فهرست مطالب

نشریه اکوبیولوژی تالاب
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 24، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیما سفیدیان، عبدالرسول سلمان ماهینی، سید حامد میرکریمی، نوروز علی میرکریمی صفحات 5-22
    بسیاری از گیاهان تالاب توانایی تحمل طیف وسیعی از شرایط آب شناختی را دارند و ممکن است در مناطق غیر تالابی نیز به خوبی رشد کنند. ازاین رو، شاخصی به نام شاخص گیاهان تالابی تعریف شده است که بر اساس آن، گیاهان در تالاب ها به طبقاتی تقسیم می شوند که هرکدام نشان دهنده نیاز آبی و انتشار آن هاست. تهیه نقشه پوشش گیاهی بر اساس شاخص تالاب، یکی از معیارهای مهم در مرزبندی اکولوژیکی تالاب است. تالاب بین المللی آلاگل از دسته تالاب های داخل خشکی به حساب می آید و یکی از کانون های زادآوری پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی است. پهنه ی آبی این تالاب در فصول مختلف متغیر است. رطوبت خاک این تالاب از مناطقی که به طور دائم تحت آب گرفتگی هستند تا محدوده ای که فقط خاک آن اشباع شده و یا در زمان نسبت کوتاهی در طول فصل رشد آب گرفته می شود متغیر است. گرچه برخی از گونه های گیاهی تنها در رویشگا هی که در تمام طول سال مرطوب است رشد می کنند، سایر گونه های گیاهی با درجات مختلف وابستگی به رطوبت در محیط تالابی و پیرامون آن سازگاری و تکامل یافته اند. در این پژوهش، ابتدا به کمک شاخص NDVI، محدوده های کلی پوشش گیاهی تالاب در ساحل و پیرامون آن شناسایی شد. سپس، گیاهان غالب و نماینده وضعیت تالابی در تابستان و پاییز 1390، به کمک نمونه گیری در منطقه شناسایی شدند. درنهایت، با استفاده از طبقه بندی نظارت نشده (ISOCLUST) و طبقه بندی نظارت شده (MAXLIKE) و بر اساس شاخص گیاهان تالابی، سه طبقه پوشش گیاهی تالابی از میان هفت طبقه اراضی شناسایی شد. نقشه پوشش گیاهی بر اساس شاخص گیاهان تالابی، یکی از معیارهای موردنیاز در فرآیند مرزبندی اکولوژیکی تالاب است. ارزیابی طبقه بندی برای دقت در مرزبندی اکولوژیک تالاب سودمند است و در حل تعارض میان حفاظت از تالاب و سایر کاربری های هم جوار کمک شایانی خواهد نمود.
    کلیدواژگان: شاخص گیاهان تالابی، نقشه پوشش گیاهی، NDVI، طبقه بندی، ISOCLUST، MAXLIKE
  • فروزان فرخیان، نوال هردانیان، سولماز دشتی صفحات 23-32
    محیط زیست و لزوم حفاظت از آن در دهه های اخیر مورد توجه جدی کلیه افراد و مجامع بین المللی و جهانی قرار گرفته است. در این راستا محیط های بیولوژیکی بین المللی و مناطق حفاظت شده خصوصی اصولا جزء واحدهای حفاظتی درنظر گرفته می شوند و بهترین مناطق برای ایجاد اکوتوریسم هستند. تالاب ها به دلیل برخورداری از انواع منابع طبیعی، دارای اهمیت اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی بالایی می باشند. در این میان، تالاب شادگان با اهمیت بین المللی به عنوان وسیع ترین تالاب ایران، در جنوب جلگه خوزستان واقع شده است. پژوهش تحلیلی توصیفی پیش رو با هدف بررسی نقاط قوت، ضعف و هم چنین فرصت ها و تهدیدهای ناشی از ایجاد و توسعه صنعت اکوتوریسم در منطقه مورد مطالعه به تحلیل نظرات ارائه شده توسط گردشگران و کارشناسان در سال 1392 پرداخت. بدین منظور در نخستین گام به شناسایی عوامل داخلی (نقاط ضعف و قوت) و عوامل خارجی (فرصت ها و تهدیدها) پرداخته شد. سپس عوامل داخلی و خارجی در قالب جداول ارزیابی عوامل داخلی (IF) و عوامل خارجی (EFE) نمره دهی و وزن دهی شدند. به منظور وزن دهی عوامل داخلی و خارجی از فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و نرم افزار Super decision بهره گیری شد. یافته ها نشان داد که به منظور توسعه اکوتوریسم تالاب شادگان می بایست مجموعه ای از راهبرد ها از نوع راهبرد های تدافعی مورد توجه قرار گیرد که براساس ماتریس QSPM، راهبرد تدوین برنامه های خاص جهت معرفی جاذبه های گردشگری تالاب با امتیاز 991/1 مهم ترین راهبرد تدافعی قلمداد گردید.
    کلیدواژگان: راهبرد، اکوتوریسم، تالاب شادگان، SWOT، AHP
  • غلامرضا بناگر، حسین علی پور، مهدی حسن پور، سمانه گل محمدی صفحات 33-42
    برای اغلب افراد، رژیم غذایی مسیر اصلی قرار گرفتن در معرض فلزات است، به طوری که خطر ارزیابی این عناصر برای انسان از طریق مصرف رژیم غذایی مهم است. برای این منظور، در سال 1391 غلظت فلزات سرب و کادمیوم در عضله دو گونه ماهی کفال طلایی (Liza auratus) و کفال پوزه باریک (Liza Saliens) جمع آوری شده از خلیج گرگان اندازه گیری شد. برای اندازه گیری میزان فلزات سرب و کادمیوم در تمامی نمونه ها از دستگاه جذب اتمی مدل (Thermo model 97 GFS) به روش کوره گرافیتی استفاده شد. خطرات سلامتی انسان بوسیله مصرف رژیم غذایی ماهی بوسیله برآورد سیبل خطر (THQ) ، جذب موقت هفتگی قابل قبول (PTWI) و جذب موقت روزانه قابل قبول (PTDI) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میانگین غلظت فلز کادمیوم در بافت عضله کفال طلایی و کفال پوزه باریک 05/252 و 7/96 میکروگرم بر کیلوگرم وزن تر و همچنین میانگین غلطت سرب در عضله کفال طلایی و کفال پوزه باریک 8632 و 1712 میکروگرم بر کیلوگرم وزن تر بود. مقادیر THQ فلز سرب و کادمیوم در هر دو گونه کمتر از 1 بود. همچنین برآورد مقادیر سرب و کادمیوم در عضله هر دو گونه در این مطالعه کمتر از مقادیر تعیین شده بوسیله JECFA بود.
    کلیدواژگان: خطر سلامتی، کادمیوم، سرب، ماهی، THQ، PTWI
  • سیده راحله طباطبایی، غلامرضا سبزقبایی، سولماز دشتی صفحات 43-56
    تالاب بین المللی شادگان از مهم ترین تالاب های کشور و جهان است که در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است. هدف از انجام این مطالعه بررسی غلظت سم آترازین در رسوب و گیاه نی تالاب و ارایه راهکار هایی در جهت حذف و یا کاهش این سم در تالاب می باشد. روش انجام به صورت مقطعی آزمایشگاهی است و 6 ایستگاه به منظور نمونه گیری از طریق بازدید های میدانی و مطالعه نقشه های 250000/1 انتخاب گردید. نمونه گیری در فصل پاییز 1390 صورت گرفت. استخراج سم از گیاه و رسوب با استفاده از محلول n هگزان و دستگاه سوکسله انجام و سپس با استفاده از دستگاه GC_NPD اندازه گیری شد. غلظت آترازین در نمونه های رسوب کلیه ایستگاه ها و نمونه گیاه تمامی ایستگاه ها به جز ایستگاه شماره 4 بیش از 3 پی پی بی به دست آمد. نتایج نمونه گیری درمحیط رسوب روند رو به کاهش میزان آترازین از ایستگاه سلمان فارسی به سمت ایستگاه شماره 4 را نشان می دهد. این روند به نیمه عمر آترازین، میزان شوری رسوبات، میکروارگانیسم های تجزیه کننده سم در محیط، عمق آب و مواد آلی موجود در خاک بستگی دارد. باید خاطر نشان کرد آژانس حفاظت محیط زیست و سازمان بهداشت جهانی سازمان استاندارد و تحقیقات صنعت ایران حداکثر غلظت مجاز آترازین را به ترتیب 3، 2 و 2 میکروگرم بر لیتر اعلام نموده است. میزان غلظت سم در گیاه به طور مستقیم تحت تآثیر میزان سم در رسوبات تالاب قرار دارد. به طوری که با کاهش میزان سم در رسوبات میزان غلظت سم در گیاه کاهش و با افزایش سم در محیط رسوب تالاب، غلظت آترازین در نی افزایش می یابد از مهم ترین روش های حذف و یا کاهش آترازین می توان به روش های زیست پالایی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: آترازین، تالاب بین المللی شادگان، گیاه نی، رسوب
  • امیر انصاری صفحات 57-70
    منطقه شکار ممنوع تالاب میقان اراک در مرکز کشور ایران و در دالان مهاجرتی پرندگان قرار دارد. این منطقه در فصل سرما با داشتن شرایط مطلوب زیستگاهی هر ساله پذیرای تعداد زیادی پرنده مهاجر به ویژه درنای معمولی می باشد، با توجه به جمعیت زیاد درنای معمولی در تالاب میقان در فصل سرما نسبت به سایر زیستگاه ها، این گونه نماد تنوع زیستی منطقه معرفی شده است. این مطالعه سال 1393 در منطقه تالاب میقان با استفاده از روش Maxent بر اساس حداکثر آنتروپی یا نزدیک به واقعیت با 4 متغیر شامل کاربری اراضی، عمق آب، غذا و فاصله از عوارض انسان ساخت (جاده های اصلی، معدن، کارخانه، روستا، شهر، فرودگاه و تصفیه خانه فاضلاب) و 20 نقطه حضور درناها انجام شد. نتایج مطالعه نشان می دهد مساحت 5037 هکتار معادل 21 درصد از محدوده منطقه شکار ممنوع تالاب میقان دارای زیستگاه مطلوب برای درناها می باشد، مدل ROC مشخص نمود اعتبار مدل مطلوبیت زیستگاه معادل 817/0 است که نشان گر عمل کرد عالی روش Maxent می باشد. در بین متغیرها بیش ترین اثرگذاری بر روی زیستگاه درنا به ترتیب مربوط به متغیر عمق آب (از 5 سانتی متر تا 40 سانتی متر) ، فاصله از عوارض انسان ساخت (بیش از 1000 متر) ، کاربری اراضی (آبگیر، دیم زار و آبی زار) و غذا (اویارسلام، جوانه های گندم و جو) می باشد. راهکارهای مناسب جهت حفظ زیستگاه درنا در این منطقه، حفاظت از لکه های مطلوب زیستگاهی موجود، جلوگیری از تغییر کاربری اراضی و عدم توسعه فعالیت های صنعتی و معدنی و تامین حقابه تالاب میقان می باشد.
    کلیدواژگان: درنای معمولی، تالاب میقان، مدل سازی مطلوبیت زیستگاه و Maxent
  • مطهره بابازاده، ناصر جعفری، علیرضا نقی نژاد صفحات 71-78
    تالاب بین المللی فریدون کنار در جنوب شرقی مناطق کم ارتفاع دریای خزر قرار دارد و با وسعتی معادل 5427 هکتار در محدوده جغرافیایی 52 درجه و 31 دقیقه طول شرقی و 36 درجه و 45 دقیقه عرض شمالی واقع شده است. نمونه های گیاهی از 6 ایستگاه جمع آوری و به طریق علمی خشک و پرس و با کمک کلیدهای تخصصی شناسایی و شکل زیستی و کوروتیپ آن ها مشخص گردید. در این مطالعه که در سال های 91 تا 92 و در چهارفصل سال انجام گردید، 67 گونه گیاهی متعلق به 62 جنس و 32 خانواده جمع آوری و شناسایی گردید. غنی ترین خانواده های گیاهی در این مطالعه به ترتیب Poaceae با 14 گونه (20 درصد) ، Asteraceae با 7 گونه (10 درصد) و Papilionaceae با 5 گونه (7 درصد) می باشند. بررسی اشکال زیستی گونه ها در منطقه موردمطالعه نشان می دهد که بیش ترین تعداد مربوط به تروفیت ها با 44 درصد، همی کریپتوفیت ها با 22 درصد و ژئوفیت ها با 13 درصد می باشد. هم چنین مجموعه هیدروفیت (9 درصد) ، هلوفیت (6 درصد) و هیگروفیت و فانروفیت (3 درصد) گیاهان آبزی منطقه را تشکیل می دهند. ازلحاظ کورولوژیکی نیز 64 درصد گیاهان، چند ناحیه ای هستند. گونه های Phragmites australis، Nympha alba و Typha angustifolia فراوانی بالایی را در منطقه موردمطالعه دارا می باشند. تراکم زیاد گیاهانی چون Phragmites australis و Typha angustifolia بیانگر آلودگی بالای منطقه می باشد چراکه این گیاهان قابلیت جذب آلاینده ها رادارند و می توانند در محیط های آلوده زندگی کنند.
    کلیدواژگان: تالاب فریدون کنار، پوشش گیاهی، کورولوژیکی، شکل های زیستی
  • رحیمه برامکی یزدی، محمد رضا رضایی، محمد ابراهیم پور کاسمانی، هادی بابایی، علیرضا پورخباز صفحات 79-90
    امروزه مطالعه در مورد جذب فلزات سنگین در موجودات آبزی به دلیل افزایش این فلزات در اثر فعالیت های انسانی و سرازیر شدن آن به محیط های آبی تشدید شده است. درک اثرات سمی فلزات بر ماهیان مشکل است به این دلیل که ماهیان مهاجرت طولانی دارند، بنابراین غلظت و طول دوره در معرض قرار گرفتن به فلزات، در سیکل زندگی ماهیان متفاوت می باشد. هدف از این تحقیق بررسی مقایسه فاکتور انباشتگی زیستی فلزات (کادمیوم، مس، روی، سرب و کروم) در بافت های دو گونه ماهی تالاب انزلی در دو ترازهای مختلف غذایی بوده است. بدین منظور نمونه برداری از تالاب انزلی در تابستان 1388 صورت پذیرفت. با توجه به مقایسه فاکتور تجمع زیستی کمترین BAF در کپور چه بزرگ با تراز غذای همه چیزخواری مربوط به بافت ماهیچه (141 ،Cd=190Pb= ، 554 ،Cu =291 (Cr = به استثناء فلز روی در بافت ماهیچه کپور چه (Carassius gibelio) کوچک با 1022= BAF و در اردک ماهی (Esox lucius) با تراز گوشت خواری کمترین BAF (Bioaccumulation factor) در بافت ماهیچه سایز بزرگ (134 ،Cd=1070Zn= ، 686 ،Cu =305 (Cr = به استثناء فلز سرب با 155 BAF= که در بافت ماهیچه سایز کوچک اردک ماهی مشاهده گردید. با توجه به نتایج به دست آمده به طورکلی استنباط می شود که تراز غذایی گوشت خواری دارای BAF نسبت به تراز غذایی همه چیزخواری کمتر می باشد.
    کلیدواژگان: فاکتور انباشتگی زیستی، ترازهای غذایی، فلزات سنگین، ماهی، تالاب انزلی، اردک ماهی، کپور چه
  • علی عصاره، ابراهیم امیری صفحات 91-102
    ایران کشوری است خشک و دچار بحران آب. با توجه به نقش آب های سطحی در اکوسیستم منطقه و تاثیر خشک سالی بر کمیت و کیفیت این آب ها، تحقیق حاضر به منظور بررسی فراوانی وقوع خشک سالی در استان خوزستان انجام شد. به این منظور از آمار بارندگی سالانه ایستگاه های سینوپتیک دزفول، شوشتر، بهبهان، آبادان، مسجد سلیمان، اهواز و ایذه برای یک دوره آماری 20 ساله (1391-1370) استفاده گردید. آزمون صحت و همگنی داده ها به روش ران تست و جرم مضاعف انجام شد. سپس فراوانی وقوع و شدت خشک سالی بر اساس 5 شاخص، تحلیل داده های بارندگی (SPI) ، روش شاخص آستانه نرمال اقلیمی (RI) ، شاخص بارش قابل اعتماد (DR) ، روش نیچه و روش PNPI موردمطالعه قرار گرفت. نتایج به دست آمده از روش SPI نشان داد که در ایستگاه های اهواز، دزفول، آبادان، مسجد سلیمان، بهبهان، ایذه و شوشتر به ترتیب 7، 6، 6 ، 6، 7، 9 و 8 مورد از انواع خشک سالی، بر اساس شاخص RI در ایستگاه های منتخب به ترتیب 10،4،3، بدون بروز خشک سالی،5،4 و 4 مورد خشک سالی، بر اساس شاخص DR در ایستگاه های اهواز، دزفول، مسجد سلیمان، بهبهان و ایذه 6 مورد و در ایستگاه های آبادان و شوشتر 5 مورد خشک سالی، بر اساس روش نیچه در ایستگاه های اهواز و دزفول 5 مورد در ایستگاه های آبادان و بهبهان 4 مورد، در ایستگاه مسجد سلیمان 3 مورد، در ایستگاه شوشتر 2 مورد و در ایستگاه ایذه یک مورد خشک سالی اتفاق افتاده است. این در حالی است که نتایج تحقیق بر اساس شاخص PNPI نشان داد در ایستگاه های بهبهان و ایذه 9 مورد خشک سالی، در ایستگاه های اهواز، مسجد سلیمان و شوشتر 7 مورد خشک سالی و در ایستگاه های دزفول و آبادان 6 مورد خشک سالی اتفاق افتاده است. نتایج نشان می دهد که در تمام ایستگاه های موردمطالعه در طول سال های آماری حداقل 30 درصد خشک سالی اتفاق افتاده است.
    کلیدواژگان: خشک سالی، SPI، شاخص نرمال اقلیمی، شاخص بارش قابل اعتماد، روش نیچه، PNP
|
  • Pages 5-22
    Many wetland plant species have a wide range of tolerance to changing hydrological conditions and they may also be seen in non-wetland areas. Therefore¡ an index called “wetland indicator plants” has been defined to classify wetland plants based on their need to water and their distribution in wet areas. Plant identification and generation of wetland vegetation map are important aspects of delineating wetland ecological boundaries. The international Alagol Wetland located in Turkmen plain North of Golestan Province has a special place in the semi-arid plateau of Iran¡ and is one of the breeding sites of migratory and resident birds. This wetland’s water body is changeable during the year and the soil can be seen in gradients from totally saturated to only wet in short periods¡ with the vegetation changing accordingly Plant communities undergo distinct changes in species composition as one move along the wetness gradient from the center of a wetland to its edge¡ and into adjacent terrestrial areas. In this study¡ a preliminary vegetation map was prepared using NDVI index. Then¡ the dominant plants as indicators of wetlands were sampled and identified. Finally¡ using a mixture of unsupervised (ISOCLUST) and supervised classification (MAXLIKE) methods¡ sevenclasses were identified of which three classes were related to the wetland indicator plants. Wetland vegetation classification is useful in ecological boundary determination and helps in resolving conflicts of wetland protection and other land uses in the periphery of the area.
  • Forouzanfarrokhian, Farrokhian, Naval Hardanian, Solmaz Dashti Pages 23-32
    Environment and its conservation in recent decades have gained serious attention of all people and the international community and the world. In this way international biologic environment and private protected areas are considered as protective units and there are the best areas for creation of ecotourism. The wetlands have great economic, social and environmental importance due to its natural and unnatural resources. Shadegan wetland as the biggest wetland of Iran with international importance is located at south of Khuzestan plain. This applicable-developmental survey aimed to consider the weakness, strength, opportunities and threats result in creating and developing ecotourism industry in the studied area and it analyzed the presented ideas by experts and tourists. In first step the internal factors (weakness and strength) and external factors (opportunities and threats) are identified. Then aforesaid internal and external factors were evaluated in the form of tables of internal factors evaluation (IFE) and external factors evaluation (EFE), scoring and weighting. For this purpose, analytical hierarchical process (AHP) and Super desision software are used.The findings showed that for developing Shadegan Wetland ecotourism it was essential to pay attention to a collection of strategies such as offensive strategies which are on the basis of QSPM analysis, strategy of introduction of high potential of ecotourism of aforesaid area for increasing investment of private and public sections With 16.178 points was the highest priority.
    Keywords: Ecotourism development, Shadegan Wetland, Strategy, SWOT, AHP
  • Gholamreza Banagar, Hossein Alipour, Mehdi Hasanpour, Samaneh Gholmohammadi Pages 33-42
    For most people, diet is the main route of exposure to metals, so risk assessment of these elements to human via dietary intake is important. For this purpose, concentrations of Pb and Cd in the muscles of two species of fish(Liza auratus and Liza Saliens) collected from Gorgan gulf were measured. The determination of Cd and Pb in fish tissues was carried out using a graphite furnace atomic absorption spectrometer, (Thermo, Model 97GFS). Health risks of fish were assessed by the target hazard quotients (THQs), provisional tolerable weekly intake (PTWI) and provisional tolerable daily intake (PTDI). The results showed that mean concentration of Cd in muscle tissues of L. auratus and L. Saliens were 252.05 and 96.7 and mean concentration of Pb in muscle tissues of L. auratus and L. Saliens were 8632 and 1712 µg kg-1 wet weights. The THQ values of Pb and Cd were below 1 for both species. The estimated values of Pb and Cd in muscles of fish in this study were less than established values by JECFA.
    Keywords: Health Risk, Metal, Fish, THQ, PTWI
  • Seyedehrahele Tabatabaei, Gholam Reza Sabzghabaei, Seyedeh Soolmaz Dashti Pages 43-56
    Shadegan international wetland is one of the most important wetlands in Iran and around the world registered on Ramsar convention. This wetland is on the Jarahi River’s outfall, in Khuzestan plain. This study objective is to study the Atrazine poison concentration in the wetland’s deposit and cane and suggesting some solutions to eliminate or reduce this poison. The applied method is temporarily experimental, and 6 stations was chosen by field observations and 250000/1 maps analysis for sampling. The sampling was conducted in fall, 2011. The plant and deposit poison extraction was done by Soxhlet extractor and n-hexane and then measured by GC NPD chromatograph. Atrazine concentration in all the stations deposit’s and plant’s samples, except station 4, was more than 3 ppb. The sampling results in deposits media show the decreasing trend of Atrazine amount through Salman Farsi to number 4 stations. This trend depends on the Atrazine half-life, salinity, and poison decomposition microorganism in the media, the water depth and the available mineral material. We should mention that EPA, the world health organization and Institute of Standardand Industrial Research of Iran had specified the maximum concentrations of Atrazine as 3,2,2mg/l respectively. The plant’s poison’s concentration was directly affected by the deposit’s poison’s concentration. The plant poison’s concentration was decreased by decreasing the deposits poison’s concentration and it was increased by the deposits poison’s concentration. One of the most efficient methods in Atrazine reducing and eliminating is bioremediation.
    Keywords: Atrazine, ShadeganInternational Wetland, Phragmiesaustralis, Sediment
  • Pages 57-70
    Meighan Wetland Forbidden Hunting Region of Arak is located at center of Iran in the birds’ migratory flyway. In the cold season, thousands of the migratory birds settle this region featuring of the desired habitat conditions annually, especially, common crane. Considering the huge number of common crane in Meighan wetland in the cold season compared to other habitats, this species introduced as symbol of biodiversity in this region. This study was conducted by the use of Maxent method based on maximum atrophy or close to the reality with 4 variables include of water depth, food, land use and man-made events as well as 20 settlement points of cranes. The results indicated that an area of 5037 hectares equal to 21% of Meighan Wetland Forbidden Hunting Region has desired habitat for the cranes. ROC of the model specified that the desirability model validity is equal to .817 showing a great performance of Maxent method. Among the ariables the highest efficacy on habitat of the cranes belongs to water depth (from 5 to 40 cm), food (Cyperusrotundus, wheat and barley germs), land use (wetland, dry, irrigated) and man-made events (more than1000 m) respectively. In order to protect cranes’ habitat in this region, some suitable approaches include of protection of the existing desired habitat spots,the lack of industrial and mining activities and supplying Meighan Wetland’s Right of Wetland preventing any land usage alteration are suggested.
    Keywords: Common Crane, Meighan Wetland, Habitat Suitability, Maxent
  • Pages 71-78
    Feridonkenar International Wetland located in the southeast of Caspian Sea with an area of 5427 hectares in the range of 52degrees 31minutes east longitude and 36 degrees 45 minutes north latitude. Plant samples were collected from six stations and identification and life form and their Corotype determined through specialized keys.In this study, 67species belonged to 62 genera and 32 families were identified. The richest families were present Poaceae with14 species (20%), Asteraceae with 7 species (10%) and Papilionaceae with 5 species (7%). The species life form of the study area showed the largest number of Therophyte with 44%, Hemicrytophyte, 22% and geophytes 12%. Also Hydrophytes(9%), Halophte(6%), Phanerophyt and Hygrophyte(3%) make upthe aquatic plants. Chorologically 64% of the plants are multi area (PL). Some species such as Phragmitesaustralis, Nymphaalba and Typhaangustifolia are ferequented in this region. High density of some plants such as Phragmitesaustralis and Typhaangustifolia, presented the high level of pollution in this area because these plants are tolerant to contaminations and have the ability to absorb pollutants, so this plants can live in contaminated environments.
    Keywords: Feridonkenar\'sWetlands, Floristical, Chronological, Life forms
  • Rahimeh Baramaki Yazdi, Mohammadreza Rezae, Mohammad Ebrahimpour, Hadi Babaei, Alireza Pourkhabbaz Pages 79-90
    Nowadays, studies on uptake of heavy metals in aquatic organisms have increased because of increasing of these metals due to human activities and entering of them in aquatic environment. understanding of the toxic effects of metals on fish is difficult due to that fish sometimes migrate long distance, so that doses and duration of metal exposure vary during the life cycle. The objectives of this study are Compersion of bioaccumulation factor of heavy metals (cadmium (Cd), copper (Cu), zinc (Zn), lead (Pb) and chromium (Cr)) in the tissues two freshwater fish species, in two different levels of food. For this reason, these two fish species were sampled in international Anzali Wetland in summer 2009. According to the comparison bioaccumulation factor was found in least BAF in large Carassius gibelio with Omnivore levels of food in muscle tissue( Cr = 291, Cu = 554 , Pb = 190 , Cd = 141), exception of coppr metal in little Carassius gibelio mucle tissue (BAF= 1022) and with Esox lucius with level carnivore minimum BAF in muscle tissue to large size (Cr= 305, Cu=686, Zn=1070, Cd=134) exception of lead metal with BAF= 155 in muscle tissue little size. According to the results generally suggest that carnivors levels with BAF is lower than the omnivors.
    Keywords: BAF (Bioaccumulation factor), Trophic Level, Heavy metals, anzali wetland, Esox lucius, Carassius gibelio
  • Ali Assareh, Ebrahim Amiri Pages 91-102
    Iran is an arid country with water crisis. Regarding the role of surface water in the region's ecosystems and the impact of drought on water quantity and quality, the present study was conducted to investigate the frequency of droughts in Khuzestan province. For this purpose, the annual rain fall of statistics synoptic stations were used for Dezful, Shoushtar, Behbahan, Abadan, Masjed Soleiman, Ahvaz and Izeh for a period of 20 years. Data correctness and uniformity test were done on the method of test runs and doubly mass. Then, the occurrence frequency and droughts severity was studied based on five indexes namely, analysis of rainfall data (SPI), normal threshold climate Index (RI), reliable rainfall index (DR) and the methods of Niche and PNPI. Results for SPI index showed that in the stations of Ahvaz, Dezful, Abadan, Masjed Soleiman, Behbahan, Izeh and Shoushtar were 7, 6, 6, 6, 7, 9 and 8 cases of droughts, respectively. On the basis of RI index at selected stations were 10, 3, 4, no drought, 4, 5 and 4 cases of droughts.On basis of DR index at the stations of Ahvaz, Dezful, Masjed Soleiman, Behbahan and Izeh 6 cases and at the stations of Abadan and Shoushtar 5 cases of droughts, based on Niche at the stations of Ahvaz and Dezful 5 cases, at the stations of Abadan and Behbahan 4 cases, at the stations of Masjed Soleiman 3 cases, at the stations of Shoushtar 2 cases and at the station of Izeh one case of drought were observed. However, the results of research based on PNPI index showed that at the stations of Bahaman and Izeh 9 cases of droughts, at thestationsof Ahvaz,Masjed Soleiman and Shoushtar 7 cases and at the stations of Dezful and Abadan 6 cases of droughts were occurred. The results showed that in all the studied stations during each year at least 30% drought has occurred.
    Keywords: Drought, SPI, Normal indexes of climate, Reliable rainfall index, Niche method, PNPI