فهرست مطالب

مجله مطالعات ناتوانی
سال ششم شماره 1 (اسفند 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/13
  • تعداد عناوین: 48
|
  • محمدرضا ربیعی نژاد*، محمدباقر کجباف، محمد مهدی مظاهری، هوشنگ طالبی، احمد عابدی صفحات 1-7
    زمینه و هدف
    خودپنداره نقش مهمی در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارای ناتوانی های یادگیری ایفا می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر مدل هوش چندگانه بر خودپنداره و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پسر نارساخوان انجام شد.
    روش بررسی
    طرح تحقیق، نیمه تجربی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل همراه با آزمون پیگیری بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی دانش آموزان پسر نارساخوان پایه چهارم و پنجم ابتدایی شهر قزوین در سال تحصیلی 93-1392 تشکیل دادند. 40 دانش آموز پسر نارساخوان مدرسه اختلالات ویژه یادگیری انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 20 نفر) قرار گرفتند. جمع آوری داده ها با استفاده از آزمون خودپنداره تنسی و مقیاس سنجش هوش های چندگانه عابدی صورت پذیرفت؛ همچنین معیار پیشرفت تحصیلی از میانگین نمرات دروس دانش آموزان و با تبدیل بازخوردهای توصیفی به نمرات کمی به دست آمد. جهت تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی (تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر) استفاده شد.
    یافته ها
    بررسی دو گروه از نظر میانگین خودپنداره و پیشرفت تحصیلی با استفاده از ابزارهای به کاررفته در مرحله پس آزمون و پیگیری، حاکی از افزایش خودپنداره و پیشرفت تحصیلی در گروه آموزش مبتنی بر مدل هوش چندگانه بعد از مداخله است (0٫001>p).
    نتیجه گیری
    مطابق با نتایج این پژوهش، با استفاده از مدل آموزشی مبتنی بر هوش چندگانه می توان خودپنداره و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان نارساخوان را افزایش داد.

    کلیدواژگان: نارساخوان، هوش چندگانه، خودپنداره، پیشرفت تحصیلی
  • سیدعلی دوستدار طوسی، پرویز دباغی صفحات 8-14
    هدف
     فرایند پدیدآیی بیماری های قلبی-عروقی نمونه بارز تاثیر متقابل جسم و روان است. دراین گونه بیماری ها تکوین و تشدید اختلال جسمانی از مسائل هیجانی و مشکلات روانی اجتماعی سرچشمه می گیرد. از این رو ضروری است تا تحقیقاتی در این زمینه صورت گیرد. بنابراین هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر ویژگی شخصیتی تاب آوری وعملکرد حافظه در بیماران قلبی است.
    روش بررسی
     روش این تحقیق پس رویدادی (علی مقایسه ای) است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه بیماران قلبی-عروقی بیمارستان های فاطمه الزهرا و نیمه شعبان، افراد سالم را کارکنان دانشگاه فرهنگیان و ادیب شهرستان ساری تشکیل می دهند. نمونه آماری این تحقیق 232 نفر است که تعداد 87 نفر افراد سالم، 77 نفر از بیماران قلبی عروقی (سکته ای) بستری و 68 نفر بیماران قلبی غیر سکته ای بودند. در این تحقیق از روش نمونه گیری در دسترس استفاده گردیده و داده های این تحقیق از طریق پرسشنامه به دست آمد.
    یافته ها
    در تاب آوری بین سه گروه آزمودنی (سالم، بیماران قلبی و بیماران سکته ای) تفاوت معناداری (0٫001>p) وجود دارد. در مولفه های عملکرد حافظه بین سه گروه آزمودنی تفاوت معناداری (0٫001>p) وجود دارد. و همچنین در مولفه های عملکرد حافظه بین گروه های تاب آوری تفاوت معناداری (0٫001>p) وجود دارد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این تحقیق خصیصه تاب آوری یک ویژگی متمایز کننده دربیماران قلبی و افراد عادی است. بیماران قلبی به جهت نمره پایین تر تاب آوری استرس و فشارروانی بیشتری را درزندگی تجربه می کنند. این امر کارکرد حافظه را در آن ها کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، بیماران قلبی، حافظه، ویژگی های شخصیتی
  • مرضیه زینی، محمد بلوچی انارکی، سمیه رضایی، عاطفه ملاجعفری صفحات 15-20
    زمینه و هدف
    بشر در طول تاریخ علاقه و توجه زیادی به قصه داشته است، به همین دلیل قصه یکی از ابزارهای مهم اصلاح رفتار به خصوص در کودکان محسوب می شود. قصه گویی به عنوان روشی غیرمستقیم برای بیان اضطراب ها، دلواپسی ها و آنچه که در دنیای کودک می گذرد، می تواند در سلامت کودکان نقش موثری ایفا کند. پژوهش حاضر، با هدف اثربخشی راهبرد قصه درمانی بر کاهش خطاهای املایی دانش آموزان با اختلال نوشتن در پایهٔ اول و دوم ابتدایی شهر یزد صورت گرفت.
    روش بررسی
    روش این پژوهش، از نوع آزمایشی بوده و جامعهٔ آماری را تمامی دانش آموزان مبتلا به اختلال نوشتن در شهر یزد تشکیل می دادند. تعداد 20 دانش آموز دختر دارای اختلال نوشتن، پس از اجرای آزمون تشخیصی (آزمون هوش ریون کودکان، آزمون اختلال نوشتن فلاح چای و آزمون املای تصویری) به شیوهٔ نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای و به طور تصادفی انتخاب شدند؛ سپس با گمارش تصادفی، در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. آزمودنی های گروه آزمایش 12 جلسه (هر جلسه به مدت 60 دقیقه و دو بار در هفته)، تحت آموزش راهبرد قصه درمانی بودند، اما گروه کنترل، هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده های به دست آمده، با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر، تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    با استفاده از آنالیز واریانس برای اندازه های تکراری مشاهده شد که راهبرد قصه درمانی باعث شده است که تعداد خطاهای املایی در گروه آزمایش از عدد 11٫22 (در پیش آزمون) به عدد 4٫11 (در پس آزمون) و سپس به عدد 3٫01 (در پیگیری) کاهش یابد (0٫001>p)؛ اما در گروه کنترل این تفاوت معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    براساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که راهبرد قصه درمانی سبب کاهش خطای املای دانش آموزان با اختلال نوشتن شده است. همچنین آموزش این کودکان به وسیلهٔ قصه، منجر به بهبودی در برنامه ریزی در سطح تفکر اجرایی، کنترل پاسخ های آنی صادرشده از طرف مغز، زمان بندی، انگیزه و آغازگری در انجام تکالیف و درنتیجه سبب کاهش غلط های املایی آن ها شد. بر مبنای نتایج این پژوهش، می توان به مربیان اختلال های یادگیری، مشاوران و روان شناسان پیشنهاد کرد که با استفاده از این راهبرد برای عملکرد نوشتن دانش آموزان دارای اختلال نوشتن اقدام کنند.
    کلیدواژگان: اختلال نوشتن، قصه درمانی، خطاهای املایی
  • سجاد شکوهیار، روح الله تولایی، نیلوفر رجا، روناک مدرسی صفحات 21-27
    هدف
    امروزه افزایش معضلات اجتماعی و ازدیاد مددجویان بهزیستی باعث شده که تکنیک های سنتی توانایی ترسیم وضعیت مشخصی از گروه های دریافت کننده خدمات را نداشته باشند. نبود یک دسته بندی مناسب از افراد باعث شده بهزیستی نتواند خدمات خود را با نیازهای افراد هم سو کند. تکنیک های خوشه بندی می توانند برای دستیابی به این رده بندی کمک شایانی کنند.
    روش بررسی
    تحقیق حاضر از لحاظ نوع هدف کاربردی و از نظر روش اجرا توصیفی-پیمایشی است. داده های استفاده شده مربوط به 4155 نفر از مددجویان بخش اجتماعی بهزیستی استان کردستان از سال 86 به بعد است. به علاوه برای پیاده سازی داده کاوی از مدل استاندارد CRISP-DM استفاده شد.
    یافته ها
    متناسب با یافته ها، چهار خوشه به دست آمد و یکی از خوشه ها (خوشه 2) به عنوان خوشه بهینه انتخاب شد. از میان ویژگی های مورد بررسی شهرستان سنندج،گروه هدف معلولین،زنان، بی سوادان،گروه متاهلین، ساکنین شهر و بعد مستمری اول (یکم)، ویژگی هایی بودند که بیشترین فراوانی را در خوشهٔ بهینه داشتند. به علاوه وجود ارتباط بین دوبه دوی متغیرها بررسی و مشخص شد که به جز متغیرهای جنسیت و تحصیلات، ساکن شهر یا روستا و بعد مستمری، تحصیلات و ساکن شهر یا روستا ارتباط دوبه دویی بین سایر متغیرها وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بنابراین بهزیستی می تواند با تمرکز بیشتر در برطرف کردن نیازهای افراد با ویژگی های ساکن مناطق شهری سنندج، افزایش مستمری معلولیت، جنسیت زن، بی سوادی، متاهل بودن، خدمات خود را با نیازمندی های مددجویان هم راستا کند.
    کلیدواژگان: سازمان بهزیستی، داده کاوی، الگوریتم های خوشه بندی، استاندارد CRISP، DM
  • سیده فاطمه رئیس الساداتی، ندا نظربلند، ابوالقاسم خوش کنش صفحات 28-35
    زمینه و هدف
    عوامل موثر بر سازگاری زناشویی شامل خصوصیات فردی، عوامل موقعیتی، و رویدادهای زندگی هستند. البته مطالعات نشان داده که میانجی های شناختی مختلفی چارچوب روابط زناشویی را تحت تاثیر قرار داده و آن ها را جهت دهی می کنند. طرح واره های ناسازگار اولیه که توسط یانگ معرفی شده، به عنوان یک میانجی شناختی، از رویدادهای زندگی فرد نشات می گیرد و تمایزیافتگی به عنوان یک خصوصیت فردی، به طور بالقوه پیش بینی کنندهٔ خوبی برای سازگاری زناشویی به نظر می رسد. از این رو این مطالعه با بررسی ارتباط بین طرح واره های ناسازگار اولیه و تمایزیافتگی با سازگاری زناشویی با هدف پیش بینی سازگاری زناشویی در مشاوره های پیش ازازدواج صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی با طرح همبستگی بود. جامعهٔ آماری این پژوهش کلیهٔ افراد متاهل شهر تهران بود؛ و حجم نمونه 400 نفر برآورد شد. نمونه گیری به شیوهٔ چندمرحله ای و دردسترس بود؛ به این ترتیب که ابتدا 5 منطقه به تصادف از بین مناطق 22گانه انتخاب شد و سپس کلینیک های مشاوره، مدارس و فرهنگ سراهای محلات این 5منطقه به تصادف انتخاب شدند؛ آن گاه پرسشنامه بین افرادی که معیار ورود به مطالعه را داشتند به طور دردسترس توزیع گردید. معیار خروج از مطالعه داشتن سابقهٔ ازدواج مجدد/طلاق، سوء مصرف مواد و یا بودن تحت درمان های روان پزشکی بود.

    پرسشنامه های سازگاری زناشویی اسپانیر، فرم کوتاه طرح وارهٔ یانگ (ویرایش سوم) و پرسشنامهٔ تمایزیافتگی خود اسکورون ابزارهای این مطالعه بودند. برای تحلیل داده ها از آزمون همبستگی، تحلیل رگرسیون و آزمون تی استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین تمامی حیطه های طرح واره های ناسازگار اولیه و سازگاری زناشویی ارتباط معکوس و معنادار وجود داشت (0٫01>p). همچنین بین تمایزیافتگی و هر 4بعد آن با سازگاری زناشویی ارتباط معناداری وجود داشت (0٫01>p). تجزیه وتحلیل رگرسیون نشان داد که 9 حیطهٔ طرح واره های ناسازگار اولیه و 2 بعد تمایزیافتگی توان پیش بینی سازگاری زناشویی را داشتند (0٫001>p).
    نتیجه گیری
    یافته های این تحقیق نشان داد که می توان با طرح واره های ناسازگار اولیه و نیز تمایزیافتگی، میزان سازگاری زناشویی را پیش بینی نمود. این یافته می تواند مشاوران در ارائه مشاورهٔ کلینیکی کمک نماید.
    کلیدواژگان: طرح واره های ناسازگار اولیه، سازگاری زناشویی، تمایزیافتگی خود
  • شهروز نعمتی، نگین معتمد یگانه، علی شریفی صفحات 36-42
    هدف
    در فرآیند تحول، رشد بهنجار توانایی حسی-حرکتی از مولفه های اصلی سازگاری، سلامت جسمانی، اجتماعی و رشد شناختی به حساب می آید؛ این مهارت توانایی دست کاری محیط از سوی کودک را فراهم کرده و باعث افزایش ظرفیت های هوشی و تعامل کافی با محیط و همسالان می شود. آسیب های فرآیند تحولی مجموعه ای از توانایی ها را تحت تاثیر خود قرار می دهد. هدف پژوهش حاضر از بین مجموعه آسیب ها، بررسی آسیب مهارت های حسی-حرکتی و پیامدهای روان شناختی آن در کودکان دارای ناتوانی های رشدی و ذهنی ، کودکان با اختلال کمبود توجه و بیش فعالی و کودکان با اختلال یادگیری ویژه است . این سه اختلال جزء اختلال های با میزان شیوع بالا در فرآیندهای تحولی می باشند.
    روش بررسی
    در پژوهش حاضر با استفاده از روش مروریو با انتخاب مقالات و کتاب های موجود در بین سال های 1965 تا 2013 از پایگاه های اطلاعاتی شامل Medline، Proquest، Scopus، Elsevier اطلاعات مورد نظر در مورد متغیر حرکت درباره کودکان با ناتوانی های رشدی و ذهنی، اختلال نقص توجه-بیش فعالی و اختلال یادگیری ویژه جمع آوری و مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    تولد کودکان با اختلالات عصبی تحولی با توجه به نقص های شناختی، عاطفی و رفتاری اختلالشان، چالش عمده ای برای جامعه و خانواده بوده است. عوامل آسیب زای فرایندهای تحولی، مهارت های اصلی روان شناختی از جمله رشد مهارت های حسی-حرکتی را در کودکان ، با ناتوانی های رشدی و ذهنی و با اختلال نقص توجه و بیش فعالی و با اختلال یادگیری ویژه تحت تاثیر منفی قرار داده و این گروه ها را در معرض آسیب های اجتماعی از جمله طرد از سوی همسالان، خود پنداره ضعیف، عزت نفس و کیفیت زندگی پایین و مشکلات تحصیلی قرار می دهد.
    نتیجه گیری
    انجام مداخلات به هنگام مهارت های حسی-حرکتی به همراه دیگر مداخله ها، برای این گروه از کودکان ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: آسیب مهارت های حسی، حرکتی، ناتوانی های رشدی و ذهنی، اختلال یادگیری ویژه، اختلال نقص توجه و بیش فعالی، پیامدهای روان شناختی
  • ناصر حیدری، کاوه صیدمرادی، حدیث چراغیان، یونس دوستیان صفحات 43-48
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی «مشاورهٔ گروهی با رویکرد شناختی-رفتاری» بر راهبردهای مقابله ای و ابراز وجود زنان همسر معتاد انجام شد.
    روش بررسی
    روش پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعهٔ آماری، تمامی زنان دارای همسر معتادی بودند که برای درمان اعتیاد همسرانشان، به مراکز ترک اعتیاد استان تهران مراجعه کردند. نمونه شامل 20 نفر از همسران مردان معتادی که اولین بار به مرکز ترک اعتیاد قرچک ورامین مراجعه کرده اند، بوده که در ردهٔ سنی 35-20 سال و تحصیلات زیردیپلم بودند. نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شد. ابزارهای سنجش، پرسشنامه های راهبردهای مقابله ای لازاروس و فولکمن و ابراز وجود گمبریل ریچی بودند که افراد نمونه به این پرسشنامه ها پاسخ دادند. سپس به صورت تصادفی ده نفر از آن ها در گروه آزمایش و 10 نفر دیگر در گروه کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش در 10 جلسه مشاورهٔ گروهی شرکت کردند. دو هفته بعد از اتمام جلسات، پس آزمون برای هر دوگروه اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس بیانگر این بود که مشاورهٔ گروهی شناختی-رفتاری بر راهبردهای مقابله ای و ابراز وجود زنان دارای همسر معتاد تاثیر دارد (0٫001>p).
    نتیجه گیری
    یافته های به دست آمده نشان داد که جلسات مشاورهٔ گروهی شناختی-رفتاری می تواند باعث تغییر راهبردهای مقابله ای در زنان دارای همسر معتاد شود و همچنین باعث افزایش مهارت ابراز وجود در آنان شده است.
    کلیدواژگان: مشاورهٔ گروهی شناختی، رفتاری، راهبردهای مقابله ای، مهارت ابراز وجود، زنان دارای همسر معتاد
  • ثمره سادات میرلوحیان، امیر قمرانی صفحه 49
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطهٔ احساس خستگی و بار روانی مادران با مشکلات رفتاری کودکان اوتیسم در شهر اصفهان انجام شد.
    روش بررسی
    روش این پژوهش از نوع توصیفی و نوع مطالعه همبستگی بود. جامعهٔ آماری، تمامی کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم مراجعه کننده به مراکز اوتیسم شهر اصفهان در سال 1393 بودند و نمونهٔ آماری شامل 70 مادرکودک 3 تا 14 سال مبتلا به اختلال طیف اوتیسم بود. این افراد به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و مادران کودکان به پرسشنامه های مشکلات رفتاری راتر (فرم والدین)، بار روانی (زاریت، 2003) و پرسشنامهٔ چندبعدی خستگی روانی (فالمن و همکاران، 2013) پاسخ دادند. به منظور بررسی رابطهٔ متغیرها از روش آماری همبستگی پیرسون و کندال و همچنین برای بررسی قدرت پیش بینی کنندگی متغیرها از روش آماری رگرسیون گام به گام استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری در این پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج ضریب همبستگی نشان داد که بین بار روانی و احساس خستگی مادران با مشکلات رفتاری کودکان رابطهٔ مثبت معنادار وجود دارد (0٫05>p). رابطهٔ بین تحصیلات مادران، سن مادر و سن کودک با مشکلات رفتاری کودکان معنادار نبود. همچنین نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که بهترین پیش بینی کنندهٔ مشکلات رفتاری بار روانی مادران بوده و نیز از میان خرده مقیاس های احساس خستگی، بهترین پیش بینی کننده مشکلات رفتاری، خرده مقیاس عدم توجه است (0٫05>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که رابطهٔ معناداری بین مشکلات رفتاری کودکان اوتیسم و بار روانی و خستگی روانی مادران این کودکان وجود دارد. این رابطه می تواند تاثیر بسزایی بر ادامه و ایجاد رابطهٔ صحیح بین مادر و کودک بگذارد.
    کلیدواژگان: کودکان اوتیسم، بار روانی مادران، احساس خستگی مادران، مشکلات رفتاری کودکان
  • فرنگیس دمهری، حمید علیزاده، شهلا پزشک، فرنگیس کاظمی، نورعلی فرخی صفحات 56-61
    هدف
    رفتارهای چالش انگیز مشکلی رایج در کودکان با اختلال طیف اوتیسم است. هدف این پژوهش بررسی اثر بخشی مداخلهٔ روانی-اجتماعی بر کاهش رفتارهای چالش انگیز کودکان اختلال طیف اوتیسم با عملکرد بالا بود.
    روش بررسی
    روش این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. تعداد 24 کودک در دامنهٔ سنی 10 تا 12 سال به روش نمونه گیری در دسترس در استان یزد انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. در این پژوهش برای ارزیابی رفتارهای چالش انگیز کودکان از پرسشنامه های گارز (GARS) و برای ارزیابی طیف اوتیسم کودکان از پرسشنامهٔ صفات طیف اوتیسم (AST) استفاده شد. پس از اجرای پیش آزمون برای گروه آزمایش در طی 10 جلسه مداخله برای کودکان و به طور همزمان 10 جلسهٔ آموزشی ویژهٔ والدینشان انجام شد. بعد از اتمام آن در هر دو گروه آزمایش و کنترل پس آزمون اجرا شد. به منظور تحلیل داده ها از روش تحلیل کواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که رفتارهای چالش انگیز و مهارت های اجتماعی در مرحلهٔ قبل از مداخله و بعد از مداخله اختلاف معناداری داشته است (0٫001≥p)؛ اما تفاوت نمرهٔ مهارت های ارتباطی آزمودنی ها در پیش آزمون و پس آزمون از لحاظ آماری معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    مداخلهٔ روانی-اجتماعی بر کاهش رفتارهای چالش انگیز و بهبود مهارت های اجتماعی کودکان طیف اوتیسم با عملکرد بالا تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: مداخلهٔ روانی، اجتماعی، اختلال طیف اوتیسم با عملکرد بالا، رفتارهای چالش انگیز
  • حمید کمرزرین صفحات 62-67
    هدف
    پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش الگوی شادکامی فوردایس بر رضایت زناشویی مادران دارای فرزند پسر عقب ماندهٔ ذهنی آموزش پذیر در شهر اندیمشک انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه آزمایشی، نمونهٔ بررسی شده شامل مادران در دسترس دارای فرزند پسر عقب ماندهٔ ذهنی آموزش پذیر زیرنظر آموزش وپرورش شهر اندیمشک با حجم 30 نفر بود که به صورت داوطلبانه برای همکاری شرکت کردند. پس از آن به صورت تصادفی 15 نفر به عنوان گروه آزمایش و 15 نفر به عنوان گروه گواه انتخاب شدند. پیش آزمون با استفاده از پرسشنامهٔ رضایت زناشویی انریچ از هر دو گروه به عمل آمد و سپس الگوی شادکامی فوردایس به گروه آزمایش طی 12 جلسهٔ 75 دقیقه ای آموزش داده شد. در نهایت داده های به دست آمده با روش های آماری توصیفی و تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد آموزش الگوی شادکامی فوردایس بر رضایت زناشویی این مادران موثر بوده است (0٫001>p).
    نتیجه گیری
    می توان این گونه نتیجه گیری کرد که آموزش الگوی شادکامی فوردایس در افزایش رضایت زناشویی مادران دارای پسر عقب ماندهٔ ذهنی آموزش پذیر موثر بوده است و می توان از این روش برای بهبود کیفیت زندگی خانواده های دارای کودک عقب ماندهٔ ذهنی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آموزش الگوی شادکامی فوردایس، رضایت زناشویی، عقب ماندهٔ ذهنی
  • مریم معصومی، ستاره شجاعی، قربان همتی علمدارلو صفحات 68-73
    هدف
    مروری بر تحقیقات گذشته نشان می دهد که کودکان با ناتوانی هوشی مشکلات رفتاری متعددی را تجربه می کنند. از عواملی که به مشکلات رفتاری کودکان می انجامد، می توان به نقش والدین و به ویژه مادر، اشاره کرد. هدف پژوهش حاضر پیش بینی مشکلات رفتاری - عاطفی دانش آموزان با ناتوانی هوشی بر اساس همدلی مادران شان بود.
    روش بررسی
    جامعهٔ آماری پژوهش مشتمل بر همهٔ دانش آموزان با ناتوانی هوشی بودند که در سال تحصیلی 94-1393 در مدارس ویژهٔ دانش آموزان با ناتوانی هوشی در شهر شیراز به تحصیل اشتغال داشتند. نمونهٔ پژوهش شامل 120 نفر از دانش آموزان با ناتوانی هوشی شهر شیراز بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از دو پرسش نامهٔ مشکلات رفتاری اینفلد و تونگ (2002) و مقیاس همدلی اساسی جولیف فارینگتون (2006) استفاده شد. پرسش نامهٔ مشکلات رفتاری توسط معلمان و مقیاس همدلی توسط مادران تکمیل شد. برای تحلیل داده ها از روش آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره به روش هم زمان استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که بین همدلی و ابعاد اضطراب و اختلال ارتباط اجتماعی مشکلات رفتاری همبستگی منفی و معناداری وجود دارد (0٫01>p). ولی بین همدلی و ابعاد رفتار ضداجتماعی و درخودماندگی مشکلات رفتاری، همبستگی مشاهده نشد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیره به روش هم زمان نشان داد که همدلی مادران می تواند اضطراب و اختلال ارتباط اجتماعی فرزندان شان را پیش بینی کند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که اگر به مادران آموزش داده شود که رفتار همدلانه تری با فرزندان شان انجام دهند، اضطراب و اختلال ارتباط اجتماعی آن ها کاهش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: مشکلات رفتاری، عاطفی، همدلی مادران، دانش آموزان با ناتوانی هوشی
  • فیروزه یوسفی، کامبیز پوشنه، مسعود سرانجه صفحات 74-79
    زمینه و هدف
    برای بهبود مهارت های اجتماعی-هیجانی کودکان با نشانگان داون روش های مختلفی از جمله بازی درمانی گروهی معرفی شده است. این پژوهش به منظور بررسی اثر بخشی بازی های گروهی بر مهارت های اجتماعی-هیجانی کودکان با نشانگان داون انجام گرفته است.
    روش بررسی
    جامعه آماری این پژوهش تمامی کودکان با نشانگان داون 7- 8 ساله شهر اهواز بود که از میان آن ها نمونه ای به حجم 30 نفر به روش تصادفی چند مرحله ای (15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل) انتخاب شد. طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. گروه آزمایش تحت تاثیر بازی های گروهی در 30 جلسه 90 دقیقه ای و گروه کنترل در معرض برنامه آزاد قرار گرفتند. به منظور بررسی تاثیر بازی های گروهی بر مهارت های اجتماعی هیجانی کودکان با نشانگان داون از پرسشنامه مهارت های اجتماعی-هیجانی بوستین (2007) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد اجرای برنامه بازی های گروهی بر مهارت های اجتماعی هیجانی تاثیر داشته و توانسته سطح مهارت کودکان با نشانگان داون را در مهارت های اجتماعی-هیجانی (مهارت خودآگاهی، خودنظم دهی، همدلی، روابط اجتماعی و رفتار سازگارانه) افزایش دهد (0٫001>p).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که یکی از راه های افزایش مهارت های اجتماعی و هیجانی در کودکان با نشانگان داون به کارگیری بازی های گروهی در قبال آن هاست.
    کلیدواژگان: بازی گروهی، مهارت های اجتماعی هیجانی، کودکان نشانگان داون
  • مرضیه زینی، محمد بلوچی انارکی، سمیه رضایی، عاطفه ملا جعفری صفحات 80-86
    زمینه و هدف

    بازی به عنوان کلید سلامتی کودک و روشی صحیح برای درمان است. تاثیر بازی بر پیشرفت تحصیلی کودکان و ارتباط آن با توانایی نوشتن و شناسایی حروف و کمک به توجه انتخابی در حین یادگیری، جنبه آموزشی و درمانی آن را بیش از پیش مشخص می سازد. پژوهش حاضر، با هدف اثربخشی راهبرد بازی درمانی بر کاهش مشکلات عصب روان شناختی دانش آموزان با اختلال نوشتن در پایه اول و دوم ابتدایی شهر یزد صورت گرفت.

    روش بررسی

    روش این پژوهش، از نوع نیمه آزمایشی و جامعه آماری، شامل تمامی دانش آموزان مبتلابه اختلال یادگیری نوشتن در شهر یزد بودند. تعداد 20 دانش آموز دختر دارای این اختلال، پس از اجرای آزمون تشخیصی (آزمون هوش ریون کودکان، آزمون اختلال نوشتن فلاح چای و آزمون تشخیص ناتوانی یادگیری املا) به شیوه نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای به طور تصادفی انتخاب شدند؛ سپس با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. آزمودنی های گروه آزمایش 12 جلسه (هر جلسه به مدت 60 دقیقه دو بار در هفته)، تحت آموزش راهبرد بازی درمانی قرار گرفتند، اما گروه کنترل، هیچ مداخله ای دریافت نکرد. در این پژوهش از روش های آمار استنباطی-توصیفی (آزمون ضریب همبستگی، آزمون تی زوج، آزمون واریانس و میانگین) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون آنالیز واریانس برای اندازه های تکراری نشان داد که اختلال املای کودکان در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل، بعد از درمان به وسیله بازی به طور معناداری کاهش یافته است (0٫01>p).

    نتیجه گیری

    بنابر یافته های این مطالعه می توان نتیجه گیری نمود که مداخله بازی درمانی مبتنی بر روان عصب شناختی موجب بهبود عملکرد کودکان مبتلا به نارسایی املایی می شود. بر مبنای نتایج این پژوهش، می توان به مربیان اختلال های یادگیری، مشاوران و روان شناسان پیشنهاد کرد که برای بهبود عملکرد نوشتن دانش آموزان دارای اختلال نوشتن از این روش استفاده کنند.

    کلیدواژگان: ناتوان یادگیری، خطاهای املا، راهبرد بازی درمانی، اختلال نوشتن، دانش آموز ابتدایی
  • فاطمه کمیجانی، الهام نصیری، افسون حسنی مهربان، معصومه زارعی صفحات 87-94
    هدف
    سازمان بهداشت جهانی مشارکت را جزء مهمی از روند سالمندی سالم برشمرده است و مشارکت یک مفهوم مهم در سیستم طبقه بندی عملکرد، ناتوانی و سلامت(ICF ) می باشد. تست دسته بندی کارت فعالیت یک ابزار جامع ارزیابی مشارکت در فعالیت های ابزاری، اجتماعی و اوقات فراغت می باشد.هدف از این مطالعه تطابق فرهنگی، سنجش روایی وپایایی نسخه فارسی شده تست دسته بندی کارت های فعالیت متناسب با معیارهای فرهنگی جامعه سالمندان ایرانی می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی تحلیلی در شهر تهران و بر اساس نمونه گیری در دسترس انجام شد. در مرحله اول پس از کسب اجازه از سازنده تست به ایجاد آیتم ها پرداخته شد. در مرحله دوم انتخاب آیتم ها صورت گرفت. سپس در مرحله سوم، پایایی تست با بهره گیری از همخوانی درونی وپایایی آزمون باز آزمون بررسی شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل 86فعالیت برای نسخه فارسی شده تست دسته بندی کارت فعالیت در سالمندان ایرانی بدست آمد. محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای کل تست ( 84%) و ،همچنین برای فعالیت های ابزاری(73%)، فعالیت های اوقات فراغت کم زحمت(80 %)، فعالیت های اوقات فراغت پر زحمت(71%) وفعالیت های اجتماعی(70%) ،موید همسانی درونی بالای این تست می باشد وثبات از طریق آزمون مجدد 98% بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که این ابزار از روایی و پایایی مناسبی برخوردار می باشد.این ابزار می تواند بعنوان یک سنجش مناسب جهت بررسی مشارکت سالمندان تهرانی در اختیار متخصصان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سالمند، مشارکت، تطابق فرهنگی، دسته بندی کارت فعالیت
  • ساجده شیرازی، ژانت هاشمی آذر، شهلا پزشک صفحات 95-104
    هدف
    این پژوهش به منظور تعیین ویژگی های بالینی والدین کودکان آزار دیدهٔ هیجانی انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی بوده و نمونهٔ این پژوهش شامل 56نفر از والدین دانش آموزان دختر با و بدون آزاردیدگی هیجانی در مقطع متوسطهٔ اول بود. این افراد به صورت در دسترس از میان تمامی والدین دانش آموزان دختر در مقطع متوسطهٔ اول (راهنمایی سابق) از شهر تهران در سال تحصیلی 93-92 انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامهٔ آزار هیجانی نوروزی (1391) و آزمون شخصیت چند وجهی مینه سوتا (2-MMPI) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمارتوصیفی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ویژگی های بالینی (خلقی، اضطرابی، هیپوکندریا، هیستری، سایکوپات، پارانوئید، اسکیزوفرنی) در والدین آزارگر هیجانی با والدین غیرآزارگر هیجانی تفاوت دارد. 48 درصد از والدین آزارگر هیجانی در مقیاس افسردگی و 48درصد از آن ها در مقیاس پارانویا، نشانه هایی در حد بالینی داشتند.
    نتیجه گیری
    میانگین نمرات والدین غیرآزارگر در تمام مقیاس های بالینی کمتر از میانگین نمرات والدین آزارگر هیجانی بود. باتوجه به یافته های این پژوهش مبنی بر تفاوت ویژگی های بالینی در والدین آزارگر هیجانی با والدین غیر آزارگر هیجانی و نقش این ویژگی ها در وقوع آزار هیجانی، می توان با تدوین مداخلات مربوط به کودکان آزار دیدهٔ هیجانی، پیامد های منفی آن را کاهش داد و همچنین با مداخلات مربوط به والدین، از ادامهٔ آزار هیجانی توسط آن ها جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: ویژگی های بالینی، والدین آزارگر هیجانی، دختران آزار دیدهٔ هیجانی
  • عباس نساییان، رقیه اسدی گندمانی، حسن پهلوان مزار صفحه 105
    هدف
    هدف از این پژوهش مقایسه نظریه ذهن در کودکان کم‏توان ذهنی و پیش دبستانی و ارتباط آن با بلوغ اجتماعی است.
    روش
    این پژوهش از نوع علی-مقایسه‏ایی است جامعه این پژوهش شامل کلیه کودکان کم‏توان ذهنی و پیش دبستانی شهر گناباد می‏شود نمونه شامل 32 کودک کم‏توان ذهنی که به روش تمام شماری انتخاب شدند و نمونه کودکان پیش دبستانی شمامل 30 کودک می‏شود که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی مستقل و همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد که کودکان پیش دبستانی نسبت به کودکان کم توان ذهنی در سطح اول، سوم و نظریه ذهن کلی عملکرد بهتری دارند که به لحاظ آماری معنی دار است (p>0/001). اما در سطح دوم نظریه ذهن میانگین کودکان پیش دبستانی با کودکان کم‏توان ذهنی اختلاف معنی‏داری ندارد (p<0/05).
    بحث و نتیجه گیری: یافته های پژوهش‏های انجام شده در زمینه نظریه ذهن به نتایج متناقضی رسیده است لذا ضرورت انجام پژوهش در این زمینه ضروری به نظر می‏رسد.
    کلیدواژگان: نظریه ذهن، کودکان پیش دبستانی، کم توانی ذهنی
  • علی جعفری ندوشن، فریبرز درتاج، حمید علیزاده، ولی الله فرزاد، مریم صالح زاده صفحه 112
    زمینه و هدف
    دانش آموزان با اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی در خودتنظیمی رفتاری مشکل دارند. این تحقیق با هدف بررسی اثربخشی تمرینات تمرکزی و خود تنظیمی بر کاهش نشانه ها و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان بیش فعال انجام شده است.
    روش بررسی
    روش این مطالعه، شبه آزمایشی و طرح پیش آزمون-پس آزمون چند گروهی با گروه کنترل است. جامعهٔ مطالعه شده دانش آموزان بیش فعال سنین 7 تا 10 ساله مقطع ابتدایی شهرستان یزد بودند. در این تحقیق از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. تعداد 95 نفر به صورت تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمایش 65 نفر و یک گروه کنترل 30 نفر) جایگزین شدند. با توجه به افت آزمودنی ها برای هر یک از گروه ها 30 نفر آزمودنی و در مجموع (نمرات) 90 نفر آزمودنی محاسبه گردید. ابزارهای سنجش در این تحقیق نمرات پیشرفت تحصیلی که معلمان برای دانش آموزان در نظر گرفته و پرسشنامهٔ تشخیصی اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی بود. همچنین از روش های آماری در دو سطح توصیفی و استنباطی مانند آزمون لوین و تحلیل کواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که آموزش تمرینات تمرکزی و خود تنظیمی بر کاهش نشانه های اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی و پیشرفت تحصیلی کودکان مبتلا به این اختلال موثر است (0٫01>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های تحقیق، شایسته است از آموزش تمرینات تمرکزی و خودتنظیمی در جهت کاهش نشانه های این اختلال و ارتقای پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/بیش فعال استفاده گردد.
    کلیدواژگان: آموزش خود تنظیمی، تمرین های تمرکزی، کاهش نشانه های بیش فعالی، پیشرفت تحصیلی
  • عباس مهوش ورنوسفادرانی، فرهاد محکی، مجتبی ابراهیمی صفحه 118
    زمینه و هدف
    اختلال نقص توجه- بیش فعالی، اختلال شایع دوران کودکی است و یافتن درمان موثری که از شدت و عمق نشانه های آن بکاهد، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پژوهش حاضر، با هدف بررسی اثر بخشی برنامهٔ تمرینی بهبود حافظه کاری بر مشکلات شناختی٫ بی توجهی اختلال نقص توجه- بیش فعالی به عنوان یک روش درمانی انجام گرفت.
    روش بررسی
    طرح پژوهش از نوع مطالعات شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون همراه با دو گروه آزمایش و کنترل بود. از بین دانش آموزان 6 تا 12 ساله مبتلا به اختلال نقص توجه- بیش فعالی شهر اراک، به صورت تصادفی 32 نفر انتخاب و به دو گروه 16 نفری آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش هفته ای سه بار و طی 15 جلسه دو ساعته، مداخلهٔ بهبود حافظه کاری را دریافت نمودند. با استفاده از پرسشنامه 27 سوالی کانرز والدین، نشانه های اختلال هر دو گروه ارزیابی شد. با آزمون آماری t مستقل داده های گردآوری شده بررسی شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در نمرات متغیر بی توجهی، بیش فعالی و تکانشگری گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل عملکرد بهتری داشت (0٫001>p).
    نتیجه گیری
    در مجموع مداخلهٔ بهبود حافظه کاری به طور معناداری نقص توجه، بیش فعالی و تکانشگری را در جامعه مورد بررسی بهبود داد. بنابراین بهبود حافظه کاری می تواند به عنوان یک روش مداخله ای در کاهش مشکلات شناختی٫ بی توجهی کودکان با اختلال نقص توجه- بیش فعالی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حافظه کاری، نقص توجه، بیش فعالی و تکانشگری، مشکلات شناختی٫ بی توجهی
  • عباسعلی حسین خانزاده، آیدا یحیی زاده، سیده زهرا سیدنوری صفحه 124
    زمینه و هدف
    هدف از انجام پژوهش حاضر مقایسه موقعیت های اجتماعی مشکل ساز در کودکان با آسیب بینایی و شنوایی با کودکان عادی بوده است.
    روش بررسی
    طرح پژوهش حاضر از نوع علی-مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان با آسیب بینایی و شنوایی شهرستان رشت در سال تحصیلی 93-1392 بوده است که از میان آنها نمونه ای به حجم 113 نفر (37 دانش آموز با آسیب بینایی، 76 دانش آموز با آسیب شنوایی) به شیوه نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. همچنین 100 نفر دانش آموز عادی که از نظر سن و هوش همتا شده بودند به عنوان گروه مقایسه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس طبقه بندی موقعیت های اجتماعی مشکل ساز (داج، 1990) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس چند متغیری مولفه های موقعیت های اجتماعی مشکل ساز با توجه گروه (عادی، ناشنوا و نابینا) نشان داد که بین گروه ها تفاوت معنی داری وجود دارد (0٫001>p). همچنین نتایج تحلیل واریانس تک متغیری نیز نشان داد که میانگین کودکان نابینا و ناشنوا در مولفه های ورود به گروه همسالان، پاسخ به تحریک شدن، پاسخ به شکست، و انتظارات اجتماعی در سطح (0٫001>p) و مولفه های انتظارات معلم در سطح (0٫01>p) و پاسخ به موفقیت در سطح (0٫05>p) معنی دار بود. کودکان با آسیب بینایی در مولفه پاسخ به تحریک شدن، در مقایسه با سایر مولفه ها، بیشترین مشکل را دارند و تفاوت میانگین کودکان با آسیب بینایی با عادی و کودکان مبتلا به نقص بینایی با کودکان مبتلا به نقص شنوایی در سطح معنی دار بود (0٫001>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش کودکان مبتلا به آسیب بینایی و شنوایی، در مولفه های ورود به گروه همسالان، پاسخ به تحریک، پاسخ به شکست، انتظارات اجتماعی، انتظارات معلم و پاسخ به موفقیت، مشکل دارند. بنابراین بهتر است برنامه های مداخله ای و اثر بخش برای بهبود این مشکلات تدوین گردند.
    کلیدواژگان: موقعیت های اجتماعی مشکل ساز، کودکان با آسیب بینایی، آسیب شنوایی و عادی
  • فائزه قنبری، یلدا کاظمی، محبوبه نخشب صفحه 130
    هدف
    ارزیابی زبان کودکان نوپا طبق آزمون های استاندارد و نمونه گفتارخود انگیخته دشوار است. از این رو برای برخی اهداف بالینی و مطالعاتی از پرسشنامه های گزارش والد استفاده می شود. یکی از پرکاربردترین آن ها MCDI(The MacArthur–Bates Communicative Development Inventories) است که این مطالعه به بررسی روایی محتوایی و پایایی درونی و بازآزمون بخش دستور زبان فرم دوم در کودکان نوپای فارسی زبان شهر اصفهان می پردازد.
    روش بررسی
    بخش دستور زبان فرم MCDI کودکان نوپا طبق مطالعات رشد دستور زبان کودکان فارسی با فارسی تطبیق داده شد و سپس روایی محتوایی آن طبق شاخص نسبت روایی محتوا CVR(Content Validity Ratio) محاسبه شد. فهرست تطبیق یافته، توسط والدین 50 کودک 30 تا16 ماهه که به شیوه تصادفی از 10 مرکز بهداشت در شهر اصفهان انتخاب شده بودند، تکمیل شد و پایایی بازآزمون نیز پس از دو هفته برای 20 نفر از نمونه ها به دست آمد.
    یافته ها
    CVR محاسبه شده برای بیش از نیمی آیتم ها قابل قبول بود. نهایتا آیتم هایی با CVR کمتر طبق نظر متخصصان اصلاح شدند. تمام زیر مجموعه های اصلاح شده به جز یک قسمت ثبات درونی بالا(بیش از 72/0) و پایایی بازآزمون بالا( 79/0 و بیشتر) نشان دادند.
    نتیجه گیری
    بخش دستور زبان از فرم دوم MCDI - تطبیق یافته با زبان فارسی- ارزیابی اکثر مهارت های دستوری کودکان فارسی زبان را به خوبی پوشش می دهد و روایی و پایایی مطلوبی برای ارزیابی دستور زبان کودکان نوپا و نیز استفاده در سایر مطالعات دارد.
    کلیدواژگان: روایی، پایایی، MCDI، فهرست برقراری ارتباط، کودکان نوپا
  • مینا دانش، رضا عبدی* صفحات 137-145
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور مقایسه نیم رخ هوشی و مهارت های اجتماعی در دانش آموزان دارای اختلال ریاضی و دانش آموزان عادی صورت گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری را کلیه دانش آموزان دارای اختلال ریاضی و دانش آموزان عادی شهر اهر تشکیل می داد. نمونه این پژوهش شامل 49 دانش آموز دارای اختلال ریاضی و هم چنین 50 دانش آموز عادی بود. دانش آموزان دارای اختلال به روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس و دانش آموزان عادی از میان دانش آموزان مدارس عادی، به عنوان گروه مقایسه و به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و موردمقایسه قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس هوش تجدیدنظرشده وکسلر کودکان و پرسش نامه مهارت های اجتماعی ماتسون استفاده شد. داده های پژوهش با آزمونT برای دو گروه مستقل و تحلیل واریانس چندمتغیری، تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    بین هوش کلی دانش آموزان دارای اختلال ریاضی و دانش آموزان عادی تفاوت معنی داری وجود نداشت. بین نیم رخ هوش غیرکلامی دانش آموزان دارای اختلال ریاضی و دانش آموزان عادی تفاوت معنی دار وجود داشت و با بررسی میانگین نمرات ترازشده دو گروه در خرده آزمون های هوش غیرکلامی، تفاوت معنی دار در تمام مولفه های هوش عملی مشاهده شد (0٫001>p). بین هوش کلامی دو گروه تفاوتی نبود. بین دانش آموزان دارای اختلال ریاضی و دانش آموزان عادی در مهارت اجتماعی کل، تفاوت معنی دار مشاهده شد و با بررسی میانگین تمام مولفه های مهارت اجتماعی، به غیر از مولفه خودبرتربینی تفاوت معنی دار مشاهده شد (0٫001>p).
    نتیجه گیری
    یافته های حاصل از این پژوهش، ضمن اینکه بر ضعف مهارت های اجتماعی افراد دارای اختلال ریاضی در بیش تر مولفه های مهارت های اجتماعی تاکید می کند، بر لزوم توجه و پرورش مهارت اجتماعی در برنامه آموزشی و توان بخشی برای این گروه از دانش آموزان صحه می گذارد.
    کلیدواژگان: ناتوانی یادگیری ریاضی، نیم رخ هوشی، مهارت اجتماعی، هوش کلامی، هوش غیرکلامی
  • گیتا موللی، محسن امیری، مجید یوسفی افراشته، ذکرالله مروتی صفحه 146
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش روش های مقابله با استرس به مادران کودکان با ناشنوایی در بهبود علائم افسردگی و کاهش استرس والدگری این مادران است.
    روش بررسی
    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. از اینرو تعداد 24 نفر از مادرانی که دارای فرزندان ناشنوا بودند به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل همتا سازی شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های، افسردگی بک و شاخص استرس والدین بود. آموزش روش های مقابله با استرس در قالب ده جلسه نود دقیقه ای در گروه آزمایشی اجرا شد. در پایان، دو گروه پرسشنامه های مذکور را به عنوان پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تحلیل نتایج بیانگر تاثیر کاربندی آزمایشی بر کاهش نمره افسردگی مادران کودکان ناشنوا در گروه آزمایشی بود(05/0P<)، همچنین تحلیل ها نشانگر تاثیر کاربندی در کاهش، استرس والدگری (05/0P<) مادران گروه آزمایشی نسبت به گروه کنترل بود.
    نتیجه گیری
    از این پژوهش چنین میتوان نتیجه گیری کرد که آموزش روش های مقابله با استرس به دلیل کارایی بالای آن، به خصوص هنگامی که به صورت گروهی برگزار می شود، ارزان بودن و پذیرش آن توسط خانواده ها راهبرد موثری برای کمک به کاهش مشکلات روانشناختی والدینی است که با مشکلات ناشی از ناشنوایی در کودکانشان مواجه هستند.
    کلیدواژگان: کودکان ناشنوا، آموزش روش های مقابله با استرس، افسردگی، استرس والدگری
  • علی اکبر ابراهیمی، احمد عابدی، احمد یارمحمدیان، سالار فرامرزی صفحه 152
    هدف
    پنج سال اول زندگی در رشد جسمانی، اجتماعی، شناختی و زبانی کودک نقشی اساسی دارد. برنامه های مداخله ای در این سنین از اهمیت ویژه ای برخوردارند؛ لذا مطالعهٔ حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامهٔ داوسون-گوایر بر بهبود کارکردهای اجرایی کودکان پیش دبستانی با ناتوانی های یادگیری عصب روان شناختی/تحولی انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعهٔ آماری را کلیهٔ کودکان پیش دبستانی با ناتوانی های یادگیری عصب روان شناختی/تحولی تشکیل می دادند. برای انجام پژوهش، 40کودک که دارای ملاک های ورود به پژوهش بودند، به روش تصادفی چندمرحله ای، انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و گواه جای داده شدند. برای جمع آوری اطلاعات از آزمون هوش کودکان وکسلر و پرسش نامهٔ رتبه بندی رفتاری کارکردهای اجرایی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل داده ها به وسیلهٔ آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره و چندمتغیره نشان داد که کارکردهای اجرایی و ابعاد آن در کودکان گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه به طور معناداری بهبود یافته است (0٫001p=).
    نتیجه گیری
    با توجه به اثربخشی برنامهٔ داوسون-گوایر بر ارتقای کارکردهای اجرایی، استفاده از این برنامه به کلیهٔ روان شناسان، روان پزشکان، معلمان، والدین و کلیهٔ دست اندرکاران یادگیری کودکان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: برنامه داوسون، کوییر، کارکردهای اجرایی، ناتوانی یادگیری عصب روان شناختی، تحولی، پیش دبستانی
  • متین نعمت خواه، عباسعلی حسین خانزاده، سید موسی کافی ماسوله صفحه 158
    هدف
    اختلال بیش فعالی کمبود توجه، یک اختلال عصبی-رشدی شایع دوران کودکی است که یافتن درمان موثر برای کاهش نشانه های آن، اهمیت ویژه ای دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر گل بازی بر کاهش پرخاشگری پسران مبتلا به اختلال بیش فعالی کمبود توجه بود.
    روش بررسی
    روش پژوهش، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون بود. جامعهٔ آماری را تمامی دانش آموزان پسر با اختلال بیش فعالی کمبود توجه در مدارس ابتدایی شهر رشت، در سال تحصیلی 94-1393تشکیل می دادند که تعداد 30نفر از آن ها به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به شکل تصادفی، در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. پس از برگزاری پیش آزمون، برنامهٔ مداخله ای گل بازی، در 11جلسهٔ 60دقیقه ای، در طی 5 هفته، برای گروه آزمایش اعمال شد؛ در حالی که گروه کنترل، مداخله ای دریافت نکرد؛ سپس از هر گروه، پس آزمون گرفته شد. ابزار استفاده شده، پرسش نامهٔ پرخاشگری رابطه ای و آشکار کودکان دبستانی شهیم (1385) بود. داده های به دست آمده با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس، تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که گل بازی باعث کاهش نمرهٔ کل پرخاشگری (0٫01>P) و خرده مقیاس های پرخاشگری جسمانی، کلامی و رابطه ای (0٫001>p) پسران مبتلا به اختلال نارسایی توجه/فزون کنشی می شود.
    نتیجه گیری
    از گل بازی می توان به همراه سایر روش های درمانی، در درمان پرخاشگری کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی کمبود توجه، بهره برد.
    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، فزون کنشی، بازی با گل، پرخاشگری
  • سمیه چترمهر، عباسعلی حسین خانزاده، ایرج شاکری نیا، مجید برادران صفحه 164
    هدف
    لکنت یکی از شایع ترین اختلال های گفتاری است که می تواند موجب اضطراب، عدم اعتمادبه نفس، افسردگی، اشکال در برقراری ارتباط و سرانجام انزوا و دوری از موقعیت های اجتماعی گردد. پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی آموزش مهارت های جرئت ورزی بر کاهش اضطراب اجتماعی کودکان پسر مبتلا به لکنت زبان انجام شد.
    روش بررسی
    نوع مطالعه حاضر، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش، تمامی کودکان پسر مبتلا به لکنت زبان پایه چهارم و پنجم ابتدایی مراجعه کننده به مراکز گفتاردرمانی شهر رشت در سال 94-93 بود که از این میان، 24نفر با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای دهی شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه اضطراب اجتماعی کودکان لاجرکا و استون (1993) استفاده شد. پس از انجام پیش آزمون، برنامه آموزش جرئت ورزی طی 4هفته (هرهفته 2جلسه به مدت یک ساعت ونیم) روی گروه آزمایش اجرا شد و در پایان از هر دو گروه، پس آزمون گرفته شد. داده های به دست آمده با روش های آماری تحلیل کوواریانس تک متغیری و چندمتغیری تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش مهارت های جرئت ورزی توانسته است، میزان اضطراب اجتماعی (235٫67) و خرده مقیاس های ترس از ارزیابی منفی (96٫07)، اجتناب و پریشانی اجتماعی-خاص- (101٫03)، و اجتناب و پریشانی اجتماعی-عمومی- (79٫54) را کاهش دهد (0٫001≥P).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که آموزش مهارت های جرئت ورزی می تواند به عنوان یکی از محورهای مداخله و درمان افراد مبتلا به لکنت زبان استفاده گردد.
    کلیدواژگان: مهارت های جرئت ورزی، اضطراب اجتماعی، لکنت زبان
  • فاطمه ضیغمی، اکبر دارویی، عطیه اشتری صفحه 171
    هدف
    مهارت «آگاهی واجی» نوعی توانایی منفرد و یکپارچه است که شامل سه مهارت «آگاهی از هجا»، «آگاهی از واحدهای درون هجایی» و «آگاهی از واج» می شود. از آن جا که نتایج تحقیقات بسیاری نشان می دهد که سطوح پایین تر آگاهی واجی زمینه ساز رشد سطوح بالاتر آن خواهد بود، هدف پژوهش حاضر بررسی رشد توانایی «ترکیب هجا» به عنوان بخشی از مهارت «آگاهی از هجا» در کودکان 3 تا 5 سالهٔ فارسی زبان بود.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مقطعی توصیفی-تحلیلی می باشد. 120کودک طبیعی 3 تا 5 ساله فارسی زبان مهدکودک های شهر قم، شامل 60دختر و 60پسر، در 4گروه سنی انتخاب شدند. تمام آزمودنی ها تک زبانه بودند. ابزار پژوهش، تکلیف «ترکیب هجا» بود که محقق طراحی کرده است و شامل 10گویه می شود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. برای پاسخ صحیح نمرهٔ یک و درصورت عدم پاسخ یا پاسخ غلط، نمرهٔ صفر لحاظ شد. برای تجزیه وتحلیل آماری، نرم افزار SPSS نسخهٔ 19 به کار گرفته شد و آزمون های آنالیز واریانس برای اندازه های تکراری، آنالیز واریانس، t مستقل و ضریب همبستگی پیرسون و آلفای کرونباخ مورد استفاده قرار گرفتند.
    یافته ها
    بیش از نیمی از کودکان در سن 3 تا 3٫5 سالگی در انجام تکلیف «ترکیب هجا» با موفقیت عمل کردند. هم چنین توانایی کودکان در ترکیب دو هجا با یکدیگر بیش تر از سه هجا و در ترکیب سه هجا بیش تر از چهارهجا بود (0٫001>p). هم بستگی بین سن و توانایی ترکیب هجا معنی دار بود (0٫001>p). عملکرد دختران و پسران در ترکیب هجا به لحاظ آماری اختلاف معنی داری نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که آزمودنی های موردمطالعه، حداکثر تا سن 4سالگی در مهارت «ترکیب هجا» تسلط کامل می یابند؛ بنابراین در اهداف غربالگری، تشخیصی و درمانی باید به این نکته توجه کرد. هم چنین عامل تعداد هجا، بر عملکرد کودکان تاثیرگذار بود لذا در سنجش این مهارت باید عامل تعداد هجا را لحاظ کرد.
    کلیدواژگان: زبان، گفتار، واجشناختی
  • الهه باپیرزاده، سید ولی الله موسوی موسوی، عباسعلی حسین خانزاده صفحه 177
    هدف
    یکی از ناتوانی های یادگیری بسیار مهم، ناتوانی یادگیری املا است که با مشکلات حافظه و ادراک دیداری همراه است. در این پژوهش به منظور بهبود عملکرد املا در دانش آموزان مبتلا به ناتوانی یادگیری، راهبردهایی جهت تقویت حافظهٔ فعال و ادراک دیداری به کار گرفته شد.
    روش بررسی
    روش مطالعهٔ حاضر شبه آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعهٔ آماری شامل 123نفر از دانش آموزان پایهٔ سوم ابتدایی شهر کرمانشاه بود. گروه نمونه شامل 24دانش آموز مشغول به تحصیل در پایهٔ سوم ابتدایی بودند که پس از تشخیص ناتوانی املا، به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (12 نفر) و کنترل (12 نفر) قرار گرفتند. سپس به منظور تشخیص افتراقی ناتوانی یادگیری املا از سایر اختلال ها، مقیاس چهارم هوش وکسلر کودکان انجام شد. برنامه های تقویت حافظهٔ فعال و ادراک دیداری به صورت انفرادی طی 10جلسهٔ 60دقیقه ای بر روی گروه آزمایش اجرا گردید.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون، بین گروه آزمایش و کنترل در پس آزمون، تفاوت معناداری وجود دارد و میانگین نمرات املا گروه آزمایش در مرحلهٔ پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون و گروه کنترل افزایش یافته است (0٫001P<).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که راهبردهای تقویت حافظهٔ فعال و ادراک دیداری بر بهبود عملکرد املا در دانش آموزان با ناتوانی املا هم در نمرهٔ کل و هم در خرده مقیاس های این آزمون (تصویرنویسی، غلط یابی، تشخیص تشدید بر روی حرف موردنظر، صحیح یابی، واژه سازی، کامل کردن کلمه، تشخیص حروف هم صدا، تشخیص نقطه و سرکش و نوشتن املای کلمات آموزشی و متن املا) داشته است.
    کلیدواژگان: ناتوانی یادگیری، املاء، حافظه ی فعال، ادراک دیداری
  • احمد یارمحمدیان، امیر قمرانی، پرستو شیرزادی، مسلم قاسمی صفحه 184
    هدف
    نارساخوانی شایع ترین نوع ناتوانی یادگیری است. سبب شناسی نارساخوانی از جنبه های مختلف موردبررسی قرار گرفته است. تحقیقات نشان می دهند مهارت داستان گویی با موفقیت های خواندن، نوشتن و تحصیلی مرتبط است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی روش داستان گویی بر عملکرد خواندن دانش آموزان نارساخوان پسر پایهٔ سوم ابتدایی انجام شده است.
    روش بررسی
    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه شاهد بود.30دانش آموز پسر پایهٔ سوم دبستان (سال تحصیلی 93- 92)، دارای اختلال یادگیری نارساخوانی که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از مدارس ابتدایی شهر اصفهان انتخاب شده بودند، در این پژوهش شرکت داشتند. این دانش آموزان، به صورت تصادفی به دو گروه 15نفری تقسیم شدند (یک گروه آزمایش و یک گروه شاهد). شرکت کنندگان در گروه آزمایشی، آموزش داستان گویی را در 10جلسه به صورت انفرادی دریافت کردند؛ درحالی که به گروه شاهد این آموزش ها ارائه نشد. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش فهرست نشانگان نارساخوانی (اهرمی و همکاران، 1390)، آزمون خواندن و نارساخوانی کرمی نوری و مرادی (1384)، مقیاس هوشی وکسلر کودکان، نسخهٔ چهارم، و مصاحبهٔ بالینی بود. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از تحلیل کواریانس در نرم افزار SPSS نسخهٔ 18 تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج گویای آن بود که روش داستان گویی بر عملکرد کلی خواندن (0٫001>p) و نیز حیطه های خواندن کلمات (0٫015=p)، درک متن (0٫001>p)، درک کلمات (0٫001>p) و نشانه های کلمات (0٫011=p) موثر است، ولی بر حیطهٔ خواندن کلمات بی معنی، موثر نیست.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های حاصل از پژوهش حاضر به نظر می رسد روش داستان گویی روش موثری برای بهبود عملکرد کلی خواندن و حیطه های مختلف خواندن دانش آموزان نارساخوان بوده و می توان با این روش حیطه های مختلف خواندن دانش آموزان را تقویت کرد؛ لذا معلمان و درمانگران می توانند روش داستان گویی را به عنوان یک مداخلهٔ اثربخش برای دانش آموزان نارساخوان به کار گیرند.
    کلیدواژگان: داستان گویی، عملکرد خواندن، دانش آموزان نارساخوان
  • حسین زارع، حمید ملکی، احمد رستگار، فهیمه یاری صفحه 191
    هدف
    از آن جاکه یکی از مهم ترین جنبه های درگیر در اختلال نقص توجه-بیش فعالی، عملکرد تحصیلی است، مطالعهٔ حاضر با هدف بهبود عملکرد تحصیلی، مدل آموزش الکترونیکی ویژهٔ مبتلایان به این اختلال را ارائه می دهد.
    روش بررسی
    این مطالعه با استفاده از روش آمیخته انجام شد. در مرحلهٔ ارائهٔ مدل، به روش کیفی-زمینه ای، 41مصاحبهٔ عمیق صورت گرفت و به روش کدگذاری تحلیل شد. پس از طراحی مدل آموزش الکترونیکی، در مرحلهٔ اعتباریابی، تعداد 30نفر، به روش کمی، با اخذ رضایت و درنظرگرفتن فاکتورهای تحقیق در دو گروه 15نفرهٔ آزمایش و کنترل همسان سازی و به ترتیب به دو شیوهٔ الکترونیکی، براساس مدل تدوین شده و مرسوم، آموزش داده شدند. پرسش نامهٔ انگیزش تحصیلی (ISM)، پرسش نامهٔ ساخت محقق و پرسش نامهٔ پیشرفت تحصیلی در دو مرحلهٔ پیش آزمون و پس آزمون اجرا شد.
    یافته ها
    5مولفهٔ تحلیل، طراحی، ارائه، پشتیبانی و ارزشیابی در مرحلهٔ کیفی مدل آموزش الکترونیکی شناسایی و طراحی شد. نتایج آزمون تی هم بسته در مقایسهٔ انگیزش تحصیلی پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش نشان داد، اختلاف میانگین پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری پس از مداخله از 2٫857 به 3٫044 افزایش یافته است (0٫001>p)و نتایج آزمون تی مستقل در مقایسهٔ میانگین نمرات پس آزمون پیشرفت تحصیلی گروه آزمایش و کنترل معنادار بود (0٫001>p).
    نتیجه گیری
    آموزش براساس مدل آموزش الکترونیکی ارائه شده موجب افزایش انگیزه و پیشرفت تحصیلی یادگیرندگان مبتلا به اختلال بیش فعالی-نقص توجه شد.
    کلیدواژگان: مدل آموزش الکترونیکی، اختلالات یادگیری، اختلال نقص توجه، بیش فعالی (ADHD)
  • داود کردستانی صفحات 198-204
    هدف
    تعامل منفی کودک-والد، عامل مهمی در بروز مشکلات برونی شده (اختلال نافرمانی مقابله ای و ایجاد تنیدگی والدینی) محسوب می شود؛ از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش روش های مدیریت رفتار به مادران کودکان با اختلال نافرمانی مقابله ای و کاهش استرس والدگری و مشکلات رفتاری فرزندان این مادران بود.
    روش بررسی
    روش این پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. تعداد 30نفر از مادرانی که فرزندان شان دارای اختلال نافرمانی مقابله ای تشخیص داده شده بودند، به صورت نمونه گیری دردسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل همتاسازی شدند. ابزارهای پژوهش، شامل شاخص استرس والدین، فهرست رفتاری کودک و پرسش نامه عملکرد رفتاری کودکان بود. آموزش روش های مدیریت رفتار در قالب 9جلسه نوددقیقه ای در گروه آزمایشی اجرا شد. در پایان، دوگروه، پرسش نامه های مذکور را به عنوان پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس موردتجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تحلیل نتایج، بیانگر تاثیر آموزش روش های مدیریت رفتار بر کاهش مشکلات رفتاری کودکان (0٫001p<) و هم چنین کاهش استرس والدین (0٫001p<) در گروه آزمایشی نسبت به گروه کنترل بود.
    نتیجه گیری
    به طور کلی یافته ها نشان داد که آموزش رفتاری به مادران، استرس والدگری آن ها را بهبود می بخشد و از به وجودآمدن آشفتگی در روابط والد-فرزندی و هم چنین مشکلات رفتاری در کودکان با اختلال نافرمانی مقابله ای پیشگیری می کند.
    کلیدواژگان: اختلال نافرمانی مقابله ای، روش های مدیریت رفتار، استرس والدگری، مشکلات رفتاری
  • علی عیسی زادگان، فیروزه سپهریان آذر، مهرداد مطلبی صفحات 205-210
    هدف
    باتوجه به اهمیت تاثیر وقایع ناگوار زندگی و رویدادهای فشارزا در بروز بیماری سرطان، هدف پژوهش حاضر مقایسه سبک های دلبستگی و ترس از صمیمیت در افراد مبتلا به سرطان و افراد سالم بود.
    روش بررسی
    روش پژوهش حاضر، توصیفی و علی-مقایسه ای بود. جامعهٔ آماری پژوهش را کلیهٔ افراد مبتلا به سرطان و افراد سالم در شهر ارومیه تشکیل می دادند. نمونه این پژوهش، 80نفر از بیماران مبتلا به سرطان و 80نفر سالم، از طریق همتاسازی با گروه بیمار انتخاب شده اند. روش نمونه گیری، غیرتصادفی در دسترس بود. ابزار استفاده شده، پرسش نامهٔ «سبک های دلبستگی» هازن و شیور و پرسش نامهٔ «ترس از صمیمیت» دسکانتر و ثلن بود؛ برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که میانگین افراد مبتلا به سرطان در سبک دلبستگی اجتنابی بالاتر بود (0٫005>p)؛ اما بین دو گروه از لحاظ سبک دلبستگی ایمن و دوسوگرا تفاوت معنی داری وجود نداشت؛ هم چنین، ترس از صمیمیت در بیماران مبتلا به سرطان بالاتر بود (0٫013>p).
    نتیجه گیری
    سبک دلبستگی در بیماران سرطانی از نوع سبک دلبستگی اجتنابی است و در قیاس با افراد عادی از صمیمیت کم تری برخوردارند.
    کلیدواژگان: ترس از صمیمیت، دلبستگی ایمن، دلبستگی ناایمن اجتنابی، دلبستگی ناایمن دوسوگرا، سرطان
  • وحید ولی نژاد، فریبا یادگاری، مارتین وان رایکهم، سلمان عبدی، احسان شکاری، سید صادق رحیمی، بهنام ترابیان بادی صفحات 211-215
    هدف
    نگرش ها نشان دهندهٔ احساسات ما درمورد پدیده های این جهان هستند. محققان بر این باورند که نگرش های مربوط به گفتار در افراد مبتلا به لکنت، مانند تظاهرات حرکتی گفتار، بخش اصلی از اختلال است و باید در ارزیابی و درمان موردتوجه قرارگیرد. آزمون نگرش ارتباطی در بزرگسالان «بیگ کت» ابزاری است که نگرش ارتباطی را در بزرگسالان دارای لکنت می سنجد. هدف پژوهش حاضر بررسی مقدماتی ترجمه، روایی و پایایی آزمون «بیگ کت» در بزرگسالان فارسی زبان مبتلا به لکنت است.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع مقطعی و توصیفی-تحلیلی بود و روی 17فرد بزرگسال فارسی زبان مبتلا به لکنت، شامل 13مرد و 4زن (میانگین سنی= 25٫5 سال و 4٫07=VSD) اجرا شد. بعد از ترجمه و معادل سازی آزمون بیگ کت به زبان فارسی، روایی محتوایی آن براساس نظر صاحب نظران مشخص شد. سپس بررسی روایی همزمان این آزمون به همراه آزمون نگرش ارتباطی S24 بر روی افراد مبتلا به لکنت انجام شد. اعتبار آزمون با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و اعتبار آزمون-بازآزمون محاسبه شد.
    یافته ها
    تمامی آیتم های آزمون دارای ترجمهٔ و روایی محتوایی مناسب و مطلوب بودند (CVR<0.75).بین دو آزمون بیگ کت و 24s همبستگی بالایی وجود داشت. (r=0.84، P<0.001) و ضریب آلفای کرونباخ برای کل آزمون، 0/86 به دست آمد. همچنین نسخه فارسی بیگ کت، پایایی آزمون-بازآزمون بالایی داشت (ICC = 0/89 با فاصله اطمینان 95 درصد بین 0/730 و 0/960)
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از پژوهش بیانگر این است که نسخهٔ فارسی آزمون بیگ کت از روایی و اعتبار مناسبی برای بزرگسالان فارسی زبان مبتلا به لکنت برخوردار است.
    کلیدواژگان: لکنت، روایی، اعتبار، نگرش، آزمون نگرش ارتباطی برای بزرگسالان
  • علی غلامی، عنایت الله بخشی، مهدی رهگذر صفحات 216-223
    هدف
    مدل شفایافتهٔ آمیخته نوع خاصی از مدل های بقا است و در آن فرض می شود که جامعه مورد بررسی آمیخته ای از افراد مستعد برای تجربهٔ رویداد مورد نظر و شفایافتگان (افراد نامستعد) که هرگز رویداد مورد نظر را تجربه نمی کنند، می باشد. برای چنین داده هایی مدل های استاندارد بقا معمولا مناسب نیستند زیرا در آن ها امکان شفایافتگی در نظر گرفته نمی شود. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر عواملی مانند سن، دیابت، صدمه به سر و گردن و... بر شفایافتگی یا فوت و سپس برآورد نرخ این دو شاخص در سالمندان دارای صدمات ناشی از سقوط است. بدین منظور پس از سقوط سالمند و مراجعهٔ وی به بیمارستان، عوامل فوق اندازه گیری شده و پس از پیگیری وضعیت (شفایافتگی یا مرگ)، میزان شفایافتگی و فوت محاسبه شده است؛ به عنوان مثال نرخ فوت در سالمندانی که دارای بیماری دیابت هستند با افرادی که دارای این بیماری نیستند، مقایسه شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه از داده های تمامی سالمندانی که به علت سقوط صدمه دیده بودند و پروندهٔ پزشکی آن ها طی سال های 1389 تا 1391در بیمارستان شهرستان قم موجود بود، استفاده شد. در ادامه، با پیگیری از ادارهٔ ثبت احوال، وضعیت مرگ یا زندگی آن ها ثبت شد. تا اردیبهشت ماه 94 (به فاصلهٔ زمانی حداقل سه سال و حداکثر شش سال پس از سقوط)، در کل؛ 124مورد برای تحلیل، استفاده شد. برای تحلیل از مدل های شفایافتگی آمیخته نیمه پارامتری خطر متناسب و مدل های شفایافتگی آمیختهٔ شتابی زمان شکست برای داده های سالخوردگان دارای صدمات ناشی از سقوط استفاده شد و نتایج مقایسه گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار R نسخهٔ 3-2-3 استفاده شد.
    یافته ها
    از نمونه های بررسی شده، 54نفر از سالمندان، مرد (44درصد) و 70 نفر از آن ها زن (56درصد) بودند. تعداد 20نفر (16درصد) دارای سابقه بیماری قند و 39نفر (31درصد) دارای پرفشاری خون و تعداد 64نفر (52درصد) دارای صدمه به سروگردن و تعداد 48نفر (43درصد) دارای یک موضع جراحی شده بودند. برازش مدل چندمتغیره برای شفایافتگی آمیخته زمان شکست شتابی نیمه پارامتری نشان داد متغیر سن بر احتمال شفایافتگی تاثیرگذار است (0٫016=p، 0٫039-=b age) و سایر متغیرها بر شفایافتگی تاثیری ندارند. برای فوت شدگان، متغیر صدمه به سروگردن (0٫031=p، 0٫165=b head neck) و متغیر دیابتی بودن (0٫080=p، 0٫155=b diabetic) بر احتمال فوت تاثیرگذار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه صدمه به سروگردن یکی از عوامل موثر بر فوت سالخوردگان دارای صدمات ناشی از سقوط بوده است، به نظر می رسد با بهبود شرایط مکان زندگی سالمند، می توان آسیب های ناشی از سقوط را کاهش داد. علاوه بر این، با کنترل تغذیه سالمندان می توان آسیب های ناشی از بیماری هایی مانند قند را به حداقل رساند. هم چنین هر دو روش شفایافتگی آمیختهٔ خطر متناسب و روش زمان شکست شتابیده قادر به برآورد پارامترهای مدل شفایافته آمیخته نیمه پارمترای داده های سالخوردگان ناشی از سقوط است.
    کلیدواژگان: مدل خطر متناسب، مدل زمان شکست شتابی، مدل شفا یافته آمیخته نیم پارامتری
  • محبوبه طاهر، عباس ابوالقاسمی، نادر حاجلو، محمد نریمانی صفحات 224-231
    هدف
    یکی از شایع ترین و مخرب ترین اختلال های رفتاری، اختلال نافرمانی مقابله ای است. هدف این پژوهش بررسی اثر آموزش های همدلی و مدیریت خشم بر بازداری پاسخ کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای و مقایسهٔ آن ها بود.
    روش بررسی
    طرح پژوهش، شبه آزمایشی و از نوع پیش آزمون-پس آزمون چندگروهی بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان پسر پایه های هفتم و هشتم مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای شهر ساری در سال تحصیلی 94-1393 تشکیل می داد. نمونه پژوهش شامل 72کودک مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای شهر ساری می شد که به روش تصادفی، خوشه ایو چندمرحله ای انتخاب و به روش تصادفی به چهار گروه (دو گروه آزمایش و دو گروه کنترل) تقسیم شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس درجه بندی اختلال نافرمانی مقابله ای کودکان (هومرسن و همکاران، 2006)، مصاحبهٔ بالینی ساختاریافته (فرست و همکاران، 1995)، و آزمون رنگ-واژه استروپ (کومالی و همکاران، 1968) استفاده شد. برای گروه های آزمایشی، آموزش همدلی و آموزش مدیریت خشم در 8 جلسه 60دقیقه ای برگزار شد؛ درحالی که گروه های کنترل هیچ گونه مداخله ای را دریافت نکردند.
    یافته ها
    نتایج آزمون کروسکال- والیس نشان داد که آموزش های همدلی و مدیریت خشم می تواند موجب بهبود بازداری پاسخ در کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای شود (0٫01p<). نتایج آزمون فریدمن نشان داد بیش ترین تغییرات در بین چهارگروه، مربوط به متغیر خطای کارت چهارم و زمان واکنش کارت چهارم است (0٫01p<).
    نتیجه گیری
    این نتایج می تواند پشتوانه ای برای به کارگیری آموزش های همدلی و مدیریت خشم در کنار دوره های آموزش تحصیلی کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله ای باشد تا با آموزش آن ها از بروز، تشدید و تبدیل نشانه های اختلال نافرمانی مقابله ای به سایر اختلال ها پیشگیری شود.
    کلیدواژگان: آموزش همدلی، آموزش مدیریت خشم، بازداری پاسخ، اختلال نافرمانی مقابله ای
  • سودابه وحیدی، بیژن شفیعی، امیرحسین قادری، مریم بهاری زاده صفحات 232-242
    هدف
    رویکردهای درمانی مختلف لکنت، به علت های متفاوت ایجاد این اختلال می پردازند. اکثر درمان های موجود برای لکنت، درمان های رفتاری هستند و بر ویژگی های ظاهری آن تمرکز می کنند؛ درحالی که نقص در پردازش عصبی زیربنایی گفتار نیز یکی از عوامل دخیل در ایجاد لکنت است. مطالعهٔ حاضر با هدف بررسی و مقایسهٔ اثربخشی آموزش نوروفیدبک، برنامهٔ لیدکامب و ترکیب این دو رویکرد بر درمان لکنت پیش از دبستان انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع تجربی موردمنفرد با طرح های ترکیبی ABAC و ACAB بود. شرکت کنندگان 4 کودک 6-5سالهٔ مبتلا به لکنت در شهر اصفهان بودند. آزمودنی ها بعد از مرحلهٔ خط پایهٔ اول، در مرحلهٔ درمان، به طور تصادفی در دو موقعیت قرار گرفتند. دو آزمودنی ابتدا، 15جلسه آموزش نوروفیدبک، سپس مرحلهٔ خط پایهٔ دوم و بعد از آن 15هفته برنامهٔ لیدکامب را گذراندند؛ درحالی که دو آزمودنی دیگر در ابتدا، 15هفته برنامهٔ لیدکامب، سپس مرحلهٔ خط پایهٔ دوم و بعد از آن، 15جلسه آموزش نوروفیدبک را پشت سر گذاشتند. هم چنین یک ماه پس از اتمام هر دو مداخله، پیگیری انجام شد. ابزار اندازه گیری، محاسبهٔ درصد هجاهای لکنت شده در نمونه های مکالمه ی گفتاری بود. برای تحلیل داده ها از تحلیل دیداری نمودارها، آمار توصیفی و اندازهٔ اثر درصد نقاط ناهمپوش (PND) استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد که آموزش نوروفیدبک بر کاهش درصد هجاهای لکنت شده تاثیر قابل توجه نداشت (46٪-13٪=PND) اما برنامهٔ لیدکامب باعث کاهش آن شد (86٪-40٪=PND)؛ به علاوه توالی آموزش نوروفیدبک- برنامهٔ لیدکامب، کاهش بیش تر بسامد لکنت در مرحلهٔ پیگیری را به دنبال داشت.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج پژوهش حاضر، آموزش نوروفیدبک به عنوان یک رویکرد درمانی مجزا برای کاهش علائم ظاهری لکنت موثر نیست ولی برنامهٔ لیدکامب بر کاهش لکنت تاثیر دارد. به علاوه ترکیب آموزش نوروفیدبک با رویکرد رفتاری لیدکامب، از طریق افزایش توجه و یادگیری، می تواند منجر به حفظ طولانی تر روانی ایجاد شده شود.
    کلیدواژگان: لکنت، آموزش نوروفیدبک، برنامه ی لیدکامب
  • مریم قشقایی، مهدی رصافیانی، سیدعلی حسینی، فرحناز محمدی، رباب صحاف صفحات 243-250
    هدف
    برنامهٔ آموزشی «هندلینگ» یکی از راه های مراقبتی-درمانی کودکان فلج مغزی است. خاستگاه این برنامه رویکرد عصبی-رشدی است که قصد دارد مادران را در مراقبت کودکان توانمند سازد. به منظور افزایش کارآمدی این برنامه نیاز است که موانع پیروی مادران از برنامهٔ آموزشی هندلینگ کشف شود. این مطالعه با هدف تبین موانع برنامهٔ مذکور انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع تحلیل محتوایی-کیفی بود. 15مصاحبهٔ عمیق از مادران شرکت کننده در برنامهٔ آموزشی هندلینگ (شامل یک کارگاه، کتابچهٔ راهنما، پیگیری تلفنی) که سه ماه آن را در منزل اجرا کرده بودند، انجام شد؛ مصاحبه ها ضبط شد و عینا به صورت مکتوب درآمد و به روش استقرایی، با رویکرد تحلیل محتوایی-قراردادی تحلیل شد.
    یافته ها
    موانع، در چهار طبقهٔ اصلی، «عوامل مربوط به کارگاه»، «عوامل مربوط به کتابچه»، «عوامل مربوط به پیگیری تلفنی» و «عوامل مربوط به ویژگی های مادری»، جای گرفتند.
    نتیجه گیری
    کارگاه ها باید مداوم باشد و آموزش نظری همراه آموزش عملی ارائه شود. درمورد محتوای کتابچه باید متناسب سازی با هر دورهٔ سنی انجام شود. هم چنین راه های دستیابی مادران به وسایل کمکی تسهیل گردد. به علاوه، امکانات رفاهی-مالی والدین بر انگیزهٔ آن ها در مراقبت اصولی تاثیرگذار است؛ بنابراین والدین نیازمند حمایت های ویژهٔ مالی، روانی و آموزشی هستند.
    کلیدواژگان: فلج مغزی، هندلینگ، تحلیل محتوایی کیفی، برنامه آموزشی
  • عصمت نظرپور، رخساره بادامی صفحات 251-256
    زمینه و هدف
    یکی از راه هایی که برای بهبود رفتار سازشی و کاهش پرخاشگری ناتوانان هوشی پیشنهاد شده است، انجام فعالیت بدنی و ورزش است. با این حال، دربارهٔ نوع فعالیت بدنی و ورزشی برتر توافق عام وجود ندارد. بر همین اساس، هدف از پژوهش حاضر، مقایسهٔ اثر یک دوره بازی های بومی محلی و حرکات ریتمیک یوگا بر پرخاشگری و رفتار سازشی دختران با ناتوانی هوشی بوده است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر، نیمه تجربی و از نوع پیش آزمون-پس آزمون بود. نمونهٔ آماری این پژوهش را 30 دانش آموزان دختر با ناتوانی هوشی 14-10 سالهٔ مدرسهٔ کودکان استثنایی شهرستان گناوه تشکیل می دادند که به صورت در دسترس و هدف مند انتخاب و به روش همتاسازی در دو گروه بازی های بومی محلی و یوگا قرار گرفتند. هر دو گروه به مدت 8 هفته به تمرینات پرداختند. ابزارهای استفاده شده در پژوهش حاضر، پرسشنامهٔ پرخاشگری قزل سفلو و همکاران (1387) و پرسشنامهٔ رفتارسازشی واینلند (1984) بود که به صورت پیش آزمون و پس آزمون توسط والدین تکمیل شد. برای تحلیل داده ها از آزمون تی همبسته و تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بازی های بومی محلی و حرکات ریتمیک یوگا اثر معناداری بر کاهش پرخاشگری (0٫01>p) و بهبود رفتار سازشی (0٫001>p) داشته است. همین طور، بازی بومی محلی در مقایسه با حرکات ریتمیک یوگا باعث کاهش بیشتری در میزان پرخاشگری شد (0٫002=p) اما در رفتار سازشی تفاوتی بین دو گروه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    می توان گفت بازی های بومی محلی و حرکات ریتمیک یوگا، بر کاهش پرخاشگری دختران با ناتوانی هوشی موثر بوده است.
    کلیدواژگان: بازی بومی محلی، پرخاشگری، حرکات ریتمیک یوگا، رفتارسازشی، کم توان ذهنی
  • لطیفه قاسم پور، فاطمه سادات حسینی، مهران سلیمانی صفحات 257-264
    هدف
    شناخت ساختار، کاربرد و سودمندی های مهارت های روانی ازجمله تصویرسازی برای ورزشکاران معلول، به آن ها این امکان را می دهد که عملکرد خود را ارتقا داده و ورزش برای شان خوشایندتر شود. پژوهش حاضر، تصویرسازی ورزشی ورزشکاران بااختلال های جسمی حرکتی و شنوایی و بینایی را مقایسه می کند.
    روش بررسی
    روش پژوهش علی مقایسه ای بود. جامعهٔ آماری این پژوهش را تمامی ورزشکاران بااختلال جسمی حرکتی و شنوایی و بینایی شهر ارومیه تشکیل دادند. به روش غیرتصادفی دردسترس تعداد 97 نفر انتخاب شدند. ابزار به کاررفته شامل پرسشنامهٔ اطلاعات فردی و پرسشنامهٔ تصویرسازی ورزشی SIQ با 30 آیتم بود که 30 بازنمایی متفاوت از 5 کارکرد تصویرسازی را نشان می داد. برای آزمون فرضیه ها از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.
    یافته ها
    تصویرسازی ورزشی ورزشکاران بااختلال های جسمی حرکتی و شنوایی، تفاوت معناداری بایک دیگر نداشتند (p<0.05)؛ همچنین تصویرسازی ورزشی ورزشکاران باتحصیلات دانشگاهی به طور معناداری بیشتراز همتایان باتحصیلات کمتراز دیپلم به دست آمد (0٫05>p). در تصویرسازی ورزشی ورزشکاران باشدت های مختلف آسیب نیز، تفاوت معناداری بایک دیگر مشاهده نشد(p<0.05).
    نتیجه گیری
    براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت تصویرسازی برای تمامی ورزشکاران بااختلال های حسی و حرکتی به صورت گسترده ای استفاده می شود؛ البته باید بر بهبود مهارت تصویرسازی در ورزشکاران بااختلال بینایی و همچنین ارتقای تحصیلات ورزشکاران بااختلال تاکید شود.
    کلیدواژگان: تصویرسازی ورزشی، اختلال جسمی حرکتی، اختلال شنوایی، اختلال بینایی
  • ملیحه رضایی میرقائد*، رضا کریمی، مهشید رهروی، کبری مصدق، جابر آبی پور صفحات 265-269
    زمینه و هدف
     روان درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) ازجمله روش های درمانی موج سوم بوده که بر تغییر کارکرد افکار و احساسات به جای تغییر شکل و محتوا یا فراوانی آن ها تاکید می کند. به نظر می رسد در اختلال هایی مانند افسردگی، تغییر کارکرد افکار و احساسات بسیار سریع تر و آسان تر از تغییر شکل و محتوای آن ها صورت می گیرد؛ به ویژه اگر افسردگی با اختلال دیگری مثل سوء مصرف مواد هم آیند باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش افسردگی افراد مبتلا به اعتیاد بود.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری را تمامی معتادان مراجعه کننده به کلینیک ترک اعتیاد تولد دوباره در شهر تهران تشکیل دادند. ابتدا از آن ها پرسشنامه افسردگی بک گرفته شد. از بین کسانی که افسردگی زیادی داشتند 40 نفر انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه 20نفره آزمایش و کنترل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد روان درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش علائم افسردگی افراد مبتلا به اعتیاد تاثیر معناداری دارد (0٫05>p).
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از این پژوهش حاکی از آن است که روان درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند در درمان افسردگی افراد مبتلا به اعتیاد موثر باشد.
    کلیدواژگان: روان درمانی پذیرش و تعهد، افسردگی، اعتیاد
  • ملیحه رضایی میرقائد، سید روح الله موسوی نژاد، امیرحسین مختاری، مهشید رهروی* ، فرامرز سهرابی صفحات 270-274
    زمینه و هدف
    نظام عدالت کیفری نوجوانان شاهد آن بوده که دختران ساکن محل های نگهداری نوجوانان بزهکار، از مشکلات همبود فراوانی به خصوص خشم و پرخاشگری رنج می برند که بدین سبب، در آینده این نوجوانان، پیامدهای منفی فراوانی را خواهد داشت. مدیریت خشم می تواند با بهبود عواملی که به طور مستقیم با مهارت های اجتماعی مرتبط است، باعث بهبود روابط انسانی شود. هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی آموزش گروهی کنترل خشم بر بهبود مهارت های ارتباطی دختران بزهکار است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر نیمه تجربی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی دختران بزهکار شهر تهران تشکیل دادند که در سال 1392 در کانون اصلاح و تربیت نگهداری می شدند. به علت محدودبودن جامعه مطالعه شده، همه اعضا به روش سرشماری به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (30 نفر) و کنترل (30 نفر) قرار گرفتند. افراد گروه آزمایش در هشت جلسه اصول مهارت های کنترل خشم را دریافت کردند. ابزار اندازه گیری این پژوهش شامل پرسشنامه مهارت های ارتباطی کوئین دام بود. داده های جمع آوری شده ازطریق آزمون کوواریانس تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد تاثیر آموزش گروهی کنترل خشم بر بهبود مهارت های ارتباطی دختران بزهکار در سطح 0٫05 معنادار است (0٫001>p).
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق این فرضیه را اثبات کرد که آموزش گروهی کنترل خشم بر بهبود مهارت های ارتباطی دختران بزهکار موثر است. نتایج این پژوهش می تواند به مسئولان مراکز اصلاح و تربیت کمک کند تا با آموزش گروهی کنترل خشم در برنامه های خود، علاوه بر کنترل خشم دختران بزهکار، مهارت های ارتباطی شان را نیز بهبود بخشیده و سبب بهترشدن روابط آنان با مسئولان و بزهکاران دیگر شود.
    کلیدواژگان: مدیریت خشم، مهارت های ارتباطی، دختران بزهکار
  • محسن ولدان *، محمد کمالی، حسین مبارکی، علی چابک، جواد رسولی صفحات 275-281
    زمینه و هدف
    هرفردی حق دارد که به خدمات بهداشتی و درمانی لازم خود بدون هیچ گونه تبعیض ازنظر وضع جسمی، محل اقامت، نوع بیماری و فاصله زمانی رسیدن به خدمات، دسترسی داشته باشد. بیمارستان ها و مراکز درمانی ازجمله مراکز حیاتی و مهم خدماتی بوده که دسترسی مناسب و به موقع به آن ها از اهداف اساسی توسعه و عدالت اجتماعی به شمار می‏آید. کاوش درحیطه، نحوه و میزان احترام به کرامت انسانی شهروندان ازجمله افراد ناتوان و معلول، می ‏تواند مهم تلقی شده و به کسب اطلاعات ارزشمندی منجر شود. هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت دسترسی به مراکز بهداشتی و درمانی و رابطه آن با ارائه خدمات به افراد دارای ناتوانی در شهر شیراز است.
    روش بررسی
    جامعه مطالعه شده شامل همه ساختمان های مراکز بهداشتی درمانی دولتی و خصوصی شهر شیراز در سال 1392 بود. حجم نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران 120 مرکز معین شد؛ همچنین 120 نفر از افراد دارای ناتوانی شامل نابینا و ناشنوا و معلول جسمی حرکتی ساکن در شهر شیراز و مراجعه کننده به این مراکز، به صورت نمونه گیری غیراحتمالی ساده انتخاب شدند. برای مشاهده وضعیت دسترسی نمونه ‏های مطالعه شده، از فهرست بررسی استفاده شد که قبلا روایی آن تایید شده بود؛ همچنین جهت تعیین دیدگاه فرد دارای ناتوانی درباره مناسب سازی و ارائه خدمات در مرکز درمانی، پرسشنامه ‏ای شامل ده سوال استفاده و روایی آن تعیین شد. برای تجزیه و تحلیل آماری، برنامه آماری SPSS19 و آزمون همبستگی اسپیرمن برای مقایسه ارتباط بین اطلاعات به دست آمده، به کار گرفته شد. یافته ‏ها: میزان مناسب سازی در 120 مرکز بهداشتی و درمانی باتوجه به فهرست بررسی و نظرات معلولان 50٫55درصد به دست آمد. در این مطالعه در همه بخش‏ ها رابطه معناداری بین مناسب سازی مراکز و ارائه خدمات یافت نشد. رابطه ارائه خدمت با پارکینگ، پله، ‏آسانسور و قسمت های اداری معنادار بود (0٫05=p). نتیجه ‏گیری: براساس نتایج این بررسی مناسب‏ترین بخش‏ های مراکز بهداشتی و درمانی به ترتیب آسانسورها، راهروها و مسیرهای عبور، سالن انتظار بیماران و مبلمان عمومی، قسمت های اداری، سطح شیب دار، سرویس بهداشتی، بازشوها و درها و پنجره ‏ها، پله، ورودی اصلی ساختمان و درنهایت توقف گاه (پارکینگ) با ضعیف ترین وضعیت مناسب سازی، بود. براساس نظرات افرادی که پرسشنامه معلولان را تکمیل کردند، می‏توان نتیجه گرفت که آسانسورها با 75٫01درصد وضعیت بهتر ازلحاظ میزان مناسب سازی و توقف گاه وضعیت بدتر را به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: مناسب سازی، افراد دارای ناتوانی و معلولیت، مراکز و فضاهای درمانی، موانع فیزیکی
  • فاطمه ملاغلامرضا طبسی، فرانک علی آبادی* ، مهدی علیزاده زارعی، مصطفی قربانی، زضا رستمی صفحات 282-287
    زمینه و هدف
    افراد برای عملکرد مناسب در محیط و شرکت در فعالیت های روزانه زندگی به توانایی پردازش حسی مناسب نیاز دارند. کارکردهای رفتاری نیز می توانند از مشکلات در پردازش حسی متاثر شوند. هدف از این پژوهش تعیین همبستگی بین مشکلات رفتاری و پردازش حسی در کودکان با اختلال بیش فعالی/نقص توجه ADHD 7تا10سال است.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی تحلیلی، از نوع مقطعی بود. جامعه آماری را 60 کودک مبتلا به بیش فعالی/نقص توجه، 7تا10 سال مراجعه کننده به مرکز جامع اعصاب وروان آتیه تشکیل دادند. از پرسشنامه کوتاه شده نیم رخ حسی جهت ارزیابی الگو های پردازش حسی و از پرسشنامه سیاهه رفتاری کودک، جهت ارزیابی مشکلات رفتاری استفاده شد.
    یافته ها
    همبستگی معکوسی بین مشکلات رفتاری درونی سازی (0٫426-=r و 0٫001>p) و برونی سازی (0٫465-=r و 0٫001>p) با نمره کلی پردازش حسی در کودکان مبتلا به بیش فعالی/نقص توجه، وجود دارد (0٫05).
    نتیجه گیری
    بااستناد به یافته های به دست آمده از این پژوهش می توان نتیجه گرفت احتمالا برخی از علائم رفتاری در کودکان مبتلا به بیش فعالی/نقص توجه، می تواند به دلیل نقص در پردازش حسی آن ها باشد.
    کلیدواژگان: الگوی پردازش حسی، اختلال بیش فعالی، نقص توجه (ADHD)
  • زهرا نیک منش* ، هادی اشترک صفحه 288
    زمینه و هدف
    تولد و داشتن فرزند کم توان ذهنی، از عوامل اثرگذار بر سلامت روان والدین بوده و باعث تنیدگی و سرخوردگی و غمگینی می شود. مذهب و ادراک های عقاید مذهبی، تاثیر مهمی بر رفتارهای مقابله ای و نحوه تفسیر رویدادها دارد. هدف پژوهش حاضر مقایسه سبک های مقابله مذهبی و سلامت عمومی در مادران دارای فرزند عادی و دارای فرزند کم توان ذهنی است.
    روش بررسی
    روش پژوهش توصیفی از نوع علی مقایسه ای بود. نمونه مطالعه شده را 68 مادر دارای فرزند کم توان ذهنی و 57 مادر دارای فرزند عادی تشکیل دادند که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و همتا شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های مقابله مذهبی افلاک سیر و گلمن 2011 و سلامت عمومی گلدبرگ و هیلیر 1979 بود. داده ها با استفاده از آزمون tمستقل تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج آزمون t نشان داد که تفاوت معناداری (0٫001≤p) بین دو گروه از مادران دارای فرزند عادی و کم توان ذهنی، در متغیر های ابعاد مقابله مذهبی وجود دارد. باتوجه به اطلاعات توصیفی در این مقایسه میانگین ابعاد فعالیت های مذهبی و ارزیابی خیرخواهانه و فعالیت های مذهبی فعال در مادران دارای فرزند عادی بیشتر از گروه مادران دارای فرزند کم توان ذهنی بود؛ همچنین نتایج آزمون t مشخص کرد که تفاوت معناداری بین میانگین های دو گروه از مادران دارای فرزند کم توان ذهنی و عادی در متغیر سلامت عمومی (ابعاد سلامت عمومی) مشاهده می شود (0٫001≤p).
    نتیجه گیری
    نتایج بیان کرد که مادران دارای فرزند عادی دارای مقابله مذهبی فعال و خیرخواهانه و سلامت روان بیشتری هستند و مادران دارای فرزند کم توان ذهنی، مقابله مذهبی منفی و منفعل و سلامت روان کمتری دارند؛ بنابراین، پیشنهاد می شود با آموزش مهارت های مقابله مذهبی فعال و خیرخواهانه، درجهت بهبود سلامت روان مادران فرزند کم توان ذهنی اقدام شود.
    کلیدواژگان: مقابله مذهبی، سلامت عمومی، کم توان ذهنی، مادران
  • محمدتقی کریمی، سید محمد موسوی ندوشن *، فیروز مددی، مصطفی کمالی صفحات 294-298
    زمینه و هدف
    هدف اصلی از درمان بیماری پرتس، افزایش سطح تماس بین سر فمور و حفره استابولوم و نیز کاهش فشار وارد بر مفصل هیپ است؛ ولی هیچ شیوه درمانی در این زمینه موفقیت آمیز نبوده است. به نظر می رسد تاکنون هیچ پژوهشی تاثیر استفاده از ارتز را بر نیروی عکس العمل مفصلی در بیماران پرتس بررسی نکرده باشد؛ بنابراین هدف از این مطالعه ارزیابی نیروی عکس العملی مفصل هیپ در بیماران پرتسی با و بدون استفاده از ارتز اسکاتیش رایت است.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع case series بود. از بین ده بیمار مبتلا به پرتس، دو پسر هفت ساله مبتلا به پرتس مفصل هیپ راست و فاقد مشکلات ارتوپدی و ساختاری دیگر، به طور تصادفی انتخاب و از آن ها خواسته شد با و بدون ارتز اسکاتیش رایت در فضای آزمایشگاه راه بروند. نرم افزار Open SIMM برای ارزیابی نیروی عکس العمل مفصلی در هر دو موقعیت به کار گرفته شد؛ همچنین اختلاف بین پارامترهای کینتیک و کینماتیک برای هر فرد با استفاده از آزمون تی زوجی بررسی شد.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه نشان می دهد نیروی عکس العمل زمین حین استفاده از ارتز افزایش یافته است؛ هرچند به نظر می رسد نیروی عکس العمل مفصلی به دنبال استفاده از ارتز کاهش داشته است (مقدار p برابر 0٫05). استفاده از ارتز، کینماتیک مفصل هیپ و پلویک را تحت تاثیر قرار می دهد.
    نتیجه گیری
    از آنجاکه نیروی عکس العمل مفصلی از پارامترهای بسیار مهم موثر بر تخریب و بدشکلی مفصل است، بنابراین استفاده از ارتز می تواند بر بدشکلی نهایی مفصل تاثیرگذار باشد؛ همچنین پیشنهاد می شود مطالعه روی افراد بیشتری انجام شود.
    کلیدواژگان: پرتس، ارتز، نیروی عکس العمل، کینماتیک، کینتیک
  • مهدی علیزاده زارعی*، نسرین سلمان محمدتقی، افسون حسنی مهربان، ملاحت اکبر فهیمی صفحات 299-303
    زمینه و هدف
    کارکردهای اجرایی کودکان با شیوه های مختلفی ارزیابی می شود که از روش های بسیار معتبر و ارزشمند، استفاده از گزارش عملکردهای روزانه در محیط طبیعی زندگی کودک است. این پژوهش به منظور تهیه نسخه فارسی «پرسشنامه سنجش رفتاری کارکردهای اجرایی» (BRIEF) و بررسی روایی صوری و پایایی آن در کودکان 6تا11ساله مبتلا به اختلال بیش فعالی/نقص توجه انجام شد. این پرسشنامه به کمک والدین کودکان تکمیل می شود.
    روش بررسی
    این تحقیق از نوع روش شناختی بود. درابتدا روند فارسی سازی آزمون به روش Forward-Backward اجرا شد. روایی صوری را 10 نمونه از والدین بررسی و سادگی و وضوح و اهمیت آیتم های پرسشنامه را سنجیدند؛ همچنین بررسی پایایی به دو روش تعیین ضریب آلفای کرونباخ برای کل آزمون و نیز روش آزمون بازآزمون انجام شد.
    یافته ها
    تمامی سوال ها در آزمون، ترجمه آسان و واضح و کیفیت مطلوب داشتند. برای بررسی سازگاری درونی نسخه فارسی پرسشنامه BRIEF از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. ضریب آلفای کرونباخ برای کل آزمون 0٫86 تعیین شد. ضریب پیرسون برای مقیاس های رفتاری 0٫83 و فراشناختی 0٫84 و نمره کل کارکرد اجرایی 0٫88 به دست آمد که این مقادیر درحد مطلوب بوده و پرسشنامه BRIEF روایی و پایایی خوبی دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که نسخه فارسی «پرسشنامه سنجش رفتاری کارکردهای اجرایی» از روایی صوری و پایایی مناسب برای سنجش کارکردهای اجرایی کودکان 6تا11ساله مبتلا به اختلال بیش فعالی/نقص توجه، برخوردار است.
    کلیدواژگان: کارکرد اجرایی، اختلال بیش فعالی-نقص توجه، روایی، پایایی
  • سالار فرامرزی *، احمد یارمحمدیان، مختار ملک پور، پرستو شیرزادی، مسلم قاسمی صفحات 304-316
    زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی مداخلات عصب روان شناختی بر عملکرد زبانی کودکان پیش دبستانی دارای اختلال زبانی خاص (SLI) است.
    روش بررسی
    این پژوهش به روش مطالعه موردی بود. به این منظور از بین تمامی کودکان پیش دبستانی دارای اختلال زبانی خاص (SLI) در سال 1392 مراجعه کننده به کلینیک های گفتاردرمانی در شهر اصفهان، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و باتوجه به ملاک های ورود به پژوهش، پنج کودک انتخاب شد. هر کودک بعد از چهار جلسه خط پایه، طی ده جلسه مداخلات عصب روان شناختی را دریافت و یک ماه پس از پایان مداخله، سه جلسه تحت آزمون پیگیری قرار گرفت. ابزارهای این پژوهش برای گردآوری داده ها در موقعیت خط پایه و مداخله و پیگیری شامل آزمون رشد زبان (TOLD-P: 3) و مقیاس هوشی وکسلر کودکان نسخه چهارم (WISC-IV) و مصاحبه بالینی بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد طی تحلیل دیداری نمودار داده ها و براساس شاخص های آمار توصیفی، مداخله مد نظر برای هر پنج آزمودنی اثربخش بوده است (به ترتیب با PND: 100، 90، 90، 90 و 100 برای آزمودنی های شماره 1، 2، 3، 4 و 5).
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد با مداخلات عصب روان شناختی، عملکرد زبانی کودکان SLI بهبود می یابد و می توان از این روش به عنوان روش مداخله ای و درمانی در آموزش و توان بخشی کودکان دارای اختلال زبانی خاص استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مداخلات عصب روانشناختی، عملکرد زبانی، اختلال زبانی خاص، مطالعه موردی
  • یونس امیری شوکی، مطهره زمانی راد *، شهره جلایی، محمد کمالی صفحات 317-324
    هدف
    آسیب شنوایی بر تمام جنبه های زندگی فرد ازجمله ارتباط و ابعاد مختلف دانش زبانی او اثر می گذارد. خطاهای دستوری (صرفی و نحوی) ، به وضوح در گفتار و نوشتار این افراد مشاهده می شود. هدف از این مطالعه مقایسه تحلیلی خطاهای دستوری فعل در نوشتار بزرگسالان با آسیب شنوایی عمیق و شدید است.
    روش بررسی
    این پژوهش به شکل مقطعی و تحلیلی انجام شد. 70 فرد بزرگسال با آسیب شنوایی عمیق و شدید (35 نفر از هر دو گروه) باتوجه به معیارهای ورود انتخاب و ارزیابی شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات، از تکلیف نوشتاری طراحی شده با شاخص روایی محتوایی مطلوب استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون تی مستقل و آزمون ناپارامتریک یومان ویتنی بررسی شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بین دو گروه بزرگسال با آسیب شنوایی عمیق و شدید در خطاهای فعل تفاوت معنا داری وجود دارد (0٫05<p). بین میانگین درصد خطاهای حذف فعل، زمان فعل، جایگزینی فعل و مطابقت نداشتن فعل و فاعل در سه زمان حال و آینده و گذشته تفاوت معناداری مشاهده شد (0٫05<p).
    نتیجه گیری
    بزرگسالان با آسیب شنوایی عمیق درمقایسه با بزرگسالان با آسیب شنوایی شدید، دارای خطاهای دستوری بیشتری در مقوله فعل هستند.
    کلیدواژگان: خطاهای دستوری، فعل، نوشتار، آسیب شنوایی شدید و عمیق، زبان فارسی
  • معصومه ساکت محجوب *، عباسعلی حسین خانزاده، الهه استوی، شیوا منظومه صفحات 325-330
    زمینه و هدف
    هدف ما از انجام این پژوهش مقایسه انسجام خانواده، استرس ادراک شده و خودپنداشت در مادران کودکان با و بدون نارسایی توجه بیش فعالی بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع علی مقایسه ای است. جامعه آماری شامل تمامی مادران کودکان مبتلا به نارسایی توجه/بیش فعالی و عادی شهر رشت (1393) بود که تعداد 101 مادر (49 مادر دارای کودک مبتلا به نارسایی توجه/بیش فعالی و 52 مادر دارای کودک عادی) به شیوه نمونه گیری غیرتصادفی و در دسترس انتخاب شدند. برای اندازه گیری متغیرهای پژوهش از مقیاس استرس ادراک شده کوهن و همکاران (1983) ، مقیاس انسجام خانوادگی بلوم و نار (1994) و پرسشنامه خودپنداشت بک (1989) استفاده شد. برای تحلیل داده ها ی به دست آمده از روش های آمار توصیفی میانگین و انحراف استاندارد و از روش استنباطی تحلیل واریانس چندمتغیره استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که تفاوت معناداری بین دو گروه مادران کودکان نارسایی توجه/بیش فعالی و مادران کودکان عادی در نمره کلی انسجام خانواده (0٫001>p) و استرس ادراک شده (0٫001=p) و خودپنداشت (0٫02=p) و ابعاد آن ها وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که مادران کودکان فاقد نارسایی توجه/بیش فعالی در مقایسه با ماداران کودکان نارسایی توجه/بیش فعالی ازلحاظ انسجام خانوادگی و خودپنداشت در سطوح بالاتر و ازلحاظ استرس ادراک شده در سطح پایین تری قرار دارند، بنابراین باید با طراحی برنامه های آموزشی مناسب برای والدین از تاثیرات داشتن فرزند نارسایی توجه/بیش فعالی بر اعضای خانواده به خصوص مادران جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: انسجام خانواده، استرس ادراک شده، خودپنداره، نارسایی توجه-بیش فعالی، مادران
|
  • Mohammad Bagher Kajbaf, Mohammad Reza Rabiee Nezhad*, Hooshang Tallebi, Ahmad Abedi, mohammad mahadi mazaheri Pages 1-7
    Objective
    Self-concept plays an important role in the academic achievement of elementary students with Learning Disabilities (LD).The purpose of this research is to study the compiled eeffectiveness of instruction based on multiple intelligences model on the self-concept and academic achievement of male Students with dyslexia.
    Methods
    Research plan, quasi-experimental pretest-posttest control group with follow-up testing was used. The population of this research included all dyslexic male students in the fourth grade and fifth grade school at Qazvin city in the academic year 2013-14. Fourty dyslexic male students in Special Learning Disorders School were chosen and participated in random replacement method in experimental and control groups (each group, n=20). For Data collection the Tennessee's Self-Concept Scale and Abedi's multiple intelligences scale were used. Also, the academic achievement of students' mean scores and low scores were obtained by converting descriptive feedback. To analyze the data, descriptive and inferential statistics (ANOVA with repeated measures) were used.
    Results
    The investigation of two groups in terms of mean in the self-concept and academic achievement as well as their academic development  through the tools used in the post-test and follow-up showed an increase in self-concept and academic achievement in the group after the intervention was based on multiple intelligences model (p<0.001).
    Conclusion
    The results of this study, using a model based on multiple intelligences can be enhanced self-concept and academic achievement of students with dyslexia.
    Keywords: Dyslexia, Multiple intelligence, Self-concept, Academic chievement
  • Seyed Ali Doustdar Tousi, Parviz Dabbaghi Pages 8-14
    Objective
    Today, cardiovascular diseases serve as the most important cause of death in the world. The disease, more than any other forms of disease, has caused mortality. Cardiovascular diseases formation process is an obvious example of the interaction of body and mind. The pattern of the disease has a bio-psycho-social model in which human beings are viewed as multidimensional creatures whose biological, social and psychological features act in an interactive system, which can have impact on each other. In such diseases the development of physical disorder stems from emotional issues and psychosocial problems. Among the structural factors affecting health and illness over the past decade, the resiliency and memory functioning, being relatively intertwined, have attracted the attention of many researchers. Hence doing research in this area seems necessary. Thus, the aim of this study was to investigate the influence of personality resiliency and memory function in patients with heart problems.
    Methods
    This study was retrospective (causal comparative). The population of the present study included all the cardiovascular patient's of Al-Zahra and Nimeshaban hospitals and healthy people included Farhangian and Adib Universities staff of Sari. A sample of 232 people which were 87 healthy subjects, 77 patients hospitalized for myocardial infarction and 68patients with myocardial diseases (stroke). The sampling methods and data used in this study were obtained through questionnaires. The subjects’ availability sampling method was used. Selection criteria for Patients were conducted by angiography test, diagnostic interviews and medical history as well as experts’ viewpoints. To assess the resilience in this study, the Connor and Davidson Resilience Scale (CD-RIS) was used. The scale items were then analyzed using factorial analysis. Before extracting factors based on the matrix, the correlation between the items and the KMO index was 0.87 and Bartlett's test was significant. (P
    Results
    There is a significant difference (p
    Conclusion
    The results of this study showed that resiliency feature is a distinctive feature of people with heart disease and normal subjects. Patients with heart diseases, due to lower score in resiliency, experience more stress and mental pressure in life. This reduces memory function in them. As a result, the focus will be directed toward adverse and stressful situations ultimately leading to a reduced accuracy.
    Keywords: Resiliency, person with myocardial disease, memory, personality characteristics
  • Marzieh Zeini, Mohammad Balouchi Anaraki, Somayeh Rezai, Atefeh Molla Jafari Pages 15-20
    Background
    Storytelling Therapy is a medium of communication between therapist and client. The communication is used as psychotherapy to influence the client to develop himself or herself in a way agreed upon between the therapist and client. Artfully practiced, Storytelling Therapy is difficult to be distinguished from ordinary conversation. More than a fireside chat, Storytelling Therapy draws upon the philosophy of diverse cultures and models of psychotherapy. This method synthesizes into an elegant psychotherapeutic procedure an interaction between client and therapist. This interaction evokes personal and psychological evolution within the client. The carefully crafted story activates the client's unconscious resources. Therapeutic gain is accomplished as the client identifies with the elements in the story and then embraces the desired outcomes. By virtue of this identification and the formation of healing internal visual and mental images, the client understands that things can work out for him or her. The present study aims at investigating the effectiveness of the fiction therapy strategy on decreasing spelling errors of students with spelling disorders in the first and second grades of primary schools in Yazd.
    Material and
    Methods
    In this study the testing procedure was used and the research population was all the students with spelling disorders in Yazd. After performing the diagnostic test (the Riven intelligence test for children and the Fallahchay’s spelling disorder test and the picture dictation test) by multi–stage cluster sampling, 20 female students with spelling disorders were selected randomly. Then, they were divided randomly into two groups, the experimental group and the control group. The examinees in experimental group were trained through fiction therapy strategy for 12 sessions (60 minutes for every session / twice a week), but the control group did not receive any intervention. The achieved data was analyzed by using the covariance statistical method and the chi–square method.
    Results
    The data, by using analysis of variance with frequently measurement, were analyzed. The observed measurements analysis shows that there is difference between the two groups in the average pretest and posttest on the control and the follow-up, So that the number of spelling mistakes 11.22 (in the test) to number 4.11 (in the test) is reduced. (p
    Keywords: spelling errors, fiction therapy strategy, Storytelling Therapy, spelling disorders
  • Sajjad Shokohyar, Roohollah Tavallaee, Niloofar Raja, Roonak Modarresi Pages 21-27
    Objective
    The exacerbation and growth of social problems and the increasing number of the welfare clients have made the traditional techniques inefficient to find the exact and specific information about the needy. Not having sufficient data about the families and their needs beside the lack of suitable categorization for future plans would make data analysis and implementation a matter of necessity. To fulfill this important need, Clustering techniques in data mining can be useful and helpful.
    Materials And Methods
    In terms of target this paper is practical and the method of research is descriptive-survey. The Standard Model of CRISP-DM is used to implement data mining. The social data of the supported individuals of the State Welfare Organization of Iran in Kurdestan from 1384 have been collected to group them and predict, recognize and satisfy their needs. The number of persons that we use their data are 4155.
    Results
    By using the results, four clusters were achieved and cluster 2 was chosen as the optimal cluster. The priority goes to the residents Sanansaj, the disabled, the females, the uneducated, the marrieds, The number of a persons that are covered by the State Welfare Organization =1 . Furthermore with obtaining the association between attributes, we find that all of them are independents except sexual and education, The number of a persons that are covered by the State Welfare Organization and resident of city or village, resident of city or village and education.
    Conclusion
    According to the collected information, the State Welfare Organization should pay more attention to optimal cluster. This cluster includes Sanansaj, the disabled, the females, the uneducated, the marrieds, The number of a persons that are covered by the State Welfare Organization =1 .Optimal cluster is a cluster that have more clients. So it needs more attention from welfare organization. Furthermore after implementation of clustering method, new State Welfare Organization of Iran’s Clients can join to the clusters with their attributes and it can help the State Welfare Organization to analysis their needs.
    Keywords: Welfare Organization, data mining, clustering algorithms, Standard Model of CRISP, DM, chi square test
  • Seyede Fateme Raes Alsadati, Neda Nazarboland, Abolghasem Khoshkonesh Pages 28-35
    Background And Objective
    The effective factors on marital adjustment include personal traits, situational factors and life events. However, the studies conducted so far have shown that different cognitive media affect and direct the marital relations framework. As cognitive media, early maladaptive schemas, introduced by Young, originate from the individual's life events and differentiation as a personal trait seems to be a good predictive for marital adjustment. On this account, this study aims at predicting the marital adjustment in pre-marriage counseling sessions by studying the relationship between early maladaptive schemas and differentiation with marital adjustment.
    Methodology
    the research is a descriptive-analytic study with correlation plan. The population of the study included all married individuals in Tehran with an estimated sample of 400 people. Sampling was a multiphase and accessible method in a way that primarily 5 regions were randomly selected among 22 zones in Tehran following by a random selection of counseling clinics, schools and culture centers in this region. The questionnaire was then issued and handed to those qualified for the survey. The exclusion criterion from the survey was having remarriage/divorce history, drug abuse or being under psychosomatic treatments.
    Spanier Marital adjustment questionnaire, Young's schema short form (third edition), differentiation of self inventory were the tools applied for this research. In order to analyze the data, correlation test, regression analysis and T-test were used.
    Results
    The findings of the study showed that there is a significant but inverse relationship between all early maladaptive schemas with marital adjustment (p
    Conclusion
    This research was carried out to find out the relationship between early maladaptive schemas and differentiation of self in The Married with marital adjustment. The findings of the research indicate and prove the relationship between these two variables and marital adjustment. The findings showed that formation of early maladaptive schemas during childhood and its consequent personal and behavioral structure in adulthood, affect the individual's adjustment in marital life. In this regard, schemas of shame and defect were proved to have the highest predictability potential for marital maladjustments. The inverse relation of three aspects of differentiation of self (except for "my status" aspect), with marital adjustment could mean that people with intimate and border free relations mingled with family members are more likely to fail in regulating and controlling their communicational and even emotional borders which consequently results in experiencing maladjustments in relations with their partner. Thus, early maladaptive schemas and differentiation of self can be applied in the prediction of marital adjustment.
    Keywords: Early maladaptive schemas, Marital adjustment, Self, differentiation
  • Shahrooz Nemati, Negin Motamed, Ali Sharifi Pages 36-42
    Background
    In human being developmental process, normal development of sensory motor abilities are the main factors to adaptability, physically, social health and cognitive development. This normal skill has been bring the oportunity for human being for the ability to manipulation of environment typically by children. This abilities lead to increasing intellectual and inviromental adaptive capacity and sufficient interaction with peers and environment. The damages of development process, influence many abilities such as cognitive, emotions, physical, perception and interpersonal skills in the children as well, the developmental and intellectual disabilities, specific learning disabilities and attention deficit/hyperactivity disorders are main neurodevelopmental disorders that have been researched by many related interdisciplinary team to identifying of causes, treatment, management training, parent and teacher education and how prevention and early intervention. The main aim of current research was to study the sensory motor skills impairment and its psychological consequences in children with intellectual and developmental disabilities attention deficit/ hyperactivity disorder and specific learning disability. These three disorders are the high prevalence disorders in development process.
    Materials: In this research with using review method and selecting papers and books from 1965-2013 in Medline, Scopus, ProQuest and Elsevier the information about the movement children with intellectual and developmental disabilities, attention deficit/ hyperactivity disorder and specific learning disability were collected and systematically reviewed .
    Results
    Birth of the neurodevelopmental disorders children has been major challenges to society, families as well, due to their cognitive, affective and behavioral deficits, in the same vein. Traumatic factors of development process have negative influence on the main psychological skills such as growth of sensory motor skills in children with intellectual and developmental disabilities, attention deficit hyperactivity disorder and with specific learning disability and encounter them to social damage such as rejection by peers, poor self- concept, poor self-esteem and quality of life and educational problems.
    Conclusion
    regarding to importance of sensory motor abilities development in human being to reach and achieving of doing early life skills, Doing early intervention about sensory motor skills along with other intervention, is necessary for this children. To more effecting of intervention to managing of challenging behaviors and other inappropriate social behavior due to chronic condition cooperative of intradisiplonary research and team work are needed, early intervention such as basic concept training typically for intellectual and developmental disabilities a long with sensory motor skills (e.g. Fine and Gross motor skills) and interpersonal skills (e.g. conversion skills, find and keep of useful relation with peers) in children with attention deficit/ hyperactivity disorder a long with sensory perceptual skills and sensory motor abilities and special academic intervention for achievement of children with specific learning disability along with social supports typically in Iran can be useful to neurodevelopment groups.
    Keywords: Sensory motor skill impairment, learning disability, intellectual disability, attention deficit hyperactivity disorder, psychological consequences
  • Naser Heidari, Kaveh Seyedmoradi, Hadis Cheraghian, Yones Dostian Pages 43-48
    Background And Objective
    Drug addiction is one of the most common social harms throughout the world and the country of Iran, in particular. The worst effect of addiction occurs when the head of family is afflicted. This phenomenon has a negative impact on the family, especially the afflicted person's wife. Many researches about addiction have been carried out in recent years. Their results revealed social, psychological and physical harms. This study aims to analyze the effectiveness of “group counseling by cognitive-behavioral approach” on comparative strategies and assertiveness skills in the women with addicted spouse.
    Methods
    The research method is semi-experimental with pretest – posttest one as well as control group. The sample composed of 20 women who were 20-35 years old with poor education level and addicted husbands. These individuals were attending the drug addiction clinic in Gharchak Varamin center for the first time. These samples were chosen by simple sampling. Among all addiction centers, Gharchak Varamin center was selected randomly in order to conduct the study. Among the addicted spouses, twenty persons were selected randomly. The attending women were tested in two groups composed of 10 persons. The instruments applied were Lazaros and Folkman comparative strategies questionnaires and GambrilRichi assertiveness inventory. The selected sample completed these questionnaires. Ten cases of the samples were assigned as the examination group (N=10) and the others were kept in the control group (N=10) randomly. The examination group received ten counseling sessions. Two weeks later, the post-test was applied for two groups at the end of sessions.
    Finding: covariance analysis results indicated that cognitive - behavioral group counseling has an effect on comparative strategies and assertiveness skills (p
    Conclusion
    The obtained results revealed that cognitive-behavioral group counseling cause's comparative strategies to change in women with addicted spouse and while increasing their assertiveness skill. Cognitive- behavioral group counseling tries to develop life skills and increase the compatibility of a person with his/ her environment and its challenges. It makes person ready to deal with the others effectively. By conducting this research, it is clear that cognitive-behavioral group counseling approach can have a positive effect on increasing coping skills and assertiveness in women who have addicted spouses.
    Keywords: cognitive, behavioral group counseling, comparative strategies, assertiveness skills of women with addict spouses
  • Samareh Alsadat Mirlohian, Amir Ghamarani Page 49
    Objective
    This research sets out with the aim of investigating the relation between state boredom and psychological burden of mothers with behavioral disorders of autistic children in the city of Isfahan.
    Materials and Methods
    Methodology of this research is descriptive and the type of the study is correlational. Statistical population included all children with Autism Spectrum Disorder (ASD) who visited autism centers of Isfahan during the year (2014). Moreover, the data sample consisted of 70 mothers with autistic children (i. e. children with ASD) aged 3-4 years that they were drawn from one form of accessible sampling and mothers of the autistic children were requested to fill out some Questionnaires. Ruther Children’s Behavior (for completion by parents) Questionnaire has been designed to identify children with behavioral problems. The questionnaire is completed by the child's mother and has special instructions. After explaining how the scoring, mother should review the questionnaire and taking into account the views and knowledge of the child's behavior, she fill the questionnaire about her child. Psychological burden evaluation questionnaire from the Zarit Caregiver Burden Scale (Zarit and colleague 2003) that the most common measurement tool to evaluate the perceived burden of care provided by home care is taken. The questionnaire included 220 questions about the psychological burden and of individual, social, emotional and financial pressure that will be completed by caregivers. Multidimensional State Boredom Scale (MSBS) is designed by Fahlman et al 2013 that the first and only full-scale measurement of boredom mode. Points earned by participants, who have suffered much mental boredom as estimates show that earn high scores on the questionnaire indicates more mental boredom. In order to investigate the relationship between variables, we use Pearson correlation statistical tools to determine the type and degree of relationship between one variable with other and Kendall's correlation coefficient is shown with the symbol w and it is a non-parametric test to determine the extent of coordination between comments. And also to check the power of prognostic of variables used stepwise regression. When the stepwise regression is used that a researcher has several independent variables and wants to show its effects on the dependent variable, and which variable can predict the dependent variable, what is the contribution of each variable and are able to predict how much in total together. We used SPSS for analysis the data.
    Results
    The results of correlation coefficient showed that there exists a positively statistically significant relation between psychological burden and state boredom of mothers and children’s behavioral disorder with 0. 281 and 0. 285 respectively (p
    Conclusion
    Drawing upon the results of this study using software, correlation illustrates it may be concluded significant relation exist between behavioral disorders of autistic children with the psychological burden and state boredom of their mothers and this in turn can exert considerable effect on establishing and continuation of a healthy emotional relationship between a child and his mother.
    Keywords: Children with Autism, Psychological Burden, State Boredom, Behavioral Disorders
  • Farangis Demehri, Hamid Alizade, Shahla Pezeshk, Farangis Kazemi, Noorali Farokhi Pages 56-61
    Objective
    Autism is a neurodevelopmental disorder characterized by deficits in communication and social interactions, as well as patterns of repetitive or restrictive behaviors and interests. Challenging behavior occurs at very high rates among individuals with Autism and is broadly defined as behavior that jeopardizes an individual or excludes them from community involvement. Common challenging behaviors that occur across the lifespan include self-stimulation and stereotypy, self-injury, noncompliance, physical aggression, and other destructive or disruptive behaviors. Challenging behaviors impede learning, social and adaptive skill acquisition, and may lead to extended hospital admissions or the use of physical or chemical restraints. A number of studies provide evidence for the use of behavioral and psychosocial interventions as a first line treatment for the core symptoms of Autism in children. This study examined the impact of psycho-social intervention on challenging behavior in children with high- functioning autism spectrum disorder.
    Material an
    Methods
    According to the objective of the study, a two-group experimental design with pretest-posttest was administered. The statistical population of research included 24 children with autistic spectrum disorder, aged 8-12 years old who were divided into two groups. First, the ASD was used to study the symptoms of autistic disorder in children and to determine the severity and number of autistic traits. Then, GARS check list was applied to evaluate the challenging behavior. Only the experimental group participated in the psycho-social intervention group training. The group training ran for both parents and children in 10 sessions each lasting for 60 minutes. Later on, the post-test was administered for both groups.
    Group training objective summary: During these ten sessions, parents learned how to behave and control the challenging behavior in their children. First; they become familiar with ASD syndrome and types of challenging behavior in their children. As the sessions continued parents learned how to recode their children behaviors at home. During the sessions it was emphasized that parents need to control stress in their children behaviors. In psycho-social program, parents play an active role in controlling and training their children's behaviors.
    In 10 sessions held for the children, at first we recorded their challenging behaviors, then with games predetermined, they became aware of their challenging behaviors. We used behavior techniques such as Reinforcement and punishment in correct potions. In the following stages, children learned how to regulate their emotion in relation to the environment.
    Results
    The results showed that, the mean score for challenging behavior in experimental group was 34.58 (SD= 4.31) in pretest and was 24.50 (SD= 1.93) in posttest. Moreover, the mean score for social interaction in experimental group in pretest was 37.67 (SD= 4.33) and was 34.08 (SD= 4.12) in posttest. ANCOVA was used to compare the pretest and posttest results. A significant difference was observed between the two groups of this study in challenging behavior (f=21.04, P≤0.0001) and social interaction (f=5.08, P≤0.037).
    Conclusion
    Psycho-social intervention included both training sessions with parents and with their children. We used behavioral technique in training sessions with children. Previous reviews have supported the use of behavioral intervention for the reduction of challenging behaviors including self-injury, stereotype, and aggression. On the other hand, training self-management to children with autism spectrum disorder has a positive effect in reducing challenging behavior. Redirecting behavior involves the prompting of an alternative appropriate response contingent on occurrence of the target behavior. In our research we use the mechanism of redirecting behavior to reduce challenging behavior. Thus, we can conclude that in an intervention program that both parents and their children participate, following the taught techniques is useful to decrease challenging behavior.
    Keywords: psychosocial intervention, challenging behavior, high functional autism spectrum disorder
  • Hamid Kamarzarin Pages 62-67
    Objective
    This study aimed to investigate the effect of the Fordyce Happiness Model on marital satisfaction of mothers with educable mentally retarded son was performed in Iran-Andimeshk.
    Material and
    Methods
    In this study, the available sample is used; that is the first of the 30 mothers of these children were asked to participate on a voluntary basis for cooperation and after identifying the subjects, 15 subjects were randomly assigned to the experimental group and 15 patients were divided into a control group. After preparing the list of names of mothers of mentally retarded children, pick them randomly into two groups, experimental and control. Then purpose of the study was explained to them. Then Enrich marital satisfaction questionnaire as a pre-test was given to both groups and they were asked to express their opinion carefully. In the next stage of educational content by researchers by using cognitive-behavioral techniques in the framework of meetings and again Enrich marital satisfaction questionnaire after training at post-test was conducted on the subjects of both groups.
    Results
    The effectiveness of the training pattern of happiness on marital satisfaction of the mothers was 40.30 that this amount with degrees of freedom (28.1) the results were analyzed with descriptive statistics and analysis of covariance at the significant level F of assumptions and when acceptable levels is significantly less than (p
    Keywords: Fordyce happiness Training pattern, marital satisfaction, mental retardation
  • Maryam Maasoomi, Setareh Shojaee, Ghorban Hemati Alamdarloo Pages 68-73
    Objectives
    A review of previous research shows that children with intellectual disability experience various behavioral- emotional problems. Behavioral- emotional problems may lead to social isolation and exclusion from participation in social activity in children with intellectual disability. The role of first experiences of Children with their caregivers, especially their mothers, are very important in the formation and evolution of mental structures such as excitement, personality and behavior. One of the efficiency variables in the relationship between children and their caregivers, especially their mothers; is empathy. There are two-way relationship Between Children’s behavioral-emotional problems and Their Mothers Empathy. This means that children's behavioral- emotional problems reduce Mothers Empathy, and the other hand deficits in Mothers Empathy cause behavioral- emotional problems in children. Therefor the purpose of the present study was to the Prediction of behavioral/emotional problems in students with intellectual disability based on their mother’s empathy.
    Material and
    Methods
    current study is a descriptive and correlational research. The statistical population of the study consist of all of students with intellectual disability attending special schools in Shiraz city during academic year 2014-2015. The sample consisted of 120 students (55 female and 65 male) students with an intellectual disability, who were selected using multi-stage cluster sampling. Behavioral/emotional problems questioners of Enfeld and Tonge (2002) and basic empathy scale of jolliffe-farrington (2006) were used in this studying. Basic empathy scale complete by mothers of student with intellectual disability and behavioral/emotional problems questioners completed by teacher of students with intellectual disability. The statistical methods of Pearson correlation and multi regression analysis were applied to analyze the data.
    Results
    The results of this study showed that in the base of the correlation matrix, Of the four dimensions of behavioral-emotional problems, there is a significant and negative correlation between empathy mothers with anxiety (r=-0.196, p≤0.05) and social communication disorder (r=-0.188, p≤0.05) ) in students with intellectual disability. But there was no significant relationship between Mothers Empathy and antisocial behavior and autism signs subscales.
    To determine the contribution of maternal empathy for the prediction of emotional behavioral problems in students with an intellectual disability was used from Simultaneous multiple regression method. So that mothers empathy was considered as predictive variables and each of the dimensions of behavioral problems was considered as dependent variable. Multivariate regression analysis showed that empathy was predict negatively and significantly anxiety (R2=4.56, F=0.038, p≤0.05) and social communication disorders (R2=4.33, F=0.035, p≤0.05). Also the results of multivariate regression analysis about the role of mothers empathy in predicting of behavioral problems in children with intellectual disability with consideration of gender revealed that Maternal empathy (Beta=-0.287, t=2.377, p≤0.05) significantly predict behavioral problems in males with intellectual disability (R2=0/08, F=5.64, p≤0.05). However empathy mothers (Beta=0.016, t=0.116, p≤0.05) was not predicted behavior problems in girls with intellectual disability (R2=0.001, F=0.01, p≤0.9).
    Conclusions
    According to the findings of this study that showed mothers empathy is a significant predictor for anxiety and social communication disorders; It can be concluded that if the mothers of children with an intellectual disability are taught to have emphatic behavior with their children; then it can be expected that behavioral problems of their children (both girls and boys) will be reduced.
    Keywords: Behavioral, Emotional Problems, Mother's Empathy, Students, Intellectual Disability
  • Firouzeh Yousefi, Kambiz Poshaneh, Masoud Saranjeh Pages 74-79
    Background
    Down syndrome is one of the problems that children suffer from. This syndrome has been widely taken into consideration by clinical specialists and Psychologists. Children with Down syndrome are very sensitive to aspects of their social environment. Children with Down syndrome show high levels of social - emotional problems compared to normal children. Therefore, alexithymia is one of the potential problems in people with Down syndrome which is referred to disability in cognitive processing of emotional information and regulation of emotions. Several methods have been introduced to improve the socio-emotional skills of children with Down syndrome, including group game therapy. It seems that the game process leads to socialization, increases confidence and learning in children. For this purpose, this study was conducted to evaluate the effectiveness of group games on socio-emotional skills of children with Down syndrome.
    Material and
    Methods
    This research was a pilot project and a pretest-posttest type with experimental and control group. The experimental and control groups were equal; random sampling and a pre-test was executed on both groups before applying the experimental interventions on experimental and control groups followed by a post-test at the end of intervention. The difference between pre-test and post-test in each group was evaluated in terms of statistical significance. Statistical population of this study included all 7-8 years old children with Down syndrome in special schools of Ahvaz city in the academic year of 2012- 2013. The statistical sample in this study was 30 children (16 girls and 14 boys) with Down syndrome. In this study a multi-stage random sampling method was used so that two schools were selected first among district 2 of educational zones in Ahwaz and among schools located in district 2. After the diagnostic assessment finally 30 students from first and second grade elementary, aged 7-8 years were selected and randomly assigned into two experimental and control groups. In order to investigate the effectiveness of group games on social-emotional skills of children with Down syndrome the Social-emotional skills Bostin questionnaire (2007) was used.
    This questionnaire which was developed by Bostin in 2007 consists of 50 questions and measures five dimensions of behavior (skills, self-awareness, self-regulation, empathy, social relations and adaptive behavior. The questionnaire scale is five-point Likert and all the questions are directly scored. It is notable that this questionnaire has not been already used in Iran and it is the first time translated and used in this study. It was also found after investigating that the validity and reliability of each of the subscales of the questionnaire is desirable. Furthermore, the games of (relaxation-learning, animals power game, news reading game, Patchwork humor, Secret, throne, poping balloons, the pyramid of glasses, Volleyball with loop, creating a country, the creative coloring) were used to evaluate the effectiveness of play therapy.
    Results
    The results showed that performing program group games affect social and emotional skills and increase the level of skills in children with Down syndrome in socio-emotional skills (Skills, self-awareness, self-regulation, empathy, social and adaptive behavior) (p
    Conclusion
    The results showed that using group games is a way to increase social and emotional skills in children with Down syndrome. Group gaming has been instrumental in improving and increasing the socio-emotional skills of the children and reduced the symptoms of anxiety, behavioral and emotional disorders, and increased their compatibility. Generally, the results showed that the children’s ability and skills in the areas of socio-emotional skills listed has been increased significantly after receiving game programs.
    Keywords: group games, social, emotional skills, children with Down syndrome
  • Marzieh Zeini, Mohammad Balouchi Anaraki, Somaye Rezaei, Atefeh Mollajafari Pages 80-86
    Background

    The writing skill is learned in the hierarchy of children's ability after listening, speaking and reading. Therefore, any problems in other areas such as listening, speaking and reading can have a negative impact on language learning. Over the years, there have been many ways to treat this disorder, including play therapy which has been used in various fields to combat learning disorders. Dysgraphia is a transcription disability, in the sense that it is a writing disorder associated with impaired handwriting, orthographic coding (orthography, the storing process of written words and processing the letters in those words), and finger sequencing (the movement of muscles required to write). A method to improve behavioral disorders of children is play therapy. This is a correct way to treat such children because they often have difficulty in verbal expression of their feelings. Play therapy reduces barriers and helps children to express their feelings better and learn their control skills. It is a structure approach based on therapeutic theory that establishes learning processes, natural and normal communication of children. Play is the key to the health of children and the correct way to treat them. The impact of play on children's academic achievement and its relation with the ability to write and identify letters as well as helping them to have selective attention during learning makes it clearer from educational and therapeutic aspect. Play therapy is a form of counseling or psychotherapy that uses play to communicate with and help people, especially children, to prevent or resolve psychosocial challenges. This is thought to help them towards better social integration, growth and development, emotional modulation, and trauma resolution. The present study aims at investigating the effectiveness of the recreation therapy strategy on decreasing spelling errors of students with spelling disorders in the first and second grades of primary schools in Yazd.
    Material and

    Methods

    In this study the testing procedure was used and the research population was all the students with spelling disorders in Yazd. After performing the diagnostic test (the Riven intelligence test for children and the Fallahchay’s spelling disorder test and Diagnostic Test spelling learning disability) by multi–stage cluster sampling, 20 female students with spelling disorders were selected randomly. Then, they were divided randomly into two groups, the experimental group and the control group. The examiners in experimental group were trained through the recreation therapy strategy for 12 sessions (60 minutes for every session / twice a week), but the control group did not receive any intervention. In this study, descriptive and inferential statistical methods were used (correlation coefficient test, paired t-test, variance test and mean).

    Results

    The results showed that the analysis of variance for repeated sizes of spelling disorder significantly decreased after treatment by play in children of the experimental group than the control group (p

    Keywords: Learning Disabled, Spelling Errors, Recreation Therapy Strategy, Spelling Disorders, Primary Student
  • Fatemeh Komijani, Elham Nasiri, Aafsoon Hasani Mehraban, Masoomeh Zaree Pages 87-94
    Objectives
    The world Health Organization considered participation as an important role in normal aging.Participation is one of the main concepts of International Classification of Functioning,Disability and Health(ICF).Activity Card Sort (ACS) is a comprehensive tool to assess participation in instrumental,leisure and social activities.The porpuse of this study is cultural adaptating,validity and reliability of Persian version of ACS according to cultural criterias of Iranian elderly population.
    Materials and Methods
    This cross -sectional study was conducted in Tehran using available sampling method.Firstly,after getting permission of test developer,item generation were done by using time diary and activities questionnaire.The second step was item selection by using Delphi method and elderly panel and expert panel.in The third stage,test reliability using internal consistency and test-retest was investigated.
    Results
    Based on the results,86 activities for Iranian ACS were obtained.Cronbach's alpha values for the Persian ACS was 0.84,for instrumental activities 0.73 ,for low physical demand activities 0.80 ,for high physical demand activities 0.71 and for social activities 0.70,indicating high internal consistency of the instrument.The test-retest correlation was 0.98.
    Conclusion
    The results of this study indicate that Iranian ACS has good validity and reliability.This tool allowes professionals to accurately assess elderly participation rate.
    Keywords: elderly, participation, cultural adaptation, Activity Card Sort
  • Sajedeh Shirazi, Janet Hashemi Azar, Shahla Pezeshk Pages 95-104
    Objective
    This study aimed to determine the clinical characteristics of emotionally abused female student's parents in Tehran.
    Materials and Methods
    This study was descriptive and the study sample consisted of 56 parents of emotionally and not emotionally abused female students at first grade of high school, who were selected by convenient sampling from the parents of all high school female students at first grade in Tehran during the academic year 2013-2014. To collect the data, Norouzi's emotional abuse questionnaire (2012) and Minnesota multi-faceted personality inventory (MMPI-2) were employed. To analyze the data, descriptive statistics were used.
    Results
    The results showed that there is a difference between clinical features (mood, anxiety, hypochondriasis, hysteria, psychopathic deviance, paranoid, and schizophrenic) in emotionally abused female student's parents and emotionally non-abusive female student's parents. Forty eight percent of emotionally abused female student's parents in depression scale and 48% of them in paranoia scale showed clinical symptoms.
    Conclusion
    The mean scores of non-abusive parents in all clinical scales were less than the average score of emotionally abusive parents. Regarding this difference and with regard to the role of these features in emotional abuse, designing interventions related to emotionally abused children to reduce its negative consequences and parental interventions to avoid continued emotional abuse are recommended.
    Keywords: Clinical features, emotionally abusive parents, emotionally abused girls
  • Dr Abbas Nesayan, Dr Roghayeh Asadi Gandomani, Hasan Pahlavan Mazar Page 105
    Objective
    The aim of this study is to compare theory of mind in intellectual disability children and preschool and its relationship with social maturity.
    Methods
    This study is causal-comparative study population consisted of all intellectual disability children and preschoolers Gonabad is a sample of 32 children with intellectual disability who were selected through census sampling and sample pre-school children consist of 30 children will be selected by a random sampling. To analyze the data, t-test and Pearson's correlation coefficient was used.
    Results
    The results showed that preschool children than intellectual disability children in the first, third and theory of mind in terms of overall performance that was statistically significant (p> 0/001). But on the second level of theory of mind, the average preschool children with intellectual disability was not significant (p
    Conclusion
    The results of research conducted in the field of theory of mind has come to conflicting results, so the need for research in this area seems essential.
    Keywords: Theory of mind, Pre, school, Intellectual disability
  • Ali Jafari Nadoushan, Fariborz Dortaj, Hamid Alizadeh, Valiollah Farzad, Maryam Salehzadeh Page 112
    Background And Objective
    hyperactivity/ attention deficit disorder is one of the most common neurodevelopmental disorders among school children in the world, which has a negative impact on their social and academic performance accompanied by symptoms of inattention and impulsivity. The present study attempts to distinguish the efficacy of two methods of Training focus exercises and self-regulation on reducing the symptoms and also on the academic achievement of the students with ADHD, aged 7 to 10 years who were studying in first to fourth grades of elementary school.
    Materials and Methods
    This is a quasi-experimental study and pretest - posttest with a control group. The Statistical population was primary school students with ADHD, aged 7 to 10 years old in Yazd City and due to behavioral and academic problems were referred to counseling cores as well as Imam Hussein Counseling clinic. The subjects of study were selected by purposive sampling method and were divided into three groups. One group (self-regulation) included 33 students with attention deficit/hyperactivity who attended in 10 sessions of 35 minutes of self-regulation training. The training Summary performed by participants was also shared with parents. For Self-regulation training the Researcher Training Package Was used which included the concepts of self-monitoring, self-management, problem solving, scoping, academic planning and Verbal Self – Instruction. Finally, scores were calculated for 30 of them due to the drop in participants (those failed to participate in all training sessions). The second group consisted of 32 Subjects who received 14 sessions focus exercises Such as Image games, Computer games and physical exercises focus. Due to the reduction of subjects, the Scores of 30 students were calculated. The questionnaire of Diagnostic and statistical Manual of Disorders made by American Psychiatrists (Fourth Edition) was used. Psychiatrists and psychologists had confirmed the content and face validity of the questionnaire. So, the reliability of the test has reported 0.82 that parents of all the subjects completed before and after the training intervention, Teacher made test was used for academic achievement. Teachers considered scores for students in different courses and average academic scores at pre-test were calculated. So, the score mean that teachers calculated after the implementation of the independent variables are considered as achievement test score in pre-test. Considering the general consensus of families, only the students were tested in experimental design whose families preferred non-drug methods. At the end, the results were analyzed in two levels of descriptive statistics (frequency, percentage, mean, standard deviation, etc.) and analytical statistics (Kolmogorov-Smirnov Test, Levine Test, Test of Homogeneity of Variances and Analysis of Covariance)
    Results
    Results by analysis of covariance showed that the focusing training exercises and self-regulation is effective on reducing the symptoms of attention deficit/hyperactivity disorder and on their academic achievement (p
    Keywords: self, regulation, focusing exercises, reduce symptoms of ADHD, academic achievement
  • Abbas Mahvash Wernosfaderani, Farhad Mahaki, Mojtaba Ebrahimi Page 118
    Objective
    Attention deficit - hyperactivity disorder in childhood is common and it is important to find an effective treatment to reduce the severity and depth cues.In the present study, the effect of improving working memory were studied as a treatment to improve the symptoms of this disorder.
    Materials and Methods
    In this experimental study with pre– test and post–test with control groups , Thirty-two 6-12 years-old students with ADHD in schools of Arak were randomly selected and assigned to an experimental (n = 16) and a control group (n = 16).
    The experimental group received improving working memory training consisting of 15 sessions of 2 hours each, Three times a week.The instruments of this research were parent Conner's questionnaires and The Raven Colored Progressive Matrices Test. Data was analized by Independent t.
    Results
    findings indicated that improving working memory can reduction cognitive / Attention Deficit problems of children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (p
    Conclusion
    The findings emphasized that improving working memory can be used as intervention method in reduction cognitive / Attention Deficit problems of children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder.
    Keywords: Attention Deficit Hyperactivity Disorder, working memory
  • Abbasali Hosseinkhanzadeh, Aida Yahyazadeh, Seyyede Zahra Seyyed Noory Page 124
    Objective
    The purpose of the present study was to compare the socially problematic conditions in blind and deaf students on the one hand with normal students on the other hand.
    Materials and Methods
    This research is a causal-comparative study. The population consisted of all students with learning disability in 2013-2014 school year. A sample of 100 students was selected through random cluster sampling. Also 100 normal students were selected after they were matched with their peers in the other group for age and intelligence as the comparison group. To collect data, Taxonomy of Problematic Social Situations for Children (Dodge, 1990) was used as research tool. Multivariate analysis of variance and univariate analysis of variance were used to analyze the data.
    Results
    Statistically significant differences were found between the groups under investigation, namely, normal students on one hand and deaf and blind students on the other hand, with respect to components of the problematic social situations scale (p
    Conclusion
    It was found that children with visual and hearing impairment have problems in the components of entering the peer group, response to stimulation, response to the failure, response to success, social expectations, and teacher expectations. So, it is suggested that interventional and effective plans should be formulated to deal with the problem.
    Keywords: Problematic social situations, Students, Deaf, Blind, Normal
  • Faeze Ghanbari, Dr. Yalda Kazemi, Mahbubeh Nakhshab Page 130
    Objective
    Toddlers’ language abilities are difficult to assess using either standard tests or through language sampling. Parents’ report is a valid alternative way of assessment which is broadly applicable for clinical and research purposes. MacArthur-Bates Communicative Development Inventories (MCDI) is one of the most widespread questionnaires applying for this reason. The current study aims to investigate the content validity and reliability of the grammar section of MCDI-Toddler form in 16 to 30 months old Persian-speaking children in Isfahan.
    Method and materials: After adapting the grammar section of MCDI-Toddler form into Persian, its content validity was essayed using content validity ratio (CVR). The inventory, then, were sent out to the parents of 50 typically developing children in order to determine the internal consistency of the form. The sample were randomly selected from 10 health centre in Isfahan city. Test-retest reliability was calculated for 20 children with a two-week’s time interval between test and retest phases. Cronbach’s alpha and Pearson correlation coefficient were used to determine internal consistency and test-retest reliability, respectively.
    Results
    Calculated CVR was acceptable for more than half of the items. Consequently, those items with lower CVR were modified according to the experts’ opinions. All modified sub-sections but one showed high internal consistency (over 0.72) and high test-retest reliability (0.79 and over).
    Conclusion
    Grammar section of Persian MCDI-Toddler form is valid and reliable enough to be assayed in further phases of diagnostic studies including normalizing and diagnostic accuracy studies.
    Keywords: validity, reliability, Persian MCDI, communication checklist, toddlers
  • Mina Danesh, Reza Abdi* Pages 137-145
    Objective
     The aim of the present study was to compare the intelligence profile and social skills between students with mathematic learning disabilities and their normal peers. The research is a causal-comparative one.
    Methods
    The target population consisted of all second and third grade students with mathematic learning disabilities as well as their normal peers in Ahar, a city in East Azarbaijan-Iran. A sample consisting of 50 students with mathematic learning disabilities and 50 normal students was selected randomly. To collect data, Wechsler Intelligence Scale for Children- Revised (WISC-R) and Matson Evaluation of Social with Youngsters were used. Multivariate analysis of variance (MANOVA) and independent group t-test were used to analyze the data.
    Results
    1-In general intelligence, a statistically significant difference between students with mathematic disabilities and their normal peers was not found. 2- In practical nonverbal intelligence, a statistically significant difference between students with mathematic disabilities and their normal peers was not found after examining the mean of aligned scores in the two aforementioned groups (p</em><0.001). 3-In verbal intelligence, a statistically significant difference between students with mathematic disabilities and their normal peers was not found. 4- In social skills, a statistically significant difference between students with mathematic disabilities and their normal peers was not found after inspecting the mean of social skills components in all components except the egotism (p<0.001).
    Conclusion
    The findings suggest that students with mathematic learning disabilities are weaker in some aspects of social and cognition skills including most indicators of social and non-lingual skills. It is suggested that special curriculum should be designed for such students to compensate for such weaknesses.
    Keywords: Mathematic disorder, Mental side view, Social skill, Linguistic Intelligence, Non-linguistic Intelligence
  • Guita Movallali, Mohsen Amiri, Majid Yousefi Afrashteh, Zekrolah Morovati Page 146
    Objective
    The purpose of the current study was to investigate the effect of Stress coping strategies to mothers of deaf children on reducing stress and depression of these mothers.
    Method
    The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design and control group. To do so, 24 mothers of deaf children were selected using at-hand sampling and divided into control and experimental groups. Both groups filled out parenting stress index and beck depression inventory. In the next step, the experimental group was Stress coping strategies in 10 ninety-minute sessions while the mothers in control group went on their normal procedures. At the end of the instructional session, both groups filled out the mentioned questioners as the post-test. Covariance analysis was used for analyzing data.
    Result
    The results of the analysis of covariance showed that stress management methods reducing parenting stress scores in mothers (P
    Conclusion
    One can conclude from this study that Stress coping strategies is an effective strategy to help reducing parent's psychological problems that face deaf children, because of its high efficiency specially when being administered in groups, being cheaper and being accepted from families.
    Keywords: Deaf children, Stress coping strategies, depression, parenting stress
  • Ali Akbar Ebrahimi, Ahmad Abedi, Ahmad Yarmohamadian, Salar Faramarzi Page 152
    Objective
    The first five years of life has an important role in physical, social, cognitive and language development, so intervention programs are particularly important in these ages. The purpose of the present research was to examine the effectiveness of Dawson-Guare program on Executive Functions in pre-school children with neuropsychological/developmental learning disability.
    Methods
    The statistical population consisted of all children with neuropsychological/developmental learning disabilities. Pretest, posttest research design (with control group) was utilized in this experimental study. With Multi stage random sampling method, 40 children who have entry criteria were selected and randomly assigned to control and experimental groups. The instrumentation comprised the Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence and Behavior Rating Inventory for Executive Function-preschool.
    Results
    Analysis of covariance and Man Cova showed that all the dimensions of executive functions significantly were increased in the experimental group (p=0.001).
    Conclusion
    These results have clinical implications for the increase and improvement of executive function among pre-school children with neuropsychological/developmental learning disability.
    Keywords: Dawson- Guare program, Executive Functions, neuropsychological, developmental learning disability, Pre school
  • Matin Nematkhah, Abbas Ali Hossein Khanzadeh, Seyed Moosa Kafi Masouleh Page 158
    Objective
    Attention Deficit/Hyperactivity Disorder is the most common neurodevelopmental disorder during childhood and it is important to find an effective treatment to reduce its cues. The present paper aims to examine the effect of clay therapy on aggression in elementary school male students suffering from attention deficit hyperactivity disorder.
    Methods
    The method was experimental and the design was pre-test post-test. The statistical population was all the elementary school male students with attention deficit hyperactivity disorder in Rasht province during the educational year of 2013-2014. 30 students were selected through purposive sampling. Then they were randomly assigned to control and experiment groups. After pre-test, the experimental group underwent 11 sessions of 60 minutes clay therapy during 5 weeks, while the control group received no intervention. The instrument used in the study was Shahim (2006) Overt and Relational Aggression Scale. The Data was analyzed by covariance analysis
    Results
    Findings indicate that clay therapy reduced the Total aggression scores (p>0.01) and also sub-scales including Physical, verbal and Relational Aggression (p
    Conclusion
    Mud play, in conjunction with other treatment methods, can be used in the treatment of Child Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD).
    Keywords: attention deficit hyperactivity disorder(ADHD), clay therapy, aggression
  • Somayeh Chatrmehr, Abbas Ali Hosseinkhanzadeh, Iraj Shakerinia, Majid Baradran Page 164
    Objective
    Stuttering is one of the most common speech disorders which can cause anxiety, lack of self-confidence, depression, poor communication and finally the isolation and avoidance from social situations. The purpose of the present research was to examine the effectiveness of assertiveness skills training on decreasing social anxiety in boys with stuttering.
    Methods
    This research was a quasi-experimental study with a pre-test/post-test design and control group. The statistical population consisted of all boys with stuttering in 4th and 5th grade referred to speech therapy centers in Rasht in 93-94, of whom a sample of 24 boys were selected through convenience sampling. They were then randomly assigned into two (control and experimental) groups. To collect the data, La Greca& Stone`s social anxiety scale for children (1993; revised) was used. After implementing pre-test, the assertiveness skills training program was conducted for the experimental group in four weeks, two sessions per week in a period of one and half hour per session and at last, post-test was conducted. Obtained data were analyzed by univariate and multivariate analysis of covariance.
    Results
    Results showed that assertiveness skills training could decrease social anxiety (235.67) and subscales of fear of negative evaluation (96.07), social avoidance and distress –specific (101.03), and social avoidance and distress-general (79.54) of experimental group (p≤0.001).
    Conclusion
    According to the results of the present study, it can be concluded that assertiveness skills training can be used as one of the key intervention and therapy methods of people suffering from stuttering.
    Keywords: Assertiveness Skills Training, Social Anxiety, Stuttering
  • Fatemeh Zeighami, Akbar Darouie, Atieh Ashtari Page 171
    Objective
    Phonological awareness skill is an integrated ability that is manifested in three skills including syllable, intra syllabic and phoneme awareness. As the results of many researches show that lower levels of phonological awareness are developmental precursors to higher levels of phonological awareness, the aim of this study is to explore development of syllable blending skill as an aspect of syllable awareness in 3-5 years-Old Persian speaking children.
    Methods
    It was a descriptive-analytic cross sectional study. 120 normal Persian speaking children, 60 girls and 60 boys in 4 age groups were randomly selected from Qom city kindergartens. The participants were monolingual. The research instrument was a task made by researcher consisting of 10 items whose validity and reliability were confirmed by preliminary findings. Each response was scored as correct (1) or incorrect (0). Non-responses were also scored as incorrect. Data were analyzed using SPSSversion-19.
    Results
    more than half of children aged between 3 to 3.5 years old successfully completed the task of syllable blending. Children's ability to combine the 2 syllables was better than 3 syllables, and in combination 3 syllables together more than 4 syllables (P
    Conclusion
    The result of this study showed that 4 years old children, gain syllable blending skill, the fact that must be taken into more consideration in screening, diagnostic and therapeutic purposes. Also, in the evaluation of this skill, the number of syllables must be considered.
    Keywords: Language, Speech, Phonology
  • Elahe Bapirzadeh, Seyyed Valiallah Musavi, Abbas Ali Hossein Khanzadeh Page 177
    Objective
    One of the most important learning disabilities is spelling learning disability which is accompanied by memory problems and Visual Perception. To improve the spelling performance of students with learning disabilities a certain of strategies were used to strengthen working memory and visual perception.
    Methods
    This study was a Quasi-experimental research with pretest-posttest design and control group. The statistical population included 123 students from third grade elementary school in Kermanshah city. The sample group consisted of 24 students who were selected and randomly divided into two groups, experimental (n=12) and control (n=12) groups. In order for a differential diagnosis of spelling learning disability from other disorders, Wechsler Intelligence Scale for Children (fourth Edition) was evaluated. Strategies to strengthen working memory and visual perception during 10 sessions were applied to the experimental group while the control group did not receive any training.
    Results
    Results of covariance analysis model showed that ,with control of pre-test effect there is a significant difference between the experimental and control group in post-test (p
    Conclusion
    The results of this study indicated that strategies to strengthen the working memory and visual perception, improves the performance of students with disabilities in the spelling both in total score and in subscales of the test (picture writing, error detection, diagnosis intensifies on the desired letter, correction finding, word coinage, word completion, recognition of homophonic letters, placement of full stop, punctuations and writing the educational and text spelling).
    Keywords: Learning Disabilities, Spelling, Working memory, Visual perception
  • Ahmad Yarmohamadian, Amir Ghamarani Parasto Shirzadi Page 184
    Objective
    Dyslexia is the most common learning disability. The etiology of dyslexia has been studied from various aspects. Researchers suggest storytelling is related to success in reading, writing and academic achievements. So, this study was performed to evaluate the effectiveness of Storytelling method on reading performance of students with dyslexia in third grade boys.
    Methods
    The research was an experimental study with pre-test - post-test and control group. Selected by multi-stage cluster sampling, 30 grade school boys studying in the academic year 2013 participated in the study. The students were divided randomly in two groups of 15 (an experimental group and a control group). Participants in the experimental group received 10 sessions of Storytelling training individually, while the control group did not receive these sessions. Dyslexia Symptom Index (Bazrafshan, 1997), Reading and Dyslexia Test (Kormi-nouri and Moradi, 2005), Wechsler intelligence scale for children version IV and clinical interview were used to collect the data. The collected data were analyzed by multivariate analysis of covariance using SPSS version 18.
    Results
    Findings showed Storytelling method is effective on reading performance of dyslexic students (p=0.001). Storytelling method also was found to be effective on the areas of reading words (p=0.015), understanding the text (p=0.001), understanding the words (p=0.001) and signs of the words (p=0.011), while it is not effective on the area of reading words without any meaning.
    Conclusion
    Based on the findings of this study it seem that teaching Storytelling method is an effective way to improve the reading performance and different areas of reading in students with dyslexia and can improve different areas of student's reading with this method. Therefore, teachers and therapists can use Storytelling method as an effective way for students with dyslexia.
    Keywords: Storytelling, reading performance, dyslexic students
  • Page 191
    Objective
    One of the most important aspects of ADHD is the academic performance and learning. There is little cognition about effective educational interventions that can lead to improving academic performance of patients. This study aims at improving the development and learning motivations providing e-learning validated models for learners with ADHD.
    Methods
    The study was conducted using a mixed method. 41 qualitative in-depth interviews conducted using field and coding analysis and e-learning model was developed in the quantitative phase. 30 samples with targeted manner and taking into account factors of research and obtaining consent for studying were placed in 2 groups of 15 individuals who were relatively and homologically controlled and trialed. Based on the design content, participants were equally distributed in each group. Completion of the ISM questionnaire in the two stage of pre-test and post-test, and the questionnaire of academic achievement in the form of the post-test were administered.
    Results
    5 component of analysis, design, deliver, support and evaluation were identified in the e-learning model in the e-learning model in qualitative phase and the final model was designed.Average paired t-test results in the pre-test and post-test academic motivation in the examination group showed significant statistical increase from 2.857 to 3.044 (p
    Conclusion
    Electronic based training method leads to increase in the academic motivation and achievement of learners with ADHD.
    Keywords: E-learning model, learning disabilities, attention deficit hyperactivity disorder (ADHD)
  • Davood Kordestani Dr Pages 198-204
    Objective
    Negative interaction of child - parent is considered as an important factor in the development of externalizing problems such as oppositional defiant disorder and parental stress. So, the present study aimed to investigate the effect of behavior management training of mothers, on decreasing behavior problems and reducing parenting stress of their children with oppositional defiant disorder.
    Methods
    The research design was experimental with pre-and-posttest and control groups. Therefore, 30 mothers whose children were diagnosed as having ODD were chosen through at-hand sampling and were matched into experimental and control groups. Then, they were replaced into two experimental and control. The research tools included parenting stress index, children behavior checklist and behavior performance questionnaire. The behavior management training was performed in nine 90-minute sessions in experimental group. Finally, both groups answered to the questionnaires as posttest.
    Results
    The data was analyzed using ANCOVA test. The results indicated the effectiveness of training on reducing behavioral problems as well as the decrease in parenting stress in mothers in experimental group, compared to mothers in control group.
    Conclusion
    The results totally showed that behavioral training of mothers decrease their parenting stress and prevents rising confusion in parent-child relationships and also behavior problems in children with ODD.
    Keywords: Oppositional defiant disorder, behavior management, Parenting stress, Behavioral problems
  • Ali Issazadegan, Firoozeh Sepehrianazar, Mehrdad Matlabi Pages 205-210
    Objective
    Regarding the importance of stressful life and events in the development of cancer, the purpose of this study was to compare the attachment styles and fear of intimacy in people with and without cancer.
    Methods
    The research is descriptive and causal-comparative. The population consisted of all cancer patients and non-patients in the city of Urmia. The sample of this study was 80 cancer patients and 80 healthy subjects matched with the patient group who were selected using convenience sampling. Data were collected by Attachment Styles Questionnaire and Fear of Intimacy Questionnaire. In order to analyze the data, multivariate analysis of variance or MANOVA was used.
    Result
    The results showed that the attachment style in patients with cancer were more evasive and thus less intimate compared to normal people (p
    Conclusion
    It was concluded that the attachment style in patients with cancer were more evasive and thus less intimate compared to normal people.
    Keywords: fear of intimacy, Secure attachment, Insecure attachment avoidance, Ambivalent insecure attachment, cancer
  • Vahid Valinejad, Fariba Yadegari, Martine Vanryckeghem, Salman Abdi, Ehsan Shekari, Seid Sadeq Rahimi, Behnam Torabian Badi Pages 211-215
    Objective
    Attitudes reflect our feelings about the world phenomena. Researchers believe that the attitudes of people who stutter are a main part of disorder as their motor speech failures, and should be addressed in the assessment and treatment. The Communication Attitude Test for Adults (BigCAT) is an instrument that assesses speech related attitudes in adults who stutter. The purpose of this study was to investigate the quality of translation, validity and reliability of the Persian version of the BigCAT.
    Methods
    This study was carried out on 17 adults who stutter involving 13 males and 4 females (mean age=25.5, SD=4.07). After the translation of the test and its equalization to Persian Language, content validity was determined by the opinions of experts. Then the criterion validity with S24’s test of communication attitude was determined in people who stuttered. The reliability was examined using Cronbach’s alpha and test-retest reliability.
    Results
    All BigCAT’s items had a good and suitable translation and good content validity (CVR
    Conclusion
    The results of this study confirm that the Persian version of the BigCAT is a reliable and internally consistent measure of the speech-associated attitude that Persian People who stutter have about their speech competences.
    Keywords: Stuttering, Reliability, Validity, Attitude, Communication Attitude Test for adults
  • Ali Gholami, Enayatollah Bakhshi, Mehdi Rahgozar Pages 216-223
    Objective
    Mixture Cure Models have been developed to analyze failure time data with a cured fraction. For such data, standard survival models are usually not appropriate because they do not account for the possibility of treatment. Mixture cure models assume that the studied population is a mixture of susceptible individuals who may experience the event of interest, and non-susceptible individuals that will never experience it. This study aimed to apply mixture cure models to analyze the elderly injured due to fall (collapsing) and to discover factors (such as age, blood pressure and …) on their cure rate or death rate.
    Methods
    This study compromises all the elderly injured due to fall in Qom County which their historical health files were available in Health Management Information System from 2010 to 2012. Follow up study was conducted through Civil Registration Organization data bases 3 years later and totally 124 cases were selected for analysis. Then, we fitted semi-parametric PH mixture cure model and semi-parametric AFT mixture cure model to the elderly injured due to fall by means of R package and we compared the results.
    Results
    The sample consists of 44 percent men and 56 percent women.43 percent of this population had one operation, 16 percent had diabetes, 31percent had blood pressure and about 52 percent had injured head and neck. Fitting semi parametric AFT mixture cure model revealed that age (p=0.016) statistically influenced on cure probability and injured neck and head (p=0.031) and diabetes variable (p=0.080) influenced on failure time probability.
    Conclusion
    This study revealed that neck and head injury of the elderly has significant influence on their death probability. Therefore, injuries due to fall (collapse) can be decreased by improving living conditions of the elderly. Furthermore, nutrition control can be used to minimize impacts of diabetes disease. Results indicate that we can use both PH and AFT semi-parametric mixture cure model for estimating the injured elderly due to fall data.
    Keywords: Proportional hazard model, accelerated failure time model, Semi-parametric mixture cure model
  • Mahboobe Taher, Abbas Abolghasemi Dr, Nader Hajloo Dr, Mohammad Narimani Dr Pages 224-231
    Objective
    Oppositional defiant disorder is one of the most common disruptive behavior disorders. The aim of this research was to study the effectiveness and comparing empathy and anger management trainings on response inhibition in children with oppositional defiant disorder.
    Methods
    The method of research is experimental and research design is pretest- posttest with several groups. The statistical population consisted of all boy students of seventh and eighth grades with oppositional defiant disorder in 2014-2015 academic years in Sari. For data collection, the rating scale of oppositional defiant disorder for children (Hommerson et al., 2006), the structured clinical interview (First et al., 1999) and stroop color-word test (Koumali et al., 1968) were used. For experimental groups, empathy training and anger management training was executed at 8 weekly sessions in 60 minutes whereas control groups had no training.
    Results
    The results of data analysis using Kruskal -Wallis showed that empathy training and anger management training can improve response inhibition in children with oppositional defiant disorder (p
    Conclusion
    These results of this research can be used for empathy and anger management trainings alongside academic learning periods for children with oppositional defiant disorder so that by teaching them the incident and intensity of oppositional defiant disorder be prevented from turning to other disorders.
    Keywords: Empathy training, anger management training, response inhibition, oppositional defiant disorder
  • Sudabeh Vahidi, Bijan Shafiei, Amirhosein Ghaderi, Maryam Baharizadeh Pages 232-242
    Objective
    Various therapeutic approaches to stuttering are involved in different causal factors. Most of existing therapies for stuttering are behavioral and concentrate on its apparent characteristics, while deficit in the underlying neural processing of speech is also one of the factors involved in stuttering. Therefore, the objective of this study is to investigate and compare the effectiveness of neurofeedback training, the Lidcombe Program, and the combination of these two approaches on preschool stuttering therapy.
    Methods
    The research used an ABAC/ACAB single-case experimental design. Subjects were four 5-6 years-old children with stuttering in Isfahan City. After the first baseline stage, subjects were randomly put in two situations. Two of subjects firstly received 15 sessions of neurofeedback training, followed by the second baseline stage and finally they underwent 15 weeks of Lidcombe Program. The other two subjects received the Lidcombe Program for 15 weeks at the beginning of the treatment stage, then the second baseline stage and finally 15 sessions neurofeedback training. One month after the end of the two interventions, all subjects received the follow-up stage. The research instrument was the calculation of the percentage of stuttered syllables in instances of conversational speeches of children. For data analysis, visual analysis of charts, descriptive statistics, and the effect size of the PND were used.
    Results
    Data analysis indicated that neurofeedback training did not significantly affect the reduction of stuttered syllables percentage (PND=13-46%), but the Lidcombe Program caused its reduction (PND=40-86%). In addition, the sequence of presentation of neurofeedback training-Lidcombe Program resulted in more reduction in frequency of stuttering in the follow-up stage.
    Conclusion
    Results showed that neurofeedback training is not effective for the reduction of apparent symptoms of stuttering, while the Lidcombe Program was found to be effective on the reduction of stuttering. Additionally, the combination of neurofeedback training with the Lidcombe Program via the increase in attention and learning results in longer retention of fluency.
    Keywords: stuttering, neurofeedback training, the Lidcombe Program
  • Maryam Ghashghaee, Mehdi Rassafiani, Seyed Ali Hosseini, Farahnaz Mohammadi, Robab Sahaf Pages 243-250
    Objectives
    Training handling program is a necessary intervention to complete treatment in children with cerebral palsy. This program is based on neuro-developmental approach and helps mothers to empower themselves in caring of their children. To improve this program, this study aimed to examine and clarify barriers towards mothers’ adherence to implementing handling program.
    Methods
    Data were gathered and then analyzed using a qualitative content analysis method. 15 in-depth interviews were conducted with mothers who participated in a three month training within which they had a workshop, a booklet, and over the phone training in regards to how to manage their Children with CP in their daily activities and caring. Transcripts of the interviews were coded and analyzed using inductive conventional qualitative content analysis.
    Results
    The barriers were grouped into four categories including “factors related to workshops”, “factors related to booklets”, “factors related to phone follow up”, “factors related to mothering characteristics”.
    Conclusions
    There are various barriers in implementing the training. To overcome these barriers, the workshop should be presented continuously with various subjects in daily activities and must include theories with practical trainings. Booklet content must be proportionate to each age period. Also, mother's access to all helpful means must be facilitated. Furthermore, financial and welfare facilities were found to be effective on parent's motivation in systematic caring. So, they need special educational and financial supports.
    Keywords: cerebral palsy, handling, qualitative content analysis, educational program
  • Esmat Nazarpour, Rokhsareh Badami Pages 251-256
    Objective
    Physical exercise and sports have been suggested as techniques for improving adaptive behavior and reducing aggression among girls with intellectual disability. Yet, there is no unanimous agreement over the superior type of physical exercise and sport. Accordingly, the present research compared effect of a series of indigenous games and rhythmic yoga movements on aggression and adaptive behaviors among girls with intellectual disability.
    Methods
    This research employed a quasi-experimental design. Convenience sampling was used to recruit 30 girls with intellectual disability aged 10-14 years old from exceptional children’s school in Genaveh-Iran. The participants were assigned to two groups doing indigenous games and yoga. Both groups did exercises for eight weeks. The measurement tools were Aggression Inventory (Qazelseflu et al, 2008) and Adaptive Behavior Scale (Vineland, 19840. Correlation t-test and Covariance Analysis were utilized for data analysis.
    Results
    Results showed that indigenous games and rhythmic yoga movements significantly reduced aggression (P
    Conclusion
    It can be concluded that the indigenous games and rhythmic yoga movements can result in reducing aggression and improving adaptive behavior among girls with intellectual disability.
    Keywords: local indigenous games, rhythmic movements of yoga, adaptive behavior, aggression, mentally retarded
  • Latife Ghasempour, Fatemeh Sadat Hoseini, Mehran Soleimani Pages 257-264
    Objectives
    Athletes with disabilities benefit from structure recognition skills through imagery, as such skills are not only pleasant to them but also allow them to improve their performance. This study has compared Sport Imagery among Athletes with Physical Motor, Hearing and Vision impairments.
    Methods
    This is a causal-comparative study. The population of the study consisted of all athletes with Physical Motor, Hearing and Vision impairments. Convenience sampling was used to recruit 97 participants in Urmia-Iran. The research instruments were a researcher made demographic questionnaire and Sport Imagery Questionnaire (SIQ) with 30 items that represented 30 Functional imaging indicates on a five point scale. One-way ANOVA and Post Hoc Tukey tests were used to test the hypotheses.
    Results
    The results showed that there was no significant difference in sport imagery use between athlete's with physical motor and hearing impairments (P>0.05). Sport imagery use in athlete's with physical motor and hearing impairments were significantly higher than athletes with vision impairment (P0.05).
    Conclusion
    It is concluded that imagery awareness and higher levels of education are beneficial to all athletes with sensory and motor impairment especially to athletes with visual impairment.
    Keywords: Sport Imagery, Physical Motor Impairment, Hearing impairment, Vision impairment
  • Malihe Rezaei Mirghaed*, Reza Karimi, Mahshid Rahravi, Kobra Mosaddegh, Jaber Abipour Pages 265-269
    Background and objective
    Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is a method of third wave therapies that emphasizes on changing thoughts and feelings rather than their transformation, content or frequency. It seems that in disorders such as depression, the transformation of thoughts and feelings take place faster and easier than change in their form and content particularly when the depression is co-morbid with another disorder such as drug abuse. The aim of the present study is to survey the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy on reducing co-morbid depression in drug-dependent individuals.
    Methods
    This study is semi-experimental with pre-test, post-test and control group. The population includes all drug users referred to Addiction Treatment Center (Tavalod Dobare) in Tehran who were asked to fill Beck's Depression Inventory as well as those individuals who had high depression. Of these people 40 subjects were selected and randomly divided into experimental and control groups consisted of 20 persons.
    Results
    The results of covariance analysis show that Acceptance and Commitment Therapy for addicted people have significant effect on reducing depression.
    Conclusion
    The Results obtained in this study suggest that Acceptance and Commitment Therapy can be effective in treating depression in people with addictions.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy (ACT), depression, addiction
  • MaliheRezaei Mirqaed, Rouhollah Mousavi Nejad, Amirhossein Mokhtari, Mahshid Rahravi *, Faramarz Soltani Pages 270-274
    Background and objective
    Juvenile criminal justice system has seen that girls living in districts of residing juvenile offenders suffer especially from anger and aggression problems. These offenders have negative consequences in the community. The factors that can improve social skills and anger management are directly related to the improvement of human relations. The purpose of this study was to determine the effectiveness of communication skills training on improving anger control in delinquent girls.
    Methods
    This study is a quasi-experimental type with pre- test and post-test and control groups. The study sample consisted of all female offenders in Tehran in 1392 holding in juvenile correction centers. Because of the limitation of the study population, all of members were selected by census sampling method and were randomly divided into two groups, experiment group (30 patients) and control group (30 patient). The experimental group received eight sessions of anger management skills. The measurement tool was Queen dom's questionnaire of communication skills. The collected data were also analyzed by ANCOVA.
    Results
    The results of covariance analysis shows that the effect of group training of anger control on improving communication skills of delinquent girls is significant at 0.05 level (P<0.001).
    Conclusion
    The results of this study help authorities of correction centers to teach anger control program for juvenile female offenders to improve their communication skills particularly in their relations with the authorities and other delinquent.
    Keywords: anger management, communication skills, delinquent girl
  • Mohsen Valadan *, Mohammad Kamali , Hussein Mubaraki , Ali Chabok , Javad Rasouli Pages 275-281
    Background and objective
    All citizens have the right of easy access to health and treatment services without any discrimination and irrespective of their physical health status, whereabouts, and their type of illness or time of access to the services. Hospitals and treatment centers are the main and pivotal service centers that must be easily accessible to all people, the fact that is among the most principal objectives of social development and justice. The research in areas of disability services, human respect and esteem among citizens especially those suffering from disabilities are considered of utmost importance which can lead to valuable information in this regard. The present research aims to study the status of access to health and treatment centers and its relation to disability services in the city of Shiraz.
    Methods
    The population under study included all public and private health centers in the city of Shiraz in 1392. The number of statistical sample was determined through Cochran formula and from 120 centers. Also, 120 individuals with disabilities including hard of hearings, blinds and those with physical problems residing in Shiraz who referred to these centers were selected in non-probability sampling method. To observe the status of samples' access, a check list whose validity was previously confirmed was used. Also, in order to determine the disabled individuals' views about improvement of conditions as well as providing service in health centers a questionnaire with 10 items was used. The validity of this questionnaire was previously determined. For statistical analysis SPSS 19 and Spearman's Correlational Test was used to compare the relationship among the acquired data.
    Results
    The amount of improvement in 120 centers was calculated 50.55 according to the checklist and opinions of the disabled. In this study and in all aspects, no significant correlation was found between the improvement of health centers and giving services. The correlation between services and parking space, stairs, elevator and other administrative sections was significant (p=0.05).
    Conclusion
    According to the results of this study, the most suitable sections of health centers were elevators, pathways and passages, patients' waiting salon, public furniture, administrative sections, steep levels, rest rooms, gates and windows, stairs, lobby and parking space which had the worst status of improvement. According to the views and opinions of those individuals who filled the disabled questionnaire it can be concluded that elevators had the best improvement status (75.01%) regarding the improvement while parking spaces had the worst situation.
    Keywords: Improvement, Disabled individuals, Health, treatment centers, Physical barriers
  • Fateme Molagholamreza Tabasi , Faranak Aliabadi *, Mehdi Alizade zarei , Mostafa Qorbani , Reza Rostami Pages 282-287
    Background and objective
    All individuals need to have the ability of appropriate sensory processing for proper functioning in the environment and participation in activities of daily living Also, behavioral functions can be affected by sensory processing problems. This study aimed to determine the relationship between behavioral problems and sensory processing in 7 to 10 years-old children with ADHD.
    Methods
    This was a descriptive (cross-sectional) study. The study population was 60 children aged between 7 to 10 years old suffering from ADHD who referred to a comprehensive psychiatric center. Short Sensory Profile (SSP) and Child Behavior Checklist (CBCL) questionnaires were respectively used for assessing patterns of sensory processing and behavioral problems.
    Results
    A negative correlation was found between internalizing behavioral problems (r=-0.426) and externalizing behavioral problems (r=-0.465), and the total score of sensory processing in ADHD children (p<0.05).
    Conclusion
    Findings showed that some of behaviors in children with ADHD could be attributed to some defects in their sensory processing.
    Keywords: Sensory processing, Attention Deficit-Hyperactivity Disorder (ADHD), Behavior
  • Zahra Nikmanesh *, Hadi Oshtorak Page 288
    Background and Objective
    The birth of an exceptional child in a family can be considered as an undesirable challenging event that is associated with stress, frustration and despair. Recognition and understanding religious beliefs system has a significant influence on coping with behaviors and interpretation of events .The purpose of this study was to compare the religious coping and general health of mothers of normal children and those with mentally retarded children.
    Methods
    The research method is causal-comparative. The study sample consisted of 68 mothers with mentally retarded children and 57 mothers with normal children who were selected and homogenized through convenience sampling method. The questionnaire of Religious Coping of Aflaksier and Goldman (2011), and General Health of Goldberg (1979) were used for data collection. T test analysis was used for analyzing the data.
    Results
    The results of t-test showed that there is a significant difference between the two groups of mothers, with mentally retarded children and with normal children, in religious coping dimensions (P≤0.001). Descriptive data indicated that means of benevolent appraisal and active religious activity in mothers with normal children is more than the means of mothers with mentally retarded ones. Also, the results of t-test show that there is a significant difference between the two groups of mothers in means of public health (P≤0.001).
    Conclusion
    The results showed that mothers of normal children have more benevolent appraisal, active religious activity and mental health. But mothers of mentally retarded children have a negative religious coping and less mental health. Therefore the instruction of benevolent and active religious coping skills is recommended for the improvement of mental health in mothers of mentally retarded children.
    Keywords: Mental health, Mental retardation, Mothers, Religious coping
  • Mohammad Taghi Karimi , Seyed Mohammad Mousavi Nadoushan *, Firooz Madadi , Mostafa Kamali Pages 294-298
    Background and objective
    Although the main goal in Perthes disease treatment is to increase the contact area between the femoral head and acetabulum and also to reduce the pressure applied on the hip joint, but no treatment was successful in this field. It seems that not any study has yet investigated the effect of orthoses on joint reaction force in Perthes disease. The purpose of this study was to assess the hip joint reaction force in Perthes disease with and without the use of Scottish rite orthosis.
    Methods
    The research is a case series study. In this study, among 10 patients suffering from perthes two seven-years-old boys with Perthes disease in the right hip joint were selected. These boys had no history of orthopedic and other structural problems. They were asked to walk in the lab space with and without Scottish rite orthosis. Open SIMM software for evaluation of joint reaction force was used in both situations. Using paired t-test, the difference between kinetic and kinematic parameters for each individual was analyzed.
    Result
    The findings of this study indicated that ground reaction force was increased during the use of orthotics, although it seems that joint reaction force is reduced with the use of orthotics (P= 0.05). Use of orthoses can affect the kinematic of hip joint and pelvic.
    Conclusion
    Since the joint reaction force is one of the most important parameters that affected the joint destruction and deformity, it can be said that the use of orthosis can affect the final joint deformity. Thus, it is recommended that further research be carried out on more cases.
    Keywords: Perthes, Orthosis, joint reaction force, Kinematic, kinetic, Open SIMM
  • Mehdi Alizadeh Zarei *, Nasrin Salman Mohammadtaqi, Afsoon Hassani Mehraban, Melahat Akbar Fahimi Pages 299-303
    Objective
    Executive functions in children are assessed in different ways, but the most prestigious and valuable of them is the use of child` daily performance report in his real life. The purpose of the present study was preparation of Persian version of "Behavior Rating Inventory of Executive Function" (BRIEF) as well as to study its face validity and reliability in ADHD children aged between 6-11 years old. The questionnaire was completed by parents.
    Methods
    In this study, translation of the BRIEF to Persian language was done at First step. Then Face validity was determined by 10 subjects (Parents) that rate Difficulty, Ambiguity and Relevancy of questionnaire`s items. Pearson correlation coefficient and Cronbachʼs alpha were respectively used to evaluate and report the test-retest reliability and the internal consistency of total items.
    Results
    All BRIEF's items were easy and had accurate translation with favorable quality. To assess the internal consistency of Persian version of the questionnaire, Cronbach’s alpha was used. Cronbach’s alpha coefficient for the total items was 0.86 which indicates appropriate reliability BRIEF in the Persian version of the questionnaire. The Pearson correlation values for Behavioral Regulation, and the Metacognition Index, and the whole questionnaire were 0.83, 0.84 and 0.88, respectively. The above findings indicated a good validity and reliability for the Persian version of BRIEF.
    Conclusion
    The results of this study show that the items of Persian version of "Behavior Rating Inventory of Executive Function" has adequate face validity and reliability for the assessment of executive functions in ADHD children 6-11 years.
    Keywords: Executive Function, Behavior Rating Inventory of Executive Function, ADHD, validity, reliability
  • Salar Faramarzi *, Ahmad Yarmohamadian , Mokhtar Malekpour , Parasto Shirzadi , Moslem Qasemi Pages 304-316
    Background and objective
    This study aimed to examine the effect of neuropsychological interventions on language performance in preschool children with Specific Language Impairment (SLI).
    Methods
    In this study a single- subject research methodology was used. On this account and by using purposive sampling method, 5 children among all preschool children with Specific Language Impairment in 1392 in Isfahan were selected according to entry criteria of the study. Having attended 4 based line sessions, every child received neuropsychological interventions in 10 sessions. One month after the intervention, three test sessions were followed. The tools used in this research to collect the data include: Test of Language Development. Primary, c1997, 3rd (TOLP-P: 3), Wechsler intelligence scale for children 4th edition (WISC-IV), and clinical interview.
    Results
    The result of the data chart analysis based on descriptive statics and visual analysis indices revealed that the intervention has been effective on the five participants (Sort by PND 100, 90, 90, 90 and 100 for subjects 1,2,3,4 and 5).
    Conclusions
    The results of the present study show that neuropsychological interventions can improve the language performance of SLI children and can be used as a method of therapeutic intervention in the education and rehabilitation of children with specific language impairment.
    Keywords: Neuropsychological interventions, Language performance, Specific Language Impairment, Single- subject research
  • Yoones Amiri Shavaki , Motahareh Zamani rad *, Shohre Jalaie , Mohammad Kamali Pages 317-324
    Objective
    Hearing impairment affects all aspects of life, including communication and various aspects of linguistic knowledge. Grammatical errors (morphological and syntactic) can be seen clearly in their speech and writing. The purpose of this study was to compare the grammatical errors of verb in the writing of adults with severe hearing impairments.
    Methods
    In this cross-sectional analytic study, 70 adults with severe hearing impairments (35 from each group) were selected by inclusion criteria and then were evaluated. For data collection, the writing assignment designed with good Content Validity Index (CVI) was used. The collected data were analyzed using independent t-test and nonparametric Mann-Whitney U test.
    Results
    The results showed that there is a significant difference between mean percent of errors of verbs in two groups with severe hearing impairments(p<0.05).Mean percent of different types of errors included omission, errors of tense, substitution, and errors of agreement of verb and subject in present, past and future tenses (p<0.05).
    Conclusion
    Adults with hearing impairment in comparison with severe hearing impaired adults have more grammatical errors in verb category.
    Keywords: Grammatical Errors, Verb, Writing, Severe, Profound Hearing Impairment, the Persian Language
  • Masoumeh Saket Mahjoub *, Aabassali Hosein Khanzade , Elaheh Ostavi , Shiva Manzoumeh Pages 325-330
    Background and objective
    The aim of this study was to compare the cohesion of the family, perceived stress, and self-conception in mothers of children with and without attention deficit/hyperactivity.
    Methods
    This study is a causal comparative type. The population consisted of all mothers of children with attention deficit / hyperactivity and also mothers of normal children in the city of Rasht (1392). 101 mothers (49 mothers of children with attention deficit / hyperactivity, and 52 mothers with normal children) were selected in non-random and accessible sampling method. To measure the variables, Perceived Stress Scale of Cohen et al (1983), the scale of family cohesion and Nar Bloom (1994) and Beck's self-concept questionnaire (1989) were used. In order to analyze the obtained data, descriptive statistics mean and standard deviation and multivariate variance analysis methods were applied.
    Results
    The results of the multivariate analysis of variance showed a significant difference between the two groups of mothers of children with attention deficit/hyperactivity and mothers of normal children in the total score of family cohesion(p=0.000) , perceived stress(p=0.001), self-concept (p=0.02) and their aspects.
    Conclusion
    The results of this study showed that mothers of children without attention deficit / hyperactivity compared to mothers of children suffering from attention deficit / hyperactivity have higher levels of self-conception and family cohesion while having lower degree of perceived stress. Thus, by designing appropriate training programs for parents, the risk of attention deficit / hyperactivity effects on family members, particularly mothers must be eliminated.
    Keywords: Family Cohesion_Perceived Stress_Self-Conception_Attention Deficit - Hyperactivity_Mothers