فهرست مطالب

مجله ترویج و توسعه آبخیزداری
پیاپی 7 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا فاضل پور عقدایی*، فریبا زکی زاده، محمدتقی دستورانی صفحه 1
    باتوجه به شرایط خشک و کم باران و تبخیر بالا در استان یزد، ذخیره سازی آب های سطحی دارای توجیه فنی و اقتصادی نمی باشد. لذا استفاده از سدهای زیرزمینی در مناطقی که آب زیر قشری مناسب وجود داشته باشد، از شیوه های مطمئن و اقتصادی می باشد. در این تحقیق سد زیرزمینی احداث شده (سنگ و سیمانی) در حوزه آبخیز میل سفید شهرستان اردکان، با هدف ایجاد منبع آب جدید برای تامین نیازهای کشاورزی منطقه و روستای خرانق، که در پایین دست منطقه مورد مطالعه قرار دارد، از لحاظ اقتصادی بررسی شد. هزینه های کل احداث سد 887765630 ریال محاسبه گردید. سود حاصل از طرحنیز به ازای دبی 42 مترمکعب در روز در سال مبنا، برابر 214620000 ریال محاسبه گردید. با توجه به عمر مفید 50 ساله طرح، شاخص سود به هزینه، برای 5 سال اول بهره برداری محاسبه گردید که نشان دهنده این بود که در سال پنجم هزینه های طرح مستهلک شده و اقتصادی بودن طرح توجیه می شود. قیمت هر مترمکعب آب استحصالی در طول عمر سد 1158 ریال بدست آمده که نسبت به قیمت امروزی آب (14000 ریال) بسیار اقتصادی می باشد. فاکتور تاثیر دیواره سد نیز 67/12 بدست آمد که با محدودیت های زمین شناسی و ژئومورفولوژیکی و نیاز آبی منطقه قابل توجیه است.
    کلیدواژگان: اردکان، بررسی اقتصادی، حوزه آبخیز میل سفید، خرانق، سد زیرزمینی
  • مینا دیلم*، سحر بهنودی صفحه 9
    بررسی اثرات اقتصادی و اجتماعی فعالیت های مدیریتی در سطح آبخیز از جمله ارزیابی های ضروری در جهت نیل به مدیریت یکپارچه منابع آبخیز می باشد که تضمین کننده مشارکت آبخیزنشینان خواهد بود. در این راستا مدل مفهومی مدیریت یکپارچه آبخیز شصت کلاته ارایه شد و چهارچوب فرعی اقتصادی-اجتماعی از مدل مفهومی برای بررسی اثرات مورد نظر لحاظ گردید. نتایج تحلیل اقتصادی به ترتیب سناریو های 6، 14 را با توجه به میزان هزینه متغیر کمتر، و نتایج تحلیل اجنماعی با انجام مطالعات میدانی و به کمک توزیع دو جمله ای، سناریوهای 2، 4 را باتوجه به بیشترین احتمال پذیرش اجتماعی، دارای ارجحیت بیشتری جهت اجرا نشان داد.
    کلیدواژگان: سناریوهای مدیریت پوشش گیاهی، هزینه متغیر، پذیرش اجتماعی، آبخیز شصت کلاته
  • عطاالله کاویان، مهدی مردیان، حمید دارابی*، عطا صفری صفحه 15

    با توجه به توان بالای حوزه های آبخیز نیمه خشک و نیمه مرطوب در تولید رسوبدهی، در این تحقیق معادله دبی- رسوب برای ایستگاه پل دوآب شازند (استان مرکزی) با اقلیم نیمه خشک و ایستگاه تیره درود (استان لرستان) با اقلیمنیمه مرطوب تهیه شد. سپس با بکارگیری فاکتورهای اصلاحی FAO، QMLE، Smearing، MVUEو β، بهترین معادله دبی- رسوب معلق سالانه انتخاب گردید و در نهایت مقایسه مقادیر ضرائب اصلاحی معادلات دو منطقه انجام شد. طبق نتایج، بیشترین عدد معیار ناش- ساتکلیف مربوط به ضریب اصلاحی FAOبا 558/0 برای ایستگاه پل دوآب شازند و 715/0 برای ایستگاه تیره دورود می باشد. همچنین مقادیر ضرائب اصلاحی ایستگاه تیره دورود حدود 7/1 برابر ایستگاه پل دوآب شازند به دست آمد. با توجه به تغییرات بالای ضرائب aو bمعادلات سنجه دو ایستگاه و نیز رابطه عکس این دو ضریب، لازم است در بررسی رابطه دبی- رسوب علاوه بر متغیر جریان رودخانه، پارامترهای مرتبط با خصوصیات بارش و متغیرهای دیگری از خصوصیات فیزیکی آبخیز نیز به کار گرفته شوند.

    کلیدواژگان: غلظت رسوب معلق، فاکتورهای اصلاحی، رودخانه پل دوآب، رودخانه تیره
  • رضا باقریان*، مسعود گودرزی، علی باقریان کلات، محمد جعفر سلطانی صفحه 21
    بررسی ها نشان می دهد طی سال های گذشته منابع آب و خاک کشور به شدت تخریب شده است. در این راستا و جهت مدیریت پایدار منابع آب و خاک کشور، دولت سیاست های مختلفی را برای حفاظتاز منابع آب و خاک در حوزه های آبخیز به اجرا گذاشته است که اغلب آنها رویکردی از بالا به پایین داشته و غالبا ناپایدار بوده اند. یکی از رهیافت های جاری آبخیزداری، طرح های مشارکتی مدیریت منابع آب و خاک است که از برنامه 5 ساله سوم توسعه شروع شد. طرح مدیریت پایدار منابع آب و خاک در حوزه حبله رود یکی از این طرح های مشارکتی است که فاز اول آن توسط معاونت آبخیزداری وزارت جهاد سازندگی در سال 1377 با همکاری دفتر توسعه سازمان ملل متحد به اجرا درآمد.بنا به عقیده کارشناسان، میزان مشارکت مردم در یک طرح می تواند نشان دهنده میزان موفقیت یا شکست آن طرح باشد و لیکن متاسفانه عوامل موثر بر مشارکت مردم در اینگونه طرح ها ناشناخته مانده است. از این رو برآن شدیم تا عوامل موثر بر مشارکت مردم در این طرح را بررسی نماییم. جامعه آماری اینپژوهش ساکنین حوزه آبخیز حبله رود می باشند. جامعه نمونه شامل 200 نفر از روستاییانی است که در طرح مشارکت داشتند. ابزار جمع آوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه بوده است.یافته های پژوهش نشان داد که مشارکت مردم در این طرح متوسط بوده و آنها بیشتر تمایل به مشارکت در فعالیت های اجتماعی دارند تا فعالیت های اقتصادی و یا میدانی. همچنین یافته های پژوهش نشان داد که بین متغیرهای مستقل؛ میزان رضایت مردم از طرح های عمرانی که قبلا در روستا انجام شده است، میزان دانش و آگاهی از طرح، میزانگرایش به طرح، جنسیت، وضعیت تاهل، میزان درآمد ماهیانه از شغل دوم، میزان برآورد انتظارات مردم از طرح، با میزان مشارکت مردم در طرح، همبستگی مثبت وجود دارد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون مشخص کرد که این عوامل 5/52 درصد از تغییرات سطح مشارکت را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: آبخیزداری، اجتماعی، اقتصادی، حبله رود، مشارکت
  • روان بخش رئیسیان*، جهانگیر پرهمت صفحه 29
    در طی سال های اخیر نه تنها میزان کل بارندگی کاهش یافته است بلکه سهم بارش برف از بارندگی سالانه نیز کاهش یافته است. در عوض تعداد بارش های با مقادیر کم نسبت به بارش های با مقادیر زیادتر افزایش یافته است. این شرایط، افزایش میزان تبخیر از سطح خاک و کاهش حجم آب های نفوذ یافته به درون خاک را به همراه دارد. برف به واسطه سفیدی رنگ و بازتابش نور خورشید، گرمای کمی از نور خورشید جذب می کند از این رو می تواند تا مدت زیادی بر روی زمین باقی مانده و سطح زمین را در برابر تبخیر محافظت کند. برف به دلیل ماندگاری بر روی سطح خاک، ذوب تدریجی و نفوذ آب حاصل از آن به خاک، از نظر میزان آب قابل استحصال اثر بخشی بیش تری نسبت به باران دارد. با توجه به امکان استحصال و بهره برداری از آب حاصل از برف، لازم است که برای مصارف گوناگون روش های متناسب، مفید و موثر مورد بررسی، شناسایی و معرفی گردند. برف در زمان بارش به صورت تقریبا یکنواخت در هر منطقه بر روی زمین قرار می گیرد. اما اگر توده برف از چسبندگی کافی برخوردار نباشد، ذرات آن توسط جریان وزش باد از جای خود کنده شده و توسط باد حمل و در نهایت در نقاط دیگری ترسیب و انباشته می شود. برف تازه معمولا فاقد چسبندگی کافی است، از این رو به راحتی توسط وزش باد حمل و جابجا می گردد. محل ترسیب و تجمیع برف های جابجا شده، در امکان و چگونگی استحصال آب آن تاثیرگذار است. اگر محل ترسیب برف هدفمند انتخاب شود و یا آن که به طبیعت دیکته گردد می توان از آب حاصل از آن بهره برداری بیش تری به عمل آورد. با اجرای پژوهشی در محدوده گردنه چرای واقع در استان چهار محال و بختیاری، وضعیت میزان انباشت و ذوب برف به مدت 6 سال مورد بررسی قرار گرفت. طی این تحقیق نتایج و تجربیات ارزشمندی به دست آمد. در این مقاله روش های تله اندازی، ترسیب و تجمیع برف و موارد استفاده از آب حاصل از ذوب برف که ماحصل تجربیات اجرای طرح فوق الذکر می باشد ارائه خواهد شد.
    کلیدواژگان: ذوب برف، تله اندازی، چهارمحال و بختیاری، برف انباشت، ظرفیت نگهداشت
  • سید حمیدرضا صادقی*، علی اکبر داودی راد، امیر سعدالدین صفحه 37
    گسترش تخریب اراضی یکی از معضلات کنونی جوامع بشری است. به نحوی که اراضی تخریب یافته 23 درصد از خشکی های کره زمین را شامل شده و سالانه 5 تا 10 میلیون هکتار به وسعت آن اضافه می شود. حال آن که با توجه به روند رو به رشد جمعیت و تامین نیاز های آن و هم چنین توسعه اقتصادی، بهره برداری غیر علمی و غیر منطقی از منابع اجتناب نا پذیر است. از سوی دیگر برنامه های مدیریتی ناپایدار بر شدت تخریب می افزاید. لذا اتخاذ شیوه های مدیریتی مناسب به منظور کاهش تخریب و حفظ منابع آب، خاک و پوشش گیاهی، بهبود شرایط بهره برداری و توسعه اقتصادی ضروری است. در همین راستا مدیریت سازگار به عنوان یک رویکرد نظام مند از طریق کاهش ابهامات و عدم قطعیت ها و هم گرایی بیش تر بین دست اندر کاران و بهره برداران از منابع، امکان مدیریت بهینه منابع طبیعی و کاهش تخریب را فراهم می سازد. هم چنین استراتژی بیلان صفر در تخریب زمین (ZNLD) نیز رویکرد جدیدی است که ضمن حفظ شرایط توسعه، بر مدیریت پایدار زمین، ممانعت از تخریب اراضی در آینده، احیاء اراضی تخریب شده، توجه بیش تر به نقش و نیاز های بهره برداران و در نهایت تلاش در بهبود خدمات زیست بوم تاکید داشته و مانع افزایش تخریب زمین می شود.
    کلیدواژگان: تخریب خاک، توسعه اقتصادی، توسعه پایدار، رویکرد برد، برد، مدیریت پایدار، مدیریت جامع آبخیز
  • پدیده سادات صادقی*، نورالله مهدی زاده صفحه 43
    امروزه مطالعه ی روابط مولفه های هیدرولوژی با زیست بوم های مختلف برای مدیریت صحیح منابع مختلف آبخیز در قالب علم اکوهیدرولوژی مورد توجه متخصصین و مدیران اجرایی قرار گرفته است. بر همین اساس مطالعات اکوهیدرولوژی در زیست بوم های مرتعی به سبب گسترش مکانی در جهان و هم چنین ایران از اهمیت زیادی برخوردار است. لکن تاکنون این مهم کم تر مورد توجه قرار گرفته است. به همین دلیل در مطالعه حاضر تلاش بر آن بوده است تا ابعاد مهم اکوهیدرولوژی مرتع با توجه به پیشینه های پژوهشی و مستندات قابل دسترس مورد ارزیابی قرار گیرد. در همین راستا نقش مراتع بر اجزای مهم هیدرولوژی از قبیل بارش، تبخیر و تعرق، رواناب، رسوب، فرسایش خاک و تغذیه آب زیرزمینی و با تاکید بر مقایسه با سایر زیست بوم ها مد نظر قرار گرفته و نهایتا جمع بندی های لازم ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بیوم، توسعه ی پایدار، چرخه ی آب، محصولات مرتعی
|
  • M.R. Fazelpoor*, F. Zakizadeh, M.T. Dastorani Page 1
    According to dry conditions, low rainfall and high evaporation in Yazd province, surface water storage is not technically and financially feasible. Therefore, the use of underground dams in areas where there is appropriate underground water storage is a reliable and economic way. In this study, underground dam (rock and concrete) constructed in Ardakan (Millsefid watershed), with the aim of developing a new water supply for agricultural needs of the region and Khranaq village (located in the downstream of the area) was evaluated in terms of economic. 887765630 rials was calculated as the total cost of the dam. Benefits of the plan (for 42 m3 per day in base year( was calculated 214.62 million rials. According to 50-years design life, the Benefit/Cost index, for the first 5 years of operation, was calculated. This represents that in the fifth year of the project, the cost is depreciated and the project has economic feasibility. The per m3 water price, produced during the life of the dam is 1158 rials, comparing to today's water price (14,000 rials) is very economic. Impact factor of the dam wall was achieved 12.67 that is justified, with geological and geomorphological constraints and water requirement of the area.
    Keywords: Ardakan, Economic Survey, Millsefid Watershed, Underground dam, Kharanaq
  • M. Deilam*, S. Behnoodi Page 9
    Review of economic and social outcomes of management practices in the watershed scale, is essential to achieve integrated management of watersheds and ensure the participation of the watershed stakeholders. In this context, the conceptual model for integrated watershed management was provided for Shastkalate Watershed and socio-economic framework from conceptual model was undertaken to assess interested outcomes and impacts. The results of the economic analyses showed that scenarios 6, 14 are much more preferred due to less variable cost, whereas results of social analysis along with field survey and binomial distribution denote that scenarios 2, 4 are prioritized for implementation given the highest social acceptance.
    Keywords: Vegetation management scenarios, Variable costs, Social acceptance, Shastkalate watershed
  • A. Kavian, M. Mardian, H. Darabi*, A. Safari Page 15

    With attention to high potential in sediment delivery of semi-arid and semi-humid regions, in this study was prepared sediment-discharge equation for Poldoab Shazand station (Markazi province) with semi-arid climate and Tireh Dorud station (Lorestan province) with semi-humid climate. Then with applying the MVUE, Smearing, QMLE, FAO and β compared the correction amounts of equations for two regions. According to results, the most number of Nash-Sutcliffe criteria was related to FAO with 0.558 in the Poldoab Shazand station and 0.715 in the Tireh Dorud station. Also correction coefficients in the Tireh Dorud station was around 1.7 equal then to Poldoab Shazand station. Due to the high variation of coefficients a and b of equations two stations, as well as an inverse relationship between the two coefficients, it is needed in preparation of sediment rating equation that moreover river flows variable, other parameters related to precipitation specifications and physical properties of watershed can be applied.

    Keywords: Suspended sediment concentration, Correction factors, Poldoab river, Tireh river
  • R. Bagherian*, M. Goodarzi, A. Bagherian Kalat, M.J. Soltani Page 21
    During the last years land and water resources in Iran have suffered severe degradation. In this regard government of Iran has established several policies to Sustainable Management of Land and Water Resources during the last years. Most of these efforts have taken top down strategy. Watershed management program is one of the current approaches to sustainable management of land and water resources in Iran. It was started at the time of third Iranian 5th socio economic and cultural development plan; as a strategy to land and water resources development. In recent year’s government has developed participatory approach in watershed management in several areas. Hable-Rud program is one of these programs to sustainable management of land and water resources in Iran which is initiated as a joint program of UNDP and Islamic Republic of Iran in 1997. The degree of popular participation in such programs is a major determinant of success or failure, but the factors which make participation efforts successful still remained a mystery. This study was designed to discover this mystery and determine the factors that influence local people’s participation in such programs. The data for this study were gathered from 200 respondents through personal interview. Descriptive analysis, Parsons Product moment correlation and regression analysis was used to analyze the data. The findings of study showed that level of participation in program was moderate; however people preferred more involvement in social rather than economical and environmental activities. Correlation analysis showed that factors: satisfaction of prior programs, attitude toward program, knowledge of program, alternative income, marital status, sex and expectations of program have positive relationship with level of participation. Regression analysis discovered that these factors provided the best prediction for the level of people’s participation and explained 52.5% of the variation.
    Keywords: Watershed Management, Social, Economic, Village, participation
  • R. Raeisyan*, J. Porhemmat Page 29
    In recent years not only the total amount of precipitation decreased but also the proportion of the annual precipitation toward to snowfall has decreased. Instead, the precipitation with low amounts has been increasing than the precipitation with more amounts. These conditions increase the rate of evaporation from the soil surface and reduce the amount of water penetration into the soil. Snow due to white color and reflection of sunlight adsorbed lot of sun heat and therefore it can be protected amongst surface evaporation. Snow also as cover layering on the ground surface and gradually melting and consequently infiltrating in to the soil, is more effective than rain. Due to the possibility of harvesting and utilization of water from snow, be fit for investigating, identifying and using a variety of useful and effective methods of harvesting the snow melt water. Precipitation of snow on the ground sits almost uniform in each region. But if snow mass do not have enough adhesions that particles detach and transport by wind flow and finally accumulate at rest places. Fresh snow usually lacks adequate adhesion is therefore easily to transported by windfows. Places of deposition and accumulation the snow particles have more affected on possibility and water harvesting methods. If the position of deposition snow particles select well, can harvest more water. Toward to implementation of the project aimed to investigate the rate of accumulation and snowmelt in the cervix, Chari located in Chahar-Mahal and Bakhtiari Province which studied for 6 years. Valuable results and experiences has been obtained from mentioned project. In this paper method of trapping, snow deposition and accumulation and structures of using the water obtained from snow melt is presented.
    Keywords: Chahar-Mahal, Bakhtiari Province, Snow Accumulation, Snow Melt, Storage Capacity, Trapping
  • S.H.R. Sadeghi*, A.A. Davudirad, A. Sadoddin Page 37
    Land degradation development is one of the existing issues in human communities. Degraded lands cover approximately 23% of the global terrestrial area and increasing at an annual rate of 5- 10 million ha. Apart that, economical development, unscientific and illogical utilization of resources are inevitable due to growing population and needs. On the other hand, the unsustainable management strategies due to incorrect identification of the natural resources, increases the land degradation. Appling appropriate management plans is therefore necessary to mitigate damage and protect water resources, soils and vegetation, proper utilization and economic development needs. In this regard, adaptive management is a systematic approach, provides an optimal management of natural resources and reduces land degradation through minimizing uncertainty and greater convergence among stakeholders. In addition, Zero Net Land Degradation (ZNLD) strategy as a new approach can also be achieved when non-degraded land remains healthy and already degraded land is restored, thus reducing to zero the net rate of loss in productive land.
    Keywords: Economic development, Integrated watershed management, Soil degradation, Sustainable development, Sustainable management, Win-Win approach
  • P.S. Sadeghi*, N.A. Mahdizadeh Page 43
    Nowadays, studying intractions between hydrological components and different ecosystems named as ecohydrology has been considered by specilaists and experts. Towards this, ecohydrological studies in rangeland ecosystems are very important due to spatial extension in global and national scales. However, it has not been consered yet. The present study has therefore attempted to present a state of art of the rangeland ecohydrology by revieweing avaialbe literatures and accssible documents. Accordingly, the importantant hydrological components viz. precipitation, evapotranspiration, runoff, sediment, soil erosion and groundwater recharge were considered in comparison with other ecosystems and corresponding conlusion was ultimately drawn.
    Keywords: Biom, Environment Conservation, Rangeland Products, Sustainable Development, Water Cycle