فهرست مطالب

مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی - پیاپی 35 (بهار 1395)

نشریه مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی
پیاپی 35 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهه مبینی دهکردی *، پیمان اخوان صفحات 1-14
    بررسی و تحلیل عوامل تاخیر در پروژه راهکاری جهت برنامه ریزی و مدیریت زمان و هزینه در اجرای بهتر پروژه است. به دلیل اهمیت کاهش تاخیرات در پروژه های صنعتی در این پژوهش بر آن شدیم تا به برسی عوامل اصلی در ایجاد تاخیرات در صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از صنایع سودآور و اشتغال زا بپردازیم. نتایج حاکی از آن است که: تحریم ها، کاهش قیمت نفت و رکود اقتصاد جهانی فعالیت های اقتصادی را تحت تاثیر قرار داده است، این امر به ویژه در نوسانات حجم کاری در صنعت ساخت وساز بیشتر منعکس شده است. ازجمله کشورهای عضو اوپک ( شامل ایران، عراق، کویت ، عربستان، قطر، ونزوئلا و...) هستند که در معرض این نوسانات قرار دارند و ساخت پتروشیمی و فرآوردهای آن ها یک عامل اشتغال زایی و موقعیت اقتصادی مهم برای این کشورها بشمار می رود. پژوهش حاضر به بررسی علل ایجاد تاخیر در ساخت و راه اندازی پروژه های پتروشیمی به عنوان مهم ترین چالش پیشرو در توسعه این صنعت از چهار منظر: زمانی، مالی، کیفیتی و ساختاری پرداخته است و با استفاده از روش نظریه داده بنیاد و با انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته با جمعی از کارشناسان و خبرگان صنعت پتروشیمی مفاهیم حاصل از موردکاوی ها استخراج و در قالب چهار فرضیه و به صورت یک شبکه مفهومی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: تاخیرات ساخت، پتروشیمی، مدیریت پروژه، نظریه داده بنیاد، چالش های صنعت
  • بیتا کیوانی *، مجتبی رمضانی صفحات 15-32
    عوامل اجرایی در ساختار پروژه ها توجه ویژه ای به مقوله مدیریت بهینه پروژه دارند و در این راستا هر کدام به نوبه خود می کوشند از تاخیر زمانی در مراحل مختلف اجرایی بکاهند تا در کوتاه ترین زمان ممکن، حداکثر بهره وری را از انجام کار کسب نمایند. لذا اهمیت توجه به مقوله مدیریت پروژه و آسیب شناسی پیش آمد تاخیر که هزینه های هنگفتی تحمیل می کند دو چندان می شود. در نوشتار حاضر با هدف ارائه پیشنهادهای عملی به منظور بهبود عملکرد زمانی و افزایش بهره وری از طریق بهبود مدیریت منابع، همچنین بررسی آیتم های تحقیق به صورت طبقه بندی شده در بخش های مختلف اجرایی پروژه، به روش توزیع پرسشنامه، داده های لازم از جامعه آماری استخراج و برای تحلیل این داده ها از آزمون T استفاده شده و در اولویت بندی متغیرهای شناسایی شده نیز با اعمال روش های AHP و ANP و با استفاده از نرم افزارهای اکسپرت چویز و سوپر دسیژن، یازده مورد از بیشترین عوامل تاثیرگذار در تاخیر زمانی پروژه ها شناسایی شدند که با توجه به نتیجه آزمون ها، بروز تاخیر زمانی ناشی از عدم تامین بودجه کافی برای طرح در زمان مناسب در اولویت اول قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی عوامل تاخیر، بهبود عملکرد، افزایش بهره وری
  • مرتضی عباسی، جعفر قیدرخلجانی *، رضا آقاسی صفحات 33-44
    محیط کسب وکار کنونی به شدت نامطمئن و غیرقابل پیش بینی شده است، سازمان ها برای مواجه با این عدم قطعیت ها باید سیستم های انعطاف پذیری داشته باشند. برای دست یابی به این هدف، انعطاف پذیری زنجیره تامین از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف این مقاله مطالعه تجربی ارتباط بین انعطاف پذیری زنجیره تامین و عملکرد شرکت های فعال صنعت پوشاک در تهران و حومه است.اطلاعات اولیه با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شده و سپس به کمک مدل سازی معادلات ساختاری در دو بخش مدل اندازه گیری و ساختاری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. انعطاف پذیری زنجیره تامین شامل ابعاد منبع یابی، عملیات، اطلاعات، توزیع و منابع انسانی است. نتایج پژوهش نشان می دهد که انعطاف پذیری منبع یابی، اطلاعات و توزیع، تاثیر مثبت و معنادار بر عملکرد دارند درحالی که انعطاف پذیری عملیات و منابع انسانی، تاثیر مثبت ولی ناچیز بر عملکرد دارند.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری، معادلات ساختاری، عملکرد، زنجیره تامین
  • جلال رضایی نور *، مونا ترابی، ناهید بابایی صفحات 45-56
    تعیین محل بخش های مختلف کارخانه، یکی از کلیدی ترین گامهای تاسیس و با مدیریت صحیح جریان مواد و محصولات کارخانجات می باشد . به دلیل ساختار و شرایط موجود، بسیاری از کارخانه های موجود در کشور پس از چند سال ممکن است نیازمند گسترش مساحت و یا افزایش تولید و یا حتی بازنگری در ساختار سنتی گذشته باشند؛ و لذا نیازمند تغییرات در ساختار مکانی و یا ایجاد مکان های جدید می باشد. لذا هدف از این پژوهش ارائه مدلی جدید برای حل مسائل مکانیابی
    می باشد. به این منظور برای وزن دهی و رتبه بندی روش ترکیبی جدیدی از سلسله مراتبی فازی (AHP فازی ) و متوسط فازی مبتنی بر امتیازات چپ و راست ( FWA ) ارائه گردیده است. که به طور موردی در این پژوهش مکان یابی یک بخش از کارخانه تولید لوازم خانگی مورد بررسی قرار گرفته است. در کارخانه مورد بررسی به دلیل تصمیم مدیریت مبنی بر تولید داخلی برخی از قطعاتی که تا کنون به صورت قطعه نهایی از کشورهای خارجی دریافت می گردیده است ، برخی از سوله هایی که در گذشته به عنوان انبار برای انباشت قطعات مورد استفاده قرار می گرفته است اکنون به عنوان محل نصب دستگاه های جدید مورد استفاده قرار خواهد گرفت و لذا بایستی به دنبال مکانی جدید در کارخانه به منظور انبار کردن قطعات بود. تا هم بتوان از فضای موجود به صورت بهینه استفاده نمود و هم هزینه های مرتبط با آن را به حداقل ممکن کاهش داد .که به این منظور ابتدا جلساتی در سطوح کارشناسان و مدیران به منظور تعیین پارامترهای مهم برای انتخاب، صورت گرفته و سپس با استفاده از مدل ارائه شده به حل مساله مورد نظر پرداخته شد.
    کلیدواژگان: مکان یابی، وزن دهی، رتبه بندی، سلسله مراتبی فازی، متوسط فازی مبتنی بر امتیازات چپ و راست
  • حمیده کلانتری *، طاهر کلانتری صفحات 57-68
    هدف از این تحقیق ناب- چابک سازی مکانیزم های اداری شرکت آب و فاضلاب استان تهران براساس نحوه و میزان برهم کنش عوامل ناب- چابکی در مدل نقشه شناختی فازی می باشد. این پژوهش یک رویکرد فازی برای ناب - چابک سازی مکانیزم های اداری ارائه می نماید . روش تحقیق بکار گرفته شده تجربی واز نوع مطالعه موردی می باشد. ابزارجمع آوری داده ها پرسشنامه بوده که با بهره گیری ازنظر اساتید و خبرگان حوزه آبفای تهران طراحی وسپس توزیع و جمع آوری گردید. تجزیه وتحلیل داده ها ابتدا با استفاده از نرم افزارآماری SPSS و در ادامه کار با استفاده از نرم افزار MATLAB صورت پذیرفت. نتایج احصاء شده از این تحقیق، گروه بندی عوامل ناب- چابک سازی مکانیزم های اداری شامل عوامل با قدرت رابطه ای بالا بعنوان متغیرهای پویا و عوامل با قدرت رابطه ای پائین بعنوان متغیر های ایستا، بر اساس نحوه و میزان برهم کنش آنها می باشد. این گروه بندی متغیرها علاوه براینکه می تواند در تصمیم سازی مدیران شرکت آبفای تهران جهت تمرکز بر ناب- چابک سازی مکانیزم های اداری بسیارحیاتی باشد، بلکه می تواند در شرکت های مشابه نیز کاربرد داشته باشد. همچنین این گروه بندی نیز می تواند در توسعه طرح ناب - چابک سازی مکانیزم های اداری بسیارکارآمد واثربخش باشد.
    کلیدواژگان: ناب، چابک سازی، مکانیزم های اداری، متغیرهای ایستا، متغیرهای پویا، نقشه های شناختی فازی
  • محمد امین حسامی نژاد *، مهناز زارعی، محمدباقر مویدی صفحات 69-84
    با توجه به اینکه در سالیان اخیر صنایع داخلی با افت شدیدی مواجه گردیده اند و بعضی از آنها ورشکسته شده و برخی نیز در آستانه ورشکستگی می باشند، وجود تحقیقی که بتواند دلائل ورشکستگی صنایع داخلی را به صورت ساده و کاربردی به تصویر کشیده و قابل انعکاس به مسولین محترم دولت، نمایندگان مجلس، قوه قضائیه و سایر ارگانهای دولتی و خصوصی باشد، کمتر به چشم خورده است. از این رو نویسندگان مقاله کوشیده اند تا در مرحله اول بخش عمده ای از دلائل ورشکستگی و افت صنایع داخلی را از نوشته ها و سخنان مسولین کشوری و کارشناسان و متخصصین، استخراج نمایند. در گام دوم نیز این دلائل به رویت کارشناسان خبره و مشاورین وزارت صنایع و معادن رسانده شده است. سپس با استفاده از ابزار توسعه کیفیت (QFD) و روش تجزیه و تحلیل اثرات و حالات خطا (FMEA)، بیش از 90 مشکل و مساله استخراج شده دسته بندی و اولویت بندی، و نتایج حاصل به عنوان ورودی برای ترسیم نمودار علت و معلول (نمودار استخوان ماهی) به کار گرفته شده است. در این مقاله جهت رسم نمودار علت و معلول، دلائل ورشکستگی و افت صنایع داخلی به هشت قسمت دسته بندی شده اند: 1. دولت، 2. صنایع داخلی، 3. قاچاق کالا، 4. بانک، 5. قوه قضائیه، 6. مجلس، 7. محیط و8. مردم. این نمودار از یک طرف می تواند به سادگی نشان دهنده مشکلات صنایع داخلی به ترتیب اهمیت باشد و از طرف دیگر ارگان ها و سازمان های مرتبط را برای حل مسائل مشخص نماید. تحقیق حاضر از لحاظ هدف، پژوهشی عملی است، و از لحاظ ماهیت و روش، تحقیقی توصیفی-کاربردی می باشد که در آن جهت جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای استفاده شده است و از قضاوت افراد خبره نیز جهت اعتبار روایی و پایایی آن بهره گرفته شده است.
    کلیدواژگان: ابزار توسعه کیفیت، روش تجزیه و تحلیل اثرات و حالات خطا، نمودار علت و معلول (نمودار استخوان ماهی)، ورشکستگی و افت صنایع داخلی
  • مرتضی شفیعی *، اندیشه هنرور صفحات 85-102
    از آنجایی که پویایی های تدارکات و بازار های فروش و بنابراین عدم قطعیت برنامه ریزی افزایش یافته است، شرکت ها می بایست قادر باشند تا تصمیمات آگاهانه تحت ریسک اتخاذ کنند. خصوصیت کلیدی ریسک زنجیره تامین این است که ریسک ماوراء مرزهای یک شرکت گسترش می یابد و به علاوه، جریان های گسترش یافته مرز ها خود می تواند منبعی از ریسک های زنجیره تامین گردد. هدف از مطالعه حاضر شناسایی ریسک های زنجیره تامین در شرکت پتروشیمی زاگرس، اولویت بندی ریسک ها و ارائه پیشنهادهایی برای مدیران جهت مقابله با آن ها است. به منظور تحقق این اهداف، پس از دسته بندی ریسک های زنجیره تامین، داده های تحقیق با نظرسنجی از مدیران شرکت، از طریق پرسشنامه جمع آوری و 20 عامل در قالب 6 گروه به عنوان ریسک های زنجیره تامین در شرکت پتروشیمی شناسایی شدند. برای اولویت بندی ریسک های زنجیره تامین از تکنیک تحلیل شبکه ای استفاده گردیده و نتیجه تحقیق، تحریم را به عنوان مهمترین ریسک زنجیره تامین شرکت پتروشیمی زاگرس معرفی می نماید. این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش انجام تحقیق، زمینه ای- موردی می باشد.
    کلیدواژگان: ریسک، زنجیره تامین، مدیریت زنجیره تامین، ریسک زنجیره تامین، فرایند تحلیل شبکه ای
  • هاشم عمرانی * صفحات 103-114
    مساله برنامه ریزی دو سطحی (BLP) یکی از مسائل مهم در تئوری تصمیم گیری می باشد که زیر مجموعه مسائل برنامه ریزی چند سطحی به شمار می رود. این مساله دارای دو سطح بیرونی و داخلی می باشد که فضای جواب مساله بیرونی یا سطح اول توسط مساله داخلی یا سطح دوم معین می شود. با توجه به اینکه BLP یک مساله NP-hard می باشد، حل آن توسط روش های سنتی به راحتی امکان پذیر نیست. در این مقاله ابتدا مساله BLP و کاربردهای آن بررسی و سپس برای یافتن نقطه بهینه مساله از روش شمارش نقاط راسی استفاده می شود. در این مقاله برای جستجوی فضای اطراف نقاط راسی و یافتن جواب بهینه از الگوریتم ژنتیک استفاده می گردد. همچنین با استفاده از یک پارامتر کنترلی، شعاع فضایی را که باید جستجو شود کنترل می شود تا از افزایش زمان حل مساله اجتناب گردد. نتایج خروجی نشان می دهد که جواب بدست آمده از الگوریتم ژنتیک پیشنهادی در مقایسه با مطالعات قبلی قابل قبول می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی دو سطحی، الگوریتم ژنتیک، تئوری تصمیم گیری
|
  • Elahe Mobini-Dehkordi *, Peyman Akhavan Pages 1-14
    Analysis of the factors influencing the delaying of the project and finding the solution for planning and time and cost management for Better implementation of the project is the main aim of this study. Since reducing delay in industrial projects is important, in this research, we decided to investigate the main factors of the delay in the petrochemical industry as one of the profitable industries and job creation field. The results indicate that such factors as the sanctions, reduction in the oil prices and the global economic downturn are among the most serious influential reasons. This problem especially is more reflected in workload fluctuations in the construction Industry. OPEC Members (Iran, Iraq, Kuwait, Saudi Arabia, Qatar, Venezuela, etc.) are exposed to these fluctuations and petrochemical constructions and their products are jobs creation factors considered as the important economic positions for these countries. The current study aims to investigate the factors causing a delay in the construction and commissioning of petrochemical projects. The most serious challenge these countries encounter in the development of this industry is considered from four perspectives: time, money, quality, and structure. Applying grounded theory method and by doing semi-structured interviews with a group of experts in petrochemical industry concepts obtained from extraction case studies and organized in the form of four hypotheses and presented in a conceptual network.
    Keywords: Construction Delays, Petrochemical, Project Management, Grounded Theory, Industry Challenges
  • Bita Keivani *, Mojtaba Ramezani Pages 15-32
    The executives in the structure optimization projects have special attention to the acceptability of the project. And in this regard, each of one, in turn, try to reduce delay in various stages of implementation in order to gain the maximum efficiency of their business in the shortest possible time. That’s why the importance of attention to project management and pathology that imposes huge costs will be double. In this respect, this research has been conducted to put forward practical suggestions to improve the timed performance and to boost the efficiency via improving resource management. In order to investigate the research items, a questionnaire was implemented and the obtained data were analyzed through T-test. To rank the identified variables, the researcher used AHP and ANP methods and made use of Expert Choice and Super Decisions software as well. The most eleven influential items in the time delay were identified and with regards to the results of the study, the lack of budget in the specific needed time interval was on priority.
    Keywords: Identifying the Pathologic Causes of Delay, Enhancing Productivity, Improving Performance
  • Morteza Abbasi, Jafar Gheidar-Kheljani *, Reza Aghasi Pages 33-44
    The business environment has now become uncertain and unpredictable. It is needed to have flexible systems to face with these uncertainties. The flexibility of supply chain is important to reach this objective. The purpose of this article is an empirical study of the relationship between supply chain flexibility (SCF) and firm’s performance in Tehran’s clothing industry. The Initial data are collected from experts were asked to fill in a questionnaire and then analyzed by structural equation modeling (SEM) method in two section: measurement model and structural model. Supply chain flexibility dimensions are sourcing flexibility, operation system flexibility, information system flexibility, distribution flexibility and human resource flexibility. The results show sourcing, information system, and distribution flexibility have a positive and significant impact on performance, while operation system and human resource flexibility have a positive and insignificant impact on performance.
    Keywords: Flexibility, Structural Equation Modeling, performance, Supply Chain
  • Jalal Rezaeenour *, Mona Torabi, Nahid Babaie Pages 45-56
    Today reverse logistics has become one of the most challenging issues in the areas of the automotive supply chain. Therefore, understanding the factors that influence the implementation of reverse logistics is important. We can point to the reasons why organizations pay attention to this subject: Competitive incentives, direct economic incentives, and environmental reasons. In many cases, there are certain rules and regulations in the areas returns that have forced the organizations to pay more attention to this sector. In this research, we determined primary criterions with collecting determined criterions of previous studies and also taking experts’ opinions which consists 3 economical, environmental and social criterions and 19 sub criterions. Then these factors were given to experts in the form of a questionnaire. The collected data were analyzed with the confirmatory factor analysis method. Finally, a number of factors have been removed and the final factors remained. In order to rank the factors, these factors were given to experts in the form of ANP (Network Analysis Process) questionnaire again. Then we used fuzzy ANP method for measuring interdependencies and criterions ranking.
    Keywords: Reverse logistics, Multi-Criteria Decision Making Approach, Fuzzy network analysis process, Prioritizing
  • Hamideh Kalantari *, Taher Kalantari Pages 57-68
    The purpose of this study is Lean- agile administrative mechanisms of Tehran Water and Wastewater Company and the interaction of factors based on the fuzzy cognitive map of Lean- agility in the model. This is a phased approach to Lean-Agile provides the administrative mechanisms. Empirical research from the case study method is used. Data collection instrument was a questionnaire that utilizes water and sewage in terms of professors and experts in Tehran that were collected and then distributed. Data analysis using the SPSS software and more work was done using MATLAB software. Results from this study is extracted, grouped Lean- agile factors administrative mechanisms of the above factors with the power of relational dynamic variables and factors related to the low-power static variable, based on the degree of interaction between them. This grouping variable which was corporate executives in decision-making water and sewage Tehran can Lean- agile to focus on building administrative mechanisms are vital, but can also be used in similar companies. The group also is making plans to develop lean - agile, highly efficient and effective administrative mechanisms.
    Keywords: Lean - Agility_the Administrative Mechanism_Static Variables_Dynamic Variables_Fuzzy Cognitive Maps
  • Mohammad Amin Hesaminezhad *, Mahnaz Zarei, Mohammad Bagher Moayedi Pages 69-84
    In paying attention to the recent years, domestic industries encounter severe slump and some of them has become insolvent, some are also at the beginning of bankruptcy. The existence of a research that would be able to applicability and simply show the causes of domestic industries bankruptcy, and make it flexible to the government`s honorable attendants, congress representatives, judicature, and other governmental and private organizations, has been less seen. Therefore, the writers of this article have tried at the first step to extract the main causes of bankruptcy and slump domestic industries from the writing and speeches of country`s attendants and experts and specialists. At the second step, the causes are presented to specialists and advisers of Ministry of Industry and Mining. Then by using Quality Function Deployment (QFD) and Failure Mode and Effect Analysis (FMEA) more than 90 problems are extracted, classified and prioritized, and then the obtained results are used as input to draw cause and effect diagram (fishbone diagram). In this article to draw cause and effect diagram, the bankruptcy causes and slump domestic industries are categorized into 8 parts: 1. government, 2. domestic industries, 3. goods smuggling, 4. bank, 5. judicature, 6. Congress, 7. environment, and 8. people. On the one hand, this diagram can simply show the domestic industries problems based on their importance and on the other hand specify the related organizations to solve the problems. This current research from the viewpoint of purpose is an active research and from the aspect of approach and nature is a descriptive-applicable research in which the library approach is used to gather information, and also experts judgment are used for validity and reliability.
    Keywords: Bankruptcy, slump domestic industries, cause, effect diagram (fishbone diagram), Failure Mode, Effect Analysis (FMEA), Quality Function Deployment (QFD)
  • Morteza Shafiee *, Andisheh Honarvar Pages 85-102
    Since the dynamics of logistics and sales markets and so the uncertainty of planning has increased, companies should be able to make informed decisions under risk. The key characteristic of supply chain risk is that risk gets extended beyond the borders of a company. In addition, extended currents borders can be the source of supply chain risk. The purpose of this study is to identify risks in the supply chain of Zagros Petrochemical Company, prioritize risks and provide recommendations for managers to deal with them. In order to achieve these objectives, after the supply chain risks were categorized, the empirical data used in this study which is based on questionnaire responses from firm managers, were gathered and 20 factors in 6 groups were identified. In order to prioritize the risks, the analytic network process (ANP), have been utilized. The result of research introduces boycott as the most important risk in the supply chain of Zagros Petrochemical Company. It is an applied research due to the goal and case study due to the methodology.
    Keywords: Risk, Supply Chain, Supply chain management, Supply chain risk, Analytic network process
  • Hashem Omrani * Pages 103-114
    Bi-level programming (BLP), is one of the important problems in the decision-making theory, is multilevel programming with two levels. It involves two optimization problems where the constraint region of the first level problem is implicitly determined by another optimization problem. Since the BLP problem is NP-hard, it is impossible solving it by traditional methods. This paper reviews the BLP problem and applies enumeration techniques for finding extreme points. It uses the genetic algorithm for the searching region and finding the optimum solution. Also, the search region is controlled by a parameter in order to avoid the increased time. The results show that the solutions are acceptable in comparison with previous studies.
    Keywords: Bi-level programming, Genetic Algorithm, Decision theory