فهرست مطالب

نشریه اکوبیولوژی تالاب
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 29، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالرحیم پذیرا *، امید خسروی فرد، فرشاد قنبری صفحات 5-14

    این تحقیق باهدف اندازه گیری غلظت فلزات سنگین سرب و روی در بافت عضله دو گونه ماهی شیر (Scomberomorus commerson) و قباد (Scomberomorus guttatus) در بندر بوشهر در تابستان سال 1394 انجام پذیرفت. تعداد 20 قطعه ماهی شیر و 20 قطعه ماهی قباد به صورت کاملا تصادفی از بندر بوشهر به وسیله تور گوش گیر صید گردید. بعد از زیست سنجی، بافت عضله نمونه ها جداسازی و هضم شیمیایی نمونه ها انجام شد و با استفاده از دستگاه جذب اتمی کوره گرافیتی میزان غلظت فلز سرب و روی در عضله اندازه گیری گردید. بر اساس نتایج به دست آمده میانگین غلظت سرب در بافت عضله ماهی شیر و قباد به ترتیب 173/0 ± 349/0 و 132/0 ± 384/0 میلی گرم در کیلوگرم وزن خشک محاسبه شد و اختلاف معنی داری را نشان نداد (05/0P>). همچنین بر اساس نتایج به دست آمده میانگین غلظت روی در بافت عضله ماهی شیر و قباد به ترتیب 855/11 ± 1/35 و 988/11 ± 8/40 میلی گرم در کیلوگرم وزن خشک محاسبه شد و اختلاف معنی داری را نشان نداد (05/0P>). نتایج این مطالعه نشان داد که غلظت فلز سنگین سرب در بافت عضله ماهی شیر و قباد پایین تر از حد مجاز استاندارد های WHO، FAO، NHMRC و MAFF بود. اما غلظت فلز سنگین روی در عضله ماهی شیر و قباد از حد مجاز استاندارد FAO بالاتر و از حد مجاز استاندارد های WHO، NHMRC و MAFF پایین تر بود. بنابراین انجام مطالعات تکمیلی برای بررسی تاثیرات احتمالی مصرف این ماهیان بر سلامت انسان ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تجمع زیستی، سرب، روی، Scomberomorus commerson، Scomberomorus guttatus، بندر بوشهر
  • عباس احمدی * صفحات 15-26

    شوره زارهای مرطوب و اراضی حاشیه تالاب های کویری ایران هم به لحاظ کمی و هم به لحاظ کیفی نقش مهمی در تامین علوفه دام ایفا می نمایند. در تحقیق حاضر که مابین سال های 1390 و 1391 انجام گرفت. کیفیت علوفه دو گونه سیاه ناو Puccinella bulbosa و چمن شور Aeluropus littoralis در مراتع شورروی حاشیه تالاب کویری میقان اراک (استان مرکزی) در سه مرحله فنولوژیکی رشد رویشی، گلدهی و رسیدن بذر مورد بررسی قرار گرفت. شاخص های کیفیت علوفه شامل ماده خشک (DM) ، پروتئین خام (CP) ، دیواره سلولی منهای همی سلولز (ADF) و دیواره سلولی (NDF) فسفر (P) ، ماده خشک قابل هضم (DMD) ، خاکستر خام (Ash) ، مصرف ماده خشک (DMI) و ارزش نسبی علوفه (RFV) با روش های استاندارد اندازه گیری شد. نتایج بدست آمده نشان داد که که اثر شاخص های کیفیت علوفه بین دو گونه و نیز مراحل رشد فنولوژیکی اختلاف معنی داری از نظر آماری در سطح 1 درصد دارند. ضمنا بر طبق آزمون مقایسه میانگین دانکن اثر متقابل گونه گیاهی و مرحله رشد نیز بر روی تمامی این شاخص ها به لحاظ آماری معنی دار بود. در هر دو گونه با پیشرفت مرحله فنولوژیکی، از میزان پروتئین خام و انرژی متابولیسمی کاسته و بر میزان ADF و NDFافزوده شد. گونه چمن شور دارای بیشترین میزان پروتئین خام در مرحله رویشی (46/14 درصد) و سیاه ناو دارای کمترین پروتئین در مرحله بذردهی (88/10 درصد) بوده است. در مجموع شاخص ارزش نسبی علوفه در گونه چمن شور در مقایسه با سیاه ناو، بالاتر بوده است (98/102). به طور کلی نتایج حاصله موید پتانسیل خوب گندمیان شورپسند حاشیه تالاب های داخلی ایران به عنوان منبع علوفه دام (با تاکید بر استفاده از مکمل های انرژی) و نیز احیای شوره زار ها می باشد.

    کلیدواژگان: ارزش غذایی، مراحل فنولوژیکی، هالوفیت، ارزش غذایی نسبی، تالاب کویری میقان
  • نسترن ملازاده *، میثم میرسجادی صفحات 27-34

    در این مطالعه غلظت روی و کادمیوم در کبد و عضله سیاه ماهی (Capoeta capoeta) رودخانه سرداب رود استان مازندران در بهار 1393 اندازه گیری شد. به وسیله دستگاه شوک الکتریکی از 5 ایستگاه منتخب 12 نمونه ماهی صید شد. بافت عضله و کبد ماهی ها پس از آماده سازی و هضم شیمیایی با دستگاه جذب اتمی SHIMADZU آنالیز شدند. بیش ترین تجمع فلزات کادمیوم و روی در پایین دست رود و به ترتیب در ایستگاه 4 و 5 و کم ترین تجمع فلزات در ایستگاه شماره 1 بود. در کبد سیاه ماهی بیش ترین تجمع فلزات کادمیوم و روی به ترتیب در ایستگاه 4 و 1 و کم ترین میزان در ایستگاه 1 و 4 مشاهده شد. به طورکلی غلظت فلزات سنگین در نمونه های برداشت شده از پایین دست رودخانه بیش تر از نمونه های برداشت شده از مناطق میانی و بالادست بود. بررسی واریانس ها طبق آزمون leven نشان داد که فلز کادمیوم و روی در عضله سیاه ماهی دارای واریانس های یکنواخت بودند (05/0 P>). هم چنین بررسی واریانس ها در مورد بافت کبد سیاه ماهی نشان داد که کادمیوم دارای واریانس های غیریکنواخت (05/0P≤) و فلز روی دارای واریانس های یکنواخت بود (05/0P>). مطابق نتایج حاصله تجمع هر دو عنصر در کبد سیاه ماهی بیش تر از عضله است (05/0P≤). بر اساس آزمون آنوا، تفاوت معنی داری بین غلظت فلزات سنگین کادمیوم و روی در بافت های موردمطالعه وجود داشت (05/0P>). میزان فلزات سنگین در بافت ماهیچه سیاه ماهی از حد مجاز استاندارد WHO و FAO کم تر بود. مقایسه نتایج به دست آمده با استاندارد های FAO و WHO نشان داد که غلظت کادمیوم در کبد برخی نمونه ها بالا تر از حد استاندارد می باشد که با توجه به این که کبد عضو خوراکی ماهی نیست لذا مصرف این ماهی ریسک سلامتی برای انسان ایجاد نخواهد کرد.

    کلیدواژگان: سرداب رود، کادمیوم، روی، کبد، سیاه ماهی، Capoeta capoeta
  • مهدی غلامی پور، محمدرضا رحیمی بشر *، عباسعلی زمینی صفحات 35-44

    هدف از این تحقیق بررسی تغییرات زمانی و مکانی فاکتور های فیزیکوشیمیایی، مواد مغذی و کلروفیل a در دهانه پانزده رودخانه منتهی به تالاب انزلی بوده است. نمونه برداری ها از خرداد 1391 تا خرداد 1392 به مدت 13 ماه به صورت ماهانه انجام شد. نتایج نشان دادند که میانگین و انحراف معیار سالانه کلروفیل a،73/2±17/3 میکروگرم در لیتر با حداکثر 5/15 میکروگرم در لیتر، متوسط عمق 93/0 متر، دمای آب 13/17 درجه سانتی گراد، عمق دید سچی دیسک 79 /3±64/19 سانتی متر، اکسیژن محلول 53/. ±39/7 میلی گرم بر لیتر،pH 27/0±82/7، فسفات کل 19/0±25/0 میلی گرم بر لیتر، نیترات کل 45/0±61/1 میلی گرم بر لیتر و BOD5 88/1 ±16/ 8، آهن 13/0±56/01 میلی گرم بر لیتر و منگنز 07/0±94/11 میلی گرم بر لیتر تعیین گردید. بالاترین میزان ورودی مواد مغذی در فصول بارندگی، ولی بالاترین میزان کلروفیل a در فصول تابستان و زمستان اندازه گیری شد. با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گیری نمودکه میزان بار ورودی مواد مغذی به تالاب توسط رودخانه ها بالا بوده و به شدت تحت تاثیرمیزان بارندگی می باشد.

    کلیدواژگان: تالاب انزلی، فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی، مواد مغذی، کلروفیل a، دهانه رودخانه ها
  • نرگس مورکی*، بابک مقدسی، حامد منوچهری، رضا چنگیزی صفحات 45-58

    مطالعه حاضر پراکنش مکانی جمعیت روزنه داران کف زی را در خلیج نایبند و خور هاله، استان بوشهر واقع در شمال غرب خلیج فارس، در طول یک دوره نمونه برداری از فروردین ماه 1390 لغایت فروردین ماه 1391 نشان می دهد؛ و همچنین ارتباط بین پراکنش مکانی و تراکم جمعیت روزنه داران کف زی با غلظت چهار فلز سنگین جیوه، کادمیوم، سرب و نیکل و همچنین وضعیت دانه بندی رسوبات بررسی گردید. نتایج نشان داد که فراوان ترین گونه های روزنه دار در منطقه موردمطالعه به ترتیب عبارت اند از Ammonia beccarii، Eponides repandus،. Quinqueloculina spو Elphidium sp. که دو گونه اول با بیشترین فراوانی متعلق به خانواده Rotaliidae هستند. ترکیب جمعیتی روزنه داران کف زی در شش ایستگاه موردبررسی تا حد قابل ملاحظه ای شبیه به هم بوده به گونه ای که اختلاف معنی داری (P<0. 001) در پراکنش گونه ها در شش ایستگاه مشاهده نشد. آنالیز BIOENV با ضریب همبستگی 32/0- نشان داد که پراکنش روزنه داران کف زی تحت تاثیر غلظت فلزات سنگین موردبررسی در منطقه قرار ندارد و غلظت این عناصر بسیار پایین تر از حدود مجاز استانداردهای بین المللی NOAA و ISQG می باشد؛ به گونه ای که درجه آلودگی منطقه موردمطالعه به صورت غیر آلوده گزارش گردید.

    کلیدواژگان: روزنه داران، پراکنش مکانی، فلزات سنگین، درجه آلودگی، فاکتور آلودگی
  • حسین دانشیار، ابراهیم پناه پور *، نوید قنواتی صفحات 59-68

    این پژوهش به منظور بررسی غلظت سرب، نیکل و جیوه در عضله سه گونه ماهی گل خورک (Boleophthalmus Dussumieri) ، ساردین (Sardinella Melanura) و شوریده (Otolithes Ruber) در محل خروجی پساب کارخانه پتروشیمی بندر امام خمینی (ره) واقع درخور موسی در تابستان سال 1392 انجام گرفت. نمونه برداری آب از فواصل 0، 150، 300، 450 و 600 متری از محل خروجی پساب کارخانه در سه تکرار انجام شد. صید ماهی در نزدیک ترین محل به خروجی انجام و از هرگونه ماهی 30 عدد صید و نمونه مرکب تهیه شد. بافت عضله ی ماهی جداسازی و پس از هضم با اسید، میزان فلزات سنگین با استفاده از دستگاه جذب اتمی قرائت گردید. نتایج آزمایش میانگین غلظت سه فلز سنگین سرب، نیکل و جیوه را در آب به ترتیب 98/76، 72/169 و 873/0 میکروگرم بر لیتر نشان داد که غلظت جیوه بیش ازحد مجاز استاندارد سازمان بهداشت جهانی می باشد. در رابطه با غلظت فلزات در بافت عضله، نتایج آزمایش میانگین غلظت سرب در عضله ی هر سه ماهی را به ترتیب 52/2±632، 34/7±441 و 94/7±389 میکروگرم بر کیلوگرم و میانگین غلظت جیوه را برای این ماهیان به ترتیب 58/0±91/9، 93/2±5/19 و 48/1±1/47 میکروگرم بر کیلوگرم وزن خشک نشان داد که از حد استاندارد انجمن غذا و داروی آمریکا و سازمان بهداشت جهانی کمتر بود. همچنین نتایج آزمایش غلظت نیکل را در این ماهیان به ترتیب 14/8±972، 16/4±602 و 23/7±497 میکروگرم بر کیلوگرم وزن خشک نشان داد که بیش ازحد مجاز سازمان بهداشت جهانی بود.

    کلیدواژگان: خور موسی، فلزات سنگین، عضله ی ماهی، گل خورک، ساردین و شوریده
  • وحید راهداری*، سعیده ملکی، سعید محمودی، محمدرضا علی مرادی، نیره پورملایی، مهدی کدخدائی، الهام آبتین صفحات 69-83

    پیامد افزایش جمعیت انسان، افزایش مصرف منابع و کاهش تنوع زیستی است. روند فزاینده انقراض موجب شده با توجه به ارزش‌های ذاتی گونه ها اقدام به حفاظت از آن‌ها کند و نتیجه این کار شکل‌گیری مناطق حفاظت‌شده است. تالاب جازموریان یک تالاب فصلی در غرب استان سیستان و بلوچستان است که از طیف وسیعی از گونه های حیات‌وحش و بخصوص انواع پرندگان، در جنوب شرق ایران حمایت می‌کند. به‌منظور فراهم ساختن حمایت موثر از وحوش زیستای تالاب جازموریان، نقشه مناطق با اولویت حفاظتی زیاد این زیستگاه تهیه گردید. به این منظور ابتدا نقشه کاربری و پوشش اراضی منطقه با استفاده از داده های ماهواره لندست 5، سنجنده TM مربوط به فروردین سال 1389 به روش طبقه بندی ترکیبی تصاویر ماهواره ای در شش طبقه تهیه گردید. برای تعیین مناطق باارزش حفاظتی بیشتر، با استفاده ازنظر کارشناسان و مردم محلی و به روش دلفی معیارهای مهم در این زیستگاه در چهار طبقه فاصله از جاده، مناطق مسکونی، آب‌های عمیق و پوشش گیاهی تعیین شدند. به‌منظور تعیین وزن هرکدام از معیارها از روش AHP استفاده گردید. برای هرکدام از معیارها، نقشه فاصله تهیه و پس از تعیین نوع تابع فازی و فازی نمودن نقشه فاصله، لایه ها با استفاده از ارزیابی چند معیاره و به روش ترکیب خطی وزنی WLC باهم تلفیق شدند و نقشه مناطق با اولویت حفاظتی تهیه گردید. با توجه به اینکه برخی مناطق دارای حداقل سطح موثر نبودند، لکه های با مساحت کمتر از 10 هکتار، با اعمال فیلتر حذف و حدود ده درصد کل منطقه به‌عنوان نواحی امن در نظر گرفته شد.

    کلیدواژگان: تالاب جازموریان، حفاظت، ارزیابی چند معیاره، فازی، زون امن
  • ارزیابی غلظت فلزات سنگین (سرب، کادمیوم، کرم، مس، کبالت و روی) در ماهیان خوراکی تالاب بین المللی خورخوران
    محسن دهقانی* صفحات 89-93

    فلزات سنگین از مهم ترین آلاینده های سمی در اکوسیستم های آبی هستند و آبزیان در معرض بسیاری از این آلاینده ها قرار دارند. این عناصر در ماهی به‌عنوان یکی از زنجیره های غذایی انسان تجمع می‌یابند. هدف از این تحقیق بررسی غلظت فلزات سنگین در گونه‌های غالب صیدشده در تالاب بین المللی خور خوران خور خوران بوده است. صید ماهیان در منطقه موردمطالعه در دی‌ماه 1391 صورت گرفت. اندازه‌گیری میزان فلزات سنگین سرب، کادمیوم، کبالت، مس، کبالت، کرم و روی در اندام های عضله 8 گونه از ماهیان خوراکی تالاب بین المللی خور خوران حلوا سفید (Pampus argentus)، شورت (Sillago sihama)، سنگسر شش خط (Pomadasys furcatus)، سرخو معمولی (Lutjanus johni)، هامور معمولی (Epinephelus coioides)، خنو خال سیاه (Plectorhinchus pictus)، گواف کوچک (Anodontostoma chacunda)، زمین کن (platycephalus indicus) بر اساس روش‌های استاندارد صورت گرفت. در بین فلزات سنگین، بالاترین مقدار مربوط به فلز روی با 71/37±50/176 در گونه زمین کن و کمترین مقدار را سرب با 01/±08/0 میکروگرم در گرم وزن خشک در گونه حلوا سفید اندازه‌گیری شد. به‌علاوه تجمع فلزات سنگین به‌صورت Zn>Cu>Co>Cr>Cd>Pb تعیین شد. میانگین کادمیوم با 39/1 میکروگرم در گرم وزن خشک از استانداردهای جهان بیشتر بود. همچنین میانگین غلظت سرب از استاندارد WHO و FDA کمتر، درصورتی‌که از استانداردهای IAEA، UNEP، TFC بیشتر است. غلظت فلزات سنگین در بین گونه های مختلف ماهیان اختلاف معنی‌داری را نشان داد که می‌تواند ناشی از تفاوت ویژگی‌های بوم‌شناسی ماهیان و فلزات باشد. فعالیت‌های مختلف در حاشیه ی تالاب و ویژگی های این اکوسیستم می تواند دلیلی بر بالا بودن غلظت برخی از فلزات سنگین در مقایسه با مطالعات مشابه و استانداردهای جهانی باشد.

    کلیدواژگان: تالاب، خور خوران، فلزات سنگین، ماهیان خوراکی، خلیج فارس
|
  • Abdol Rahim Pazira *, Omid Khosravifard, Farshad Ghanbari Pages 5-14

    This study was carried out to measure the concentrations of heavy metals of Lead and Zinc in muscle tissues of two species of (Scomberomorus commerson) and (Scomberomorus guttatus) in Bushehr seaport during summer 2015. 20 samples of Scomberomorus commerson and 20 samples of Scomberomorus guttatus were caught randomly from Bushehr seaport by using a gillnet. After biometry of the samples, the muscle tissues were separated and chemical digestion was done, then Lead and Zinc accumulation levels in muscles were measured using Graphite furnace atomic absorption instrument. Based on the obtained results the mean concentrations of Lead in muscle tissues of Scomberomorus commerson and Scomberomorus guttatus were calculated 0.349 ± 0.173 and 0.384 ± 0.132 mg/kg dry weight respectively and showed that there were no significant differences (P>0.05). Moreover, based on the obtained results the mean concentrations of Zinc in muscle tissues of Scomberomorus commerson and Scomberomorus guttatus were calculated 35.1 ± 11.855 and 40.8 ± 11.988 mg/kg dry weight respectively and showed that there were no significant differences (P>0.05). The results of this study revealed that the Lead metal concentration in muscle tissues of Scomberomorus commerson and Scomberomorus guttatus are lower than the levels permitted within the standards of World Health Organization (WHO), Food and Agricultural Organization (FAO), National Health and Medical Research Council (Australia) (NHMRC) and Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries (MAFF) but the Zinc metal concentration in muscle tissues of Scomberomorus commerson and Scomberomorus guttatus are higher than the levels permitted within the standards of Food and Agricultural Organization (FAO), and lower than the levels permitted within the standards of World Health Organization (WHO), National Health and Medical Research Council (Australia) (NHMRC) and Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries (MAFF). Therefore, additional researches are needed to evaluate any potential effluence of this fish consumption on human health.

    Keywords: Bioaccumulation, Lead, Zinc, Scomberomorus commerson, Scomberomorus guttatus, Bushehr seaport
  • Abbas Ahmadi * Pages 15-26

    Saline ares and marginal rangelands of Iran wetlands have a great role in supply forage for livestock qualitatively and quantitatively. In this study which carried out during 2011 and 2012, forage quality of four native halophyte and salt tolerant species included Puccinella bulbosa, and Aeluropus littoralis collected from Meighan saline rangelands near Arak (Markazi province), were investigated. Edible biomass of both species was sampled on three phonological stages (vegetative growth, full flowering and seed ripening). Forage quality indices such as Crude Protein (CP), Dry Matter Digestibility (DMD), Dry Matter Intake (DMI), Metabolizable Energy (ME), Acid Detergent Fiber (ADF), Neutral Detergent Fiber (NDF) and Phosphorus (P) were evaluated. The results showed significant differences (p<0.01) between species and phonological stages. According to Duncan mean comparison test, interaction effects of phonological stages and plant species on quality indexes were significant, too. In most of species, the CP and ME were decreased with progressing phonological stages while ADF and NDF, increased Aeluropus littoralis had the highest CP (14.46%) in vegetative stage while Puccinella bulbosa had the lowest CP (10.88%). Generally, Aeluropus littoralis exhibited the higher Relative Feeding Values (RFV=102.98), in comparison to Puccinella bulbosa. The results support the good potential of halophyte grasses of Iran inner wetlands as source of livestock fodders- suggesting supplementary feeding –saline areas improvement.

    Keywords: Nutritive value, Phenological stages, Halophyte, Relative feeding value, Mighan desert wetland
  • Nastaran Mollazadeh*, Meysam Mirsajjadi Pages 27-34

    Measuring the concentration of zinc and cadmium in the liver and muscle of black fish (Capoeta capoeta) of Sardabrood River (Mazandaran province) was conducted in spring of 1393. Fish samples were collected by using an electric shock from five selected stations. Muscle and liver tissues were analyzed by atomic absorption after preparation and chemical digestion. The highest accumulation of cadmium respectively in the stations 4 and 5 and the lowest concentration of metals in Station 1. The highest accumulation of cadmium in the liver of black fish respectively was in the stations 4 and 1 and the lowest was in Station 1 and 4, respectively. Checked variance based on Levene's test showed that cadmium in fish muscle tissue is on a constant variance (P> 0.05). variance based on the test leven black fish liver tissue showed that cadmium is a heterogeneous variance (P≤0.05) and zinc has been uniform variance (P> 0.05). Results of the sample analysis showed that heavy metal accumulation in the liver both black fish is more than muscle (P≤0.05). According to One Way ANOVA, significant difference was seen between the concentrations of cadmium and zinc in tissues (P> 0.05). The black fish heavy metals in muscle tissue are lower than the permissible limit of WHO and FAO standards.

    Keywords: Sardab, rood, Cadmium, Zinc, Liver, black fish (Capoeta capoeta)
  • Meh Gholamipoor, Mohammadreza Rahimibashar*, Abbasali Zamini Pages 35-44

    The international Anzali Lagoon has a significant role as a settlement at the southern part of Caspian Sea to purge the entrance of sewage water and conserve the aquatic resources and many fresh water rivers entered to it. The aims of this study was the determination of temporal and spatial variability of Chlorophyll a, nutrients and water physicochemical parameters in the 15 rivers at the utmost Anzali lagoon. The stations were selected at the nearest place of the rivers reaches to Anzali Lagoon. The sampling were done monthly from June 2012 to June 2013. The results shows that annual means (±SD) were, Chl.a 3/17±2/73µgl/L ,water depth 0.93m ,water temperature17.13oC ,secchi disk transparency 19/6±3/79cm, DO 7/39±0/53 mg/L , pH 7/82±0/27 , TP 0/25±0/19 mgl/L , TN 1/61±0/45 mg/L ,BOD58.16±1.88,Fe 1.56±.13 mg/L and Mn 11.94±0.07 mg/L. The highest levels of nutrients were in the rainy seasons; on the contrary the highest level of Chlorophyll a was in summer and winter. The results showed that entering nutrients to Anzali Lagoon was in high amount and it was depended on temperature and precipitation.

    Keywords: Anzali Lagoon, Physical, Chemical factors, Nutrients, Chlorophyll a, Rivers Estuary
  • Narges Mooraki*, Babak Moghadasi, Hamed Manoochehri, Reza Changizi Pages 45-58

    The spatial distribution of benthic foraminiferal assemblage of Nayband Bay and Haleh Estuary, North-West of the Persian Gulf, was explored for the first time during March 2011 to March 2012. The most abundant benthic foraminifera species which were found in the studied area include Ammonia beccarii, Eponides repandus, Quinqueloculina sp., Elphidium sp. The two most abundant species belongs to Rotaliidae family.  The specimen groups presented in the studied area were somehow the same, and their relative abundance did not vary tremendously in sites consisting of foraminifera assemblages.  The relationship between spatial pattern of foraminifera assemblages and ambient factors (i.e. sediment grain size distribution, sediment organic content, heavy metals contents) was measured. Background enrichment indices, contamination factor and contamination degree, were used to assess the health status in the studied area based on Nickel, Lead, Cadmium and Mercury contents of the sediments. Background enrichment indices showed that the health of Jafari Creek has not altered over time due to the constant discharge of industrial wastes to the ecosystem. The concentration of four measured elements was lower than the permitted concentrations announced by NOAA و ISQG.  The BIO-ENV analysis identified a negative relationship -0.32 between the concentration of assessed metals and foraminifera assemblages.

    Keywords: Foraminifera, Spatial pattern, Contamination Degree. Contamination Factor
  • Hossein Daneshyar, Navid Ghanavati Pages 59-68

    This study was performed with aims to determine the concentration of lead, nickel and mercury in muscle of three species of Boleophthalmus dussumieri, Sardinella melanura and Otolithes ruber in Khor Mousa area in summer of 2013. Water sampling was performed from intervals of 0, 150, 300, 450 and 600 meters from the output effluent of Bandar Imam petrochemical factory in triplicate. Compound sample it was prepared with 30 numbers of each species at the nearest of outlet. Muscle tissue isolated and with wet method digested and then its heavy metals was analyzed by using atomic absorption. The results of experiment showed that mean concentration of Pb, Ni and Hg in water samples were respectively 76.98, 168.72 and 0.873 µg/lit, that the concentration of Hg was exceeded from the normal range by the WHO (World Health Organization) standard. According to the test results in muscle tissue, mean concentration of Pb was respectively 632±2.52, 441±7.34 and 389±7.94 µg/kg dry mater and Hg was respectively 9.91±0.58, 19.5±2.93 and 47.1±1.48 µg/kg dry mater, that these concentrations were less than the standard limit of WHO and FDA (Food and Drug Administration). Also, the concentration of Ni was determined respectively 497±7.234, 602±4.16 and 972±8.14 µg/kg dry mater that was more than the standard limit of WHO.

    Keywords: Heavy Metals, Muscle, Boleophthalmus dussumieri, Sardinella melanura, Otolithes ruber
  • Pages 69-83

    As result of population growth, natural resource using have increased and biodiversity has decreased. The high rate of extinction has caused to more attention to vital values of species and this has led to protective measures in protective areas. Jazmorian is a seasonal wetland in the western Sistan and Balochestan province. It protects a lot of wildlife species, especially bird’s community in south east of Iran. In order to effective conservation of wildlife communities in Jazmorian wetland, the map of areas with high protected priority was created. At the first, land use and land cover map, was produced using Landsat 5, TM sensor image for April, 2010 using hybrid image classification method. For determining area with high conservation value, criteria’s were determined with collecting expert and local people idea using Delphi method and criteria’s were determined as four class distance from roads, residential areas, deep water and vegetation. AHP method was used to determine the criteria’s weight. For each criteria, distance maps were produced and then FUZZY functions were determined and turned to fuzzy maps. Then using multi-criteria evaluation and with weighted linear combination method, Fuzzy layers were combined and area with high conservation priority (safe zone area) were determined. Some area with lower than 10 hectares, which didn’t have effectiveness for proper protection management, using filtering method were removed. Finally near 10 percent of study area were determined as safe zone.

    Keywords: Jazmourian wetland, Protection, Multi Criteria Evolution, Fuzzy, Safe zone