فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و چهارم شماره 10 (پیاپی 190، دی 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رقیه تیمورپور، زهرا مشکات، محسن ارزنلو *، هادی پیری دوگاهه، آیدا قلوبی صفحات 675-681
    با وجود پیشرفت های بسیار در حوزه دارو و واکسن در طی یک قرن گذشته بیماری توبرکلوزیس هنوز مسئول بیش از دو میلیون مرگ در هر سال می باشد. پیدایش سویه های مقاوم به دارو و عفونت همزمان توبرکلوزیس و ایدز آن را به یک مشکل جدی بدل کرده است و درمان و کنترل آن بار بزرگی بر دوش جامعه ایجاد نموده است. عفونت توبرکلوزیس در کودکان با عوارض شدیدی همراه است به ویژه در آن هایی که کمتر از پنج سال سن دارند، بنابراین تجویز واکسن به این دسته از افراد لازم است. باسیل کالمت-گورین (Bacillus Calmette-Guérin) سویه ضعیف شده ی مایکوباکتریوم بوویس بوده که برای اولین بار جهت ایجاد مصونیت بر ضد عفونت توبرکلوزیس مورد استفاده قرار گرفت. همچنین این واکسن توانایی ایجاد مصونیت نسبی بر ضد عفونت لپروزی، اولسربرولی بوده و همچنین جهت درمان سرطان مثانه نیز استفاده می شود. واکسن ب ث ژ تنها باید به افرادی با سیستم ایمنی سالم تزریق شده و از تجویز آن به افراد با سیستم ایمنی تضعیف شده باید اجتناب کرد و همچنین این واکسن در افرادی که پیش تر به عفونت توبرکلوزیس مبتلا شده اند و یا با مایکوباکتریوم های محیطی آلوده شده اند، اثربخش نمی باشد. مطالعات متاآنالیز گذشته نشان می دهد که میزان اثربخشی این واکسن بر ضد عفونت تنفسی متغیر بوده و بین 80%-0 می باشد اما بر ضد اشکال بسیار شدید منتشره مانند مننژیت و سل ارزنی بسیار کارآمد می باشد. با وجود بسیاری از تلاش ها و طراحی نسل جدیدی از واکسن ها بر ضدتوبرکلوزیس، واکسن ب ث ژ هنوز تنها واکسن موثر بر ضد عفونت توبرکلوزیس می باشد چرا که جایگزینی این واکسن با یک واکسن موثرتر موفقیت آمیز نبوده است.
    کلیدواژگان: ب ث ژ، مایکوباکتریوم بوویس، لپروزی، سرطان مثانه
  • عباس کاظمی آشتیانی*، پیمان خوشنود، محمد جواد فاطمی، سید جابر موسوی، سید ابوذر حسینی صفحات 682-687
    زمینه و هدف
    روش ها و داروهای سیستمیک و موضعی زیادی برای جلوگیری از ایسکمی در فلپ های تصادفی توصیه شده است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر سلول های بنیادی برگرفته از خون بندناف در بقای فلپ تصادفی در رت می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه تجربی در آزمایشگاه حیوانات مرکز آموزشی درمانی حضرت فاطمه (س) تهران در سال 1392 انجام شد. در این مطالعه بیست رت از جنس نر با نژاد Sprague-dawley با وزن تقریبی 300 تا gr 350 انتخاب شده و به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. در هر دو گروه پس از بیهوشی یک فلپ با اندازه cm 6×2 در خلف ایجاد شد. در ناحیه فلپ گروه مداخله، سلول های بنیادی مشتق از خون بندناف تزریق شد و پس از هشت روز اثرات آن بر زنده ماندن فلپ مورد بررسی نرم افزاری عکس دیجیتال و نیز پاتولوژیک قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین مقدار فلپ زنده در گروه مداخله 43/1±57/6 و در گروه شاهد cm2 96/1±71/4 بود این اختلاف معنادار بوده و سطح مقطع سالم فلپ در گروه مداخله بیشتر بود. (49/0P=) در بررسی پاتولوژی انجام شده نیز نکروز اپیدرمی ضمائم درم و نکروز عضلات پوست در گروه مداخله در سه مورد ولی در گروه کنترل در پنج مورد گزارش شد.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که سلول های بنیادی خون بندناف می توانند تا حدودی در کاهش ایسکمی و افزایش طول فلپ تصادفی موثر واقع شوند. اما توصیه می شود برای مقایسه نتایج این دارو با پلاسبو یا یک داروی موثر ثابت شده مطالعه ای مشابه انجام گردد.
    کلیدواژگان: فلپ پوستی تصادفی، سلول های بنیادی خون بندناف، ایسکمی
  • رضوان اسمعیلی *، طناز صمدی، نسرین عبدلی، کیوان مجیدزاده اردبیلی، لیلا فرهمند، ملیحه صالحی صفحات 688-696
    زمینه و هدف
    آنتی ژن های سرطانی-بیضه ای (CTA) به عنوان یکی از شاخص های زیستی امیدوارکننده جدید، به ویژه درزمینه درمان های هدفمند، مطرح هستند. در بررسی های گوناگون بیان اختصاصی این پروتئین ها در بعضی از بافت های توموری گزارش شده است. از طرفی درک نقش متفاوت این آنتی ژن ها در بافت های نرمال و سرطانی ممکن است آن ها را به عنوان شاخص های زیستی جدیدی در سرطان معرفی نماید. هدف از انجام این مطالعه بررسی بیان ژن AKAP3 در سرطان پستان و بررسی ارتباط آن با خصوصیات کلینیکوپاتولوژیک بیماری است.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه مورد-شاهد است که در پژوهشکده سرطان پستان جهاد دانشگاهی، در تاریخ مهرماه 1393 تا اردیبهشت 1395، انجام شده است. بیان ژن AKAP3 در نمونه های بافت پستان، شامل: 74 بافت تومور، 73 بافت نرمال مجاور تومور و 15 مورد بافت نرمال با استفاده از Real-time PCR بررسی شد. همچنین ارتباط میان بیان ژن، ویژگی های کلینیکوپاتولوژیک تومورها و رژیم درمانی به کار رفته مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    در آنالیزهای آماری انجام شده ارتباطی بین عدم بیان AKAP3، سایز تومور (01/0P=) و مرحله بیماری (04/0P=) مشاهده شد. همبستگی میان پیش آگهی ضعیف و فقدان بیان AKAP3 در بافت نرمال مجاور تومور مشاهده شد. همچنین نمودار Kaplan-Meier بقای بدون بیماری بهتری را در گروه نرمال مجاور بیان کننده AKAP3 نشان داد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه بر اساس آنالیزهای انجام شده، مشاهده شد که ارتباط بقای بدون بیماری بهتر موجود به دلیل تفاوت در بیان AKAP3 بوده و ارتباطی با توزیع درمان بین دو گروه بیماران ندارد. در نتیجه، AKAP3 می تواند یک کاندید مناسب از شاخص های زیستی برای بیماران مبتلا به سرطان پستان باشد. همچنین، از بررسی بیان ژن AKAP3 در بافت نرمال بیماران ممکن است بتوان به منظور پیش بینی پاسخ به درمان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آنتی ژن های سرطانی، بیضه ای، بقای بدون بیماری، سرطان پستان، شاخص زیستی (بیومارکر)
  • سارا دری، علیرضا آتشی، صفورا دری، ابراهیم عباسی، محسن علیجانی زمانی، نجمه ناظری* صفحات 697-705
    زمینه و هدف
    برای تبادل داده های با کیفیت بین فراهم کنندگان مراقبت سلامت و نیز سازمان‏های حرفه‏ای درگیر در امر سلامت، نیاز به گرد آوری و ثبت یکسان داده ها وجود دارد. طراحی مجموعه داده های اصلی مورد نیاز به صورت نظام مند، در این راستا بسیار کمک کننده است و موجب ایجاد خاصیت تعامل پذیری بین سیستم های سلامت می شود. هدف این مطالعه طراحی مجموعه داده های اصلی برای ثبت اطلاعات مورد نیاز سرطان کولورکتال در ایران بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه، ترکیبی از مرور متون و توافق متخصصان استفاده شد. در مرحله اول پیش نویس پیشنهادی بر اساس نتیجه حاصل از مطالعات تطبیقی طراحی شد. در مرحله دوم این مجموعه داده، مورد ارزیابی متخصصان قرار گرفت و نظرات و پیشنهادات آن ها اخذ شد. در مرحله سوم، بار دیگر مجموعه داده اصلاح شده، مورد ارزیابی متخصصان قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس مرور متون، پیش نویس این مجموعه داده با 85 عنصر اطلاعاتی طراحی شد. در مرحله دوم داده های تکمیلی توسط متخصصان پیشنهاد شد که در مجموع تعداد آیتم های اطلاعاتی را به 93 مورد رساند. در مرحله سوم بار دیگر ارزیابی توسط متخصصین انجام شد و در نهایت مجموعه داده اصلی در پنج دسته کلی «اطلاعات دموگرافیک»، «تشخیصی»، «درمانی»، «ارزیابی وضعیت بالینی» و «کارآزمایی بالینی» جمع آوری شد.
    نتیجه گیری
    مجموعه داده اصلی می تواند در مبحث جمع آوری اطلاعات در سرطان های کولورکتال راه گشای تبادل اطلاعات سلامت باشد. طراحی چنین مجموعه هایی برای بیماری های مشابه می تواند مسئولین امر را در جمع آوری استاندارد اطلاعات بیماران یاری کند و بازیابی آن را از سیستم های ذخیره ساز تسریع نماید.
    کلیدواژگان: مجموعه داده های اصلی، ثبت سرطان، سرطان کولورکتال، استاندارد، انفورماتیک پزشکی
  • فاطمه شیرانی *، فرهنگ سلطانی بجستانی صفحات 706-714
    زمینه و هدف
    آرتریت روماتویید بیماری مزمن التهابی است که در صورت درمان نشدن، به ناتوانی شدید و مرگ زودرس منجر می شود. به همین سبب، در سال 2010، معیارهای جدیدی برای تشخیص هرچه سریع تر بیماری معرفی شد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه معیارهای 1987 ACR (American College of Rheumatology) با معیارهای 2010 ACR/EULAR (European League Against Rheumatism) برای تشخیص بیماری آرتریت روماتویید صورت گرفته است.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش کوهورت در بیماران مبتلا به آرتریت زودرس، به صورت پیگیری هر دو ماه یک بار به مدت یک سال در (1391) برای بیماران مراجعه کننده به بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) تهران انجام شد. معیارهای ورود به مطالعه سن بالای 18 سال و نداشتن تشخیص خاص جهت آرتریت بیمار در ابتدای مطالعه بود. سپس معیارهای تشخیصی قدیم و جدید در بیماران بررسی شده و حساسیت، ویژگی و ارزش اخباری مثبت و منفی هر دو معیار معین شد.
    یافته ها
    این مطالعه بر 104 بیمار مبتلا به آرتریت زودرس، شامل 76 زن (1/%73) و 28 مرد (9/%26) با متوسط سنی 2/44+7/13 سال انجام شد. از این تعداد، در پایان یک سال پیگیری، 82 نفر مبتلا به آرتریت روماتویید شناخته شدند و 22 نفر آرتریت روماتویید نداشتند. از نظر تعداد آرتریت مفاصل کوچک و بزرگ در بیماران با تشخیص آرتریت روماتویید و غیرآرتریت روماتویید تفاوت معنادار بود (0001/0P=). حساسیت، ویژگی و ارزش اخباری مثبت و منفی معیارهای جدید 2010 ACR-EULAR، به ترتیب 65%، 40%، 81% و 23% بود. حساسیت، ویژگی و ارزش اخباری مثبت و منفی معیارهای قدیمی 1987 ACR، به ترتیب، 51%، 62%، 83%، 25% بود.
    نتیجه گیری
    معیارهای جدید تشخیص آرتریت روماتویید، نسبت به معیارهای قدیمی، حساسیت بیشتر و ویژگی کمتری دارند.
    کلیدواژگان: 1987 ACR، 2010 ACR، EULAR، آرتریت روماتویید
  • المیرا محمدی*، شاهین گوانجی، فائزه خزیمه، زهرا گلستان نژاد، محمدرضا گلستان نژاد، مهین بخشی، هژیر یوسف شاهی، محسن دوست محمدی صفحات 715-722
    زمینه و هدف
    آنتی ژن حفاظت کننده از بخش های ساختاری در یکی در سم سیاه زخم می باشد و پس از تاثیر سم برگیرنده سلولی، نقش مهمی در بیماری زایی سم ایفا می کند. هدف از این مطالعه بررسی برهمکنش بیوانفورماتیکی آنتی ژن حفاظت کننده سیاه زخم و چهار ترکیب مهم موجود در بره موم زنبور عسل شامل کافئیک اسید، بنزیل کافئات، سینامیک اسید و کامپفرول با استفاده از نرم افزارها و وبگاه های بیوانفورماتیکی بود.
    روش بررسی
    این پژوهش با استفاده از الگوریتم های مختلف موجود در پایگاه های بیوانفورماتیکی در سال 1393 در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان انجام گرفت. برهمکنش گیرنده با هر کدام از لیگاندها، با استفاده از وب سرورهای SwissDock (http://www.swissdock.ch/) و BSP-SLIM (http://zhanglab.ccmb.med.umich.edu/BSP-SLIM/) به دست آمد. نتایج داکینگ (Docking) به صورت عدد بر حسب کیلوکالری بر مول (kcal/mol) مشخص شد.
    یافته ها
    بررسی برهمکنش ترکیبات موجود در بره موم و آنتی ژن خفاظت کننده با استفاده از سرور BSP-SLIM نشان داد که بیشترین برهمکنش به ترتیب مربوط به ترکیبات کافئیک اسید، بنزیل کافئات، سینامیک اسید و کامپفرول بود. نتایج مربوط به برهمکنش لیگاندهای مورد نظر و آنتی ژن حفاظت کننده با استفاده از سرور SwissDock نشان داد که ترکیب کافئیک اسید، ΔG برابر با kcal/mol 10/9 و FullFitness برابر با kcal/mol 16/993 داشت. بررسی و تحلیل برهمکنش لیگاندها با آمینواسیدهای وآنتی ژن حفاظت کننده نشان داد که بیشترین برهمکنش در ترکیب کافئیک اسید مربوط به اسید آمینه گلوتامیک اسید 117 با انرژی برابر با kcal/mol 5429/15 بود.
    نتیجه گیری
    گلوتامیک اسید 117 در اتصال آنتی ژن حفاظت کننده و گیرنده سلولی آن و در پی آن بیماری زایی سم تاثیر چشمگیری دارد.
    کلیدواژگان: سم سیاه زخم، آنتی ژن حفاظت کننده، بره موم، کافئیک اسید، برهمکنش مولکولی
  • بختیار ترتیبیان، زینب شیخلو*، عباس مآل اندیش، محمد رحمتی یامچی، رقیه افسرقره باغ صفحات 723-734
    زمینه و هدف
    نتایج مطالعات نشان می دهد که فعالیت ورزشی هوازی با تحریک سلول های استخوان ساز باعث پیشگیری از پوکی استخوان در دوران یائسگی می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر 12 هفته تمرینات هوازی با شدت متوسط بر بیان ژن آلکالین فسفاتاز، سطوح سرمی آلکالین فسفاتاز، هورمون پاراتیرویید و کلسیم در زنان کم تحرک بود.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی است که در شهریور ماه سال 1394 در دانشگاه ارومیه انجام گردید. زنان یائسه کم تحرک 65-50 سال شهرستان ارومیه، جامعه آماری این پژوهش را تشکیل دادند. 20 آزمودنی داوطلب و واجد شرایط با میانگین سنی 12/2±60 سال و شاخص توده بدن kg/m2 24/3±46/29 به صورت تصادفی در دو گروه تمرین (10 زن) و کنترل (10 زن) با روش نمونه گیری تصادفی در این پژوهش شرکت نمودند. گروه تمرین به مدت 12 هفته، هر هفته سه جلسه و در هر جلسه به مدت 60-50 دقیقه تمرینات هوازی پیاده روی و دوی سبک را با شدت 65 تا 70% حداکثر ضربان قلب تمرین اجرا کردند، در حالی که گروه کنترل در هیچ مداخله ای شرکت نداشتند. از گروه تمرین و کنترل 24 ساعت پیش و پس از 12هفته برنامه ی تمرینی به منظور اندازه گیری بیان ژن آلکالین فسفاتاز و مارکرهای سرمی استخوان نمونه گیری خون به عمل آمد. ارزیابی بیان ژنی با دستگاه Real-time RT-PCR (Applied، USA) و مارکرهای سرمی استخوان با دستگاه های Auto-analyzer (Biotechnica، Italy) و ELISA reader (Stat Fax-4200، Awareness Inc.، USA) صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بیان ژن آلکالین فسفاتاز و هورمون پاراتیرویید پس از 12 هفته تمرینات هوازی شدت متوسط در بین گروهی افزایش معناداری داشتند (به ترتیب 027/0=P و 006/0=P)، ولی سطوح سرمی آلکالین فسفاتاز و کلسیم تفاوت معناداری نداشتند (به ترتیب 941/0=P و 990/0=P).
    نتیجه گیری
    نتایج بیانگر آن است که 12 هفته فعالیت ورزشی هوازی پیاده روی و دوی سبک با 65 تا 70% بیشینه ضربان قلب تمرین بیان ژن آلکالین فسفاتاز و هورمون پاراتیرویید را در زنان یائسه کم تحرک افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی هوازی، بیان ژن آلکالین فسفاتاز، هورمون پاراتیرویید، کلسیم، یائسگی
  • مسعود محمدی*، مسعود میرزایی صفحات 735-740
    زمینه و هدف
    چاقی و چاقی شکمی از جمله عوامل خطر فشارخون می باشند، مطالعه حاضر با هدف تعیین سر منتسب به جمعیت فشارخون در اثر چاقی و چاقی شکمی و اثر توام هر دو در مردان استان مازندران انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه اپیدمیولوژیک بود که از داده های نظام مراقبت بیماری های غیرواگیر که در اردیبهشت ماه سال 1388 به دست آمده استفاده شده و اندازه خطر نیز از مطالعه قند و لیپید به دست آمده سپس خطر منتسب به جمعیت بر اساس فرمول کسر منتسب محاسبه شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج به دست آمده کسر منتسب به جمعیت فشارخون در اثر چاقی (2/17-10/7 :95%CI) 5/14، چاقی شکمی (3/11-04/2 :95%CI)4/7 و اثر مشترک هر دو عامل (6/25-7/9 :95%CI) 6/22 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای فشارخون و چاقی در مردان استان مازندران لازم است تا در زمینه پیشگیری از شیوع این بیماری ها در مردان استان مازندران اقدامات موثری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: مطالعات اپیدمیولوژیک، فشارخون، چاقی، چاقی شکمی، شیوع، مردان
  • حمید فرهنگی، فاطمه محرری، لیدا جراحی، پریسا آرمان پور* صفحات 741-745
    زمینه و هدف
    تشخیص و درمان سرطان در کودک تنش روانی ایجاد می کند که اغلب اثر منفی بر سلامت والدین دارد. این مطالعه با هدف تعیین سطح استرس و اضطراب و افسردگی والدین با کودک مبتلا به لوسمی انجام شد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر مطالعه ای مقطعی بر روی والدین با کودک مبتلا به لوسمی مراجعه کننده به کلینیک بیمارستان دکتر شیخ مشهد در سال 94 بود که با روش نمونه گیری آسان انجام شد. گردآوری داده ها با پرسشنامه DASS-21 صورت گرفت.
    یافته ها
    مطالعه بر روی 48 والد انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد در مطالعه حاضر 37% استرس، 79% اضطراب و 67% افسردگی داشتند. بین سطح درآمد والدین و اضطراب و بین سطح تحصیلات و افسردگی ارتباط معنادار وجود داشت، ولی بین سن و جنس با سه متغیر فوق ارتباطی یافت نشد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که سطح استرس و افسردگی به ویژه اضطراب در بین والدین کودکان مبتلا به لوسمی قابل توجه می باشد.
    کلیدواژگان: استرس، افسردگی، اضطراب، والدین، لوسمی
  • محمد میر یونسی، مجید فردایی، سید محمد باقر تابعی *، سوده غفوری فرد صفحات 746-749
    زمینه و هدف
    بیماری کلیه پلی کیستیک با توارث مغلوب یکی از شایعترین بیماری های توارثی با تظاهر در دوران نوزادی و کودکی است. ژن مسئول بروز این بیماری PKHD1 نام دارد. تظاهرات بیماری به طور شایع در نوزادی و کودکی مشخص می شوند.
    معرفی بیمار: در این مطالعه یک دختر پنج ساله مبتلا به بیماری کلیه پلی کیستیک معرفی می شود. بیمار حاصل ازدواج غیرخویشاوند بود. مورد دیگری از بیماری مشابه در خانواده گزارش نشده بود. ژن مسئول بیماری در بیمار با استفاده از تکنیک توالی یابی نسل جدید تعیین توالی شد. دو واریانت جدید در این ژن در بیمار به صورت هتروزیگوت مرکب شناسایی شد (c.6591C>A، c.8222C>A). مطالعات بیوانفورماتیک نشان دادند که این واریانت ها با احتمال بالا بیماری زا هستند.
    نتیجه گیری
    توالی یابی این ژن در افراد مبتلا می تواند به تخمین صحیح خطر بروز مجدد بیماری در خانواده کمک کند و بروز بیماری کاهش یافته و یا مدیریت بیماری در خانواده بهتر صورت گیرد.
    کلیدواژگان: بیماری کلیه پلی کیستیک، اتوزومی مغلوب، توالی یابی
|
  • Roghayeh Teimourpour, Zahra Meshkat, Mohsen Arzanlou*, Hadi Peeridogaheh, Aida Gholoobi Pages 675-681
    Background
    Despite advances in the vaccinology and chemotherapy in the past century, tuberculosis is still responsible for two million deaths every year. Emergence of multi-drug resistant strain and coinfection of TB-HIV make it a serious concern. Treatment and control of tuberculosis is a great health burden in every community. Active tuberculosis in children has very severe consequences especially those who are under 5-years-old, therefore vaccine indication should be taken. Bacille Calmette-Guérin (BCG) is a live attenuated strain of Mycobacterium bovis that has been used for providing immunity or protection against tuberculosis (TB). In addition, BCG provides relative protection against leprosy and Buruli ulcer, it also can be used for treatment of bladder cancer. BCG is the most widely administered vaccine around the world. It has been given to over three billion individuals over the past decades. At first it was developed in 1908 at the Pasteur Institute in Lille by Albert Calmette and Camille Guérin. In fact BCG is a strain of Mycobacterium bovis that bear deletion in its genome following too long subculture in special media. Deletion in region of deletion 1 (RD1), a specific region of Mycobacterium bovis genome, has decreased pathogenicity of BCG strain. Following culture of BCG on different media since 1921 make genetic variation in the BCG strains that have specific characteristics. BCG should begin given to only immune-competent individuals and should not be administered to immunocompromised people. This vaccine is not effective in people formerly infected or sensitized with environmental mycobacteria. Previous meta-analysis studies indicate that BCG has variable range of protection from 0 to 80 percent against pulmonary TB, but is very effective against severe disseminated forms such as meningitis and miliary form of TB. Despite many research and develop new generation vaccine against TB, BCG vaccine still remains as the only effective vaccine because many efforts to replace it with better ones were unsuccessful.
    Keywords: BCG vaccine, buruli ulcer, leprosy, mycobacterium bovis, neoplasms, urinary bladder
  • Abbas Kazemi Ashtiani *, Peyman Khoshnood, Mohammad Javad Fatemi, Seyed Jaber Mousavi, Seyed Aboozar Hoseini Pages 682-687
    Background
    The use of random flaps is one of the most common methods of reconstructive surgery because they are easy to use and quick to do. However, the absence of axial vessels especially in the distal areas can cause ischemia and loss of total or part of the flap. Different methods and systemic and topical medications have been recommended to prevent ischemia in random flaps. The aim of this study was to evaluate the effect of stem cells derived from umbilical cord blood in random flap survival in rats.
    Methods
    This experimental study was conducted in Animal Laboratory of Hazrat Fatemeh Hospital in 2012. In this study twenty Sprague-Dawley male rats weighing approximately 300 to 350 g were selected and divided randomly into two groups. In both groups after anesthesia, a flap was created in the posterior part of each rat with a size of 2 x 6 cm. In the intervention group we injected stem cells derived from umbilical cord blood into the flap, and after eight days the effects on the survival of flaps were examined by digital photography and then pathological examination was performed.
    Results
    The mean of viable flap in the stem cell group was 6.57 cm2 and in control group 4.71 cm2. The minimum and maximum flap survival in the intervention group were 4.71 and 8.75, and the minimum and maximum flap survived in control group were 1.86 and 7.77. This difference was significant and showed that the viable parts of flap were more in the intervention group (P=0.49). In pathologic examinations epidermal and muscle necrosis of the skin were reported in 3 cases in the intervention group and 5 cases in control group.
    Conclusion
    This study showed that cord blood stem cells can be effective somehow in reducing ischemia and increasing random flap survival. However, similar studies are recommended in order to compare the results of this drug and placebo or other proven effective drugs.
    Keywords: ischemia, stem cells, surgical flaps
  • Rezvan Esmaeili *, Tannaz Samadi, Nasrin Abdoli, Keivan Majidzadeh Ardebili, Leila Farahmand, Malihe Salehi Pages 688-696
    Background
    Researchers are always trying to find specific markers which express specifically in cancer. These specific markers help to diagnose and treat cancer without affecting normal tissues. Cancer-testis antigens are among the new promising biomarkers, especially for targeted therapy. These markers are specially expressed in testis. Various studies have been reported individual expression of these proteins in some tumor tissues. Since testis is an immune privilege organ, abnormal expression of the above mentioned genes raises immune response and the serum antibody against them (CT antigene) can be detected as a marker of cancer. However, understanding their differential role in normal and cancer tissues may introduce them as new candidates of cancer biomarkers. The aim of this study was to evaluate AKAP3 gene expression in breast cancer and its correlation with clinicopathologic features of the disease.
    Methods
    This study is a case-control study conducted at the Brest Cancer Research Center (BCRC)- Iran, between October 2014 to May 2016. AKAP3 gene expression was investigated with real-time PCR in breast samples including: 74 tumors, 73 normal adjacents and 15 normal tissues. On the other hand the correlation between gene expression, clinicopathologic features of the tumors and treatment regimen were evaluated.
    Results
    Statistical analysis showed a significant correlation between lack of AKAP3 expression, tumor size (P=0.01) and stage (P=0.04). The association between poor prognosis and the absence of AKAP3 expression in normal adjacent tissues were observed. Kaplan Meier plot showed a significant better disease free survival in the normal adjacent patients group that are expressed AKAP3.
    Conclusion
    It was observed that the better free survival in the normal adjacent group is because of the different AKAP3 expression, not treatment variations between two patient groups. As a result, AKAP3 can be a suitable candidate biomarker for breast cancer patients. Also, the study of gene expression in normal tissue of patients may be used to predict response to therapy.
    Keywords: biomarkers, breast cancer, cancer-testis antigens, disease-free survival
  • Sara Dorri, Alireza Atashi, Safoura Dorri, Ebrahim Abbasi, Mohsen Alijani Zamani, Najme Nazeri * Pages 697-705
    Background
    There is no need to explain the importance of collection, recording and analyzing the information of disease in any health organization. In this regard, systematic design of standard data sets can be helpful to record uniform and consistent information. It can create interoperability between health care systems. The main purpose of this study was design the core dataset to record colorectal cancer information in Iran.
    Methods
    For the design of the colorectal cancer core data set, a combination of literature review and expert consensus were used. In the first phase, the draft of the data set was designed based on colorectal cancer literature review and comparative studies. Then, in the second phase, this data set was evaluated by experts from different discipline such as medical informatics, oncology and surgery. Their comments and opinion were taken. In the third phase refined data set, was evaluated again by experts and eventually data set was proposed.
    Results
    In first phase, based on the literature review, a draft set of 85 data elements was designed. In the second phase this data set was evaluated by experts and supplementary information was offered by professionals in subgroups especially in treatment part. In this phase the number of elements totally were arrived to 93 numbers. In the third phase, evaluation was conducted by experts and finally this dataset was designed in five main parts including: demographic information, diagnostic information, treatment information, clinical status assessment information, and clinical trial information.
    Conclusion
    In this study the comprehensive core data set of colorectal cancer was designed. This dataset in the field of collecting colorectal cancer information can be useful through facilitating exchange of health information. Designing such data set for similar disease can help providers to collect standard data from patients and can accelerate retrieval from storage systems.
    Keywords: cancer registry, colorectal cancer, core data set, medical informatics, standards
  • Fatemeh Shirani *, Farhang Soltany Bajestani Pages 706-714
    Background
    Rheumatoid Arthritis (RA) is a chronic inflammatory disease presenting with inflammation, tenderness and destruction of the synovial joints, resulting in severe disability and early death due to complication of disease. Previous diagnostic criteria are not useful for identifying patients who need early treatment. Thus, new diagnostic criteria for faster diagnosis of disease are introduced in 2010. The aim of this study was to compared 1987 ACR (American College of Rheumatology) criteria and 2010 ACR/EULAR (European League Against Rheumatism) classification criteria for diagnosis of rheumatoid arthritis.
    Methods
    In this Cohort prospective study, patients with early arthritis were evaluated according to the old and new diagnostic criteria and followed-up every two monthly for one year (2012-2013) in Hazrat-e Rasool University Hospital, Tehran. Inclusion criteria of this study were age more than 18 year and indefinite diagnosis of arthritis. For all of patients physical examination by expert rheumatologist was done and lab data include erythrocyte sedimentation rate (ESR), C-reactive protein (CRP), anti-cyclic citrullinated peptide (Anti-CCP) and rheumatoid factor was requested. The sensitivity, specificity, positive and negative predictive values were then determined for each diagnostic criteria.
    Results
    In this study 104 patients including 28 males (26.9%) and 76 females (73.1%) with the mean age of 44.2±13.7 years were included. At the end of one year follow-up, 82 were diagnosed to have RA while other 22 patients were not categorized as RA. Sensitivity for ESR, CRP, Anti-CCP and rheumatoid factor in 2010 ACR/EULAR criteria was 52%, 19%, 48%, 28% and specificity for them was 45%, 71%, 27%, 79% respectively. Number of small and large joint arthritis were more in patients with Rheumatoid Arthritis (RA) rather than other arthritis (P=0.0001). Sensitivity and specificity for small joints involvement was 87% and 54% and for large joints involvement was 81% and 59%. The sensitivity, specificity, positive and negative predictive values for 2010 ACR/EULAR criteria were 65%, 40%, 81%, and 23%, respectively. The sensitivity, specificity, positive and negative predictive values for 1987 ACR criteria were 51%, 62%, 83%, and 25% respectively.
    Conclusion
    In comparison to the old diagnostic criteria, the new one has higher sensitivity and lower specificity.
    Keywords: diagnosis, early diagnosis, prospective studies, rheumatoid factor, rheumatoid arthritis, severity of illness index
  • Elmira Mohammadi *, Shahin Gavanji, Faezeh Khozimeh, Zahra Golestannejad, Mohammadreza Golestannejad, Mahin Bakhshi, Hazhir Yousefshahi, Mohsen Doostmohammadi Pages 715-722
    Background
    Protective antigen of anthrax toxin, after touching the cell receptors, plays an important role in the pathogenesis of toxin. The purpose of this study was to investigate the interaction of anthrax toxin protective antigen and four great combination propolis included caffeic acid, benzyl caffeate, cinnamic acid and kaempferol using the softwares and bioinformatics web servers.
    Methods
    Three-dimensional structure of protective antigen (receptor) obtains from Protein Data Bank (PDB). Four of the main components from propolis were selected as ligand and their 3D-structures were obtained from ChemSpider and ZINC compound database. The interaction of each ligand and receptor was assessed by SwissDock server (http://www.swissdock.ch/) and BSP-SLIM server (http://zhanglab.ccmb.med.umich.edu/BSP-SLIM). Docking results appears with Fullfitness numbers (in kcal/mol). Identification of amino acids involved in ligand and receptor interaction, was performed using the Chimera software; UCSF Chimera program (http://www.cgl.ucsf.edu/).
    Results
    The results of interaction between propolis components and protective antigen by BSP-SLIM server showed that the most interaction was related with benzyl caffeate, caffeic acid, kaempferol and cinnamic acid, respectively. Results for the desired ligand Interaction with protective antigen genes using SwissDock server showed that the caffeic acid had ΔG equals -9.10 kcal/mol and FullFitness equal to -993.16 kcal/mol respectively. The analysis of interaction between ligands with amino-acids of protective antigen indicated that the interaction of Caffeic acid whit Glutamic acid 117 had energy -15.5429 kcal/mol.
    Conclusion
    Finding strong and safe inhibitors for anthrax toxin is very useful method for inhibiting its toxicity to cell. In this study the binding ability of four flavonoids to protective antigen was studied. Glutamic acid 117 is very effective in protective antigen binding and cell receptor and subsequent in virulent of anthrax toxin. Effective interaction of caffeic acid in propolis and glutamic acid 117 can be as useful in preventing the toxic effect on cell. According to our results, all four flavonoids tested in this study have binding activity to protective antigen and are good choices for fighting against anthrax.
    Keywords: anthrax toxin, caffeic acid, molecular interaction, propolis, protective antigen
  • Bakhtiar Tartibian, Zeinab Sheikhlou*, Abbas Malandish, Mohammad Rahmati Yamchi, Rogayee Afsar Garebag Pages 723-734
    Background
    Studies show that aerobic exercise prevents osteoporosis in menopause by stimulating osteoblastic cells. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of 12 weeks of moderate-intensity aerobic exercise on alkaline phosphatase gene expression, serum levels of alkaline phosphatase, parathyroid hormone, and calcium in sedentary women.
    Methods
    This investigation is a semi-experimental study that was performed in September 2015 at Urmia University, Iran. The statistical population was all healthy and sedentary postmenopausal women 50 to 65 years old in Urmia city. Twenty sedentary postmenopausal women with an average age 60.12±2.12 yr, weight 72.35±10.50 kg, and body mass index 29.46±3.24 kg/m2 voluntarily and bona fide participated in this study, and then subjects were randomly divided to the Exercise/E (10 women) and Control/C (10 women) groups by random sampling method. E group performed of 12 weeks walking and jogging moderate-intensity aerobic exercise at 65-70% maximal heart rate of training, three sessions per week and per session 50-60 (min), but the C group participated in no intervention. Twenty-four hours before and after the 12-week training program were taken blood samples in order to measure of alkaline phosphatase gene expression and serum markers of bone in the E and C Groups. Evaluation of gene expression and serum markers of bone were measured by real-time reverse transcription PCR (RT-PCR) and Auto-analyzer (Biotechnica, Italy)/ ELISA reader (Awareness Inc., USA) machines, respectively. Data analysis included descriptive and inferential (ANCOVA test) statistics using SPSS version 23 (Chicago, IL, USA) and a significance level of P≥0.05 was considered.
    Results
    The results showed that alkaline phosphatase gene expression and parathyroid hormone after 12 weeks of moderate-intensity aerobic exercise in between-groups were significantly increased (P=0.027 and P=0.006, respectively), while serum levels of calcium and alkaline phosphatase were not significantly different (P=0.941 and P=0.990, respectively).
    Conclusion
    The results suggest that 12 weeks of aerobic exercise of walking and jogging at 65-70% maximal heart rate of training increases alkaline phosphatase gene expression and parathyroid hormone in sedentary postmenopausal women.
    Keywords: aerobic exercise, alkaline phosphatase gene expression, calcium, menopause, parathyroid hormone
  • Masoud Mohammadi *, Masoud Mirzaei Pages 735-740
    Background
    Hypertension is one of the most important chronic illness worldwide and one the major risk factors for cardiovascular diseases. Obesity and abdominal obesity are risk factors for high blood pressure. Population attributable fraction (PAF) answers the question of how much of the disease burden in a certain population may be reduced if a risk factor like obesity is removed from the population. It implies that reducing prevalence of obesity as a risk factor of hypertension, may reduce the burden of hypertension and its consequences. The aim of this study was to determine the population attributable fraction of hypertension associated with obesity, abdominal obesity and joint effect of them in the men of Mazandaran Province, North of Iran.
    Methods
    In this epidemiological study, the data of non-communicable disease surveillance system in 2009 has been achieved. Then measure of association between obesity and hypertension (Odds Ratio) was extracted from Tehran Lipid and Glucose Study (TLGS). After standardizing the data, the population attributable risk for men based on the above formula (Levin's attributable fraction formula) has been calculated.
    Results
    In our study based on population attributable fraction, results in blood pressure caused by obesity were 14.5 (CI 95%: 10.7-17.2), the effect of abdominal obesity was 7.4 (CI 95%: 2.04-11.3) and deductions attributable joint effect both obesity and abdominal obesity was 22.6 (CI 95%: 9.7-25.6) respectively.
    Conclusion
    Given the high prevalence of hypertension and obesity in Mazandaran men and the impact of obesity on blood pressure is necessary to prevent the spread of the disease. It is recommended that health promotion programs focus on men with high blood pressure due to obesity could be performed.
    Keywords: abdominal obesity, blood pressure, epidemiologic studies, men, obesity, prevalence
  • Hamid Farhangi, Fatemeh Mohareri, Lida Jarahi, Parisa Armanpoor * Pages 741-745
    Background
    Cancer diagnosis is the biggest stress for the child and his family. Diagnosis and treatment of cancer in children can cause stress, which often has a negative effect on the health of parents. Psychological reactions such as anxiety, depression, denial and loss of confidence in parents observed that because of the fear of recurrence and future of children. This study aimed to determine the level of stress and anxiety and depression in parents of children with leukemia who were in the maintenance phase of treatment.
    Methods
    This cross-sectional study has been conducted on 48 parents have referred to the clinic of Dr. Sheikh Hospital of Mashhad City, Iran, whom selected using easy sampling method. DASS-21 questionnaire was used for data collection. Another questionnaire containing demographic information such as age, sex, income, educational level and duration of illness was filled under supervision of the psychologist and pediatric physician. Data with SPSS software, ver. 20 (IBM, Armonk, NY, USA), descriptive statistics and Pearson correlation analysis was performed.
    Results
    The results showed that in this study, 37% had abnormal stress levels (33% and 2% of mild stress, moderate stress and severe stress 2%) and 79% had abnormal anxiety level (mild 19%, moderate 31% and severe 29%) and 67% had abnormal depression level (mild 33%, moderate depression 33%) tests, respectively. In our study, there was no relationship between age, sex and duration of illness with these variables.
    Conclusion
    According to this study, in addition to the classic treatment of patients, parent’s mental performance should be paid attention.
    Keywords: anxiety, depression, parents, leukemia, stress
  • Mohammad Miryounesi, Majid Fardaei, Seyyed Mohammad Bagher Tabei, Soudeh Ghafouri Fard* Pages 746-749
    Background
    Autosomal recessive polycystic kidney disorder (ARPCKD) is one of the most prevalent hereditary disorders in neonates and children. Its frequency is between 1/6000 to 1/55000 births. In the most severe cases, it can be diagnosed prenatally by the presence of enlarged, echogenic kidneys and oligohydramnios. However, in the milder forms, clinical manifestations are usually detected in neonatal and childhood period. PKHD1 gene located on chromosome 6 is linked with this disorder. About half of detected mutations in this gene are missense ones. The largest protein product of this gene is called the FPC/polyductin complex (FPC). It is a single-membrane spanning protein whose absence leads to abnormal ciliogenesis in the kidneys.
    Case Presentation
    Here we present a 5-year-old female patient affected with ARPCKD. She has been born to a non-consanguineous healthy Iranian parents. No similar disorder has been seen in the family. Prenatal history has been normal. In order to find the genetic background, DNA was extracted from patient's peripheral blood lymphocytes. PKHD1 gene exons and exon-intron boundaries were sequenced using next generation sequencing platform. Two novel variants have been detected in compound heterozygote state in the patient (c.6591C>A, c.8222C>A). Bioinformatics tools predicted these variants to be pathogenic.
    Conclusion
    In the present study, we detected two novel variants in PKHD1 gene in a patient with ARPCKD. The relatively mild phenotype of this patient is in accordance with the missense mutations found. Molecular genetic tools can help in accurate risk assessment as well as precise genotype-phenotype correlation establishment in families affected with such disorder to decrease the birth of affected individuals through preimplantation genetic diagnosis or better management of disorder.
    Keywords: Autosomal recessive, Case reports, Polycystic kidney disease, Preimplantation diagnosis, Sequencing