فهرست مطالب

نشریه دانش آب و خاک
سال بیست و ششم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/29
  • تعداد عناوین: 21
|
  • مقاله پژوهشی
  • اصغر اصغری مقدم*، میثم ودیعتی صفحات 1-13
    روش های جدید ارزیابی کیفیت منابع آب زیرزمینی طی سال های اخیر توسعه زیادی یافته است. در پژوهش حاضر، کاربرد نظریه انتروپی برای ارزیابی کیفیت آب زیرزمینی برای مصارف شرب نشان داده شده است. در مناطق روستایی مهم ترین منبع آب شرب، منابع آب زیرزمینی است. اغلب آب شرب دشت سراب نیز از منابع آب زیرزمینی تامین می شود. به منظور جلوگیری از قضاوت های فردی در تعیین وزن پارامترهای مورد استفاده در روش شاخص کیفیت آب، از روش انتروپی استفاده شد. در این تحقیق به منظور ارزیابی کیفیت آب شرب دشت سراب با استفاده از انتروپی وزن دار، 12 پارامتر موثر بر کیفیت آب زیرزمینی شامل بی کربنات، سولفات، کلراید، کلسیم، منیزیم، سدیم، پتاسیم، لیتیم، فلوراید، نیترات، سیلیس و هدایت الکتریکی استفاده شد. نتایج نشان داد، کلرور دارای بالاترین نرخ تاثیرگذاری بر کیفیت آب زیرزمینی آبخوان های دشت سراب بوده است. پتاسیم، منیزیم و نیترات پایدارترین پارامترها، از میان پارامترهای مورد مطالعه هستند. نتایج نشان داد، 53 درصد و 18 درصد از نمونه های آب زیرزمینی به ترتیب در گروه یک و دو طبقه بندی می شوند.
    کلیدواژگان: تحولات هیدروشیمیایی، کیفیت آب شرب، منابع آب، نمودار شولر، وزن انتروپی
  • محمد زینالی*، علی اصغر جعفرزاده، فرزین شهبازی، شاهین اوستان صفحات 15-29
    مطالعات تناسب اراضی با بررسی جنبه های فیزیکی، اجتماعی و اقتصادی اراضی، استفاده بهینه و پایدار از اراضی را ممکن می سازد. هدف از این مطالعه تعیین تناسب کیفی، کمی و اقتصادی بخشی از اراضی دشت خوی در استان آذربایجان غربی برای محصولات مهم منطقه شامل گندم، جو، ذرت و آفتابگردان می باشد. مبنای ارزیابی کیفی، تطابق مشخصات اقلیمی، توپوگرافی و ویژگی های خاک منطقه با نیازهای رویشی هر یک از محصولات با استفاده از جداول سایس در روش پارامتریک ریشه دوم بود و مبنای ارزیابی کمی، عملکرد در واحد سطح و پتانسیل تولید و تحلیل اقتصادی، سود ناخالص در واحد سطح در نظر گرفته شد. نتایج ارزیابی کیفی نشان داد که عمده واحدهای اراضی برای گندم و جو دارای کلاس خیلی مناسب (S1) و نسبتا مناسب (S2) بوده و برای ذرت و آفتابگردان عمده واحدهای اراضی دارای کلاس نسبتا مناسب (S2) و تناسب بحرانی (S3) هستند و مهمترین عوامل محدودیت در منطقه شوری و قلیائیت، آهک و اسیدیته می باشند. بر اساس نتایج ارزیابی کمی، عمده واحدهای اراضی برای گندم و جو دارای کلاس خیلی مناسب (S1) و برای ذرت و آفتابگردان دارای کلاس نسبتا مناسب (S2) بودند. مقایسه کلاس های کمی و کیفی نشان داد که کلاس های کمی تمامی محصولات مورد مطالعه در سطح برابر یا بالاتری نسبت به کلاس های کیفی قرار داشته که بیانگر سطح بالای مدیریت و شرایط اقلیمی مناسب در منطقه مورد مطالعه است. همچنین نتایج ارزیابی اقتصادی نشان داد که در همه واحدهای اراضی آفتابگردان نسبت به سایر محصولات از سودآوری بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: تناسب اراضی، خوی، روش پارامتریک، واحد اراضی
  • زهرا جوانمرد، اصغر اصغری مقدم* صفحات 31-50
    دشت مهربان در استان آذربایجان شرقی ایران، 60 کیلومتری شرق تبریز، واقع شده است و منابع آب زیرزمینی تمامی آب شرب و قسمت عمده ای از آب مصرفی کشاورزی آن را تامین می کند. این منابع تحت تاثیر سازندهای زمین شناسی، تبخیر زیاد از آب زیرزمینی و تغذیه از رودخانه های شور و برداشت بیش از حد از آب زیرزمینی با افزایش شدید مقدار شوری مواجه است. طوری که میزان هدایت الکتریکی در قسمت های غربی دشت مخصوصا در روستای اربطان به 9800 میکروزیمنس بر سانتی متر نیز می رسد. بنابراین در مطالعه حاضر سعی شده است تا با استفاده از روش های آماری و مدل های هیدروشیمیایی منشا شوری آب های زیرزمینی و تاثیر سازندهای زمین شناسی بر کیفیت منابع آب منطقه، تعیین گردد. بدین منظور 22 نمونه آب از چاه های عمیق و نیمه عمیق منطقه مورد مطالعه در مهرماه سال 1392 جمع آوری و در آزمایشگاه آب شناسی دانشگاه تبریز تجزیه گردید. وضعیت هیدروژئوشیمیایی این منابع با استفاده از روش تحلیل مولفه های اصلی مورد بررسی قرارگرفت. براساس روش تحلیل عاملی، 85/84 درصد از تغییرات کیفی آب توسط سه گروه عاملی کنترل می شود. به منظور شناسایی فرآیندهای ژئوشیمیایی حاکم بر آبخوان، نمودارهای ترکیبی، نسبت های یونی و اندیس های اشباع کلسیت، دولومیت و ژیپس نمونه ها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که ترکیب شیمیایی آب زیرزمینی به شدت تحت تاثیر تغذیه از رودخانه، رسوبات تشکیل دهنده آبخوان و تبخیر از آب زیرزمینی قرار گرفته است. نتایج نمودارهای ترکیبی نشان داد که فرآیند هایی نظیر انحلال هالیت، ژیپس، دولومیت و تبادل یونی کیفیت شیمیایی آب زیرزمینی را تحت تاثیر قرار می دهند.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، اندیس اشباع، نسبت های یونی، هیدروشیمی
  • کیومرث روشنگر*، فرزین همایونفر صفحات 51-62
    پرش هیدرولیکی متداول ترین روش جهت استهلاک انرژی جنبشی در پایین دست سرریزها، شوت ها و دریچه ها می باشد. به دلیل عدم قطعیت در عملکرد، روابط حاصل از تحقیقات متعدد انجام شده در زمینه تخمین طول پرش هیدرولیکی قابلیتی برای تعمیم کلی ندارد. به همین دلیل ضروری است که مقدار دقیق پارامتر طول پرش هیدرولیکی تخمین زده شود. در این تحقیق طول پرش هیدرولیکی در پرش های آزاد و مستغرق روی بستر افقی و شیب دار با استفاده از روش رگرسیون بردار پشتیبان که ازجمله روش های یادگیری ماشین می باشد تخمین زده شد و نرخ تاثیر پارامترهای ورودی در هر نوع پرش مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در کل تعداد 294 داده مشاهداتی برای آموزش و آزمون مدل های چهار نوع مختلف پرش هیدرولیکی استفاده شده است. مقایسه نتایج حاصل از روش رگرسیون بردار پشتیبان با روابط کلاسیک و تجربی و مدل تکاملی برنامه ریزی بیان ژن، قابلیت و کارآیی بالای روش رگرسیون بردار پشتیبان را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی بیان ژن، پرش هیدرولیکی، رگرسیون بردار پشتیبان، طول پرش هیدرولیکی
  • الهام روشنی*، علی حسین زاده دلیر، داود فرسادی زاده، فرزین سلماسی صفحات 63-73
    در آبراهه های آبرفتی، حرکت رسوبات و فرم بستر ناشی از آن، تاثیر زیادی بر مقاومت در مقابل جریان آب دارد. در تحقیق حاضر برای بررسی تاثیر فرم بستر ریپل برروی تنش برشی جریان آزمایش هایی در یک فلوم آزمایشگاهی با تغییر در دبی، شیب و عمق جریان انجام شد تا تاثیر این پارامترها برروی مقاومت جریان مطالعه شود. در بسترهای دارای فرم، تنش برشی از دو بخش تشکیل می شود. که تنش برشی موثری است که بر تک تک ذرات رسوب وارد می شود و نیز تنش برشی است که از مقاومت شکلی یا فرم ایجاد می گردد. همچنین با تشکیل بیشتر فرم های بستر تنش برشی و ضریب زبری افزایش یافت. نتایج نشان داد که با تشدید پارامترهای جریان و در نتیجه تشدید ایجاد تلاطم در پایین دست تاج فرم بستر، مقدار پارامترهای مورد مطالعه افزایش یافت. نتایج بیان گر آن بود که با افزایش سرعت جریان، در محدوده مشخصی از دبی (10 تا 14 لیتر بر ثانیه) و شیب کف (0 تا 015/0) ارتفاع ریپل ها زیاد شده و همچنین تعداد ریپل های تشکیل شده بیشتر می شوند. بیشترین محدوده تغییرات مشاهده شده در 70 سانتی متری انتهایی کانال بود. افزایش ارتفاع ریپل، موجب شد که انتقال رسوبات نیز زیاد شده و به ازای افزایش 35 درصدی پارامتر بی بعد (ارتفاع فرم بستر به طول آن)، دبی رسوب بی بعد در حدود 40 درصد افزایش نشان داد. با بررسی روند تغییرات تنش برشی ناشی از فرم بستر نسبت به ارتفاع فرم بستر مشخص شد که با افزایش 45 درصدی ارتفاع فرم بستر به میزان 58 درصد به تنش برشی ناشی از ریپل ها اضافه شد.
    کلیدواژگان: انتقال رسوبات، بسترهای آبرفتی، تنش برشی، ریپل، فرم بستر
  • معصومه صبری*، محمدرضا نیشابوری، محمدعلی قربانی، فرزین شهبازی، خلیل ولیزاده کامران، اصغر فرج نیا صفحات 75-91
    با پیشرفت فنآوری های سنجش از دور اخیرا تلاش های وسیعی در بکارگیری داده های حاصل از این فنآوری برای برآورد ویژگی های سخت وصول خاک صورت گرفته است. در این مطالعه با افزودن اطلاعات مربوط به پوشش گیاهی حاصل از تصاویر ماهواره ای (SAVI) و اطلاعات رقومی ارتفاع (DEM) به متغیرهای حاصل از اندازه گیری های زمینی، امکان بهبود توابع انتقال (PTFs) برای تخمین سه نقطه منحنی رطوبتی PWP ،FC ،θs بررسی گردید. در این پژوهش 176 نمونه از استان های آذربایجان شرقی و گیلان مشتمل بر10 کلاس بافتی تهیه گردید. توزیع اندازه ذرات، جرم مخصوص ظاهری و حقیقی، تخلخل کل، ماده آلی، درصد منافذ ریز و درشت، درصد آهک،EC وpH، میانگین هندسی و انحراف استاندارد هندسی قطر خاکدانه ها، رطوبت در مکش یک کیلوپاسکال، SAVI و DEM به عنوان ورودی توابع انتقالی مورد استفاده قرار گرفتند. به منظور پیش بینی سه نقطه پتانسیلی از توابع انتقالی با اساس شبکه بیزی و عصبی استفاده شد. مدل های ایجاد شده با استفاده از آزمون مرگان-گرنجر-نیوبلد (MGN) و ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) برای داده های مشاهده ای و پیش بینی شده ارزیابی شدند. این تحقیق بهبود در توانایی توابع انتقالی به منظور برآورد سه نقطه از منحنی رطوبتی (بر اساس RMSE) هنگامی که از خصوصیات حاصل از اندازه گیری های زمینی، توپوگرافی و پوشش گیاهی در مقایسه با زمانی که تنها از خصوصیات حاصل از اندازه گیری های زمینی به عنوان ورودی استفاده می شود، تایید می کند. مقایسه روش شبکه بیزی و شبکه عصبی مصنوعی نشان داد شبکه بیزی در تخمین توابع انتقال سه نقطه از منحنی رطوبتی در مقایسه با شبکه عصبی از اعتبار و اطمینان بالاتری در برآورد برخوردار است.
    کلیدواژگان: توابع انتقالی، سنجش از دور، شاخص گیاهی تعدیل کننده اثرات خاک، شبکه بیزی، شبکه عصبی مصنوعی
  • سمیه بهادری، بهروز اسماعیل پور *، علی اشرف سلطانی طولارود، مختار حیدری، سرور خرم دل، پیمان عباس زاده دهجی، پریسا شیخ زاده مصدق صفحات 93-104
    در این بررسی آزمایشی در دانشگاه محقق اردبیلی به صورت طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1393 اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل پیش تیمار بذر با سویه های1، 10، 19 و 150 باکتری سودوموناس پوتیدا، سویه های 69 و 159 باکتری سودوموناس فلورسنس، تیمار تلفیقی باکتری سودوموناس پوتیدا سویه 19 و باکتری سودوموناس فلورسنس سویه 159 و تیمار شاهد (بدون تلقیح) بود. گیاهان تا مرحله شش برگی در گلخانه نگهداری شدند، سپس روزانه به مدت 270 دقیقه در معرض تنش دمای پایین (دمای هشت درجه سلسیوس) قرار گرفتند و سرمادهی روزانه به مدت پنج روز ادامه یافت. پس از اعمال تنش سرما، طول و وزن خشک گیاهچه، رنگیزه های فتوسنتزی، کربوهیدرات کل، پرولین، ثبات غشا، مقدار پروتئین، فعالیت آنزیم های کاتالاز، پلی فنل اکسیداز و پراکسیداز اندازه گیری شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که پیش تیمار با باکتری های محرک رشد باعث افزایش طول و وزن خشک گیاهچه، صفات بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی شد. سویه های باکتری سودوموناس پوتیدا و سودوموناس فلورسنس از طریق افزایش پرولین، میزان کربوهیدرات محلول، و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی باعث حفظ یکپارچگی غشای سلول گردیده و در نتیجه خسارت به غشا کاهش یافت. بیشترین بهبود پیش تیمار جهت کاهش اثرات تنش دمای پایین از تلقیح بذور با سویه 150 باکتری سودوموناس پوتیدا و سویه 69 باکتری سودوموناس فلورسنسحاصل شد.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، پرولین، سودوموناس پوتیدا، سودوموناس فلورسنس
  • شهرزاد کرمی، مهدی زارعی*، جعفر یثربی، سیدعلی اکبر موسوی صفحات 105-117
    خاک های آلوده به فلزات سنگین از جمله کادمیم عمدتا از نظر مواد غذایی و جمعیت میکروبی فقیر می باشند. تنش کم آبی در این مناطق می تواند سبب بدتر شدن شرایط برای رشد سالم گیاه گردد. کاربرد باکتری های محرک رشد گیاه به عنوان کود زیستی، با تاثیر بر قابلیت دسترسی عناصر غذایی، می تواند رشد و سلامت گیاه را بهبود بخشد. به این منظور آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل دو سطح باکتری میکروکوکوس یونانیسیس (با و بدون باکتری)، چهار سطح کادمیم (5، 10، 20، و 40 میلی گرم در کیلوگرم خاک)، و سه سطح رطوبتی (100، 80، و 65 درصد رطوبت ظرفیت مزرعه) بود. نتایج نشان داد افزایش آلودگی خاک به کادمیم موجب کاهش وزن خشک و جذب منگنز و روی به وسیله گیاه شد درحالی که مایه زنی باکتری به خاک با افزایش وزن خشک اندام هوایی، و جذب کل روی موجب تعدیل اثر منفی کادمیم بر گیاه شد. اثر اصلی تنش کم آبی بر وزن خشک اندام هوایی، و جذب کل آهن، منگنز، روی، و مس معنادار بود و موجب کاهش این صفات گردید درحالی که مایه زنی باکتری به خاک با افزایش وزن خشک اندام هوایی و جذب عناصرآهن و روی اثر منفی تنش کم آبی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: ذرت، عناصر کم مصرف، فلز سنگین، میکروکوکوس یونانیسیس
  • کاظم بدو*، مجید فرشباف صفحات 119-132
    به علت کم بودن تخلخل و آهسته بودن سرعت جریان آب در خاک های رسی، مهمترین مکانیزم انتقال آلودگی انتشار مولکولی است. در این تحقیق اثر تحکیم خاک رس روی ضریب انتشار مولکولی یون کلر بررسی گردید. نمونه خاک از منطقه نازلو واقع در شمال غرب شهرستان ارومیه تهیه شده و پس از تعیین مشخصات فیزیکی، پارامترهای تحکیم خاک تعیین گردید. برای تعیین ضریب انتشار مولکولی یون کلر در درجات تحکیم متفاوت در یک بازه تنشی افزایشی و سپس کاهشی، نمونه استوانه ای شکل خاک پس از رسیدن به میزان تحکیم مشخص در دستگاه تحکیم، تحت آزمایش انتشار مولکولی قرار گرفته و ضریب انتشار مولکولی آن اندازه گیری شد. این کار با استفاده از کد کامپیوتری POLLUTE و با برازش داده های نظری روی داده های مشاهده ای غلظت- زمان انجام گردید. نتایج نشان داد که با افزایش میزان تحکیم خاک و کاهش نسبت تخلخل آن از 4/0 به 35/0 در بازه تنشی kPa 25 تا kPa 400، ضریب انتشار مولکولی ازs-1 m2 10-10×94/5 به s-1 m2 10-10×36/5 کاهش یافت. در مرحله باربرداری تحکیم از kPa 400 تا kPa 50 ضریب انتشار مولکولی خاک از s-1 m2 10-10×36/5 به s-1 m2 10-10×42/5 افزایش یافت. نتایج این مطالعه نشان داد که روند انتشار آلودگی به طریقه انتشار مولکولی در خاک رسی نازلو، تابعی از میزان تحکیم این خاک است لیکن اثر تحکیم در کاهش ضریب انتشار مولکولی خاک قابل ملاحظه نیست. تطابق خوب داده های مشاهده ای و نظری نشان داد که مدل فیزیکی طراحی شده، روش های آزمایشگاهی به کار گرفته شده و مدل نظری استفاده شده از دقت خوبی برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: تحکیم، خاک رسی نازلو، ضریب انتشار مولکولی، نسبت تخلخل، POLLUTE
  • بابک نوایی*، علی اکبر اختری، رسول دانشفراز صفحات 133-142
    در این تحقیق تاثیر باکت پرتابی در انتهای سرریز اوجی بر میزان استهلاک انرژی و طول پرتابه به صورت آزمایشگاهی بررسی شد. آزمایش ها بر روی سرریز اوجی استاندارد برای باکت های با زاویه برخاست 32 و 52 درجه و بدون باکت انجام شد. میزان افت انرژی در این نوع سرریز با انجام 21 آزمایش برای دبی های بین 330 تا 864 لیتر بر دقیقه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایش های انجام شده نشان داد در سرریز با باکت های پرتابی با زاویه برخاست 32 و 52 درجه نسبت به سرریز بدون باکت، میزان استهلاک انرژی از 10 تا 20 درصد افزایش یافت. هم چنین بیشترین استهلاک انرژی مربوط به باکت پرتابی با زاویه پرتابه 52 درجه بود و افت نسبی انرژی با افزایش دبی در هر سه حالت کم شد. برای باکت های با زاویه پرتاب 32 و 52 درجه، طول پرتابه نیز اندازه گیری شد که طول پرتابه برای باکت 32 درجه بیشتر از 52 درجه بود. با افزایش دبی، اختلاف طول پرتابه بین دو باکت کم شده و در دبی 864 لیتر بر دقیقه طول پرتابه برای دو باکت تقریبا یکسان شد.
    کلیدواژگان: افت انرژی، باکت پرتابی، زاویه برخاست، سرریز اوجی، طول پرتابه
  • فریده عباسی، مریم آذرخشی*، کامران چپی، مهدی بشیری صفحات 143-155
    در سال های اخیر پدیده خشکسالی باعث کاهش شدید آب های سطحی در دشت قروه و دهگلان شده است. این امر موجب افزایش بهره برداری از منابع آب زیرزمینی و تشدید افت سطح ایستابی سفره های این دشت گردیده است. هدف از این پژوهش بررسی واکنش آب های زیرزمینی دشت قروه و دهگلان نسبت به وقوع خشکسالی ها و ترسالی ها و نیز میزان همبستگی بین آن هاست. ابتدا مشخصه های خشکسالی هواشناسی و هیدروژئولوژیکی به ترتیب با استفاده از شاخص بارش استاندارد شده (SPI) و شاخص منبع آب زیرزمینی (GRI)محاسبه شد. سپس ضریب همبستگی بین شاخص SPI و GRI بدون اعمال تاخیر زمانی و با 1، 3، 6، 9، 12، 15، 18، 21، 24و 48 ماه تاخیر محاسبه شد. نتایج نشان داد که بیشترین مقادیر ضرایب همبستگی مثبت معنی دار بین SPI-24 وGRI-48 با تاخیر 48 ماهه بوده و در 8/89 درصد از چاه هاSPI باGRI با تاخیر 48 ماهه همبستگی مثبت معنی دار داشته است. بنابراین خشکسالی هیدروژئولوژیکی با تاخیر زمانی نسبت به خشکسالی هواشناسی اتفاق افتاده است. برای بررسی وجود و یا عدم وجود روند در تغییرات سطح آب زیرزمینی از آزمون من- کندال استفاده گردید. نتایج نشان داد که در سطح اطمینان 99% در طول دوره آماری مورد مطالعه سطح تراز آب چاه های پیزومتری کاهش یافته است و متوسط کاهش تراز آب زیرزمینی در منطقه 82/0 متر در سال بود. با توجه به نقشه های پهنه بندی، بیشترین روند تغییرات سطح آب زیرزمینی مربوط به بخش مرکزی دشت است که بین 5/1 تا 4/2 متر در سال می باشد.
    کلیدواژگان: خشکسالی، قروه- دهگلان، کمیت آب، GRI، SPI
  • حمیدرضا بوستانی*، مصطفی چرم، عبدالامیر معزی، نعیمه عنایتی ضمیر، نجف علی کریمیان صفحات 157-169
    اطلاع از توزیع شکل های شیمیایی روی در خاک های آهکی جهت شناخت زیست فراهمی و تحرک آن ضروری است. به منظور بررسی اثرات شوری و ماده آلی بر شکل های شیمیایی روی در یک خاک آهکی تحت کشت ذرت، آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در شرایط گلخانه انجام شد. فاکتورها شامل سه سطوح شوری (0، 15 و 30 میلی اکی والان نمک در کیلوگرم خاک) و دو نوع ماده آلی ( کود گاوی و کاه-کلش گندم) هر کدام در دو سطح ( 0 و 2 درصد وزنی) بود. اندازه گیری شکل های شیمیایی روی از طریق روش عصاره گیری دنباله ای سینگ و همکاران انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش سطوح شوری، غلظت شکل های محلول+ تبادلی، کربناتی و اکسیدمنگنز روی افزایش و شکل آلی کاهش یافت. کاربرد مواد آلی سبب افزایش غلظت شکل های محلول+ تبادلی، کربناتی، آلی، پیوسته به اکسید منگنز و اکسید آهن بلورین شد. کاربرد تیمارهای آلی درصد نسبی شکل های محلول+ تبادلی، آلی، کربناتی، اکسید منگنز و اکسیدی آهن را افزایش و درصد نسبی شکل تتمه را کاهش داد. تیمار شوری درصد نسبی شکل های محلول+ تبادلی، کربناتی و اکسید منگنز را افزایش، و شکل های آلی و اکسید آهن بلورین را کاهش داد. بنابراین کاربرد ماده آلی و شوری سبب توزیع مجدد شکل های شیمیایی روی شد. همچنین، همبستگی مثبت و معنی داری بین شکل های محلول+ تبادلی، کربناتی، اکسید منگنز و اکسید آهن با روی قابل جذب در خاک وجود داشت.
    کلیدواژگان: خاک آهکی، روی، شکل های شیمیایی، شوری، ماده آلی
  • عبدالمجید ثامنی، مرتضی پاکجو، سیدعلی اکبر موسوی*، علی اکبر کامکار حقیقی صفحات 171-183
    نفوذ آب به خاک در چرخه آب نقش مهمی داشته و سبب شده پژوهشگران به دنبال ارائه مدل مناسبی برای بیان کمی آن باشند. در این پژوهش، عملکرد مدل های نفوذ کوستیاکوف-لوییز، کوستیاکوف، فیلیپ، هورتون و حفاظت خاک آمریکا در برآورد نفوذ تجمعی اندازه گیری شده با استوانه های مضاعف در دو خاک آهکی متفاوت از منطقه باجگاه استان فارسبررسی شد. ضرایب مدل ها به روش کمینه مجموع مربعات خطا تعیین شد. جهت بررسی صحت عملکرد مدل ها از میانگین خطا، ریشه میانگین خطا، شاخص ویلموت، درصد کارآیی مدل، شاخص میانگین درصد خطا و ضریب تبیین استفاده شد. مدل کوستیاکوف-لوییز با ضریب تبیین 998/0 تا 999/0 بهترین مدل در برآورد میزان نفوذ تجمعی در هر دو خاک بود. مدل های کوستیاکوف-لوییز و حفاظت خاک آمریکا با میانگین خطای 0019/0 تا 064/0 جزء مدل های بیش برآوردکننده و مدل های فیلیپ، کوستیاکوف و هورتونبا میانگین خطای 0033/0- تا 0377/0-جزء مدل های کم برآوردکننده بودند. به طور کلی نتایج نشان داد استفاده از مدل ها (و به ویژه مدل کوستیاکوف-لوییز) در خاک درشت بافتمورد مطالعه در مقایسه با خاک ریزبافت و در ابتدای نفوذ منجر به نتایج دقیق تریمی شود که این موضوع می تواند در مدل سازی نفوذ در خاک های آهکی مورد توجه قرار گیرد. البته پیشنهاد می شود آزمایش در طیف وسیع تری از بافت و شرایط مختلف خاک انجام و بر اساس نتایج حاصل در هر خاک تصمیم های مدیریتی متناسب با شرایط خاک اتخاذ شود.
    کلیدواژگان: استوانه های مضاعف، بافت خاک، خاک آهکی، مجموع مربعات خطا، مدل های نفوذ
  • محبوبه ورناصری قندعلی، عبدالامیر معزی *، نعیمه عنایتی ضمیر صفحات 185-198
    بیوسورفکتانت‏ها ترکیبات فعال سطحی هستند که توسط میکروارگانیسم‏ها تولید می‏شوند. در این مطالعه تولید بیوسورفکتانت توسط باکتری putida1694 Pseudomonasدر منابع مختلف کربن )نفت سفید، گلوکز و ملاس نیشکر( تحت تاثیر دماهای 30 و 37 درجه سلسیوس و زمان گرماگذاری 48 و 168 ساعت مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور تشخیص تولید بیوسورفکتانت از روش‏های کمی و کیفی غربالگری مانند، آزمون همولیز، آزمون فروپاشی، پراکنش نفت، درصد امولسیون کنندگی ، کاهش کشش سطحی و آبگریزی سطح سلول استفاده شد. نتایج نشان داد P.putida1694 توانایی رشد در هر سه منبع کربن را دارد. بر اساس نتایج غربالگری تولید بیوسورفکتانت، سویه به کار رفته در این پژوهش دارای همولیز مثبت یا β در محیط آگار خون دار بود. ترکیبات تولید شده توسط باکتری P.putida1694 در تمام منابع کربن در زمان‏ها و دماهای اعمال شده به ته چاهک سقوط کردند، همچنین نتایج نشان داد این باکتری بیشترین کاهش کشش سطحی را در منبع کربن نفت سفید پس از 168 ساعت و در دمای گرماگذاری 37 درجه سلسیوس داشت و توانست کشش سطحی آن‏را تا 33/20 میلی نیوتون بر متر کاهش دهد. بیشترین درصد امولسیون‏کنندگی در منبع کربن ملاس(28 درصد) به دست آمد. همچنین بیشینه درصد آبگریزی سطح سلول به منبع کربن نفت سفید (70 درصد) اختصاص داشت. میزان بیوسورفکتانت تولید شده در منابع کربن نفت سفید، گلوکز و ملاس به ترتیب 2/10، 7/1 و 5/5 گرم بر لیتر بود. با توجه به تولید بیشتر بیوسورفکتانت در حضور نفت سفید، به نظر می رسد از این باکتری برای پالایش خاک های آلوده به نفت می توان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: بیوسورفکتانت، کشش سطحی، منبع کربن، نفت سفید
  • مجید منتصری*، نگار رسولی مجد، جواد بهمنش، حسین رضایی صفحات 199-210
    شاخص های موثری مانند ردپای آب لازم است در تخصیص بهینه منابع آب مدنظر قرار گیرند. در این مطالعه از شاخص ردپای آب با در نظر گرفتن مصارف مستقیم و غیرمستقیم آب در سه بخش منابع آب آبی، سبز و خاکستری، به منظور برآورد میزان کل آب مصرفی توسط محصولات زراعی در حوضه دریاچه ارومیه استفاده گردید. جهت تحلیل جداگانه عوامل موثر در روند تغییرات ردپای آب، روش LMDI (شاخص لگاریتم میانگین انحرافات) به کار گرفته شد. این شاخص مجموع وزنی نرخ تغییرات نسبی پارامترهای موثر را نشان می دهد. نتایج نشان داد که علی رغم روند کاهشی در هر سه جزء ردپای آب محاسبه شده در طول سال های مورد بررسی (2010-2003)، تغییرات نامنظمی در میزان هر جزء سه گانه ردپای آب در طی دوره مذکور وجود دارد. عامل های سیستم های آبیاری و نحوه فعالیت های کشاورزی در منطقه به عنوان عوامل افزاینده و عملکرد گیاه به عنوان عامل کاهنده در تغییرات ردپای آب شناخته شدند. بیشترین مقدار ردپای آب کل مربوط به سال 2004 بوده که در آن مقادیر ردپای آب آبی، آب سبز و آب خاکستری به ترتیب 23419، 8832 و 2437 مترمکعب بر تن می باشد. همچنین کمترین مقدار ردپای آب کل در سال 2006 مشاهده شد و مقادیر ردپای آب آبی، آب سبز و آب خاکستری در این سال به ترتیب 19056، 7562 و 2076 مترمکعب بر تن است.
    کلیدواژگان: آب آبی، آب خاکستری، آب سبر، حوضه دریاچه ارومیه، ردپای آب
  • حسن ساقی*، ابراهیم خواجه پور، لیلا کریمی صفحات 211-227
    در این مطالعه، مدل دو بعدی متوسط گیری شده در عرض CE-QUAL-W2 برای شبیه سازی ترازسطح آب، دما و پارامترهای کیفی آب مخزن سد شیرین دره در یک دوره زمانی یازده ماهه و در سال آبی 91-1390 مورد استفاده قرار گرفته است. بدین منظور ابتدا مدل واسنجی و معتبرسازی شد. سپس، کیفیت آب مخزن در حالت های مختلف کاهش میزان فسفر ورودی مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت، تاثیر میزان غلظت اکسیژن محلول زیرلایه بر بهبود کیفیت آب مخزن مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نمونه برداری و شبیه سازی، کاهش شدید میزان اکسیژن محلول در زیرلایه در دوران لایه بندی و افزایش غلظت فسفر و یوتروفیک شدن دریاچه را در پایان دوره شبیه سازی نشان می دهد. همچنین نتایج نشان می دهد، افزایش غلظت اکسیژن زیرلایه، باعث کاهش میزان آزادسازی فسفر و بهبود کیفیت آب مخزن می شود. به عنوان مثال، با کاهش 60 تا 70 درصدی میزان فسفر ورودی به مخزن، شرایط مخزن از یوتروفیک به مزوتروفیک تغییر وضعیت می دهد. علاوه بر این، در شرایط عادی، میزان غلظت فسفر در مخزن به 50 میلی گرم در لیتر رسیده که با به کارگیری دستگاه اکسیژن دهی، این میزان به 25 میلی گرم در لیتر کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: پارامترهای شیمیایی آب، پارامترهای فیزیکی آب، تغذیه گرایی، کاهش بار فسفر، مدل دوبعدی
  • غلامعباس فلاح قالهری*، فهیمه شاکری صفحات 229-241
    میزان تابش کل خورشیدی رسیده به سطح زمین، یکی از مهم ترین پارامترها در توازن گرمایی سیستم زمین-جو محسوب می شود. در تحقیق حاضر از رابطه های بلک و آلن به ترتیب برای تخمین تابش کل خورشیدی روزانه رسیده به سطح زمین و لایه بالایی جو استفاده شد. مقادیر تابش برآورد شده در سطح زمین توسط رابطه بلک با داده های پیرانومتر ایستگاه مشهد مقایسه شد. نتایج نشان داد که بین مقادیر تابش اندازه گیری شده با پیرانومتر و مقادیر تابش برآورد شده توسط رابطه بلک اختلاف کمی وجود دارد. سپس ضرایب رابطه آنگستروم- پرسکات در ایستگاه مشهد واسنجی و نتایج آن بر اساس معیارهای مختلف آماری، با مدل های آنگستروم- پرسکات که در تحقیقات قبلی برای ایستگاه مشهد پیشنهاد شده بود، مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد مدل تدوین شده در این مطالعه از دقت بالاتری برخوردار است. ریشه میانگین مربعات خطا برای مدل پیشنهادی توسط نگارندگان، علیزاده و خلیلی و فائو به ترتیب معادل 57/4، 61/4 و 02/5 مگاژول بر مترمربع بر روز به دست آمد. سپس با در دست داشتن مقادیر تابش به دست آمده توسط رابطه بلک و آلن، ضرایب رابطه آنگستروم- پرسکات در دیگر ایستگاه های استان خراسان رضوی نیز واسنجی گردید. در نهایت، مقادیر تابش به دست آمده بر روی یک سطح افقی در روی زمین با استفاده از روش کریجینگ معمولی پهنه بندی شد. نتایج حاصل از پهنه بندی تابش نشان داد مناطق جنوبی استان از نظر دریافت تابش خورشیدی، پتانسیل بیشتری دارند.
    کلیدواژگان: تابش، رابطه آلن، رابطه آنگستروم- پرسکات، رابطه بلک، روش کریجینگ معمولی
  • یعقوب حسینی* صفحات 243-255
    میانگین عملکرد لیموترش در باغ های کشور، در مقایسه با میانگین جهانی، کمتر است. شاخص انحراف از درصد بهینه[1] (DOP) روشی ساده است که می توان برای طراحی برنامه های کوددهی متعادل استفاده کرد. این شاخص نشان دهنده وضعیت تغذیه ای گیاه و کمبود و یا زیادی عناصر غذایی در گیاه بوده و می تواند برای اولویت بندی نیاز گیاه به عناصر غذایی استفاده شود. برای انجام این تحقیق، سه منطقه مهم استان شامل هشتبندی، میناب مرکزی و رودان انتخاب و در هر منطقه 20 باغ لیموترش در نظر گرفته شد (جمعا 60 باغ). نمونه برداری های مربوط به برگ و همچنین اندازه گیری عملکرد انجام شد. متوسط شاخص انحراف از درصد بهینه برای عناصر غذایی محاسبه شد. بر این اساس ترتیب نیاز به عناصر غذایی در باغ های لیموترش استان هرمزگان به صورت Mn> Fe> Zn> N> K> Cu> Cl> B> P تعیین گردید. ارقام مرجع به دست آمده در این تحقیق را می توان در هر باغ لیموترش استان هرمزگان برای ارزیابی تعادل تغذیه ای با روش DOP استفاده کرد و تصمیم گیری مناسب را انجام داد. همچنین توصیه می شود با توجه به نتایج این تحقیق، مصرف عناصر کم مصرف منگنز، آهن و روی در این باغ ها در اولویت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تعادل تغذیه ای، روش انحراف از درصد بهینه (DOP)، لیموترش
  • حمزه احمدی*، غلامعباس فلاح قالهری، اکبر شائمی صفحات 257-269
    تحلیل روند تغییرات تبخیر – تعرق مرجع در هر منطقه از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. در مطالعه حاضر، از آمار پارامترهای اقلیمی دوازده ایستگاه هواشناسی واقع در شمال شرق کشور، برای تخمین تبخیر – تعرق مرجع براساس مدل های تجربی پاپاداکیس و پنمن مونتیث فائو استفاده گردید. خروجی مدل ها براساس روش های مختلف درون یابی ارزیابی و سپس نتایج روش کوکریجینگ با RMSE کمتر در محیط نرم افزارArcGIS10/2، به صورت پهنه های هم تبخیر- تعرق مرجع مشخص گردید. روند تغییرات با آزمون ناپارامتری من –کندال (MK) ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین تبخیر– تعرق مرجع به ترتیب، در ایستگاه های واقع در استان های خراسان جنوبی و شمالی رخ می دهد. تبخیر – تعرق مرجع کل منطقه در مقیاس سالانه، از شمال به جنوب روندی افزایشی دارد. ارتفاع و عرض جغرافیایی در تعیین پهنه های هم تبخیر– تعرق مرجع از وزن بیشتری برخوردار بودند. روند تغییرات زمانی ETO سالانه در حالت افزایشی معنی دار مشاهده شد. در گناباد، سبزوار، بشرویه و قائن روند افزایشی ETO در سطح 05/0 معنی دار بود. شیب کاهشی تا 14- میلی متر در سال در ایستگاه های بجنورد و قوچان و شیب افزایشی تا 17 میلی متر در سال در ایستگاه های فردوس و مشهد در سری سالانه تخمین زده شد. روند تغییرات سالانه پارامترهای اقلیمی، فقط برای بارش و رطوبت نسبی ایستگاه بیرجند معنی دار بود. در پارامترهای کمینه دما، بیشینه دما و ساعات آفتابی در تمام ایستگاه ها، شیب تغییرات فقط افزایشی و برای سرعت باد، بارش و رطوبت نسبی تغییرات شیب هم به صورت افزایشی و هم به صورت کاهشی مشاهده شد. بنابراین، عامل اصلی افزایش تبخیر– تعرق مرجع در منطقه، روند افزایشی پارامترهای کمینه دما، بیشینه دما و ساعات آفتابی بوده و در اولویت دوم، تغییرات افزایشی و کاهشی پارامترهای رطوبت نسبی، بارش و سرعت باد نیز حائز اهمیت می باشد.
    کلیدواژگان: پاپاداکیس، پنمن مونتیث، تبخیر- تعرق مرجع، روند، کوکریجینگ
  • مینا فیضی زاده*، عباس صمدی صفحات 271-286
    برای تعیین شاخص های انحراف از درصد بهینه (DOP) و روش تلفیقی تشخیص و توصیه (DRIS) ارزیابی وضعیت تغذیه ای پیاز (Allium cepa L.) و مقایسه دو روش مذکور، نمونه های برگ از 50 مزرعه جمع آوری و غلظت های عناصر غذایی N، P،K ، Ca،Mg ،Fe ،Mn ، Zn ،Cu و B تعیین شدند. با توجه به مقدار عملکرد، مزارع به دو گروه، مزارع با عملکرد بالا و پایین تقسیم شدند. نرم های DRIS برای نسبت های مختلف عناصر غذایی تعیین شدند. شاخص های DRIS برای ارزیابی تعادل تغذیه ای عناصر غذایی محاسبه شدند. شاخص های DOP از غلظت های بهینه عناصر غذایی حاصل از روابط بین شاخص های DRIS تعیین گردید. غلظت های بهینه عناصر غذایی حاصل از روابط بین شاخص های DRIS و غلظت عناصر غذایی با در نظر گرفتن شاخص DRIS برابر با صفر محاسبه گردید. غلظت بهینه، برای عناصر غذایی پر مصرف N، P، K، Ca و Mg به ترتیب 94/2، 27/0، 40/4، 82/1 و 25/ 0درصد و برای عناصر غذایی کم مصرف Fe، Mn، Zn، Cu و B به ترتیب 107، 48، 19، 13 و 26 میلی گرم بر کیلو گرم تعیین شدند. از لحاظ میانگین شاخص های DRIS ، ترتیب نیاز غذایی برای عناصر کم مصرف و پر مصرف به صورت Cu>Ca>K=Mn>P>B>Mg>Zn>N>Fe در مزارع با عملکرد پایین به دست آمد. از لحاظ میانگین شاخص های روش DOP، ترتیب نیاز غذایی برای عناصر پر مصرف و کم مصرف به صورت Ca>K>Cu>P>B>Mn>Mg>N>Fe>Znبرای مزارع با عملکرد پایین به دست آمد. مقایسه شاخص های DRIS عناصر غذایی پر مصرف و کم مصرف با شاخص های DOP نشان داد که در هر دو شاخص عناصر کلسیم، پتاسیم و مس منفی ترین شاخص در مزارع با عملکرد کم بودند که حاکی از تشابه زیاد بین دو روش در تفسیر نتایج تجزیه برگ می باشد. درباره کارآیی نرم های DRISو DOP تعیین شده زمانی می توان اظهار نمود که از درستی نرم های تعیین شده از طریق آزمایش های کودی در مزارع پیاز با عملکرد کم اطمینان حاصل شود.
    کلیدواژگان: پیاز، غلظت بهینه، DOP، DRIS
  • مهدی سرایی تبریزی، حسین بابازاده *، مهدی همایی، فریدون کاوه، مسعود پارسی نژاد صفحات 287-299
    آب و نیتروژن مهم ترین عوامل محدود کننده تولید محصولات کشاورزی در نواحی خشک و نیمه خشک هستند. بنابراین تعیین مقدار جذب آب بوسیله گیاه تحت شرایط تنش توام آب و کمبود نیتروژن می تواند در مدیریت آب در مزرعه به ویژه صرفه جویی در مصرف آب و کود با هدف حداکثر عملکرد محصول و نهایتا حداکثر سود اقتصادی نقش کلیدی ایفا نماید. هدف از انجام این پژوهش، ارائه برخی مدل های اشتقاقی جذب آب در شرایط تنش توام کمبود آب و نیتروژن و نهایتا واسنجی پارامترهای آنها برای گیاه ریحان بود. بدین منظور، مدل های اشتقاقی از ترکیب مدل میچرلیخ- بال (MB) برای تنش کمبود نیتروژن و مدل های فدس و همکاران (F)، ون گنوختن (VG)، نمایی پیشنهادی (EXP) و همایی و همکاران (H) برای تنش کم آبی و مدل لیبیگ- اسپرینگل (LS) برای تنش کمبود نیتروژن و مدل فدس و همکاران (F) برای تنش کم آبی ارائه و مورد ارزیابی قرار گرفتند. این آزمایش گلدانی با چهار سطح مختلف آب آبیاری شامل 120، 100، 80، و 60 درصد نیاز آبی گیاه و چهار سطح کود نیتروژن شامل 100، 75، 50 و صفر درصد نیاز کودی بر اساس آزمون خاک در 3 تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که از میان مدل های ارزیابی شده، به استناد آماره های محاسبه شده به ترتیب مدل های اشتقاقی MB و نمایی پیشنهادی (MB-EXP)، MB و فدس و همکاران (MB-F)، MB و ون گنوختن (MB-VG) و همچنین MB و همایی و همکاران (MB-H) بهترین انطباق را با داده های اندازه گیری شده داشتند.
    کلیدواژگان: تنش های همزمان، کم آبی، مدل های اشتقاقی پیشنهادی، نیتروژن
|
  • Asghar Asghari Moghaddam *, Meysam Vadiati Pages 1-13
    In recent years, the new methods for assessment of groundwater resources quality have been developed extensively. In this research, the application of Entropy Theory to evaluate groundwater quality for drinking purposes is shown. In rural regions, the groundwater resources are the main source of drinking water. Also, the source of drinking water in Sarab plain is groundwater resources. The Entropy method was used, in order to prevent the individual judgments on determination weight of the parameters used in Water Quality Index Method. In this study, for evaluating Sarab Plain groundwater quality for drinking purposes through entropy weighted method, 12 groundwater parameters affecting the quality of drinking water, including bicarbonate, sulphate, chloride, calcium, magnesium, sodium, potassium, lithium, fluoride, nitrate, sillies and electrical conductivity, were used. Results showed that chloride had the highest impact on water quality of Sarab plain aquifers. Potassium, sodium and nitrate are the most unstable parameters among the studied parameters. The results showed 53 and 18 percent of groundwater samples were classified in group one and two respectively.
    Keywords: Drinking water quality, Entropy weight, Hydrochemical evolution, Schoeller diagram, Water resources
  • Mohammad Zeynali *, Aa Jafarzadeh, F. Shahbazi, Sh Oustan Pages 15-29
    Land suitability studies, explore the physical, social and economic aspects of land and make the sustainable and stable use of these lands possible. The purpose of this study was to determine the qualitative, quantitative, and economic appropriateness of a part of Khoy plain in West Azarbaijan for major crops including wheat, barley, maize and sunflower. The base of Qualitative assessment was adaptation of climate, topography and soil specifications of the land with plant growth requirements for each crop using Sys table with the square root of the parametric method and the base of quantitative assessment was unit yield and potential production and economic analysis of gross profit per unit area. Qualitative evaluation results showed that most of the land units were in the classes of very suitable (S1) and moderately suitable (S2) for wheat and barley but for maize and sunflower the most of land units were in moderately (S2) and critical (S3) suitable classes. The main limiting factors in the region were salinity, alkalinity, lime and pH. Based on the results of quantitative assessment the most of land units for wheat and barley were in very suitable (S1) class and for maize and sunflower were in relatively suitable (S2) class. Comparing qualitative and quantitative classes showed that quantitative classes of the all products were in equal or higher level than qualitative classes of them referring to high level Management and suitable climatic conditions in the study region. Also Economic suitability results showed that in all land units sunflower was more profitable than other products.
    Keywords: Khoy, Land suitability, Land unit, Parametric method
  • Z. Javanmard, A. Asghari Moghaddam * Pages 31-50
    Mehraban Plain is located in the East Azarbaijan province of Iran, 60 kilometers from east of Tabriz, where groundwater resources supply its entire drinking and most of agricultural water demands. These resources are highly saline due to the effect of salty geological formations, high evaporation from groundwater resources and recharge of saline water from rivers and high withdrawal from fresh groundwater. As a result, the electrical conductivity of groundwater in the western parts of the plain, especially in the Arbatan village, is reached to about 9800 μmhos cm-1. So, it is tried to use statistical and hydrochemical methods to determine sources of groundwater salinity and the effect of geological formation on the water quality of the study area. In this research 22 water samples were collected from deep and shallow abstraction wells and were chemically analyzed in hydrology lab of the Tabriz University. Hydrochemical conditions of the resources were analyzed by multivariate statistical methods. According to the factor analyzing methods, 84.85 percent of chemical variations are controlled by three groups of factors. For identifying, governing geochemical processes in the aquifer composite diagrams, ions ratios and saturation index of calcite, dolomite and gypsum were evaluated. The results showed that the chemical compositions of groundwater were highly effected by recharge from the rivers, sediments of the aquifer and evaporation from the groundwater. The composite diagrams results showed that the processes such as halite, gypsum and dolomite solution and ion exchange phenomenon affect the groundwater chemical quality.
    Keywords: Groundwater, Hydrochemistry, Ionic ratio, Saturation index
  • K. Roshanghar *, F. Homayounfar Pages 51-62
    Hydraulic jump is the most common method for kinetic energy dissipating at downstream of spillways, chutes and gates. Several relations have been proposed to estimate the length of hydraulic jump, but the results of these equations are not general and acceptable due to the uncertainty of the functions. Consequently, it is essential to estimate the hydraulic jump length, accurately. In this paper, hydraulic jump length was estimated for free and submerged hydraulic jumps on horizontal and slopping smooth beds using support vector regression as one of the machine learning methods and the rate of influence of input parameters in each jump was analyzed. Totally, 294 patterns of the observed data were used for training and testing processes of the four kinds of hydraulic jump models. Comparison between support vector regression (SVR), classical and empirical equations and gene expression programming (GEP) method showed the noticeable efficiency of the support vector regression.
    Keywords: Gene expression programming, Hydraulic jump, Length of hydraulic jump, Support vector regression
  • Elham Roshani *, Ali Hossienzade Dalir, D. Farsadizadeh, F. Salmasi Pages 63-73
    Sediment transport and bedforms in alluvial streams, significantly affect the flow resistance. In the present research to discuss the effect of ripple bedform on the flow shear stress, a series of experiments were done and the influences of ripples on flow roughness coefficient were investigated. These experiments were carried out in a laboratory flume with changing discharge, slope and flow depth alternatively to create different hydraulic conditions. In flow surfaces having bedforms, shear stress includes two parts. The first part is the , which is imposed on each particle of the sediment and the second part is the , which is the stress created by bedforms. The results showed that the shear stress and roughness coefficient increased with formation of bedforms. Also, with intensifying the flow parameters the turbulences were grown in the downstream of the bedform crest and the studied factors increased accordingly. In a certain limit of discharge (10 to 14 lit/s) and slope (0 to 0.015), results showed that with increasing flow velocity, the height of ripple increased and the number of them increased too. The most variation area was at the last 70 cm length from the end of the channel. With ripple height increasing, sediment transportation was increased more and there was a 40 percent growth of dimensionless sediment discharge, when the (bedfrom height to the length) increased about 35 percent. Studying the shear stress caused by bedform in relation with bedform height, it was obvious when the ripple height increased about 45 percent, the bedform shear stress increased about 58 percent.
    Keywords: Alluvial streams, Bedform, Ripple, Sediment transportation, Shear stress
  • M. Sabri *, Mr Neyshabouri, Ma Ghorbani, F. Shahbazi, Kh Valizadeh Kamran, A. Farajnia Pages 75-91
    With advances in remote sensing technology, vast efforts have been carried out recently for predicting difficult-to measure soil properties. This study explores the use of information on vegetation cover from satellite images (SAVI) and digital elevation model (DEM) in addition to pedologic attributes to develop pedotransfer functions (PTFs) for estimating three coefficients of soil moisture retention curve (PWP, FC, θs). For this purpose 176 samples from East Azarbyjan and Guilan provinces were collected consisting of 10 various texture classes. Particle size distribution, total porosity, bulk density, organic matter, macro and micro porosity, EC, pH, CCE, geometric mean and standard deviation of the particle diameter, water content at -1 kPa, DEM and SAVI were used as PTFs inputs. Artificial neural networks (ANNs) and Bayesian Networks were used to predict PWP, FC, θs. The performance of the developed PTFs was evaluated using the root mean square error (RMSE) and the MGN test between the observed and the predicted values. Good improvement (based on RMSE) in the PTF’s ability to estimate the three coefficients was achieved with certain input combinations of basic soil properties, topography and vegetation information comparing with using only the basic soil properties as inputs. In comparing Bayesian Network and ANNs method, the results indicated that Bayesian Network estimated the three soil moisture retention curve coefficients more accurately and with greater reliability than the ANNs method.
    Keywords: Artificial neural networks, Bayesian networks, Pedotransfer functions, Remote sensing data, Soil adjusted vegetation index (SAVI)
  • S. Bahadori, B. Esmaielpour *, Aa Soltani Toolarood, M. Heidari, S. Khorram Del, P. Abbaszadeh, P. Shiekhzadeh Pages 93-104
    In this study an experiment was conducted based on completely randomized design in research greenhouse of Mohaghegh Ardabili University in 2014. Treatments consisted of inoculated seeds by Pseudomonas putida strains 1, 10, 19 and 150, Pseudomonas fluorescence strains 69 and 159, combination of strain 19 from Pseudomonas putida and strain 69 from Pseudomonas fluorescence and control (without inoculation). Plants were kept in greenhouse until six-leaf stage then exposed to low temperature stress (8 ºC temperature for 270 minutes during five consecutive days). After exposing plants to low temperature stress, traits such as seedling height and dry weight, photosynthetetic pigments, total carbohydrates, proline, membrane integrity, protein amount, catalase, peroxidase and poly phenol oxidase enzymes were measured. Results indicated that primingof okra seeds with plant growth promoting bacteria increased seedling height and dry weight, physiological and biochemical characteristics. Pseudomonas putida and Pseudomonas fluorescence increased cell membrane integrity via increase in leaf proline content, total soluble carbohydrates and antioxidant enzymes. The greatest promotion of seedling growth under low temperature was obtained by priming of seeds with Pseudomonas putida strain 150 and of Pseudomonas fluorescence strain 69.
    Keywords: Antioxidant enzymes, Proline, Pseudomonas fluorescence, Pseudomonas putida
  • Sh Karami, M. Zarei *, J. Yasrebi, Aa Moosavi Pages 105-117
    Soils contaminated with heavy metals such as cadmium (Cd), mainly are poor in nutrients and microbial population. Water deficit stress can deteriorate the situation for healthy plant growth. Application of plant growth promoting rhizobacterium as bio-fertilizer can influence the availability of nutrients and improve the plant growth and health. For this reason, a greenhouse factorial experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. Treatments consisted of two levels of Micrococcus yunnanensis bacterium (with and without bacterium), four levels of Cd (5, 10, 20, and 40 mg kg-1), and three levels of soil moisture regimes (100, 80, and 65% of field capacity). Results showed that increasing soil Cd contamination, resulted in reduction of shoots dry weight and total manganese (Mn) and zinc (Zn) uptake, while the soil inoculation with bacterium moderated the negative effects of Cd on the plant by increasing shoots dry weight and total Zn uptake. The main effect of water deficit stress on the shoot dry weight, and the uptake of iron (Fe), Mn, Zn, and copper (Cu) were significant and reduced these traits while the soil inoculation with bacterium increased shoot dry weight and uptake of Fe and Zn and mitigated negative effects of water deficit stress.
    Keywords: Corn, Heavy metal, Micrococcus yunnanensis, Micronutrients
  • Kazem Badv *, M. Farshbaf Pages 119-132
    Due to low porosity and slow water flow in clayey soils, the dominant pollutant transport mechanism may be molecular diffusion. The effect of consolidation of clayey soil on the chloride diffusion coefficient was investigated. The soil sample was collected from Nazloo region on North West of Urmia. After determination of soil physical parameters, the consolidation parameters were obtained. For determination of the chloride diffusion coefficient at different degrees of consolidation, when the cylindrical soil sample reached a certain degree of consolidation in the consolidation apparatus, the diffusion test was conducted and the diffusion coefficient was measured. This was conducted by the computer code POLLUTE by fitting the computed data on the observed concentration-time data. The results showed that by increasing the degree of consolidation and decreasing the soil void ratio from 0.4 to 0.35, in the range of stresses from 25 kPa to 400 kPa, the diffusion coefficient decreased from 5.94×10-10 m2/s to 5.36×10-10 m2/s. In the unloading process of consolidation from 400 kPa to 50 kPa the diffusion coefficient increased from 5.36×10-10 m2/s to 5.42×10-10 m2/s. The results of this study showed that the process of pollutant migration by molecular diffusion in the fine grained clayey soil of Nazloo was dependent on the degree of consolidation of the soil but the effect of consolidation on the decrease of soil diffusion coefficient is not significant. The good agreement between the observed and predicted data showed that the designed physical model, the adopted laboratory procedures and the theoretical model had good accuracy.
    Keywords: Consolidation, Molecular diffusion coefficient, Nazloo clayey soil, POLLUTE, Void ratio
  • B. Navaei *, Aa Akhtari, R. Daneshfaraz Pages 133-142
    In this study, the effect of flip bucket at the end of ogee spillway on the energy dissipation rate and jet length has been investigated experimentally. Experiments on standard ogee spillway for buckets with take off angles of 32 and 52 and for no bucket condition were conducted. The rate of energy dissipation in this type of spillway was investigated with conducting 21 tests with discharge range between 330 to 864 L min-1 .The results showed that at the spillway with flip buckets and take off angles of 32 and 52 , the rate of energy dissipation was increased from 10 to 20 percent compared to the spillway having no bucket. The highest energy dissipation was occurred in the flip bucket with take off angle of 52 . Also the relative energy dissipation was decreased in all three modes with increasing discharge. The length of jet for flip buckets with angles of 32 and 52 was measured and it was releaved that the length of jet for bucket of 32 was greater than that for bucket of 52 . By increasing the discharge, the difference between the jet lengths of the two buckets was decreased and at the discharge rate of 864 L min-1, the length of jet was equal for the two buckets.
    Keywords: Energy dissipation, Flip bucket, Jet length, Ogee spillway, Take off angle
  • F. Abbasi, M. Azarakhshi *, K. Chapi, M. Bashiri Pages 143-155
    In recent years, drought caused a sharp decline in surface water resources in Qorveh-Dehgolan plain. This caused increasing exploitation of groundwater resources and exacerbation of aquifer level declining. The aim of this study is to evaluate interaction between groundwater and drought and wet periods in Qorveh-Dehgolan as well as to determinate correlation between them. At first, meteorological and hydrogeological drought characteristics were calculated by Standardized Precipitation Index (SPI) and Groundwater Resource Index (GRI), respectively. Then correlation coefficient between SPI and GRI were calculated without lag time also with 1, 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24 and 48 months lag times. The results showed that the highest value of positive and significant correlations were between 24-month SPI and 48-month GRI with 48 months delay and in 89.8% of wells, SPI and GRI had positive and significant correlation with 48 months delay. Therefore, the hydrological drought happened with lag time to meteorological drought. The Mann-Kendall test was used for determinating the trend existence or inexistence in groundwater level changes. The results showed that the water level of piezometer wells declined during the studied period at 99% confidence level. The average of groundwater level declining was 0.82 m/year. Regarding to the plotted maps, the steepest trend of groundwater level happened in central parts of Qorveh-Dehgolan plain that was between 1.5-2.4 m/year.
    Keywords: Drought, GRI, Qorveh-Dehgolan, SPI, Water Quantity
  • Hr Boostani *, M. Chorom, A. Moezzi, N. Enayatizamir, N. Karimian Pages 157-169
    Information about forms of zinc (Zn) in calcareous soils is essential for understanding its bioavailability and mobility. To investigate the effects of salinity and organic matter on the chemical forms of Zn in a calcareous soil under maize cultivation, a factorial experiment as completely randomized design with three replications was conducted in greenhouse conditions. Factors included three salinity levels (0, 15 and 30 meq salt kg-1 soil) and two types of organic matter (manure and wheat straw), each of them at two levels (0 and 2 percent). Sequential extraction procedure of Singh et al. was used to measure Zn chemical forms. Results showed that the Zn concentrations of soluble exchangeable, carbonatic, mn-oxide fractions were increased and Organic fraction was decresed by increasing of salinity levels. Application of the all organic treatments caused to increase the Zn concentrations of soluble exchangeable, carbonatic, organic, mn-oxide and fe-oxide fractions. The Zn concentration of residual fraction in wheat straw treatment was reduced. The relative percentage of soluble exchangeable, organic, carbonatic, mn-oxide and fe-oxide fractions were increased and residual fraction was decreased by application of all organic treatments. Salinity caused to increase the relative percentage of soluble笗Ⅺ砞榹, carbonatic and mn-oxide fractions and to reduce the organic and crystalline fe-oxide fractions. Therefore, application of salinity and organic matter caused to redistribution of Zn chemical fractions. Also, the available Zn in soil had a positive and significant correlation with soluble笗Ⅺ砞榹, carbonatic, mn-oxide and fe-oxide fractions.
    Keywords: Calcareous soil, Chemical forms, Organic matter, Salinity, Zinc
  • A. Sameni, M. Pakjo, Aa Mousavi *, Aa Kamkar Haghighi Pages 171-183
    Water infiltration into soil plays key role in water cycle and its importance forced researchers to introduce appropriate models for its quantitative study. In the present study, the Kostiakov-Lewis, Kostiakov, Philip, Horton, and SCS models were evaluated for estimating measured cumulative infiltration by double rings in two different calcareous soils of Bajgah region in Fars province. Coefficients of the aforementioned models were determined by the least sum of squared error method. Mean of error (ME), root mean error (RME), Willmot,s index of agreement (W), efficiency factor (EF) of model, index of mean error percentage (MEP) and determination coefficient (R2) were used for evaluation of the models efficiency. The Kostiakov-Lewis with R2 of 0.998 -0.999 was the most suitable model in estimation of the cumulative infiltration in the studied soils. The Kostiakov-Lewis and SCS with mean errors of 0.0019 to 0.064 overestimated, while Philip, Kostiakov and Hortonwith mean errors of -0.0033 to -0.0377 underestimated the infiltration. In general, results indicated that using the models (specifically Kostiakov-Lewis) in the studied coarse textured soil in comparison to fine textured soils for short times after beginning of infiltration had more accurate results. This matter should be considered in infiltration modeling in calcareous soils. Of course, it is recommended that the experiments be done in wider ranges of soil textures and conditions and by taking into consideration the circumstances of each soil, appropriate managerial decisions be taken.
    Keywords: Calcareous soil, Double rings, Infiltration models, Soil texture, Sum of square error
  • M. Varnaseri Ghand Ali, A. Moezzi *, N. Enayatizamir Pages 185-198
    Bio-surfactants as surface active compounds are produced by microorganisms. In this study bio-surfactant production by Pseudomonas putida1694 were evaluated in different carbon sources (kerosene, sugar cane molasses and glucose) at 30 and 37 °C within the incubation periods of 48 and 168 hours. For screening bio-surfactant production, hemolysis, and oil collapse and emulsification index, surface tension reduction and cell surface hydrophobicity tests were done. Results showed that P. putida1694 was able to grow in all carbon sources. Based on bio-surfactant production, this strain had a positive or β hemolysison blood agar medium. The Compounds produced by this strain in each of carbon sources at both temperatures and incubation periods collapsed down. The maximum surface tension reduction was recorded in the samples containing kerosene as carbon source incubated at 37 ° C for 168 hours, in which bacterium reduced surface tension to 20.33 mNm-1. Themaximum emulsifying and cell hydrophobicitywere recorded in molasses (28%) and kerosene(70%) respectively. Bio-surfactant production amounts by P. putida1694 in kerosene, glucose and molasses as carbon sources were 10.2, 1.7 and 5.5 g L-1, respectively. Due to higher production of bio-surfactant in the presence of kerosene, it seems that the bacteria can be used for refining oil-contaminated soils.
    Keywords: Biosurfactant, Carbon source, Kerosene, Surface tension
  • M. Montaseri *, N. Rasouli Majd, J. Behmanesh, H. Rezaie Pages 199-210
    The effective indices such as water footprint should be considered in optimal allocation of water resources. In this study, the water footprint index with considering the direct and indirect water consumptions in three components of blue, green and grey water resources was applied to evaluate the total amount of water consumption in crop production of Lake Urmia basin. The LMDI (Logarithmic mean divisia index) approach was applied to determine the impact of the different factors on the variability of water footprint. The LMDI index showed the weighted sum of relative changes in the effective parameters. According to the results, although a reduction trend in the calculated water footprint components during the studied years (2003-2010) was observed, there were some irregular trends and changes in the amount of each component of water footprint at the same period. Irrigation systems and agricultural activities in the region were identified as increasing parameters while crop yield was a decreasing parameter in the water footprint changes. The maximum amount of total water footprint was related to 2004, in which the blue, green and grey water footprint values were 23419, 8832 and 2437 m3 ton-1, respectively. Also, the minimum amount of total water footprint was related to 2006, in which the blue, green and grey water footprint values were 19056, 7562 and 2076 m3 ton-1, respectively.
    Keywords: Blue water, Green water, Grey water, Lake Urmia basin, Water Footprint
  • H. Saghi *, E. Khajehpour, L. Karimi Pages 211-227
    In this study, a two-dimensional width averaged model "CE-QUAL-W2" has been used to simulate the water level, temperature and quality of Shirin Darreh Dam during a period of eleven months in years 2012-2013. In this way, the model was calibrated and validated. Then, the reservoir water quality was evaluated for different reduction of the amount of input phosphorus. Finally, the effect of increment of the sub layer oxygen concentration on water reservoir quality improvement was studied. Sampling and simulation results showed a sharp decline in the amount of dissolved oxygen in hypolimnion and an increase in the concentration of phosphorus in this region and so the eutrophic condition of the lake at the end of the simulation. The results also showed that increasing of the sub layer oxygen concentration reduced the amount of phosphorus release and improvement of water quality. For example, the reservoir conditions are changed from eutrophic to mesotrophic, when the amount of phosphorus entering the reservoir reduced 60-70 percent. Furthermore, the phosphorus concentration reached to 50 mg/lit in normal condition which it would be reduced to 25 mg/lit when Oxygenation device was applied.
    Keywords: Chemical parameters of water, Eutrophication, Physical parameters of water, Reduction of phosphorus, Two-dimensional model
  • Q. Fallah Ghalhari *, F. Shakeri Pages 229-241
    The solar radiation reached to the Earth surface is an important parameter in thermal balance of the Earth- Atmosphere system. In this study, the Black and Allen models were used for estimating daily global solar radiation reached to the Earth surface and the atmosphere upper layer, respectively. The estimated radiation at ground level by Black model was compared with the Pyranometer data at Mashhad station. The results showed that there was little difference between the amount of radiation measured with Pyranometer and the estimated one by the Black model. Then the coefficients of Angstrom-Prescott model for Mashhad station, was calibrated. In the next stage, the obtained results were compared with the Angstrom-Prescott models that had been proposed in previous researches for Mashhad station. The results showed that the developed model in this study had a high accuracy. Root mean squared error values for the model proposed here by authors, Alizadeh and Khalili and FAO were obtained 4.57, 4.61 and 5.02 MJ M-2 day-1, respectively. Then, the Angstrom-Prescott coefficients at other stations of Khorasan Razavi Province were calibrated using values obtained by the Black and Allen relations. Finally, the obtained radiation values on a horizontal surface on ground level using ordinary Kriging were mapped. The results of the mapping of radiation showed that the southern areas of the province had more potential from the view of receiving solar radiation.
    Keywords: Allen relation, Angstrom- Prescott relation, Black relation, Ordinary Kriging method, Radiation
  • Y. Hoseini * Pages 243-255
    The average yield of sour lemon orchards in the country is lower as compared to the global average. Deviation from optimum percentage (DOP) is a simple method that can be used to design a balanced fertilization program.The index indicates the nutritional status and nutrient deficiency or excess, and can be used to prioritizes the plants nutrients need. For this study, three important areas of Hashtbandi, central Minab and Roodan in the province were selected, and 20 gardens of sour lemon were considered in each area (total 60 gardens). The sampling of the leaves as well as yield measurement were done. The average of DOP was calculated for the nutrients. According to this, nutritional priorities were determined as Mn> Fe> Zn> N> K> Cu> Cl> B> P for sour lemon gardens in Hormozgan province. The reference values that was obtained in this study, could be used in Hormozgan gardens sour lemon to evaluate the nutritional balance with DOP method and to make as appropriate decision. Consumption ofthe micronutrients manganese, iron and zinc in these gardens was a priority based on the results of this study.
    Keywords: Deviation from optimum percentage (DOP), Nutritional balance, Sour lemon
  • H. Ahmadi *, Q. Fallahghalhary, A. Shaemi Pages 257-269
    Analysis of the trends of refrence evapotranspiration in any region is very important. In the present study, data of twelve meteorological stations in the North East of Iran, were used to estimate refrence ETo using Papadakis and FAO Penman–Monteith empirical models. The outputs of the models were evaluated based on different interpolation methods and then the results of the Cokriging method with lower RMSE were identified as the refrence evapotranspiration zones using the ArcGIS10/2. Trends were evaluated using the Mann-Kendall (MK) nonparametric test. The results revealed that the highest and lowest values of refrence evapotranspiration took place in stations located in the provinces of South and North Khorasan respectively. The annual ETo showed upward trend from north to south. Altitude and latitude had greater weights in determination of refrence evapotranspiration zones. The temporal trends of annual ETo were increasingly insignificant at 0.05%. The upward trends in Gonabad, Sabzevar, Boshrooyeh and Gha’een were significant at 0.05% level. An annual decreasing trend line slope was estimated up to -14 mm in Bujnoord and Ghoochan stations, whereas positive slope up to 17 mm in Ferdows and Mashhad stations were observed. Trends of climatic parameters were significant only for precipitation and relative humidity in Birjand station. Regarding the parameters of minimum temperature, maximum temperature and sunshine hours, the trends were upward in all the stations, and the changes for wind speed, precipitation and relative humidity were both upward and downward. Therefore, the main causes of increased potential evapotranspiration in the region were minimum temperature, maximum temperature and sunshine hours. The falling and rising changes of relative humidity, precipitation and wind were significant as well.
    Keywords: Cokriging, Papadakis, Penman-Monteith, Refrence evapotranspiration, Trend
  • M. Feyzizadeh *, A. Samadi Pages 271-286
    Determining deviation from optimum percentage (DOP) index and diagnostic recommendation integrated system (DRIS) index for evaluation of nutritional status of onion (Allium cepa L.) and also for comparison of these two procedures, leaf samples were collected from 50 fields and N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Cu and B concentrations were determined. On the bases of crop yield, the fields were divided into two groups with low and high yielding populations. DRIS norms were determined for the different nutrients ratios. DRIS indices were calculated to evaluate nutrients balances. The optimum concentrations as reference values were used for the calculating of DRIS indices. The optimum nutrients concentrations in leaf were calculated from relationships between DRIS index and nutrient concentrations considering the fitted models show points where the DRIS indices are equal to zero. The optimum macro nutrient concentrations were, 2.94, 0.27, 4.40, 1.82, and 0.25 % N, P, N, Ca, Mg, and for micro nutrients107, 50, 18, 13, 27 mg/kg for Fe, Mn, Zn, Cu, B, respectively.. On the bases of DRIS indexe means, the respective for requirement of micro nutrients and macro nutrients were Cu>Ca>K=Mn>P>B>Mg>Zn>N>Fe in low yielding farms. On the bases Means of DOP indexes, the respective for requirement of micro nutrients and macro nutrients were Ca>K>Cu>P>B>Mn>Mg>N>Fe>Zn in low yielding farms. Comparison of the DRIS indices for macro and micro nutrients with the DOP indices revealed that Ca, K and Cu were the most deficient elements in all low-yielding fields showing that both methods provide similar information in the interpretation of results of leaf analysis. To validate DRIS norms and verify the efficiency of DRIS and DOP as methods for improving the interpretation of analysis results of leaf, the fertilizer experiments should be conducted on onions in a low-yielding field.
    Keywords: DOP, DRIS, Onion, Optimum concentrations
  • M. Sarai Tabrizi, H. Babazadeh *, M. Homai, F. Kaveh, M. Parsinejad Pages 287-299
    Water and nitrogen are the most important effective limiting factors for agricultural production in arid and semi-arid regions. Therefore, determining the amount of root water uptake under simultaneous water and nitrogen deficit stress conditions can play a key role in farm water management particularly in saving water and fertilizer with the purpose of maximum crop yield and consequently the maximum economical profit. The objective of this research was to introduce and evaluate derived models under simultaneous water and nitrogen deficit stress conditions and consequently calibrating their parameters for basil. In order to do so, derived models from the composition of Mitscherlich-Baule (MB) for nutrients stress conditions and models of Feddes et al., (F), van Genuchten (VG), recommended exponential (EXP) and Homaee et al., (H) for water stress conditions and also the composition model of Liebig-Sprengel (LS) for nutrients and model of Feddes et al., (F) for water stress conditions were presented and evaluated. This experiment was conducted with four irrigation water quantity levels including 120, 100, 80, and 60 percent of crop water requirement and four nitrogen fertilizer levels including 100, 75, 50, and zero percent of fertilizer requirement based on soil fertility test with three replicates. The results indicated that among the evaluated models, based on calculated statistical indices, the derived model of MB-EXP, MB-F, MB-VG, and MB-H had the best fitting on the measured data respectively.
    Keywords: Combined stresses, Water stress, Recommended derived models, Nitrogen