فهرست مطالب

مطالعات محیطی هفت حصار - پیاپی 18 (زمستان 1395)

فصلنامه مطالعات محیطی هفت حصار
پیاپی 18 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • معصومه بهادری نژاد، کیانوش ذاکرحقیقی صفحه 5
    بافت های تاریخی شهرها میراثی گرانقدر هستند که در هویت بخشی به حیات شهری در طول تاریخ نقش قابل توجهی ایفا میکنند. این بخش از شهر تجلی گاه ابعاد فرهنگی-اقتصادی و اجتماعی مردمانی است که در دوره های تاریخی در این بخش از شهر روزگار سپری کرده و هویت فرهنگی آن را به ثبت رسانده اند. امروزه این بافت های تاریخی به ویژه در شهرهای با قدمت تاریخی که زمانی سرزنده ،جذاب و با کیفیت بوده اند، به دلایل مختلف دچار افول حیات شهری، اقتصادی و فرهنگی شده اند و بر این اساس جذابیت وکیفیت گذشته خود را از دست دادند. مقاله ی حاضر با هدف بهبود وضعیت موجود محدوده ی محله حاجی شهر همدان، سعی دارد در زمینه ی بازآفرینی آن راهبردهایی را ارائه نماید . اطلاعات این پژوهش به صورت اسنادی و کتابخانه ای، مصاحبه و مطالعه های میدانی فراهم شده است. با تعیین موقعیت محدوده ی مورد مطالعه در ماتریس (SWOT) نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدیدها شناسایی شده و در ادامه با استفاده از ماتریس ارزیابی (EI) راهبردهای قابل قبول برای بازآفرینی محدوده موردنظر، مشخص شده اند. علاوه بر آن با کمک روش QSPM اولویت بندی راهبردهای ارایه شده در مرحله قبل به انجام رسیده است. نتایج نشان می دهد، نقش عوامل درونی و راهبرد های رقابتی یا قوت-تهدید و همچنین برخی راهبردهای محافظه کارانه در راستای رسیدن به اهداف برنامه ریزی بازآفرینی این محله موثرتر می باشد.
    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، بافت تاریخی، مناطق فرسوده
  • بهناز بابایی مراد، نیلوفر الهی مهر، ندا صحراکار، سیده عطیه موسویان صفحه 19
    امروزه با افزایش روزافزون جمعیت شهرنشین و به دنبال آن افزایش بی رویه وسایل نقلیه و وابستگی الگوی زندگی شهری به آنها، تحقق توسعه پایدار به عنوان یکی از مهم ترین مسائل شهری مطرح شده است. از این رو پیاده مداری که هدف آن بازیابی و توسعه فضاهای پیاده شهری و مقدم دانستن عابران پیاده به عنوان مهم ترین عناصر شهری است، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین این پژوهش با فرض اینکه تقویت پیاده مداری در تحقق توسعه پایدار شهری موثر است، به دنبال آن است که شاخص های موثر بر پیاده مداری را درنمونه های مورد مطالعه (خیابان بوعلی واکباتان شهر همدان) ارزیابی کند. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و با استفاده از ابزارهای رایج کتابخانه ای و مشاهده میدانی انجام شده است. اصلی ترین شاخص های خیابان پیاده مدار از طریق مرور ادبیات داخلی و خارجی و پیشینه پژوهش استخراج گردیده، سپس به ارزیابی معیارها در نمونه های مورد مطالعه پرداخته شده است و از مدل فرایند تحلیل شبکه (ANP) جهت وزن دهی به معیارها و زیرمعیارها و مقایسه دو خیابان استفاده شده است و یافته های پژوهش نشان می دهد که خیابان بوعلی نسبت به خیابان اکباتان امتیاز بالاتری را کسب نموده است؛ بنابراین خیابان بوعلی برای تبدیل به محور پیاده مدار در اولویت قرار می گیرد؛ همچنین پیشنهاد می شود که با در نظر گرفتن ترتیب اولویت معیارها، سیاست گذاری هایی در جهت ارتقای معیارهای«حرکتی- دسترسی»، «اجتماعی- اقتصادی»، «فعالیتی– حرکتی» و «کالبدی-زیست محیطی» انجام گیرد که لحاظ نمودن این موارد می تواند گام مهمی درجهت ایجاد قابلیت پیاده مداری و در نهایت تحقق توسعه پایدار شهری محسوب شود.
    کلیدواژگان: پیاده مداری، توسعه پایدار شهری، خیابان بوعلی سینا، خیابان اکباتان، فرآیند تحلیل شبکه
  • هادی کشمیری، یعقوب پیوسته گر، محمدقاسم کریمی صفحه 31
    روش تحقیق ترکیبی در دهه ی 1960میلادی در علوم اجتماعی آغاز شده است، اما استفاده از این روش در مطالعات شهری و شهرسازی بسیار نوپا بوده و به دهه ی 1990 میلادی برمی گردد. به نظر می رسد استفاده از تک روش های کمی یا کیفی در تحقیق های مختلف، نتایج کامل و همه جانبه ای را لحاظ نکرده و نوعی نگرش تک بعدی و تک روی در تحقیق را دنبال نموده و تمام جوانب و مسایل تجزیه و تحلیل های اجتماعی و شهرسازی را بیان نمی کند. این پژوهش با نگاهی نوین و خلاقانه به روش ترکیبی، سیر تاریخی، بنیان های فلسفی و پارادایمی روش تحقیق، تعاریف و کاربرد روش های تحقیق مختلف را بیان می نماید و سپس ضمن ارایه ی انواع طرح های ترکیبی به بررسی نمونه های موردی انجام شده در مسایل گوناگون اجتماعی و شهرسازی با استفاده از انواع روش های تحقیق ترکیبی (روش های تحقیق کمی و کیفی)، در موضوعات مختلف توسعه ی منابع انسانی، فضاهای باز شهری، الگوی جدید مسکن و طراحی محله، فن آوری محیطی، مسکن عمومی وکشف سرمایه ی اجتماعی شهر و منطقه می پردازد. هدف این پژوهش ارزیابی انواع روش های تحقیق ترکیبی و شناسایی انواع معیارهای نهفته در روش های تحقیق کمی، کیفی و ترکیبی است که بر تعاملات اجتماعی و مسایل شهرسازی تاثیرگذار است. پرسش نامه ای از صاحب نظران کارشناسی ارشد و دکتری در رشته ها و حرفه های مرتبط شهرسازی تهیه گردید. نتایج آزمون t برای تمامی تحلیل ها نشان می دهد که روش ترکیبی، سطح انتظارات بالاتری را در پاسخ گویی به نیازها و توقعات برنامه و طرح اجتماعی و یا شهرسازی برآورده ساخته و همچنین در ارتقای طرح ها نقش موثرتری را دارند. در نهایت با خلاصه سازی روش های تحقیق ترکیبی و استفاده از نمودار جریان داده ها و فرا استنباط به ارایه ی الگوی کاربردی روش های تحقیق ترکیبی در مطالعات اجتماعی و شهرسازی پرداخته و به تحلیل شبکه های اجتماعی و شهری دست می زند که در آن یافته ها و اهداف تحقیق لحاظ شده، و سبب پیشرفت و توسعه ی تحقیق در زمینه های مورد بررسی شده و اعتبارسنجی می گردد.
    کلیدواژگان: روش تحقیق ترکیبی، پارادایمهای کمی و کیفی، مطالعات اجتماعی، شبکه ی اجتماعی، مطالعات شهرسازی
  • شیدا حقیریان، محمدسعید ایزدی، مهرداد کریمی مشاور، اسدالله نقدی صفحه 53
    سکونتگاه های غیر رسمی، از مسائل جهان امروز است. در ادوار مختلف، راهکار های گوناگونی برای حل این معضل در پیش گرفته شد. با توجه به ابعاد گسترده مشکلات در این محلات، راهکاری همه جانبه که بتواند محدوده هدف را در جمیع ابعاد ارتقا بخشد مد نظر است. از جمله کاستی های این محدوده ها، فضاهای عمومی در دسترس است. علی رغم اهمیت این فضاها، بحث و پژوهش در این خصوص مورد بی مهری قرار گرفته است. با در نظر داشتن رویکرد متاخر مرمت شهری که بازآفرینی است، این مقاله استفاده از پتانسیل های متعدد فضاهای بازعمومی و بالاخص خیابان را-به عنوان مهم ترین فضای باز عمومی در این سکونتگاه ها-مورد توجه قرار داده و نهایتا خلق و بهسازی این فضاها را به عنوان محرک بازآفرینی در یکی از محلات هدف شهر ساوه، دنبال نموده است. راهبرد تحقیق در این پژوهش از نوع کیفی و با رویه های مصاحبه، مشاهده و برداشت های میدانی همراه بوده است. اصل اساسی، دخیل نمودن حداکثری ساکنین در فرآیند طراحی است. چرا که بازآفرینی پیوندی ناگسستنی با مشارکت دارد. بررسی ها در محله هدف (محله عباس آباد ساوه) نشان داد که فضاهای عمومی این محله نامناسب بوده و محله نسبت به ساختار شهری در انزوا به سر می برد. براساس مصاحبه ها، اهمیت ساماندهی فضاهای عمومی و خصوصا خیابان های محله از دیدگاه اهالی و درصد تمایلشان به مشارکت برای برنامه ریزی و طراحی این فضاها بالاست. با تکیه بر این مشارکت و نتایج مصاحبه ها و جلسات اولویت گذاری خیابان ها، طراحی خیابان مورد نظر انجام شد.
    کلیدواژگان: سکونتگاه های غیررسمی، بازآفرینی، فضای عمومی، خیابان، خیابان مداری، ساوه
  • فاطمه طباطبایی ملاذی، ژاله صابرنژاد صفحه 69
    در گذشته، نبود امکانات برای استفاده از انرژی های تجدید ناپذیر، ساکنان بومی هر منطقه را ناچار به ابداع شگردهایی برای ساخت سکونتگاه های سازگار با اقلیم نموده و معماری بومی هر منطقه را رقم زده است. این در حالی است که همزمان، محدودیت هایی وجود داشته که ممکن است مانع اعمال تمام اصول اقلیمی در این ساخت ها شده باشد. از این رو ارزیابی سازگاری الگوی ساخت و سازهای بومی با شرایط اقلیمی، پیش از اعمال آنها در ساخت های مدرن ضروری به نظر می رسد. در مقاله حاضر با هدف ارزیابی میزان سازگاری اقلیمی سکونتگاه های بومی لافت،ابتدا با استفاده از مدل ماهانی پیشنهادات طراحی اقلیمی در قشم استخراج و در مرحله ی بعد شاخصه های مورد اشاره در مدل ماهانی در 50 نمونه از سکونتگاه های بومی مطالعه شد. در مرحله ی آخر نیز به وسیله ی نرم افزار اس.پی.اس.اس. ، با انجام آزمون t تک نمونه، سازگاری الگوهای مستخرج با پیشنهادات اقلیمی ارزیابی گشت. یافته های این آزمون نشان داد میانگین سازگاری الگوهای استقرار بنا، فاصله گذاری میان ساختمان ها و فرم پلان با پیشنهادات اقلیمی ماهانی، تفاوت معنی داری داشته که مثبت بودن این تفاوت نشان داد سکونتگاه های بومی از نظر 3 شاخصه الگوی استقرار بنا، فاصله گذاری میان ساختمان ها و فرم پلان با اصول پیشنهادی ماهانی سازگار است. این در حالی است که نحوه استقرار و درصد اشغال بازشوهای داخلی و خارجی با پیشنهادات ماهانی سازگاری کامل ندارد.
    کلیدواژگان: اقلیم گرم و مرطوب، مدل ماهانی، جزیره قشم، مسکن روستایی
  • میثم رضایی، رسول بلاغی، علی شمس الدینی، فاطمه شاعر صفحه 85
    شهر به عنوان یک «منبع توسعه»، نیازمند مدیریتی پویا در تمامی ابعاد است. یکی از موضوع هایی که بیشتر شهرهای جهان با آن دست به گریبان اند، سوانح طبیعی است. بنابراین می توان گفت در عرصه مدیریت شهری، مدیریت بحران و مقابله با سوانح طبیعی باید در اولویت برنامه ریزی قرار گیرد، زیرا با یک برنامه ریزی و مدیریت بحران صحیح می توان امنیت و آرامش خاطر بیشتری را به شهروندان هدیه داد و جان انسان های بی گناه زیادی را نجات داد. از این رو این پژوهش در راستای اهداف مدیریت بحران شهری، به دنبال ارایه الگویی مناسب برای برنامه ریزی مدیریت بحران در منطقه 3 شهر اصفهان می باشد. روش تحقیق در پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی بوده که اطلاعات مورد نیاز آن از طریق مشاهده میدانی، مصاحبه، مطالعه طرح‏های صورت گرفته در رابطه با شهر اصفهان و نقشه 2000/1 این شهر به دست آمده است. سپس داده های بدست آمده را از طریق نرم افزار GIS، Expert choise، Excel و مدل تاپسیس مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت و با توجه به شاخص های تراکم جمعیت و ساختمانی، درجه محصوریت، عمر ابنیه، کیفیت ابنیه و کاربری اراضی، نواحی منطقه 3 شهر اصفهان به صورت مقایسه ای در ارتباط با بحران زلزله مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفته است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که ناحیه 9 دارای بدترین وضعیت می باشد و اگر قرار باشد یک طرح و برنامه ریزی برای مقابله با اثرات بحران زلزله در منطقه 3 شهر اصفهان تدوین گردد باید این ناحیه در اولویت اول برنامه ریزی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، مدیریت بحران، بحران زلزله، مدل تاپسیس، منطقه 3 شهر اصفهان
  • بنت الهدی نثاری، عبدالحمید قنبران، آرش نادمی صفحه 101
    زندگی آپارتمان نشینی در قرن حاضر به یک مسئله اجتناب ناپذیر تبدیل شده است. ساکنان این فضاها به دلیل مساحت کم واحدهای مسکونی خود، نیاز به استفاده از فضای باز را بیشتر حس می کنند. در این فضاها توجه به مراجعه ی افراد و استفاده از آن ضرورت توجه به عوامل اجتماعی را پررنگ تر می نماید. ایجاد عوامل موثر بر اجتماع پذیری در طراحی این فضاها باعث افزایش مراجعه ی افراد می گردد. امنیت یکی از عواملی است که بر حضور یافتن و ماندن افراد در یک مکان موثر است. با توجه به اینکه در شهر ایلام سرانه فضای باز عمومی کم می باشد و افزایش این سرانه در داخل شهر امکان پذیر نیست زیرا در طرح تفصیلی این شهر فضای باز عمومی در نظر گرفته نشده، بنابراین افزایش سرانه ی فضای باز نیمه عمومی و خصوصی از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد. نگارندگان با استفاده از مطالعه ی اسناد و مدارک کتابخانه ای و روش تحقیق توصیفی-پیمایشی، به طرح و توزیع پرسشنامه 18 سوالی، بصورت تصادفی در بین 150 نفر از ساکنان مسکن مهر 900 واحدی مشاغل آزاد، در محله ی جانبازان شهر ایلام، با هدف بررسی تاثیر عوامل موثر بر اجتماع پذیری در فضای باز مجتمع های مسکونی پرداخته و نتایج حاصل از تحلیل پرسشنامه توسط نرم افزارهای«اس.پی.اس.اس» و آموس نشان می دهد که با افزایش امنیت در فضای باز مجتمع های مسکونی، امکان حضور ساکنین در آن بیشتر شده و در نتیجه اجتماع پذیری افزایش می یابد. عوامل کالبدی افزایش امنیت نظیر محصوریت، عدم حضور افراد غیرساکن، کف سازی و مبلمان مناسب، نورپردازی مناسب شبانه.
    کلیدواژگان: اجتماع پذیری، مجتمع مسکونی، فضای باز مجتمع های مسکونی، امنیت
  • محمدرضا بمانیان، مهرداد شهبازی، رضا عریانی نژاد صفحه 117
    این پژوهش بر آن است تا میزان ادراک پیچیدگی بین نمای خانه های رایج امروزی و سنتی در شهر اردکان را مورد مقایسه قرار دهد ؛ سوال اصلی تحقیق این است که سطح ارتباط و علاقه مردم با بنا، در کدام یک از دو دسته بندی خانه های سنتی و خانه های رایج امروزی بیشتر می باشد. به منظور پاسخ به سوال تحقیق، از میان بناهای سنتی و رایج امروزی شهر اردکان یزد، 2 نمونه خانه انتخاب گشته است که در 6 سطح متفاوت از پیچیدگی مورد بررسی قرار گرفته اند و این خانه ها از نظر شاخص پیچیدگی، در سه سطح بالایی ، میانی و پایین، تحلیل شده اند. در این پژوهش از روش «تحلیلی توصیفی» استفاده شده است؛ روش گردآوری اطلاعات به صورت ترکیبی از روش میدانی و روش کتابخانه ای بوده و با استفاده از ابزار پرسشنامه از تعداد 44 نفر دانشجوی سال سوم کارشناسی معماری و نیز تعداد 44 نفر دانشجوی غیر معماری (سایر رشته ها) به صورتی که پراکندگی جنسیتی در هر دو گروه (22 نفر زن و 22 نفر مرد) رعایت گشته است و به طور همزمان پرسش صورت گرفت. سوالات طراحی شده بر اساس نمایش تصاویر بناها می باشد که در پرسش نامه در اختیار دانشجویان قرار گرفته است. فرضیات تحقیق بدین گونه در نظر گرفته شده که نمای ساختمان های رایج امروزی شهر اردکان پیچیده تر از خانه های سنتی می باشند، در همین راستا پس از تحلیل های صورت گرفته به عنوان نتیجه مشخص شد که فرض اولیه تحقیق با میزان معناداری از تفاوت به نسبت 9/90 درصد در مقابل 1/9 درصد صحیح نبوده است؛ همچنین مشخص شد این سطح از ادراک پیچیدگی در میان دانشجویان غیر معماری به میزان 01/0 درصد بیشتر از دانشجویان معماری بوده است.
    کلیدواژگان: ادراک پیچیدگی، الگوه های طراحی، اردکان یزد، نمای رایج امروزی، نمای سنتی
|
  • Masumeh Bahadorinejad, Kianoosh Zakerhaghighi Page 5
    Historical fabrics of cities are precious heritages that play a significant role in making identity for urban life throughout history. This part of the city is the manifestation of cultural, economic as well as social dimensions of the people who have lived in this part of the city during historical periods and established its cultural identity. Currently these historical fabrics - especially in cities with historical antiquitythat were once lively, attractive, and of high quality – are suffering from declined urban, economic, and cultural life due to various reasons and accordingly, they have lost their past attractiveness and quality. The present study aimed at improving the current situation of the area of Haji neighborhood in Hamadan and attempted to suggest some strategies regarding its regeneration. Date collection was performed via documentary – library method, interviews, and field studies. By determining the position of the studied area in SWOT matrix, strengths, weaknesses, opportunities, and threats were identified. Then, using IE (Internal – External) matrix, acceptable strategies for the studied area were identified. Further, with the help of Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM), prioritizing the strategies offered in the previous stage was performed. Results show that internal factors and competitive strategies or strength – threat strategies and also some conservative strategies have a more effective role in achieving the objectives of regeneration planning for Haji neighborhood.
    Keywords: Urban Regeneration, Historical Fabric, Deteriorated Areas
  • Behnaz Babaeemorad, Niloofar Elahi Mehr, Neda Sahrakar, Seyede Atieh Mosavian Page 19
    Because of continuous increase in urban population and subsequent increase in number of vehicles and dependency of urban lifestyle on them, having continuous development is one of the most important problems of urban areas. So, walkability with the goal of retaining and developing urban walkable areas and priority of the pedestrians as the most important element, is being more and more noticed. So the current study with the hypothesis of: Improving walkability is effective in sustained urban development, wants to assess effective elements on walkability on the study samples: Bu-Ali & Ekbatan streets in Hamedan. The study is a descriptive-analytic study and has been done by common library tools and field watching. The basic elements of a walkable street is extracted from literature and previous studies, then has assessed them by ANP model for comparing the two streets. The findings show that Bu-Ali street has a higher scale in compare with Ekbatan street, therefore, Bu-Ali street is the first priority in terms of converting to a pedestrian-oriented area. It is recommended as well to consider respective order of categories to make policies for improvements in movement-accessibility, socio-economic, activity-movement and physical-environmental criteria. So these can create a significant advancement increasing the ability to make a pedestrian-oriented area and then a sustained city development.
    Keywords: sustainable development, pedestrian –oriented, Bu, Ali Sina Street, Ekbatan street, Analytic Network Process(ANP).
  • Hadi Keshmiri, Yaghob Peyvastehgar, Mohammad Ghasem Karimi Page 31
    Combined methodology started in the 1960s in social sciences, but the use of this method in urban studies and urbanism was very new and dates back to the 1990s. It seems that the use of quantitative or qualitative methods in different research does not consider complete and comprehensive results, follows a one-dimensional and one-way approach attitude in research and does not state all aspects and problems of social and urbanism analyses.
    This study with a new and innovative look on mixed methodology states historical development, philosophical foundations, methodology paradigm, definitions and the use of different methodologies and then in addition to providing a variety of mixed plans investigates case studies conducted on various social and urbanism problems using a variety of mixed methodologies (qualitative and quantitative methodologies), on various topics of human resource development, urban open spaces, a new model of housing and neighbor design, environmental technology, public housing, and discover social capital of the city and region. The purpose of this study is to evaluate a variety of mixed methodologies and identify a variety of hidden criteria in quantitative, qualitative and mixed methodologies that affect social interactions and urbanism problems. A questionnaire was prepared with the help of MA and PhD expert's opinion in the fields and professions related to urbanism. T-test results of all analyses show that mixed methodology meets a higher level of expectations in response to the needs and expectations of social and/ or urbanism plans as well as it plays a more effective role in promoting the plans. Finally, by a summary of mixed methodologies and the use of data flow diagram and meta-inference, a functional model is provided for mixed methodologies in social and urbanism studies analyzing social and urban networks in which research results and objectives are considered, and research is advanced, developed and validated in the studied fields.
    Keywords: mixed methodology, quantitative, qualitative paradigms, social studies, social networks, urbanism studies
  • Sheyda Haghirian, Mohammad Saeid Izadi, Mehrdad Karimi Moshaver, Asadollah Naghdi Page 53
    One of the most important issues in today's world is Informal settlements. Different strategies were adopted to solve this problem; at different periods that each of them has been criticized and in some cases has been rejected. Given the widespread problems dimensions that exist in these neighborhoods, there has been considering multi dimension strategies which are able to enhance quality of life in all categories in mentioned district. One of their problems is lockage of public spaces. Despite the importance of public spaces in this area, discussions and Researches studies on this issue has been neglected. Bearing in mind the recent approach for regeneration of the urban spaces, this study considered using several potential of public open spaces, especially the street as most important spaces in these districts and finally creating and renovating these spaces as catalyzer in one of saveh's informal settlements has been taken into account. Research method is qualitive through interviews, observations and field studies. What was considered as a matter of principle is that the maximum number of residents involved in the design process, because, regeneration has significant relation with participatory concept. Surveys form informal settlement of Abbasabad showed that condition of public spaces in it is unsuitable and it has been remained isolated. Based on surveying, it can be said that importance of organizing public spaces and specially streets from resident's point of view and rate of their participatory is so high. So, according to this analysis, streets were designed.
    Keywords: Informal settlements, Regeneration, public spaces, street, Saveh
  • Fatemeh Tabatabaei Malazi, Jaleh Sabrnejad Page 69
    Bioclimatic design by definition satisfies the needs of human beings. It considers climatic conditions, uses techniques and materials available in the region and attempts to integrate the building with its surroundings, which contributes to the architectural identity of the district. Scarcity of fossil fuels and the resulting pollution have turned the need for using vernacular construction solutions, to the main concerns of urban planners and architects. This is particularly more crucial in rural areas with fewer resources. The vernacular buildings are a product of the accumulated experience and practice of many centuries and can constitute a continuous source of knowledge. The traditional builders understood bioclimatic aspects of building physics and it made them aware of the consequences of design choices. In order to progress in the future of architecture and sustainable building, we must first gain knowledge of the past and employ these strategies to achieve optimum energy efficiency. It’s hard to claim that vernacular constructions are completely compatible with climatic conditions; hence Proper observance of their orientation, placement of spaces and openings area (door and window), is necessary before using them as the design patterns.
    Qeshm Island is situated in hot and humid climate of northern cost of Persian Gulf; with its drastic humidity level, this island has one of the toughest climates of the world. Applying the vernacular solutions for creating tolerable microclimate, is the most effective way to exploit natural means and depend less on mechanical techniques and consequently, reducing building energy consumption. The aim of the study is to assess, both qualitatively and quantitatively, the climatic design aspects of vernacular houses of Qeshm, in order evaluate the compatibility of these structures with climatic conditions. Hence, this study recognizes the bioclimatic approaches explored and exploited by vernacular inhabitants of Qeshm Island and more specifically Laft village in north of Qeshm by quantitative and qualitative analysis of fifty vernacular settlements situated in ancient rural context of this village. Considered climatic factors are studied in four main categories introduced by Mahoney tables: Building settlement. (Building orientation and spatial settlement pattern), Air movement (floor plan form), spacing and openings. Surveying mentioned parameters in fifty vernacular samples, outlines Laft vernacular houses as below: The dwellings designed in a linear pattern which include only one layer of rooms. Dwellings are oriented on East-West axis with up to 30 degree inclination to east. In order to compare these characteristics with Mahoney criteria for designing in this climate, Pattern of Laft vernacular houses are evaluated with SPSS software, one sample t test. The results proved that construction patterns including orientation of building, spacing and floor plan form are consistent with bioclimatic suggestions derived from Mahoney tables.
    Keywords: Hot Humid climate, Mahoney Tables, Qeshm Island, Rural Housing
  • Meysam Rezaei, Rasoul Balaghi, Ali Shamsoddini, Fatemeh Shaer Page 85
    The city as a "source of development" requires dynamic management of all sizes. One of the issues that most cities of the world are involved, it is natural crisis. Thus, in the field of urban management, Crisis Management and Disaster planning must be a priority, because with proper planning and crisis management can bring security and safety of citizens, and more innocent lives saved a lot. The urban crisis management for the purposes of this study, we are looking to develop a suitable model for crisis management planning in Isfahan 3rd Municipal Zone. The research method in current study is descriptive analytic method that the necessary and regard data have acquired via field studying, interview which are related to Isfahan city and related to 1:2000 map of this city. The data obtained through was studied and analyzed by Software GIS, Expert choise, Excel and Topsis model. Due to the degree of enclosure, building density, population density, land usability, the age of building, and the quality of building, to compare areas 3rd zone of Isfahan city has been analyzed and evaluated In connection with the earthquake crisis. The results of this study indicate that the worst condition is in 9th district and if it is going to be a Plan against earthquake in this city, this district should be put in priority.
    Keywords: planning, crisis managemen, crisis of earthquak, TOPSIS model, the 3d district of Isfahan
  • Bentolhoda Nesari, Abdolhamid Qanbaran, Arash Nademi Page 101
    Living in apartments has turned into an inevitable way of life in the current century. The inhabitants of these small dwelling places feel the need to have access to open spaces. In such spaces care must be given to social factors since they are places where people visit each other. Taking factors that affect social responsibility while planning those spaces, would lead to the presence of more people in those areas. Security is a factor that influences people's presence and stay in a place. Since in the city of Ilam public open space per capita is little and increasing this space inside the city is not possible due to negligence about public open space in this city's detailed plan, increasing semi-public and private open space per capita is highly important. The authors of this article tried to find out what factors affected social responsibility in open spaces in residential complexes through the study of library documents and application of a descriptive survey by preparing an 18 item questionnaire and distributing it among the inhabitants of a "The Self-employed" residential complex in Janbazan neighborhood which consists of 900 apartments. The data obtained through the questionnaire were analyzed using SPSS and AMOS software. The analysis showed that increasing thermal comfort of open spaces in residential complexes, will lead to the presence of more inhabitants in those spaces and thus social responsibility would increase. Physical factors that cause increase in Security are provision of appropriate Closeness, absence of non-resident individuals, flooring and furniture suitable, adequate lighting at night.
    Keywords: Social responsibility, residential complex, opens spaces of residential complexes, Security
  • Mohammadreza Bemanian, Mehrdad Shahbazi, Reza Oryaninezhad Page 117
    This study is based on the comparison of the perceived complexity between modern and traditional common house in Ardakan city; The main question of this research is that: The interest and communication of people is more common today, In which one of the two categories of traditional and modern houses. In order to answer the research's question, Terms of traditional buildings and modern Ardakan city, We selected two typical homes - traditional and modern buildings of ardakan in yazd and placed them in six different levels and then these houses were analyzed in terms of complexity, high, middle and low. This research method "descriptive analysis" is done; The combination of field data collection methods and techniques of library and Using a questionnaire of Forty-four third year undergraduate student of architecture and other disciplines, such that the gender distribution was observed in both groups simultaneously, has been questioned. The buildings are designed with questions, images that the students were given a questionnaire. In the hypotheses of this research considered that the view of today's popular buildings of Ardakan are more complexity than traditional homes of the city. The analysis made in this regard as a result it was found that the basic premise of the study with significantly different than 9/90 of the 1/9 percent is not correct; It also became clear that the perceived complexity of the architecture students of 01/0 percent of architecture students.
    Keywords: Perceived complexity, Template Design, Ardakan