فهرست مطالب

پژوهش های انقلاب اسلامی - پیاپی 7 (زمستان 1392)

نشریه پژوهش های انقلاب اسلامی
پیاپی 7 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدحسین جمشیدی، داود سبزی صفحه 7

    امام خمینی از محققان، فقیهان، متکلمان و اندیشمندانی است که با تحقیق و پژوهش در عرصه‌های گوناگون روشمندانه برخورد کرده است. از آنجایی که سیاست با موضوعیت انسان به تمام ابعاد هدایتی او نظر دارد لذا آثار امام خمینی از تکثر روشی برخوردار است و اندیشه سیاسی امام خمینی به لحاظ روش‌شناسی امری چند بعدی و مبتنی بر تمام منابع و ابزارهای معرفتی مورد نظر اوست. از این رو پرسش این نوشتار بیان چیستی روش‌شناسی امام خمینی+ در اندیشه سیاسی است. با بررسی آثار امام خمینی+ می‌توان دریافت که روش‌های برهانی فلسفی، جدلی کلامی، استنباطی فقهی، اخلاقی، تفسیری و تاریخی برای امام حایز اهمیت است. به گونه‌ای که ادراک صحیح اندیشه سیاسی امام خمینی+ راهی جز شناخت این روش‌ها در آثار او و چگونگی کاربرد آنها نمی‌باشد.

    کلیدواژگان: امام خمینی، روش، روش شناسی، اندیشه سیاسی، معرفت
  • محمدمهدی باباپور صفحه 31

    «ولایت فقیه»، از جمله نظریاتی است که در عصر غیبت درباره وضعیت سیاسی جامعه شیعی از سوی عالمان این گروه مذهبی ارایه شده و به رغم طرح اولیه چنین موضوعی در مباحث فقهی، مبانی کلامی آن نیز تا حدودی به طور همزمان در این مباحث مطرح و تبیین شده است. در تداوم این بحث‌ها، این سوال مطرح می‌باشد که آیا ولایت فقیه یک مسئله فقهی است یا کلامی؟ و این مقاله نیز مفروض می‌دارد که این موضوع، هم یک مسئله فقهی و هم کلامی است و میان این دو، ملازمه وجود دارد، اما در اینجا با رویکرد کلامی به تبیین مسئله می‌پردازد.

    کلیدواژگان: ولایت، فقیه، کلام، ولایت فقیه
  • علی جعفرزاده صفحه 45

    تاثیر چشمگیر نظریه ولایت فقیه و نوپایی طرح آن و تراوش ذهنی اندیشمندان از سویی و هجوم فکری و فرهنگی بیگانگان برای ایجاد تردید و تزلزل در مبانی آن، از سوی دیگر، سبب طرح پرسش‌ها و شبهاتی در این زمینه گردید و ضرورت روشنگری بیشتر و نوپردازی قوی‌تر را نمایان ساخته است. از جمله شبهاتی که در این زمینه مطرح است، شبهه «ناسازگاری ولایت فقیه با دموکراسی» است. در این مقاله ثابت شد، نه تنها ولایت فقیه با دموکراسی منافاتی ندارد بلکه در نوع خود، از بهترین نوع دموکراسی محسوب می‌شود و مدافع آزادی‌های معقول و مشروع می‌باشد.

    کلیدواژگان: ولایت فقیه، حاکمیت فقیه، نقد دموکراسی
  • محمد شفیعی فر، فریدون فائضی نیا، اردوان محمدی صفحه 63

    در تاریخ معاصر ایران دو نوع شیوه مبارزاتی سیاسی پارلمانی و مسلحانه مرسوم بوده است، اما هر دو شیوه بنابه دلایلی ناکام مانده و توفیقی در پی نداشته است. در دهه 1350 امام خمینی+ با ابداع یک شیوه مبارزاتی جدید، توانست به عمر نظام سخت‌افزاری طاغوت پایان دهد. بنابراین، پژوهش حاضر تلاش دارد به بررسی شیوه مبارزاتی امام خمینی+ در مقابله با رژیم طاغوتی پهلوی در قالب قدرت نرم با بهره‌گیری از آموزه‌های دینی بپردازد. در همین ارتباط، ابتدا به مولفه‌های فرهنگی مذهبی مولد قدرت نرم پرداخته می‌شود و در ادامه ضمن بررسی اقدامات امام در جهت بازتولید قدرت نرم با بهره‌گیری از الگوهای دینی اعتقادی، در قسمت پایانی به استراتژی‌های مبارزاتی امام خمینی+ در مبارزه با رژیم پهلوی پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: قدرت نرم، آموزه های دینی، انقلاب اسلامی، طاغوت، امام خمینی
  • سید محمدعلی تقوی، محمدعلی همتی صفحه 85

    فداییان اسلام را می‌توان به عنوان یکی از اولین گروه‌هایی ذکر کرد که بر اساس آرمان‌های دینی و اسلامی علیه حکومت پهلوی، در ایران تشکیل شد. عواملی چند از جمله استبداد داخلی، نفوذ گسترده غرب و باورهای دینی بر مواضع این گروه نقش داشتند. از همین رو، نواب صفوی به عنوان مبلغ دینی و رهبر این گروه، تلاش کرد ضمن الهام از تعالیم اسلام، به وسیله گروه خود و حمایت عده‌ای از روحانیون، به ترور برخی شخصیت‌های داخلی روی آورد. این پژوهش با بررسی داده‌های تاریخی به دنبال آن است تا کارکرد دین را در اندیشه و عمل نواب صفوی بازیابد. شواهد این پژوهش نشان می‌دهد که دین نقش بی بدیلی را در نوع اندیشه و عملکرد نواب صفوی ایفا کرده است.

    کلیدواژگان: کارکرد دین، فدائیان اسلام، نواب صفوی، باورهای دینی، ترور
  • علی اکبر جعفری، ملیحه نیکروش * صفحه 103

    این مقاله سعی دارد به این سوال اصلی پاسخ دهد که با توجه به نفوذ جمهوری اسلامی ایران در کشور عراق و اهمیت عراق جدید در محیط راهبردی جمهوری اسلامی ایران، منابع قدرت نرم‌افزاری ایران در این کشور شامل چه مولفه‌هایی می‌باشد؟ یافته‌های این مقاله نشان می‌دهد که مواردی از قبیل: مواضع ایران بعد از اشغال عراق، سقوط رژیم ضد ایرانی، روی کار آمدن شیعیان در عرصه سیاسی، احزاب فعال شیعی در کشور عراق، برگزاری راهپیمایی روز قدس، مفاد قانون اساسی جدید عراق و کمک‌های بلاعوض و بشردوستانه ایران به عراق برای بازسازی ویرانی‌های پس از جنگ، از جمله منابع و ابزار‌های سیاسی قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران در کشور عراق جدید محسوب می‌گردد.

    کلیدواژگان: عراق جدید، قدرت نرم، ایران، انقلاب اسلامی
  • یعقوب توکلی، الهه خانی آرانی صفحه 125

    با یک نگاه تاریخی و جامعه‌شناختی می‌توان گفت، در هر جامعه‌ای دو گروه خواص (نخبگان) و عوام (توده‌های مردمی) منشا تحولات تاریخی در دوره‌های مختلف بوده‌اند؛ به گونه‌ای که هر پدیده تاریخی، حاصل نوع عملکرد این دو گروه و تعامل آنهاست. اما با توجه به مرجعیت خواص برای عوام و تاثیرپذیری گروه پیرو از پیشرو، توجه به عملکرد و نوع تفکر این دو دسته در انعقاد و شکل‌گیری فرایندهای تاریخی و سیاسی، امری حایز اهمیت خواهد بود؛ زیرا نوع عملکرد آنهاست که می‌تواند جامعه و حتی تاریخ را سعادتمند کرده و یا به تباهی و انهدام بکشاند. لذا عنصر اصلی در این امر، خواص هستند. دسته‌بندی مدل رفتار اجتماعی و سیاسی نخبگان و خواص سیاسی با توجه به نگرش‌ها، عقاید و روحیات و انگیزه‌های آن (بر اساس ادبیات دینی) موضوع پژوهش حاضر را تشکیل می‌دهد.

    کلیدواژگان: نخبگان سیاسی، خواص، جامعه شناسی سیاسی خواص، ریزش، رویش
  • یحیی فوزی، رضا فرخی صفحه 141

    سوال اصلی این پژوهش این است که همگونی محصولات رسانه‌ای آمریکا درباره ایران با جهت‌گیری‌های سیاست خارجی آمریکا درباره ایران به چه میزان است؟ فرضیه اصلی مقاله این است که سیاست خارجی آمریکا در مقابل ایران تاثیر جدی بر تصویر ایران در محصولات رسانه‌ای آمریکایی دارد که تلاش می‌کنیم به اثبات آن بپردازیم. برای بررسی موضوع محصولات تصویری در سال‌های 1990-2013 تحلیل می‌گردد و محورهای مشترک آنها را با محورهای سیاست خارجی آمریکا در موضوع ایران مورد تطبیق قرار خواهیم داد.

    کلیدواژگان: محصولات رسانه ای غرب، سیاست خارجی آمریکا، ایران هراسی
  • سید مصطفی ابطحی صفحه 157

    سوال اصلی مقاله این است که گفتمان امام خمینی بر تحولات اخیر کشورهای اسلامی تحت عنوان «بیداری اسلامی» چه تاثیری گذاشته است. فرضیه پژوهش این است که گفتمان امام خمینی مبتنی بر آموزه‌های اصیل اسلامی با برجسته کردن نقش دین در حیات اجتماعی، بسترهای لازم برای الهام فکری و نهادینه کردن اندیشه مقاومت و تقابل با استبداد داخلی و استعمار خارجی را در میان ملت‌های اسلامی و عرب، به وجود آورده و فریاد بیداری اسلامی را در منطقه طنین افکنده است.

    کلیدواژگان: امام خمینی+، بیداری اسلامی، گفتمان، ملت های اسلامی
  • صادق سلیمی بنی صفحه 175

    از آنجا که، یکی از اساسی‌ترین کارویژه حکومت‌ها، در قلمرو اقتصادی تبلور می‌یابد و همچنین مسایل و موضوعات اقتصادی ارتباط تنگاتنگی با رفاه، معیشت، رضایت‌مندی شهروندان و عدم آن نیز با مقبولیت نظام گره خورده است. مقاله حاضر در صدد است تا قوت‌ها و ضعف‌های داخلی و فرصت‌ها و تهدیدات خارجی در حوزه مسایل اقتصادی مرتبط با سرنوشت جمهوری اسلامی را در سال‌های آغازین دهه چهارم انقلاب مورد کنکاش، شناسایی و در اختیار مسیولان، سیاست‌مداران، تصمیم‌سازان، تصمیم‌گیران، مدیران عالی اقتصادی و جامعه علمی کشور قرار دهد.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، نظام جمهوری اسلامی، قوت، ضعف، فرصت و تهدید، اقتصاد
|
  • MuhammadHussein Jamshidi, Davood Sabzi Page 7

    Imam Khomeini (PBUH) is among the researchers, jurisprudents, theologians and scholars who have taken a methodic approach to research in different arenas. Since politics with human as its subject matter considers all aspects of his guidance, Imam Khomeini's (PBUH) works have plural methods. Methodologically speaking, Imam Khomeini's (PBUH) political thought is of multiple aspects and based on all epistemological resources and tools he takes into accounts. Therefore the main inquiry of this article is to explain Imam Khomeini's (PBUH) in his political thought. Studying his works, we can figure out that philosophical, theological and polemical arguments, jurisprudential deduction as well as ethical, interpretive and historical methods are so important that there is no way to have a proper understanding of Imam Khomeini's (PBUH) political thought but through learning these methods and how they are applied.

    Keywords: Imam Khomeini, method, methodology, political thought, knowledge
  • MuhammadMahdi Babapour Page 31

    Welayate Faqihi is among the theories proposed by Shiite scholars about the political status of Shiite community during the age of occultation. Although this theory has first appeared in jurisprudential discussion, its theological foundations have been concurrently brought up and explained in those discussions. In the continuation of these discussions, a question is posed that whether the issue of welayate faqih is a jurisprudential issue or a theological one. This article assumes that it is both jurisprudential and theological and that they are interrelated. However, this issue is explained with a theological approach.

    Keywords: Welayat, faqih, theology, welayate faqih
  • Ali Jafarzade Page 45

    Remarkable influence of welayat-e Faqih and its novelty as well as innovative ideas by scholars on one hand and intellectual as well as cultural attacks by aliens to question, doubt and shaken its foundations on the other hand, have created some questions in this field that requires more clarification and stronger innovation. Among these questions is the theory of "incompatibility of welayat-e faqih and democracy". This article demonstrates that welayat-e faqih is not incompatible with democracy and it is even one of the best democracies of its kind and defends rational and legal freedoms.

    Keywords: Welayat-e faqih, ruling of faqih, criticism of democracy
  • Muhammad Shafiifar, Fereidoon Faezinia, Ardavan Muhammadi Page 63

    In contemporary history of Iran two kinds of struggle have been commonplace; political-parliamentary struggle and armed struggle. However, both of them have been fruitless for a couple of reasons. Having created a novel method for struggle in 70s, Imam Khomeini (PBUH) could put an end to the kingdom of arrogant shahs. Therefore the current study tries to study Imam Khomeini's (PBUH) method for struggle with Pahlavid arrogant dynasty in the framework of soft power adopting religious teachings. In line with this, first cultural-religious elements creating soft power will be discussed and then having studied Imam Khomeini's (PBUH) measures to recreate soft power adopting religious-confessional paradigms, we will cover Imam Khomeini's (PBUH) strategies for struggle in his campaign against Pahlavi regime.

    Keywords: Soft power, religious teachings, Islamic revolution, arrogant shahs, Imam Khomeini (PBUH)
  • MuhammadAli Hemmati, Seyyed MuhammadAli Taqavi Page 85

    Fadaian-e Eslam can be considered as one of the first groups formed based on religious and Islamic causes in Iran against Pahlavi regime. A number of factors influenced stances by this group including domestic despotism, extensive impact of west as well as religious beliefs. Therefore, as a religious preacher and leader of this group, Navvab Safavi tried to assassinate some domestic figures inspired by Islamic teachings and with the support of some clerics. Analyzing historical data, this research tries to discover the function of religion in Navvab Safavi's thoughts and deeds. Evidences in this research indicate that religion has played an unparalleled role in Navvab Safavi's thoughts and deeds.

    Keywords: Function of religion, Fadaian-e Eslam, Navvab Safavi, religious beliefs, assassination
  • AliAkbar Jafari, Malihe Nikravesh * Page 103

    This article tries to answer this question: with respect to Islamic Republic of Iran's impact on Iraq and the importance of new Iraq for Iran's strategic environment, what elements do Iran's sources of soft power have? Findings of this article indicate that issues such as Iran's stances following Iraq's occupation, collapse of anti- Iranian regime, Shiite's empowerment in political arenas, active Shiite parties in Iraq, holding demonstrations of al- Qods day, contents of Iraq's new constitution and Iran's philanthropic contributions to rebuild war torn Iraq are among the sources of Iran's soft power in new Iraq.

    Keywords: New Iraq, soft power, Iran, Islamic revolution
  • Yaqoob Tavakkoli, Elahe Khani Arani Page 125

    From a historical and sociological viewpoint it can be stated that in every society two groups have been the source of historical developments in different eras: famous figures (elites) and ordinary people (public masses); such that any historical phenomenon is a consequence of those two group's performance and how they interact. However, since elites are referred to as authorities and since followers are influenced by pioneers, their performance and mindset in conception and formation of historical and political processes will be an important issue to be taken into account; because their performance can make the society and even history a blissful one. They may also cause the society or history to corrupt and decompose. Therefore the primary element in this regard is elites. Categorizing models of elite's and political figure's social and political behavior with regard to their attitudes, beliefs, mentality and motives (based on religious literature) is the subject of this research.

    Keywords: Political elites, famous figures, political sociology of famous figures, to fall, to rise
  • Yahya Fowzi, Reza Farrokhi Page 141

    This article tries to figure out how homogenous are products by American media with the orientations of US foreign policy about Iran. The primary hypothesis of this research is that US foreign policy about Iran seriously influences the image of Iran depicted in products by American Media which we try to prove. To study this issue in this article, three videos have been examined and their contents in common with US foreign policy about Iranophobia have been studied.

    Keywords: Products of western media, US foreign policy, Iranophobia
  • Seyyed Mustafa Abtahi Page 157

    The primary question of this article is how Imam Khomeini's (PBUH) discourse has influenced recent developments in Islamic countries known as "Islamic awakening". The hypothesis of this research is that, with original Islamic as its base, Imam Khomeini's (PBUH) discourse has prepared the ground with intellectual inspirations and institutionalization of defense mentality as well as confronting domestic and foreign despotism among Muslim and Arab nations to resonate the screams of "Islamic awakening" in the region.

    Keywords: Imam Khomeini (PBUH), Islamic awakening, discourse, Islamic nations
  • Sadeq Salimi Bani Page 175

    Since one of the primary tasks of a government is crystallized in the economic arena and since economic issues are closely related with citizen's welfare, living and satisfaction, lack of which threatens the popularity of system, the current article tries to investigate and identify domestic strengths and weaknesses as well as foreign opportunities and threats in economic issues related with the destiny of Islamic republic of Iran during initial years of fourth decade after revolution and hand the findings to officials, politicians, decision makers, high ranking economic managers and scientific society of the country.

    Keywords: Islamic revolution, Islamic republic of Iran, strength, weakness, opportunity, threat, economy