فهرست مطالب

مجله ترویج و توسعه آبخیزداری
پیاپی 10 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ایران صالحوند*، امیر گندم کار، ابراهیم فتاحی صفحه 1
    افزایش یا کاهش بارندگی نسبت به شرایط نرمال که اولی موجب افزایش خطر بروز سیل و دومی باعث خشکسالی می شود، پیامدهای اقتصادی - اجتماعی متفاوتی را به دنبال دارد.آگاهی از توزیع احتمال بارندگی ها زمینه مناسبی برای برنامه ریزی منابع آب فراهم می آورد.هدف از این تحقیق تحلیل فضایی بارش درفصل مرطوب وخشک سال دراستان خوزستان می باشد. بنابراین مدل زنجیره مارکف روی استان خوزستان مورد بررسی قرار گرفت مدل زنجیره مارکف حالت خاصی ازمدل هایی است که در آنها حالت خطی یک سیستم به حالت های قبلی آن بستگی دارد.بدین منظور22ایستگاه سینوپتیک در خوزستان واستان های همجوار با باطول دوره آماری 30تا50 سال جهت پهنه بندی انتخاب شد.عدد آستانه10 میلیمتربارش ماهانه برای تعیین مرز ماه مرطوب و ماه خشک مورد استفاده قرار گرفت. مطابقت داده ها با مدل مورد ارزیابی قرار گرفت،جهت تحلیل های آماری، آنالیز اطلاعات و ترسیم نقشه ها از نرم افزارهایSurferوSpss استفادهاست.احتمال اقلیمی خشک وتر، فراوانی روزهای تروخشک با بارش 10میلیمتر،طول میانگین دوره ی خشک وتروسیکل هوایی بارشها در ماه ژانویه وکل سال بررسی شد.نتایج نشان داد که: نتایج برازش داده های بارش بر زنجیره مارکف حاکی از آن است که احتمالات حاصله برای مجموع حالات خشکی،تری در تمام ایستگاه های مورد مطالعه، درصد فراوانی روزهای تر بیشتر از درصد فراوانی روزهای خشک است.بیشترقسمت های استان خوزستان شرایط لازم را برای رویش پوشش گیاهی دارند و باید در برنامه ریزی ها به این امر توجه لازم نمود.
    کلیدواژگان: خشکی، تری، خوزستان، زنجیره ی مارکوف
  • امیرحسین کاویانپور*، حسین بارانی، اردوان قربانی صفحه 9
    عوامل متعددی باعث تغییرات منفی در وضعیت کیفی و کمی منابع طبیعی شده که منجر به سیر نزولی پوشش گیاهی و تخریب شدید خاک می گردد. این امر در نهایت باعث کاهش درآمد بهره برداران، وقوع سیلاب های مخرب، مهاجرت روستاییان و عشایر به شهر می گردد. هدف این تحقیق بررسی عوامل موثر بر تخریب حوزه های آبخیز کشور بر پایه پرسشنامه کتبی و نظرات مدیران و کارشناسان (متخصصان) منابع طبیعی بوده است. جامعه آماری این تحقیق مدیران ادارات کل منابع طبیعی و کارشناسان منابع طبیعی به ترتیب 21 و 71 بوده و روش نمونه گیری به صورت احتمال از نوع تصادفی بوده است. برای بررسی اعتبار پرسشنامه از روش آلفای کرنباخ استفاده شد. مقدار ضریب آلفای کرنباخ برای این پرسشنامه به ترتیب برای مدیران 80/0 و برای کارشناسان برابر با 85/0 بوده است.به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات، از نرم افزار SPSSنسخه 16 استفاده گردید. مدیران معتقدند که زیادی دام با 210 امتیاز، تخریب پوشش گیاهی با 208، چرای سنگین با 203، تبدیل کاربری مرتع با 197 و چرای زودرس با 176 امتیاز، مهمترین عوامل تخریب حوزه های آبخیز کشور بوده، ولی کارشناسان تبدیل کاربری مرتع را با 963 امتیاز، چرای سنگین با 888، تخریب پوشش گیاهی با 819، زیادی دام با 787 و چرای زودرس با 760 امتیاز را از مهمترین عوامل تخریب بیان کرده اند. زیاد بودن امتیازات کسب شده هر عامل تخریب توسط کارشناسان، به دلیل بیشتر بودن جامعه آماری (71 کارشناس در مقابل 21 مدیرکل) میباشد. نتیجه گیری کلی دیدگاه های مدیران و کارشناسان اینگونه است که مدیران، مدیریت نادرست چرا و کارشناسان تبدیل کاربری مراتع را عامل اصلی تخریب مراتع حوزه های آبخیز کشور بیان کرده اند.همچنین هر دو گروه در بحث مدیریت نادرست چرا، تعداد نامناسب دام را نسبت به زمان نامناسب بهره برداری دام، عامل مهمتری در تخریب مراتع بیان کرده اند.
    کلیدواژگان: منابع طبیعی، مسایل اقتصادی و اجتماعی، تخریب مراتع
  • ابراهیم بروشکه*، محمد نمکی، رضا باقریان صفحه 15
    یکی از منابع بسیار مهم و حیاتی که در زندگی روزمره انسان ها، توسعه اقتصادی –اجتماعی کشور ها و تداوم تولیدات نقش فوق العاده ای دارد، منابع آب است.بدون استفاده بهینه از این منبع گرانسنگ، رشد و شکوفایی امکان پذیر نیست. هدف از این تحقیق، شناخت و تحلیل روش سنتی استفاده از پروژه های کوچک منابع آب بهمنظور تامین آب کافی برای مصارف مختلف است. روش تحقیق بر پایه مطالعات اسنادی و کتابخانه ای،تجربیات و مشاهدات محلی استوار است. این پژوهش با بررسی 14 مورد از سازه های سنتی ذخیره آب در آذربایجا غربی و تحلیل فایده –هزینه آنها انجام شد. نتایج نشان داد این شیوه سنتی نقش اساسی در تامین آب برای مصارف مختلف ازجمله کشاورزی دارد و در مکان هایی که از این سازه ها استفاده شده میزان محصول 2 تا4 برابرشرایط متعارف است. نسبت فایده به هزینه این سازه هاحداقل7/1، حداکثر1/7 ودرحالت متوسط5/3 برآورد شد. در جمع بندی و تحلیل نظر بهره برداران یافته ها گویای آن است که1/17 درصد افراد مورد مصاحبه، میزان تاثیرسازه های یاد شده را درفعالیت های روزمره و بهبود وضعیت درآمد خود متوسط دانسته و1/83 درصد تاثیر آن را زیاد قلمداد نموده اند و خواهان مشارکت در بهینه سازی این سازه ها با بکارگیری دانش نوین اند.
    کلیدواژگان: منابع آب، دانش بومی، فایده به هزینه، آذربایجان غربی
  • فریدون سلیمانی* صفحه 21
    یکی از ارکاناساسیپروژه ها، بحثارزیابی استکه به عنوانابزاریدرجهتسنجشومیزاناثرگذاری طرح هابه کارمی رود. منطقه مورد مطالعه حوزه آبخیز دره خرسان مسجد سلیمان واقع در استان خوزستان می باشد. هدف از اجرای این پروژه، ارزیابی نتایج عملکرد اقدامات آبخیزداری در این حوضه می باشد. قبلا شرایط اولیه حوضه ومیزان فرسایش و رسوب آن با استفاده از روش پسیاک اصلاح شده، محاسبه شده بود، در این پژوهشدر چند مرحله از این حوضه بازدید صحرایی به عمل آمد و حجم عملیات بیولوژیکی، مکانیکی و بیومکانیکی شامل بذرپاشی، نهال کاری، بذرکاری، خشکه چین، گابیون و تراس بندی انجام شده در سطح حوضه بررسی و ثبت گردید. سپس تاثیر و تلفیق هر یک از عملیات آبخیزداری در کاهش فرسایش و رسوب با استفاده از مدل پسیاک اصلاح شده مورد ارزیابی قرار گرفت. بطوریکه حدود 201 مورد بند خشکه چین، 7 مورد بند گابیونی، 32 نوار تراس بندی و عملیات بیولوژیکی مورد بررسی و اندازه گیری قرار گرفت. در زمینه اقدامات بیولوژیکی نیز وضعیت مرتع به روش چهار فاکتوری و گرایش آن به روش ترازوی سنجش، همچنین میزان تولید علوفه و تیپ گیاهی آن مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داده است که:میزان رسوب و فرسایش ویژه در زیر حوضه1 قبل از عملیات به ترتیب برابر با 45/13 و 16/34 تن در هکتاردرسال بوده ولی بعد از عملیات این میزان به ترتیب به39/5 و 69/13 تن در هکتار در سال کاهش یافته است.همچنین میزان رسوب و فرسایش کل در این زیرحوضه به ترتیب از 33625 و 67/85707 تن در سال به 13475 و 56 /34226 تن در سال کاهش یافته است. در زیر حوضه 2 میزان رسوب و فرسایش ویژه قبل از عملیات به ترتیب برابر با 08/14 و 94/34 تن در هکتار در سال بوده ولی بعد از عملیات به ترتیب 79/5 و 37/14 تن در هکتار در سال شده است.میزان رسوب و فرسایش کل در این زیرحوضه به ترتیب از 12/29939 و 52/74244 تن در سال به 37/12303 و 03/30537 تن در سال کاهش یافته است.با اجرای عملیات آبخیزداری وضعیت مرتع از حالت فقیر به متوسط، گرایش وضعیت مرتع از منفی به مثبت، تولید از 97 کیلوگرم در هکتار به 195 کیلوگرم افزایش یافته است. علاوه بر بهبود در ترکیب گونه ای، تراکم پوشش از 25% به 37% افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: دره خرسان، مسجد سلیمان، پسیاک اصلاح شده، فرسایش و رسوب ویژه
  • مرضیه نیکجوی*، حامد روحانی صفحه 29
    مدیریت ریسک سیلاب با مواردی نظیر تجزیه و تحلیل، مدیریت و کاهش اثرات اجتماعی سیل سر و کار دارد. حوزه آبخیز قورچای به علت وقوع سیل های متعدد در آن، برای این تحقیق انتخاب شد. هدف از این پژوهش شناسایی عوامل موثر در پهنه بندی پتانسیل سیل خیزی و اولویت بندی پتانسیل سیل خیزی زیرحوزه ها به روش تحلیل سلسله مراتبی است. به طوری که کاستی های ناشی از ذهنی بودن و توجه گزینشی کارشناسان را در این زمینه کاهش داده، یکپارچه سازی اولویت بندی زیرحوزه ها را با لحاظ کردن وزن هر شاخص در دست یابی به اهداف فراهم کند. تحلیل وزن های نهایی حاصل از رویکرد AHP، نشان داد که معیار هیدروکلیماتولوژی با وزن 65/0 نسبت به معیار مورفومتری اهمیت بیشتری در حوزه آبخیز مورد تحقیق دارد و زیرمعیار شدت بارش برابر با زمان تمرکز مهم ترین عامل در این معیار است. بر اساس رتبه بندی نهایی حدودا 27 درصد از سطح حوزه، پتانسیل سیل خیزی بسیار زیاد دارند که بیشتر در نواحی کوهستانی و بالادست حوزه واقع شده اند، که این امر به دلیل وزن بالای دو زیرمعیار شدت بارش برابر با زمان تمرکز و بارش با دوره بازگشت 25 ساله نسبت به زیرحوزه های دیگر است. روش پیشنهادی در این تحقیق، علاوه بر بالا بردن دقت شناسایی نواحی دارای پتانسیل سیل خیزی بالا در فهم فرایندهای موثر در حوزه کمک خواهد کرد.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، قورچای، AHP، سیل خیزی، چندمعیاره
  • سعید نجفی* صفحه 37
    کشور جمهوری اسلامی ایران پس از انقلاب شکوهمند اسلامی با تدوین اسناد بالادستی مانند برنامه های پنج ساله ی توسعه سعی کرده است ایران را به کشوری توسعه یافته، متناسب با مقتضیات فرهنگی، جغرافیایی و تاریخی خود و متکی بر اصول اخلاقی و ارزش های اسلامی، ملی و انقلابی مبدل سازد. این اسناد با توجه به شرایط و الویت های زمانی حاکم بر کشور دارای بخش های مختلفی از نظر حوزه های مورد توجه حاکمیت و مدیریت کشور بوده است. یکی از مهم ترین این بخش ها، مسائل و اهداف مورد نظر در بخش کشاورزی و محیط زیست و منابع طبیعی می باشد. لذا بررسی میزان توجه برنامه های پنج ساله ی کشور به جایگاه حفاظت خاک و آبخیزداری سبب درک جامعی از تناسب برنامه ریزی ها با واقعیت ها و معضلات موجود در منابع طبیعی کشور خواهد شد. مطالعه ی اسناد پنج ساله ی توسعه ی کشور نشان می دهد که برنامه ریزان تلقی و درک صحیحی از نقش حوزه های آبخیز و حفاظت آب و خاک و آبخیزداری در تولید ناخالص ملی و تحقق توسعه ی پایدار ندارند. بر همین اساس در اکثر برنامه ها رویکرد دقیق و مشخصی در مورد حفاظت از این منابع تکلیف نشده و به مواد قانونی محدود و اغلب کلی و کیفی بسنده شده است.
    کلیدواژگان: انجمن های علمی، حفاظت خاک، فرسایش خاک، قوانین منابع طبیعی، نشریه های منابع طبیعی
  • زینب حزباوی، مهدی وفاخواه* صفحه 47
    در تحقیق حاضر یک جمع بندی از مطالعات صورت گرفته در زمینه برف، مدل ها و روش های مدل سازی ذوب برف در ایران از مجموعه مقالات ارائه شده در مجلات و نیز مجامع علمی داخلی و خارجی ارائه شده است. لزوم انجام چنین تحقیقی برای جلوگیری از انجام تحقیقات تکراری و نیز کسب دیدگاه جامع و نیز آشنایی با روند تحقیقات انجام شده در این زمینه بسیار مهم و اساسی می باشد. هم چنین مدیران و برنامه ریزان بخش اجرا نیز با بهره گیری از نتایج و اطلاعات ارائه شده در تحقیق حاضر می توانند با قاطعیت بیش تری به تصمیم گیری، برنامه ریزی و نیز سیاست گذاری در خصوص اجرای پروژه ها و طرح های اجرایی اقدام بکنند. نتایج حاکی از پیشرفت های سریع در مدل سازی ذوب برف- رواناب به دلیل وجود بحث تغییر اقلیم و علاقه محققان به شبیه سازی اقلیمی جهان و تغییرات هیدرولوژی برف می باشد. مدل ها و روش های متنوعی در زمینه مدل سازی برف وجود دارد. تشخیص این که کدام یک از مدل ها و ابزارها می تواند برای شبیه سازی ذوب برف به راحتی مورد استفاده یا اصلاح قرار بگیرد نیازمند یک مطالعه جامع و تحلیل کامل در این خصوص وجود دارد. لذا تحقیق پیش رو با هدف بررسی سوابق مدل های ارائه شده در زمینه ذوب برف و لحاظ شرایط لازم برای انتخاب مدل از جمله شرایط توپوگرافی، کاربری اراضی، پوشش زمین و مقیاس های مکانی و زمانی داده ها با استفاده از منابع و مستندات موجود برای کشور ایران انجام شد. پژوهش حاضر بیش تر مبتنی بر مقالات ارائه شده در مجلات، کنفرانس ها، منابع مختلف اینترنتی، دستورالعمل مدل ها و گزارش هایی بوده است که در خصوص مدل های ذوب برف ارائه شده است. با بررسی دقیق مقالات مرتبط با مدل های رایج ذوب برف مشاهده شد که مدل های متنوعی از مدل های ذوب برف شهری تا مدل های جامع هیدرولوژیکی متناسب با اهداف خاصی ارائه شده اند. هم چنین نتایج حاصل از مطالعات نشان داد به طور کلی محاسبات ذوب برف در سه روش عمده شاخص دما (درجه-روز)، بیلان انرژی و ترکیبی از دو روش شاخص دما و بیلان انرژی (روش تلفیقی) خلاصه می شوند. در مجموع می توان گفت که متناسب با شرایط حاکم بر حوزه مطالعاتی و متناسب با اهداف مورد نظر برای ارزیابی جامع از مطالعات برف به انتخاب یکی از روش ها و کاربرد آن می توان با استفاده از تحقیق حاضر اقدام نمود.
    کلیدواژگان: آب معادل برف، ایران، سطح پوشش برف، مدل سازی، مدیریت جامع
|
  • I. Salehvand*, A. Gandomkar, E. Fattahi Page 1
    The aim of this study is the spatial analysis of rainfall in wet and dry months of the year in south-west Iran especially khouzestan. To this end, the model of Markov chain is used. In Markov chain, it is assumed that the climate has only two states: dry or wet. For instance, rainfall has only two states: it rains (1) or it will not rain (0).There is not a third state. The statistical years are not the same in this research and change from 10 to 50 years. Twenty stations are selected in Khuzestan and the surrounding provinces (synoptic and climatology).The three months of the summer are not included in calculations because the precipitation was zero or near zero. As the result of that, the reoccurrence of dry periods is generally longer than that of the wet ones. In the other words, dry periods last a long time in south-west Iran. Regarding area, long dry periods cover a wide area in the southwest while the area covered by short-term periods is less. When the length of time of periods increases to possibly 8 days, the changes are reversed and the longer time the probability of 8-day aridness takes, the more area it covers and the shorter time it takes, the less area it covers.
    Keywords: drought, Terry, Khuzestan, Markov chain
  • H. Kavianpour*, H. Barani, A. Ghorbani Page 9
    Several factors leads to negative changes in the quality and quantity of natural resources which leads to the severe decline and destruction of vegetation cover, soil, and ultimately reduce income of beneficiaries, destructive flooding, nomads and villagers migration to the cities and poverty of beneficiaries. The aim of this research was investigation effective socio- economic factors on degradation of watersheds in Iran based on questionnaire and the standpoint of natural resources managers and experts. Sampling was randomly from the managers of natural resources and Watershed Management Department (21 cases), and natural resource expert and professionals (71 cases). Validity of questionnaire was obtained using Cronbach's Alpha coefficient from the standpoint of managers and experts, 0.80 and 0.85, respectively. This research was conducted based on questionnaire and data analysis was performed using SPSS version 16. Managers believed that extra livestock with 210 score, degradation of vegetation cover with 208, overgrazing with 203, landuse conversion of rangelands with 197 and early grazing with 176 score were the most important factors on degradation of watersheds in Iran, But experts believed that landuse conversion of rangelands with 963 score, overgrazing with 888, degradation of vegetation cover with 819, extra livestock with 787 and early grazing with 760 score were the most important factors on degradation of rangelands. The overall conclusion from the viewpoint of managers and experts is improper management of grazing and plowing and landuse conversion were the main facor of rangelands degradation, respectively. Also both groups believed that in the discussion of improper management of grazing, extra livestock is more important factor in degradation of rangelands than inappropriate time of utilization.
    Keywords: Natural resources, socio, economic issues, degradation of rangelands
  • E.Boroshke*, M. Namaki, R. Bagheriam Page 15
    Water resources are one of the most important resources in the continuity of life and socio - economic development. Without using of this valuable resource obtaining of growth and prosperity will be impossible to achieve. Main target of this study is to analyze the knowledge of traditional methods of small water resources and to provide enough water for various purposes. Method of research is based on documents library experience and local observations by studying 14 cases of traditional water storage with benefitcost model. Results showed traditional structures are in public owner ship and due to their material, these structure have main role to supply water for different uses especially agriculture. In areas using these structures, yield increased by 2 to 4 times comparing normal condition. The benefit and cost ratio was 1.7 in minimum, 7.1 in maximum and 3.5 in average. Results of pilot study showed that 17.1% of interviewed people believed that the effect of such structure on their income was moderate and 83.1% said that this effect was high. So they want to participate in optimization of structures.
    Keywords: Traditional pond, Small water resources, Traditional knowledge, Benefit, cost, WestAzarbaijan
  • Freidun Solaimani* Page 21
    One of the fundamental pillars of Projects is evaluation discuss as a tool to measure and evaluate the impact of plans and programs been implemented according to the objectives. The study area is located in Dareh Khersan watershed of Masjed Soleiman in the Khuzestan province. The goal of this project is to evaluate the performance results of watershed management in this basin. Before doing the project, initial conditions and amount of erosion and sediment was calculated using modified PSIAC. Then the field visit was done in several stages of the basin and biological, mechanical and biomechanical performed operation including seeding, plantation, seedling, check dam, gabion and terracing were recorded on the field. Then the synthesis and effect of each of the watershed operation on erosion and sediment reducing were evaluated using modified PSIAC. Such as 201 check dams, 7 gabions and 32 terraces are studied and measured. Also range condition by 4-factor method, range trend by balance method, forage production and typology were studied and evaluated. The results are as follows: Before watershed operation the rate of specific sediment and erosion especially in sub basin 1 has been respectively 13.45 and 34.16 tons per hectare per year, but after watershed operation has declined respectively to 5.39 and 13.69 tons per hectare per year. The rate of total of sediment and erosion has declined in sub basin 1 respectively, from 33625 to 13475 tons and 85707.67 to 34226.56 tons per year too. In sub basin 2 the rate of specific sediment and erosion has been respectively 14.08 and 34.94 tons per hectare per year before watershed operation. But after watershed operation has declined respectively to 5.79 and 14.37 tons per hectare per year. The rate of total of sediment and erosion has declined in the sub basin 2 respectively, from 29939.12 to 12303.37tons and 74244.52 to 30537.03 tons per year too. The plant cover area has fair condition in comparison with the previous poor condition. The production has increased to 195 kg/hec from the last 97 kg/hec.. Range trend has a positive condition where were negative in the previous. Moreover the cover’s density has increased from 25% to 37%.
    Keywords: Dareh Khersan, Masjid Soleiman, Modified PSIAC, Specific Sediment, Erosion
  • M. Nikjoiy*, H. Rouhani Page 29
    Flood risk management deals with cases such as; analysis, management and declining the social impact of flooding. Gorchay Ramian watershed due to the countless floods was selected for this study. The purpose of this research was identifying factors, which affect zoning of flooding potential and flooding potential prioritization of sub-basins by using AHP method. As deficiencies caused because of being subjective and selective attention of experts in this field have been plunged, also integrating sub-basins prioritization with respect to the weight of each indicator in achieving the objectives can be provided. Analyzing the final weight from AHP approach has shown that, hydrometorological criterion with weight of 0.65 compare to morphometric criterion is more important in this study area and rainfall intensity for the time of concentration sub-criterion was the most important of these criteria. Based on the final ranking, flooding potential zone constitute almost 27 percent portion of the catchment, which most of them are situated in mountainous and upland areas, this is due to the high weight of two sub-criteria of rainfall intensity for the time of concentration and precipitation with return period of 25 years in comparison with other sub-basins. The proposed method in this study, in addition to improving the accuracy of identifying flooding potential areas, can help in understanding the processes involved in catchment.
    Keywords: Zoning, Gorcha, AHP, Flooding potential, Multi-Criteria
  • S. Najafi* Page 37
    Iran after glorious Islamic Revolution by compiling high level documents such as the Five-Year Development Plans (FYDP) has tried to change his position to a developed country in accordance with the requirements of cultural, geographical and historical and Islamic moral principles. These FYDPs according to the conditions and priorities of the country have had several considered sections by the governments. One of the most important sections refers to the existing problems and future goals in agriculture, environment and natural resources fields. Therefore, assessing the attention of the FYDPs to soil conservation and watershed management leads to holistic understanding about appropriateness between the past planning and natural resources facts and issues. This assessment showed authorities do not have comprehensive and precise understanding about role of watersheds, soil and water conservation and watershed management in gross domestic product and sustainable development. So, there are no precise and unambiguous approaches in FYDSs to protecting natural resources and have been satisfied to general, quantitative and inadequate legislation.
    Keywords: Natural Resources Journals, Natural Resources Laws, Scientific Societies, Soil Conservation, Soil Erosion
  • Z. Hazbavi, M. Vafakhah* Page 47
    A conclusion of studies which conducted in Iran in the field of snow, snowmelt models and snow modeling that reported in scientific journals, as well as domestic and foreign conference papers has been presented in this study. This review paper is necessary and crucial to avoid duplication studies and to acquire comprehensive vision and familiarity with the research which conducted in this field. In addition, managers and planners by using the information and results of this research can be more firmly into the decisionmaking, planning and policy projects and plans on the implementation of their action. The results showed rapid advances in snowmelt-runoff modeling due to the climate change issues and researcher’s interest to simulate the world climatic and snow hydrology changes. There are a variety of models and methods in the field of snow modeling. Identifying the appropriate models and tools to easily simulate snowmelts need a comprehensive study and analysis in this regard. So, the present research has been formulated to investigate the literature of snow, snow models and the conditions of models application including topography, land use, land cover and data spatial and temporal scales by using the resources and documentation available to the country of Iran. The present research was conducted based on articles which published in magazines, conferences, various internet sources, models instructions and reports of different projects. Thorough literature review various models of urban snowmelt models to hydrological models adapted to specific purposes was observed. The results showed that in general the calculation of snowmelt are summarized in the three major temperature index (degree-days), energy balance and combination of temperature index and energy balance (combined method). Overall, in accordance with the conditions and objectives of the study one method and its application can be taken to comprehensive evaluation of snow researches.
    Keywords: Comprehensive Management, Iran, Modeling, Snow Cover Area, Snow Water Equivalent