فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 28 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/19
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سعیده حاجب، ناصر برومند، صالح سنجری صفحات 1-11
    فسفر از عناصر ضروری برای رشد گیاهان است و وظایف متعددی در گیاه به عهده دارد و به عنوان کلید زندگی گیاه لقب گرفته است. اما مصرف بیش از حد آن سبب اختلالاتی در جذب عناصر کم مصرف شده و همچنین سبب کاهش عملکرد گیاهان می شود. به منظور بررسی اثر مصرف کود فسفره در خاک های آهکی با مقادیر متفاوت فسفر بومی بر رشد و جذب عناصر کم مصرف گیاه خیار، آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه دانشگاه جیرفت انجام گرفت. تیمارها عبارت بودند از فسفر بومی در پنج سطح (11، 28، 51، 78 و 1/97 میلی گرم بر کیلوگرم) و مصرف کود فسفره در دو سطح (صفر و 20 میلی گرم بر کیلوگرم از منبع کود سوپرفسفات تریپل). شش هفته پس از رشد، وزن خشک، غلظت فسفر، آهن، روی و مس و جذب کل این عناصر در برگ گیاه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که بیشترین میزان وزن خشک مربوط به مصرف کود فسفری است که افزایشی برابر 61/14 درصد نسبت به عدم مصرف کود فسفری دارد. همچنین، مقایسه میانگین تیمار کود فسفری نشان داد که بیشترین غلظت فسفر گیاه مربوط به زمانی است که کود فسفری مصرف شده بود، از طرفی، بیشترین میزان عناصر کم مصرف آهن، روی و مس در تیمار کود فسفری مربوط به تیمار عدم مصرف کود فسفری بود، بدین صورت که با مصرف کود فسفری به ترتیب غلظت این عناصر در گیاه کاهشی برابر با 25، 16 و 41/30 درصد را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: خیار گلخانه ای، تغذیه متعادل، عناصر پرمصرف، عناصر کم مصرف
  • سیما شیراحمدی، طاهر برزگر، زهرا قهرمانی صفحات 13-25
    به منظور بررسی اثر سیستم های مختلف تربیت بوته بر رشد، عملکرد و کیفیت خیار گلخانه ای رقم گوهر، پژوهشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل چهار نوع سیستم تربیت بوته [دوشاخه (V شکل)، دوشاخه تغییر یافته، داربستی و افقی (تک شاخه)] بودند. طبق نتایج، بیشترین ارتفاع بوته، تعداد گره و سطح برگ در سیستم های داربستی و افقی مشاهده شد. اما از نظر طول میان گره تفاوت معنی داری بین تیمارهای مختلف وجود نداشت. کوتاه ترین مدت زمان گل‏دهی تا برداشت میوه (14 روز) در سیستم دوشاخه به‏دست آمد. تاثیر سیستم های مختلف تربیت بوته بر تعداد میوه و عملکرد بازارپسند بوته در ماه های مختلف ارزیابی شد. بیشترین تعداد میوه (73/25) و عملکرد بازارپسند (2626 گرم در بوته) در ماه فروردین در سیستم داربستی و بیشترین تعداد میوه غیر بازارپسند در سیستم دوشاخه تغییر یافته حاصل شد. میوه های حاصل از سیستم داربستی بیشترین طول (23/17 سانتی متر) را داشتند. اثر سیستم های مختلف تربیت بوته بر ماده خشک میوه و کلروفیل پوست میوه معنی دار نشد. میوه های حاصل از سیستم دوشاخه بیشترین درصد مواد جامد محلول و پتاسیم میوه را داشتند. با توجه به نتایج و اهمیت عملکرد در کشت های گلخانه ای، سیستم داربستی برای کشت در شرایط شدت نور کم و سیستم دوشاخه (V شکل) برای کشت در شرایط با شدت نور کافی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: سیستم تربیت بوته، عملکرد بازارپسند، کیفیت میوه
  • حمیدرضا روستا، واحد باقری، هومن کیان صفحات 27-40
    گل سرخ یکی از مهمترین گل ها در جهان بوده و در بازار فروش گل های شاخه بریده دارای رتبه نخست می باشد. پژوهشی با بررسی اثر محیط های مختلف کشت بر کیفیت و کمیت گل رز، رقم تجاری گراندگالا، صورت پذیرفت. در این پژوهش، قلمه های ریشه دار شده یک ساله را به بسترهای کشت شامل: 25 % پرلیت+ 75 % کوکوپیت، 50 % پرلیت+50 % کوکوپیت، 75 % پرلیت+ 25 % کوکوپیت و ماسه خالص، منتقل کرده و با محلول یک دوم هوگلند، با pH نزدیک به 5/6، به مدت شش ماه محلول دهی شدند. در این آزمایش، اثر محیط های مختلف کشت روی صفات مختلفی نظیر رشد رویشی، پارامترهای فتوسنتزی و عناصر غذایی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که محیط های مختلف کشت، کلیه صفات مورد مطالعه را تحت تاثیر قرار دادند و اختلاف این اثر در بین چهار محیط کشت به وضوح قابل مشاهده بود. گیاهان کشت شده در محیط کشت 25 % پرلیت+ 75 % کوکوپیت در مقایسه با دیگر محیط ها دارای بیشترین درصد افزایش در پارامترهای رویشی، فتوسنتزی و عناصر غذایی بودند. به طور مثال، افزایش درصد کوکوپیت بستر کشت باعث افزایش تعداد غنچه در گیاه شده، به طوری که تعداد غنچه در تیمار 25 % پرلیت+ 75% کوکوپیت نسبت به ماسه خالص 36 % افزایش نشان داد. همچنین، بیشترین مقدار Fv/Fm در تیمار 25 % پرلیت+ 75 % کوکوپیت و کمترین مقدار (724/0) در تیمار 75 % پرلیت+ 25 % کوکوپیت گزارش شد. با توجه به نتایج به‏دست آمده، بستر کشت 25 % پرلیت+ 75 % کوکوپیت به‏عنوان بستر مناسب برای کشت هیدروپونیک گل رز رقم گراندگالا معرفی شد.
    کلیدواژگان: محلول هوگلند، پرلیت، کوکوپیت، اسپد، کلروفیل فلورسانس
  • رضا حسن پور، محمدرضا نیشابوری، داود زارع حقی صفحات 41-50
    شوری و تراکم خاک از مهم ترین محدودیت های رشد و تولید گیاهان زراعی به حساب می آیند. کنترل این دو پدیده یکی از کلیدهای مدیریت تولید محصول است که پایداری و ثبات تولید و استفاده بهینه از زمین و آب را تضمین می کند. تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر توام شوری و تراکم خاک بر برخی صفات رشدی ریشه ذرت (Zea mays L.) انجام پذیرفت. برای این منظور، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی و با سه تکرار در شرایط گلخانه ای انجام شد. تیمارها شامل سه سطح شوری خاک (هدایت الکتریکی عصاره اشباع 5/1، 5/2 و 5/4 دسی زیمنس بر متر) و سه سطح تراکم خاک (جرم مخصوص ظاهری 3/1، 55/1 و 75/1 گرم بر سانتی متر مکعب) بودند. برای ایجاد شوری، مقادیر مختلف NaCl در حجم آب مقطر لازم برای رساندن رطوبت جرمی به 16% حل و سپس به خاک اضافه گردید. برای ایجاد تراکم خاک، از وزنه 5/4 کیلوگرمی که از ارتفاع 45 سانتی متری بر سطح خاک درون گلدان ها رها می شد، استفاده گردید. آبیاری گلدان ها در طول سه ماه آزمایش از طریق توزین و با آب مقطر انجام گرفت. نتایج نشان داد که اثرهای اصلی شوری و تراکم خاک در سطح احتمال 1% و اثر متقابل آنها در سطح احتمال 5% باعث کاهش معنی دار وزن خشک ریشه، حجم ریشه، طول ریشه، میانگین قطر ریشه و نسبت وزن خشک ریشه به وزن خاک گردید. شوری و تراکم به صورت توام، نسبت به اثر جداگانه آنها، خصوصیات رشدی ریشه ذرت را به طور متوسط 20 درصد بیشتر کاهش داد. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که شوری و تراکم خاک اثر منفی همدیگر را تشدید کرده و منجر به توقف رشد و توسعه ریشه ذرت می شوند.
    کلیدواژگان: مدیریت خاک، توسعه ریشه، تنش های محیطی، هدایت الکتریکی، جرم مخصوص ظاهری
  • حمیدرضا روستا، مجتبی صفری زاده، محسن حمیدپور صفحات 51-59

    به منظور بررسی اثر کاربرد برگی کود نانوفرتایل حاوی اسید هومیک بر جذب عناصر غذایی در دو رقم کاهو در سیستم لایه نازک محلول غذایی (NFT)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با چهار تکرار و دو فاکتور کود نانوفرتایل (صفر، 500 و 1000 میلی گرم بر لیتر) و رقم (گریت لیک و سوپر سالاد) انجام شد. در این آزمایش، عناصر پتاسیم، فسفر، کلسیم، منیزیم، آهن، روی، منگنز و مس در اندام هوایی و ریشه گیاه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که محلول پاشی غلظت 1000 میلی گرم بر لیتر کود نانوفرتایل باعث افزایش غلظت این عناصر در اندام هوایی و ریشه کاهو شد. اما تیمار 500 میلی گرم بر لیتر کود نانوفرتایل فقط روی، پتاسیم و منیزیم اندام هوایی و روی، پتاسیم و کلسیم ریشه را نسبت به شاهد افزایش داد. همچنین، غلظت روی در اندام هوایی و کلسیم، آهن، منگنز، روی و مس در ریشه رقم گریت لیک نسبت به رقم سوپر سالاد بیشتر بود. بر طبق نتایج این آزمایش، غلظت 1000 میلی گرم بر لیتر از این کود که دارای 75% مواد هومیک است می تواند آثار مثبتی بر بهبود جذب عناصر غذایی در گیاهان تیمار شده داشته باشد.

    کلیدواژگان: رقم سوپر سالاد، رقم گریت لیک، لایه نازک محلول غذایی
  • مهران کنعانی، محمد جواد نظری دلجو صفحات 61-73
    گل مریم مهمترین گل شاخه بریده معطر و دارای رتبه چهارم سطح زیر کشت و تولید در بین گل های شاخه بریده کشور می باشد. با توجه به کمبود منابع آب، محدودیت های خاک و با هدف مقایسه و امکان جایگزینی کشت خاکی گل مریم با کشت بدون خاک، آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار روی دو رقم گل مریم (محلاتی و دزفولی)، در دو سیستم تولیدی گلخانه ای با بستر خاک و بدون خاک، اجرا گردید. براساس نتایج تجزیه واریانس، ظرفیت فتوسنتزی [تعداد و سطح برگ، هدایت روزنه ای و مقادیر رنگیزه های فتوسنتزی (کلروفیل a، b و کل)]، ارتفاع ساقه گل دهنده، تعداد و قطر گلچه ها، جذب عناصر غذایی و عمر گل‏جایی گل مریم به طور معنی داری تحت تاثیر سیستم کشت قرار گرفتند. سیستم کشت بدون خاک به ترتیب منجر به افزایش 50 و 35 درصدی ارتفاع ساقه گل دهنده و عمر گل‏جایی به عنوان مهمترین شاخص های کیفیت گل شاخه بریده، در مقایسه با کشت خاکی، گردید. همچنین، میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز و مقادیر جذب کلسیم و پتاسیم به طور معنی داری تحت تاثیر رقم قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس بیانگر تاثیر معنی دار برهمکنش رقم و سیستم کشت بر جذب کلسیم و تعداد برگ در بوته بود. براساس نتایج آزمایش، کشت بدون خاک با بهبود ظرفیت فتوسنتزی و افزایش جذب عناصر معدنی منجر به افزایش کیفیت و عمر گل‏جایی گل شاخه بریده مریم گردید و از قابلیت و پتانسیل زیادی برای جایگزینی با کشت خاکی گل مریم برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: بستر کشت، کیفیت پس از برداشت، ظرفیت آنتی اکسیدانی، رقم دزفولی، رقم محلاتی
  • میر حسن رسولی صدقیانی، سارا اجلالی صفحات 75-85
    کرم های خاکی به عنوان یکی از شاخص های کیفیت و سلامت خاک محسوب می شوند. به منظور بررسی تاثیر فعالیت کرم های خاکیEisenia foetida بر برخی شاخص های بیولوژیک کیفیت خاک، آزمایشی در شرایط گلخانه ای با افزودن مواد آلی مختلف شامل کمپوست ضایعات هرس درختان (PWC)، کاه و کلش گندم (WS)، بقایای گیاهان عرقی (HEW)، بقایای هرس درختان (PW) و با کشت گیاه ذرت، برای بررسی خواص منطقه ریزوسفر خاک انجام گردید. در پایان دوره رشد، برخی خصوصیات بیولوژیک خاک شامل تنفس پایه (BR)، تنفس برانگیخته (SIR)، کربن بیومس میکروبی (MBC) و جمعیت میکروبی در خاک ریزوسفری و غیرریزوسفری اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که کاه و کلش گندم، در مقایسه با سایر بقایای آلی، بیشترین تاثیر را بر BR و SIR داشت، به طوری که میزان این شاخص ها را به ترتیب 2 و 4/2 برابر، در مقایسه با تیمار بدون مواد آلی، افزایش داد. همچنین، در تیمار کمپوست ضایعات هرس، مقدار کربن بیومس میکروبی در خاک ریزوسفر نسبت به غیر ریزوسفر 2/59 درصد افزایش نشان داد. جمعیت میکروبی نیز در تیمارهای PWC، HEW، PW و WS به ترتیب 5/1، 6/2، 7/2 و 9/1 برابر بیشتر از تیمار بدون مواد آلی بود. چنین استنباط می گردد که کاربرد مواد آلی، در شرایط حضور کرم های خاکی، نسبت به شرایط عدم حضور کرم خاکی، منجر به بهبود بیشتر خواص بیولوژیک خاک می گردد.
    کلیدواژگان: کرم خاکی، ضایعات آلی، خواص بیولوژیک، کیفیت خاک، جمعیت میکروبی
  • رضا کمایی، مهدی پارسا، محسن جهان صفحات 87-96
    به منظور بررسی واکنش برخی شاخص های فیزیولوژیک رشد ماشک گل خوشه ایبه استفاده از کودهای زیستی، شیمیایی و آلی، آزمایشی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه نوع کود بیولوژیک و تلفیق آن ها با یکدیگر و ورمی کمپوست و کود شیمیایی به شرح زیر بود: 1- قارچ میکوریزا آربسکولار گونه Glomus mosseae (320 گرم در متر مربع) + ورمی کمپوست (400 گرم در متر مربع)، 2- قارچ میکوریزا + نیتروکسین (حاوی باکتری های Azospirillum sp. و sp. Azotobacter)، 3- قارچ میکوریزا + ریزوبیوم (Rhizobium sp.)، 4- قارچ میکوریزا + کود شیمیایی (نیتروژن، فسفر و پتاسیم)، 5- قارچ میکوریزا Glomus mosseae و 6- شاهد. صفاتی نظیر وزن خشک کل، سرعت رشد محصول (CGR)، سرعت آسیمیلاسیون خالص (NAR)، شاخص سطح برگ (LAI) و سرعت رشد نسبی اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که هر چند تیمارها اثر معنی داری بر سرعت رشد نسبی نداشتند، اما بر صفات وزن خشک کل، سرعت رشد گیاه، شاخص سطح برگ و سرعت آسیمیلاسیون خالص دارای اثر معنی دار بودند. بیشترین مقدار ماده خشک (3/83 گرم بر متر مربع)، سرعت رشد گیاه (18/12 گرم بر متر مربع در روز) و شاخص سطح برگ (26/3) در تیمار استفاده توام از کود زیستی میکوریزا و ریزوبیوم حاصل شد. با توجه به نتایج آزمایش، بهترین تیمار کودی برای ماشک گل خوشه ای، مخلوط قارچ میکوریزا و ریزوبیوم پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: سرعت رشد محصول، شاخص سطح برگ، میکوریزا، ریزوبیوم، ورمی کمپوست
  • علیرضا شاهبداغلو، علی عزیزی، حسن ساری خانی، محسن رجبی صفحات 97-110
    آرتیشو به دلیل داشتن خواص دارویی، از جایگاه ویژه ای بین سبزی ها برخوردار است. مطالعات نشان داده که تابش نور فرابنفش باعث تحریک تولید برخی از متابولیت های ثانویه در گیاهان می شود. در پژوهش حاضر، اثر نور فرابنفش A (360 نانومتر) بر محتوای کل ترکیبات فنلی، میزان فلاونوئید کل، ظرفیت آنتی اکسیدانی، میزان سینارین و برخی صفات مورفو فیزیولوژیک برگ آرتیشو مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت گلخانه ای روی یک توده کشت شده از اصفهان و دو رقم اصلاح شده از آمریکا (گرین گلوب) و ایتالیا (وایت جاینت) با چهار تیمار تابش اشعه فرابنفش A (صفر، 1، 2 و 4 ساعت در روز) انجام شد. تیمارها در مدت 16 ساعت روشنایی در روز، هر 2 ساعت یکبار اعمال شد. نتایج نشان داد که وزن تر و خشک گیاهان با افزایش تابش نور فرابنفش A افزایش یافته است. میزان کلروفیل a و b و کلروفیل کل در تمامی ژنوتیپ ها در اثر پرتودهی با نور فرابنفش A کاهش یافت. بیشترین میزان کلروفیل a در نمونه های شاهد رقم وایت جاینت مشاهده شد و کمترین آن مربوط به گیاهان همین رقم بود که 4 ساعت در روز نور UV-A دیده بودند. اشعه UV-A اثر افزایشی معنی‏داری روی محتوای فنل کل، میزان فلاونوئید کل و ظرفیت آنتی اکسیدانی هر سه ژنوتیپ آرتیشو داشت. بیشترین میزان فنل کل در تیمار 4 ساعت تابش اشعه UV در رقم وایت جاینت مشاهده شد. کمترین میزان مربوط به گیاهان شاهد رقم وایت جاینت بود. بیشترین و کمترین ظرفیت آنتی اکسیدانی به ترتیب در رقم گرین گلوب و توده اصفهان مشاهده شد. با این وجود، نتایج نشان داد که میزان سینارین برگ در نمونه ها با افزایش مقدار تابش نور فرابنفش کاهش یافته است که با توجه به افزایش میزان فنل کل در شرایط مذکور، احتمالا میزان تولید دیگر ترکیبات فنلی برگ افزایش داشته است.
    کلیدواژگان: کنگر فرنگی، اشعه UV، A، ترکیبات فنلی، فلاونوئید کل
  • بیژن سعادتیان، محمد کافی، محمد بنایان اول، جعفر نباتی صفحات 111-123
    اگرچه سیلیسیم در بیشتر گیاهان عنصری ضروری به شمار نمی رود، اما نقش های سودمندی در رشد گیاهان دارد. از این رو، بررسی نقش تغذیه ای سیلیسیم و کاربرد ترکیبات نانو حاوی این عنصر ضروری به نظر می رسد. بدین منظور، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1392 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل اندازه ذرات سیلیکات سدیم در دو سطح (نانو و میکرو) و سطوح محلول‏پاشی (صفر (بدون محلول‏پاشی)، آب مقطر، 100، 200، 300 و 400 میلی گرم در لیتر) بود. نتایج نشان داد که سیلیسیم بر صفات شاخص کلروفیل، حداکثر فلورسانس کلروفیل، عملکرد کوانتومی فتوسیستم Π، فتوسنتز، کارایی مصرف آب لحظه ای و هدایت مزوفیلی برگ سیب‏زمینی رقم آگریا اثر مثبت داشت. در مقابل، هدایت روزنه ای، تعرق و دی اکسید کربن زیر روزنه ای با مصرف سیلیسیم کاهش یافت. در بیشتر صفات، اثر نانوذرات سیلیکات سدیم بیشتر از ذرات میکرو بود و غلظت 400 میلی گرم در لیتر نانوذرات سیلیسیم بیشترین تاثیر را دارا بود. به طورکلی، نانوذرات، در مقایسه با ذرات میکرو، کارایی بیشتری داشتند. از این رو، استفاده از نانوذرات سیلیکات سدیم در حد بهینه، خصوصیات فتوسنتزی گیاه را بهبود می دهد.
    کلیدواژگان: سیلیسیم، تعرق، شاخص کلروفیل، نانومواد، هدایت روزنه ای
  • رقیه رحیمی، کامران مهدیان، شهناز شهیدی نوقابی صفحات 125-134
    شته جالیز Aphis gossypii Glover (Hem.: Aphididae) یکی از آفات مهم سبزی ها و گیاهان زینتی در گلخانه ها می باشد. مشکلات متعدد ایجاد شده در اثر مصرف زیاد سموم شیمیایی برای کنترل این آفت، ضرورت استفاده از سایر روش های مدیریت، از جمله کنترل بیولوژیک، را ایجاب می کند. کفشدوزک ‏Coccinula elegantula Weise (Col.: Coccinellidae) به عنوان یکی از دشمنان طبیعی شته جالیز، نقش موثری در کنترل جمعیت این آفت دارد. در این تحقیق، تاثیر دما بر واکنش تابعی و کارایی این کفشدوزک نسبت به تراکم های مختلف شته جالیز بررسی شد. بر اساس نتایج به دست آمده، این شکارگر در هر سه دمای آزمایش شده (در محدوده دمایی 18 ، 25 و 32 درجه سلسیوس) دارای واکنش تابعی نوع دوم بود. با افزایش دما از 18 به 25 درجه سلسیوس، نرخ جستجوگری و زمان دستیابی کفشدوزک به طور معنی داری به ترتیب افزایش و کاهش یافتند. ولی با افزایش دما از 25 به 32 درجه سلسیوس، پارامترهای مذکور تغییری نکردند. با توجه به اینکه محدوده دمایی بهینه برای رشد جمعیت شته جالیز روی خیار بین 5/22 تا 30 درجه سلسیوس قرار دارد، نرخ زیاد جستجوگری و کوتاه بودن زمان دستیابی این کفشدوزک در دماهای 25 و 32 درجه سلسیوس نشان دهنده این است که در صورتی که بتوان بر موانع پرورش انبوه این کفشدوزک غلبه کرد، یک گونه ارزشمند در کنترل بیولوژیک شته جالیز خواهد بود.
    کلیدواژگان: آفات گیاهی، دشمنان طبیعی، نرخ جستجوگری، زمان دستیابی
  • محمد علی خلج، شهرام کیانی، امیرحسین خوشگفتارمنش، ریحانه عموآقایی صفحات 135-147
    این پژوهش به منظور بررسی اثر سه نوع محلول غذایی تجاری بر رشد و عملکرد دو رقم گل شاخه بریده ژربرا (Gerbera jamesonii L.) در سیستم کشت بدون خاک انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه نوع محلول غذایی (شرکت اسخرورس، فلوریست و مرکز تحقیقات باغبانی و سبزی های گلخانه ای هلند) و دو رقم گل ژربرا (قرمز «Stanza» و زرد «Double dutch») انجام شد. نتایج نشان داد که کمترین مدت زمان تا ظهور اولین جوانه گل (2/38 روز) و نیز تا برداشت اولین گل (5/58 روز) در رقم استانزا تغذیه شده با محلول غذایی مرکز تحقیقات باغبانی و سبزی های گلخانه ای هلند حاصل شد. بیشترین تعداد برگ (3 /12 برگ در گیاه)، طول ساقه گل‏دهنده (2/52 سانتی متر)، وزن تر ساقه گل‏دهنده (4/38 گرم) و تعداد گل (291 شاخه در متر مربع در سال) از رقم استانزا، تغذیه شده توسط محلول غذایی مرکز تحقیقات باغبانی و سبزی های گلخانه ای هلند، به دست آمد. در حالی که بیشترین عمر پس از برداشت گل (4/11 روز) از رقم دابل داچ تغذیه شده توسط محلول غذایی اسخرورس به دست آمد. با توجه به نتایج به دست آمده از این آزمایش، محلول غذایی مرکز تحقیقات باغبانی و سبزی های گلخانه ای هلند می تواند به عنوان محلول پایه برای تولید تجاری گل ژربرا در ایران توصیه گردد.
    کلیدواژگان: استانزا، اسخرورس، فلوریست، تغذیه، عمر پس از برداشت
  • یعقوب حسینی، محمد بهادری صفحات 149-161
    آهکی بودن و pH بازی خاک های منطقه جیرفت سبب شده است تا جذب عناصر ریزمغذی، به ویژه آهن، به وسیله گیاه توت فرنگی دچار مشکل شود. در پژوهش گلخانه ای حاضر، تیمارها ترکیبی از منابع مختلف آهن، روش مصرف و مقدار مصرف بودند. نتایج نشان داد که استفاده از کلات آهن (Fe-EDDHA) به روش مصرف خاکی، به مقدار 5/10 کیلوگرم در هکتار، باعث به دست آمدن بیشترین عملکرد میوه، متوسط وزن میوه و ویتامین ث می شود. بر اساس مقایسات گروهی، به طور کلی، مصرف آهن با هر روش کاربرد و هر ترکیبی، سبب تفاوت معنی دار در اغلب صفات گیاهی اندازه‏گیری شده (به استثنای اسیدیته میوه و ویتامین ث)، گردید. بنابراین، فارغ از نوع و روش مصرف آهن، کاربرد آن برای افزایش عملکرد و برخی دیگر از پارامترهای کیفی توت فرنگی در شرایط گلخانه در منطقه جیرفت ضروری می‏باشد. بررسی اقتصادی تیمارهای آزمایش نشان داد که استفاده از سولفات و رکسنول آهن به صورت محلول‏پاشی، با توجه به هزینه هایی که بر گلخانه دار تحمیل می‏کند، توجیه اقتصادی ندارد. به طور کلی، استفاده از سکوسترین آهن (به صورت مصرف خاکی) در مقایسه با دو ترکیب سولفات آهن و رکسنول آهن، که به روش محلول‏پاشی استفاده شدند، از نظر اقتصادی توجیه بسیار خوبی دارد. از نظر مقدار، مصرف 5/4 کیلوگرم سکوسترین آهن در هکتار در مقایسه با 5/7 و 5/10 کیلوگرم در هکتار از توجیه بیشتری از لحاظ اقتصادی برخوردار بوده و دارای نرخ سودآوری بیشتری (به ترتیب 95/1979 درصد در مقایسه با 1345 و 89/1176 درصد) می‏باشد. بنابراین، کاربرد سکوسترین آهن138 (Fe-EDDHA) به مقدار 5/4 کیلوگرم در هکتار، به‏صورت کاربرد خاکی، برای کشت های گلخانه ای توت فرنگی در منطقه جیرفت، که شرایطی مشابه این آزمایش دارند، توصیه می شود.
    کلیدواژگان: منبع آهن، سکوسترین آهن138، سولفات آهن، عملکرد میوه
  • سعید عشقی، سمیه محرمی، بابک جمالی صفحات 163-174
    به خاطر روند رو به رشد شور شدن منابع آب و ناگزیر بودن استفاده از آب های غیر متعارف، پژوهشی با هدف تعیین دامنه تحمل شوری توت فرنگی رقم «پاروس» و نقش احتمالی اسید سالیسیلیک در تخفیف اثر منفی شوری برنامه ریزی شد. در این پژوهش، تاثیر سطوح مختلف شوری (صفر، 20 و 40 میلی مولار در محلول غذایی) و اسید سالیسیلیک (صفر، 100، 200 و 300 میلی گرم در لیتر به صورت محلول پاشی) بر این گیاه مورد بررسی قرار گرفت. نشاهای ریشه دار در گلدان های پلاستیکی 3 لیتری حاوی محیط کشت پرلایت و کوکوپیت (1:1) در گلخانه کشت شدند. دمای روز و شب به ترتیب 3±23 و 3±15 درجه سلسیوس، نور طبیعی خورشید و رطوبت نسبی 60 تا 70 درصد بود. پس از استقرار گیاهان، تیمارهای شوری اعمال شد. نتایج نشان داد که شوری دارای تاثیر منفی بر بیشتر ویژگی های مورد ارزیابی بود، و باعث کاهش وزن تر و خشک شاخساره و ریشه ها گردید. همچنین، شوری باعث کاهش ویتامین ث میوه ها شد. محلول پاشی برگی اسید سالیسیلیک در غلظت 200 میلی گرم در لیتر باعث افزایش سطح تحمل گیاهان نظیر سطح برگ، وزن خشک شاخساره و ریشه و عملکرد گردید. این اثر بهبود دهنده با افزایش غلظت نمک به 40 میلی مولار کاهش یافت. به طور کلی، کاربرد اسید سالیسیلیک، به ویژه در غلظت 200 میلی گرم در لیتر، در شرایط شوری ملایم توانست اثر منفی تنش شوری بر رشد گیاه توت فرنگی را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، رشد، کلرید سدیم، عملکرد
  • مریم نوروزی، حسن ساری خانی، منصور غلامی، سید مرتضی زاهدی صفحات 175-183
    یکی از محدودیت های موثر در کشت زمستانه توت فرنگی در شرایط گلخانه، طول روز کوتاه می باشد. به منظور بررسی تاثیر کیفیت نور در پایان روز بر ویژگی های رویشی، عملکرد و کیفیت میوه توت فرنگی (رقم کوئین الیزا) پژوهشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار در زمستان سال 1392 اجرا گردید. بوته های توت‏فرنگی تحت تیمارهای نور قرمز (به مدت 2، 4 و 8 ساعت نوردهی) با استفاده از منبع نور ال ای دی (طول موج 660 نانومتر، شدت 12 میکرومول بر متر مربع در ثانیه) از ساعت 6 عصر قرار گرفتند و با گیاهان شاهد (بدون نوردهی نور قرمز) مقایسه شدند. نتایج نشان داد که تیمار 8 ساعت نور قرمز موجب افزایش معنی داری در تعداد برگ، طول دمبرگ، طول و عرض برگ و سطح برگ گیاهان شد. وزن تر و خشک بوته و همچنین وزن و طول میوه توت فرنگی رقم کویین الیزا در تیمارهای نوردهی نور قرمز افزایش یافت. همچنین، نور قرمز موجب افزایش مواد جامد محلول میوه در تیمارهای نوردهی و به ویژه در تیمار 8 ساعت نور قرمز شد. اما اسیدیته و پ-هاش میوه تحت تاثیر نور قرمز قرار نگرفت. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که افزایش طول روز با استفاده از ال ای دی قرمز سبب بهبود ویژگی های مورفولوژیک، رشد، عملکرد و کیفیت میوه توت فرنگی رقم کوئین الیزا شد.
    کلیدواژگان: طول روز، ال ای دی، کارآیی فتوسنتزی
|
  • S. Hajeb, N. Boroumand, S. Sanjari Pages 1-11
    Phosphorus (P) is an essential element for plant growth and it is responsible for various functions in the plant. That is why it has been dubbed as the key of plant life. However, its excessive consumption disturbs uptake of micronutrients and reduces plant performance. To investigate the effect of application of P, in calcareous soils containing different amounts of native P, on growth and uptake of micronutrients in cucumber, a greenhouse experiment was carried out as a factorial in a completely randomized design with three replications, at University of Jiroft, Iran. Treatments consisted of five levels of native P (11, 28, 51, 78 and 97.1 mg P/kg soil) and two levels of P fertilizer (0 and 20 mg/kg). Leaf dry weight and concentration of P, Fe, Zn Cu and total uptake of these nutrients by leaves were measured after 6 weeks of plant growth. Results showed that the highest dry weight was related to P fertilizer use, which, as compared to no P-fertilizer application, showed an increase of about 14.61%. Also, treatments which used P fertilizer had the highest concentration of P, and the higher cucumber yield could be justified by P application. On the other hand, micronutrient elements such as Fe, Zn and Cu reached their highest amount in treatments with no use of P fertilizer. However, in case of using P fertilizer, the concentration of these micronutrients in plants was reduced by 25, 16 and 30.41 percent, respectively.
    Keywords: Greenhous cucumber, Balanced nutrition, Macronutrients, Micronutrients
  • S. Shirahmadi, T. Barzegar, Z. Ghahremani Pages 13-25
    In order to evaluate the effect of different training systems on growth, yield and fruit quality of greenhouse cucumber (Cucumis sativus cv. Gohar) this experiment was set out in a randomized complete block design with three replications. Treatments consisted of four training systems including twin-stem system (V-shape), modified twin-system, high-wire system and horizontal system (single-stem). Results showed that the highest height vine, number of nodes and leaf area were observed in high-wire and horizontal systems. But, different treatments had no significant effect on internode length. The shortest time from flowering to harvesting (14 days) was obtained in V-system. Effects of the training systems on number of fruits and marketable yield per plant in different months were evaluated. The highest number of fruits (25.73) and marketable yield (2626 gr/plant) was observed in high-wire system in April. The highest non-marketable fruit was obtained in modified-twin system. Fruits of high-wire system had the highest length (17.23 cm). Effect of different training systems on dry weight of fruits and chlorophyll content of fruit skin was not significant. Fruits harvested in V-shape system had the highest total soluble solids and potassium content. According to the results and also the importance of yield in greenhouse culture, high-wire system is recommended for low-light intensity conditions and V-shape system for high-light intensity.
    Keywords: Training system, Marketable yield, fruit quality
  • H. R. Roosta, V. Bagheri, H. Kian Pages 27-40
    Rose is one of the most important flowers in the world, and is ranked first in the market of cutting flowers. An experiment was carried out to study the effects of different planting substrate on the quality and quantity of rose (Rosa hybrida var. Grandgala) flower. In this experiment, one-year-old rooted cuttings of commercial rose cv. Grandgala were transferred into different growing media including: 25% perlite 75% cocopeat, 50% perlite 50% cocopeat, 75% perlite 25% cocopeat, and washed sand, and nourished by one-half Hoagland’s solution, with pH of 6.5, for six months. In this study, effects of different planting media on different characteristics such as vegetative growth, photosynthetic parameters and nutrients were investigated. Results showed that planting media influenced all studied factors and differences between the four medium were clearly visible. Plants grown in medium with 25% perlite 75% cocopeat had the highest increase in growth photosynthetic parameters, and nutrients’ concentration as compared to other treatments. For example, increasing the percentage of cocopeat caused an increase in the number of buds on the plant. Number of buds in 25% perlite 75% cocopeat treatment increased 36% over washed-sand treatment. Also, the highest photochemical quantum yield of PS II photochemistry (Fv/Fm) was observed in 25% perlite 75% cocopeat treatment and the lowest Fv/Fm (0.724) in the plants grown in 75% perlite% cocopeat, respectively. According to the results, mixture of 25% perlite 75% cocopeat substrate was a suitable medium for hydroponic cultivation of rose var. Grandgala.
    Keywords: Hoagland solution, Perlite, Cocopeat, SPAD, Chlorophyll fluorescence
  • R. Hassanpour, M.R. Neyshabouri, D. Zarehaghi Pages 41-50
    Soil salinity and compaction are probably the most prevailed limitations for crop growth and production. Their mitigation and control may be important crop management keys that can ensure yield sustainability and optimum use of land and water. This research was performed to investigate the combined effect of soil salinity and soil compaction on some growth characteristics of corn (Zea mays L.) root. For this purpose, a factorial pot experiment on the basis of completely randomized blocks design with three replications was performed. The experimental factors were three levels of soil salinity (electrical conductivity of saturated paste extract of 1.5, 2.5 and 4.5 dS/m) and three levels of soil compaction (bulk density of 1.3, 1.55 and 1.75 g/cm3). For salinity treatments, different amounts of NaCl was dissolved in the required volume of distilled water to have soil water content to 16% and then were added to the soil. For soil compaction treatments, a 4.5 kg solid cylinder was allowed to fall freely from 45 cm height over the soil surface in the pots. During the 3 months of experimental period, the pots were irrigated with distilled water through regular weighing. Results showed that the main effects of soil salinity and compaction at 1% probability level and their combined effects at 5% probability level led to significant reduction in root dry weight, root volume, root length, root mean diameter and ratio of root weight to soil weight. Combined effects of soil salinity and compaction reduced growth characteristics of the corn roots 20% more than their individual effect. Therefore, it can be concluded that soil salinity and compaction intensify their negative effects and suppress growth and development of corn roots.
    Keywords: Soil management, Root development, Environmental stresses, Electrical conductivity, Bulk density
  • H.R. Roosta, M. Safarizadeh, M. Hamidpour Pages 51-59

    In order to study the effects of nano-fertile fertilizer containing humic acid on uptake of nutrients of two lettuce (Lactuca sativa L.) cultivars in a nutrient film technique (NFT) system, a factorial experiment based on completely randomized design with four replications was conducted. The experiment consisted of two factors, the nano-fertile fertilizer (0, 500 and 1000 mg/L) and cultivar (Great Lake and Super salad). In this experiment, nutrient elements (K, P, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn and Cu) concentration in plant shoots and roots were measured. Results showed that concentration of 1000 mg/L of nano-fertile fertilizer increased concentration of these nutrient elements in shoots and roots of the lettuce plants. But, in the treatment of 500 mg/L nano-fertile fertilizer, only Zn, K and Mg in shoots and Zn, K and Ca in roots were higher compared to control. Great Lake cultivar was better than Super salad cultivar in the uptake of Zn in shoots and Ca, Fe, Mn, Zn and Cu in roots. According to results of this experiment, concentration of 1000 mg/L of nano-fertile fertilizer containing 75% humic substances can have positive effects on improving uptake of nutrient elements in treated plants.

    Keywords: Super salad cultivar, Great Lake cultivar, Nutrient film technique (NFT)
  • M. Kanani, M. J. Nazarideljou Pages 61-73
    Fragrant tuberose is the most important scented cut flower of Iran, which rank 4th among other cut flowers, based on the cultivation area and production. Due to the scarcity of water resources, soil constraints, and the aim of comparison and possible substitution of soil cultivation with soilless cultivation of tuberose, a pot experiment was conducted as factorial, based on completely randomized design with four replications, on two cultivars of tuberose (‘Mahallati’ and ‘Dezfuli’), in two greenhouse production systems, with soil and soilless medium. Based on the ANOVA results, photosynthetic capacity [number of leaves and leaf area, stomatal conductance and photosynthetic pigments content (chlorophyll a, b and total)], flower-stem height, number of florets, diameter of florets, nutrients uptake and flower vase life were significantly (P≤0.01) affected by culture system. Soilless system increased the flower-stem height and vase life (as the main quality indices of cut flowers) by 50% and 35%, respectively, as compared with soil cultivation. In addition, peroxidase activity, calcium, and potassium uptake were significantly (P≤0.05) affected by cultivar. Analysis of variance indicated that interaction of cultivar and cultivation system had significant effects on calcium uptake and number of leaves per plant. According to the results, soilless culture improved photosynthetic capacity and mineral uptake and subsequently increased quality and vase life of cut tuberose. This culture system showed high ability and potential to replace soil cultivation of tuberose.
    Keywords: Soil management, Root development, Environmental stresses, Electrical conductivity, Bulk density
  • M.H. Rasouli, Sadaghiani, S. Ejlali Pages 75-85
    Earthworms are considered as one of the soil quality and health indicators. In order to evaluate the effects of earthworms activity on some soil biological quality indicators, an experiment was carried out in greenhouse conditions with different organic materials including trees’ pruning waste compost (PWC), wheat straw (WS), herbal extracts waste (HEW), trees’ pruning waste (PW) in a pot experiment, with growing corn plants, for evaluating soil rhizosphere properties. At the end of growing period, some soil biological properties including basal respiration (BR), substrate-induced respiration (SIR), microbial biomass carbon (MBC) and microbial population were measured in rhizosphere and non-rhizospheric soils. Results showed that WS treatment had the most impact on basal respiration and substrate induced respiration content (2 and 2.4 fold) compared to control treatment (without organic matter), respectively. Also, microbial biomass carbon in PWC treatment (in rhizosphere soil) increased 59.2% as compared to non-rhizosphere soil. Microbial population in PWC, HEW, PW and WS treatments was 1.5, 2.6, 2.7 and 1.9 times more than control, respectively. Therefore, application of different organic matter in the presence of earthworms led to improve soil biological properties compared to when no earthworms were added.
    Keywords: Earthworm, Organic wastes, Biological properties, Soil quality, Microbial population
  • R. Kamaei, M. Parsa, M. Jahan Jahan Pages 87-96
    Physiological responses of Hairy vetch (Vicia vilosa Roth) to biological, chemical and organic fertilizers were investigated in a completely randomized blocks design with three replicates. Fertilizer treatments consisted of three biological fertilizers and their combinations as well as incorporated with vermicompost and chemical fertilizer, resulting in 6 experimental treatments: 1- Mycorrhizae (Glomus moseae sp., 320 g/m2), 2- Mycorrhizae vermicompost (400 g/m2), 3- Mycorrhizae Nitroxin (Azospirillum sp. and Azotobacter sp.), 4- Mycorrhizae Rhizobium sp., 5- Mycorrhizae chemical fertilizer (NPK), and 6- control. Dry matter (DM), crop growth rate (CGR), net assimilation rate (NAR), leaf area index (LAI) and relative growth rate (RGR) were measured. Results showed that the effects of experimental treatments were significant for total DM, RGR, LAI and NAR, and not for RGR. The highest values of DM (83.3 g/m2), CGR (12.18 g/m2.day) and LAI (3.26) were observed in Mycorrhizae Rhizobium treatment. Based on the results of this experiment, a combination of Mycorrhizae Rhizobium fertilizer is suggested for highest performance of the Vicia vilosa Roth.
    Keywords: Crop growth rate, Leaf area index, Mycorrhiza, Rhizobium, Vermicompost
  • A. Shahbodaghlo Shahbodaghlo, A. Azizi Azizi, H. Sarikhani Sarikhani, M. Rajabi Rajabi Pages 97-110
    Artichoke (Cynara scolymus) is peculiar among the vegetables due to its medicinal properties. Previous studies have been shown that Ultraviolet (UV) radiation stimulates the production of some secondary metabolites in the plants. In the present study, the effects of UV-A (360 nm) radiation on total phenolic content, total flavonoid content, antioxidant capacity, cynarin content and some morphophysiological properties of Artichoke leaves were investigated. The greenhouse experiment was carried out on one cultivated type from Isfahan and two varieties from USA (Green Globe) and Italy (White Giant), with four treatments of UV-A radiation (0, 1, 2 and 4 hours per day). Radiation treatments were applied once every 2 hours during the 16 hours of daylight. Results showed that exposure to UV-A increased the fresh and dry weight of plants. Chlorophyll a, b and total chlorophyll contents decreased under the UV-A radiation. Maximum and minimum contents of chlorophyll a were observed in White Giant cultivar (control treatment) and 4 hours per day treatment, respectively. UV-A radiation had a significant effect on total phenolic content, total flavonoids content and antioxidant capacity of the three cultivars of Artichoke. The highest and the lowest total phenolic content were observed in White Giant cultivar (4 hours per day treatment) and control, respectively. The highest and the lowest amounts of antioxidant capacity were recorded for Green Globe variety and Isfahan cultivar, respectively. However, the results showed that the leaf cynarin content was decreased by increasing the UV-A radiation. Due to the increase in total phenolics and flavonoids in the mentioned conditions, the amount of other phenolic compounds may have increased in the leaves.
    Keywords: Artichoke, UV, A, Total phenol, Phenolic compounds, Total flavonoid
  • B. Saadatian, M. Kafi, M. Banayan Aval, J. Nabati Pages 111-123
    Although silicon (Si) is a non-essential element for most crops, but has shown beneficial roles in growth of crop plants. Therefore, evaluation of nutritional role of Si and nano Si components in crop production is necessary. For this purpose, a factorial experiment, based on randomized complete blocks design with three replications, was conducted at the Research Greenhouse of College of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, in 2013. Treatments included size of the sodium silicate particles (nano and micro) and foliar application of Si [zero (without foliar application), distilled water, 100, 200, 300 and 400 mg/L]. Results showed that Si had beneficial effects on chlorophyll index, maximum chlorophyll fluorescence, quantum yield of photosystem II, photosynthesis, water use efficiency and mesophyll conductance of potato (cultivar Agria) leaves. Conversely, stomatal conductance, transpiration and intercellular CO2 decreased with application of Si. In most traits, effect of nanoparticles of sodium silicate showed a higher performance than micro particles, and 400 mg/L of nano-Si had maximum effects. Overall, nano-Si particles showed the highest efficiency compared to micro-Si. Therefore, using nanoparticles of sodium silicate at optimum level improves plant photosynthetic traits.
    Keywords: Silicon, Transpiration, Chlorophyll index, Nano, particles, Stomatal conductance
  • R. Rahimi, K. Mahdian, Sh. Shahidi Noghabi Pages 125-134
    Aphis gossypii Glover (Hem.: Aphididae) is an important pest of vegetables and ornamental plants in greenhouses. Continued use of chemical pesticides for control of this pest has caused several problems and it is necessary to use other management methods, such as biological control. Coccinula elegantula weise (Col.: Coccinellidae) is one the natural enemies of cotton aphid with effective role in control of this pest. In this study, the effect of temperature was investigated on functional response and predation potential of this coccinellid with respect to different densities of the aphid. Based on the results, the predator exhibited type II functional response at three tested temperatures (18, 25 and 32 °C). By increasing the temperature from 18 to 25 °C, handling time of C. elegantula was significantly increased and searching efficiency was decreased; but these parameters didn’t change when the temperature increased from 25 to 32 °C. According to the results of the present study, in which the high searching rate and short handling time of C. elegantula were found to be at 25 and 32 °C and the fact that optimum temperature range for A. gossypii development over cucumber is 22.5 to 30 °C, and more importantly if we can overcome the obstacles of mass rearing, this predator could be a valuable and potential species in biological control of cotton aphid
    Keywords: Plant pests, Natural enemies, Searching rate, Handling time
  • M.A. Khalaj, Sh. Kiani, A.H. Khoshgoftarmanesh, R. Amooaghaei Pages 135-147
    This research was carried out to investigate the effects of different commercial nutrient solutions on growth and yield of gerbera (Gerbera jamesonii L.) cut flowers in open soilless culture system. The experiment was set up in a completely randomized factorial design with three nutrient solutions (S1: Schreurs, S2: Florist and S3: Research Station for Floriculture and Greenhouse Vegetables, RSFGV) and two gerbera cultivars (Red “Stanza” and Yellow “Double Dutch”). Results showed that minimum days to the first flower bud appearance (38.2 days) and days to the first flower harvest (58.5 days) were obtained from Red cultivar supplied with the S3 nutrient solution. The highest number of leaves (12.3 leaves/plant), stalk length (52.2 cm), stalk fresh weight (38.4 g) and number of flowers (291 stalks/m2.yr) were obtained from Red cultivar supplied with the S3 solution, while maximum vase life (11.4 days) was obtained from Yellow cultivar supplied with the Schreurs nutrient solution. Based on the results, RSFGV nutrient solution (S3) can be recommended as a basic nutrient solution for commercial gerbera cut flower production in hydroponic.
    Keywords: Stanza, Schreurs, Florist, Nutrition, Vase life
  • Y. Hosseini, M. Bahadori Pages 149-161
    Calcareous soils with high pH in Jiroft region have caused difficulties in uptake of micronutrients, particularly iron (Fe), by strawberry plant. In the present greenhouse research, treatments consist of combination of different sources, application method and amount of iron application. Results showed that soil application of 10.5 kg/ha chelated iron (Fe-EDDHA) had the highest fruit yield, average fruit weight and vitamin C content. Based on the orthogonal comparison, in general, applying iron with any method of application and combination significantly affected most of the measured plant traits (with the exception of fruit acidity and vitamin C content). Therefore, regardless of the type and method of iron application, its application is necessary to increase yield and other quality parameters of the strawberry under greenhouses conditions in Jiroft region. Economic evaluation of the treatments showed that spraying iron sulfate and Fe-HEEDTA is not economically justified due to the costs imposed on greenhouse owner. Generally, soil application of Sequestrene-138-Fe is economically valuable, compared with spraying of iron sulfate and Fe-HEEDTA. Using 4.5 kg/ha Sequestrene-138-Fe has higher economic justification and higher profitability rate (1979.95% in comparison with 1345 and 1176.89%, respectively) compared to 7.5 and 10.5 kg/ha. Thus, soil application of 4.5 kg/ha Sequestrene-138-Fe (Fe-EDDHA) for greenhouse production of strawberry in Jiroft region, which have similar conditions to the present experiment, is recommended.
    Keywords: Fe source, Sequestrene, 138, Fe, Iron sulphate, Fruit yield
  • S. Eshghi, S. Moharami, B. Jamali Pages 163-174
    Because of increasing trend in salinization of water sources, and inevitable using non-traditional water, a research was planned to determine the tolerance range of strawberry cv. Paros to salinity and possible role of salicylic acid (SA) in ameliorating its adverse effect on plant growth. In this research, effect of different salinity levels (0, 20 and 40 mM in nutrient solution) and SA (0, 100, 200 and 300 mg/L as foliar spray) on this plant was investigated. Rooted plants of strawberry were cultivated in 3 L plastic pots, filled with 1:1 ratio of perlite and cocopeat under greenhouse conditions. Day and night temperatures were 23±3 and 15±3 oC and relative humidity was about 60 to 70%. After establishment of plants, salinity treatments were carried out. Results indicated that salt stress had adverse influence on most of the parameters and caused reduction in shoot and root fresh and dry weight, and also decreased vitamin C concentration of fruits. Foliar application of SA solution at 200 mg/L caused an increase in tolerance level of plants and improved such characteristics as leaf area, shoot and root fresh and dry weight and yield. This ameliorative effect of SA decreased along with increase in salinity concentration to 40 mM. In general, SA could mitigate the detrimental effect of saline conditions on growth of strawberry plants, especially at 200 mg/L concentration.
    Keywords: Salinity stress, Growth, Sodium chloride, Yield
  • M. Norouzi, H. Sarikhani, M. Gholami, S.M. Zahedi Pages 175-183
    One of the most important limiting factors in cultivation of strawberry in greenhouses during winter season is short day-length. An experiment was conducted to evaluate the effect of end-of-day red light on growth characteristics, yield and fruit quality of strawberry (cv. Queen Elisa) in a completely randomized design with 4 treatments in winter of 2013. Strawberry plants were exposed to red light (660 nm, 12 µmol/m.s) for 2, 4 and 8 hours, using LED light source, from 6 pm, and were compared with control (plants without red light treatment). Results showed that 8 hours of red light radiation caused a significant increase in number of leaves, petiole length, leaf length and width and leaf area of the plants. Fresh and dry weight of plants, as well as weight and length of Queen Elisa strawberry fruits were increased in red-light treatments. Also, soluble-solids content of fruits in radiated treatments, especially in 8 hours red light treatment, was increased. But, fruit’s titratable acidity and pH were not significantly affected by the red light. Results clearly demonstrated that end-of-day red light, emitted from LED source, improved morphological characteristics, growth, yield and fruit quality of strawberry cv. Queen Elisa.
    Keywords: Day length, LED, Photosynthtic efficiency