فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات مدلسازی اقتصادی
سال هفتم شماره 26 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد هادی سبحانیان، محسن مهرارا، جعفر عبادی صفحات 7-40
    امروزه یکی از مسائل و چالش های اصلی مدیریت نظام سلامت کشور، موضوع بی‏عدالتی در دسترسی به خدمات سلامت است. اجرای نظام ارجاع و طرح پزشک‏ خانواده به گواه مستندات نظری و تجارب جهانی، یکی از راهکارهای پایه ای به منظور برطرف ساختن بی‏عدالتی ها در حوزه سلامت و استفاده مناسب از منابع کمیاب در این حوزه است. اما اجرای توام با موفقیت طرح مذکور، مستلزم ایجاد بسترهای لازم و از جمله شناسایی عوامل اثرگذار بر تصمیم مشارکت کنندگان در این طرح است. امر مهمی که به مدیران و سیاستگذاران کمک می کند یک بسته سیاستی با حداکثر انطباق با ترجیحات جامعه هدف تهیه نمایند و از این رهگذر احتمال توفیق در اجرایی شدن طرح را افزایش دهند. در این راستا، مطالعه حاضر تلاشی است در جهت شناسایی و ارزشگذاری اقتصادی عوامل موثر و اثرگذار بر ترجیحات پزشکان عمومی شهر تهران، به ‏عنوان یکی از ارکان مشارکت‏کننده در طرح پزشکان خانواده. این مهم با استفاده از رویکرد آزمایش انتخاب گسسته انجام گرفته است.
    نتایج نشان دهنده آن است که افزایش در خالص پرداختی به پزشکان عمومی، خدمت در محلی نزدیک تر به محل سکونت، وجود سهمیه جهت اخذ مدرک تخصص، وجود تسهیلات مسکن و ایاب و ذهاب، جمعیت کمتر تحت پوشش و نیز تسویه سریعتر با پزشکان عمومی، منجر به افزایش مطلوبیت پزشکان شده و احتمال مشارکت آنها و ورودشان به طرح را افزایش می-دهد. چنین نتایجی که تایید کننده انتظارت منطقی است، ارزش و اعتبار تئوریکی مدل را آشکار ساخته و تایید می نماید.
    بر اساس نتایج بدست آمده، در خصوص ارزشگذاری مولفه های مرتبط با طرح پزشک خانواده، می توان گفت، مولفه محل خدمت، از نظر پزشکان عمومی با فاصله معناداری از اهمیت بالاتری نسبت به سایر مولفه ها برخوردار است. پس از آن، به ترتیب مولفه های میزان جمعیت تحت پوشش، مدرک تخصص پزشکی خانواده، زمان تسویه و تسهیلات مسکن و ایاب و ذهاب قرار دارند.
    کلیدواژگان: آزمایش انتخاب گسسته، ترجیحات، پزشک عمومی، طرح پزشک خانواده
  • حمید کردبچه، زهرا احمدی، ابوالفضل شاه آبادی صفحات 41-64
    در طول چند دهه اخیر، دیدگاه های متفاوتی در خصوص اثر افزایش حداقل دستمزد بر تورم وجود داشته است. هدف این مطالعه بسط مطالعات تجربی اخیر در خصوص تاثیر حداقل دستمزد بر تورم با ملاحظه این نکته است که ممکن است اثرگذاری حداقل دستمزد بر تورم به شرایط رونق و رکود اقتصادی وابسته باشد. در چارچوب نظریه تورم فشار هزینه، افزایش حداقل دستمزد با اثرات مستقیم و غیر مستقیم از طریق یک سازوکار چند مرحله ای باعث افزایش هزینه تولید و تورم می شود. شدت اثرگذاری این سازوکار می تواند به موقعیتی که اقتصاد کشور در مراحل دوران تجاری قرار دارد، وابسته باشد. برای آزمون این فرضیه از مدل چرخشی مارکوف برای بررسی اثرحداقل دستمزد بر تورم تحت تاثیرشرایط رونق و رکود اقتصادی در ایران طی دوره 1352 تا 1392 استفاده شده است. مقایسه تخمین مدل تک رژیمی با مدل دو رژیمی نتایج مشابهی را برای دوره مورد بررسی نشان می دهند. مهمترین نتیجه تحقیق بیانگر آن است که صرف نظر از شرایط اقتصادی، افزایش حداقل دستمزد اثر معناداری بر تورم نداشته است. براساس نتایج به دست آمده، در هر دو مدل افزایش تورم تاثیر معناداری بر حداقل دستمزد داشته است . به طور خلاصه نتایج این مطالعه با نشان دادن اینکه اثربخشی حداقل دستمزدها بر تورم به شرایط سیکل تجاری وابسته نیست یافته تجربی جدیدی برای رابطه حداقل دستمزد و تورم در اقتصاد ایران فراهم می کند. مهمترین توصیه سیاستی حاصل از این مطالعه این است که همراه با افزایش تورم در کشور، افزایش متناسب حداقل دستمزد ضروری است تا کاهش حداقل دستمزد حقیقی نیروی کار جبران گردد، بدون این که نگرانی برای آثار تورمی آن وجود داشته باشد.
    کلیدواژگان: حداقل دستمزد، تورم، رونق، رکود و مدل چرخش رژیم مارکوف
  • محمدرضا منجذب، محسن محمودی پاتی صفحات 65-87
    هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر اندازه ی دولت بر نرخ تورم در 34 کشور از کشورهای در حال توسعه طی سال های 1998 الی 2013 است. برای این منظور از شاخص کل مخارج دولت به صورت درصدی از GDP، به عنوان اندازه ی دولت استفاده شده و مدل تحقیق با استفاده از تکنیک داده های تابلویی تخمین زده شده است. با استفاده از مطالعات تجربی و مدل های موجود عوامل موثر بر تورم شناسایی و برای اولین بار در مورد چند کشور در حال توسعه مورد ارزیابی قرار گرفت و تفاوت های میان این کشورها بررسی شد.
    نتایج حاصل از این مطالعه دلالت بر این دارد که اندازه ی دولت تاثیر منفی و معنی دار بر نرخ تورم داشته و نیز متغیرهای نرخ رشد نقدینگی، نرخ رشد شاخص قیمت واردات و نرخ بهره تاثیر مثبت و معنی دار بر نرخ تورم در کشورهای مورد بررسی داشته است. علاوه بر این متغیر نرخ رشد تولید ناخالص داخلی دارای تاثیر منفی و معنی دار بر نرخ تورم است.
    کلیدواژگان: اندازه دولت، تورم، مدل های پانل دیتا، کشورهای در حال توسعه
  • علی ناظمی، ریحانه اژدر، مجید فشاری، شیما نوری صفحات 89-110
    در مطالعه حاضر به بررسی تاثیر تغییرات نرخ کرایه به منظور تغییر در زمان سفر مسافران در ساعات اوج مترو تهران پرداخته شده است. داده های این پژوهش شامل ترجیحات اظهار شده ی 432 نفر از مسافرانی است که در ساعات 6:30 تا 9 صبح از مترو استفاده می کنند. مساله اصلی در نظر گرفته شده در این پژوهش این است که آیا تغییرات در نرخ کرایه ها می تواند بر رفتار مسافران تاثیرگذار باشد؟ در این راستا، از مجموعه مدل های انتخاب گسسته، به طور مشخص مدل پروبیت، به منظور مدل-سازی متغیرهای تحقیق استفاده شده است. با بهره گیری از ابزار پرسشنامه به جمع آوری داده ها و سپس انجام تحلیل آماری بر روی آن ها پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد، مسافرانی که از محل کارشان کمک هزینه رفت و آمد دریافت می کنند مایل به دریافت تخفیف کرایه برای تغییر زمان سفر خود هستند. همچنین، تغییرات کرایه های ساعات اوج و غیر اوج، مسافران با ساعات کاری انعطاف پذیررا متقاعد به تغییر زمان سفر خود نخواهد کرد. نتایج این پژوهش افزایش قیمت بلیت بعد از 6:30 صبح (ساعات اوج) را پیشنهاد نمی کند. همچنین نتایج حاکی از آن است که مسافران دریافت پاداش (تخفیف کرایه) را در مقابل تنبی هات (افزایش کرایه ها) ترجیح می دهند. به علاوه، بسیاری از مسافران با افزایش کرایه بعد از 6:30 صبح ممکن است که به جای استفاده از قطار های قبل از ساعات اوج، وسیله سفر خود را تغییر دهند که این امر نتایج نامناسبی برای حمل و نقل عمومی در برخواهد داشت.
    کلیدواژگان: تغییر رفتار، نرخ کرایه، ترجیحات اظهار شده، مدل پروبیت
  • ابوالفضل صادقی باطانی، علی سوری، ابراهیم التجایی صفحات 111-139
    هدف اصلی در این مطالعه بررسی اثر انحراف سودهای پیش بینی از سودهای تحقق یافته بر بازدهی قیمت های سهام در بورس اوراق بهادار ایران است. در واقع این موضوع اثر انحراف سودهای پیش بینی که ناشی از انحراف در پیش بینی توسط مدیران شرکت ها است، بر بازدهی قیمت های سهام مورد بررسی قرار می دهد. برای نیل به این هدف، 194 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، در بازه زمانی 84-1392 انتخاب شده است. در این مطالعه، دو گروه از شرکت هایی که بازدهی بالا و شرکت هایی که بازدهی پایینی را در دوره مذکور تجربه کردند انتخاب شد و از مدل چند عاملی فاما و فرنچ (1993) به عنوان مبنای نظری استفاده شد. نتایج با توجه به روش حداقل مربعات تعمیم یافته (GLS)، حاکی از آن است که آن دسته از شرکت های با بازدهی بالا در مقایسه با شرکتهایی که بازدهی پایینی را در طی سال های قبل تجربه نمودند، انحراف سود کمتری دارند و مدیران این شرکتها در پیش بینی های خود محتاطانه تر عمل می کنند و نسبتا پیش بینی دقیق تری از سود های آتی ارائه می کنند. در عین حال شرکتهایی که عملکرد خوبی را در گذشته تجربه نکرده اند، در ابتدای دوره پیش بینی بالاتری را برآورد می کنند، ولی در انتهای دوره با تعدیل های منفی، پیش بینی خود را اصلاح می کنند. از دیگر نتایج اینکه تغییرات سود محقق شده در هر سال با بازدهی سهام، رابطه مثبت و معنی دار دارد، اما تغییرات سود پیش بینی از سود محقق شده سال قبل با بازدهی سهام رابطه منفی دارد. رابطه بین بازدهی شاخص کل و بازدهی سهام، مثبت و معنی دار است که برای گروه شرکتهایی با بازدهی بالا در مقایسه با شرکتهای با بازدهی پایین اثر قوی تری را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: بازده سهام، بازده شاخص کل بازار، سود پیش بینی شده، سود محقق شده، مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای
  • محمود محمودزاده، مهدی فتح آبادی صفحات 141-165
    هدف این مقاله «شناسایی عوامل پیشران بهره وری کل عوامل تولید در صنایع تولیدی ایران» است. بدین منظور بهره وری کل عوامل تولید 21 صنعت تولیدی به چهار عامل پیشرفت تکنولوژیکی، کارایی فنی، کارایی تخصیصی و اثرات مقیاس بر مبنای روش حسابداری رشد جدید در دوره 1379-90 تجزیه شده است. یافته ها نشان می دهد کشش تولیدی نیروی کار و سرمایه به ترتیب 57/0 و 13/0 بوده و بازدهی نسبت به مقیاس، کمتر از واحد است. محاسبات گویای این است که فقط 8 صنعت از 21 صنعت، رشد بهره وری را تجربه کرده اند. در این میان، صنایع الکترونیکی و ارتباطاتی، پزشکی و اپتیکی و کاغذ بیشترین رشد بهره وری را داشته اند. بیشترین پیشرفت فنی در صنایع شیمیایی، کانی غیرفلزی، فلزات اساسی و وسایل نقلیه موتوری، تریلر و نیمه تریلر با نرخ رشد متوسط 11 درصد و کمترین رشد متعلق به صنعت پوشاک با نرخ رشد متوسط 7 درصد بوده است. اگرچه پیشرفت تکنولوژیکی (به عنوان عامل پیشران) سبب بهبود وضعیت بهره وری کل شده است؛ اما تغییرات کارایی فنی، اثرات مقیاس و کارایی تخصیصی اثرات آن را خنثی کرده اند.
    کلیدواژگان: پیشرفت تکنولوژیکی، کارایی فنی، کارایی تخصیصی، اثرات مقیاس، بهره وری کل، صنایع کارخانه ای
  • هدی زبیری صفحات 167-192
    نرخ ارز یکی از کلیدی ترین شاخص های موثر بر عملکرد اقتصاد کلان و نرخ تورم یکی از مهم ترین شاخص های معرف عملکرد اقتصاد کلان است. هدف از این تحقیق شناسایی روابط میان این دو متغیر مهم اقتصادی است. برای این منظور، اثر شکاف نرخ ارز (اختلاف نرخ ارز رسمی و نرخ ارز بازار آزاد) بر تورم اقتصاد ایران طی دوره 1340 تا 1391 با استفاده از روش سری زمانی ساختاری و الگوریتم کالمن فیلتر مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که شکاف نرخ ارز اسمی و بازار آزاد، تاثیر مثبت و معنی داری بر تورم اقتصاد ایران دارد به گونه ای که یک درصد افزایش در شکاف نرخ ارز منجر به 3 درصد افزایش تورم در ایران می شود. نتایج مذکور سیاست تک نرخی شدن ارز در راستای کنترل تورم در کشور را مورد تایید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: شکاف نرخ ارز، نرخ تورم، اقتصاد ایران، مدل سری زمانی ساختاری، کالمن فیلتر
|
  • Dr. Seyyed Mohammad Hadi Sobhanian, Dr. Mohsen Mehrara Pages 7-40
    One of the main issues and challenges of managing health care system in Iran, is the issue of inequities in access to health services. Theoretical studies and empirical evidences indicate that implementation of the referral system and family physician plan is one of the main strategies to overcome inequity in the health and appropriate using of scarce resources in this area. But for successful execution of the family physician, it is necessary to identify important determinants affecting the decisions of participants in this plan using scientific methods and studying, and health policy makers should design a program pack that matches preferences of the target population to increase the possibility of its successful implementation. This study used Discrete Choice Experiment (DCE) to identify important determinants affecting the decisions of physicians.
    Results show that increase in net payments to general practitioners, nearer workplace to residence, allocation of quota to get the degree of expertise, existence of housing facilities and deadheading pay, less covered population and paying to physicians in less period of time may increase the utility and satisfaction of physicians and therefore, possibility of their participation and entry to the plan, as expected.
    According to the results, the attribute "place of work" are significantly more important than the other attributes.
    Keywords: Family Physician Plan, Preferences, Discrete Choice Experime
  • Dr Hamid Kordbacheh, Zahra Ahmadi, Dr Abolfazl Shahabadi Pages 41-64
    Over past decades there have been conflicting views on whether raising the minimum wage increases inflation. This study updates and expands earlier research into this subject and fills a void in the empirical literature by studying that the impacts of the minimum wage on inflation could be altered in the different economic situations. In framework of cost push inflation theoretical background, the direct and indirect effects of minimum wage changes on wage and inflation can be seen as taking place in several stages. The overall wage inflation outcome can, of course, also depend on the position of the economy in a particular stage of the business cycle. To examine this hypothesis, we used a Markov regime-switching model to study the impact of minimum wage increases on inflation over expansion or recession situations in Iran during the 1973- 2013 period. The comparison between a single-regime and regime shifting models provides the similar results for the sample period. The most important finding of this study is that there is no significant impact of minimum wage increases on inflation regardless of economic situations. However, the results show that the inflation shock positively impacts minimum wage in both models. In sum, our results provide a significant contribution to the empirical literature by verifying that the effectiveness of minimum wage on inflation is not dependent on the business cycle economic situation. The main policy implication for Iran's economy deriving from this study is that the minimum wages should be increased to compensate wage workers for real-wage decrease caused by inflation, without any concern about its inflationary effects.
    Keywords: Minimum Wage, Inflation, Expansion, Recession, Markov Regime, Switching Model
  • Mohammadreza Monjazeb, Mohsen Mahmoodi Pati Pages 65-87
    The main objective of this study is: investigate the effect of government size on inflation rate in the 34 countries of the developing countries during the years 1998 to 2013. For this purpose, the index of total government spending as a percentage of GDP, used as government size and then the model of this study has been estimated by using the panel data technique.
    The results of this study imply that the government size has had significant negative effect on the inflation rate and also the variables: liquidity growth rate, growth rate of import price and interest rate have had positive effect on the inflation. Furthermore, the growth rate of GDP, with a difference of degree has significant negative effect on inflation. Hence, the most important result of this study is the majority of the general government- spending in Developing countries has led to the Construction costs and investment in infrastructures that has strengthened. The supply side of the economy of these Countries that The origin of this effect can be the retarded economic structures of these countries.
    Keywords: Government Size, Inflation, Panel Data Models, Developing Countries
  • Ali Nazemi, Reihan Azhdar, Majid Feshari, Shima Nouri Pages 89-110
    In this study, the effect of changes fare on the rising of commuter’s motivation was evaluated to change travel time in Tehran subway at peak hours. The 432 sample of Tehran metro passengers who commutes in 6:30-9 am, was studied and their preference were asked. The basic problem in this article is that if changes fare could change the passenger’s behaviors? We used discrete choice models including Probit regression models to evaluate the changes fare and their effective factors. The results indicated that, Commuters who received allowance from their workplace willing to change their departure’s time. People with a flexible time schedule are not attracted by changes fare, they believe they receive few benefits from this shifting. Our results do not suggest that increasing the ticket fare during the morning peak is a good method. At first, our results indicate that people are more motivated in this study when rewarded rather than punished. Moreover, some passengers might decide to use a different mode of transportation for commuting instead of taking an earlier subway trip, which would be a negative result for morning transportation.
    Keywords: Assets, Liabilities Management, Liquidity, Analytic Hierarchy Process, Fuzzy Goal Programming with Fuzzy Constraints
  • Abolfazl Sadeghi Batani, Ali Souri, Ebrahim Eltejaei Pages 111-139
    The main purpose of this study, is to evaluate the effect of diversion earnings forecast and earnings realized on returns stocks in Tehran Stock Exchange. In fact, this research aims to examine the diversion of earnings resulting from the diversion of corporates managers forecasts earnings, what impact these diversion of earnings have on the returns of stock price. To achieve this, 194 companies listed in the Tehran Stock Exchange selected in the period of 2005-2013.
    In this study, two groups of companies experienced the highest returns and lowest returns over the period studied, have been selected. Multi-factor model of Fama and French (1993) was used as the theoretical basis. The results indicate that forecasts of companies have experienced highest returns in comparison with lowest returns are more cautious and accurate than prediction of their future earnings. Changes in earnings realized and Tehran Stock Exchange index returns have positive and considerable relationship with stock returns as well, but these relationships for companies with highest returns are stronger than companies with lowest returns.
    Keywords: Returns Stocks, Tehran Stock Exchange Index Returns, Earnings Forecasts, Earnings Realized, Capital Asset Pricing Model (CAPM)
  • Mahmod Mahmodzadeh, Mehdi Fathabadi Pages 141-165
    The aim of this paper is decomposition of total factor productivity (TFP) growth to four factors technological progress, technical efficiency, allocative efficiency, scale effects in 21 manufacturing industries, using a panel data technique, during 2000-2011.Findings show that the production elasticity related to labor and capital is o.57 and 0.13, respectively and economy of scale is less than unit. Also, results indicate that productivity growth is positive only in 8 industries that include electronics, communications, paper, medical and optical industries. The decomposition reveals that, TP has been the main driving force of productivity growth- especially in chemical, non-metal mineral, primary metal, motor vehicles, trailers and semi-trailers- while negative efficiency changes, allocative efficiency and scales effects observed in certain industries have contributed to reduce average productivity growth.
    Keywords: Technological Progress, Technical Efficiency, Allocative Efficiency, Scale Effects, Manufacturing Industries
  • Hoda Zobeiri Pages 167-192
    Exchange rate is one of the key indicators affecting macroeconomic performance, and inflation is one of the most important indicators which represents the macroeconomic performance. The aim of this paper is to identify the relation between these two important economic variables. By using the model of structural time series and Kalman Filter algorithm the effect of exchange rate gap (the difference between official exchange rate and parallel market exchange rate) on inflation in Iran has been investigated during 1961- 2012. The results of this paper indicate that exchange rate gap has a significant positive impact on inflation in Iran, so that 1 percent increase in exchange rate gap lead to 3 percent increase in inflation in Iran. These results have approved the single currency policy to control inflation in the country.
    Keywords: Exchange Rate Gap, Inflation Rate, Iranian Economy, Structural Time Series Approach, Kalman Filter