فهرست مطالب

مجله طب سنتی اسلام و ایران
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/21
  • تعداد عناوین: 15
|
  • زهره ابوالحسن زاده، مصباح شمس، عبدالعلی محقق زاده* صفحه 375
    سابقه و هدف
    در واکنش به نگرانی های روزافزون درباره معضل چاقی، سازمان های بهداشت سراسر جهان در جستجوی راه کارهایی جهت کنترل این عارضه اند. بر اساس مطالعات، داروهای شیمیایی موجود جهت چاقی، اثر بخشی اندکی داشته و از همه مهم تر، عوارضی را باعث می شوند که منجر به محدودیت مصرف آن ها می شود. از طرفی گرایش مردم به مصرف گیاهان دارویی در سال های اخیر افزایش یافته است. طب سنتی ایران نیز به عنوان یک مکتب طبی به این معضل توجه ویژه داشته و آن را یک بیماری می داند. در این تحقیق با مرور کتب اصلی طب سنتی عارضه چاقی مورد ارزیابی قرار گرفته و به بررسی دیدگاه طب سنتی از لحاظ درمان و روش های رفع آن پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    بدین منظور سه دسته مهم از کتب سنتی مرتبط شامل کتب پزشکی، مفردات و قرابادین با پوشش زمانی 900 ساله مورد بررسی و تحقیق قرار گرفت.
    یافته ها
    در کتب پزشکی پس از ذکر عامل چاقی و برشمردن ضررها و بیماری های ناشی از آن به روش های کاهش وزن می پردازد که شامل تدبیر با غذا و امور حفظ صحت (تغییر سبک زندگی) می باشد. در کتب مفردات دارویی به دو دسته دارو اشاره شده است: داروهای مهزل (لاغر کننده) و داروهای مسقط اشتها. با بررسی کتب معتبر داروهای مفرد 16 ادویه مهزل و 14 ادویه مسقط اشتها استخراج شد. در کتب قرابادین نیز هشت فرمولاسیون مختلف مهزل متشکل از 30 ادویه مفرده شناسایی شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع چاقی و عوارض ناشی از آن و نیز قابلیت طب سنتی ایران، بررسی و آزمایش راهکارها و داروهای ارائه شده توسط این مکتب می تواند موضوع تحقیقات هدفمند و ارزشمندی جهت رفع این مشکل کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: چاقی، داروسازی، طب سنتی ایران، مهزل
  • اصغر منتظر القائم، فاطمه علیان، زهرا حسین هاشمی صفحه 385
    سابقه و هدف
    دشوارزایی از جمله مشکلات پزشکی بویژه در حیطه زنان و زایمان است و عوارض شناخته شده تا مرگ زنان را حین زایمان بدنبال دارد. سوال این است که تجربیات دانشمندان و حکیمان مسلمان در تشخیص علل و عوامل سخت زایی و نیز طرح درمان آنها چگونه بود؟ برای پاسخ گویی به سوال فوق، این مقاله تدوین گرید.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش مطالعه کتابخانه ای انجام گرفت. با مطالعه کتاب های پزشکی دوره اسلامی در زمینه طب زنان و بویژه تشخیص و درمان دشوارزایی از نظر طبیبان اسلامی انجام گرفت. تعداد 18 کتاب دوره اسلامی بررسی و گزارش گردید.
    نتیجه گیری
    بنظر می رسد که پزشکان دوره اسلامی بدون در دست داشتن میکروسکوپ و دستگاه های الکترونیکی و فقط بر اساس علائم و نشانه شناسی موفقیت هایی در تشخیص و درمان دشوارزایی پیدا کردند. مطالعه اصیل یافته های کلینیکی احتمالا برای متخصص زنان و زایمان حداقل به عنوان کار آزمائی بالینی مفید می باشد.
    کلیدواژگان: مامایی، طب زنان، دشوارزایی، زاهدان، روغن درمانی، آب درمانی، رژیم غذایی
  • معصومه بیک وردی، مریم یاوری* صفحه 397
    سابقه و هدف
    تغذیه در تمام دوران های زندگی از اهمیت بسیاری برخوردار است. تغذیه مناسب در دوران بارداری، برسلامت مادر و نوزاد حتی سالها بعد از زایمان تاثیر می گذارد. رعایت اصول صحیح تغذیه و دستورات پیشگیری از بیماری ها از سن کودکی تا بزرگ سالی می تواند نقش مهمی در کاهش ابتلا به بیماری ها در سنین سالمندی داشته باشد. از دیدگاه پزشکی ایرانی، اولین قدم در پیشگیری و حتی درمان بیماری ها، انتخاب صحیح رژیم غذایی است.
    مواد و روش ها
    در مطالعه حاضر، کتاب ها، متون و مقالات پزشکی ایرانی و پزشکی رایج و علم تغذیه رایج در خصوص دستورات تغذیه ای به تفکیک در دوران های مختلف زندگی مورد بررسی قرار گرفت. تشابه ها و تفاوت های دستورات مورد تطبیق و بررسی قرار گرفت و بصورت مدون ارایه گردید.
    بحث و نتیجه گیری
    حکمای پزشکی ایرانی، دستورات پیشگیری از بیماری ها و تغذیه مناسب هریک از دوران های مختلف زندگی را بصورت اختصاصی عنوان کرده اند. در مقایسه این توصیه ها با علم رایج، نکات مشترک زیادی وجود دارد. همچنین مواردی که در طب رایج به آن پرداخته نشده است، پتانسیل های ارزشمندی برای پژوهش در اختیار محققان قرار می دهد.
    کلیدواژگان: تغذیه، پزشکی رایج، پزشکی ایرانی، طب سنتی ایران، دوران های زندگی، سن
  • تاثیرات خواب و بیداری و تطورات مزاج و نبض در آن از دیدگاه ابوعلی سینا
    وحیده حداد، حامد ناجی اصفهانی صفحه 409
    سابقه و هدف
    خواب یکی از نعمت های خداوند است که تقریبا یک سوم عمر انسان را در بر می گیرد. انسان و همه موجودات زنده برای تجدید قوا و به دست آوردن نیروی لازم برای ادامه کار و فعالیت احتیاج به استراحت دارند. خواب استراحتی الزامی است که خود به سراغ انسان می آید و او را وادار می سازد که تمام فعالیت های جسمانی و بخش مهمی از فعالیت های فکری و ذهنی خود را تعطیل کند و تنها دستگاه هایی از بدن که برای ادامه حیات لازم است به کار خود ادامه دهند، به فعالیت مشغول اند، آن هم بسیار آرام و آهسته. در مقابل هم بیداری برای بدن لازم و ضروی است و اثرات خاص خود را دارد. شیخ در قانون خواب را به « بازگشت روان به منشا و از کار افتادن ابزار حرکت و حس» تعریف کرده است. وی معتقد است که خواب با تعطیل شدن قوای ظاهری، و از طریق قوای باطنی به وقوع می پیوندد.بر عکس بیداری حالتی است که نفس در آن مشغول به حواس و قوای تحریکی بوده و آن ها را به کار می بندد.
    مواد و روش ها
    گرچه به ظاهر پیرامون مساله خواب در علوم مختلف تحقیقاتی صورت گرفته است. لیکن باید از این نکته غافل نمانیم که در باب تاثیر خواب و بیداری بر جسم و روح و نیز کیفیت مزاج و نبض در آنها به طور سیستماتیک تحقیقی جامع صورت نگرفته است لذا ما در این نوشتار برآنیم تا با استفاده از مطالعه کتب و آثار حکما از جمله ابن سینا و شارحان وی این مساله را موردبحث و بررسی قرار دهیم.
    یافته ها
    از دیدگاه شیخ الرئیس، خواب و بیداری بر جسم و حتی بر روح و روان آدمی تاثیر گذارند.من با ب مثال وی در رابطه با تاثیر خواب بر مغزمعتقد است که وقتی انسان می خوابد یا وقتی به سبات یعنی خواب سنگین مبتلا می شود، قبل از هر چیز چشم و گوش از کار باز می مانند. پس باید منبع خواب یا سبات قسمت جلو مغز باشد.هم چنین معتقد است که خواب، باعث استراحت اعضا و جوارح، ایجادرطوبت مجاری نفسانی می شود. در مقابل حالت بیداری ملایم باعث فعالیت حس ها می شود و انرژی می آورد و بدن را از فساد دور می کند. بیداری باعث زیادی اشتها، دفع مواد زائد از بدن و کاهش هضم می شود. (لازم به ذکر است که خواب طولانی و بیداری طولانی برعمکرد بدن و نفس تاثیرگذارند و صدمات فراونی به دنبال دارند.) بوعلی بر این باور است که جریان خواب و بیداری در افراد مختلف با توجه به مزاج و طبیعتشان متفاوت خواهد بود؛ چنانچه تصریح می کند افرادی که زیاد می خوابند و یا حتی خوابهای پریشان می بینند این امر، دلیل بر رطوبت و تر مزاجی آنهاست. از آنجا که بوعلی طبیب برجسته ای بوده و در هر مساله ای تک بعدی ننگریسته است و به تمام ابعاد وجودی انسان نظر داشته است حال در مساله خواب و بیداری هم از نبض، به عنوان آوند روح و چگونگی زنش آن در حالت خواب و بیداری غافل نبوده و به نحوی ظریفانه به این مطلب پرداخته است.مثلا کیفیت زنش نبض را در حالت خواب طبیعی خرد و ضعیف دانسته است.
    نتیجه گیری
    از دید ابن سینا خواب و بیداری به عنوان امر روحی- جسمی بر بدن و مزاج آن و حالات نفسانی موثرند و در این راستا باید به مزاج افراد و نیز کیفیت زنش نبض در این حالات توجه داشت که در هر یک از حالات مزاج و نبض، متفاوت خواهد بود.
    کلیدواژگان: خواب، بیداری، مزاج، نبض، ابن سینا
  • ضحی کمالی، ستاره تاروردی، زینب افضلان، ناهید سادات شریعت نبوی صفحه 415
    سابقه و هدف
    بیماری سل بشر را از بیش از چهار هزار سال پیش تا کنون می کشته است. با کشف دارو های قوی تصور میشد این بیماری ریشه کن شود؛ ولی با ظهورمقاومت دارویی، هنوز هم به عنوان یکی از بزرگترین کشنده های جهان محسوب می شود. لذا هدف از این تحقیق مقایسه طب سنتی و جدید در مواجهه با سل و تشویق پژوهشگران ‏برای یافتن داروهای جدید با رویکرد طب سنتی و منشا طبیعی است.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش مطالعه کتابخانه ای و توصیفی انجام گرفت. منابع مطالعه، از طریق نرم افزار کتابخانه جامع طب بررسی و جستجو شد. و با بهره گیری از نتایج تحقیقات پژوهشگران طب سنتی به فارماکولوژی داروی پیشنهادی پرداخته شد.‏ نحوه درمان سل در طب جدید هم با استفاده از کتب و مقالات به روز استخراج شد. همچنین برای درک بهتر نحوه اثر داروها ساختار و متابولیسم باکتری مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بیشترین داروی ذکر شده در طب سنتی ایرانی اسلامی سیر و ‏شیر خر میباشد. ماده موثره سیر – آلیسین – اهداف مختلفی را در عامل بیماری دنبال میکند و عوارض جانبی خاصی ندارد. دارو های طب جدید برای درمان سل شامل ایزونیازید، ریفامپین، استرپتو مایسین، و اتامبوتول میباشد. که هر کدام یک یا تعداد محدودی از اجزای باکتری را مورد هدف قرار میدهند؛ بعلاوه عوارض جانبی جدی دارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نحوه اثر دارو ها میتوان گفت میکروب عامل بیماری در مواجهه باداروهای جدید، با ایجاد یک جهش یا مسیر جایگزین میتواند براحتی نسبت به دارو مقاوم شود؛ در حالیکه این میکروب در برابر داروی طبیعی سیر که چندین مکانیسم باکتری را همزمان مختل میکند بندرت میتواند راه گریزی بیابد. و بامقایسه اثرات جانبی داروها پیشنهاد می شود با تلفیق طب سنتی و جدید داروهای موثر و بی خطر برای درمان بیماری طراحی شود.
    کلیدواژگان: مایکو باکتریوم توبر کلوزیس، درمان گیاهی سل، سل مقاوم به چند دارو، آلیسین، طب سنتی
  • محمد امین صفری، مریم کوشکی جهرمی، فرهاد خرمایی، عبدالصالح زر صفحه 431
    سابقه و هدف
    نتایج مطالعات علل متفاوتی مانند وضعیت اقتصادی- اجتماعی، میزان سواد، میزان آگاهی تغذیه ای به عنوان عوامل اثر گزار بر عادات غذایی معرفی کرده اند. اما در این میان طبیعت یا مزاج فرد به عنوان یک عامل احتمالی مهم تاکنون مورد توجه قرار نگرفته است. بر اساس نظریات طب سنتی، مزاج فرد می تواند تعیین کننده خصوصیات جسمانی، روانی و عاطفی او باشد. از اینرو، هدف پژوهش حاضر پیش بینی عادات غذایی بر اساس گرمی و سردی مزاج در جوانان غیر ورزشکار می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- همبستگی که به صورت مقطعی در سال 1393 انجام شد. تعداد 280 نفر از دانشجویان(شامل 102 نفر پسر و 178 نفر دختر) با روش تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای تشخیص مزاج از پرسشنامه استاندارد مزاج و برای ارزیابی عادات غذایی از پرسشنامه اعتبار یابی شده محقق ساخت عادات غذایی استفاده شد. برای ارزیابی اطلاعات از تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد.
    یافته ها
    گرمی و سردی پیش بینی کننده معنی داری برای نمره عادات غذایی بود (008/0=P) اما تری و خشکی مزاج از لحاظ آماری معنا دار ارتباط معنی داری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق، افزایش نمره مزاج، پیش بینی کننده منفی عادات غذایی است. شاید بتوان توصیه های غذایی را مبتنی بر نوع مزاج افراد تنظیم نمود ولی با توجه به عدم وجود تحقیقات کافی در این زمینه اظهار نظر و توصیه قطعی نیاز به تحقیقات بیشتری در این زمینه دارد.
    کلیدواژگان: مزاج، عادات غذایی، جوان غیر ورزشکار
  • مریم یاوری، منصور کشاورز صفحه 438
    سابقه و هدف
    بیماری فلج از علل عمده ناتوانی جسمی است که با مکانیسم های مختلف تمام گروه های سنی را به طور بالقوه تهدید میکند. صرفنظر از علت ایجاد فالج، هنوز در پزشکی رایج درمان قابل قبولی برای بازتوانی این بیماران ارایه نشده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، روش های درمان فلج از دیدگاه پزشکی ایرانی به خصوص تجارب عملی دکتر احمدیه(1338-1265 ه ش ) با توجه به آخرین درمان های امروز پزشکی رایج در این حیطه، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.
    یافته ها
    پزشکی ایرانی روش های متعددی برای درمان بیماری فلج ارایه نموده است. استاد دکتر احمدیه با تعمق در متون پزشکی سنتی ایران درمان های گیاهی سنتی این بیماری را استخراج و آنرا در تعداد محدودی از بیماران با موفقیت آزمایش نموده است.
    بحث و نتیجه گیری
    گزارشات بهبود بیماران با درمان های پزشکی ایرانی توسط دکتر احمدیه، علی رغم وجود کاستی هایی چون نبود گروه کنترل و تعداد کم نمونه ها، ضرورت انجام مطالعات کارآزمایی بالینی برای تایید این اثربخشی و استفاده از درمان ها ی گیاهی در درمان فلج را یادآور می سازد.
    کلیدواژگان: فلج، فالج، طب سنتی ایران، پزشکی ایرانی، دکتر احمدیه
  • مهدی زروندی، حمیدرضا بهرامی طاقانکی، محمدرضا نورس* صفحه 451
    سابقه و هدف
    آلودگی هوا و ابعاد مختلف آن در حوزه سلامت به عنوان یک معضل و چالش جدی در برابر مسئولین بهداشت ودرمان است. در منابع طب سنتی مبحث آلودگی هوا بحث شده است، در این مقاله به ارائه دیدگاه حکمای طب سنتی و تدابیر توصیه شده در این خصوص پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    در این مقاله مروری، از منابع طب ایرانی و مقالات منتشر شده در پایگاه های علمی با معیار های مشخص استفاده شده است. مطالب با کلید واژه های معین استخراج، دسته بندی، بازخوانی و آنالیز شده است.
    یافته ها
    از نظر طب سنتی، آلودگی هوا، معادل هوائی وبائی به سبب تعفن و فساد در جوهر هوا ایجاد می شود. رویکرد های پیشگیرانه در مواجهه با چنین هوایی، در اصلاح سبک زندگی بر پایه شش اصل ضروری حفظ سلامتی تعریف شده است. تدابیر امور هوا، تغذیه، سکون وحرکت، توجه به دفع و تجمع مواد در بدن از موارد مهم آن می باشد،
    نتیجه گیری
    شباهت بین علائم و اسباب هوای وبایی با آلودگی هوا و شیوع بیماری های مرتبط با آن، امکان بهره گیری از توصیه های طب سنتی را در مقابله با این پدیده مطرح می کند. طب سنتی برای پیشگیری از اثر عوارض هوای آلوده در انسان، تدابیر متناسب با افراد در راستای شش اصل ضروری زندگی را مطرح می کند. مطالعات جدید نیز نشان می دهد که اصلاح تغذیه، استفاده از گیاهان داروئی و ورزش می توانند با مقابله با استرس اکسیداتیو و تقویت سیستم ایمنی، اثر محافظتی متعدد داشته باشند.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، طب سنتی ایران، هوائی وبائی، پیشگیری
  • علی حسنوند، محسن پرویز، شهریار غریب زاده*، محمدحسین رهگذر صفحه 457
    سابقه و هدف
    آب سالم، شاید مهم ترین شاخص بهداشتی باشد. وسیله تصفیف آن از اولی ترین و مهم ترین نیاز بهداشتی و حیاتی است. سوال این است که روش تصفیه آب در ایران قدیم چگونه بوده است؟ امروزه روش های جدید برای تصفیه آب چگونه عمل می کند! برای پاسخ به این دو سوال فوق و نیز دو روش مهم قدیمی، این پژوهش انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش مطالعه کتابخانه ای انجام گرفت. بر اساس اسناد و مدارک موجود روش تصفیه آب در تصفیه خانه چغازنبیل و نیز روش جداسازی توسط غشاهای زئولیتی مورد بررسی قرار گرفت و با روش های جدید بر اساس کتاب مرجع مهندسی شیمی و مهندسی پزشکی شباهت ها و مغایرت آن مشخص شد و بالاخره مقایسه ای از دو روش فوق انجام گرفت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که ایرانیان در گذشته بنیان گذار روش تصفیه آب بوده اند و امروزه نیز تا حدودی برای تصفیه آب و بسیاری از جداسازی ها از روش های سنتی در ایران بهره گیری می شود و گفته می شود که بسیاری از روش های قدیمی استفاده از سطوح شیب دار و... می توان کمک گرفت تا فاصله شکاف علمی ایران با جهان پیشرفته را کوتاه تر کرد
    کلیدواژگان: تصفیف آب، روش های تصفیه آب، جغاز نبیل، زئولیت، غشا، بهداشت عمومی
  • شبنم محمدی، احمد آقایی زاده ترابی، مریم محمدی، مجید غیور مبرهن* صفحه 463
    سابقه و هدف
    تقریبا نیمی از ناباروری ها به دلایل مشکلات مربوط به مردان می باشد. در طب، نسخه های ارزشمندی وجود دارد که امروزه اثر بخشی بعضی از آنها در درمان بیماری ها به تایید رسیده است. هدف از این مقاله بررسی مفردات دارویی برای افزایش قوه باروری مردان در متون روایی و مقایسه آن با دانش امروزی بشر در علم پزشکی بوده است.
    مواد و روش ها
    به این منظور ما کلمات کلیدی مانند قوه باروری، مرد و انار را در پایگاه های اطلاعاتی پامد و کتب معتبر جستجو کردیم و نتایج را در قالب یک مقاله تنظیم نمودیم.
    یافته ها
    بعضی مسائل موجود در احادیث که با علم امروزی بشر به اثبات رسیده است، قرنها پیش در روایت بیان شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاکید روایات در دسترس از معصومین مبنی بر موثر بودن مفردات دارویی در بهبود کیفیت مایع منی و نیز تایید سودمندی این گیاهان در تحقیقات بالینی، مصرف آنها برای افزایش قوه باروری، می تواند مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: ناباروری، مرد، روایات طبی، مفردات دارویی
  • فاطمه نوجوان، مژده پورحسینی صفحه 469
    سابقه و هدف
    یکی از میوه هایی که در قران کریم بدان قسم یاد شده انجیر است و این دلیل برتری خاصی است که در این میوه نهفته است. در این مقاله قصد بررسی اثرات دوایی انجیر در بیماری های دماغی و تغییرات قوای قلبی و نفسانی را داریم. درباره آثار درمانی انجیر آنچه بسیار شنیده شده است اثراتی چون گرمابخشی، چاق کنندگی، لینت بخشی و ضد التهاب مجاری تنفسی است. اما آنچه کمتر درباره آن شنیده ایم اثر درمانی ویژه ای است که انجیر بر قوای قلبی – دماغی دارد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه مروری- توصیفی است. ابتدا در متون معتبر طب سنتی وکتب روایی و سایتهای معتبر علمی جستجوی مرتبط با اثرات انجیر بر سیستم عصبی انجام شد. پس از جمع آوری اطلاعات مورد نیاز و مقابله دقیق این مطالب با یکدیگر، بازنویسی، دسته بندی و در غالب این مقاله مروری نوشته شد.
    یافته ها
    رسول خدا ص می فرمایند که مصرف طولانی انجیر عامل رقت قلب است. در کتب طب سنتی انجیر بعنوان کاهش دهنده استعداد بروز خشم وخنک کننده دل، و همچنین عامل زیاد کردن عقل و جوهر دماغ معرفی شده است و برای صرع و جنون و وسواس مصرف انجیر مفید است. در تحقیقات جدید با غنی سازی رژیم غذایی با انجیر در بیماری الزایمر به اصلاح وتعدیل اکسیداتیو استرس پرداختند و افزایش یادگیری و ارتقاء سطح حافظه را به میزان چشم گیری نتیجه گرفتند. همچنین اصلاح فعالیت Na K ATPase و استیل کولین استراز در مغز در درمان با انجیر حاصل شد.
    نتیجه گیری
    مصرف انجیر در تصفیه و پاکسازی روح و قوای دماغی - قلبی نقش دارد. در بیماری هایی چون جنون، وسواس، صرع میتواند موثرباشد. اثرات کاهش غضب و ایجاد احساس فرح در قلب محتمل است. احتمال افزایش جوهر دماغ و توانایی عقلی مطرح است.
    کلیدواژگان: انجیر، طب سنتی ایران، قلب، عقل، دماغ
  • میترا نوری*، بهزاد ذوالفقاری، جابر رضایی صفحه 475
    سابقه و هدف
    گیاهان یکی از اولین و در دسترس ترین منابع قابل استفاده در درمان هستند. گیاه درمانی در بساری از کشورها و ازجمله ایران به دلیل برخورداری از پوشش گیاهی غنی و متنوع از گذشته های دور رایج بوده است. متاسفانه نسل کنونی شناخت و آگاهی کمی در این خصوص دارد. اخیرا بسیاری از کشورها در صدد وارد کردن طب سنتی و یافته های حاصل از اتنوبوتانی به سیستم بهداشت و سلامت خود هستند. این به کشف داروهای جدید و پیوند بین طب سنتی و پزشکی مدرن کمک می کند. در این پژوهش نتایج مطالعات فلورستیک، اتنوبوتانی و فیتوشیمیایی 22 گونه از 10 جنس خانواده نعناع که از سربند (شازند-استان مرکزی) جمع آوری شده اند گزارش شده است.
    مواد و روش ها
    بیست و دو گونه گیاهی از 10 جنس خانواده نعناع از سربند (شازند-استان مرکزی) به روش پیمایش صحرایی جمع آوری و با استفاده از منابع قابل دسترس شناسایی گردیدند. سپس نمونه های شاهد هرباریومی تهیه و در هرباریوم دانشگاه اراک نگهداری شدند. بخشی نیز برای مطالعات آزمایشگاهی فیتوشیمیایی مقدماتی آماده سازی شدند. گردآوری اطلاعات از باورهای مردم بومی منطقه و اسناد موجود برای هر گونه انجام گرفت. داده های حاصل از همه مطالعات در جداولی مرتب شدند.
    یافته ها
    تحقیق نشان داد که 22 گونه از 10 جنس خانواده نعناع در سربند (شازند-استان مرکزی) وجود دارد. جنس Salvia با 7 گونه بیشترین تعداد گونه را دارا بود و 4 جنس نیز تک گونه ای بودند. متابولیت های ثانویه با استفاده از روش های انجام شده، در همه گونه ها به استثنای گونه های Ziziphora به طور متفاوت یافت گردید. آلکالوئید فقط در گونه های Eremostachys mollucelloides و Salvia sulcata یافت شد. گلیکوزیدهای قلبی فقط در گونه Salvia syriaca یافت گردید. همه گونه های مورد مطالعه به استثنای دو گونه Teucrium فاقد آنترکینون بودند. بیشترین شکل مصرف گیاهان مورد مطالعه در این پژوهش به صورت دم کرده و جوشانده از بخش هوایی و به خصوص برگ، گل، میوه و دانه بودند. اغلب آنها برای درمان سرفه و بیماری های گوارشی استفاده می شدند. بیشتر آنها به دلیل داشتن ترکیبات پلی فنلیک و به خصوص فلاونوئید ها و اسانس ها از جنبه های دارویی و خوراکی ارزشمند هستند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که گسترش شهرنشینی، مدرن و صنعتی شدن جوامع انسانی، روز به روز زیستگاه های و ذخیره گاه های ژنتیکی گیاهان بومی و دارویی را بیشتر در معرض کاهش و انقراض قرار می دهد. همچنین دانش و اطلاعات بومی افراد مسن به فراموشی سپرده می شود. پس حفاظت از گونه های گیاهان دارویی، دانش بومی و برقراری پیوند بین طب سنتی و پزشکی مدرن با انجام مطالعات فلورستیک، اتنوبوتانی و فیتوشیمیایی هر منطقه برای بهبود سیستم بهداشت و سلامت جامعه و اشتغالزایی در راستای توسعه پایدار ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: خانواده نعناع، سربند، شازند، اتنوبوتانی، فلورستیک، فیتو شیمیایی، ایران
  • منصوره قوام*، زهرا عبدالله پور صفحه 489
    سابقه و هدف
    استفاده از گیاهان جهت درمان بیماری با تاریخ زندگی بشر همراه بوده است. صبر زرد یکی از قدیمی ترین گیاهان دارویی است که از روزگاران قدیم تا امروز مورد استفاده بشر بوده است. اولین گزارش مکتوب که در آن به آلوئه ورا اشاره شده است متعلق به چهارهزار سال پیش از میلاد مسیح است و این گیاه از زمان های قدیم برای درمان امراض به کار می رفته است. هدف از انجام این مطالعه معرفی کامل و جامع این گیاه ارزشمند است.
    مواد و روش ها
    تحقیق به روش مطالعه کتابخانه ای انجام گرفت و بر اساس متون طب سنتی و جدید نام های گیاه، تاریخچه مصرف سنتی، مشخصات ظاهری، پراکنش، اطلاعات مختلف لازم در زمینه مصرف، نیازهای اکولوژیک و اطلاعات لازم برای کشت آن بررسی و گزارش گردید.
    نتیجه گیری
    موارد مصرف و ترکیبات تشکیل دهنده این گیاه بسیار گسترده است که مطالعات بالینی، بیشتر این اثرات را به اثبات رسانده است و مهمترین آنها خواص ضد سرطانی، درمان سوختگی و بیماری های گوارشی است.
    کلیدواژگان: صبر زرد، سوختگی، خواص درمانی، طب سنتی
  • سمیرا مالکی خضرلو*، سجاد انصاری اردلی، مهدیه مالکی خضرلو صفحه 499
    سابقه و هدف
    تغییر رویکرد جوامع به استفاده از داروهای گیاهی به جایگاه دیرینه گیاهان در بین مردم و شناخت سنتی آنان از گیاهان و پی بردن به آثار سوء داروهای شیمیایی برمیگردد. شناسایی و معرفی ذخایر بومی گیاهان هر منطقه، اشکال و موارد استفاده سنتی این گیاهان با توجه به تنوع بوم شناختی ایران می تواند فراهم کننده اطلاعات مفیدی در زمینه فعالیت های دارویی و سیستم سلامت جامعه باشد. با توجه به این که عمده گیاهان دارویی از جنگل، مرتع، کوهستان و حاشیه رودخانه ها جمع آوری می شوند، می توان با تکیه بر دانش بومی اطلاعات کاربردی دقیقی در این زمینه به دست آورد. لذا این تحقیق به منظور مطالعه اتنوبوتانی و نحوه ی مصرف برخی گیاهان بومی شهرستان عجبشیر انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    شهرستان عجب شیر در 95 کیلومتری تبریز، بر رسوبات غنی رودخانه قلعه چایی، در دامنه جنوب ارتفاعات تورجان و جرئیدن واقع شده و بخشی از اراضی آن در حاشیه دریاچه ارومیه است. این تحقیق پس از بررسی های مقدماتی و تعیین حوزه مورد مطالعه، با مراجعه به مناطق از قبل مشخص شده در سال های 1392- 1393 انجام شد. از بخش های مختلف منطقه، گیاهان دارویی جمع آوری و مورد شناسایی قرار گرفتند. اطلاعات دارویی از ساکنین بومی، عطاری های معتبر و مطالعات استنادی تهیه گردیدند.
    نتیجه گیری
    57 گونه گیاه دارویی شامل 26خانواده در منطقه شناسایی وجو دارد. خانواده آفتابگردان (Asteraceae) با 10 گونه، خانواده نعنا (Lamiaceae) با 7 گونه بیشترین تعداد را به خود اختصاص دادند. با مراجعه به نتایج، اعتقاد بومی بر این عقیده استوار است که استفاده ترکیبی از برخی گیاهان اثر بخشی بیشتری بر انسان داشته و مصونیت فرد را در مقابل بیماری قبل از ابتلا ممکن می سازد و سبب تقویت سیستم ایمنی فرد می شود. علاقه ساکنان منطقه و شناخت کافی گیاهان و نحوه استفاده از آن ها این نوید را می دهد که ترویج و فعالیت در زمینه جمع آوری و حتی کشت و کار گیاهان دارویی می تواند از نظر بحث بهداشت، سلامت و حتی اقتصادی مثمرثمر باشد.
    کلیدواژگان: اتنوبوتانی، ذخایر بومی، گیاهان دارویی، عجبشیر
  • نیما درخشان، محبوبه خاتم ساز، بهزاد ذالفقاری* صفحه 507
    سابقه و هدف
    ایران کشوری با فرهنگهای گوناگون و تمدنی باستانی است؛ لذا میراث تاریخی از پزشکی سنتی و عامیانه را دارا می باشد. مطالعه حاضر در پی بررسی اتنوبوتانی شهرستان سقز در استان کردستان ایران است که در این منطقه مردم کرد زبان زندگی می کنند.
    مواد و روش ها
    مطالعه به روش مقطعی در سالهای 1392 و 1393 انجام گرفت گیاهان روییده شده در مناطق مختلف جمع آوری گردید و پس از خشک کردن وپرس کردن نمونه و آماده سازی نمونه ها به صورت هرباریوم مورد شناسایی علمی قرار گرفتند. مصاحبه های نیمه ساختار دار با 14 تن از افراد مسن و درمانگران محلی صورت پذیرفت و از ایشان در خصوص نام محلی گیاهان، مورد و شیوه کاربرد آنها سوال گردید.
    یافته ها
    در نهایت 72 گونه ی گیاه دارویی از مناطق مختلف شهرستان سقز جمع آوری شد و پس از شناسایی علمی نام علمی، نام کردی و کاربردهای سنتی و محلی آنها ثبت گردید.
    نتیجه گیری
    کاربردهای خاص و جدید محلی برخی گیاهان می تواند دست مایه انجام پژوهشهای گسترده و نو در خصوص جنبه های فیتوشیمیایی و فارماکولوژیک گیاهان مزبور در حیطه مطالعای گیاه درمانی گردد
    کلیدواژگان: گیاهان داروئی، اتنوبوتانی، سقز (استان کردستان)، ایران
|
  • Z. Abolhasanzadeh, M. Shams, A.A. Mohagheghzadeh Page 375
    Background and
    Purpose
    In response to growing concerns about the problem of obesity, healthcare organizations worldwide are seeking ways to control this disease. According to recent studies, existing drugs for obesity had little effect and cause complications leading to limitation of their use. However, people tend to consume medicinal plants has increased. Traditional Persian Medicine (TPM) considers obesity as a serious and fetal disease. This study is trying to investigate this problem by reviewing important traditional medical and medicinal treatises.
    Methods and Materials: Three different types of treatises including medical, mono ingredient drugs and multi ingredient compound books from the 900 years of golden area of Islamic Medicine were investigated.
    Results
    In medical treatises, the cause of obesity, related diseases, consequences, and the method deals with weight loss including diet and changing life style are mentioned. Two classes of drugs are pointed in Materia books: Anti-obesity (Mohazzel) and anti-appetizer (Mosaghet-e eshteha). This investigation results in 16 anti-obesity and 14 anti-appetizer medicines. In addition 8 compound formularies consisting of 30 different materia were found in Qarabadin books.
    Discussion and
    Conclusion
    According to the prevalence of obesity and its complications, as well as the capability of TPM, studying and investigating the solutions and medicines provided by this school can be helpful.
    Keywords: Obesity, Pharmacy, Traditional Persian Medicine, Mohazzel.
  • A. Montazer Alghaem, F. Alian, Z. Hosseinhashemi Page 385
    Background and
    Purpose
    gynecology including medical problems , especially in the scope of women and birth and duties known to death during childbirth is following the women . The question is that scientists and sages Muslim causes and hard elements in the diagnosis and treatment plan also them? To answer the above question, this study was designed.
    Methods and Materials: The study was conducted library research. By studying medical books Islamic period in the field of gynecology regarding especially the curing of difficult parturition The Islamic physicians were. A total of 19 books and was the Islamic period.
    Conclusion
    It seems that physicians Islamic period without a microscope and electronic devices and only on success in the diagnosis and treatment of the signs and symptoms became gynecology. Clinical findings of the original study obstetrician is likely to be at least as useful clinical trial.
    Keywords: midwifery, gynecology, difficult parturition, womb, drug therapy, ointment therapy.
  • M. Beykverdi, M. Yavari Page 397
    Background and
    Purpose
    Healthy nutrition and preventive food strategies can play an important role in decreasing geriatric complications. According to the Persian medicine point of view, the first step on disease prevention and treatment is a healthy diet.
    Methods and Materials: A review on available literature including credible textbooks and scientific papers from both Persian medicine and conventional medicine was performed. Similarities and differences between the two medical viewpoints were evaluated and presented.
    Conclusion
    in Persian medicine, healthy diet and nutrition for different age groups are described in detail. Some points presented in Persian medicine are in accordance with conventional medicine. On the other hand, the differences may provide valuable ideas for future research projects.
    Keywords: Nutrition, Conventional medicine, Traditional Iranian Medicine, Persian medicine, age.
  • Affection sleep and awaking and changes disposition and pulse in it the point of A vesina
    V. Haddad, H. Naji Esfahani Page 409
    Background and
    Purpose
    sleep is the one of the gift of god that comprehends almost one of third age of human. Man and all live existence need to rest for force renewal. Sleep is committal rest that natural encompass human and compelled him for day-off all mater and important section of mentality acts and only system of body that are necessity for continue of body life are occupied act numerous calm and slow. Versus awaking, is necessary for body and has certain effects. Sheikh definition sleeps in GHANON to return soul to source and stop sense and motion. His belief that sleeps occur with outward senses and through inside senses inverse awaking is mode that that soul in it is occupied suasion senses and use them.
    Methods and Materials: Although about issue sleep in different sciences has happen research but must we do not ignor that about effect sleep and awaking on boudy and soul and quality temper and pulse do not happen comprehensive research thus we purpose in writing with use of study books and works medicine man example EBNE SINA and his exegetes research about this issue.
    Results
    In the point of Shykhoreis sleep and awaking has effect on body and soul human. for example about effect sleep on brain he belief that when occur for man sleep or happen for the heavy sleep, firstly day- off(stop) his eye and ear. Thus we search that source in front brain. Also the beliefs that sleep make cause members and organs, certain humidity sensual canals. Versus mode mild awaking make because act senses and bring energy dispossess body form depravity. Awaking make because increase stomach, repulse extra material of body and decrease digestion (obligatory mention that if com awaking long- time has effect on body and soul and has attendant abundant harms. Buali has belief that inset time sleep and awaking in different people as for temper and nature men will different. If he affirm individuals that much sleep or see distracted sleep this matter is mark their humidity temper. As Buali was prominent medico and in each issue do not pay attentions one view and pay attention to all dominions of bind human. Here in issue sleep and awaking too do not ignore of pulse as artery of soul and its quality beating in mode sleep and awaking and with elegantly way pay in it. For example quality beating pulse has studied in mode natural sleep intellect and weak.
    Conclusion
    In the point of Avesina sleep and awaking as spiritual material issue have effect on body and its temper and spiritual moods and meantime must pay attention to temper individuals and also quality beating pulse in this moods that each one of the situations will different pulse and temper moods.
    Keywords: Sleep, awaking, temper, pulse, Avesina
  • Z. Kamali, S. Tarverdi, Z. Afzalan, N.S. Shariat Nabavi Page 415
    Background and
    Purpose
    It is believed that tuberculosis has been killing human beings for over 4000 years. After developing powerful drugs, scientists imagined it would be eradicated; but emerge of drug resistant strains changed the result. Thus the main aim of this study is to compare traditional and modern medicine in order to achieve new effective drugs on the basis of traditional medicine and natural origin.
    Methods and Materials: This is a descriptive library study. The majority of references was searched and studied by the "comprehensive medicine software". Then the most recommended drugs pharmacology is explained according to traditional medicine researches. Either modern medicine drugs for TB treatment, in recent articles or other resources, are reviewed. For a better understanding of drugs mechanisms, structure and metabolism of mycobacterium is discussed.
    Results
    the most recommended drug in Islamic Iranian traditional medicine is garlic and donkey milk respectively. The garlic effective material, Allicine, targets many pathways in causing bacterium, and fortunately doesnt have serious side effects. Some of the most important drugs of modern medicine for TB treatment are Isoniazid, Rifampicin, Streptomycin and Ethambutol. Which all of them target a limited part of bacterium in addition to dangerous toxicities.
    Conclusion
    according to the drugs mechanisms, it’s a short way for bacterium to gain resistance against modern medicine drugs, by changing one pathway or target after a simple mutation. In comparison when facing with the natural drug, garlic, which targets multiple pathways simultaneously, it loses to survive. Finally comparing side effects, suggests designing of effective and less side effect drugs, by combining traditional and modern medicine.
    Keywords: Mycobacterium TB, herbal treatment of TB, multidrug resistant TB, allicin, traditional medicine
  • M. A. Safari, M. Koushkie Jahromi, F. Khormai, A. S. Zar Page 431
    Background and
    Purpose
    Results of studies have introduced different causes for diet habits including socio-economic status, education, and nutritional knowledge. But temper or Mizaj has not been considered yet. According to traditional medicine, Mizaj can determine physical, psychological and affection characteristics. So, the purpose of present study was prediction of dietary habits according to hotness and coldness of Mizaj in non-athletic youth
    Methods and Materials: This study was a kind of descriptive – correlational which was performed cross sectional at 1393. 280 collegiate students (male: 102, femal: 178) were selected as subjects of the study through random stratified sampling method. A Standard questionnaire was used for determining Mizaj and a research made validated questionnaire was used for evaluating dietary habits. Multiple regression tests was used for data analysis.
    Results
    hotness and coldness of Mizaj was significant predictor of dietary habits (P=0.008), but moistness and dryness were not significantly correlated to dietary habits.
    Conclusion
    According to study findings, increasing hotness score is negative predictor of dietary habits. Probably dietary habits can be provided according to Mizaj type, but regarding to lack of enough related research every recommendations require more future research.
    Keywords: Mizaj, dietary habits, non-athlete youth.
  • M. Yavari, M. Keshavarz Page 438
    Background and
    Purpose
    Paralysis is a common cause of disability affecting all age groups. There is no definite method for treating these patients in conventional medicine.
    Methods and Materials: In this study, treatment methods for paralysis based on both Iranian Traditional Medicine and the conventional medicine concepts are reviewed.
    Results
    Iranian traditional medicine represents a variety of treating methods for paralysis. Dr Abdollah Ahmadieh (1886-1959) has reported the use of these methods on his patients with paralysis that has resulted in recovery.
    Conclusion
    The success of paralysis treatment in these case reports is noteworthy since there is no certain method in the conventional medicine in this field. Considering the low sample size and lack of control group in these reports, it is necessary to design clinical trials and assess these techniques in conventional medicine.
    Keywords: Paralysis, Traditional medicine in Iran, Dr. Ahmadiyya
  • M. Zarvandi, H.R. Bahrami Taghanaki, M.R. Noras Page 451
    Background and
    Purpose
    Air pollution and its different health-related aspects pose serious problems for health and medical authorities. Air pollution is also discussed in traditional medicine literature. The present article outlines the views expressed on this subject in olden times by renowned traditional medicine practitioners (called “hakim” in Persian) and the measures recommended by them for dealing with this problem.
    Methods and Materials: In this review study, valid Iranian medicine literature and articles published in scientific databases were used based on certain criteria. The relevant Material was extracted by searching certain keywords, and then categorized, reviewed, and analyzed.
    Results
    In traditional medicine, air pollution (termed “Vabae air” in Iranian traditional medicine) is due to stench and corruption entering the “essence” of air, thus changing its natural quality. The preventive approach in facing such polluted air is defined through the notion of lifestyle modification based on six fundamental health maintenance principles. Of these, air-related solutions, nutrition, [physical] inactivity/activity, and excretion/accumulation of different materials by the body are the most important.
    Conclusion
    The similarity between emergence of "Vabae air’s” symptoms and air pollution as well as the prevalence of the diseases related to it opens up the possibility of using traditional medicine recommendations to deal with air pollution. Traditional medicine presents preventive measures that can be adapted to individuals in line with the six essential principles of life. New studies also suggest that dietary modification, herbs, and exercise can have numerous protective effects through fighting oxidative stress and boosting our immune system.
    Keywords: Air pollution, Vabae air, Traditional medicine, Preventing
  • A. Hassanvand, M. Parviz, S. Gharibzadeh Page 457
    Background and
    Purpose
    The water purification is a subset of public health that is important for the people health. The first water purification unit is reported in the “Antillen islands”, while the Iranian Scientists have done about several thousand years ago.
    The first and oldest water purification unit in the world was located in “Chogha Zanbil” which is Iranian scientists have made this. Iranian scientists were using physical laws and materials, including asphalt, brick and inclined surfaces, which are currently used in the world, purified water of Karkheh River.
    Roman Ghirshman, a French archaeologist, discovered the water purification unit in Chogha Zanbil. This unit with a layer of gravel, sand and coal was filtered water. This method is very similar to that currently used for separation. This method is used for separation in zeolite membranes. In this article, the separation mechanism in Chogha zanbil water purification unit was described, and compared with the separation mechanism in zeolite membranes.
    Keywords: Public Health, Zeolite, Separation, Membrane
  • S. Mohammadi, A. Aghaeezade Torabi, M. Mohammadi, M. Ghayour Mobarhan Page 463
    Background and
    Purpose
    Approximately, half of infertilities are related to men problems. In medicine, there is a great version of using herbs that now are proven their efficacy in treatment of disease. The aim of this study was the investigation Medicinal Materia for increasing fertility potential in men in Islamic literature and comparing in our knowledge in modern medicine.
    Methods and Materials: In order to we searched keywords such as fertility potential, male and pomegranate in Pubmed database and valid books, and results gathered in the form of an article.
    Results
    We found that some of the issues have been proven with modern medicine that it is expressed centuries ago in narratives.
    Conclusion
    According to available medical narration on the effectiveness of medicinal materia in the improvement of semen quality and these plants are also proving useful in clinical research, it could be helpful using those for increasing fertility potential.
    Keywords: Infertility, Man, Medical Narration, Medicinal Materia
  • F. Nojavan, N. Pourhoseini Page 469
    Background and
    Purpose
    Figs are one of the fruits that the Quran has sworn and it is a badge of honor and certain superiority lies in the fruit. In this article, this article is about the medical effects of fig on brain disease and sensual and heart power changes. It is often said that the medical fig effects are like induced heating and obese and laxity and anti-inflammatory respiratory tract. But the particular effect of fig on brain and heart power is said rarely.Methods and Materials: This is a review and descriptive article. At first we search about effects of fig on nerve system in Traditional Iranian Medicine references and Islamic books and credible scientific internet sites. The collected data were reviewed in detail and as a review article was written.
    Results
    Prophet MOHAMMAD said that long use of fig cause to lenity. In Traditional Iranian Medicine books fig can decrease the capacity of anger and is introduced as an increasing factor of wisdom. Fig is also helpful for epilepsy, psychosis and obsession. In the new research a diet enriched with figs in Alzheimer's disease modified oxidative stress and increased learning and their memory dramatically. Also Na K ATPase activity and AChE in the brain during treatment with figs was corrected.
    Conclusion
    Use of fig is effective on purging the soul and brain and heart power and is effective to epilepsy and psychosis and obsession. It is probable that fig is able to propitiate and create pleasure feeling in heart. It may increase brain tissue and intellectual ability.
    Keywords: Fig, Traditional Iranian Medicine, Heart, Intellect, Brain
  • M. Noori, B. Zolfaghari, J. Rezaei Page 475
    Background and
    Purpose
    Plants were one of the first and available useable sources in treatment. Phytotherapy has been customary from past years in many countries such as Iran by the reason having various and reach flora. Unfortunately current people have a less knowledge and information in this condition. Recently many of countries are planning to enter ancient medicine and ethnobotanical findings to their health and safety system. This can help to discovering new drugs and connecting between ancient and modern medicine. In this research results of floristical, ethnobotanical and phytochemical studies of 22 collected Lamiaceae plant species from Sarband (Shazand-Markazi Province) has been reported.
    Methods and Materials: Twenty two plant species of ten Lamiaceae genera were collected from Sarband (Shazand-Markazi Province) by field walking and then identified using available references. Herbarium voucher samples were prepared and kept in Arak University Herbarium. Also a part of plant material was prepared for primary phytochemical experiments. Collecting information from endemic people believes and present documents were done for each species. Data of the all studies were ordered in Tables.
    Results
    Results showed existing 22 Lamiaceae species from 10 genera in Sarband (Shazand-Markazi Province). Salvia with 7 species had the most species and 4 genera had one. Secodary metabolites based on used methods were differently found in all of examined species with the exception of Ziziphora species. Alkaloids were found just in Eremostachys mollucelloides and Salvia sulcata. Heart glycosides just were found in Salvia syriaca. All of studies species exceptional two species of Teucrium lacked anthraquinone. Almost studied plants in this research were used as infused and boiled form from aerial parts special leaf, flower, fruit and seed. Most of them were used for cough and digestive disease treatment. Most of them were valuable as medicinal and nutritional plant by the reason having polyfenolic compounds special flavonids and essential oils.
    Conclusion
    Day by day genetic resources and habitats of endemic and medicinal plant are decreased by the reason of increasing urbanism, modernism and industrializing of human societies. Also endemic knowledge and information of ancient people are forgotten. Then conservation of medicinal plant species, endemic knowledge and connecting between ancient and modern medicine are necessary by doing floristically, ethnobotanical and phytochemical studies in each region for society health and safety system improvement and work production in sustainable development direction.
    Keywords: Lamiaceae, Sarband, Shazand, ethnobotany, floristic, phytochemical, Iran
  • M. Ghavam, Z. Abdallhpoor Page 489
    Background and
    Purpose
    The use of herbs to treat disease is associated with human history. Aloe vera is one of the oldest medicinal plants from ancient times until today, has been used by humans. The first written report in which he is mentioned Aloe Vera belonging to four thousand years BC, and the plant since ancient times to treat diseases has gone to work. The aim of this study was to introduce this valuable plant is complete and comprehensive.
    Methods and Materials: The study was conducted library research and literature on traditional medicine and modern plant names, history of traditional, physical description, distribution, various information necessary in utilization, ecological needs and the information necessary to evaluate its cultivation and were reported.
    Conclusion
    Indications and constituents of this plant is very extensive clinical studies, most of these effects has been proven and the most important anti-cancer properties, treatment of burns and digestive diseases.
    Keywords: Aloe vera (L.) Burm.f., Burn, Health benefits, Traditional medicine
  • S. Maleki-Khezerlu *, S. Ansari-Ardali, M. Maleki-Khezerlu Page 499
    Background and
    Purpose
    Changing the approach of communities to the use of herbal medicines is related to the long-standing position of plants between people, their traditional understanding of plants and also negative effects of the chemical drugs. Identification and introduction of reserves native plants of each region, traditional forms of these plants with respect to the diversity of Iran ecological could provide useful information in the field of pharmaceutical and public health system. Due to that the collection of major plants is done from the forest, pasture, mountain and river views, it can be applied to achieve detailed information on indigenous knowledge. In this respect the study of ethnobotanical and how to use some native plants was performed Ajabshir city.
    Methods and Materials: Ajabshir city is located in 95 kilometers from Tabriz. Ajabshir has been located beside a fertile plain, over the rich sediments of Ghalechaeei River at the Tourjan and Jeridan highlands. Parts of the agricultural lands have been located around Urumia Lake. The required information for the present study was collected during the years 2012 and 2013 after a preliminary analysis for determining the area of study and visiting the pre-specified regions. Medicinal plants from different parts of the region were gathered and plant species used by native residents were identified. Drug information was obtained from knowledgeable native people, reliable old people, reliable and well-known grocers, citation studies and medicinal references.
    Conclusion
    According to the survey results, 57 species of grassland plants including 26 families were identified in the region. Asteraceae family with 10 species and Lamiaceae family with 7 species had the maximum numbers of species. According to the results, it is believed that using a combination of some medicinal plants have a greater impact on patient and the use of these compounds before the infection can guarantee the protection of the individual against the disease and strengthen the immune.
    Keywords: Ajabshir, Ethno-Botanic, Indigenous Resource, Medicinal Plants
  • B. Zolfaghari, B. Zolfaghari Page 507
    Background and
    Purpose
    Iran is a multicultural country with an ancient civilization, so it has historical heritage of folk and traditional medicine. The present study provide ethno botanical evaluation of Saghez (Kurdistan, Iran) were Kurdish people live there.
    Methods and Materials: Cross sectional study was conducted in 2013, 2014. The plants were collected, identified botanically and their vocher specimens were gathered. 14 local herbalist and elderly people were interviewed according to semi-structured questionnaire.
    Results
    72 species was collected and distinguished. Persian and Kurdish names and traditional usage of these plants were recorded. Most of them were used for intestinal and respiratory disease.
    Conclusion
    Special and new use of collected plants could be proposed new aspects of phytochemical and pharmacological studies in the phytomedecinal research fields.
    Keywords: Medicinal plants, Ethnobotany, Saghez, Kurdistan, Iran