فهرست مطالب

پژوهش های انقلاب اسلامی - پیاپی 5 (تابستان 1392)

نشریه پژوهش های انقلاب اسلامی
پیاپی 5 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابراهیم کلانتری*، سید مهدی موسوی صفحه 7

    از آنجا که نوع نگاه به مبانی در هر نظامی توجیه کننده قوانین آن و وجه تمایز آن نسبت به دیگر نظامها می باشد.از این رو،حکومت و نظام اسلامی نیز از این امر مستثنی نمی باشد.مبانی و ریشه های اعتقادی و کلامی که منجر به پیدایش و استقرار نظام جمهوری اسلامی ایران شده،همان مبانی کلامی اسلام ناب و مکتب اهل بیت می باشد.نظام جمهوری اسلامی ایران دارای مبانی چون معرفت شناسی و هستی شناسی الهیی،انسان شناسی،خداشناسی(توحید)،دین شناسی(عینیت دیانت و سایاست)و امام شناسی و همچنین تیوری ولایت فقیه می باشد که پرداختن به این مبانی در حیطه علم کلام می باشد.ویژگی بنیادی این انقلاب و نظام و وجه تمایز آن نسبت به دیگر انقلاب ها،مکتبی و اسلامی بودن آن و رهبری بی نظیر الهی اوست.

    کلیدواژگان: مبانی کلامی، پیدایش و استقرار، نظام جمهوری اسلامی ایران
  • عبدالله حاجی صادقی* صفحه 35

    مقاله حاضر با گزینش ده ویژگی و خصوصیت از میان برجسته ترین ویژگی های انقلاب و تحلیل مختصر و گویای آنها،پیام رسان تقویت،استمرار،پویایی و ماندگاری این ویژگی ها در جهت اقتدار این نهضت و شتاب گیری تلاش ها برای صعود بر قله رفیع هدف های متعا نظام جمهوری اسلامی است

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، جمهوری اسلامی، ویزگی ها، امام خمینی(ره)، مقام معظم رهبری
  • محمدحسین جمشیدی*، سید محمدجواد قربی صفحه 57

    مقاله حاضر مترصد است با بهره گیری از روش اکتشافی-اسنادی و کنکاش در اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) به این پرسش اساسی پاسخ دهد که استکبار جهانی برای تحقق سلطه خود در عرصه فرهنگی از چه راهبردهایی در سطح مردم و حکومت بهره می گیرد؟یافته های پژوهش در اندیشه سیاسی امام خمینی(ره) در این عرصه بیانگر این است که جریان استکبار برای ایجاد سلطه فرهنگی خویش از راهبردهایی همچ.ن،وابستگی فکری و فرهنگی،خودباختگی،تخریب اسوه های ملی،مخدوش کردن هویت ملی،نفوذ در مراکز تعلیم و تربیت،استحاله ارزشی،استعانت از ساده اندیشان،تفرقه افکنی و انشقاق میان آحاد ملت و غیره بهره می گیرد.و این راهبردها در دو سطح حکومتی و مردمی قابل شناسایی و مداقه علمی است.

    کلیدواژگان: فرهنگ، امام خمینی(ره)، حکومت، مردم، تهدیدهای فرهنگی
  • سید حسن قاضوی* صفحه 77

    شورا و مشورت در اسلام و نقش آن در دو ناحیه مشروعیت حاکم و مکانیزم تصمیم گیری های کلان حکومت و نقش مردم در نظام ج.ا.ا. وجهه همت این مقاله است.برای رسیدن به این مقصود به روش توصیفی-تحلیل،در مورد ادله نقش شورا و جایگاه رای مردم در حکومت اسلامی و مشروعیت آن از منظر قرآن کریم،روایات و عقل و فواید رجوع به شورا سخن رفته است.سپس با توجه به جایگاه و نقش مردم در جمهوری اسلامی ایران،این نظام یک تاسیس مردم سالار دینی معرفی شده،بدون انکه انتظار وجود یک دموکراسی ایبرال را همچون نظامهای غیر دینی داشته باشیم.

    کلیدواژگان: پیامبر گرامی اسلام(ص)، اسلام، شورا، مشورت، مردم، نظام ج.ا.ا
  • زاهد غفاری هشجین*، مریم دژگیر صفحه 99

    از منظر مقام معظم رهبری،فرهنگ ایثار وشهادت به عنوان یکی از منابع سرمایه اجتماعی جایگاه رفیعی در پیشرفت ایران اسلامی داشته و موجب تثبیت و پیشرفت نظام جمهوری اسلامی ایران شده است.یافته ها نیز نشان می دهد که فرهنگ ایثار و شهادت به عنوان یکی از منابع سرمایه اجتماعی در اسلام،بعد از پیروزی انقلاب اسلامی،در ابعاد مختلف از جمله حفظ و تثبیت نظام اسلامی،تامین عزت و استقلال کشور،عامل موثر در دشمن شناسی و دشمن ستیزی و عامل مقاومت و پیروزی در دفاع مقدس،در تداوم و تثبیت نظام جمهوری اسلامی نقش داشته و همواره نیز از طریق مولفه های گوناگون فرهنگ ایثار و شهادت در ابعاد مختلف اقتصادی،علمی،نظامی و بین المللی سبب پیشرفت نظام جمهوری اسلامی شده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ ایثار و شهادت، مقام معظم رهبری، سرمایه اجتماعی، پیشرفت، نظام جمهوری اسلامی
  • محمدرضا مجیدی*، حسین زحمتکش صفحه 125

    به جرات می توان فروپاشی شوروی را به عنوان رفع یکی از تهدیدات تاریخی امنیتی ایران قلمداد کرد.با این وجود،تحول ژیوپلتیک مزبور موجد پاره ای تهدیدات امنیتی نیز برای ایران بوده است که در نوشتار حاضر به تعدادی از آنها در حوزه قفقاز جنوبی اشاره خواهیم داشت.تحلیل سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در منطقه قفقاز جنوبی با توجه به جایگاه ژیوپلتیک ایران و سابقه طولانی حضور سیاسی-فرهنگی ایران در منطقه قفقاز،پیوندهای تاریخی ایران با کشورهای این منطقه و وجود فرصتها و تهدیداتی که در این حوزه جغرافیایی از ناحیه کشورهای منطقه و بازیگران رقیب پیرامونی و قدرت های مداخله گر فرامنطقه ای متوجه ایران می گردد از ضرورت و اهمیت برخوردار است.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، قفقاز جنوبی، ارمنستان، آذربایجان
  • محمدصادق کوشکی*، اسماعیل آجرلو صفحه 143

    بزرگترین چالش عصر حاضر که به عصر مدرنیته معروف شده،بحران معناست.جنس قدرت و الزامات حقوق حکومت در این شرایط نیز"از جنس معنا"بوده و مولفه ایجاد کننده آن "معناگرایی" است. لذا مدعای این مقاله آن است که انقلاب اسلامی ایران به عنوان احیاگر تفکر وحیانی با دو ویژگی تولید معنا(مبتنی بر مبانی دینی خود)و نفی مدرنیسم معرفتی،مقدمات لازم را برای تعامل ارزش و دانش و تولید قدرت را ایجاد کرده است که از آن به نظریه وحدت حوزه و دانشگاه تعبیر می کنیم.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، قدرت، حاکمیت اسلامی، حقوق عمومی، استعاره، تجدد، معناگرایی
  • یعقوب توکلی*، بهزاد قاسمی، سید محمد سید احمدی صفحه 163

    اینکه فرصت و چالش های فراروی ایران در عراق جدید چیست؟و چشم انداز روابط دو کشور چگونه ارزیابی می شود؟سوال اساسی پژوهش را شکل می دهند.لذا دو شاخص(فرصت ها و چالش ها) به عنوان متغیر مستقل و سطح همکاری،روابط و چشم اندازهای دو کشور به عنوان متغیر وابسته مورد بررسی قرار گرفته است.به عبارتی هر چه از فرصتهای ایجاد شده در فضای کنونی بیشتر بهره برداری شود،منجر به کاهش عوامل تنش زا مانند نفوذ سلفی گری در عراق شده و در صورت تشدید نفوذ عوامل خارجی،بستر برای رشد موانع امنیتی،اقتصادی و از همه مهمتر فرهنگی که مولفه های اساسی برای جمهوری اسلامی ایران است ایجاد خواهد شد.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، عراق، فرصتها و چالش ها، شیعهتشیع، روابط سیاسی
  • جواد منصوری* صفحه 181

    قدرت فرهنگی و فکری و کارآمدی علمی افراد،تاثیر به سزایی در کرآیی و کیفیت گردش کار و تولید نهایی در هر بنگاه اقتصادی دارد.فرهنگ عمومی از مباحث تعیین کننده در مدیریت کلی جوامع و در مجموع،مدیریت بخش های مختلف جامعه می باشد.به گونه ای که سرمایه گذاری بای ارتقای سطح فرهنگ عمومی از ضرورتهای بسیار مهم به حساب می آید.بر این اساس،در مقاله حاضر ابتدا به تعریف فرهنگ عمومی پرداخته شده و سپس مولفه های فرهنگ عمومی و چالش های آن بیان شده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ عمومی، جامعه، برنامه های توسعه
  • جلیل دارا*، محمدرضا الفی صفحه 195

    مهم ترین راهبرد اساسی جنگ نرم،تاثیر گذاری بر افکار عمومی بوده و در این تقابل تهاجمی اندیشه ای،مراکز دانشگاهی از اولویت خاصی برخوردار است.بانیان این جنگ،درصدد هستند محیط دانشگاه را از یک فضای علمی که تضارب آرا در آن به رشد و شکوفایی استعدادها می انجامد، به یک محیط منازعه برای نابودی باورهای دینی،فرهنگی،ملی و بومی تغییر دهند.از این رو مسیولان باید با موضعی تدافعی توام با بصیرت و تدبیر و با تقویت توان علمی و اعتلای باورهای دینی و فرهنگی دانشجویان،به خنثی سازی عملیات روانی،شبهه زدایی علمی و ژورنالیستی آنان بپردازند.

    کلیدواژگان: مدیریت فرهنگی، مدیران فرهنگی، فرهنگ، جنگ نرم، قدرت نرم، دانشگاه
|
  • Ebrahim Kalantari*, Seyyed Mahdi Moosavi Page 7

    How the foundations of a system are viewed justifies its rules and differentiates it from other systems therefore Islamic ruling system is not an exception. Theological and ideological foundations and roots leading to formation and establishment of Islamic Republic of Iran are the same theological foundations of pure Islam and Ahlul Bayt's (a) school. Islamic Republic of Iran enjoys such foundations as divine epistemology and divine ontology, human studies, studies on God (monotheism), studies of religion (unity of religion and politics), studies on infallible Imams’ (a) as well as theory of welayate faqih. These issues are discussed in the field of theology. Fundamental characteristic of this revolution and ruling system and its distinction from other revolutions is its being ideological and Islamic as well as its unparalleled divine leadership.

    Keywords: theological foundations, formation, establishment, Islamic Republic of Iran
  • Abdollah Haji Sadeqi* Page 35

    Having selected ten characteristics out of the most prominent characteristics of Islamic revolution and having provided a brief analysis of each, this article conveys the message of the reinforcement, continuity, dynamicity and durability of these characteristics in line with this movement's power and acceleration of efforts to soar to the sublime summits of transcendental goals of Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Islamic revolution, Islamic Republic of Iran, characteristics, Imam Khomeini, supreme leader
  • MuhammadHussein Jamshidi*, Seyyed MuhammadJavad Qorbi Page 57

    The current study intends to explore what strategies global arrogance applies for people and the ruling system in order to implement its domination in cultural arena. Findings of an investigation of Imam Khomeini's (PBUH) thoughts in this field indicates that the global arrogance applies strategies such as cultural and ideological dependence, feeling of inferiority, destruction of national role models, dampening national identity, infiltration into educational and training centers, devaluation of values, using capabilities of naïve people for their own interests, fostering disruption and separation among people to maintain their cultural domination. These strategies are recognizable and debatable in two levels of people and the ruling system.

    Keywords: culture, Imam Khomeini (PBUH), state, people, cultural threats
  • Seyyed Hassan Gazavi* Page 77

    Council and counseling in Islam and its role in the legitimacy of the ruler and large-scale decision-making mechanisms of the state and people's role in Islamic Republic of Iran is the main focus of this article. To this end, descriptive analysis has been applied to study the reasons for the council's role and the position of people's role in Islamic state and its legitimacy from Quran's viewpoint, traditions and the intellect as well as the advantages to reach out to counseling. Later with respect to people's position and role in Islamic Republic of Iran, this system has been introduced as an establishment of a religious democracy without expecting to have liberal democracy similar to secular systems.

    Keywords: Holy prophet of Islam (S), Islam, council, counseling, people, Islamic Republic of Iran
  • Zahed Gaffari Hashjin*, Maryam Dejhgir Page 99

    From supreme leader's viewpoint, the culture of altruism and martyrdom as a source of social asset has a high ranking position in the progress of Islamic Iran and has caused the reinforcement and progress of Islamic Republic of Iran. Findings indicate that, after the victory of Islamic revolution of Iran, the culture of altruism and martyrdom as a source of social asset in Islam has played an effective role in the preservation and reinforcement of Islamic system, providing dignity and independence of the country, and has been an effective element to identify and fight enemies and a factor of resistance and victory in holy defense years. This culture has also caused progress of Iran through different components of the culture of altruism and martyrdom in different aspects such as economic, scientific, military and international aspects.

    Keywords: culture of altruism, martyrdom, supreme leader, social asset, progress, Islamic republic of Iran
  • Muhammad Reza Majidi*, Hussein Zahmatkesh Page 125

    The collapse of former Soviet Union can be obviously considered as the elimination of one of the historical threats for Iran's security. However, this geopolitical transformation has entailed some security threats for Iran; some of these developments in the domain of southern Caucasia will be mentioned in this article. Analysis of Islamic Republic of Iran's foreign policy in southern Caucasia is very essential and important, with respect to Iran's geopolitical position and its long political-cultural presence in southern Caucasia, Iran's historical bonds with regional countries, and opportunities and threats existing in this region by regional countries and neighboring competing powers as well as interfering supra-regional countries.

    Keywords: Islamic Republic of Iran's foreign policy, southern Caucasia, Armenia, Azerbaijan
  • MuhammadSadeq Kooshki*, Esmaeil Ajorloo Page 143

    The greatest challenge of this age known as the age of modernity is the crisis of meaning. The type of power and necessities of state law under these circumstances are the same type of "meaning" and its underlying component is "ideationalism”. Thus the current article claims that Islamic revolution of Iran as the reviver of revelation thinking with two characteristics of meaning creation (based on its religious foundations) and rejection of modernism in knowledge has provided necessary prerequisites for the interaction between value, knowledge and power creation that we call unity between hawza and universities.

    Keywords: Islamic revolution, power, Islamic ruling system, general law, metaphor, modernity, ideationalism
  • Yaqoub Tavakkoli*, Behzad Qasemi, Seyyed Muhammad Seyyed Ahmadi Page 163

    This article is comprised of two main inquiries: What are the opportunities and challenges faced by Iran in new Iraq? How are the prospects of Iran-Iraq relations rated? Two indexes of (opportunities and challenges) as an independent variable and level of cooperation, relation and prospects of two countries have been studied as dependent variables. In other words, the more opportunities are exploited in current circumstances, the less tension creating elements such as the penetration of extremist groups in Iraq will happen. On the other hand, if more foreign players penetrate Iraq, the ground will be paved for security, economic and more important cultural barriers that are fundamental elements for Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Iraq, opportunities, challenges, Shia Shiite, politic relations
  • Javad Mansoori* Page 181

    People's cultural and ideological power and scientific efficacy exert a remarkable effect on efficacy and quality of workflow and final production in an enterprise. General culture is among the determining elements in the general management of the societies and overall management of different parts of the society in such a way that investment to enhance general culture is considered as one of the important necessities. Based on this fact, the current article first presents a definition of general culture and then explains components of general culture and its challenges.

    Keywords: culture, general culture, society, development programs
  • Jalil Dara*, Muhammad Reza Alfi Page 195

    The most important strategy of Soft War is to exert impact on public opinion. In this ideological confrontation, academic centers are of special priority. The perpetrators of this war intend to transform the atmosphere of universities from a scientific atmosphere where the introduction of different ideas helps flourish talents, into an atmosphere of dispute to destroy religious, cultural, national and ethnic beliefs. Therefore officials should neutralize psychological offensives and to scientifically and journalistically answer their questions with a defensive stance, along with prudence, programming and reinforcement of scientific power as well as university student's religious and cultural beliefs.

    Keywords: cultural management, cultural managers, culture, Soft War, Soft power, university