فهرست مطالب

مجله ترویج و توسعه آبخیزداری
پیاپی 4 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا جمالی، اسدالله خورانی صفحات 1-6

    دراین مطالعه به منظور بررسی وضعیت خشکسالی استان هرمزگان، داده های مربوط به بارش و دما برای ایستگاه های بندرعباس، بندر جاسک، بندر لنگه، میناب، جزیره کیش، سیری و ابوموسی جهت محاسبه سال های مرطوب و خشک با استفاده از تحلیل های آماری مورد استفاده قرار گرفتند. شاخص استفاده شده در این بررسی نمایه شناسایی خشکسالی(RDI)است. یافته های این تحقیق منجر به تعیین فراوانی وقوع ترسالی ها و خشکسالی ها در ایستگاه های مورد مطالعه گردید. نتایج کلی نشانگر این موضوع است که در همه ایستگاه ها پدیده خشکسالی توام با شدت و ضعف هایی حاکم میباشد و در اکثر ایستگاه ها وضعیت خشکسالی در حالت نرمال میباشد. در سالهای 1374 و 1376 استان هرمزگان در شرایط مناسبتری می باشد، زیرا در این سالها ایستگاه های کیش و قشم در شرایط نرمال و بقیه ایستگاه ها در شرایط خی لی مرطوب و نسبتا مرطوب می باشند. از میان ایستگاه های مورد مطالعه، بندرعباس و بندر لنگه با 5 سال و جزیره ابوموسی و سیری با 2 سال خشکسالی به ترتیب بیشترین و کمترین فراوانی سالهای خشکسالی را دارا می باشند.

    کلیدواژگان: خشکسالی، ARCGIS، تورنتوایت، نمایه شناسایی خشکسالی، هرمزگان
  • هوشنگ اسلامی پریخانی، عطاالله کاویان صفحات 7-14

    خش مهمی از موفقیت پروژه ها را سبب می شود و امروزه مشارکت در جهان به عنوان کارآمدترین روش برای مدیریت حوزه های آبخیز شناخته شده است. هدف اصلی پژوهش حاضر نیز تحلیل رگرسیونی عوامل اقتصادی، اجتماعی و سیاسی موثر بر مشارکت مردمی در طرح های آبخیزداری در حوزه آبریز مشکین چای شهرستان مشگین شهر می باشد. جامعه آماری مورد مطالعه در این تحقیق شامل روستاییان ساکن در حوزه آبخیز مشکین چای می باشد، که تعداد 160 نفر از روستاییان به عنوان نمونه آماری برای انجام پژوهش انتخاب شده است. شیوه اجرای تحقیق به صورت میدانی و با استفاده از پرسشنامه بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین میزان مشارکت مردم در مراحل مختلف طرح آبخیزداری با عوامل اقتصادی و اجتماعی در سطح 99 درصد و با عوامل سیاسی در سطح 95 درصد رابطه مثبت به ترتیب با ضرایب رگرسیونی 0/535 ،0/2070 و 0/162 وجود دارد.

    کلیدواژگان: شارکت، عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی، عوامل سیاسی، حوزه آبخیز مشکین چای
  • فریبا ابراهیمی آذرخواران، مهدی قربانی، علی سلاجقه، محسن محسنی ساروی صفحات 15-22

    از اوایل حیات بشری به علت نیاز به آب برای زندگی، رودخانه ها و آبهای جاری مورد توجه بوده اند. برای بهره گیری از منابع آب، شهرها و مراکز صنعتی و کشاورزی و به طورکلی تمدن ها در نزدیکی رودخانه ها شکل گرفتند. اما با پیشرفت صنعت و فنآوری، بشر شروع به نابودی طبیعت کرد. در زمینه آبهای سطحی به علت افزایش روزافزون جمعیت و رشد انواع آلودگی ها، شرایط کیفی رودخانه ها و آبخوان ها هر روز نامناسبتر می شود. روند تغییرات مکانی و زمانی کیفیت آب در رودخانه ها به عنوان مهمترین منبع آبهای سطحی، همواره یکی از چالش های مدیران و تصمیم گیرندگان در حوزه منابع آب بوده است. در این تحقیق کیفیت آب یکی از سرشاخه های اصلی رودخانه ی جاجرود در منطقه شمشک- دربندسر، حوزه آبخیز لتیان، از لحاظ مصرف کشاورزی و شرب مورد بررسی قرار گرفته است. تعداد 5 نمونه از سرچشمه تا خروجی روستای جیرود برداشت گردید. غلظت آنیون ها و کاتیون های اصلی براساس روش های استاندارد، اندازه گیری شد. ترکیب شیمیایی نمونه ها با روش های گرافیکی چون نمودارهای ویلکوکس و شولر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده و با ترسیم نمونه ها بر روی نمودارهای ولیکوکس و شولر نیز آشکار گردید که آب رودخانه جاجرود بهطور کلی برای استفاده شرب مناسب نیست اما با توجه به میزان شوری و میزان سدیم، از آب این رودخانه میتوان برای آبیاری زمینهای کشاورزی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کیفیت آب، مصارف شرب و کشاورزی، نمودار ویلکوکس، نمودار شولر، رودخانه جاجرود
  • محمود عرب خدری صفحات 23-30

    به رغم سابقه نسبتا طولانی مطالعات فرسایش و رسوب در سطح ایران، اختالف زیادی در میان برآوردهای موجود دیده میشود. به منظور رسیدن به دیدگاهی واحد و ارائه تصویری از شدت و میزان فرسایش آبی و نرخ تولید رسوب کشور، داده های موجود مشتمل بر الف) نتایج کاربرد مدل های فرسایش در سطح ملی، ب)اندازه گیری های تلفات خاک در کرتها، ج)تخمین فرسایش با سزیوم 137 ،د)بار معلق در محل ایستگاه های رسوب سنجی، ه) نسبت بار کف به معلق و و) منشایابی رسوب در حوضه های منتخب مورد تحلیل قرار گرفت. بررسی ها نشان داد که مقدار فرسایش و رسوب دهی معلق ویژه سطح کشور به ترتیب حدود دو و شش تن در هکتار در سال می باشد. این مقدار با توجه به خشک بودن اقلیم بخش قابل توجهی از ایران منطقی است. پژوهش های محدود موجود نشان داد که سهم فرسایش سطحی (بین شیاری و شیاری) در تولید رسوب تقریبا نصف فرسایشهای عمقی(آبکندی، رانش زمین و کناری رودخانه) است. بررسی داده ها حاکی از افزایش رسوب دهی ویژه با افرایش مساحت حوزه تا 10000 کیلومترمربع است و در حوزه های بزرگتر رسوب دهی ویژه روند نزولی نشان می دهد. بدیهی است که این تخمین ها اولیه بوده و هنوز راه درازی برای رسیدن به تخمین های دقیقتر باقی است.

    کلیدواژگان: یزان فرسایش، میزان رسوبدهی، سهم اشکال فرسایش، ایران
  • معصومه بحری*، محمد تقی دستورانی، مسعود گودرزی صفحات 31-38

    ییراقلیم به عنوان یک واقعیت انکارناپذیر در حال رخ دادن است. این پدیده بر وقایع حدی از جمله خشکسالی تاثیر به سزایی می گذارد، لذا با شناخت آن و همچنین برنامه ریزی و مدیریت میتوان خسارات و آثار مخرب این پدیده را تا حدودی کاهش داد. در این تحقیق به ارزیابی تغییرات اقلیمی دهه 2020 و اثر آن بر وضعیت خشکسالی حوزه آبخیز پالسجان پرداخته شده است. در ابتدا داده های روزانه خروجی مدل گردش عمومی جو HadCM3 تحت سناریوی A2 توسط مدل WG-LARS ریزمقیاس شده و توانایی مدل در شبیه سازی اقلیم گذشته (2008-1965) منطقه مطالعاتی مورد تایید قرار گرفته، سپس پارامترهای اقلیمی برای دوره 2030-2011 شبیه سازی شد. در این بخش نتایج نشان دهنده افزایش 7/2 درصدی متوسط بارش ساالنه دهه آتی بوده است. در مرحله بعد با استفاده از داده های بارش پیش بینی شده وضعیت خشکسالی منطقه مطالعاتی به کمک شاخص SPI با مقیاس زمانی 1 ،6 و 12 ماهه و همچنین ساالنه مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل خشکسالی ها با توجه به SPI ساالنه نشان میدهد که 75 %سالها وضعیتی نرمال داشته بنابراین منطقه مطالعاتی در دهه 2020 با فراوانی وقوع خشکسالی رو به رو نخواهد بود. در این بین خشکترین سالها، سال 2019 خواهد بود.

    کلیدواژگان: تغییراقلیم، خشکسالی، HadCM3، LARS، WG، SPI
  • سمیه دبیری*، مجید صوفی، ناصر طالب بیدختی صفحات 39-46

    سازه های کوچکی هستند که با کاهش سدهای اصالحی سرعت جریان آب و کاهش شیب آبراهه، منجر به افزایش زمان 5 و تغییر ابعاد هیدروگراف سیل میگردد. حدود 70 %از تمرکز اقدامات اصالح آبراهه ها در استان فارس را احداث سدهای اصالحی در قالب پروژه های آبخیزداری تشکیل می دهد. با توجه به عملکرد متفاوت این طرح ها بر روی کاهش دبی، این تحقیق به منظور تعیین تاثیر کمی این پروژه ها در افزایش زمان تمرکز در شهرستانهای اقلید، مرودشت و ممسنی استان فارس انجام گردید. در این تحقیق زمان تمرکز قبل و بعد از اجرای بیش از 1000 سد اصالحی از نوع خشکه چین، توریسنگی، چپری و سنگیمالتی اجرا شده در حوزه های آبخیز طویله بند (شهرستان اقلید)، تنگ شول (شهرستان مرودشت) و جونگان (شهرستان ممسنی)، با استفاده از روش اندازه گیری میدانی و فرمول های تجربی متداول محاسبه گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که احداث سدهای اصالحی بر افزایش زمان تمرکز حوضه ها موثر میباشد اما تاثیر کمی آنها در حوضه های مختلف، متفاوت است؛ به طوریکه افزایش زمان تمرکز در حوضه های شهرستان اقلید در مقایسه با دو شهرستان مرودشت و ممسنی بیشتر بوده است. لذا موفقیت سدهای اصالحی در افزایش زمان تمرکز حوضه در پروژه های آبخیزداری، نیازمند برآورد صحیح دبی و انتخاب مناسب آبراهه های بحرانی با توجه به سطح آبخیز باال دست، شیب و رتبه آبراهه، همچنین طراحی مناسب ابعاد، رعایت فاصله مناسب بین سدها و تعمیر و نگهداری پس از احداث میباشد. براساس نتایج تحقیقات میدانی در صورتی که هدف از احداث این سازه ها، کاهش دبی پیک سیل باشد، پیشنهاد می شود که سازه ها با پراکنش مناسب در آبراهه های بحرانی احداث شود. به عبارتی احداث این سازه ها تنها مختص به سرشاخه ها و آبراهه های با رتبه 1 و 2 نگردد و احداث آنها در آبراهه های اصلی با رتبه های بالاتر تا خروجی حوضه نیز ادامه پیدا کند.

    کلیدواژگان: استان فارس، آبخیزداری، حوزه آبخیز، سد اصالحی، زمان تمرکز
  • داود نیک کامی صفحات 47-50

    تاثیر فعالیت های گسترده انسان بر اکوسیستم های طبیعی، مسائل و مشکالت گسترده زیست محیطی را به دنبال داشته است. تخریب جنگلها و مراتع برای توسعه روستائی، شهری و صنعتی به صورت اقتضایی و بدون در نظر گرفتن استعداد و پتانسیل، موجب تخریب اراضی، کاهش پوشش گیاهی و نفوذپذیری آب در خاک، افت سطح سفره های آب زیرزمینی، طغیان رودخانه ها و مسیل ها و افزایش تواتر سیلاب ها، افزایش خشک سالی های کشاورزی، وقوع گسترده زمین لغزش ها و فرسایش خاک، کاهش حاصلخیزی اراضی، کاهش تولید و افزایش هزینه های تولید شده است. مدیریت نادرست در اراضی جنگلی، مرتعی، کشاورزی، بهره برداری غیر اصولی از معادن، در نظر نگرفتن تمهیدات الزم مقابله با فرسایش آبی در پروژه های راه سازی و در معرض فرسایش قرار دادن اراضی حساس از جمله اراضی لسی و مارنی نیز موجب بروز فرسایش تشدید شونده شده و خسارات عمدهای به منابع آب و خاک و منابع مالی کشور وارد می آورد.

    کلیدواژگان: مدیریت، منابع آب و خاک و فرسایش تشدید شونده
|
  • Zahra Jamali*, Asadollah Khoorani Pages 1-6

    The aim of this paper is assessment drought indicators in Hormozgan province. we have used the rain and temperature data for Bandar Abbas, Jask, Lengeh, Minab, Kish, Siri and Abomoosa stations for the period of1986-2005. Then, RDI drought indicators then was calculated. We assign frequency of drought and humid years. The research outcomes show drought is weak and severe in several of years in all of the stations and in most of stations drought is normal. Hormozgan province have propitious condition in 1995 and 1997 years because of Kish and Gheshm stations are normal and other stations have very humid and almost humid condition. Most of drought frequency occur in Banda Abbas and Lengeh station with 5 years and minimum of drought frequency occur in Abomoosa and Siri stations with 2 years.

    Keywords: ARCGIS, Drought, Reconnaisance drought indicators, Thornthwaite, Hormozgan
  • Hoshang Aslami Parikhani*, Ataollah Kavian Pages 7-14

    Operator's participation in watershed management projects is essential and important in success of the project and Todays, participation in the world as the most efficient method known for watershed management. The main objective of the present research was to investigate the effects of economic, Political and social factors on people's participation in watershed management projects in the basin is meshkin chay in Meshginshahr city using regression analysis. Study population is included residing villagers in the meshkin chay basin in Meshginshahr city, and 160 villagers have been selected as research samples. Research method was based on field work using questionnaire and SPSS software was used for data analysis. The results of the Pearson correlation test, shows that participation of people in different stages of Watershed Management Projects with economic and social factors has a significant relation in 99 percent statistical level, and with political factors has a significant relation in 95 percent statistical level, with positive regression coefficients of 0.535, 0.207 and 0.162 respectively.

    Keywords: participation, economic factors, social factors, political factors, meshkinchai watershed
  • Fariba Ebrahimi*, Mehdi Ghorbani, Ali Salajegheh, Mohsen Mohsani Saravi Pages 15-22

    From the beginning of human life due to the need for water living, streams and waters are considered. For use of water resources, agriculture, urban and industrial centers, and general civilization formed near rivers. But with the rise of industry and technology, man has begun to destroy nature. In surface water due to population growth and the proliferation of pollution, quality of rivers and aquifers becomes more difficult every day. The spatial and temporal variations of water quality in rivers as the main source of surface water, always a challenge for managers and decision-makers in the area of water resources. In this study the water quality of the main branch in Jajrood River in Shemshak _ Darbandsar terms of agriculture and drinking consumption has been studied. 5 samples were taken from the source to the output Jirood village. The concentration of major anions and cations were measured according to standard methods. The chemical composition of the samples using the graphical diagrams Wilcox and Schoeller were analyzed. Based on the results obtained with samples drawn on charts Wilcox and Schoeller also became apparent that water drinking Jajrood generally not suitable for use, but considering the amount of salt and sodium content of the water river used for irrigation of agricultural land use.

    Keywords: Water quality, drinking or agriculture, Wilcox, Schoeller charts, Jajrood River
  • Mahmood Arabkhedri* Pages 23-30

    Despite the relatively long history of erosion and sedimentation studies in Iran, a large difference between their estimates was found. In order to achieve a common view on the extent and rate of erosion and sediment production in the country, the following available data were analyzed: a) results of countrywide applications of erosion models, b) soil loss measurements in plots, c) erosion calculations based on CS-137, d) suspended load of rivers in gauging sites, e) bed load to suspended load ratio in selected reservoirs, and f) contribution of erosion features on sediment yield. Average rates of specific erosion and suspended sediment yield in Iran were obtained to be about two and six t.ha-1.y-1, respectively; which seems to be logical due to the dominance of dry climate in large parts of Iran. A few limited studies showed that the contribution of surface erosion (rill and interrill) on sediment is about 1/2 of other erosion features (gully, mass movements, river bank). Finally, it was shown that the specific rate of sediment yield is increased by an increase in basin area up to 10,000 km2 where it is followed by a downward trend in larger basins. Obviously, these estimates are relatively rough and there is still a long way to achieve more accurate estimations.

    Keywords: Erosion rate, Sediment yield, Erosion features contribution, Iran
  • Masoumeh Bahri *, Mohammad Taghi Dasturani, Masood Goodarzi Pages 31-38

    Studies of climate change impacts on future droughts can help programming for the management of water resource and adaptation of the destructive effects of this phenomenon. In this study was tried to assess the climate change in 2011-2030 period and its impact on drought in Plasjan basin. To achieve this purpose, after validating Lars-WG to generate weather parameters, HadCM3 output under A2 scenario downscaled. Next, minimum and maximum temperature and precipitation was predicted. Then SPI index was calculated. The results indicate increase of 7.2 percent in the average of annual precipitation. The most severe agricultural drought will occur in August and hydrological drought will fall out in December based on 6 and 12 months SPI respectively. The annual analysis showed that 75% of the years are in normal condition. Therefore, in Plasjan basin, increasing in droughts frequency will not be expected in 2020s.

    Keywords: Drought, Climate change, HadCM3, LARS- WG, SPI index
  • S. Dabiri, M. Soufi*, N. Talebbeydokhti Pages 39-46

    Check dams are small structures that reduce slope of stream bed and mitigate flow velocity for an increase in time of concentration and change of flood hydrograph. About 70% of recent watershed management measures for erosion and flood control consisted of check dams’ construction. Considering different function of check dams in reducing discharge (increase in time of concentration), this research carried out to determine function of check dams for increase in time of concentration in three watersheds including Eqlid, Marvdasht and Mamasani in Fars Province. In this research, more than 1000 check dams were investigated in Tavileh-Band, Tange-Shoul, and Jonagan watersheds located in Eqlid, Marvdasht, and Mamasani regions, respectively. Time of concentration before and after Constructed check dams was measured in the field and by theoretical methods. The results of this research revealed that constructed check dams were able to increase time of concentration but this change was different in different areas of study. Increasing concentration in Eqlid watershed was more than watershed of Marvdasht and mamasani. The results of this research indicated that success of check dams for increase in time of concentration in watershed projects requires correct estimation of discharge, correct selection of critical stream, proper design of check dam dimension, considering optimum interval between check dams and management of check dams’ maintenance.

    Keywords: Check dams, Watershed projects, Bransby- Williams, Fars province
  • Davod Nikkami* Pages 47-50

    The influence of vast human activities had significant ecological problems on natural ecosystems. Woodcutting and destroying rangelands for rural, municipal and industrial development without considering their potential, caused land deterioration, decreasing vegetal cover and soil infiltration, lowering groundwater level, increasing flood volume and number, increasing agricultural drought, increasing landslides and soil erosion, decreasing land fertility and crop yield and increasing cropping expenses. Improper management of forest, range, agricultural and mining lands, neglecting water erosion control practices in road construction projects and facilitating sensitive lands to be eroded all cause accelerated erosion which destroy water, soil and financial resources.

    Keywords: Management Water, soil Resources, Accelerated Erosion