فهرست مطالب

بورس اوراق بهادار - پیاپی 33 (بهار 1395)

فصلنامه بورس اوراق بهادار
پیاپی 33 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجتبی فرخی استاد، مهدیه علی صوفی، مصطفی فرخی استاد صفحه 1
    امروزه رفتار خرید و رفتار ارتباطاتی مصرف کنندگان،‏ تحت تاثیر شبکه های اجتماعی قرار گرفته است. مصرف کنندگان به استفاده از اطلاعات در مورد خرید کالا و یا خدمات برانگیخته شده و رفتار خریدشان شکل می گیرد. چنین شبکه هایی،‏ منجر به تشکیل گروه ها و جوامع مجازی شده است که بر تصمیم گیری افراد اثر گذاشته و آنان را در جهت انجام معاملات حرکت می دهد.
    در این پژوهش،‏ اثر حمایت مجازی در ایجاد رفتار توده وار در بورس اوراق بهادار تهران در سال 93-94 بررسی شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل سرمایه گذارانی است که از رسانه های اجتماعی و شبکه های اجتماعی استفاده می کنند. نمونه مورد بررسی در این تحقیق شامل 400 نفر از سرمایه گذاران بورس اوراق بهادار تهران هستند که از تلگرام و گروه های بورسی و فرابورسی موجود در تلگرام استفاده می کنند و نمونه آماری بصورت تصادفی از گروه های مختلف انتخاب و پرسشنامه بین آنها توزیع و جمع آوری گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای spss 19 و lisrel8.5 استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که همه ابعاد حمایت مجازی در ایجاد زمینه برای شکل گیری رفتار توده وار موثر است،‏ لذا حمایت مجازی در ایجاد رفتار توده وار موثر است،‏ از اینرو می توان نتیجه گرفت که سرمایه گذاران در تصمیم گیری هایشان بیشتر تحت تاثیر تصمیمات دیگران قرار داشته (در این تحقیق،‏ تحت تاثیر تصمیمات گروه های مجازی)،‏ حتی اگر در گروه ها و شبکه های مجازی حضور نداشته باشند؛ رفتار آنها زاییده رفتار توده ای است که شکل می گیرد.
    کلیدواژگان: حمایت مجازی، شبکه های اجتماعی، _ رفتار توده وار
  • میرفیض فلاح شمس، علی ثقفی، علیرضا ناصرپور صفحه 25
    با توجه به ماهیت تعهدی قراردادهای آتی و در نتیجه اهمیت اخذ وجوه تضمین از طرفین قرارداد توسط اتاق پایاپای،‏ محاسبه وجه تضمین مناسب در این قراردادها به گونه ای که همزمان با کاهش ریسک معاملات،‏ هزینه های معاملاتی نیز مدنظر باشد،‏ مورد توجه اتاق های پایاپای است. با توجه به کاربرد گسترده مدل های ارزش در معرض خطر در تعیین وجه تضمین،‏ در این پژوهش با استفاده از داده های تغییرات قیمت های آتی سکه طلا،‏ در بازه زمانی سال 1387 تا 1394 پس از تخمین مقدار وجه تضمین در قراردادهای آتی با استفاده از مدل های ارزش در معرض خطر پارامتریک سنتی،‏ مدل شبیه سازی تاریخی و مدل های پارتوی تعمیم یافته و پارتوی تعمیم یافته سازگار،‏ با آزمون های کوپیک و پوشش شرطی کریستوفرسن اقدام به ارزیابی عملکرد مدل ها شد. همچنین با توابع زیان دوم لوپز و بلانکو- ایهل این مدل ها رتبه بندی شد. نتایج نشان می دهد که با توجه به دنباله های پهن توزیع تجربی داده های آتی،‏ در سطوح اطمینان پایین،‏ مدل شبیه سازی تاریخی و در سطوح اطمینان بالا،‏ مدل پارتوی تعمیم یافته سازگار،‏ عملکرد مناسبی داشته است. لذا در پایان پیشنهاد شده است که از این مدل ها در سطوح اطمینان مربوطه برای محاسبه وجه تضمین قراردادهای آتی استفاده شود.
    کلیدواژگان: وجه تضمین، پس آزمایی کریستوفرسن، توزیع پارتوی تعمیم یافته، ارزش در معرض خطر
  • محمد هاشم بت شکن، روح الله فرهادی صفحه 47
    در این تحقیق بده وبستان ریسک و بازده از طریق روش شناسی مطالعات پس رویدادی و با استفاده از مدل رگرسیون خطی و چارکی بررسی شد. با استفاده از داده های روزانه بازدهی شش شاخص بورس،‏ رابطه خطی بین بازده مازاد و ریسک بررسی شد که شواهد نشان دهنده وجود رابطه مستقیم و معنادار بین ریسک و بازده است. در هر حال،‏ نتایج مدل رگرسیون چارکی نشان می دهد بده وبستان بین ریسک و بازده در بین دامنه توزیع متفاوت و از رابطه معکوس در چارک های پایین تر تا رابطه مستقیم در چارک های بالاتر تغییر می کند. همچنین،‏ مدل های خطی و مدل های چارکی نشان می دهد واریانس غیرمنتظره لااقل به میزان واریانس مورد انتظار،‏ می تواند بازده مازاد را توضیح دهد. نتایج این تحقیق را می توان با بینش مالی کلاسیک و مالی رفتاری تفسیر کرد. در حوزه مالی کلاسیک،‏ رابطه مستقیم بین ریسک و بازده در چارک های بالاتر سازگار با رشد بلندمدت اقتصاد است،‏ علاوه بر این،‏ رابطه معکوس در چارک های پایین تر،‏ به معنای ایجاد عدم اطمینان بیشتر و در نتیجه کاهش بازدهی است. در حوزه مالی رفتاری،‏ رفتار وابسته به الگوی ضرایب شیب با پیش بینی تئوری چشم انداز از رفتار سرمایه گذاران پیرامون نقطه مرجع (چارک میانه) سازگار است.
    کلیدواژگان: واریانس غیرمنتظره، تئوری چشم انداز، _ بده وبستان ریسک و بازده، مدل رگرسیون چارکی، مطالعات پس رویدادی
  • سعید فتحی، احمد گوگردچیان، کاوه شهرکی، علیرضا عجم صفحه 71
    تروریسم اثرات زیادی بر کشورهای قربانی این امر دارد. از جمله این اثرات می توان به تاثیر آن بر شاخص بورس اوراق بهادار اشاره کرد. هدف اصلی این پژوهش،‏ بررسی تاثیر تروریسم بر بازده شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران است. با توجه به هدف پژوهش،‏ شاخص تروریسم به عنوان متغیر مستقل،‏ نرخ ارز،‏ قیمت جهانی طلا و قیمت نفت سنگین ایران به عنوان متغیرهای کنترل و بازده شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شدند. داده های مورد نیاز به صورت سری زمانی هفتگی طی دوره زمانی 93-1381 گردآوری یا محاسبه شده است و به منظور برآورد الگوی پژوهش از روش واریانس ناهمسانی شرطی خودرگرسیون تعمیم یافته نمایی (EGARCH) استفاده گردید. به طور کلی نتایج و یافته های پژوهش نشان داد که تروریسم تاثیر منفی و معناداری بر بازده شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران دارد.
    کلیدواژگان: بازده شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران، تروریسم، نرخ ارز، _ قیمت جهانی طلا و نفت
  • محمد امین عابدینی، ناصر صنوبر، علیرضا فضل زاده صفحه 93
    نظام راهبری شرکتی،‏ سازوکاری است که مشکلات نمایندگی بین مدیران و سهامداران را بهبود بخشیده و توزیع حقوق و مسئولیت ها را در میان ارکان مختلف شرکت مشخص می سازد. در نظام راهبری شرکتی هیات مدیره یکی از نقش های اساسی را برعهده دارد. تحقیق حاضر به بررسی ارتباط بین نظام راهبری شرکتی و پاداش هیات مدیره در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. بدین منظور از معیارهای مالکیت هیات مدیره در سهام شرکت،‏ تفکیک وظایف رئیس هیات مدیره از مدیرعامل،‏ نسبت اعضای غیرموظف هیات مدیره و اندازه هیات مدیره به عنوان سازوکارهای نظام راهبری شرکتی،‏ به همراه متغیرهای کنترلی اندازه شرکت و سوددهی استفاده شده است. برای انجام تحقیق از داده های 92 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای سال های 1385تا 1391 استفاده شده است و روش مورد استفاده روش داده های پانلی است. نتایج پژوهش نشان می دهد متغیرهای سودآوری،‏ اندازه شرکت،‏ درصد مالکیت و دوگانگی مسئولیت دارای رابطه مثبت بر پاداش هیات مدیره بوده و در مقابل متغیرهای اندازه هیات مدیره دارای ضریب منفی و غیرمعنی دار و متغیر نسبت اعضای غیرموظف هیات مدیره نیز دارای ضریب مثبت و غیرمعنی دار می باشد. نوع صنعت نیز بر پاداش هیات مدیره تاثیرگذار می باشد.
    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل داده های پانلی، پاداش هیات مدیره، هیات مدیره، _ نظام راهبری شرکتی
  • محمد صادق شبانی صفحه 115
    علی رغم جرم انگاری معامله متکی بر اطلاعات نهانی در فصل ششم قانون بازار اوراق بهادار مصوب 1384،‏ قانون گذار ایران به وضعیت حقوقی این گونه معاملات اشاره ای نکرده و این سوال را بدون پاسخ رها کرده است که آیا معامله متکی بر اطلاعات نهانی به دلیل نهی قانون گذار،‏ باطل است یا اینکه معامله صحیح بوده و جرم انگاری آن موجب بطلان نیست؟ آیا این گونه معاملات به دلیل تضرر یا فریب متضرر از قابلیت فسخ برخوردار است یا به دلیل اصل لزوم و قوام،‏ دوام و استواری معاملات چاره ای جز حکم بر صحت معامله نیست؟ در هر حال،‏ در صورت وقوع چنین جرمی،‏ ضروری است از متضرر،‏ جبران خسارت به عمل آید و اینکه عامل زیان چه کسی و چه چیزی بوده و کیفیت جبران زیان به چه طریقی صورت می پذیرد،‏ از موضوعاتی است که در این مقاله سعی در تحلیل آن خواهیم داشت.
    کلیدواژگان: غبن، فسخ، عیب، تدلیس، مسئولیت مدنی، ناشر، معامله متکی بر اطلاعات نهانی
  • محمدحسن ابراهیمی سرو علیا، محمد مرفوع، فاطمه قنبرلو صفحه 131
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه و بررسی تاثیر هوش معنوی که یکی از چهار هوش مطرح آدمی است،‏ بر روی تورش های رفتاری از نوع احساسی سرمایه گذاران در بورس تهران مورد توجه قرارگرفته است. روش پژوهش پیش رو از نوع توصیفی،‏ همبستگی و پیمایشی انتخاب شده است و جامعه آماری تحقیق،‏ سرمایه گذاران بازار بورس اوراق بهادار تهران می باشند که با شیوه غیر تصادفی(دردسترس)،‏ تعداد 384 نفر به عنوان جامعه مورد هدف انتخاب شده اند وابزارتحقیق نیز پرسشنامه می باشد. سرانجام نتیجهپژوهش بدین صورت حاصل شده است که بین هوش معنوی و سوگیری هایی مانند خودکنترلی،‏ زیان گریزی،‏ پشیمان گریزی،‏ داشته بیش نگری رابطه معنادار وجود داشته ولی بین هوش معنوی و تورش های رفتاری دگرگون گریزی و بهینه بینی رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، دانش مالی کلاسیک، سوگیری احساسی، تورش رفتاری
|
  • Mojtaba Farrokhi Ostad, Mahdieh Alisoufi, Mostafa Farrokhi Ostad Page 1
    In new era, purchase and communication behavior of consumers is influenced by social networks. In to purchasing of goods or services, consumers use information about their purchase and motivate and develop their purchase behavior. Such networks lead to create groups and virtual communities that effect on their decisions and behaviors in order to make transactions.
    This study is to evaluate the effect of virtual support in the creation of herding behavior in Tehran Stock Exchange in 2015-2016. The population of this research consists of investors who use social media and social networks. The sample in this study is consisted of 400 investors in Tehran Stock Exchange that use of exchange and OTC telegram groups.
    The sample: group was randomly selected from different groups and distributed questionnaires among them. The Data analysis software was SPSS 19 and lisrel8.5.
    The results of this research shows that all aspects of the virtual support is effective in formation of herding behavior, thus creating virtual support is effective in the herding behavior.
    Hence, this research assumes that investors in their decision have been affected by the decisions of the others (in this study, affected by decisions of virtual groups), even if in groups and virtual networks.
    Keywords: Virtual Support, Social Networks, Herding Behavior
  • Mir Feyz Fallahshams, Ali Saghafi, Alireza Naserpoor Page 25
    According to the significance of margining process in derivatives contracts in clearing houses, margin setting in futures contracts is noteworthy due to tradeoff between risk management and trading cost. Due to the extensive use of Value at Risk models in margin setting, this study, using gold coins futures price returns, in the period from 2008 to 2016, estimates IME gold coin futures contracts initial margin by parametric and non-parametric Value at Risk models, such as historical simulation, general pareto distribution and adaptive GPD models. For models back testing, it applies Christoffersen conditional coverage likelihood ratio (LRcc) test and Lopez and Blanco-Ihle loss functions. The paper finds that historical simulation model has been outperforming parametric models, as the fat tail empirical distribution of futures return in low confidence level. In high confidence level adaptive GPD had the proper results. As a result findings propose the use of these two models to margin setting in proper confidence level.
    Keywords: Christoffersen Back Test, General Pareto Distribution, Value at Risk., Margin
  • Mohammad Hashem Botshekan, Rouhollah Farhadi Page 47
    In this research risk-return tradeoff examined in scope of ex post facto studies, using OLS Model and Quantile regression Model. By using of daily returns of six indexes of Tehran Stock Exchange (TSE), linear relation between excess return and risk examined that evidence indicates significant (positive) tradeoff between excess return and risk. However, results of Quantile regression model show that risk-return relation is different in returns distribution and vary from negative relation in the lower quantiles to positive relation in the upper quantiles. Linear regression model and Quantile regression model show also that unexpected variance can explain excess return at least similar to expected variance. The results can also be interpreted with both insight of standard finance and insight of behavioral finance. In standard finance area, risk-return positive relation that exists in upper quintiles is consistent with long run growth of economy. Moreover, negative relation between return and risk in lower quintiles implies more uncertainty and as a result causing stock returns to fall. In behavioral finance area, regime-dependent behavior of slope coefficients is consistent with prediction of prospect theory of investor’s behaviors around the reference point.
    Keywords: Unexpected Variance, Prospect Theory., Risk, return Tradeoff, Ex Post Facto Studies, Quantile Regression Model
  • Saeid Fathi, Ahmad Googerdchian, Kaveh Kaveh Shahraki, Alireza Ajam Page 71
    Tehran Stock Exchange, as a symbol of capital market, is influenced by various factors, including economic and political variables. Terrorism incidents a primary political variable affecting on stock market, it is necessary to clarify in what way it puts influence on stock exchange. The main purpose of this study is to consider the effect of terrorism on the return of TSE price index (Tepix). Regarding the purpose of the study, terrorism and return of Tehran stock exchange index are considering independent and dependent variables, respectively; moreover, items like rate of exchange, world price of gold, and the price of Iran’s heavy oil, are controlled variables. Required data were collected in a weekly interval between 2002 and 2014. An EGARCH model is applied to examine the impact of terrorism on stock market. Results showed that terrorism had a significant negative effect on the return of TSE price index.
    Keywords: World Price of Gold, Oil., Tepix, Terrorism, EGARCH Model, Rate of Exchange
  • Mohammad Amin Abedini, Nasser Sanoubar, Alireza Fazlzadeh Page 93
    Corporate governance refers to the mechanisms that direct and control companies. It identifies the distribution of rights and responsibilities among different participants in the corporation. Board of directors has one of the important roles in corporate governance. The purpose of this study was to determine the relationship between corporate governance and directors compensation in listed companies of Tehran Stock Exchange. It aims to verify empirically the relationship between the characteristics of boards of directors and cash compensation of directors in the Tehran Stock Exchange. With a view to testing hypothesis, we selected a sample of 92 listed corporations for the period 2006-2012 and the method used is a panel data approach. The results of this work reveal that profitability, firm size, board ownership and the duality of the chairman and the chief executive officer (CEO) has been positively related to the director compensation and the board size has a negative and non-significant relationship. Industry is also influencing directors compensation
    Keywords: Board of Directors, Panel Data Analysis., Corporate Governance, Directors Compensation
  • Mohammad Sadegh Shabani Page 115
    Despite of criminalization of insider trading in chapter 6 of the Securities Market Act ratified in 2005, Iranian legislator has not mentioned the validity of such transactions and this question has been abandoned unanswered. Question which includes validity or invalidity of transaction or revocability of such transactions because of bearing loss or deception by teeter or consistency of such transactions because of irrevocability of contracts. However, in the event of such offense, it is essential to compensate the losing. Who and what is the reason of loss and what is the quality and method of compensation, are some subjects of discussion in this article.
    Keywords: Loss, Issuer, Dissemble, Civil Liability., Defect, Insider Trading
  • Mohammad Hasan Ebrahimi Sarv Oliya, Mohammad Marfoa, Fatemeh Ghanbarlou Page 131
    The focus of the present study was on spiritual intelligence that is one of the four major intelligences and also focused on investor’s emotional behavioral bias in the Tehran stock Exchange. Behavior methods are some errors which investors may encounter with them and suffer from many undesirable losses in investing activities. One of the scopes which was paid attention by many economic researchers is behavior financial knowledge. The behavioral financial knowledge that is mixed of economics and psychology, has studied investors behaviors from different points of view. One of the studies is behavior patterns or investors emotional and cognitive bias that has been studying in this survey. The method of the study was selected based on descriptive, correlating and survey methods and the study population and tools are Tehran Stock Exchange investors and questionnaire respectively, and 384 people was selected randomly to ask questions. The results showed that there’s a significant and meaningful relationship between spiritual intelligence and patterns like self-controlling, loss-aversion, regret-aversion and Endowment, but there’s no relation between spiritual intelligence and bowled Status Que bias and optimization.
    Keywords: Spiritual Intelligence, Standard Financial theory., Behavioral Bias, Emotional Biases