربران بیرونی یعنی کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران و کتابخانه سازمان مدیریت صنعتی صورت گرفته است؛ دلیل انتخاب این دو مرکز دسترس پذیری آنها برای محقق بوده است؛ از حدود 150 نفر در یک بازه زمانی 60 روزه، برای مصاحبه ها استفاده شد و مبنای توقف مصاحبه ها، اشباع پاسخ ها و عدم ارائه اطلاعات بیشتر در حوزه مورد مصاحبه بود.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد که برای کاربران پایگاه های اطلاعاتی مقوله های اصلی که موجب افزایش مطلوبیت آنها در استفاده از پایگاه های اطلاعاتی براساس پرداخت وجه می شوند، به ترتیب اولویت عبارتند از: نیاز اطلاعاتی، کیفیت، مشوق ها، اطلاعات افزوده و در نهایت ویژگی ها فردی و اجتماعی.
    اصالت اثر: این مقاله حاصل یک پژوهش کاربردی بوده و پیش از این در هیچ مجله دیگری به چاپ نرسیده است.

    کلیدواژگان: اقتصاد اطلاعات، مطلوبیت، پایگاه های اطلاعاتی، کاربران، کالای اطلاعاتی
  • سمیه سادات آخشیک، مهری پریرخ، محمدحسین دیانی صفحات 27-50
    هدف

    هدف این پژوهش، تعیین میزان تاثیر ابعاد فردی و سازمانی بر ایجاد مقاومت در برابر فرایند تغییر برنامه ریزی شده با توجه به نقش آموخته زدایی و چسبندگی دانش در طرح تجمیع کتابخانه های دانشگاه فردوسی مشهد بود.

    روش

    این پژوهش از نوع کاربردی است که با شیوه پیمایشی و رویکرد ترکیبی در گردآوری داده ها و بر پایه مطالعه موردی انجام شد. جامعه پژوهش حاضر را سه گروه تشکیل دادند؛ کتابداران (40 نفر)، مدیران میانی (11 نفر) و مدیران ارشد (5 نفر) کتابخانه های دانشگاه فردوسی مشهد. ابزارهای گردآوری داده ها از این سه گروه شامل پرسشنامه، بحث گروهی متمرکز و مصاحبه به تفکیک سه مرحله انجمادزدایی، اجرای تغییر و انجماد مجدد بود.

    یافته ها

    در دو مرحله انجمادزدایی و اجرای تغییر، در بعد فردی، نیروهای پیش برنده بیش از نیروهای بازدارنده بود اما در بعد سازمانی، نیروهای بازدارنده بر نیروهای پیش برنده غلبه داشتند. برآیند کلی نیروهای این دو مرحله، منفی و نشان دهنده غلبه نیروهای بازدارنده در زمان پیش از تجمیع و هنگام اجرای آن است. افزون بر آن، مشخص شد که در مرحله انجماد مجدد، در هر دو بعد فردی و سازمانی، نیروهای پیش برنده بیش از نیروهای بازدارنده بوده و برآیند نیروهای مربوط به این مرحله مثبت است.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش به تقویت این استنباط نظری کمک کرد که در جامعه مورد پژوهش، «عوامل سازمانی چسبندگی دانش در مقایسه با عوامل فردی آن، تاثیر بیشتری بر ایجاد مقاومت در برابر تغییر برنامه ریزی شده داشته است». از دستاوردهای این پژوهش، تایید ارتباط میان آموخته زدایی، چسبندگی دانش و تغییر سازمانی است.

    کلیدواژگان: چسبندگی دانش، آموخته زدایی، مقاومت در برابر تغییر، تغییر برنامه ریزی شده، دانشگاه فردوسی مشهد
  • محمدرضا قانع صفحات 51-76
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش فناوری های اطلاعاتی در توانمندسازی کارکنان مرکز منطقه ای است و بر این پیش فرض استوار است که فناوری اطلاعات در احساس خودکارآمدی، خودمختاری، معناداری، اثرگذاری و اعتماد و اطمینان کارشناسان پژوهشی و کارکنان این مرکز تاثیر گذار است
    روش شناسی: روش پژوهش پیمایشی و ابزار آن پرسشنامه استاندارد توانمندسازی روان شناختی اسپریتزر و پرسشنامه فناوری اطلاعات که با استفاده از پرسشنامه علومی، حجازی و شیخ شجاعی می باشد.

    یافته ها

    از نظر کارکنان مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری به کارگیری فناوری اطلاعات با توانمندسازی کارشناسان پژوهشی و کارکنان مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری رابطه مثبت و معناداری داشته (003/0< P) و استفاده از این فناوری ها موجب افزایش میزان توانمندسازی آن ها می گردد. همچنین فناوری اطلاعات نقشی در خودکارآمدی (>α078/0= P) و خودمختاری (>α279/0= P) کارکنان و کارشناسان پژوهشی مورد مطالعه نداشته است. نگرش کارکنان مرکز استفاده از فناوری اطلاعات در احساس معناداری(002/0= P)، احساس اثرگذاری (082/0= P)و احساس امنیت و اعتماد (002/0= P)آنان نقش مثبت و معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    سازمان ها از جمله مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری می توانند با استفاده از فناوری های نوین در انجام کارها و آموزش و تشویق پرسنل خود در این رابطه موجب افزایش توانمندی های آنان و در نتیجه بهبود عملکرد سازمان گردند.

    کلیدواژگان: فناوری های اطلاعاتی، توانمندسازی، مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری
  • لاله صمدی، مریم ناخدا، عبدالرضا نوورزی چاکلی، سعید اسدی صفحات 79-103
    هدف

    ارزیابی های مقایسه ای بهره وری پژوهشی بین رشته های علمی مختلف دارای ابعاد پیچیده ای است؛ یکی از اصلی ترین راه حل ها، همترازسازی ارزیابی های بهره وری پژوهشگران است. در این پژوهش دو رشته هنرهای نمایشی و آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، برای ارائه مدل همترازسازی ارزیابی بهره وری پژوهشگران مورد بررسی قرار گرفته اند.

    روش

    این پژوهش از نوع پژوهش های کاربردی و اکتشافی علم سنجی است که در آن از روش های کتابخانه ای، پیمایشی، تحلیل محتوا با رویکرد اکتشافی و همسانی استفاده شد.

    یافته ها

    تفاوت معنی داری بین بروندادهای تخصصی دو رشته از لحاظ نوع وجود دارد.رشته هنرهای نمایشی دارای21 نوع برونداد است؛ همترازسازی این بروندادها با بروندادهای رایج موجود در رشته آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت، به بسیاری از ابهامات مربوط به ارزیابی بهره وری پژوهشی این حوزه پایان داد.

    نتیجه گیری

    با تعیین وزن بروندادها و با رویکرد همسانی همترازسازی بروندادهای تخصصی رشته های مختلف ممکن شد بنابراین می توان برای ارزیابی و مقایسه بهره وری پژوهشی هر یک از این حوزه ها بهره جست.

    کلیدواژگان: همترازسازی، ارزیابی بهره وری پژوهشی، هنرهای نمایشی، آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
  • میترا پشوتنی زاده، مرتضی کوکبی صفحات 105-127
    هدف

    کاربرگه کتاب چاپی در ایران با آخرین ویرایشهای موجود یونی مارک و مارک 21 مقایسه گردید تا مشخص شود که این کاربرگه نسبت به یونی مارک دارای چه فیلدهای بومی شده و چه کمبودهایی است. در نهایت کاربرگه ای کاملتر برای پیشینه های الکترونیکی کتابهای چاپی ایران پیشنهاد گردید.
    روش پژوهش: کاربرگه کتاب چاپی کتابخانه ملی ایران با فیلدها و فیلدهای فرعی استخراج شده مربوط به کتاب چاپی در آخرین ویرایشهای در دسترس یونی مارک و سپس با مارک 21 مقایسه شد و نقاط متمایز آنها شناسایی گردید. برای انجام این مقایسه با مارک 21، ابتدا جدول تطبیقی یونی مارک به مارک 21 تهیه گردید.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرگه کتاب چاپی کتابخانه ملی از داشتن 57 فیلد و 32 فیلد فرعی در یونی مارک و 32 فیلد مارک 21 که برای توصیف کتاب چاپی مناسب هستند، بی بهره است که می توان از آنها برای غنای بیشتر کاربرگه چاپی کتابخانه ملی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مارک ایران، یونی مارک، مارک 21، کاربرگه کتاب چاپی، کتابخانه ملی ایران
  • زهره غلامحسین زاده، نصرت ریاحی نیا، محمدحسن زاده، حمیدرضا آراسته صفحات 127-150
    هدف

    هدف این پژوهش شناسایی مولفه های تاثیرگذار بر شبکه دانش پژوهشگاه صنعت نفت است.

    روش

    این پژوهش کاربردی از نوع کیفی است. جامعه آماری این پژوهش شامل 9 نفر از مدیران و خبرگان پژوهشگاه صنعت نفت می باشد. برای نمونه گیری در این پژوهش از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شده است. برای گردآوری اطلاعات ابعاد و مولفه های مرتبط با شبکه دانش از مصاحبه نیمه ساختاریافته و روش تحلیل مضمون استفاده شده است.

    یافته ها

    بابررسی منابع چاپی و غیرچاپی، 6 بعد تاثیرگذار در شبکه دانش (بعد راهبردی، ساختاری، عوامل محیطی، فرهنگ اشتراک دانش، محتوای شبکه دانش و زیرساخت) شناسایی و سپس براساس تحلیل کیفی، مولفه های تاثیرگذار بر هریک از ابعاد مشخص شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که ماهیت چندبعدی شبکه دانش پژوهشگاه صنعت نفت باتوجه به الگوهای ذهنی مصاحبه شونده ها باهم در ارتباط بوده و در اقدامی مشترک به مدیریت موفق دانش در این پژوهشگاه منجر شده است.

    کلیدواژگان: دانش، شبکه دانش، پژوهشگاه صنعت نفت
|
  • Mahshid Eltemasi, Fatima Fahimnia, Maryam Nakhoda, Mohammad Hasanzadeh, Mohsen Nazari Pages 13-26
    Purpose

    addressing of the factors that can increase utility of information databases customers.

    Methodology

    in order to achieve that, summarizing content analysis techniques was used. The study population was some customers that pay money for useing information databases in Iran. The bibliographical research has been done on utility related literatures which published in the 5 years period of 2011-2015, indexed on Science Direct, ProQuest and Ebsco information databases. Samples were randomly chosen from information database customers using paid services from two major information centers in Iran - University of Tehran Central library and Documentation Center and Organization for Industrial Management Library, for interviews. These two centers were chosen based on their accessibility for the researcher. 150 people were interviewed in a 60 days, after 50 interviews, the answers pool was saturated and no relevant new information was added.
    Findings: Results showed that the main factors affecting customer utility in using paid information databases are information needs, quality, Incentives, additional information and user's individual and social characteristics, respectively.
    Originality: This article has not been published in any journal, and it has been extracted from an applied research.

    Keywords: Information Economics, Customer Utility, Information Databases, Information commodity
  • Pages 27-50

    Aim: The aim of this study is to determine the effects of individual and organizational dimensions of resistance to planned change process according to the role of unlearning and knowledge stickiness in the libraries merger in Ferdowsi University of Mashhad (FUM).

    Methodology

    This research was applied that conducted by the survey method and mixed method in data gathering and based on the case study. The research population consisted of librarians (40), senior managers (5) and middle managers’ (11) of FUM libraries. Research tools for the three groups consisted of questionnaires, interviews) and focus group discussions in unfreezing, moving and refreezing phase.
    Findings: Overall outcome of forces in two firs phases of change were negative and represents overcoming of restraining forces in unfreezing and moving but in third phase driving forces were more than restraining forces.

    Discussion

    The results helped to strengthen the theoretical deduction: in FUM libraries, "the effect of knowledge stickiness individual factors in resistance to change is more than organizational factors". The relationship between unlearning, knowledge stickiness and organizational change confirmed.

    Keywords: Knowledge stickiness, Unlearning, Resistance to change, Planned change, Ferdowsi University of Mashhad
  • Mohammadreza Ghane Pages 51-76
    Purpose

    this study aims to determine the relationship between the roles of information technology and Regional Information Center for Science and Technology (RICeST) employees’ empowerment.

    Methodology

    To this end, we employed survey research using Spreitzer psychological empowerment questionnaire and a modified IT questionnaire based on Olumi, Hejazi, and Shikh Sojaei questionnaire.
    Findings: The results showed a statistical significant between RICeST employees’ attitudes toward the role of IT on their empowerment (Pα) and self-determination is not statistically significant (P=0.279>α). This result showed IT has no impact on self-efficacy and self-determination of RICeST employees regarding empowerment. On the contrary, they believed IT has positive and significant influence on their meaning (P=0.002), personal impact (P=0.082), and trust (P=0.002) in connection with employees’ empowerment.

    Conclusion

    Organizations as well as RICeST using new information technologies for administrative activities, training, and encouraging the staffs in this regard, can increase their abilities and improve the organization performances.

    Keywords: Information Technology, empowerment, Regional Information Center for Science, Technology
  • Pages 79-103
    Purpose

    Comparative assessments of productivity between different disciplines are not simple.One of the main solutions is to equate productivity assessments researchers. In this research we focus on performing arts and health education and health promotion fields for submit the model of equating.

    Methodology

    This Study is an applied research and exploratory scientometrics where methods such as Library-based method, navigation, content analysis with exploratory approach and similarity was used.
    Findings: There are significant differences in terms of technical outputs. Performing Arts has 21 output types, Equating this outputs with current ones in the health education and health promotion ended some uncertainties related to the assessment of research productivity in these fields.
    Findings: With weighting each of the outputs with similarity approach, one can equate the different output in different disciplines, So it can be used to evaluate and compare the research productivity of each of these fields.

    Keywords: Equating, Productivity Assessments, performing Arts, Health Education, Health promotion
  • Pages 105-127

    Aim: Iranian National Library “Printed Books” worksheet was compared with the last updated versions of UNIMARC and MARC21. Comparison with UNIMARC was done to show the differences and deficiencies and comparison with MARC21 should be done to reveal the unused fields that can complete and enrich the printed book's worksheet of National Library.

    Methodology

    Due to the basis of IranMARC is UNIMARC, printed book's worksheet of National Library was compared at first with the fields and subfields were identified and extracted from the last updated version of UNIMARC to reveal the differences and then with MARC21 to show the differences and deficiencies. For doing this step of research (comparison with MARC21), researcher did a MARC Mappings for conversion and adaption of Marc21 to UNIMARC and prepared a table for them.

    Results

    Comparison of printed book’s worksheet of National Library with MARC 21 and UNIMARC formats revealed that book worksheet didn’t have 57 fields and 32 subfields of UNIMARC and 32 fields of MARC 21.

    Keywords: IranMARC, UNIMARC, MARC21, Printed Book's Worksheet, National Library of Iran
  • Zohreh Qolamhosienzadeh, Nosrat Riyahi Nia, Mohammad Hassanzaheh, Hmiadreza Arasteh Pages 127-150
    Purpose

    The aim of this study is to identify the effective factors in the knowledge Network of research institute of Petroleum Industry.

    Methodology

    This research is applied that done by qualitative method. The study population consisted of 9 members of managers and experts of Research Institute of Petroleum Industry. Purposive sampling method was used For the sampling in this study. To collect the data of dimensions and components related to knowledge network was used semi-structured interviews and content analysis.
    Findings: By studying the electronic and print resources, identified the 6 effective factors on the knowledge network (strategic, structural, environmental, culture of knowledge sharing, content of knowledge network and infrastructure) and then based on qualitative analysis influencing factors on each of the dimensions were identified.

    Results

    results showed that multidimensional nature of the knowledge network in the Research Instituted of Petroleum Industry according to the interviewees mental patterns linked together and the joint effort, has led to the successful management of knowledge in the institute.

    Keywords: Knowledge, Knowledge Network, research institute of Petroleum Industry