فهرست مطالب

جاویدان خرد - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 30، پاییز و زمستان 1395)

نشریه جاویدان خرد
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 30، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نادیا مفتونی* صفحات 1-20
    شیخ شهاب الدین سهروردی موسس حکمت اشراق، در رساله های متعدد داستانی، دیدگاه های خویش را به زبان هنر، رمز و نماد بیان کرده است. لذا او را هنر-دانشمند می نامیم. بررسی این نمادسازی ها نشان می دهد که سهروردی در زبان سمبلیک، روی آوردی سینوی دارد. این روی آورد در سه مساله اساسی فلسفی قابل بررسی است: حواس ادراکی، مساله صدور، و کی هان شناسی.
    در مساله ادراکات، ده حس ظاهری و باطنی توسط ده برج، ده بند، ده گور، ده پرنده، ده موکل، پنج حجره و پنج دروازه تمثیل شده اند. در مساله صدور، عقول عشره با ده پیر خوب سیما، و عقل دهم با نماد پدر، استاد و عقل سرخ تجسم شده اند. در مساله کی هان شناسی، افلاک توسط نه طبقه و رکوه یازده لایه، یازده کوه، پسران و آسیاها تصویر شده اند.
    حواس ادراکی دهگانه، عقول عشره و افلاک نهگانه و یازده گانه، متفاوت با آرای سهروردی در حکمت اشراق و منطبق بر آرای شیخ الرییس بوعلی سینا است.
  • ذبیح الله اوحدی* صفحات 5-35
    در این مقاله، ابتدا با دلایلی نظیر حکم ایجابی به معدوم، محمول قرار دادن حقایق انتزاعی و اعتباری برای حقایق خارجی و انتزاع مفاهیم کلی و غیره، به اثبات مساله ی وجود ذهنی پرداخته شده و در ادامه حکمایی چون فخر الدین رازی با طرح نظریه ی نسبت اضافه، فاضل قوشچی با بیان نظر مغایرت علم و معلوم و انکار عینیت آن دو و صدر الدین دشتکی با طرح مساله ی قلب ماهوی و نظریه ی انقلاب ذاتی به ایراد اشکال و انکار مساله ی وجود ذهنی پرداخته اند، که این نقادی ها از سوی دو حکیم متاله (ملاصدرا شیرازی و ملاهادی سبزواری) به بحث و پاسخ گزارده شده و در نهایت حکیم صدرالمتالهین شیرازی با ابداع نظریه ی انقلاب در هستی شناسی علم و تساوق علم با هستی محض و تجرد صرف و خروج آن از مقولات و ماهیات و نقش مصدریت و مظهریت نفس در علم و قیام صدوری صور علمی به نفس و منتفی دانستن قیام حلولی آنها به نظریه ی نهایی خود که مبتنی بر تطابق عوالم ذهن و عین می باشد، به اثبات مساله ی وجود ذهنی می پردازد.
    کلیدواژگان: وجود ذهنی، وجود عینی، مطابقت ماهوی، مطابقت وجودی
  • مرتضی پویان* صفحات 37-59
    در این مقاله ضرورت وجود هدف برای فاعلیت خدا به سه صورت نفی می شود: اول: غایت برای ذات خدا نه ضرورتی برگرفته از مبانی و قواعد عقلی و فلسفی است. دوم: نه لازمه مکتب و فلسفه ارسطویی است. سوم: نه از آموزه های دینی و نصوص شرعی اعم از آیات و روایات قابل استفاده است. لذا هرگونه فرض یا ضرورت هدف برای خدا در خلقت مردود است و اثبات کردیم که خدا در خلقت هیچ گونه غایتی نداشته است، بلکه خالقیت او نسبت به همه عوالم به صورت «جود» است. و البته هر گونه غایتی که برای خدا قابل فرض است به فعل خدا برمی گردد. بنابراین از یک طرف اثبات غایت و هدف برای ذات خدا محال است زیرا مستلزم این است که خدا ناقص و ممکن باشد و از طرف دیگر نفی غایت و هدف از فعل خدا نیز محال است زیرا مستلزم این است که فعل خدا لغو باشد. بنابراین هر دو فرض محال است.
    کلیدواژگان: هدف، جود، انسان انگاری خدا، ابن سینا، ملاصدرا
  • محمدهادی توکلی*، حسینعلی شیدانشید صفحات 61-82
    شیخ اشراق، حکیم سهروردی در مقابل دو نظریه رایج تر «انطباع» و «خروج شعاع» در زمینه کیفیت ابصار، به نظریه سومی قائل شد که بر اساس آن، در هنگام ابصار، نفس آدمی علم حضوری اشراقی به خود اشیای دیدنی پیدا می کند، نه آنکه صرفا از رهگذر صورت های ادراکی آنها را ادراک کند. صدرالمتالهین نظریه سهروردی را مبتلا به اشکال دید و به نقد دیدگاه او پرداخت. نقدهای وی در اسفار، در قالب چهار اشکال ارائه شده است. حکیم سبزواری که سعی در توجیه نظریه سهروردی داشته، به دفاع از وی در مقابل نقدهای صدرالمتالهین برخاسته است. این مقاله به گزارش و نقد و بررسی پاسخ های چهارگانه حکیم سبزواری به اشکالات صدر المتالهین اختصاص دارد. پاسخ های یادشده در مجموع سبب روشن تر شدن برخی از جوانب بحث، و روشنگری در جهت گشوده شدن راه های تازه گردیده است، اما هیچ یک در پاسخگویی به آن اشکال ها تمام نیست، بلکه هر کدام نیازمند تتمیم است.
    کلیدواژگان: ابصار، حکیم سبزواری، سهروردی، صدرالمتالهین، اضافه اشراقی
  • فاطمه شهیدی* صفحات 83-100
    آنچه ابن سینا در ذکر معانی مختلف امکان (عام، خاص و اخص) ذکر می کند و امکان استقبالی را معنی مستقلی از امکان می شناسد، در آثار فارابی سابقه ندارد. فارابی در آثار منطقی اش ممکن را هم دارای نسبت با مقاطع مختلف زمان می داند (به معنی لاوجود یا وجود در زمان حال و نامعلوم ذاتی بودن وجود یا لاوجودش در آینده) هم دارای قوه. این نشان می دهد که او امکان را دارای یک معنا و یکسان با امکان استقبالی و امکان استعدادی می داند و بنابراین امکان از نظر او تنها متعلق به عالم ماده است. در برخی آثار فلسفیش این توضیحات در مورد ممکن با حذف تصریح به نسبت امر ممکن با زمان تکرار می شود. ولی در برخی دیگر از آثار فلسفی منسوب به فارابی، ممکن _همچون آثار ابن سینا_ با معلولیت و وابستگی به غیر تبیین می شود نه زمانمندی و بالقوه بودن و در نتیجه می تواند شامل همه موجودات ماسوی الله بشود. در طبقه بندی های موجودات دردسته اول از آثار فلسفی فارابی اجرام سماوی دارای جایگاه مبهمی هستند و هرچند بر حسب تعریف ذیل موجودات واجب قرار می گیرند ولی دارا بودن حرکت می تواند موجب تردید در این جایگاه شود.
    کلیدواژگان: امکان استقبالی، امکان استعدادی، امکان ذاتی، زمان، قوه
  • مهدی عظیمی* صفحات 101-132
    اثیرالدین مفضل بن عمر ابهری (؟656-؟597) دانشمند برجسته ایرانی است که در شاخه های مختلف علوم عقلی مقامی والا داشته است. مخطوط فاضل احمد پاشا 1618، که در کتابخانه ی کوپریلی استانبول نگهداری می شود مشتمل است بر چهار رساله از او، به نام های بیان الاسرار، تلخیص الحقائق، رساله المطالع، و زبده الحقائق، که هر یک سه گانه ای ست در منطق، طبیعیات، و مابعدالطبیعه. این رساله ها را کاتبی قزوینی از نسخه ی اصل استنساخ کرده و ابهری به خط خود بر صدر همه آن ها یادداشت إنهاء با تاریخ و توقیع نوشته است. آنچه در پی می آید تقدیم و تحقیق بخش منطق تلخیص الحقائق است. منطق ابهری در این رسائل، از جمله در تلخیص الحقائق، فاقد نوآوری های بعدی او و تقریبا به کلی تابع منطق ابن سینا است. به اقتضای تک نسخه بودن مخطوط، روش قیاسی را برای تصحیح آن برگزیده ایم.
    کلیدواژگان: ابهری، اثیرالدین، تلخیص الحقائق، منطق ابهری، فاضل احمد پاشا 1618
  • محمد قمی* صفحات 133-156
    مساله «اصالت وجود» یا «اصالت ماهیت»، یکی از مسائل مهم فلسفی است. برخی از فلاسفه به «اصالت وجود» و برخی به «اصالت ماهیت» گرایش پیدا کرده اند. دیدگاه برگزیده در این مقاله، «اصالت وجود و ماهیت» است، بدین معنا که «واقعیت خارجی»، مصداق حقیقی، بالذات و بدون حیثیت تقییدی «محکی وجود» و «محکی ماهیت» است. لازمه این دیدگاه چنین نیست که یک چیز خارجی، دو چیز بشود، زیرا شواهدی وجود دارد بر اینکه محکی های متعدد، جهان خارج را به نحو عینیت، نه اتحاد، پر کرده اند. همچنین لازمه این دیدگاه این نیست که «وجود» و «ماهیت» در یک رتبه قرار داشته باشند، زیرا جایگاه آنها از نظر حیثیت های مختلف و نیز از لحاظ تحلیل عقلانی و عقلایی، متفاوت است. «اصالت وجود و ماهیت»، از قضایای فطری است که تصور صحیح مبادی آن، نتیجه را به همراه خواهد داشت. در پایان این مقاله، بعضی از نتایج هستی شناختی و معرفت شناختی این دیدگاه، در ارتباط با مساله «جعل»، «معقولات اولی و ثانی» و نیز بحث «مطابقت»، ذکر شده است.
    کلیدواژگان: اصالت، وجود، محکی ماهیت، جعل، مطابقت
  • سید مجید میردامادی* صفحات 157-174
    موضوع این جستار، بررسی نسبت مفاهیم اعتباری حقیقی(مفاهیم فلسفی ومنطقی) وواقع خارجی وذهنی آنها دروحدت وکثرت است. مساله این است که آیا وحدت یا کثرت واقع خارجی وذهنی (منشاءانتزاع) مفاهیم فلسفی ومنطقی، مستلزم وحدت یا کثرت مفهوم است؟آیا وحدت یاکثرت مفهوم فلسفی ومنطقی ازوحدت وکثرت منشاءانتزاع آنها حکایت دارد؟ درپاسخ به پرسش های مزبور، فرضیه ها وگزاره هایی صورت بندی می شوند. روش انجام این تحقیق، تحلیلی ازطریق تحلیل مفهومی وگزاره ای است ومهمترین نتایج ویافته هایی که این پژوهش به آنها دست یافته است، عبارتنداز:1-درمحمول منطقی که خصوصیت معنایی مناسب بامنشاءانتزاع خود ندارد، تعدد سنخ مفهوم منطقی، ازکثرت سنخ معنایی منشاءانتزاع کشف نمی کند؛ همان طورکه کثرت سنخ منشاءانتزاع، مستلزم کثرت سنخ مفهوم منطقی نیست. 2-درمحمول منطقی که خصوصیت معنایی مناسب با منشاءانتزاع دارد، میان مفهوم ومنشاانتزاع آن دروحدت وکثرت، تلازم(استلزام ازدوطرف مفهوم ومنشاانتزاع آن)است.3-درمفاهیم فلسفی با لحاظ خصوصیت مسانخ ومناسب مفهوم در منشاءانتزاع محمول فلسفی، وحدت مفهوم ازوحدت خصوصیت در منشاءانتزاع حکایت می کند وکثرت سنخی منشاءانتزاع، مستلزم کثرت مفهوم است.4- درمفاهیم اعتباری حقیقی برحسب دیدگاه مشهور،-که خصوصیت مناسب مفهوم درمنشاانتزاع آن لحاظ نمی شود-، میان مفهوم ومنشاءانتزاع ، دروحدت وکثرت تلازم نیست.
    کلیدواژگان: اعتباریات، معقول منطقی، معقول فلسفی، منشاءانتزاع(واقع عینی وذهنی)
  • وحیده وثوق زاده*، محبوبه حسنی پناه، بابک عالیخانی صفحات 175-192
    عدد هشت در کنار دیگر اعدادی که مکررا در منابع اسلامی به آن اشاره میشود، بخاطر کاربرد ویژه ای که در هنر و معماری اسلامی به خوداختصاص داده است، از جمله اعداد قابل تامل است. با توجه به ماهیت رمزگونه اعداد و مفاهیم پنهان در هر عدد ، این سوال مطرح است که آیا کاربرد و استفاده عدد هشت در هنر و معماری اسلامی نیز از یک اعتقاد عمیق اسلامی سرچشمه میگیرد ؟ علاوه بر ذکر این عدد در قرآن و روایات و نسبت دادن آن به تعداد بهشت ها و تعداد ملائکان حامل عرش ، با جستجو در منابع فلسفی عرفانی، به اشاره ای رمزگونه از این عدد میرسیم. آنجا که شیخ اشراق برای نخستین بار سخن از عالم مثال میزند و به آن عالم لقب « اقلیم هشتم» می دهد. با تجسم بخشیدن به هندسه عوالم و نسبت دادن عدد هشت در هنر و معماری به دیدگاه عالم واسط یا عالم مثال، دریچه ای شگرف از مبانی نظری و اعتقادی معماران مسلمان بر ما گشوده میشود. در این مقاله تلاش می شود تا با تطبیق عوالم بر اعداد و اشکال هندسی ، رمز کاربردی عدد هشت در هنر و معماری اسلامی روشن گردیده و نمونه هایی از مصادیق این تطبیق ذکر شود.
    کلیدواژگان: هشت اقلیم هشتم، عالم مثال، معماری اسلامی
|
  • Nadia Maftouni * Pages 1-20
    Fleshing philosophical issues out by allegory, Suhrawardi constitutes the founder of the Illumination School. And his allegorical issues are deemed Avicennian all the way down the line, requiring us to point his other face out: Avicennian Suhrawardi.
    I set forth three issues of sense perception, emanation, and cosmology which ever since Aristotle’s age has captured the attention of philosophers.
    In the field of sense perception, ten interior and exterior senses are allegorized by ten towers, ten wide straps, ten graves, ten flyers, ten wardens, five chambers and five gates.
    In the theory of emanation, the ten Separate Intellects are allegorized by the ten old men, whereas the Active Intellect by the father, the master, and the Red Intellect.
    In cosmology, the spheres are symbolized by nine shells, eleven layers of a basin, eleven mountains, sons, and mills.
    Ten sense perceptions, ten intellects, and nine or eleven spheres are modules of Avicenna’s philosophy, forcing us to reckon Suhrawardi as an Avicennian sciartist.
    All of these allegories allude to Avicenna’s views. That being the case, Suhrawardi is reckoned as an Avicennian sciartist writ large, due to encrypt Avicenna’s stance by allegory, in lieu of his own illumationist views.
    Keywords: Suhrawardi, sciartist, emanation, cosmology, sense perception
  • Zabiholah Ohadi * Pages 5-35
    In this paper, some reasons such as affirmative provision for nonexistence, considering the abstract and nominal facts as portable for exterior facts and abstraction of general concepts, etc., are first introduced to prove the subjective existence problem. Then, the theory of addition relation proposed by some epistemologists like Fakhr al-Din al-Razi is introduced. The problem of subjective existence has been challenged by Fazel Ghoushchi’s idea about the disagreement of knowledge and apparent and identity denial of both, and also by Sadr-al-Din Dashtaki’s idea about the problem of existential counterfeiting and the theory of intuitive revolution.
    These reviews have been discussed and answered by two theologians, Mulla Sadra Shirazi and Mulla Hadi Sabzavari. Finally, the epistemologist Sadr-al Mote’alehin Shirazi innovates the theory of ‘The revolution in the ontology of knowledge’ and ‘the coupling of knowledge and pure existence and abstraction’. This philosopher brings the discussion out of the issues and essences and considers the manifestation and origination role of the soul in knowledge and soul rising of the scientific forms and ruling out the immanent rising of them and consequently presents his final theory that is based on the conformity of the subjective and objective universes and ultimately proves the problem of the subjective existence.
    Keywords: subjective existence, objective existence, existential conformity, substantive conformity
  • Morteza Poyan * Pages 37-59
    In this paper, the teleology of God be rejected in three ways: first: teleology of God not the necessity which is taken from philosophical and intellectual foundations or principles. Second: it is not necessary for Aristotelian philosophy or school. Third: it is not used from religious teachings and legal texts whether verses and traditions. So assumption or necessity of teleology for God in creation is refuted and we proved that God has no teleology in his creation, but rather his creator according to all of the world is bounty. And all teleology are supposed here for God refer to his creation. Therefore from one hand to prove teleology and goal for the reality of God is impossible because it required that God be possible and imperfect and from another hand to reject teleology and goal from the action of God is impossible too because it required that God' action is non-purpose. so each assumption is impossible
    Keywords: goal, bounty, anthropomorphism, Avicenna, mullusadra
  • Mohamadhadi Tavakoli *, Hosenali Sheydanishid Pages 61-82
    Against the two most prevalent ‘extramissive’ and ‘intromissive’ theories of vision, shaykh al-ishraq, Al-Suhrawardi developed a third theory according to which, while visioning, the human soul gains a presential illuminative knowledge of the objects of vision themselves, rather than perceives them merely through perceptual forms. Sadr al-Muta’allihin saw Al-Suhrawardi's theory as faulty and criticized it. His criticisms were presented in terms of four objections. Al-Sabzawari who tried to justify Al-Suhrawardi's theory defended him against these criticisms. The present article deals with reporting, reviewing, and investigating Al-Sabzawari's responses to Sadr al-Muta’allihin's objections. Overall, these responses clarified some aspects of the debate, and were insightful in opening up new ways, but no one is sufficient to respond to those objections, but each one requires to be completed.
    Keywords: vision, Al, Sabzawari, Al, Suhrawardi, Sadr al Mutaallihin, illuminative relation
  • Fateme Shahidi * Pages 83-100
    Various meanings for possibility (general, particular and more special possibility) and future contingency _as a separate meaning_ mentioned by Ibn-Sina, havent any example in al-Farabi's works. In logical works of al-Farabi "possible" relates to time's junctures as well as its potency. This shows that possibility in his view has only one meaning and it is is identical to future contingency or dispositional possibility and therefor it is particular to material world. In some of his philosophical works he repeated this without stipulating the relation to Time. But in other works that attributed to al-Farabi _like Ibn-Sina's work_ possibility bases on "being caused" and "its dependency on other", therefor contains all other than God. In the first group of al-Farabies philosophical works "celestial bodies" have a critical situation. By definition they are necessary but having motion makes this assertion doubtful.
    Keywords: future contingency, dispositional possibility, essential possibility, time, potency
  • Mehdi Azimi * Pages 101-132
    Athir al-Abhari (d. ca. 656/1258) was an outstanding Iranian polymath who wrote numerous treatises, as Bayan al-Asrar, Talkhis al-Haqa’iq, Risalat al-Matali’, and Zubdat al-Haqa’iq. Each treatise contains three subjects: logic, physics, and metaphysics copied by Katebi al-Qazwini. Al-Abhari has written his ijaza at the beginning of each of the treatises. The four are preserved in MS Fazil Ahmed Pasha, 1618, in the Library of Kuprili, Istanbul. In this study, I have edited and introduced the Logic of Talkhis al-Haqa’iq. Abhari’s logic in this work is purely Avicennan.
    Keywords: Athir al-Abhari, Talkhis al-Haqaiq, MS Fazil Ahmed Pasha 1618, al-Abhar's Logic
  • Mohammad Ghomi * Pages 133-156
    The issue of primacy of existence or quiddity, is one of the important philosophical issues. Some philosophers have gravitated to primacy of existence and some of them have gravitated to primacy of quiddity. The preferred viewpoint in this essay (professor Khosropanah’s viewpoint) is primacy of existence and quiddity. According to this view, the external fact is the real, essential and without conditional mode of the referent belonging to the meaning of existence and quiddity. This viewpoint does not imply that one external thing becomes two things, because there is evidence that numerous meanings have filled the external world objectively not uniquely. Besides, it does not imply that essence and existence are co-ranked, because their status is different in terms of different aspects and from the viewpoint of two different analyses: rational and conventional. Primacy of existence and quiddity is considered to be of inherent propositions, i.e. the true conception of its premises brings about the result. In the end, some of the ontological and epistemological results of this viewpoint are mentioned in relation to the problem of generation (Al – ja’l), primary and secondary intelligibles and also the problem of correspondence.
    Keywords: Fundamentality, Existence, Meaning of quiddity, Generation, Correspondence
  • Seyed Majid Mirdamadi * Pages 157-174
    The subject of this article is reviewing the relationship of concepts of the real posited notions (logical philosophical concepts) to the subjective and objective reality in regard to the one and many. The question is that dose the unity or diversity of the mental and external reality (origin of the abstract) of the logical and philosophical concepts require the unity or diversity of the concept? Does the unity or diversity of the logical or philosophical concept represent the unity or diversity of the origin of the abstract concept? In response to these questions, we formulate hypotheses and propositions.
    The methodology of the research is analytic through conceptual analysis and the most important findings of the research are: 1- in logical predicate that does not fit with semantic character of its abstract origin, the plurality of the types of logical sense does not discover the plurality of the types of its abstract origin; as the plurality of the types of the origin of the abstract does not require a plurality of the types of logical sense. 2- In logical predicate that has a characteristic of an appropriate semantic with its abstract origin there is a bilateral correlation between the concept and its abstract origin in regard to the unity and multiplicity.
    Keywords: FiFictions, Logical intelligible, Philosophical intelligible, Abstract origin (objective, subjective)