فهرست مطالب

نشریه اکوبیولوژی تالاب
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 25، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرخنده شمالی زاده، سیده سولماز دشتی، کاظم حمادی صفحات 5-20

    گردشگری پدیده ای است که از گذشته های دور موردتوجه جوامع انسانی بوده و برحسب نیازهای متفاوت اجتماعی و اقتصادی به پویایی خود ادامه داده است و رشد این صنعت در هر کشور نیازمند راهبرد مناسب و برنامه ریزی مدیریتی موثر است. این پژوهش باهدف تدوین برنامه راهبردی طبیعت گردی در دریاچه سدر دز در سال 1392-1393 صورت پذیرفت. بدین منظور در نخستین گام به شناسایی عوامل داخلی (نقاط ضعف و قوت) و عوامل خارجی (فرصت ها و تهدیدات) پرداخته شد. سپس عوامل داخلی و خارجی در قالب جداول ارزیابی عوامل داخلی (IFE) و ارزیابی عوامل خارجی (EFE) نمره دهی و وزن دهی شدند. جهت وزن دهی عوامل داخلی و خارجی از فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و نرم افزار Super decision استفاده گردید. ماتریس IFE با امتیاز 793/2 بیانگر این بود که توسعه اکوتوریسم دریاچه سد دز دارای نقاط قوت بیشتری نسبت به ضعف های موجود و EFE با کسب امتیاز 582/2 بیانگر وجود فرصت های بیشتری نسبت به تهدیدها بود. نتایج به دست آمده موید آن است که محدوده تحت بررسی به منظور توسعه طبیعت گردی در جدول برنامه ریزی راهبردی د ر شرایط تهاجمی (استراتژی SO) قرار می گیرد و بر اساس تحلیل QSPM، استراتژی (SO2) معرفی توانایی و پتانسیل بالای گردشگری دریاچه سد دز جهت افزایش سرمایه گذاری بخش خصوصی و دولتی با امتیاز 028/2 بهترین استراتژی جهت اجرای استراتژی تهاجمی در نظر گرفته شد. در ادامه ماتریس فرامن بر اساس اولویت های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و اکولوژیکی منطقه موردمطالعه تکمیل و پس از بارگذاری هر یک از گزینه های توسعه، راهبرد بهره گیری بهینه و هدفمند از افزایش انگیزه در افراد جوامع محلی و NGO ها جهت مشارکت با سازمان‏های مسئول در امر گردشگری، جهت جلب گردشگر طبیعت و راهنمایی گردشگران داخلی و خارجی با امتیاز ماخوذه 90 به عنوان مهم ترین راهبرد پیشنهادی توسعه طبیعت گردی در منطقه موردمطالعه پیشنهاد گردید. درنهایت با توجه به برخورداری منطقه از توانمندی ها و قابلیت های طبیعت گردی، جهت پیاده کردن هر راهبرد مدیریتی در راستای توسعه پایدار نیازمند تعیین چارچوب برنامه ریزی، نظارت و حمایت مستمر می باشد. هم چنین برای نیل به تحقق اهداف و توسعه گردشگری دریاچه سد دز، تلاش برای جذب همکاری همه جانبه ادارات و سازمان های دولتی و خصوصی مرتبط با طبیعت گردی منطقه پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، طبیعت گردی، AHP، ماتریس فریمن، سد دز
  • مریم فلاحی کپور چالی، مریم شاپوری، سارا منصوری صفحات 21-32
    شناسایی و فراوانی گردان تنان در تالاب انزلی و منطقه مصبی و دریای خزر در طی 7 ماه با فواصل 45 روز از اسفند ماه سال 1389 تا شهریور ماه سال 1390 مطالعه شد. این تحقیق در پنج ایستگاه نمونه برداری شامل سه ایستگاه در تالاب (در منطقه ورودی تالاب غرب، سرخانکل و نهنگ روگا) ، یک ایستگاه در مصب و یک ایستگاه نیز در دریای خزر بررسی شد. نمونه برداری با استفاده از لوله پولیکا و برداشت آب به حجم 30 لیتر و فیلتر کردن آن به وسیله تور پلانکتون گیر 30 میکرون انجام شد. طبق نتایج حاصله از شاخه گردان تنان (Rotatoria) ، 30 جنس شناسایی شد که جنس های Brachionus، Keratella و Polyarthra غالب و نشان دهنده شرایط یوتروفیک تالاب انزلی بودند. فراوانی گردان تنان در ایستگاه ورودی تالاب غرب با 757 عدد در لیتر و در ایستگاه سرخانکل با 749 عدد در لیتر حداکثر بود. اطلاعات حاصل نشان داد شاخه زئوپلانکتونی گردان تنان در فروردین ماه حداکثر فراوانی خود را دارا بود که این عدد 497 عدد در لیتر برآورد شد. به طور کلی حداکثر فراوانی گردان تنان در مقایسه با دریا و مصب، مربوط به ایستگاه های تالاب انزلی بوده است. پس از تالاب فراوانی در ایستگاه مصب بیشتر بوده و در ایستگاه دریای خزر فراوانی بسیار اندکی داشتند. نتایج آماری آنالیز واریانس یک طرفه داده ها نشان داد که میانگین فراوانی شاخه زئوپلانکتونی گردان تنان در ایستگاه های مختلف با هم اختلاف معنی دار دارند. میان فاکتورهای فیزیکوشیمیایی و فراوانی گردان تنان ارتباط وجود دارد، به این صورت که افزایش دما و pH و اکسیژن آب سبب افزایش فراوانی این موجودات شده و بالعکس افزایش هدایت الکتریکی باعث کاهش آن ها گشته است.
    کلیدواژگان: تالاب انزلی، گردان تنان، دریای خزر، مصب، فاکتورهای فیزیکوشیمیایی
  • مریم مروت دوست انارکی، سام حائری پور، رضا امیرنژاد صفحات 33-43
    به دلیل اهمیت سفیدرود که به عنوان مهم ترین و باارزش ترین منابع تامین آب شرب، کشاورزی و محیط زیست آبزیان در استان گیلان محسوب می شود، لذا بررسی کیفیت آب این رودخانه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این تحقیق باهدف بررسی کیفیت و توان خودپالایی رودخانه سفیدرود در محدوده شهرستان رودبار و همچنین وضعیت کیفی آن برای مصارف شرب، بهداشت و کشاورزی انجام شده است. برای این منظور تغییرات کیفی آب در طی ماه های اسفند 1391 تا بهمن 1392 (12 ماه) در 4 ایستگاه در طول رودخانه سفیدرود در محدوده موردمطالعه موردسنجش قرار گرفت. در این پژوهش درمجموع 48 نمونه به صورت ماهانه برداشت گردید. پس از تجزیه و تحلیل داده های میدانی به دست آمده و محاسبه شاخص کیفیت آب، بهترین شاخص کیفی آب در ایستگاه خروجی سد سفیدرود در اسفندماه با مقدار 84 دیده شد و بدترین شاخص کیفی در ایستگاه گنجه در آبان ماه با مقدار 58 ملاحظه گردید. میانگین شاخص WQIدر رودخانه سفیدرود در محدوده موردمطالعه 19/69 و در محدوده متوسط قرار دارد. همچنین از ایستگاه خروجی سد سفیدرود تا ایستگاه نزدیک سد تاریک در طول مسیر رودخانه به دلیل ورود حجم بالایی از انواع مختلف فاضلاب ها کاهش کیفیت محسوسی دیده می شود که وضعیت آن را برای شرب و کشاورزی نامطلوب می سازد و به طوری که رودخانه توان خودپالایی خود را در ایستگاه های پایین دست ازدست داده و بر میزان آلودگی آن افزوده شده است.
    کلیدواژگان: سفیدرود، کیفیت آب، خودپالایی، پارامترهای کیفیت و WQI
  • منیره فئید، هادی بابایی، علی عابدینی صفحات 45-54
    هدف از این مطالعه، بررسی برخی شاخص های میکروبی و فیزیکوشیمیایی آب رودخانه های مرتبط به تالاب انزلی و مقایسه آن با استانداردهای بین المللی است نمونه برداری ها در فصول تابستان و پاییز سال 1390 و به طور ماهیانه انجام پذیرفت. برای جداسازی میکروارگانیسم های هتروتروف از محیط های پلبت کانت آگار، انتروکوکها از محیط KF و برای کلی فرم ها و اشرشیاکلی از ECC کروم آگار ومک کانگی آگار استفاده گردید و پس از 48 تا 72 ساعت در انکوباتور با دمای 30 درجه سانتی گراد شناسایی و شمارش گردیدند؛ و فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب نیز بررسی گردید. بیشترین میزان میانگین تغییرات لگاریتمی در کل باکتری ها (cfu/ml 07/7) ، توتال کلی فرمی (cfu/ml 537/6) ، کلی فرم مدفوعی (cfu/ml 96/4) و استرپتوکوک مدفوعی (cfu/ml 649/3) در ایستگاه شماره 6 (رودخانه پیربازار) در فصل تابستان بوده است (P<0. 05). در این تحقیق ، میزان NO2 میلی گرم بر لیتر در آب ایستگاه ها بیشتر از حد مجاز استاندارد EPA بوده است اما NO3 و NH4 و PO4 میلی گرم برلیتر در محدوده مجاز بود. میزان باکتری های کلی فرمی و کلی فرم های مدفوعی و انتروکوک در بسیاری از ایستگاه ها بسیار بالا و بیشتر از حد مجاز استاندارد بود. بالا رفتن دمای محیط، رشد جمعیت شهری در نزدیک تالاب ها و ورود فاضلاب ها از دلایل اصلی افزایش بار آلودگی در تالاب انزلی است.
    کلیدواژگان: تالاب، کلی فرم، اشرشیاکلی، انتروکوک
  • حمیدرضا پورخباز، شهرام یوسفی خانقاه، فرهاد صالحی پور صفحات 55-66
    تالاب ها با ارائه بسیاری از خدمات ازجمله جلوگیری از سیل، طوفان و حفظ کیفیت آب، زیستگاه حیات وحش و کنترل فرسایش خاک حائز اهمیت هستند. بررسی تغییرات تالاب ها یکی از نیازهای اساسی در مدیریت و ارزیابی از منابع طبیعی است. هدف از انجام این تحقیق بررسی و مقایسه تغییرات تالاب بین المللی شادگان طی دو دهه گذشته است. بدین منظور روند تغییرات این تالاب و پدیده های مختلف مرتبط با آن با استفاده از تصاویر ماهواره لندست در محیط نرم افزار (7/4) ENVI به کمک روش طبقه بندی نظارت شده و الگوریتم شباهت طی یک دوره زمانی24 ساله (2013 – 1990) بررسی گردید. نتایج نشان می دهد که مساحت تالاب طی سال های 1990 تا 2003 به دلیل پدیده خشک سالی و افزایش فعالیت های انسانی به میزان 5/8 درصد کاهش یافته و از سال 2003 تا 2013 به دلیل ورود بار آلودگی ناشی از زهاب های کشاورزی و واحدهای صنعتی و بروز پدیده تغذیه گرایی، افزایش 5/6 درصدی در مساحت پوشش گیاهی بخش آب دار تالاب رخ داده است. در این راستا جلوگیری از ورود انواع آلودگی ها و تضمین کیفیت آب تالاب شادگان از طریق تدوین استاندارد‏های مناسب برای کیفیت آب تالاب پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت تالاب شادگان، کاربری اراضی، تصاویر ماهواره ای، طبقه بندی نظارت شده
  • صادق قاسمی، رویا مافی غلامی صفحات 67-80
    هدف از این مطالعه که در سال 1393 انجام گرفت، بررسی استفاده از خاک اره درخت کنار به عنوان جاذبی ارزان قیمت جهت حذف کادمیوم از پساب می باشد. آزمایش ها در سیستم ناپیوسته انجام شد و تاثیر پارامترهای pH، مقدار جاذب، زمان تماس و غلظت اولیه کادمیوم جهت جذب کادمیوم مورد بررسی قرار گرفت. از متداول ترین ایزوترم ها و سینتیک های جذب برای بررسی جذب کادمیوم و سرعت واکنش استفاده شد و هم چنین خصوصیات مورفولوژی خاک اره درخت کنار قبل و بعد از فرآیند جداسازی با استفاده از دستگاه میکروسکوپ الکترونی روبشی تعیین گردید. با توجه به نتایج، حداکثر راندمان جذب کادمیوم 33/98 درصد است که در pH و زمان تماس 5 و 30 دقیقه و مقدار جاذب 10 گرم در لیتر به دست آمد. با افزایش غلظت اولیه کادمیوم مقدار ماده جذب شده به ازای هر گرم جاذب افزایش، ولی درصد حذف کاهش یافت. ایزوترم لانگمویر بیش ترین تطابق را با داده های این مطالعه نشان داد. آنالیز سینتیک نشان داد که جذب کادمیوم با مدل سینتیکی جذب مرتبه دوم مطابقت دارد (1R2=). با توجه به راندمان بالای حذف کادمیوم توسط خاک اره درخت کنار می توان از این روش به عنوان جاذبی نسبتا کارآمد و ارزان قیمت برای جذب کادمیوم استفاده نمود.
    کلیدواژگان: حذف کادمیوم، خاک اره درخت کنار، سینتیک جذب، ایزوترم جذب
  • منصور جعفربیگلو، عبدالکریم ویسی، ایثار نورایی صفت، سیروس نادری صفحات 81-92
    تالاب ها به دلیل ویژگی های منحصربه فرد جزء مهم ترین و درعین حال حساس ترین اکوسیستم ها به شمار می روند. به علت سیستمی بودن ساختار تالاب هرگونه تغییر در شرایط محیطی بخصوص اقلیم و کاربری اراضی باعث ایجاد تغییرات در تالاب ها می شود. تالاب های ایران در چند دهه گذشته به علت رخداد خشکسالی های متعدد و دخالت های انسانی در معرض نابودی قرارگرفته اند. تالاب هشیلان به عنوان یک تالاب منحصربه فرد که در منابع مختلف از آن تحت عنوان سوءتفاهم جغرافیایی یادشده، در مرکز استان کرمانشاه واقع شده و آب آن از آبخوان های کارستی کوهستان خورین تامین می شود. در این پژوهش از داده های بارش، دبی و نقشه های توپوگرافی و تصاویر ماهواره ای لندست استفاده شده است. هدف از این پژوهش ارزیابی تاثیر خشکسالی های کوتاه مدت بر تالاب هشیلان و شناسایی دلیل آسیب پذیری بالای این تالاب نسبت به خشکسالی کوتاه مدت است. در این راستا ابتدا با استفاده از شاخص SPI سال 1386 به عنوان سال خشکسالی حاد انتخاب و تصاویر ماهواره ای لندست مربوط به یک سال قبل و بعد از خشکسالی (1385-1387) در دوره کم آبی تالاب انتخاب گردیدند. به منظور برآورد میزان تغییرات سطح تالاب در اثر خشکسالی از روش تشخیص بصری تغییرات و نسبت گیری طیفی (NDVI) در سال های موردنظر استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که وسعت تالاب نسبت به سال قبل از خشکسالی 47% کاهش یافته است. بررسی ژئومورفولوژی کارست منطقه و شرایط هیدروژئولوژیکی چشمه های کارستی نشان دهنده ی توسعه یافته بودن آبخوان های کارستی منطقه، حجم ذخیره دینامیکی کم و زمان مرگ کوتاه آن ها هست. تیپ آب چشمه سبزعلی بیکربناته بوده و دارای منشا کارستی می باشد. دلیل اصلی حساسیت بالای تالاب هشیلان نسبت به وقوع خشکسالی توسعه یافته بودن ژئومورفولوژی کارست و سیستم کارستی آبخوان های تغذیه کننده تالاب بوده که به علت غلبه جریان مجرایی و حجم ذخیره دینامیکی کم و ضریب مرگ کوتاه به شدت در مقابل کاهش بارش حساس می باشند.
    کلیدواژگان: آبخوان کارستی، خشکسالی، سنجش ازدور، تالاب هشیلان
  • مجتبی علیشاهی، اسماعیل عبدی، تکاور محمدیان صفحات 93-101
    در این تحقیق سمیت حاد سم علف کش آترزین در چهار گونه ی ماهی بومی استان خوزستان، شامل ماهی بنی Mesopotamichthys sharpeyi ، شیربت Tor grypus، عنزه Luciobarbus esocinus و گطان Luciobarbus xanthopterus موردبررسی قرار گرفت (پاییز 1392، آزمایشگاه بخش بهداشت و بیماری های آبزیان دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز). بدین منظور از روش استاندارد OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) جهت تعیین سمیت حاد آترزین در چهار گونه ماهی استفاده گردید. هرگونه ماهی در مجاورت حداکثر هشت غلظت متوالی از سم علف کش آترزین در سه تکرار (مجموعا 24 آکواریوم) و به مدت 96 ساعت قرار داده شده و تلفات به صورت روزانه ثبت گردید. داده های به دست آمده با نرم افزار Probit آنالیز شد. نتایج مشخص ساخت که آترزین برای هر چهار گونه فوق ماده ای سمی است و سمیت آن هم با افزایش غلظت و هم با افزایش مدت مجاورت افزایش می یابد ولی میزان حساسیت به این سم در بین گونه های مختلف موردبررسی تفاوت های معنی داری را نشان دادند، بطوریکه سمیت حاد بر اساس LC50 96 ساعته، در مورد ماهی عنزه کمترین میزان (بالاترین غلظت) معادل 21±142 میلی گرم در لیتر به دست آمد که نشان دهنده مقاومت نسبتا خوب این گونه به سم آترزین است. درصورتی که مقاومت بنی و شیربت کمتر از عنزه و مشابه یکدیگر به ترتیب برابر 14±60 و 11±65 ثبت گردید. بالاترین حساسیت نسبت به این سم را ماهی گطان با LC50 به میزان 3±9 میلی گرم در لیتر نشان داد. با توجه به نتایج فوق می توان گفت علیرغم اینکه این چهار ماهی بومی ازنظر زیست شناسی و طبقه بندی ماهی های بسیار مشابه می باشند ولی تفاوت زیادی بین حساسیت آن ها به سم علف کش آترزین وجود دارد، و عنزه بیشترین مقاومت و گطان بیشترین حساسیت را نسبت به این سم دارند. لذا با توجه به میزان بالای مصرف این سم در استان و توصیه می شود در بازسازی ذخایر ماهیان بومی در منابع آبی استان خوزستان، بیشتر از گونه هایی همچون عنزه که مقاومت کلی بیشتری به این سم دارند، استفاده گردد.
    کلیدواژگان: آترزین، ماهیان بومی، استان خوزستان، سمیت حاد
|
  • Pages 5-20

    Tourism is the phenomenon of the distant past of human societies. According to the different needs of social and economic dynamism and growth of the industry in the country has continued its strategy requires proper planning and effective management. The aims to develop a strategic plan for ecotourism in Dez dam Lake was conducted in 2013-2014. For this purpose, the first step is to identify internal factors (strengths and weaknesses) and external factors (opportunities and threats) were examined. Then internal and external, with circumstance, internal factors evaluation tables (IFE) and assess external factors (EFE) were scored and weighted. For weighting internal and external to the analytic hierarchy process (AHP) and Super decision software was used. IFE matrix with a score of 2.793 indicates that the development of ecotourism Dez Lake has more strengths than weaknesses and EFE points to 2.582, indicating there are more opportunities than threats. The results indicated that the area under study to develop ecotourism in the table in terms of offensive strategic plan (strategy SO) is based on the analysis QSPM, strategy (SO2) introduces the potential of the tourism for the capital increase of Dez dam public and private sectors with a score of 2.028 was considered the best strategy to implement an aggressive strategy. According to Freeman matrix, based on the priorities of economic, social, cultural and ecological study area and after completion of loading of each of the options developed, optimized and targeted strategy to take advantage of the incentive for people to engage with the local communities and NGO's responsible tourism, nature tourism and tips to attract domestic and foreign tourists with 90 survey rated as the most important strategy for ecotourism development in the study area was proposed. Finally, according to area capabilities and potentials for ecotourism, to aim implement the each management strategy for sustainable development requires a planning, monitoring and continuous support.To achieve the goals of tourism development in Dez Dam, trying to attract the cooperation of public and private agencies and organizations related to the nature area is recommended.

    Keywords: Strategic Planning, Ecotourism, AHP, Freeman Matrix
  • Maryam Falahi Kapour Chali, Maryam Shapoori, Sara Mansori Pages 21-32
    The identification and density of Rotatoria of the Anzali wetland and estuary region of Caspian Sea was studied for a period of seven months with an interval period of 45 days periods from February 2010 to September 2011. Five sampling stations were selected for this study, three stations in the Anzali wetland, one station in the estuary region, and another station in the Caspian Sea. Sampling was done with using Polica pipe and suction system for 30 liters and filtering it by plankton net with 30 micron mesh size. The results showed that thirty geneses identified from phylum of Rotartoria that three genus Brachionus, Keratella and Polyarthra were dominant and this result showed eutrophic conditions of the Anzali wetland. It is evident from this study that maximum numbers of the phylum Rotifera were seen in entrance western basin station with 757 numbers in liter and Sorkhankol station with 749 numbers in liter. Results of this study showed that number of two phylum of Rotatoria in February were higher than those in other months; this number was 497 numbers in liter. Also the highest density of Rotatoria to compare with estuary region and Caspian Sea was in the Anzali wetland, after that density in the estuary region was higher than Caspian Sea. The lowest density was in the Caspian Sea. Statistical analysis showed that average density of phylum of Rotatoria in different stations had meaningful differences. Relation between chemical-physics parameters and density of Rotatoria showed that increase dissolves oxygen and pH and water temperature caused increase density of them and increase salinity caused decrease density of them.
    Keywords: Anzali wetland, Rotatoria, Caspian Sea, Estuaryregion, physico, chemical parameters
  • Pages 33-43
    Due to the important values of Sefidroud as the most important and valuable drinking water source, agriculture, and aquatic environment in Guilan province, the study of water quality of this river is necessary. This research has been done with the purpose of studying the quality and the potential for self-purification of this river in Roudbar and also its quality status for drinking water, hygiene and agriculture. For this purpose, the water quality changes during the months of February, 2013 to January, 2014 (12 months) has been measured in four different stations along the river. The total number of 48 samples has been taken monthly. After the analysis of the obtained data and the calculation of the water index, the best water quality index in the discharging station of Sefidroud Dam has been observed in February with the amount of 84 and the worst water quality index was 58 in Ganje Station in October. The mean of WQI in Sefidroud in studied area was 69/19, which was in the mid-range. Also, from the discharging station to the station near the Tarik Dam, a visible quality loss was observed due to entering a high amount of different types of sewage into the water. This actually makes this water inappropriate for drinking and agriculture. The river has lost its potential for self-purification in downstream stations and also has increased its pollution.
    Keywords: Sefidroud, Water Quality, self, purification, Quality Parameter, WQI
  • Monireh Faeeid, Hadi Babaei, Ali Abedini Pages 45-54
    The aim of this investigatin is study of some biological and physico-chemical parameters of the river water into the Anzali wetland and comparison with international standards.The Samples collected in the summer and fall of 1390 and conducted monthly.Heterotrophic microorganisms were isolated in plate count agar, enterococci in kf agar and coliforms and E. coli in Chromagar ECC agar and Maccangi agar. After 48 to 72 hours of incubation at 30 ° C were identified and counted. Water physicochemical parameters were also studied and noted. Most of the logarithmic mean change in total bacteria (7.07 cfu / ml ), total coliform (6.537 cfu / ml), fecal coliforms (4.96 cfu / ml ) and fecal streptococci (3.649 cfu / ml) at station No. 6 (river Pir Bazar ) was in summer(P
    Keywords: Anzali wetland, coliforms, Escherichia coli, Enterococcus
  • Hamid Reza Pourkhabbaz, Shahram Yusefi Khanghah, Farhad Salehipour Pages 55-66
    Wetlands provide many values including flood prevention, water quality and wildlife habitat protection and soil erosion control. Detection of Changes in wetland is one of the basic requirements in management and assessment of natural resources. The purpose of this study is to evaluate and compare changes of the Shadegan International Wetland over the past two decades. Therefore, changes trend in the wetland and different phenomena with associated to it have been studied by Landsat images in Software Environment ENVI(4.7) using supervised classification and similarity algorithm methods over a 24 years period (2013-1990). Results show that the wetland area has decreased 8.5 percent during the 1990 to 2003 and 6.5 percent increase can be seen in the vegetation area of wetland from 2003 to 2013 Because of entering pollution load due to drainage water from agricultural and industrial units and outbreak of eutrophication. In this context, it is recommended preventing the entry of pollutants and ensuring water quality of Shadegan wetland by legislation property standards for water quality of the wetland.
    Keywords: Shadegan wetland management, Land use, Satellite images, Supervised classification
  • Sadegh Ghasemi, Roya Mafigholami Pages 67-80
    The objective of this study, which took place in the year 2014 is the analysis of using Ziziphus sawdust as a cheap adsorbent for the removal of cadmium from effluents. The experiments were conducted in batch system and the effect of pH, the amount of adsorbent, contact time and the initial concentration of cadmium were examined. The most common isotherms and kinetics of adsorption were applied to analyze cadmium adsorption and the reaction rate; also the morphological characteristics of Ziziphus sawdust were determined before and after the separation process by using scanning electron microscope (SEM). According to the results, the maximum efficiency of cadmium adsorption was 98.33% which was obtained in pH of 5 and contact time of 30 minutes and 10 g/L of adsorbent. With the increase of initial concentration of cadmium, the amount of the adsorbed metal increased, but the removal percentage decreased. Langmuir isotherm showed the highest consistency. The analysis of kinetic indicated that cadmium adsorption is consistent with the second-degree kinetic adsorption model (R2=1). According to the high efficiency of cadmium removal by the sawdust of Ziziphus, this method can be used as an efficient and cheap way for the removal of cadmium.
    Keywords: Cadmium Removal, Sawdust of Ziziphus, Adsorption Kinetic, Adsorption Isotherm
  • Mansur Jafarbigloo, Abdolkarim Veysi, Isar Nuraeesefat, Sirus Naderi Pages 81-92
    Wetlands are considered one of the most important and most sensitive ecosystems due to their unique features. However, due to their systematic structure any change in the environmental conditions, particularly in climate and land use, changes the wetlands. In the last few decades, wetlands of Iran are being destructed due to the occurrences of droughts and human interference. Hashilan Wetland, which is located in Kermanshah, is a unique wetland and has been cited as a geographical irony in the literature. Its water is supplied by the Karstic aquifers of Khourin Mountains. In this research, raining data, recharge data, topographic maps, were used. This research aims at evaluating the effects of short-term droughts on the Hashilan wetland, and identifying the causation of its high vulnerability to short-term droughts. In this respect, first the 2007 year was chosen acute drought year using SPI, and the Landsat satellite images of years before after the drought year (2006 and 2008) in the period of water shortage were chosen. Visual change detection approach and NDVI in the respected years were used for the estimating the rate of change for the wetland surface due to drought. Results indicate that the extention of wetland has decreased by %47 with respect to previous year. The investigation of the Karst geomorphology of the region and hydrological conditions of the Karstic spring indicated the developed nature of the Karstic aquifers of the region, the low storage dynamic volume, and their short existence. The type of spring water of Sabzali is bicarbonate and has a Karstic origin. The main reason for the high sensitivity of the Hashilan wetland to drought is the developed nature of the Karstic geomorphology and Karstic system of wetlands’ feeding aquifers. These Kartic aquifers are sensitive due to the dominant conduit flow, low storage dynamic volume, and short-term existence against the reduced level of raining.
    Keywords: Karstic aquifer, Drought, Remote sensing, Hashilan wetland
  • Mojtaba Alishahi, Esmaeil Abdi, Takavar Mohamadian Pages 93-101
    In this study the acute toxicity of herbicide, Atrazine, in four native fish of Khouzestan province including: Mesopotamichthys sharpeyi, Torgrypus, Luciobarbus esocinus and Luciobarbus xanthopterus were evaluated. For this purpose the "Organization for Economic Cooperation and Development" OECD method were used. Briefly each fish species were exposed to eight serial concentration of atrazine in triplicates (total of 24 aquariums) for 94 hours. Fish mortality were recorded daily in each concentration and data analysed with Probit software. Results showed that atrazine is toxic for all treated fish and its toxicity increased along with atrazine concentration as well as extension of exposure duration. The sensitivity of four tested fish to atrazine were significantly different (P
    Keywords: Atrazine, native fish, Khouzestan, acute toxicity