فهرست مطالب

بیماری های پستان ایران - سال نهم شماره 4 (پیاپی 35، زمستان 1395)

فصلنامه بیماری های پستان ایران
سال نهم شماره 4 (پیاپی 35، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد حدادی، جواد گنجلو *، حمیدرضا هاشمی فرد، یاسر تبرایی صفحات 7-14
    مقدمه
    سرطان پستان شایع‏ترین و کشنده‏ترین سرطان در بین زنان است. در درمان سرطان از روش‏های مختلفی استفاده می‏شود که از جمله می‏توان به جراحی، رادیوتراپی و شیمی‏درمانی اشاره کرد. شیمی‏درمانی به عنوان یک روش درمانی رایج، عوارض جسمی و روانی گوناگونی را ایجاد می‏کند. از میان عوارض شیمی‏درمانی تهوع و استفراغ شایع‏ترین عارضه است. با توجه به پیشرفت در داروهای ضد تهوع و استفراغ، تهوع و استفراغ همچنان شایع‏ترین عارضه شیمی‏درمانی است. از طرفی یکی از اقدامات اساسی و کم خطر استفاده از طب مکمل و جایگزین است. این مطالعه با هدف تاثیر مکیدن یخ حاوی عصاره نعناع بر تهوع و استفراغ حین شیمی‏درمانی انجام شد.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی 60 بیمار مبتلا به سرطان پستان تحت شیمی‏درمانی به طور تصادفی در دو گروه کنترل و یخ حاوی عصاره نعناع قرار گرفتند. در گروه آزمودنی 30 قطعه یخ حاوی عصاره نعناع به حجم 1 سی سی در حین شیمی‏درمانی و در گروه کنترل 30 سی سی آب معمولی داده شد. میزان تهوع بر اساس مقیاس عددی VAS و استفراغ بر اساس تعداد موارد بروز ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم‏افزار SPSS16 انجام شد.
    یافته ها: نتایج نشان داد که میانگین تهوع در گروه مداخله 96/1 به طوری که میانگین تهوع در گروه کنترل 9/2 می‏باشد که نشان‏دهنده معنی‏داری بودن می‏باشد (P-valuo:0.038) ولی تعداد موارد بروز استفراغ در گروه مداخله 233/0 و در گروه شاهد 266/0 که نشان دهنده معنی‏دار نبودن است (P-valuo:0.65).
    نتیجه گیری: با توجه به نتایج مطالعه، استفاده از یخ حاوی عصاره نعناع بر تهوع ناشی از شیمی‏درمانی موثر می‏باشد اما بر استفراغ ناشی از شیمی‏درمانی موثر نمی‏باشد.
    کلیدواژگان: یخ حاوی عصاره نعناع، تهوع، استفراغ، شیمی درمانی، بدخیمی سرطان
  • مریم کوشا، شهپر حقیقت*، رزا کرم پور، عالیه شکربیگی، علیرضا بهرامی، هدی تفضلی هرندی، امیر لله گانی صفحات 15-25
    مقدمه
    پایگاه اقتصادی-اجتماعی به عنوان یک متغیر مهم و موثر در رفتارهای مرتبط با سلامتی مطرح می‏باشد. طبق مطالعات موجود، بر اساس این که یک فرد در چه شرایط اجتماعی- اقتصادی باشد راهبردهای مقابله‏ای متفاوتی در مقابل بیماری از خود نشان می‏دهد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر پایگاه اقتصادی-اجتماعی بر رفتار کنارآیی بیماران مبتلا به سرطان پستان می‏باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی بر روی 100 بیمار مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به کلینیک مرکز تحقیقات سرطان پستان جهاد دانشگاهی انجام شده است. بیماران از لحاظ پایگاه اقتصادی-اجتماعی به سه گروه در وضعیت بالا و متوسط و پایین تقسیم شدند و تاثیر وضعیت هر گروه بر رفتار کنارآیی با بیماری آنها در زمان تشخیص بیماری مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور از پرسشنامه تعیین پایگاه اقتصادی –اجتماعی و پرسشنامه شیوه های کنارآیی با بیماری (CWQ-R) استفاده گردید، که مهمترین شاخص‏های مورد استفاده در این مطالعه در تعیین پایگاه اقتصادی – اجتماعی بیماران مبتلا به سرطان پستان تحصیلات، درآمد و شغل زنان بودند. تحلیل داده ها توسط نرم‏افزار آماری spss 14 و با استفاده از آزمون‏های آماریANOVA و آزمون کروسکال والیس و تحلیل رگرسیون تک متغیره و چند متغیره انجام شد.
    یافته ها: میانگین سنی شرکت‏کنندگان در مطالعه 5/9±4/41 سال بود (75-23). فراوانی نسبی شرکت‏کنندگان از نظر پایگاه اقتصادی-اجتماعی بالا، متوسط و پایین، به ترتیب 20%، 66% و 14% بود. نتایج آزمون کروسکال والیس نشان داد بین پایگاه اقتصادی-اجتماعی و شیوه های کنارآیی با بیماری در افراد با پایگاه اقتصادی-اجتماعی بالا بهتر و این رابطه معنی‏دار بود (p-value=0/000). بین پایگاه اقتصادی- اجتماعی و استراتژی های رفتارکنارآیی، این رابطه تنها با استراتژی رفتار کنارآیی اجتنابی معنادار نبود (p-vaue=0.138) و در بقیه استراتژی ها این رابطه معنادار بود (p-value<0/05). همچنین تحلیل رگرسیون نشان داد ارتباط معنی‏دار بین داشتن دو فرزند یا بیشتر از عوامل جمعیت شناختی، هم به صورت تک متغیره و هم چند متغیره بر رفتار کنارآیی بیماران وجود دارد (p-value=0/01).
    نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان داد افراد با جایگاه اقتصادی- اجتماعی بالا نمره کنارآیی بیشتری داشتند. به عبارت دیگر آن دسته از تلاش‏های فکری، هیجانی و رفتاری که این افراد در هنگام رو به رو شدن با فشارهای روانی به منظور غلبه کردن، تحمل کردن و یا به حداقل رساندن عوارض استرس‏زا به کار می‏گرفتند، در وضعیت مطلوب‏تری بود. این مسئله می‏تواند تاییدی بر اهمیت حمایت و مشاوره های روانی در افراد مبتلا به سرطان پستان با جایگاه اقتصادی-اجتماعی پایین‏تر باشد.
    کلیدواژگان: پایگاه اقتصادی-اجتماعی، رفتار کنارآیی، سرطان پستان
  • حمید جزایری*، آناهیتا نصرتی، فریده فیاض زاده صفحات 26-36
    مقدمه
    امروزه سرطان یکی از علت های منجر به مرگ در سرتاسر جهان است و در این میان سرطان پستان یکی از شایع ترین انواع سرطان در زنان است. یکی از روش های تشخیص سرطان، شناسایی و شمارش سلول های سرطانی و غیرسرطانی موجود در بافت نمونه برداری شده از بیمار می باشد. این روش بسیار زمان گیر، پرهزینه و به چگونگی آماده سازی اسلاید ها وابسته است. برای غلبه بر این‏گونه مشکلات، تجزیه و تحلیل خودکار تصاویر پزشکی با بکارگیری الگوریتم های پردازش تصویر مورد توجه قرار می گیرد.
    روش بررسی
    در این مطالعه با کمک تکنیک های پردازش تصویر، چارچوبی جهت تشخیص و شمارش سلول های غیرسرطانی بافت پستان ارایه شده است. در این پژوهش از تصاویر میکروسکوپی بافت های پستان رنگ آمیزی شده به روش ایمونوهیستوشیمی ER & PR استفاده شده است. این تصاویر از بیماران بیمارستان امام خمینی(ره) ساری نمونه برداری شده است. جهت پیاده‏سازی این سیستم از امکانات نرم‏افزار Matlab استفاده شده است.
    یافته ها
    پس از پیاده سازی روش پیشنهادی ارایه شده، شمارش سلول های غیر سرطانی با دقتی برابر 15/93%، حساسیت 91% و دقت خروجی مثبت 22/94% انجام شده است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهدکه روش ارایه شده دارای عملکرد مناسب و قابل اعتمادی جهت شناسایی و شمارش سلول‏های غیر سرطانی نسبت به نتایج حاصل از شمارش دستی می باشد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، ایمونوهیستوشیمی، سلول های غیرسرطانی، پردازش تصویر، شمارش سلول ها
  • شیرین خلیلی، سوزان قلعه باغی*، شهپر حقیقت صفحات 37-49
    مقدمه
    دستگاه لنفاوی که بخشی از دستگاه ایمنی به حساب می آید، مایع شفافی به نام لنف را از بافت‏ها، در مسیر یک طرفه به سمت سیستم گردش خون منتقل می کند. اگر بنابه دلایل مختلف سیستم لنفی قادر به خارج کردن مایع لنف از موضع نباشد، مایع میان بافتی در بافت تجمع می یابد که به آن لنف ادم می گویند. روش های متعددی جهت کنترل لنف ادم پیشنهاد می شود اما این روش ها، درمانی کامل را به وجود نمی آورد و بازگشت ادم را در بافت رفع نمی کنند .هدف از این پژوهش شبیه سازی سیستم پمپ تخلیه لنف است که این شبیه سازی در دو نرم افزار مهندسی تهیه و تست شده است.
    روش بررسی
    در این پژوهش یک سیستم پمپ تخلیه لنف، در «نرم افزار پرتئوس» برنامه ریزی و شماتیک ریزپردازنده های آن مشخص و یک سرعت ثابت برای آن در نظر گرفته شد و همچنین در «نرم افزار متلب» سرعت موتورDC تحریک جداگانه، با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی برای شرایط خاص حجم و فشار کنترل شد. اطلاعات بیولوژیکی این پژوهش از کلینیک لنف ادم موسسه فیزیوتراپی سیدخندان گرفته شد و اطلاعات مایع لنف در بدن هر بیمار استخراج و مورد محاسبات مهندسی قرار گرفت.
    یافته ها: اثر تغییرات فشار، حجم، سرعت و ارتفاع به منظور بدست آوردن سرعت ثابت برای ایجاد فشار ثابت محاسبه شد و سیستم به گونه ای تحلیل و طراحی شد که در آن به خاطر اعمال تغییرات دمایی خروجی سامانه نیز تغییر کند. از نتایج خروجی موتور پمپ در نرم افزار، بر اساس نتایج تخمین زده شده توسط شبکه عصبی نمودار رگرسیون با ضریب برابر یک(R=1) نتیجه شد که بیانگر این است که شبکه عصبی تخمین مناسبی داشته است.
    نتیجه گیری: در این پژوهش با در نظر گرفتن مقادیر ارتفاع و حجم و فشار های مایع لنف، اطلاعات بیولوژیکی سیستم تخلیه لنف طبیعی و با استفاده از جعبه ابزار شبکه های عصبی، ایده ایجاد سیستم پمپ مصنوعی را از مرحله مفاهیم علمی و محاسبات ریاضیاتی به مرحله شبیه سازی کامپیوتری رساندیم. مسلما در صورت امکان طراحی چنین سیستمی لازم است امکان بیولوژیکی بهره‏برداری از آن و مزایا و معایب آن مورد بررسی های دقیق پژوهش‏های پزشکی و بالینی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سیستم لنفاوی، پمپ تخلیه لنف، شبیه سازی پمپ لنفاوی، لنف ادم، سرطان پستان
  • زهرا منظری توکلی، صادق امانی شلمزاری*، عبدالرضا کاظمی صفحات 50-59
    مقدمه
    انکوستاتین– M(OSM) مایوکاین جدیدی است که با انقباض عضلانی ترشح می شود و از رشد تومور پستان وابسته به استروژن بازداری می کند. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تمرینات استقامتی بر پروتئین OSM در بافت تومور و بافت عضلانی موش های حامل سرطان پستان می باشد.
    روش بررسی
    پس از آشنا سازی با محیط، تومور سرطان پستان وابسته به گیرنده استروژن ناشی از سلول سرطانی MC4-L2 به 16 سر موش بالب سی پیوند زده شد و آنها به صورت تصادفی در دو گروه کنترل (8 سر) و تمرین (8 سر) قرار گرفتند. گروه تمرین به مدت 6 هفته و 5 روز در هفته تمرینات استقامتی فزاینده را اجرا کردند. حجم تومور، غذای مصرفی و وزن موش ها به صورت هفتگی اندازه گیری شد. در پایان موش ها قربانی شدند، بافت تومور و بافت عضله دوقلو برداشته شد و در ازت مایع فریز و در دمای °C70- نگهداری شد. از آزمون tمستقل و آنوا با اندازه‏گیری مکرر برای تحلیل یافته های استفاده شد. سنجش OSM با استفاده از کیت الایزای با کد نامبر csb- e04697m صورت گرفت.
    یافته ها: تمرین ورزشی موجب کاهش معنی‏داری در حجم تومور و وزن نهایی تومور گروه تجربی نسبت به گروه کنترل گردید (05/0p=). همچنین، موش های تمرین کرده وزن قلب و عضله بیشتری داشتند (05/0p=). نتایج آزمون T مستقل نیز اختلاف معنی‏دار بین دو گروه تمرین و کنترل را در میزان OSM درون تومور (96/3t=، 001/0p=)، درون عضله دوقلو (4/13t=؛ 0001p=)، وزن تومور (72/7t=، 001/0p=) و نسبت قلب به وزن موش (54/4t=، 001/0p=) نشان داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به کاهش نسبت حجم تومور و وزن تومور و همچنین تغییرات OSM در گروه تمرین استقامتی به نظر می رسد این مایوکاین اثر بازدارنده در رشد تومور دارد. نسبت قلب به وزن موش‏ها حاکی از کارآمد بودن تمرینات استقامتی می‏باشد. لذا تمرینات استقامتی با شدت متوسط به عنوان روشی موثر برای کمک به درمان سرطان پستان وابسته به گیرنده استروژن پیشنهاد می‏شود.
    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، سرطان پستان وابسته به گیرنده استروژن، مایوکاین
  • مائده صباغی کناری، ملیحه حدادنژاد*، معصومه کریمی صفحات 60-70
    مقدمه
    درمان‏های رایج سرطان سینه، علایمی مانند محدودیت دامنه حرکتی شانه، درد و کاهش کیفیت زندگی را به دنبال دارد و اثر برنامه های بازتوانی بر این مشکلات متناقض است. از این رو، هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرینات سوئدی بر دامنه حرکتی شانه، درد و کیفیت زندگی زنان بازمانده از سرطان پستان بود.
    روش بررسی
    در یک کارآزمایی نیمه تجربی 24 زن مبتلا به سرطان پستان به صورت تصادفی در دو گروه کنترل (12 نفر) و تجربی (12نفر) قرار گرفتند. گروه تجربی به مدت 6 هفته و سه بار در هفته تمرینات سوئدی را انجام دادند. این تمرینات هوازی شامل حرکات ریتمیک در کل بدن بود که با شدت 60 تا 70 درصد حداکثر ضربان قلب انجام شد. دامنه حرکتی شانه، درد و کیفیت زندگی همه آزمودنی ها قبل و بعد از تمرینات به ترتیب با استفاده از گونیامتر یونیورسال، پرسشنامه درد و پرسشنامه کیفیت زندگی اندازه‏گیری شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آزمون آنالیز کوواریانس و تی زوجی در سطح معناداری 95% استفاده شد.
    یافته ها: نتایج نشان داد که تمرینات سوئدی تاثیر معنادار بر میزان دامنه فلکشن، چرخش خارجی شانه، کیفیت زندگی و درد کاهش یافت (05/0p≤).
    نتیجه گیری: از آنجایی که این تمرینات منجربه بهبود دامنه حرکتی شانه، درد و کیفیت زندگی بیماران شد پیشنهاد می‏شود این تمرینات در برنامه توانبخشی بیماران سرطان پستان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تمرینات هوازی، ناتوانی شانه، سرطان
|
  • Mohammad Haddadi, Javad Ganjloo*, Hamid Reza Hashemifard, Yasser Tabarraie Pages 7-14
    Introduction
    Breast cancer is known as the most prevalent and fatal cancer among women. It is used from various methods to cure included surgery, radiography, and chemotherapy. Chemotherapy, as a common curing method, results in various physical and mental side effects. Nausea and vomiting are the most prevalent side effects of chemotherapy. Despite of great improvement in anti nausea and vomiting medications, they are the most expanding side effects ever. On the other hand, complementary and alternative medicine is as a basic and less dangerous method. This study has been accomplished to explore the effect of sucking bits of ice containing mint extract on nausea and vomiting during chemotherapy.
    Methods
    In this clinical trial, 60 patients with breast cancer under chemotherapy were put into two groups of control and ice contained of mint extract in a random way. In testing group, 30 bits of ice containing mint extract in 1 cc during chemotherapy and 30 cc of tap water were given to control group. Nausea was evaluated based on VAS numerical scale and vomiting was estimated according to the number of incidence. The data was analyzed by SPSS software.
    Results
    The findings signified that the average of nausea in intervention and control group was 1.96 and 2.9; respectively indicating a significant difference (P-value: 0.038), While vomiting numbers were 0.233 and 0.266 in intervention and control group indicating to no significant difference (P-value: 0.65).
    Conclusion
    According to the study results, ice containing mint extract is of high effect in healing nausea caused by chemotherapy but not on the vomiting.
    Keywords: Ice containing mint (mentha) extract, Nausea, Vomiting, Chemotherapy, Malignant Cancer
  • Maryam Koosha, Shahpar Haghighat *, Roza Karampoor, Alieh Shekarbeygi, Alireza Bahrami, Hoda Tafazzoli Harandi, Amir Lalegani Pages 15-25
    Introduction
    Socio-economic status has been considered as an important factor that affects health related behaviors. According to recent studies, patients show different coping strategies against their disease based on their socio-economic status; so this study was designed to evaluate the effect of this factor on the coping behavior of patients with breast cancer.
    Methods
    This study was performed on 100 breast cancer patients referred to the Clinic of Iranian Center for Breast Cancer for further follow-ups. Demographic characteristics of patients were recorded and their coping behaviors were assessed by CWQ-R questionnaire. The socio-economic status was identified according to their educational and occupational status, family income and place of residency. The patients were divided into three categories (high, medium and low) with respect to their socio–economic status .Statistical correlations of coping behavior with socio-economic status were analyzed by SPSS 14 software using Anova and Kruskal-Wallis tests and by using univariate and multivariate regression analysis.
    Results
    The mean age of patients was 44.1 ± 9.5 years (23-75). In terms of socio-economic status, 20%, 66% and 14% of the participants belonged to the high, medium and low categories respectively. Kruskal-Wallis test showed significant correlation between socio-economic status and coping behavior of patients in people with high social-economy ststus was the better and this relation was significant (p-value = 0.000). Between socio-economic status and coping ways behaviore strategies, only with avoid coping Strategy did not have significant relation (p-value = 0.138) and in the other strategies, was a significant relationship. Also regression analysis showed a significant relationship between the factor of having two or more children (as one of the demographic factors) univariate and multivariate both on patients coping behavior (p-value = 0.002).
    Conclusion
    The results indicated that patients with higher socio –economic status got higher coping score. In other words, their intellectual, emotional and behavioral efforts when face stressful situations were more. This can confirm the importance of psychological support and counseling in breast cancer patients with lower socio-economic status.
    Keywords: Socio-economic, coping ways, Breast Cancer
  • Hamid Jazayeriy *, Anahita Nosrati, Farideh Fayyazzadeh Pages 26-36
    Introduction
    The mortality burden of breast cancer among females has drawn the attention of many researches around the world from the early detection to prevention of this leading death cause. In terms of detecting cancerous cells, the identification of mitotic and non-mitotic cells is considered to play a key role. Detecting and counting non-mitotic cells in breast tissue are rather tedious and costly while preparation of the slides is believed to be a crucial step. To surmount such problems, automated analysis of medical images has been considered by applying image processing algorithms.
    Methods
    In this study, a framework was provided for identifying and counting non-mitotic cells of breast tissue using image processing techniques. All microscopic images of breast tissue collected from Imam Khomeini hospital in Sari, Mazandaran, Iran were stained by ER and PR immunohistochemistry (IHC). A hybrid image processing technique was also conducted in MATLAB software to implement the proposed method.
    Results
    The figure of merits such as accuracy, sensitivity, and precision of proposed method for counting cells were determined to be 93.15%, 91%, and 94.22%, respectively.
    Conclusion
    The results from automatic counting compared with that of manual counting indicating that the proposed method has good and reliable performance in identifying and counting of the non-mitotic cells.
    Keywords: Breast Cancer, Immunohistochemistry, Non-mitotic cells, Image processing, Cell Counting
  • Shirin Khalili, Suzan Ghalehbaghi *, Shahpar Haghighat Pages 37-49
    Introduction
    Lymphatic system, as a part of body immunesystem, is comprised of tissuesand vessels conducting unidirectionallya clear liquid called lymph fluid from interstitial matrix to the blood circulation. If the lymphatic system fails to drain out the lymph fluid it will be accumulated in the matrix causing an inflammation called “Lymphatic Edema”. There exist various methods to control the edema, yet none has provided a thorough treatment to subside the inflammation. This paper aims to propose a new computerized method by simulating the lymph drainage pump system while utilizing two computerized engineering software.
    Methods
    In the first software (called proteus) a lymph drainage pump system is programed with proper schematic chips design and a constant speed for the pump. In the second software (Matlab) a stimulating DC motor was used to control an artificial neurological network for particular volume and pressure of lymph fluid. Biological data for this research were collected from a lymph edema clinic in Tehran (seyed khandan physiotherapy institute).Each individual patient’s data is retrieved and calculated by the software.
    Results
    The lymph fluid effects due to pressure, volume, speed and height changes were figured in to determine a constant speed and pressure for the motor. Also the simulation system was designed to function with the external varying temperature as a variable input. Based on the simulated motor pump output, the estimated results by neurological network and application of the regression method the study has resulted in a coefficient R=1.This result indicates that the neurological network has possessed the proper estimation.
    Conclusion
    considering the heights ,volumes and pressures of lymph fluids along with the natural lymph drainage system while utilizing neurological network package we may claim that we have surpassed the transition for artificial drainage pump design from the scientific concept and mathematical stage to that of simulation criteria. Once this system is undergone practical design process, further theoretical and clinical researches are required to make the system engineering feasible for ensuing biological applications.
    Keywords: Lymphatic System, Lymph Drainage Pump, Lymph Pump Simulation, Lymph Edema, Breast Cancer
  • Zahra Manzari Tavakoli, Sadegh Amani Shalamzari *, Abdolreza Kazemi Pages 50-59
    Introduction
    Oncostatin-M (OSM) is a new myokine that released from contracting muscle and it can inhibit the growth of estrogen-dependent breast tumor. The aim of this study was to evaluate the effect of endurance training on OSM in muscle and tumor tissues in mice bearing breast cancer tumor.
    Methods
    After familiarization with the environment, breast cancer cells MC4-L2 were implanted to mice. They categorized into two groups, control (n=10) and training (n=10) groups. Training group performed progressive endurance training 5 day in a week for 6 weeks. Tumor volume, food intake and weight were measured weekly. Finally, the mice were sacrificed; tumor tissue was removed and immediately frozen and kept in -70°C. Independent t-test and ANOVA with repeated measures were used to analyze the findings. Assay of OSM was performed by ELISA kit with code number csb- e04697m.
    Results
    Exercise training significantly decreased both the tumor volume and final weight of the tumor compared to non-exercising controls (p
    Conclusion
    According to reduction in tumor volume and tumor weight and change in OSM levels in the training group, it seems that this myokine has inhibitory effect on tumor growth. The result of heart to body weight ratio is indicative of the effectiveness of endurance training. So the moderate-intensity endurance exercise as an effective way is suggested to help treating estrogen receptor dependent breast cancer.
    Keywords: Estrogen Receptor Dependent Breast Cancer, Endurance Training, Myokine
  • Maede Sabaghi Kenari, Malihe Hadadnezhad *, Maasoome Karimi Pages 60-70
    Introduction
    commontreatments for breast cancer followed by symptoms such as restriction in shoulder range of motion, pain and quality of life reduction and the effect of rehabilitation intervention on these impairments is contradictory. therefore the aim of this study was to evaluate the effect of callisthenic exercises on shoulder range of motion, pain and quality of life (QOL) in female breast cancer survivals.
    Methods
    In this quasi-experimental research 24 women with breast cancer randomly divided in two experimental (n=12) and control (n=12) groups. Experiment group underwent callisthenic (aerobic) exercises for 6 weeks and three sessions weekly. This aerobic exercise includes rhythmic movement that was performed with 60 to 70 percent of maximum heart rate. In order to assess of shoulder range of motion, pain quality of life, the goniometer, BPI questionnaire and QOL questionnaire were used respectively. Theanalysis of covariance and paired t tests wre used for statistical anlysis in significant levlt of 0.05.
    Results
    Results revealed that calisthenic exercises had significance effect on shoulder flexion and external rotation range of motion, pain and quality of life in women with breast cancer (α≤0.05).
    Conclusion
    because these exercises improve shoulder range of motion, pain and quality of life of patients with breast cancer, the use of this exercises recommended in the process of rehabilitation of breast cancer survivals.
    Keywords: Aerobic Exercise, Shoulder Disability, Cancer