فهرست مطالب

توسعه اجتماعی - سال یازدهم شماره 2 (زمستان 1395)

فصلنامه توسعه اجتماعی
سال یازدهم شماره 2 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • کریم رضادوست، سید عبدالحسین نبوی، حمیدرضا نصرالهی قلعه عبدشاهی صفحات 7-32
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه‏ ی میان نگرش ‏های دانشجویان نسبت به جهانی‏ شدن (نگرش ‏های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی) و سبک زندگی صورت گرفته است. جامعه‏ ی آماری در این پژوهش کلیه‏ی دانشجویان در حال تحصیل، در نیمسال اول سال تحصیلی 94-93 دانشگاه شهید چمران اهواز می‏باشد که با روش نمونه‏ گیری طبقه ای متناسب با حجم (جنسیت، مقطع تحصیلی و دانشکده) و با توجه به جدول کرجسی و مورگان 377 نفر انتخاب گردید. روش پژوهشی در این مقاله، روش پیمایشی است و از ابزار پرسشنامه برای جمع ‏آوری داده ها استفاده شده است که آلفای کرونباخ در پرسشنامه ‏ی سبک زندگی 91/0 و در پرسشنامه ‏ی جهانی‏ شدن 81/0 ارزیابی گردید. مبنای نظری این پژوهش، تلفیقی از نظریه ‏های گیدنز و بوردیو است. پس از بررسی داده ها با استفاده از نرم‏افزار SPSS دریافته شد که بین نگرش ‏های اجتماعی و اقتصادی دانشجویان نسبت به جهانی‏ شدن و سبک زندگی یک رابطه‏ ی معنادار مستقیم و بین نگرش ‏های سیاسی و فرهنگی آنان نسبت به جهانی‏ شدن و سبک زندگی یک رابطه‏ ی معنادار معکوس دیده می‏ شود.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، نگرش اجتماعی، نگرش سیاسی، نگرش اقتصادی، نگرش فرهنگی، جهانی شدن
  • علی اصغر فیروزجاییان، محمود شارع پور، نازنین فرزام صفحات 33-64
    ما در جامعه ای زندگی می ‏کنیم که اعضای آن دارای اندیشه ها و رفتارهای متفاوت هستند و متناسب با هر موقعیت اجتماعی یک واکنش ویژه ای را بروز می‏دهند. یکی از اصولی که در بهبود و رشد روابط انسان با دیگران، تاثیر شگرفی دارد، مدارا و تحمل دیگران است. تحقیق حاضر با استفاده از نظریه ی منش و میدان بوردیو به دنبال بررسی تاثیر سرمایه ی فرهنگی بر ارتباطات بین فردی با تاکید بر مدارای اجتماعی و به طور خاص مدارای رفتاری می‏ باشد جامعه ی آماری این پژوهش کلیه ی جوانان 35-18 سال شهر ساری (176996 نفر) بوده که با استفاده از فرمول کوکران، 400 نفر از آنها به‏ عنوان حجم نمونه‏ ی تحقیق انتخاب شده‏ اند؛ همچنین داده های مورد نیاز تحقیق از طریق ابزار پرسشنامه به روش میدانی گردآوری شده است. تحلیل داده نیز به وسیله‏ ی نرم افزارهای SPSSو Amos انجام گردیده است. نتایج تحقیق نشان داد که بین سرمایه ی فرهنگی و ابعاد آن با مدارای اجتماعی (رفتاری) رابطه و تاثیر معناداری وجود دارد؛ همچنین نتایج بیانگر آن است که رابطه ی بین ابعاد سرمایه ی فرهنگی و مدارای رفتاری معنی ‏دار و مثبت می‏ باشد. نتایج مدل ساختاری نشان می‏ دهد که ابعاد سرمایه‏ ی فرهنگی 28 درصد از تغییرات مدارای اجتماعی را تبیین کرده است.
    کلیدواژگان: مدارای اجتماعی، منش و میدان، سرمایه ی فرهنگی، مدل میمیک
  • مهربان پارسامهر، الهه حدت صفحات 65-94
    سازگاری ‏اجتماعی ‏در ‏نوجوانان ‏به عنوان ‏مهم ترین ‏نشانه ی ‏سلامت ‏روان ‏است ‏که ‏عواملی ‏متعددی ‏نظیر ‏هوش ‏هیجانی ‏در ‏ایجاد ‏و ‏تقویت ‏آن ‏موثر ‏هستند. ‏این ‏پژوهش ‏با ‏هدف ‏سنجش ‏رابطه ی ‏بین ‏هوش ‏هیجانی ‏و ‏سازگاری ‏اجتماعی ‏دانشجویان ‏با ‏روش ‏پیمایشی ‏انجام ‏گرفته ‏و‏ ‏پرسشنامه های ‏استاندارد ‏بین ‏407 ‏نفر ‏از ‏دانشجویان ‏دانشگاه ‏یزد ‏با ‏روش ‏نمونه گیری ‏تصادفی ‏ساده ‏توزیع ‏شده ‏است. ‏نتایج ‏آزمون ‏پیرسون ‏رابطه ی ‏بین ‏متغیر ‏هوش ‏هیجانی ‏و ‏تمام ‏متغیرهای ‏هوش ‏هیجانی ‏با ‏سازگاری ‏اجتماعی ‏را ‏تایید ‏کرده ‏و ‏تحلیل ‏رگرسیون ‏گام ‏به ‏گام ‏نیز ‏تا ‏چهار ‏گام ‏پیش ‏رفته ‏است. ‏متغیرهای ‏تاثیرگذار ‏مجموعا ‏35 ‏درصد ‏از ‏واریانس ‏سازگاری ‏اجتماعی ‏دانشجویان ‏را ‏تببین ‏نمودند. ‏با ‏توجه ‏به ‏نظریات ‏بار ان، ‏دیدگاه ‏پدیدارشناسی ‏و ‏نظریات ‏راجرز، ‏رابطه ی ‏مستقیم ‏بین ‏هوش ‏هیجانی ‏و ‏سازگاری ‏اجتماعی ‏دانشجویان ‏دیده ‏شد ‏و ‏مشخص ‏گردید، ‏تقویت ‏هوش ‏هیجانی ‏در ‏مقاطع ‏مختلف، ‏باعث ‏سازگاری ‏بیشتر ‏با ‏محیط ‏و ‏اطرافیان ‏می‏ شود.
    کلیدواژگان: سازگاري اجتماعي، هوش هيجاني، دانشجويان
  • صمد رسول زاده اقدم، صمد عدلی پور، خدیجه کوهی صفحات 95-122
    اندیشمندان علوم اجتماعی بر این باروند که سرمایه‏ ی اجتماعی یکی از متغیرهایی است که می تواند به طور مستقیم و غیر مستقیم بر هویت افراد جامعه تاثیرگذار باشد. لذا، هدف پژوهش حاضر، مطالعه‏ ی رابطه‏ ی سرمایه‏ ی اجتماعی با هویت بازاندیشانه در بین دانشجویان است. این مطالعه از نوع پیمایشی است که بر روی 316 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سال تحصیلی 95-94 که با روش نمونه گیری طبقه بندی شده انتخاب شده اند، صورت گرفته است. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه ی محقق ساخته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین سرمایه‏ ی اجتماعی و ابعاد آن (اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، انسجام اجتماعی، حمایت اجتماعی و حجم شبکه‏ ی ارتباطی افراد) با هویت بازاندیشانه‏ی دانشجویان همبستگی معنادار مستقیمی وجود دارد. نتایج آزمون رگرسیون نیز بیانگر آن است که از بین ابعاد پنج گانه ‏ی سرمایه ‏ی اجتماعی، فقط بعد مشارکت اجتماعی تاثیر معناداری بر هویت بازاندیشانه‏ ی دانشجویان ندارد و ابعاد دیگر سرمایه ‏ی اجتماعی توانسته اند 20 درصد از تغییرات هویت بازاندیشانه‏ ی دانشجویان را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، هویت، هویت بازاندیشانه
  • داریوش رضاپور صفحات 123-148
    این پژوهش کمی، با هدف بررسی زمینه های اجتماعی موثر بر گرایش به خشونت کلامی بین دانش آموزان دبیرستانی شهر بوشهر انجام شده است. داده های این پژوهش به روش پیمایشی و شیوه‏ ی گردآوری آنها استفاده از پرسشنامه‏ بوده است. جامعه‏‏ ی آماری پژوهش تمام دانش ‏آموزان دبیرستان های شهر بوشهر بوده که با استفاده از جدول لین تعداد 400 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین شدند. نمونه‏ گیری‏ به شیوه‏ ی تصادفی طبقه‏ ای چند مرحله ‏ای، بوده است. روایی و اعتبار به کمک آلفای کرونباخ و اعتبار صوری حاصل گردید و همچنین برای تحلیل نتایج داده های پژوهش از نرم افزار SPSSاستفاده شد. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان می‏ دهد که بین متغیر وابسته‏ یعنی میزان گرایش دانش آموزان به خشونت کلامی و متغیرهای مستقل جامعه پذیری، پایگاه اجتماعی اقتصادی و نظارت والدین، همبستگی وجود دارد. این متغیرها تاثیرگذارترین عوامل موثر بر گرایش به خشونت کلامی در این حوزه ی پژوهشی می‏ باشند.
    کلیدواژگان: خشونت کلامی، دانش آموزان، جامعه پذیری، پایگاه اجتماعی، اقتصادی، شهر بوشهر
  • یعقوب احمدی صفحات 149-178
    گسترش فزاینده‏ ی فناوری های اطلاعات و ارتباطات و شکل گیری «جامعه‏ ی شبکه ای» منجر به تحول و دگرگونی ارزش های فرهنگی در اغلب جوامع معاصر شده است که بارزترین مثال آن رشد ارزش های سکولار عقلانی و ارزش های ابراز وجود یا رهاینده است. این مطالعه در صدد است تا با بررسی این فرایند، اثر میراث سنتی را در رابطه با فضای مجازی و ارزش‏ های فرهنگی در چند کشور اسلامی واکاوی نماید. دیدگاه های نظری متفاوتی در رابطه با فضای مجازی و ارزش های فرهنگی قابل دسته بندی است: نخست دسته ای که بر همگرایی ارزش ها و فرهنگ ها در جهان عقیده تاکید می کنند؛ گروه دوم بر اهمیت ارزش های فرهنگی و ماندگاری کامل آن در جوامع مختلف تاکید دارند و گروه سوم بر امتزاج و ترکیب ارزش های سنتی و مدرن در جوامع جدید اذعان دارند. اخیرا نظریه ای تحت عنوان «دیواره‏ های آتشین» بر اهمیت موانع فرهنگی اقتصادی در تغییر و جایگزینی ارزش ها تاکید دارد. بر این اساس، تغییرات جامعه ی ایران در مقایسه با سایر نقاط نشان می دهد که چنین موانعی نیز در اثرگذاری فضای مجازی بر تغییرات ارزشی در جامعه ی ایرانی نقش کاملا برجسته ای دارند.
    کلیدواژگان: میراث اسلامی، فضای مجازی، جامعه ی شبکه ای، ارزش های سکولار، عقلانی، ارزش های ابراز وجود
  • یوسف امینی، محمد امینی صفحات 179-198
    هدف پژوهش، بررسی عوامل اقتصادی اجتماعی و زمینه ای موثر بر میزان مشارکت شهروندان در حوزه‏ ی امور شهری مرتبط با شهرداری در بین شهروندان بالای 18 سال ساکن شهر شوشتر است. در این تحقیق به‏ ابعاد مشارکت شهروندان و عوامل آن پرداخته شده ‏است. مبانی نظری تحقیق حاضر بر پایه ی دیدگاه های روانشناختی و جامعه شناختی مشارکت استوار است. روش تحقیق، روش پیمایشی است؛ همچنین در این تحقیق از مطالعه‏ ی اسناد و مدارک و منابع کتابخانه ای استفاده شده و به‏ منظور جمع ‏آوری اطلاعات از ابزار «پرسشنامه ی ساخت یافته» بهره گرفته شده ‏است. در این تحقیق، از روش نمونه‏ گیری خوشه ایاستفاده شده و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 373 نفر تعیین شد. بر اساس نتایج حاصل از تحقیق، بین متغیرهای مستقل رضایت مندی شهروندان، اعتماد اجتماعی، احساس تعلق اجتماعی، آگاهی شهروندان و درآمد با متغیر وابسته ی میزان مشارکت رابطه ی معنی داری وجود دارد و جهت رابطه ها مثبت و مستقیم است. بعبارت دیگر هر چقدر میزان رضایت مندی، اعتماد، آگاهی، احساس تعلق و درآمد شهروندان بالا برود میزان مشارکت هم بیشتر می‏شود. یافته ها تفاوت میزان مشارکت را در بین شاغلین و غیر شاغلین تایید می‏ کند و همچنین میانگین نمره ی مشارکت اجتماعی در طبقات مختلف به لحاظ آماری و بر اساس مقدار F معنی دار می‏ باشد و میزان مشارکت در طبقات متوسط و بالا بیشتر است ضمن اینکه مدت زمان سکونت در محل، متغیر بسیار مهمی ‏است که معنی دار است به گونه ای که هر چه مدت زمان سکونت در محل بیشتر باشد، میزان مشارکت اجتماعی شهروندان بیشتر می‏شود.
    کلیدواژگان: نگرش، شهروند، مشارکت اجتماعی، امور شهری، شوشتر
  • مهدی نداف، عبدالهادی درزیان عزیزی، زینب مسعودی صفحات 199-222
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه ی میان رفتارهای مدیریت روابط عمومی با عملکرد روابط عمومی و عملکرد روابط عمومی با اعتماد اجتماعی است. نمونه ی مورد مطالعه در این پژوهش شامل مدیران و کارشناسان روابط عمومی بانک بودند که به روش سرشماری از بین بانک ها و موسسات مالی و اعتباری استان خوزستان انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه ی رفتارهای مدیریت روابط عمومی، پرسشنامه ی عملکرد روابط عمومی، و پرسشنامه ی اعتماد اجتماعی بودند. تحلیل داده ها از طریق تحلیل همبستگی و تحلیل رگرسیون و الگویابی معادلات ساختاری (SEM) و با استفاده از نرم افزارSPSSو AMOS انجام شدند. مدل ارزیابی شده در پژوهش از شاخص های برازندگی قابل قبولی برخوردار بود. نتایج پژوهش نشان دادند که میان رفتارهای مدیریت روابط عمومی و عملکرد روابط عمومی رابطه ی معنی داری وجود دارد؛ همچنین نتایج نشان دادند که میان عملکرد روابط عمومی و اعتماد اجتماعی رابطه ی معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: روابط عمومی، عملکرد روابط عمومی، اعتماد اجتماعی
|
  • Karim Rezadoust, Seyed Abdolhossein Nabavi, Hamidreza Nasrollahi Ghale Abde Shahi Pages 7-32
    This study aimed to investigate the relationship between student's attitudes toward globalization (social, political, economic and cultural attitudes) and life style. In this study by considering the population 16409 students who were studying in the first semester of 2014 in Shahid Chamran University, 377 participants through stratified sampling fit to the population and by simple random sampling method, were chosen. The method used in this paper is “survey research” and a questionnaire was used to collect data that Cronbach's alpha in lifestyle questionnaires was assessed as 0.91 and 0.81 in globalization questionnaire. The theoretical framework of this research is a compilation of Giddens and Bourdieu's theories. After analyzing the data using SPSS software, a direct significant relationship between social and economical attitudes of students towards globalization and lifestyle on one hand and a reversed significant relationship political and cultural and globalization and life style on the other hand was found.
    Keywords: Life Style, Social Attitudes, Political Attitudes, Economic Attitudes, Cultural Attitudes, Globalization
  • Aliasghar Firouzjaeian, Mahmoud Sharepour, Nazanin Farzam Pages 33-64
    We live in society whose members have different mindsets and behaviors, and show a specific reaction to different social situations. One of the principles that have a remarkable influence on improving and developing the relationships between people is toleration. The research is conducted using Bourdieu’s nature and field theory in an attempt to evaluate the effect of cultural capital on interpersonal communication with emphasis social toleration and particularly behavioral toleration. The statistical population of this study consisted of all young people (18-35 years old) in the city of Sari (176996 individuals), 400 of which were selected as the sample for the survey using Cochran Formula. Data needed for the research was obtained in the field method and by means of a questionnaire. Data analysis was performed using SPSS and Amos software. Results showed a significant and positive relationship between aspects of cultural capital and social (behavioral) toleration. Results of structural model test suggest that aspects of cultural capital have explained 28% of variation in social toleration.
    Keywords: Social Toleration, Interpersonal Communication, Nature, Field, Cultural Capital, MIMIC Model
  • Meraban Parsamehr, Elahe Heddat Pages 65-94
    Social þadjustment þin þadolescents þis þas þthe þmost þimportant þsymptom þof þtheir þhealth þwhich þsome þfactors þlike þLikewise þEmotional þIntelligence þeffective þin þits þcreation .This þstudy þaimed þto þmeasure þthe þrelationship þbetween þemotional þintelligence þand þsocial þadjustment þamong þstudent þwith þthe þsurvey þmethod þand þ407 þstudents þof þYazd þUniversity þwere þselected þby þusing þsimple þrandom þsampling þand þstandard þquestionnaires þwere þdistributed. þFindings þof þPearson þcorrelation þshows þthe þrelationship þbetween þEmotional þIntelligence þand þthe þstep þby þstep þregression þgo þforward þto þfour þstep þand þits þresults þshowed þthat þare þable þto þexplain þ35% þsocial þadjustment þof þstudents. þThe þresults þof þthis þstudy's þfindings þaccording þto þBar-On, þphenomenology þand þRogers þtheories þsuggest þthat þthere þis þdirect þrelation þbetween þemotional þintelligence þand þit þwas þfound þthat þsocial þadjustment þamong þthe þstudents þand þreinforcement þof þthe þemotional þintelligence þin þdifferent þdegrees þdue þto þhigher þadjustment þto þenvironment þand þfriends.
    Keywords: Social þAdjustment, þEmotional þIntelligence, þStudents
  • Samad Rasoulzadeh Aghdam, Samad Adlipour, Khadijeh Kouhi Pages 95-122
    Scholars of social sciences believe that social capital is one of the variables which can directly and indirectly effect on the identity of individuals of a society. Therefore, the present study is to investigate the relationship of social capital with reflexive identity among students. This study is a survey research conducted on 316 BA/BSc students of Azarbaijan Shahid Madani University in academic year 2015-2016. The participants were selected via the stratified sampling technique. The data collection instrument is a researcher-made questionnaire. Findings of the study show that there is a direct significant correlation between social capital and its dimensions (Social trust, social participation, social cohesion, social support, and the volume ofcommunication networks) with reflexive identity of students. That is with the increase in the degree of students’ social capital, their reflexive identity is reinforced as well. The results obtained form the regression test show that the five dimensions of social capital, i.e. Social trust, social participation, communication network size, social cohesion, and social support) could explain 20% of variations of students’ reflexive identity.
    Keywords: Social Capital, Identity, Reflexive Identity
  • Daryoush Rezapour Pages 123-148
    This research studies some social affecting agents to tendency the verbal violence among high school students in Bushehr city. The methodology of this study was survey and used a questionnaire. Population of this study was all high school students in the city of Bushehr and 400 persons determined as the sample size with using Lin table. The method of sampling was a multi-stage stratified random sampling. Validity and reliability were obtained using Cronbach's Alpha and spss software for data analysis data were used. Stepwise regression analysis showed that among tendency to verbal violence as a dependent variable and socialization, socio-economic status and parental control as independent variables are correlated. These variables are the most influential factors on verbal violence.
    Keywords: Verbal Violence, Students, Socialization, Socio, Economic Status, Bushehr City
  • Yaghou Ahmadi Pages 149-178
    The increasing development of information and communication technologies and the formation of "networked society" led to the transformation of cultural values in contemporary societies that the most obvious example is the growth of secular-rational values and the values of self-expression or liberating. This study wants to investigate this process and by that analyze the effect of traditional heritage and cultural values in relation to cyberspace in some Islamic countries. This theoretical study shows that there are different theoretical perspectives in relation to cyberspace and cultural values: First, those are believe that entering technology led to disappeared of tradition values and emerge of new values. This is a unite process in the world. The second group emphasize on the importance of cultural values in different societies and resistance and even intensification. The third groups believe that the increasing developments in globalization and communication technology we witness combining traditional and modern values in modern society. A recent theory called the "firewalls" emphasis on the importance of economic and cultural barriers to change and replace the values. Accordingly, based on the theory firewalls, changes in Iran society in comparison with the rest of society shows that such barriers in cyberspace has prominent impact on changes in the value of Iran's society. Method of this study is a secondary analysis using data from the World Values Survey for Islamic countries.
    Keywords: Islamic Heritage, Cyberspace, Network Society, Secular, rational Values, Self, Expression Values
  • Yousef Amini, Mohammad Amini Pages 179-198
    The research aims to study about influential social and economic factors on citizens participation in urban affairs related to municipality among citizens who are older than 18 years and are resident in Shoushtar. It is about citizen's participation dimensions and its factors. Its theoretical literature is based on psychological and sociological perspectives. Research method is survey. Also documents and library sources and structured questionnaire as information gathering instrument have been used. Cluster sampling method has been used and 373 have been determined as population sample by using Cochran formula. Findings show that there are positive, direct and significant relationship between citizen's satisfaction, social trust, feeling of social belonging, and citizen's awareness and income as independent variables and dependent one. On the other hand, the more satisfaction, trust, awareness, feeling of belonging and citizens income, the more citizens participation. The findings approve the different participation between employed and unemployed. Also, the average score of social participation among different classes statistically and based on F test is significant. That is, rate of participation in middle and upper classes are more, meanwhile, the period of residency in city is so important variable so that the more period of residency in city, the more citizens social participation.
    Keywords: Attitude, Citizen, Social Participation, Urban Affairs, Shoushtar
  • Mahdi Nadaf, Bdolhadi Darzian Azizi, Zeynab Masoudi Pages 199-222
    The aim of this study was to studying the relationship between public relations (PR) management behaviors with PR performance and PR performance with social trust. The sample in this study consisted of public relations managers and experts who were selected completely among banks of Khouzestan province. Data are collected by questionnaires as follows: questionnaire of public relations (PR) management behaviors, PR performance questionnaire and social trust questionnaire. Correlation test, Regression test, independent-samples T test and structural equation modelling (SEM) were performed using software SPSS and AMOS. The tested model in sample had a good fit. Results indicated that public relations management behaviors have significant influence on PR performance. Also results shows that public relations performance have significant influence on social trust.
    Keywords: Public Relations, Public Relation Performance, Social Trust