فهرست مطالب

غدد درون ریز و متابولیسم ایران - سال هجدهم شماره 6 (پیاپی 90، بهمن و اسفند 1395)

مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال هجدهم شماره 6 (پیاپی 90، بهمن و اسفند 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیروس چوبندمولایی، شهرام علمداری، محمد کریم شهرزاد، حسین دلشاد، پریسا امیری صفحه 403
    مقدمه
    چاقی کودکان پیش زمینه ی مهمی برای ابتلا به چاقی در بزرگسالی و عواقب آن است بنابراین پیشگیری و کنترل چاقی در کودکان امری ضروری و لازم است. با توجه به محدودیت در منابع، لازم است مناسب ترین و مقرون به صرفه ترین برنامه ها و سیاست های پیشگیرانه تدوین و به کار گرفته شوند.
    مواد و روش ها
    پس از مرور مطالعات مرتبط، برنامه ها و سیاست های کشورهای دیگر، توصیه های سازمان های بین المللی و با در نظر گرفتن اسناد بالا دستی، هشت شاخص اولویت بندی و بیست سیاست پیشنهادی برای پیشگیری از چاقی کودکان استخراج و در قالب پرسش نامه به ذینفعان انتخاب شده تقدیم گردید تا به روش دلفی سیاست های اولویت دار را مشخص کنند.
    یافته ها
    سه معیار اولویت بندی با بالاترین وزن عبارت بودند از: 1) کارایی 2) قابلیت اجرا 3) نابرابری. پنج سیاست اولویت دار عبارت بودند از: 1- ارتقاء آموزش همگانی، به خصوص برای انتخاب غذاهای سالم 2 - افزودن دروس مربوط به تغذیه ی سالم و پیشگیری از چاقی در کلاس های مادران در خانه های بهداشت، مهدکودک ها و آموزش و پرورش3- مهندسی مجدد مدیریت ورزش و فعالیت فیزیکی در مدارس و جامعه 4- کنترل بیشتر بر تبلیغات مواد غذایی و نوشیدنی های ناسالم و پرکالری 5- تشویق و تسهیل فعالیت فیزیکی بیشتر با تغییر برنامه ریزی و مهندسی مجدد سیاست های حمل و نقل عمومی و ایجاد معابر ایمن برای ترددهای شهری عابران پیاده.
    نتیجه گیری
    سیاست های به دست آمده می تواند به همراه نظرات سایر ذینفعان برای انتخاب سیاست های اولویت دار کشوری و اتخاذ راهبردها و برنامه های عملیاتی برای مقابله با چاقی کودکان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: چاقی، کودکان، سیاست، پیشگیری، اولویت، ایران
  • حکیمه ملاکی مقدم، محسن عسکری شاهی صفحه 412
    مقدمه
    یکی از مولفه های مهم در برنامه ریزی های مربوط به سلامت هر جامعه، تعیین روند بروز بیماری ها در آن جامعه است. هدف از مطالعه ی حاضر، به کارگیری مدل رگرسیون نقطه اتصال در تعیین روند تغییرات مرگ و میر ناشی از بیماری دیابت در هفت کشور آسیایی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، داده های مرگ و میر ناشی از بیماری دیابت ایران و شش کشور آسیایی مورد بررسی قرار گرفت که برای ایران از داده های مرگ و میر منتشر شده توسط وزارت بهداشت و برای شش کشور دیگر از گزارش سازمان جهانی بهداشت استفاده شد. از مدل رگرسیون نقطه اتصال برای تحلیل داده ها استفاده شد. برای برآورد پارامترهای رگرسیونی از روش های کمترین مربعات و آزمون جایگشت استفاده شد. تحلیل داده ها در نرم افزار آماری joinpoint3. 4 انجام گرفت.
    یافته ها
    میزان مرگ و میر ناشی از بیماری دیابت طی سال های مطالعه، در کشورهای ارمنستان، ایران، بحرین، روسیه، کره جنوبی و قزاقستان در هر سال به ترتیب 5/7%، 5/4%، 7/2%، 2/1%، 5% و 1/3% افزایش و در کشور سنگاپور سالیانه 8/3% کاهش یافته است. میزان مرگ و میر بیماری دیابت در هفت کشور آسیایی منتخب مورد بررسی با نرخ 2/3% طی سال های 1985 تا 2010 در حال افزایش بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به بالاتر بودن میزان تغییرات سالیانه میزان مرگ و میر بیماری دیابت در کشور ارمنستان، ایران و کره جنوبی نسبت به تغییرات سالیانه هفت کشور توصیه می شود کشورهای مذکور برنامه هایی را جهت غربالگری و کنترل بیماری دیابت تدوین نمایند.
    کلیدواژگان: روند، دیابت، مرگ و میر، ایران، آسیا، رگرسیون نقطه اتصال
  • مهنوش رئیسی، فیروزه مصطفوی، همام الدین جوادزاده، فرزاد جلیلیان، بهزاد مهکی، غلامرضا شریفی راد صفحه 420
    مقدمه
    مطالعه ی حاضر با هدف تعیین اثربخشی مداخله ی آموزش مبتنی بر الگوی خودکارآمدی با تاثیرگذاری بر دو سازه خودکارآمدی و انتظارات پیامد جهت ارتقاء خودمراقبتی و کنترل قند خون در مبتلایان به دیابت نوع دو انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه پیش آزمون پس آزمون با استفاده از گروه شاهد تصادفی شده، بر روی 80 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو صورت گرفت که به طور تصادفی به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. گروه مداخله در 6 جلسه مداخله آموزشی گروهی و مشاوره چهره به چهره متمرکز بر استراتژی های ارتقاء دهنده ی خودکارآمدی و انتظارات پیامد، شرکت کردند. داده ها از طریق آزمون آزمایشگاهی و تکمیل پرسش نامه در مقاطع پیش، سه و شش ماه پس از مداخله جمع آوری شد و با توجه به تمام مقاطع زمانی مورد بررسی قرار گرفت و توسط نرم افزار آماری SPSS و با به کارگیری آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تحلیل واریانس با اندازه های تکراری تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در گروه مداخله میانگین نمرات آگاهی، خودکارآمدی، انتظارات پیامد و خودمراقبتی سه و شش ماه پس از مداخله به طور معنی داری افزایش یافتند. کاهش معنی داری در HbA1c بیماران شش ماه پس از مداخله آموزشی در مقایسه با گروه شاهد دیده شد. سه و شش ماه پس از مداخله آموزشی تفاوت معنی داری در میانگین نمرات حیطه های تغذیه، فعالیت بدنی و مراقبت از پا در دو گروه مداخله و شاهد دیده شد. پس از مداخله ی آموزشی تفاوت معنی داری در دو حیطه خود پایشی قند خون و مصرف داروها نسبت به گروه شاهد دیده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که مداخله ی آموزشی مبتنی بر الگوی خودکارآمدی در بهبود خودمراقبتی و به دنبال آن کاهش قند خون در مبتلایان به دیابت موثر است، لذا استفاده از این راهبردها در برنامه درمانی و کنترل بیماری در مبتلایان به دیابت توصیه می شود.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، آموزش بهداشت، خودمراقبتی، دیابت نوع دو
  • فرزانه ابوالفتحی، مهرزاد شعبانی، علی اکبر علیزاده صفحه 432
    مقدمه
    هورمون اینکرتین پپتید شبه گلوکاگون نوع یک ( (GLP-1به تنظیم غلظت انسولین و گلوکز کمک می کند، اما اثرات تمرین حاد هوازی بر پاسخ GLP-1مشخص نیست. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر تمرین حاد هوازی بر سطوح سرمی GLP-1، گلوکز و انسولین بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی نیمه تجربی، 20 زن مبتلا به دیابت نوع دو به طور تصادفی به دو گروه تجربی (10=تعداد) و شاهد (10=تعداد) تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت یک جلسه، به فعالیت هوازی (دویدن بر روی تردمیل با شدت متوسط 75-65 درصد ضربان قلب بیشنه تا حد واماندگی) پرداختند. نمونه های خون قبل از فعالیت، بلافاصله و 24 ساعت پس از فعالیت برای اندازه گیری سطوح GLP-1، گلوکز و انسولین جمع آوری شدند.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که هیچ یک از تغییرات سطوح GLP-1، گلوکز و انسولین معنی دار نبود (05/0P>). هم چنین نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد بین سطوح GLP-1 و گلوکز ارتباط معنی داری وجود دارد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از این است که انجام فعالیت حاد هوازی با شدت متوسط تا حد واماندگی بلافاصله و 24 ساعت بعد از فعالیت، اثری بر سطوح GLP-1 سرم، گلوکز و انسولین در زنان مبتلا به دیابت نوع دو ندارد.
    کلیدواژگان: فعالیت هوازی، GLP، 1، زنان دیابتی نوع دو
  • فریده شیشه بر، هادی صادقی، مهندس مسعود ویسی، امل ساکی مالحی صفحه 437
    مقدمه
    اثر پروتئین وی (whey) در کاهش قند خون و اشتها در برخی مطالعات گزارش شده است. در مطالعه ی حاضر، اثر پروتئین وی بر شاخص گلیسمی (GI) و شاخص سیری سیب زمینی (SI) بررسی شد.
    مواد و روش ها
    برای تعیین GI، به 10 فرد سالم (4 زن و 6 مرد)، در چهار روز مختلف به فاصله ی یک هفته، پوره ی سیب زمینی، سیب زمینی+ 5/4 یا 9 گرم پروتئین وی، یا محلول گلوکز به طور تصادفی داده شد. قند خون درحالت ناشتا و زمان های 15، 30، 45، 60، 90 و 120 دقیقه پس از خوردن اندازه گیری شد و GI محاسبه شد. برای تعیین SI، به20 فرد سالم (10 زن و 10 مرد)، در چهار روز به فاصله ی یک هفته، نان سفید، سیب زمینی، سیب زمینی + 5/4 یا 9 گرم پروتئین وی به طور تصادفی داده شد. میزان سیری در حالت ناشتا و هر 15 دقیقه تا دوساعت پس از خوردن، با پرسش نامه تعیین شد و SI محاسبه گردید.
    یافته ها
    افزودن پروتئین وی، سطح زیر منحنی قند خون را کاهش داد، اما این کاهش معنی دار نبود (155/0p=). شاخص گلیسمی سیب زمینی نیز تغییر معنی داری را نشان نداد (245/0P=). اما افزودن پروتئین وی سطح زیر منحنی سیری سیب زمینی را به طور معنی داری افزایش داد (001/0>p). شاخص سیری سیب زمینی نیز با افزودن هر دو دوز پروتئین وی، به طور معنی داری افزایش یافت (001/0>p).
    نتیجه گیری
    افزودن پروتئین وی، گرچه اثر معنی داری بر شاخص گلیسمی سیب زمینی نداشت، اما توانست شاخص سیری آن را به طور قابل توجهی افزایش دهد.
    کلیدواژگان: پروتئین وی، سیب زمینی، شاخص گلیسمی، شاخص سیری
  • فاطمه حسن شیری، سیده سولماز موسوی، فروزان آتش زاده شوریده صفحه 446
    مقدمه
    شیوع بالای بیماری دیابت و اهمیت برنامه های خود مراقبتی بیماران مبتلا موجب شده مطالعات زیادی برای ارتقای رفتارهای خود مراقبتی و سنجش پیامد حاصل از آن ارائه شود؛ اما کیفیت روش شناسی و گزارش این مطالعات در داخل کشور، برای استفاده در خودمراقبتی مبتنی بر شواهد، مورد بررسی قرار نگرفته است. مطالعه حاضر با هدف تعیین کیفیت گزارش روش شناسی مطالعات کارآزمایی شاهددار تصادفی شده ی برنامه های خود مراقبتی در بیماران دیابتی در مجلات داخلی طراحی و اجرا شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ، مقالات کارآزمایی شاهددار تصادفی شده ی فارسی و انگلیسی زبان مرتبط با دیابت و آموزش خود مراقبتی منتشر شده در مجلات داخلی موجود در پایگاه های داده ی Magiran، SID، Iranmedex، Irandoc، وGoogle Scholar و Scopus از ابتدای سال 1390 تا تیر ماه 1395 جستجو شدند و توسط ابزار جداد (Jadad) مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    29 مقاله ی دارای معیارهای ورود، بر اساس مقیاس جداد 5 و 13، امتیازی میانگین نمره ی 92/0±00/2 و 11/1±65/8 را کسب کردند. تخصیص تصادفی در 65/89 درصد مطالعات ذکر شده بود. تنها 3 مورد (89/6 درصد) از مطالعات، کورسازی و 13 مطالعه (82/44 درصد) میزان ریزش و علت آن را بیان کرده بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه کیفیت گزارش روش شناسی کارآزمایی ها را پایین نشان داد (میانگین کمتر از 9). ضعف موجود در گزارش مطالعات کارآزمایی نیازمند تدوین راهنماهای دقیق تر مجلات و معرفی ابزارهای ارزیابی مطالعات کارآزمایی بالینی به نویسندگان و داوران مقالات علمی است.
    کلیدواژگان: دیابت، خودمراقبتی، آموزش، کارآزمایی شاهددار تصادفی
  • رحمت الله پرندین، مرتضی بهنام رسولی صفحه 455
    مقدمه
    مسیر هیپوتالاموس-هیپوفیز-گناد (HPG) عملکرد تولیدمثلی را کنترل می کند. هیپوتالاموس، هورمون آزادکننده گنادوتروپین ((GnRH را آزاد می کند که بر هیپوفیز پیشین به منظور تحریک ترشح گنادوتروپ ها تاثیر می گذارد. هورمون های گنادوتروپیک نیز بر غدد جنسی با تحریک بلوغ جنسی، گامت زایی و تولید هورمون های جنسی اثر می گذارند. نورون های GnRH اجزای کلیدی مسیر HPG هستند، هر چند که برخی نوروترانسمیترها و نوروپپتیدها از قبیل گلوتامات، گابا (گاما آمینو بوتیریک اسید)، گالانین، دوپامین و کیس پپتین نیز در تنظیم ترشح GnRH دخالت می کنند. نورون های GnRH، هیپوفیز، غدد جنسی و برخی جمعیت های نورونی مثل نورون های کیس پپتین به شدت نسبت به تغییرات سطوح هورمون های جنسی و ترکیبات مداخله گر اندوکرینی (EDCs) حساسیت دارند. چند نوع EDCs، از جمله برخی حشره کش ها، بیسفنول آ، فتالات ها، تاموکسیفن، فیتواستروژن ها و مایکواستروژن ها شناسایی شده اند که قادر به تداخل با عملکرد دستگاه تولیدمثلی بوده و منجر به اختلال اندوکرینی می شوند. تکوین و عملکرد دستگاه تولیدمثلی ممکن است به اثرات این قبیل EDCs حساس باشد. تاکنون بزرگ ترین نگرانی ها در ارتباط با اثرات EDCs در ارتباط با اثرات زیان آور آن ها بر سلامتی تولیدمثلی بوده است. شرایط آزمایشگاهی و مطالعه های اپیدمیولوژی نشان داده اند که EDCs می توانند اثرات تعیین کننده ای را، به ویژه در دوره های بحرانی هورمونی از قبیل دوره های جنینی و نوزادی بر دستگاه تولیدمثلی داشته باشند. این مطالعه برخی شواهد را فراهم می آورد که EDCs قادر به ایجاد اختلال در مسیر HPG و عملکرد تولیدمثلی هستند.
    کلیدواژگان: مسیر هیپوتالاموس، هیپوفیز، گناد، ترکیبات مداخله گر اندوکرینی، سلامتی تولیدمثلی
|
  • Dr Siros Chobandmowlae, Dr Shahram Alamdari, Dr Mohammad Karim Shahrzad, Dr Hossein Delshad, Dr Parisa Amiri Page 403
    Introduction
    Childhood obesity is an important risk factor for adult obesity and its consequences, its prevention and control are hence vital; considering the limited health resources, the most appropriate policies should be implemented.
    Materials And Methods
    After reviewing literature, taking into account national health policies and priorities, of other countries, international organization and guidelines of authorized officials, eight priority criteria and twenty policies for prevention of childhood obesity were extracted and submitted to selected stakeholders as questionnaires to determine policy priorities using the Delphi technique.
    Results
    The three highest score priority criteria were efficacy, feasibility and inequality, Five high priority policies were: 1- Improving public health education in particular for healthy foods; 2- Adding obesity prevention and healthy diet disciplines/lessons to school teaching curriculum for mothers and kindergarten training courses; 3-Improving community and school physical activities and sports by revising management strategies; 4-Controling media regarding food and drink advertising and 5- Encouraging participation in physical activities by implementing revised policies for public transportation.
    Conclusion
    The prioritised policis in addition to other stakeholder opinions can be used for selecting most appropriate strategies and action plans to combat childhood obesity.
    Keywords: Obesity, Childhood, Policy, Prevention, Priority, IRAN
  • Hakime Malaki Moghadam, Dr Mohsen Askarishahi Page 412
    Introduction
    One of the important parameters in health-related planning for any community is to determine trends in disease incidence of that community. This study aims to use the joinpoint regression model to determine changes in mortality trends of diabetes in seven Asian countries.
    Materials And Methods
    Diabetes mortality data for six Asian countries and Iran were collected respectively from the World Health Organization and the Iranian Ministry of Health. The data were analyzed using the joinpoint regression model. To estimate regression parameters, least squares and permutation test were applied. Analyses were performed in Joinpoint3. 4 software.
    Results
    Mortality rate from diabetes during the years under study increased on an annual basis in Armenia, Iran, Bahrain, Russia, South Korea and Kazakhstan as much as 7.5%, 4.5%, 2.7%, 1.2%, 5%, 3.1%, respectively. In Singapore, it had a 3.8% annual decline. The mortality rate of diabetes in the seven Asian countries increased at rate of 3.2% from 1985 to 2010.
    Conclusion
    Given the annual changes in the diabetes-associated mortality rate in Armenia, Iran and South Korea compased to the annual rate of the seven countries, it is suggested that these three countries develop programs for screening and controlling diabetes.
    Keywords: Trend, Diabetes, Mortality, Iran, Asia, Joinpoint Regression
  • Dr Mahnoush Reisi, Dr Firoozeh Mostafavi, Dr Homamodin Javadzade, Dr Farzad Jalilian, Dr Behzad Mahaki, Dr Gholamreza Sharifirad Page 420
    Introduction
    This study aimed to determine the effectiveness of educational intervention based on a self-efficacy model and its effect on two constructs of self-efficacy and outcome expectations in order to promote self-care and glycemic control in patients with type II diabetes.
    Materials And Methods
    This pretest-posttest with randomized control group study was conducted on 80 patients with type-2 diabetes. These patients were selected based on inclusion criteria and were randomly divided into the intervention and control groups (n=40 each). The intervention group attended six sessions of group and face-to-face consultation sessions focused on self-efficacy and outcome expectation strategies. Data were collected through laboratory tests and questionnaires before and three and six months after the intervention. Data were analyzed using SPSS software version 21and One-Way ANOVA and ANOVA for repeated measurestests.
    Result
    Three months after the intervention a significant increase occurred in intervention groupsin self-efficacy, outcome expectations and self-care and these changes were statistically significant at 6 months after the intervention. Six months after the intervention a significant decrease in HbA1c was observed.After the intervention diet, physical activity and foot care improved significantly. No significant improvement occurred in self-monitoring of blood glucose and medication adherence.
    Conclusion
    The results of this study suggest that educational interventions based on the self-efficacy model in six months is beneficial for diabetic patients. It seems that implementing these educational strategies can be effective for patients with diabetes and are recommended to be used in their education for metabolic control.
    Keywords: Self efficacy, Health Education, Self, Care, Diabetes Mellitus Type 2
  • Farzaneh Abolfathi, Mehrzad Shabani, Aliakbar Alizadeh Page 432
    Introduction
    The glucagon-like peptide-1 (GLP-1), is a neuropeptide and an incretin that helps regulate glucose and insulin concentrations. The effects of acute aerobic exercise however on the response of GLP-1 are unclear. The purpose of this study was to investigate the effect of acute aerobic exercise on glucagon -like peptide-1 (GLP-1) serum levels, glucose and insulin in women with type II diabetes mellitus.
    Materials And Methods
    In this study, 20 patients with type II diabetes were enrolled in two groups (experimental and control). The experimental group underwent aerobic training one times (running on treadmill) with moderate intensity 65-75% HR max to exhaustion. Blood samples before exercise, immediately after and 24 hours after exercise were collected for measuring GLP-1, glucose and Insulin.
    Results
    Results showed that none of sampling time effects on GLP-1, glucose and insulin were significant (p>0.05). also, Pearson correlation showed that was significant relationship between GLP-1 changes levels and glucose (p
    Conclusion
    Results indicate that in women with type II diabetes, acute aerobic exercise, with moderate intensity to exhaustion immediately and 24 hours after exercise has no effect on serum levels of GLP-1, glucose and insulin.
    Keywords: Aerobic exercise, GLP, 1, Women with Type II diabetes
  • F. Shishehbor, H. Sadeghi, M. Veissi, A. Saki Malehi Page 437
    Introduction
    Effects of whey protein on reduction of blood glucose and appetite have been reported. In the present study the effects of whey protein on glycemic index (GI) and satiety index (SI) of mashed potato were investigated.
    Materials And Methods
    To determine the GI, 10 healthy subjects (6 male, 4 female) were enrolled in the study on 4 separate days at 1 week intervals. On each day, they were given potato puree, potato.4 or 9 grams of whey protein or glucose solution in random order. Fasting blood samples were taken at fasting and at 15, 30, 45, 60, 90 and 120 minutes after food ingestion and the GI was calculated. To determine the SI, 20 healthy subjects (10 male, 10 female) were enrolled and on 4 separate days at one week intervals, daily they were given white bread, potato puree, potato.4 or 9 grams of whey protein in random order. The satiety was measured at fasting and every 15min over the next 2 hours after food ingestion; using a satiety questionnaire and the SI was calculated.
    Results
    Adding whey protein to mashed potato reduced the area under the blood glucose curve, though it was not significant (p=0.155). No did the GI of potato change significantly (p=0.245). However, the area under the satiety curve of potato increased significantly by adding whey protein (p
    Conclusion
    Although adding whey protein did not change the GI of potato, but it significantly increased its SI.
    Keywords: Whey protein, Potato, Glycemic index, Satiety index
  • Fatemeh Hasanshiri, Soolmaz Moosavi Foroozan Atashzadeh, Shoorideh Page 446
    Introduction
    Considering the high prevalence of diabetes is world wides, self-care programs in diabetic patients are important. There are many studies about self-care programs and assess the outcome of these programs. But the quality of methodology and reporting of these investigations in Iran for use in evidence-based practice has not been extensively studied. This study aimed to determine the quality of the methodological reports of randomized controlled trials on self-care programs in diabetic patients, published in Iranian journals.
    Materials And Methods
    In this Secondary study randomized controlled trial articles in Persian and English-language related to diabetes and self-care education, published at local journals magazines in Magiran, SID, Iranmedex, Irandoc databases and Google Scholar and Scopus from 2010 up to June 2016 were searched and assessed using the Jadad scale.
    Results
    Results showed 29 articles based on Jadad 5 and 13 points had average scores of 2±0.92 and 8.65±1.11 respectively. Randomized allocation in 89.65 % of the studies was noted. Only 3 cases (6.89 %) of the studies were blinded and 13 studies (44.82 %) were reported withdrawal and its causes.
    Conclusion
    Results of this study showed poor quality of methodological reporting, i.e. (average score below 9). Weaknesses observed in the reporting of trials, required more accurate guidelines and clinical trial assessment tools for authors and scientific journals reviewers.
    Keywords: Diabetes, Self, care, Education, Randomized controlled trial
  • Dr Rahmatollah Parandin, Dr Morteza Behnam Rassouli Page 455
    Introduction
    The hypothalamic-pituitary-gonadal (HPG) axis controls reproductive function. The hypothalamus secretes GnRH that is transported to the anterior pituitary gland to stimulate the release of the gonadotrophic hormones. Which act on the gonads to stimulate sexual maturation, gametogenesis and steroidogenesis. Although GnRH neurons are a key component of the HPG axis, other neurotransmitters or neuropeptides in the hypothalamus, such as glutamate, GABA, galanin, dopamine and kisspeptin have been suggested to be involved in the regulation of GnRH secretion. In addition to GnRH neurons, pituitary and gonads, some of these neuronal populations such kisspeptin are extremely sensitive to changes in the levels of steroid hormones and endocrine disrupting compounds (EDCs). Several EDCs, such as pesticides, bisphenol A, phthalates, tamoxifen, phytoestrogens and mycoestrogens can interact with the female and male reproductive system function and lead to disruption of endocrine function. Reproductive system development and function may be susceptible to the effects of such EDCs. By far, the greatest concerns for the potential adverse effects of EDCs have focused on their deleterious impact on reproductive health. It has been demonstrated under laboratory conditions and epidemiological studies that EDCs can exert detrimental effects especially during hormonal critical periods such as fetal and neonatal periods on the reproductive system. This article reviews some evidence that EDCs can impair the HPG axis and reproductive function.
    Keywords: Hypothalamic, pituitary, gonadal axis, Endocrine disrupting compounds, Reproductive health