فهرست مطالب

مجله ترویج و توسعه آبخیزداری
پیاپی 8 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یحیی پرویزی*، محمود عرب خدری صفحه 1
    عوامل اصلی تغییرپذیری داده های فرسایش خاک را می توان به دو دسته عوامل فیزیکی و مدیریتی دسته بندی نمود. عمده عوامل فیزیکی شامل هندسه سطح (طول دامنه، شکل دامنه، میزان شیب و فاصله از زهکش)، ویژگی های سطح (مشخصات خاک، زبری و پوشش سطح و...)، عوامل محیطی (شرایط اقلیمی، عمق سطح ایستابی، رطوبت خاک و رژیم بارش) و عوامل مدیریتی (مدیریت پوشش و کاربری) هستند. برخی تفاوت های ماهوی فرآیندهای منجر به فرسایش در سطح کرت نسبت به سطح دامنه ناشی از ابعاد محدود کرت و نوع مدیریت بهره برداری از آن، تعمیم پذیری نتایج حاصل از داده های کرت به دامنه را با تردید مواجه می نماید. با این حال اندازه گیری های فرسایش در سطح کرت به دلیل سهولت و امکان پایش فرسایش در بلندمدت و نیز امکان روندیابی پویای فرسایش و توسعه مدل های فرسایش، حائز اهمیت بسیاری است. بعلاوه، طیف گسترده ای از مدل های شبیه سازی فرسایش اعم از تجربی و فرآیندی بر مبنای داده های کرتی و آزمایشگاهی توسعه یافته اند. لذا روش شناسی و چالش های برآوردهای فرسایش دامنه به کمک داده های کرت های فرسایش، در این مقاله مورد کنکاش قرار گفته است. بررسی منابع و سوابق پژوهشی در جهان نشان دهنده آن است که این تلاش ها در سه دسته کلی فنون پارامتری تحلیل چندمتغیره، فنون تعمیم مقیاسی یا بزرگ مقیاس نمائی و مدل سازی چندمقیاسی قابل تقسیم بندی است. دسته اخیر (مدل سازی چندمقیاسی)، نسبتا جوان و در حال توسعه است. لذا از تنوع کمتری نسبت به روش های آماری و فنون بزرگ مقیاس نمائی برخوردار است. هم چنین استفاده از روش های تشخیص الگو بر مبنای فنون داده کاوی نظیر تحلیل های غیرخطی ناپارامتری و روش های هوشمند، برای یافتن الگوی بهینه جهت تعمیم داده های نقطه ای فرسایش به سطوح دامنه و مقیاس های بزرگ تر، گزینه هائی است که کمتر مورد توجه و ارزیابی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: کرت های فرسایش، تولید رواناب، بزرگ مقیاس نمائی، مدل سازی چند مقیاسی
  • مهدی طاهری*، محمد عباسی، سمیرا عباسی صفحه 15
    مطالعات هیدروشیمی نقش بسزایی در مدیریت، استفاده بهینه و صحیح منابع آب دارد. شناسایی محدودیت های استفاده از منابع آب، موقعیت محدوده های دارای بحران کیفی، محل های مناسب و نامناسب برای مصارف مختلف از جمله کشاورزی از اصلی ترین اهداف این مطالعات به شمار می آیند.در این راستادر این پژوهش روند تغییرات کیفیت آب رودخانه قزل اوزن از لحاظ شاخص های کشاورزی مورد پایش قرار گرفت. 64 پایگاه در طول رودخانه اصلی و 22 پایگاه از سرشاخه های فرعی مهم منتهی به رودخانه قزل اوزن انتخاب شد. نمونه برداری در دو فصل بهار و تابستان در ماه های اردیبهشت و شهریور و در روز های بدون بارندگی انجام گردید. بررسی ها نشان داد که بیشترین تغییرات در شهرستان های خدابنده، ایجرود، ماهنشان و زنجان حاصل شده است. دو رودخانه تالوار و بزینه رود که از اراضی شهرستان خدابنده و ایجرود سرازیر می شوند بیشترین تاثیر مخرب را بر کیفیت رودخانه قزل اوزن دارند. ولی سایر رودخانه های پایین دست بدلیل کیفیت مناسب خود تاثیر مثبت بر کیفیت آب رودخانه دارند. بطوریکه هر چه به سمت انتهای مسیر رودخانه پیش می رویم کیفیت آب آن رو به بهبود می باشد که عامل عمده آن کیفیت مناسب آب رودخانه های فرعی پایین دست می باشد. نتایج حاصل از مقایسه میانگین کیفیت آب رودخانه قزل اوزن در دو فصل بهار (اردیبهشت) تابستان (شهریور) نشان داد که بین بسیاری از خصوصیات شیمیایی اندازه گیری شده تفاوت معنی داری وجود دارد و غلظت اکثر پارامترها در فصل تابستان افزایش یافته و در نتیجه کیفیت آب در این فصل نسبت به فصل بهار کاهش پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: شوری، رودخانه قزل اوزن، سرشاخه های فرعی، ویلکوکس
  • مجید خزایی*، عبدال شهریور، علی ملایی صفحه 27
    درمناطق خشک و نیمه خشک به دلیل نبود و یا پراکنش بالای ایستگاه های باران سنجی،برآوردبارشمنطقه ایمیانایستگا ه ها برای مدیریت آب و خاک و سیلابضروریاست.در این تحقیق به منظور بررسی تغییرات مکانی بارش های حداکثر و فراگیر در محدوده استان کهگیلویه و بویراحمد، رگبارهای مشاهداتی جمع آوری (35 ایستگاه) و مورد مطالعه قرار گرفت و تعداد 45 رگبار در تداوم های ذکر شده انتخاب شد. به منظور بررسی نحوه پراکنش مکانی مقادیر بارش در رگبارهای مورد مطالعه، الگوی مکانی رگبارهای مشاهداتی با 4 روش کریجینگ، کوکریجینگ، عکس فاصله و معادله گرادیان بارش تحلیل گردید و نتایج با استفاده از مقایسه میزان خطای برآورد شده در هر روش، ارزیابی گردید. با استفاده از الگوهای حاصله از روابط عمق-سطح-تداوم، بارش های حداکثر در تداوم های 2، 3، 6، 9، 12، 18 ، 24 ،36 و48 ساعته در استان کهگیلویه و بویراحمد تعیین شد. باتوجه به نتایج حاصله ضرایب همبستگی برای تداوم های 6، 18، 36 و 48 ساعته مقادیر مناسب تری را ارائه کرده است. روابط عمق- سطح- تداوم بارش حاصل از این روش در مجموع مقدار بارش کمتری را نسبت به روش زمین آمار نشان می دهد. این بررسی نشان داد که اکثر رگبارها در روش کریجینگ از خطای کمتری برخوردار بوده اند.
    کلیدواژگان: بارندگی، پهنه بندی، کریجینگ، عمق-سطح-مدت، زمبن آمار
  • مازیار محمدی، عطاالله کاویان*، لیلا غلامی صفحه 39
    امروزه در سطح جهان کمی سازی و ارزیابی اثرات تغییرات پوشش سطحی و کاربری اراضی بر شرایط هیدرولوژیکی حوزه های آبخیز از نگرانی های اصلی به شمار می آید. فقدان برنامه ریزی مناسب کاربری اراضی منجر به فرسایش خاک، افزایش تولید رسوب و مشکلات زیست محیطی متعدد شده و تهدید جدی برای توسعه پایدار اقتصادی و اجتماعی می باشد. روش های مختلفی به منظور ارزیابی اثرات تغییرات پوشش و کاربری اراضی وجود دارد که در این میان استفاده از مدل های فیزیکی به شناخت بهتر اثر این تغییرات بر فرآیند های هیدرولوژیکی حوزه آبخیز کمک می کند. با توجه به یکپارچگی مدل نیمه توزیعی SWATبا سیستم اطلاعات جغرافیایی به عنوان ابزاری قوی در ارزیابی فعلی شرایط حوزه، پیش بینی شرایط آینده و همچنین شبیه سازی اثر تصمیمات مدیریتی بر اکوسیستم می باشد. این مقاله پیرامون کاربرد رایج مدل SWATدر جهان، ارزیابی اثرات تغییرات پوشش، کاربری اراضی و بهترین شیوه ی مدیریتی در حوزه ی آبخیز بحث می کند. بکارگیری مدل SWATو مدل های شبیه ساز در تغییرات پوشش و کاربری اراضی باعث افزایش صحت و کاهش هزینه در ارزیابی اثرات شده و امکان شبیه سازی طیف وسیعی از فعالیت های حفاظتی را در مقیاس حوزه آبخیز فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: بهترین شیوه ی مدیریتی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، فرآیندهای هیدرولوژیکی، تغییر پوشش و کاربری اراضی، مدل SWAT
  • علی اکبر عباسی*، علی باقریان کلات صفحه 47
    بندهای اصلاحی سازه های کوچکی هستند که به منظور کاهش شیب آبراهه، کاهش سرعت جریان و مهار فرسایش در آبراهه ها و با استفاده از مصالحی مانند چوب، سنگ، سیمان و توری فلزی ساخته می شوند. پایداری این سازه ها یکی از عوامل مهم در اثر بخشی آنها جهت تثبیت بستر آبراهه، تعدیل شیب و نگهداشت رسوب. در این مقاله نتایج بررسی های میدانی، برای زیرحوزه گوش در بالادست سد کارده در استان خراسان رضوی که قبلا عملیات اجرایی بندهای اصلاحی در تنوع های مختلف در آن ساخته شده و حدود 14 سال از زمان احداث آن ها گذشته است. بررسی های صحرایی نشان داد که 7/44 درصد بندهای اصلاحی توری سنگی مورد مطالعه، آسیب دیده اند که 6/10 درصد آنها در حد 100 درصد کارایی خود را از دست داده و 1/34 درصد آنها آسیب جزیی دیده اند. آب شستگی ناشی از عدم کفایت طول کف بند یا حوضچه آرامش در پایین دست و عدم کفایت طول دستک ها و اتصال نامناسب سازه به دیواره کناری آبراهه از مهمترین عوامل آسیب دیدگی این نوع بندها بوده است. در بندهای خشکه چین 1/62 درصد بندهای مورد مطالعه آسیب دیده اند که 1/36 درصد آنها در حد 100 درصد تخریب شده و 26 درصد آنها آسیب جزیی دیده اند. انتخاب نامناسب محل و نوع بند، استفاده از مصالح نامناسب و غیر مقاوم و جابجایی سنگ ها در اثر تردد دام و تراکتور مهمترین عامل آسیب دیدگی بوده است.
    کلیدواژگان: آب شستگی، بررسی صحرایی، توری سنگی، خشکه چین، خراسان رضوی
  • سعید نجفی، سید حمیدرضا صادقی*، توبیاس هکمن صفحه 53
    فرسایش خاک از مسائل مهم در اکثر مناطق جهان و به ویژه کشورهای در حال توسعه مانند ایران است که منجر به مشکلات درون و برون منطقه ای می شود. لذا درک جامع از منشا، نواحی و پهنه های برداشت و انباشت رسوب، انتقال و سرنوشت رسوبات تولیدی از ضروریات اساسی مدیریت همه جانبه حوزه های آبخیز می باشد. بر همین اساس، بررسی و شناخت اتصال رسوبی، مفهومی ضروری برای رسیدن به اهداف فوق است. اتصال رسوبی، انتقال رسوب از میان تمام منابع رسوب ممکن به تمام مخازن رسوب پتانسیل در یک سامانه تحت فرآیندهای جدایش، انتقال و ترسیب رسوب می باشد که به وسیله ی چگونگی حرکت رسوب بین تمام مناطق ژئومورفیکی تعیین می شود. بررسی ویژگی های مکانی الگوهای اتصال در یک آبخیز، امکان تعیین پهنه های برداشت به عنوان منبع و نواحی موثر آبخیز در تولید و انباشت رسوب و شناسایی مسیرهای انتقال رسوب را فراهم می کند. این امر خود سبب اعمال نسخه های یکسان و یک پارچه ی مدیریت رسوب برای مناطقی با الگوهای اتصال یکسان خواهد شد. از طرفی یکی از مهم ترین مواردی که اثرگذاری قابل توجهی بر روابط اتصال و پیوستگی اجزاء آبخیز دارد، توزیع مکانی عناصر سیمای سرزمین و نوع مدیریت آن می باشد که در نهایت به افزایش یا کاهش تحویل رسوب منجر می شود. به طور کلی و به عنوان یک نتیجه، آرایش های مکانی متفاوت در قالب سیمای سرزمین پاسخ های متفاوتی از نظر فرسایش، رسوب و انتقال آن به دخالت و تغییری واحد را ایجاد خواهند کرد. با این توصیفات، برای ارائه ی برنامه های مدیریتی جامع در حوزه های آبخیز، بررسی اتصال ساختاری و عملکردی رسوب به منظور ارائه ی برنامه های مدیریت رسوب امری اجتناب ناپذیر است. هم چنین بررسی سناریوهای عملی و قابل اجرا و مرتبط با مدیریت رسوب با توجه به الگوهای تولید و برداشت، انتقال و انباشت رسوب نیز ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: انتقال رسوب، پهنه های رسوبی، سناریوهای مدیریتی، تحویل رسوب، مدیریت جامع آبخیز
  • مهسا میردشتوان*، علی نجفی نژاد، فاطمه رضایی صفحه 59
    عملیات آبخیزداری به منظور اعمال مجموعه تمهیدات و تغییراتی در کاربری، پوشش گیاهی و سایر اقدام های سازه ای و غیرسازه ای در یک حوزه ی آبخیز با هدف مدیریت آبخیز انجام می شود. عملیات مذکور نیز هم چون سایر پروژه های عمرانی دارای اثرات زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی و توزیعی هستند و همین آثار و یا پیامدها جهت بررسی میزان پیشرفت پروژه و دست یابی به اهداف مورد نظر و هم چنین شکست ها و موفقیت های پروژه مورد ارزیابی قرار می گیرند. ارزشیابی هم بر روی گزارش های مطالعات پروژه ها یا برنامه ها و هم در مورد گزارش های اجرایی آن ها صورت می گیرد. از آن جایی که به بیش تر گزارش های ارزشیابی بخش های مطالعاتی و اجرایی پروژه های صورت گرفته در حوضه های مختلف ایران نقدهایی وارد است لذا در تحقیق حاضر سعی شده است تا ارزیابی بخش مطالعاتی پروژه های آبخیزداری در طرح ها و پروژه های صورت گرفته در حوضه های گوناگون کشور مورد نقد و بررسی قرار گرفته و با معرفی چندی از رویکردهای استاندارد ارزشیابی، راه کارها و پیشنهادهایی برای بهبود این گونه ارزشیابی ها ارائه گردد.
    کلیدواژگان: آبخیزداری، ارزشیابی، ارزیابی، نقد
|
  • Y. Parvizi*, M. Arab Khedri Page 1
    The main factors that control the variability of water erosion could be classified into physical and management parameters. The physical factorsincludeslope geometry (length, steepness and shape of slope and distance from drainage), surface properties (soil properties, roughness and cover of surface and etc.), and environmental factors (climate condition, water table depth, and soil moisture and precipitation regime) andmain management factors include vegetation and land use parameters. Somesubstantivedifferencesthatcontrolerosion processes in plot surface comparing hillslope surface,arising from limited dimension of plot and kind of its exploitation. These encountergeneralizeability ofthe plotsize data to hillslope scale withuncertainty. However, erosion measurement in plot scale,because of the easeandpossibility ofmonitoringthe long-termerosion, possibility of dynamic tracing of erosion and erosion models development, is very important. In addition,a wide range ofsimulationerosion models, bothempiricalandprocess based models, were developed based on plot size data. Therefore,in this article, methodology and challengeshillslope erosionestimates using erosion plot data explored.Studyofthe worldsbackgroundresearches indicatethat these efforts can be classified in threecategories including multivariate parametric analysis, scaling generalization or up scaling and multi-scale modeling techniques. Multi-scale modeling techniques are relatively youngandin existed in developing stage.Therefore, have less diversity comparing statistical and up scaling methods. The use ofpattern recognitiontechniques, based on data mining techniques including nonlinear non parametric analysis and intelligent methods, for finding optimum model for generalized point based erosion data to hillslope and wider scales are the options that fewerhave beenevaluated.
    Keywords: Erosion plots, Runoff, Up-scaling, Multi- scale modeling
  • M. Taheri*, M. Abbasi, S.Vahedi Page 15
    Hydrochemistry studies play an important role in the management and efficient and correct using of water resources. Mainobjectives ofthese studiesare identifythe limitations ofusingwater resources,situations of crisis and Suitable andunsuitablelocations with different consumptions,such asAgriculture. In this regardchanges in Qezel-Ozanwater quality an indicator in terms of agricultural were monitoredinthis study. 64 sites along the main Qezel-Ozan River and 22 sites of the major sub-branches were chosen that leading to this river.Samplingwas conducted on the days without rain in the springandsummer season, in May and September. The results showed that thegreatestchanges have been in theKhodabande, Ijrod, Mahneshan, andZanjan. Talwar and Bezinerod have most corrupting influence on the quality of the QezelOzan River.These rivers are poured of Khodabande and Ijrod lands. But other rivers in downstream have a positive impact on Qezel-OzanRiver’s quality because of their good quality. So when move to the end of the river route, water quality improve thata major factor in this part is perfect quality of sub branches in downstream. The results in comparison of Qezel-Ozan river’s quality in spring (May) andsummer (August) showed significant differences between measured chemical properties. Concentration of the most parameters increased in the summer and thus water quality in thespring is lower than summer.
    Keywords: Qezel-Ozan River, Salinity, Sub branches, Wilcox
  • M. Khazaei*, A. Shahrivar, A. Mollaei Page 27
    In arid and semi-arid regions due to a lack of rainfall and high scattering of rainfall stations, the rainfall distribution estimation among the stations is necessary for the water, soil and flood in this research to study the spatial variations of maximum and pervasive rainfall in Kohgiloyeh va Boyerahmad Province the observational storms (in 35 stations) were collected and studied. In this study 45 storms were selected. To investigate the spatial distribution of rainfall amounts in the methods studied, the observational storms spatial pattern with 4 methods such as kriging, cokriging, inverse distance and precipitation gradient equation were analyzed. The results were evaluated using the comparison of the estimated error of each method. The maximum rainfall were determined using models derived from depth area duration relationships in durations 2,3,6,9, 12, 18, 24, 36 and 48 hours in Kohgiloyeh va Boyerahmad Province. According to the results, correlation coefficients are provided the appropriate values for durations 6, 18, 36, 48 hours. The DAD relationships derived from this method show lover values of percipitation to geostatistical method. This study indicated that the most of storms in cokriging method have lower errors.
    Keywords: DAD, Geostatistical, Kriging, Mapping, Rainfall
  • M. Mohammadi, A. Kavian*, L. Gholami Page 39
    Nowadays one of the main concerns is quantification and evaluation the effects of surface cover and land use changes on the watershed hydrological conditions. Lack of appropriate land use planning, leading to soil erosion, increasing sediment yield, environmental problems and that is serious threat to sustainable economic and social development. There are several methods to evaluate the effects of land use and land cover changes that physical models helps to better understand the effect of these variations on watershed hydrological processes. Integration of semi-distributed model (SWAT) with Geographic Information System is powerful tool for assessment of current watershed conditions, predict and also simulate the effect of management decisions on ecosystems. This paper discusses application of SWAT model to evaluating the effects of land use and land cover change and the best management practices in many watersheds over the world. Application of this model and other simulation models increase accuracy and reduce costs on evaluating the land use changes effects and provides the possibility to simulate a wide range of conservation activities in the watershed scale
    Keywords: Land use, land cover change, SWAT model, Best management practice (BMP), Geographic information system, Hydrological processes
  • A. A. Abbasi*, A. Bagherian Kalat Page 47
    Check dams are small structures which use in order to reducing the channel slope, reducing flow velocity and channel erosion control. These structures construct using wood, stone, cement and metal grid. One of the factors effectiveness on stability of check dams is stabilization of stream bed, slope modification and sediment control. In this paper taken in the Goush Sub-Watershed at the upstream of Kardeh dam which heck dams already constructed c in different types. The investigation showed that the leaching downstream check dam because lack of inadequacy bottom section long of gabion dams and inadequate joint between wing wall and stream bank are the main factors of failure of Gabion dams. While, for check dams, main factors of destruction of lose check dams were improper choice of location and check dam type, unsuitable material, rocks relocation by livestock and tractor.
    Keywords: Field investigation, Gabion check Dam, Khrasan razavi, Loose check dam, Scouring
  • S. Najafi, S.H.R.Sadeghi*, T. Heckmann Page 53
    Soil erosion is a serious problem in the most regions of the world, especially a developing countries such as Iran that induce offsite and insite problems. Accordingly, the holistic understanding of the provenance, sediment source and sink areas, transport and fate of produced sediments is a very essential tool to achieve comprehensive management of watersheds. Sediment connectivity isone of concepts which is important to achieve aforesaid goals. Sediment connectivity is defined as the integrated transfer of sediment across all possible sources to all potential sinks in a system over the continuum of detachment, transport and deposition, which is controlled by how the sediment moves between all geomorphic zones. Assessing characteristics of spacial patternes of connectivity in a watershed allows to determine and identify degradation areas as source and effective catchment areas in sediment yield, sediment aggregation areasand sediment transfer pathways. So, mentioned approach and identifying sectors with similar sediment connectivity patterns support applying similar and integrated sediment control mitigation strategies. On the other hand, location and spatial configuration of landscape with different managerial scenarios are one of the most important factors which significantlyaffects sediment connectivity of watershed components and finally leads to decrease or increase sediment yield. Totally,a watershed hasdifferent erosions, sediment transfer and sediment yield responses to a unique and similar human disturbance but only with different locations and spatial configurations of landscape. Accordingly, to present comprehensive watershed management programs, investigation of structural and functional sediment connectivityunder sediment management programs, practicable scenarios and with respect to sediment degradation, transfer and aggradation patterns is indispensable.
    Keywords: Comperhesive Watershed management, Sedimet areas, Manegerial scenarios, Sediment trasfer, Sediment yield
  • M. Mirdashtvan*, A. Najafi Nejad, F. Rezai Page 59
    Watershed operations are carried out in order to apply a set of provisions and changes in land-use, vegetation cover and other structural and non-structural actions in a watershed with the goal of managing it. Watershed operations, as well as other projects have four effects (outcomes): environmental, social, economic, and distributional. These impacts or outcomes are used to assess (evaluate) the progress of project and its achievements to the desired goals and also the fails and successes of the project. Evaluation is carried out on both the project or program reports and their implementation reports. Since criticisms can come to the most of the assessment reports of study and implementation projects that have been done in variouscatchments of Iran, So in current study it is tried to criticize the evaluation reports of watershed study projects, which are done in various regions of Iran; also by the means of introducing some of standard evaluation approaches, suggestions are presented to improve these evaluations.
    Keywords: Assessment, Criticism, Evaluation, Watershed Management