فهرست مطالب

مجله تحقیقات سلامت در جامعه
سال دوم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/02
  • تعداد عناوین: 5
|
  • کبری وریج کاظمی، نبی الله منصوری، فرامرز معطر، سید مصطفی خضری صفحات 1-8
    مقدمه و هدف
    یکی از علل سرطان ریه، گاز رادون منتشرشده از منابع طبیعی است؛ بنابراین هدف از مطالعه حاضر، اندازه گیری غلظت گاز رادون و دوز موثر سالانه آن در بیمارستان امام (ره)تهران و مقایسه غلظتهای آن با استانداردهای توصیه شده بود.
    روش کار
    اندازه گیری سطوح رادون و پارامترهای هواشناسی (دما، فشار و رطوبت) در طبقات مختلف و در چهار فصل سال 1393 به ترتیب با استفاده از دستگاه Radstar و Lutron Electronic انجام شد و در نهایت با استفاده از نر م افزار SPSS 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. دوز موثر سالانه نیز، با استفاده از معادله دوز موثر سالانه معرفی شده توسط کمیته علمی سازمان ملل متحد، در مورد تشعشعات اتمی، محاسبه گردید.
    یافته ها
    بیشترین غلظت رادون مربوط به فصل زمستان با مقدار 15/ 82 بکرل بر متر مکعب و دوز موثر سالانه 0/48 میلی سیورت در سال و از بین طبقات مختلف، طبقه زیرزمین بیشترین غلظت به میزان 1/ 56 بکرل بر متر مکعب گزارش شد.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های حاصل از این پژوهش، با توجه به اینکه غلظتها، پایین تر از استانداردهای EPA و WHO بوده اند؛ در نتیجه نگرانی در مورد خطرات ناشی از فعالیت گاز رادون برای کارکنان و بیماران در این بیمارستان وجود ندارد.
    کلیدواژگان: بیمارستان، رادون، دوز موثر سالانه، سرطان ریه
  • سید تقی میرمحمدی، زهرا ناصری پویا، سید زهرا حسینعلی پور صفحات 9-18
    مقدمه و هدف
    بیشترین فراوانی حوادث، در صنایع دیده می شود. با شناسایی ریسک فاکتورهای ایجادکننده حوادث ناشی از کار، می توان از وقوع آن پیشگیری کرد. هدف از انجام مطالعه حاضر، ارزیابی ریسک فاکتورهای بروز حوادث و اولویت بندی بحران خطرات شناسایی شده برای پیشگیری از وقوع آن برای شاغلین می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه از روش تجزیه و تحلیل شکست(Failure Mode Effects Analysis: FMEA) برای ارزیابی خطرات موجود استفاده شده است. کلیه ی واحدهای کاری کارخانه تولید تجهیزات آموزشی شامل 12 ایستگا ه های کاری مختلف همرا با 55 شاغل ارزیابی شده و حالات شکست، اثرات شکست و علل شکست خطاها محاسبه شده اند. سپس عدد اولویت بندی ریسک ( Risk Priority Number: RPN ) هر ایستگاه کاری محاسبه و سطوح بحران آن اولویت بندی شده اند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داده است، از 51 ریسک فاکتور مختلف شناسای یشده در بین 12 ایستگا ه های کاری مختلف در این کارخانه، 4/ 25 درصد آنها در محدوده قابل قبول، 9/ 54 درصد خطرات غیرقابل قبول و 6/ 19 درصد خطرات در سطح اضطراری قرار دارند. بالاترین ریسک، مربوط به کار بر روی دستگاه گیوتین، برشکاری، خم کن و سوراخ کاری در اثر برق گرفتگی می باشد که البته کاهش میزان وقوع آنها در اثر اقدامات کنترلی نشان می دهد که با وجود شدت اثر بالا،سطح بحران آنها متوسط می باشد.
    نتیجه گیری
    بین سطوح الویت بندی ریسک ( RPN ) و فراوانی حوادث ناشی از کار رابطه مستقیم برقرار است. به دلیل بالا بودن ریسکهای ناشی از دستگاه های فوق، امکان آسیب زایی و حوادث شغلی برای شاغلین کارخانه وجود دارد. با وجود کاربردی بودن تکنیک FMEA در تعیین ریسک فاکتورهای حوادث ناشی از کار، پیشنهاد می شود از تکنیک تکمیلی ارزیابی مقدماتی خطر(: Process Hazard Analysis PHA )نیز، برای ارزیابی دقیقتر و کاملتر این فرآیند استفاده شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، ایستگاه کاری، حوادث ناشی از کار، روش FMEA
  • فرزاد محمدی، محمود علی محمدی، امیرحسین محوی، شاهرخ نظم آرا، سجاد مظلومی، معصومه عسکری صفحات 19-28
    مقدمه و هدف
    آلودگی خاک توسط ترکیبات نفتی از طریق بهره برداری نفت، مراحل تصفیه شدن در پالایشگا ه ها، نشت آلایند ه های نفتی از مخازن نگهداری، نشت از خطوط انتقال به دلیل پوسیدگی و خرابی لوله های مربوطه، تخلیه فاضلابهای نفتی و آبیاری مزارع کشاورزی با اینگونه فاضلابها اتفاق می افتد. پرسولفات سدیم ( Na2S2O8 ) یکی از اکسیدا نهای شیمیایی است که میتواند در کنار فلزاتی مثل آهن دوظرفیتی فعال شود و دامنه وسیعی از آلاینده های آلی را در خا کهای آلوده تجزیه کند؛ بنابراین هدف از مطالعه حاضر، کارایی اکسیداسیون پرسولفات با کانی سیدریت در حذف ترکیبات نفتی از خا کهای آلوده می باشد.
    روش کار
    ابتدا جهت تهیه خاک آلوده به نفت، دو نمونه خاک رسی-سیلتی و خاک لومی-ماسه ای به طور جداگانه با نسبت 5000 میلی گرم در هر کیلوگرم نفت کوره آمیخته شدند. سپس تاثیر پارامترهای مختلف از جمله: غلظتهای مختلف پرسولفات ( 500 - 100) میلی مولار، سیدریت ( 5/ 0- 1/ 0 گرم در لیتر)، (pH ( 3-9 و درجه حرارت ( 60 - 20 درجه سانتی گراد) جهت حذف هیدروکربن های نفتی مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    شرایط بهینه برای تجزیه هیدروکربن های نفتی در نمونه های خاک رسی-سیلتی: 3pH=، دمای 60 درجه سانتی گراد و نسبت پرسولفات به سیدریت 400 میلی مول بر لیتر به 0/4 گرم بر لیتر و در خاک لومی-ماسه ای: 3pH=، دمای 60 درجه سانتی گراد و نسبت پرسولفات به سیدریت 300 میلی مول بر لیتر به 0/3 گرم بر لیتر حاصل گشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از مطالعه حاضر می توان از میزان بهینه پرسولفات و سیدریت جهت تصفیه خاک آلوده به ترکیبات نفتی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اکسیدان پرسولفات، سیدریت، حذف هیدروکربن های نفتی، خاک آلوده
  • حاجی امید کلته، احسان حمامی زاده، محمد امین فقیه، عبدالمجید گرکز صفحات 29-36
    مقدمه و هدف
    یکی از فاکتورهای مهم ایجادکننده اختلالات اسکلتی-عضلانی و کاهش بهره وری در صنایع، خستگی شغلی می باشد؛ بنابراین ارزیابی خستگی به خصوص خستگی ماهیچه ای، برای تعیین حدود مجاز بار کاری الزامی است. این مطالعه با هدف ارزیابی خستگی ماهیچه ای در کارگران بارگیری در یک کارخانه آجرسازی نیمه صنعتی صورت گرفت.
    روش کار
    این پژوهش در سال 1394 در شرکت تولید آجر پی دژ گلستان انجام شد. افراد مورد بررسی، کارگران بخش حمل و نقل کارخانه بودند. در مطالعه حاضر، از روش کیفی ارزیابی خستگی ماهیچه ای (Muscle Fatigue Assessment: MFP) برای محاسبه مقدار خستگی در کارگران استفاده شد. در این روش با کمک سطح تلاش، مدت زمان انجام وظیفه و تعداد تکرار تلاشها، یک عدد سه رقمی برای مقایسه با حدود استاندارد تعیین گشت.
    یافته ها
    در وظیفه مورد بررسی، کارگر، آجرهای تولید ه شده را به صورت جفت از روی نقاله برداشته و بر روی تریلر انتقال می دهد. در این حالت بخش کمر با امتیاز 323 ، در طبقه خیلی زیاد و قسمت های شانه ها، مچ و دست راست دارای امتیاز 313 و در گروه خستگی زیاد قرار دارند؛ بنابراین بیشترین بار خستگی کل ناشی از فشار واردشده بر روی این قسمتها می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به مطالعه حاضر، قسمتهای بالایی بدن در حمل آجرها، بالاترین میزان بار را متحمل میشوند و در این قسمتها به علت خستگی بالای ناشی از حمل بار، احتمال بروز اختلالات اسکلتی-عضلانی وجود دارد. از این رو برای کاهش ریسکهای ناشی از تجمع خستگی، بهبود سیستم کاری همچون کار چرخشی، کاستن تعداد آجرهای حمل شده در هر تلاش توصیه میگردد.
    کلیدواژگان: خستگی ماهیچه ای، سطح تلاش، کارگران بارگیری
  • صادق خزایی، سعید متصدی، کوروش اعتماد، یوسف رشیدی، حمید غیبی پور، مرضیه روحانی صفحات 37-43
    مقدمه و هدف
    آلودگی هوا، یک ریسک فاکتور مهم محیطی برای جهان و سلامت عمومی محسوب می شود که با افزایش شدت و وخامت بیماری های تنفسی همراه است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی ارتباط بین آلاینده های مختلف هوا و تعداد بیماران مراجعه کننده با علائم حاد تنفسی به مرکز فوریتهای پزشکی شهر تهران در سال 1392 می باشد.
    روش کار
    در مطالعه اکولوژیک حاضر، ارتباط بین آلایند ه های مختلف هوا و تعداد مراجعه کنندگان با مشکل علائم حاد تنفسی، در سال 1392 بررسی شد. در مرکز فوریتهای پزشکی شهر تهران، تعداد 36787 نفر با مشکل علائم حاد تنفسی در سال 1392 به ثبت رسیده است. داده های مربوط به تعداد موارد با مشکل علائم حاد تنفسی و آلایند ه های هوا از مرکز فوریتهای پزشکی و ایستگا ه های پایش کیفیت هوا جمع آوری شدند. برای محاسبه ارتباط غلظت آلاینده ها (PM2.5، SO2، NO2، O3 و CO ) با تعداد موارد با مشکل علائم حاد تنفسی، از معادله رگرسیون پوآسون استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های حاصل از این مطالعه نشان داد که آلاینده CO هفتگی 10 درصد (10 / IRR=1 ) و آلاینده SO2 سه روزه و هفتگی در شهر تهران، به ترتیب 3 و 4 درصد، خطر بروز بیماری های تنفسی را بیشتر می کند (IRR سه روزه و هفتگی: 1/03 و 1/04). با افزایش مدت زمان باقی ماندن آلایند ه ها و تداوم آن ها که در این مطالعه به صورت سه روزه و هفتگی مورد بررسی قرار گرفته است، خطر بروز بیماری های تنفسی افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر، میتوان بیان نمود که با افزایش غلظت آلایند ه های هوا، تعداد بیماران با علائم حاد تنفسی مراجعه کننده به مرکز فوریتهای پزشکی تهران نیز افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، بیماران تنفسی، تهران
|
  • Kobra Verijkazemi, Nabiollah Mansouri, Faramarz Moattar, Seyed Mostafa Khezri Pages 1-8
    Introduction and
    Purpose
    Exposure to natural sources of radiation¡ especially radon and its short-term products¡ is an important issue around the world. Radon exposure causes lung cancer in humans. Therefore¡ the aim of this study was to measure the concentration of radon gas and its annual effective dose in Imam Hospital of Tehran¡ Iran and to compare its concentrations with the recommended standards.
    Methods
    Radon levels and meteorological parameters (temperature¡ pressure¡ and moisture) were measured in different levels and in four seasons¡ using Radstar and Lutron Electronic devices¡ respectively¡ during June 2014-June 2015. The collected data were analyzed through SPSS 18. Annual effective dose was calculated¡ using the equation for annual effective dose introduced by Scientific Committee of the United Nations.
    Results
    The highest concentration of radon and annual effective dose were observed in the winter¡ which were 82/15 Bq/m3 and0/48 ms/y¡ respectively. Furthermore¡ concerning the various levels¡ the highest concentration was observed in the lowest level (56/1 Bq/m3).
    Conclusion
    The results of the current study demonstrated that radon concentration was lower than the standards set by Environmental Protection Agency and World Health Organization. Regarding this¡ there are not concerns about the possible dangers of radon gas activities for the personnel and patients of the hospital.
    Keywords: Annual effective dose, Hospital, Lung cancer, Radon
  • Seyed Taghi Mirmohammadi, Zahra Naseripouya, Seyed Zahra Hosseinalipour Pages 9-18
    Introduction and
    Purpose
    Industrial accidents are highly prevalent. Regarding this, identification of the risk factors of occupational accidents can be helpful in preventing the occurrence of this type of accidents. The aim of this study was to assess the risk factors in the incidence of occupational accidents and prioritize the severity of the identified risks in order to prevent their occurrence.
    Methods
    The current study utilized failure mode effects analysis (FMEA) method to evaluate the potential risk factors. All the units of Educational Equipment Manufacturers Company, including 12 different workstations with 55 employees, were assessed; furthermore, failure modes and effects as well as the causes of the failure of each component were recorded. Subsequently, Risk Priority Number (RPN) of each workstation was separately calculated and the crisis level of each risk was prioritized.
    Results
    According to the results of the study, a variety of 51 risk factors were identified among 12 different workstations at the factory. It was demonstrated that 4.25%, 9.54%, and 6.19% of these risk factors were within acceptable, unacceptable, and emergency level, respectively. The highest risk frequency was related to the electric shock caused by working on guillotine, cutter, bending machine, and drilling press. However, the crisis level of these risk factors were found to be average owing to the decrease in the occurrence of these risk factors which was the result of control measures.
    Conclusion
    This study revealed a direct relationship between RPN and the frequency of occupational accidents. Because of the high risks of the aforementioned machines, plant workers are highly prone to occupational accidents and injuries. Although FMEA method is a functional approach in determining the risks of occupational accidents, it is also recommended to use process hazard analysis in order to have a more precise and comprehensive assessment.
    Keywords: FMEA method, Occupational accident, Risk assessment, Workstation
  • Farzad Mohammadi, Mahmood Alimohammadi, Amir Hossein Mahvi, Shahrokh Nazmara, Sajad Mazloomi, Masoomeh Askari Pages 19-28
    Introduction and
    Purpose
    Soil contamination by petroleum is mostly resulted from oil exploration, refining processes, leaking of oil products from storage tanks, leaking from pipelines due to pipe friction and decay, refinery wastewater discharge and agricultural irrigation with such materials. Sodium persulfate (Na2S2O8), which is a chemical oxidant, could be activated in the presence of ferrous (Fe2) and, leading to the treatment of a wide range of soil contaminants. Therefore, this study aimed to evaluate the removal of hydrocarbons from soil media using persulfate oxidation in the presence of mineral siderite.
    Methods
    Initially, oil-contaminated soil was prepared in the form of two separate samples, including silt-clay and sandy-loam soils, which were orderly spiked with 5000 mg fuel oil per kilogram of dry soil. Following that, the effects of various factors, such as different concentrations of persulfate (100-500 mmol/L) and siderite (0.1-0.5 g/L), pH (3-9) and temperature (20-60◦C) and the removal of petroleum hydrocarbon were assessed.
    Results
    In this study, the optimum condition for degeneration of total petroleum hydrocarbon in silt-clay soils was reported, as follows: temperature: 60◦C, pH: 3, and persulfate/siderite molar ratio of 400 mmol/L to 4.0 g/L. Meanwhile, the optimum condition for the removal of hydrocarbon from sandy-loam soils was pH: 3, temperature: 60◦C and persulfate/siderite molar ratio of 300 mmol/L to 3.0 g/L.
    Conclusion
    According to the results of this study, the optimal amount of persulfate and siderite could be used to remove hydrocarbons from contaminated soils.
    Keywords: Contaminated soil, Persulfate oxidation, Removal of petroleum hydrocarbons, Siderite mineral
  • Haji Omid Kalte, Ehsan Hamamizade, Mohammad Amin Faghih, Abdolmajid Garkaz Pages 29-36
    Introduction and
    Purpose
    Work fatigue is one of the main causes of workrelated musculoskeletal disorders and reduced productivity in industry. Therefore, it is vital to evaluate work fatigue, especially muscle fatigue, to determine the permissible workload. This study aimed to evaluate muscle fatigue of brick field workers.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on transportation sector workers in Pey Dezh Brick Production Company, Golestan, Iran in 2015. In this research, the qualitative of Muscle Fatigue Assessment (MFA) method was used to assess the level of fatigue. Duration of each task and frequency of efforts were determined using the level of effort to obtain a numerical result for comparison with the standard level.
    Results
    The evaluated task was to remove paired bricks from the conveyor and transfer them to trailer truck by workers. The final results revealed that lower back tolerated the most amount of pressure (score=323), followed by the shoulders and wrist of the right hand (scores=313), which were assigned to the fatigue level. Therefore, the highest total fatigue of workload was imposed on these body parts.
    Conclusion
    According to the results of this study, the upper limbs of workers incurred the highest burden in lifting bricks, and there was a in risk of WMSDS due to high workload. Therefore, it is recommended that working systems be improved through rotating work and reducing the number of transferred bricks to avoid risks caused by accumulation of fatigue.
    Keywords: Level of effort, Loading workers, Muscle fatigue
  • Sadegh Khazaei, Saeed Motesaddi, Koorosh Etemad, Yousef Rashidi, Hamid Gheibipoor, Marzieh Rohani Pages 37-43
    Introduction and
    Purpose
    Air pollution is an important risk factor for the environment and public health, associated with increased severity of respiratory diseases. This study aimed to evaluate the association between various air pollutants and number of cases with severe acute respiratory syndrome referred to emergency medical centers in Tehran, Iran in 2013.
    Methods
    In this ecological study, the relationship between air pollution and acute respiratory symptoms in patients referred to the emergency centers of Tehran in 2013 was assessed. In total, 36787 patients with acute respiratory symptoms has been registered in these centers. Data on the number of cases with acute respiratory symptoms and air pollutants of emergency centers and air quality monitoring stations were collected. Moreover, Poisson regression was used to assess the relationship between air pollutant concentrations (PM2.5, SO2, NO2, O3, CO) and the number of cases with severe acute respiratory syndrome.
    Results
    The results of the current study demonstrated that CO (weekly average IRR=1.1) and SO2 (three days average IRR=1.03 and weekly average IRR= 1.04) increased the risk of respiratory diseases 10%, 3%, and 4%, respectively. Consequently, longer duration of pollutants would increase the risk of respiratory syndromes.
    Conclusion
    According to the results of this study, increased air pollutant concentrations could be associated with escalated number of patients with acute respiratory symptoms referred to the emergency medical centers in Tehran.
    Keywords: Air pollution, Respiratory disease, Tehran