فهرست مطالب

پوست و زیبایی - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1395)

فصلنامه پوست و زیبایی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا فیروز صفحات 187-190
  • نرگس بیدهندی، حمیدرضا احمدی آشتیانی، آذین آیت اللهی*، سمیه یدنگی، ارکیده قربان دادرس، علیرضا فیروز صفحات 191-201
    زمینه و هدف
    شوره و درماتیت سبورئیک طیفی از یک بیماری پوستی مزمن هستند. در حال حاضر ترکیبات شیمیایی متعددی جهت درمان درماتیت سبورئیک موجود می باشند که استفاده ی مکرر و طولانی مدت از این ترکیبات می تواند منجر به ایجاد عوارض جانبی و هم چنین مقاومت دارویی شود. هدف از این مطالعه مقایسه ی اثربخشی یک محلول حاوی عصاره های گیاهی با محلول کلوتریمازول 1% در درمان درماتیت سبورئیک بود.
    روش اجرا: بیست داوطلب (12 مرد و 8 زن) 20 تا 40 ساله مبتلا به درماتیت سبورئیک وارد مطالعه شدند. شرکت کنندگان به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. یک گروه تحت درمان با محلول حاوی عصاره های گیاهی مریم گلی، آویشن، روغن درخت چای، اسطوخدوس، بید، رزماری و آلوئه ورا قرار گرفته و گروه دیگر توسط محلول کلوتریمازول 1% درمان شدند. شرکت کننده ها از محلول ها به صورت سه بار در هفته به مدت چهار هفته استفاده کردند. بیماران قبل از ورود به مطالعه، دو هفته و چهار هفته بعد از شروع مصرف محلول ازطریق معاینه ی بالینی، اندازه گیری pH و سبوم پوست سر و تعداد شوره ها ارزیابی شدند. در انتهای مطالعه هر یک از شرکت کننده ها فرم مخصوص رضایت از درمان را نیز پرکردند.
    یافته ها
    گروهی که تحت درمان با محلول حاوی عصاره های گیاهی قرار گرفته بودند در مقایسه با گروهی که توسط با کلوتریمازول درمان شدند کاهش قابل توجهی در میزان پوسته ریزی، قرمزی، خارش و تعداد شوره داشتند (05/0P<). میزان رضایت بیماران در گروهی که تحت درمان با عصاره های گیاهی قرار گرفته بودند به طور قابل توجهی بالاتر بود (60% در مقابل 10%).
    نتیجه گیری
    محلول حاوی عصاره های گیاهی می تواند نقش موثری در درمان شوره و کنترل علائم درماتیت سبورئیک داشته باشد.
    کلیدواژگان: شوره سر، درماتیت سبورئیک، عصاره های گیاهی، کلوتریمازول
  • نازی سلجوقی*، رقیه جبرئیلی، ستاره تهرانی، معصومه یارجانلی، سپیده تهرانی، فروغ قائدی صفحات 202-207
    زمینه و هدف
    آکنه ولگاریس بیماری شایع پوستی است که هم اکنون مصرف ایزوترتینوئین خوراکی درمان آن را متحول کرده است. مصرف آن ممکن است برروی سطح هورمون های جنسی و قاعدگی در بیماران مبتلا به آکنه ی شدید تاثیر بگذارد. هدف این مطالعه، ارزیابی اثرات ایزوترتینوئین خوراکی برروی سطح هورمون های جنسی و قاعدگی در بیماران زن مبتلا به آکنه شدید می باشد.
    روش اجرا: در این مطالعه ی قبل و بعد از درمان (before and after treatment) 50 بیمار مبتلا به آکنه ولگاریس شدید که در سال 95-1394 به درمانگاه پوست بیمارستان امیرالمومنین(علیه السلام) مراجعه کردند و دارای معیارهای ورود به مطالعه شامل سن بیش از 18 سال و کمتر از 50 سال، ابتلا به آکنه التهابی کیستیک یا ندولی و شدید و نداشتن بیماری زمینه ای مخدوش کننده و فاقد معیارهای واردنشدن به مطالعه شامل بارداری، شیردهی و یائسگی بودند مورد بررسی قرار گرفتند. دز داروی مورد تجویز برای بیماران 5/0 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز به مدت سه ماه بود. قبل از مصرف دارو، سه ماه بعد از درمان با ایزوترتینوئین خوراکی سطح سرمی هورمون های luteinizing hormone (LH)،follicle stimulating hormone (FSH)، استرادیول و تستوسترون تام و آزاد اندازه گیری و مقایسه شد.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران 1/7+0/26 سال و 10% بیماران مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (polycystic ovary syndrome [PCOs]) بودند. سی و سه نفر (66%) از بیماران در طول مصرف ایزوترتینوئین خوراکی تغییری در عادت ماهیانه نداشتند ولی 6% به اولیگومنوره، 8% به آمنوره، و 20% به دیسمنوره مبتلا شدند. میانگین سطح سرمی LH قبل از درمان افزایش معنی داری نسبت به قبل از درمان داشت (001/0=P)، ولی در سطح سرمی هورمون های FSH، استرادیول، تستوسترون توتال و آزاد قبل و بعد از درمان اختلاف معنی داری مشاهده نشد (05/0
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان می دهد که مصرف ایزوترتینوئین خوراکی با تاثیر بر عملکرد تخمدان ها باعث افزایش سطح هورمون LH و تغییر در قاعدگی می شود.
    کلیدواژگان: آکنه، ایزوترتینوئین خوراکی، هورمونهای جنسی
  • مرجان انتظامی، بهاره ملک افضلی، رقیه جبرئیلی، بیتا شهباززادگان صفحات 208-214
    زمینه و هدف
    ویتیلیگو یک اختلال تولید رنگدانه است که در آن ملانوسیت ها در پوست تخریب می شوند. درمان ویتیلیگو به وسعت بیماری و الگوی توزیع آن بستگی دارد. هدف از این مطالعه مقایسه ی اثربخشی پرتوفرابنفش B با دامنه ی باریک(narrow band ultraviolet B [NBUVB]) با پسورالن همراه با پرتو فرابنفش A (psoralen-ultraviolet A [PUVA]) در درمان مبتلایان به ویتیلیگو بود.
    روش اجرا: این کارآزمایی بالینی روی 60 بیمار مبتلا به ویتیلیگو که طی سال 1392 به بیمارستان بوعلی و مرکز لیزر مهرگان شهر تهران مراجعه کرده و تحت درمان با NBUVB و یا PUVA قرار گرفتند، انجام شد. تعداد بیماران در هر گروه 30 نفر بود. گروهی که تحت درمان با PUVA بودند 3 ساعت قبل از فوتوتراپی، قرص های حاوی 8 متوکسی پسورالن مصرف کرده و دو بار در هفته تحت فوتوتراپی قرار گرفتند. گروه دوم دوبار در هفته تحت تابش اشعه ی NBUVB قرار گرفتند.
    یافته ها
    در بیماران تحت درمان با PUVA، 40% و در گروه بیماران تحت درمان با NBUVB 3/43% بیماران مرد بودند. در بیماران تحت درمان با PUVA، نوع ویتیلیگو در 7/56% موارد ژنرالیزه، در 30% موارد سگمنتال و در 3/13% فوکال بود. در بیماران تحت درمان با NBUVB در 7/56% موارد بیماری ژنرالیزه، در 3/33% سگمنتال و در 10% فوکال بود. سه ماه و 6 ماه پس از آغاز درمان، به طور معنی داری، بازگشت مجدد رنگ پوست (رپیگمانتاسیون) در بیماران تحت درمان با NBUVB بیش از گروه تحت درمان با PUVA بود (05/0>P).
    نتیجه گیری
    استفاده از روش درمانی NBUVB در ویتیلیگو با توجه به عوارض کمتر برای بیمار و میزان بهبودی قابل قبول نسبت به PUVA ارجح است.
    کلیدواژگان: ویتیلیگو، درمان، پرتو فرابنفش B با دامنه باریک، پسورالن همراه با پرتو فرابنفش A
  • عادله کاوه زاده، سارا بیگ رضایی، محمدعلی نیلفروش زاده، آسیه حیدری، سیدمحسن حسینی* صفحات 215-221
    زمینه و هدف
    با توجه به اینکه دنیای کنونی، دنیای روابط کوتاه و مقطعی است، لذا افراد بیشتر به جای آنکه خود را با تفاوت ها یا شباهت هایی در ویژگی های ذاتی و اکتسابی بشناسند، خود را با ویژگی های ظاهری و آشکار می شناسند. در این تحقیق برآن شدیم تا به مقایسه ی تصویر بدن بیماران پوستی و افراد سالم بپردازیم.
    روش اجرا: در این مطالعه ی مورد شاهدی، 300 نفر از افراد 18 تا 64 ساله (150 نفر مورد و 150 نفر شاهد) شهر اصفهان انتخاب شدند. میزان رضایت پاسخگویان از اعضای ظاهری بدنشان و احساسات افراد در رابطه با ظاهرشان در موقعیت های مختلف و شرایط متفاوت با بهره گیری از یک پرسش نامه محقق ساخته سنجیده شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس و مقایسه ی میانگین ها استفاده شد.
    یافته ها
    زنان تحصیل کرده، مجرد و جوان تر، نمره ی تصویر بدنی بالاتر و نگاه مثبت تری به بدن خود دارند. افراد سالم نمره ی تصویر بدن بالاتری نسبت به بیماران پوستی داشتند. بین جنسیت و نمره ی تصویر بدن رابطه ی معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    بیماری های پوستی نقش موثری در تصویر بدنی داشتند. لذا پیشنهاد می شود که تاثیر هر یک از بیماری های دیگری که به نحوی بر ظاهر افراد اثر می گذارد بر تصویر بدن افراد به طور جداگانه و به صورت عمیق تر مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تصویر ذهنی بدن، بیماریهای پوستی، افراد سالم
  • محمد ابراهیم زاده اردکانی، مهرناز رئیسی دهکردی، محمدعلی مروتی شریف آباد، حسن رضایی پندری صفحات 222-229
    زمینه و هدف
    یکی از ویژگی های زنان و دختران خودآرایی و خودنمایی است که سبب گرایش آن ها به انواع آرایش ها می شود. این پژوهش با هدف تعیین فراوانی مصرف مواد آرایشی بین دختران دبیرستانی و دانشجوی شهر یزد و سنجش آگاهی، نگرش و عملکرد آنان در این زمینه انجام شد.
    روش اجرا: این مطالعه ی مقطعی روی نمونه ای از دختران دبیرستانی و دانشجوی شهر یزد در سال 1394 انجام شد. حجم نمونه ی مورد نیاز 400 نفر برآورد شد که به صورت نمونه گیری آسان در تحقیق وارد شدند. داده های موردنیاز در این مطالعه با استفاده از پرسش نامه ای مشتمل بر چهار بخش اطلاعات دموگرافیک، آگاهی، نگرش و عملکرد در مورد مصرف مواد آرایشی، گردآوری شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نسخه ی 22 نرم افزار
    IBM SPSS Statistics (IBM Corp.، Armonk، NY، USA) و با بهره گیری از آزمون آزمون های آماری t، تحلیل واریانس (ANOVA) و مربع کای تحلیل شدند. برای توصیفف متغیرهای کمی پیوسته از میانگین±انحراف معیار و برای توصیف متغیرهای اسمی و رتبه ای از جداول فراوانی استفاده شد.
    یافته ها
    از شرکت کنندگان در مطالعه، 8/53% از حداقل یک محصول آرایشی استفاده می کردند. میانگین نمره ی آگاهی افراد با سن، تحصیلات والدین، شغل والدین و میزان درآمد ماهیانه خانواده ارتباط معنی داری داشت (05/0>P). بین میانگین نمره ی نگرش با سن، سطح تحصیلات پدر و شغل پدر و مادر ازلحاظ آماری ارتباط معنی داری وجود داشت (05/0>P). سن، تحصیلات پدر و مادر و شغل پدر و مادر دارای تاثیر معنی داری بر نمره ی عملکرد آزمودنی ها بودند (05/0>P). افرادی که از مواد آرایشی استفاده نمی کردند، نسبت به اثرات استفاده از مواد آرایشی نگرش مناسب تری داشتند (01/0=P).
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای استفاده از مواد آرایشی در بین دختران دانش آموز و دانشجوی شهر یزد و نیز پایین بودن سطح آگاهی آنان درخصوص اثرات استفاده از این مواد، برنامه ریزی و تدوین محتوای آموزشی مناسب و هم چنین شیوه ی آموزشی متناسب با شرایط هر گروه ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: شیوع، مواد آرایشی، آگاهی، نگرش
  • علیرضا خاتمی* صفحات 230-232
  • علیرضا خاتمی* صفحات 233-236
|
  • Narges Bidhendi, Hamidreza Ahmadi Ashtiani, Azin Ayatollahi*, Somaye Yadangi, Orkideh Ghorban Dadras, Alireza Firooz Pages 191-201
    Background And Aim
    Dandruff and seborrheic dermatitis (SD) are common chronic skin diseases. There are many chemical drugs for treating dandruff and SD. Prolonged use of them may cause side effects and drug resistance. The aim of this study was to compare the efficacy of a herbal extract lotion with clotrimazole 1% lotion in the treatment of SD.
    Methods
    Twenty volunteers (12 men and 8 women) aged 20 to 40 years, with seborrheic dermatitis were enrolled in this trial and were randomly allocated into two groups. One group was treated with a herbal extract lotion and the other group with clotrimazole lotion. The herbal extract contained common sage, thyme vulgaris, tea tree oil, lavender, willow, rosemary, and aloe vera. The patients were instructed to use the lotions three times a week for 4 weeks. We evaluated the patients by clinical assessment and measured the scalp sebum, pH, and dandruff number before two weeks, and four weeks after completed a treatment. At the end of the study, each participant satisfaction form.
    Results
    At the end of the study, the participants whom received the herbal extract lotion had a significantly greater reduction in scalp scaling, erythema, itching, and number of dandruff compared with those who received clotrimazole (P
    Conclusion
    This study showed that herbal extracts lotion was effective in the treatment of dandruff and seborrheic dermatitiand can be an appropriate alternative to chemical agents.
    Keywords: dandruff, seborrheic dermatitis, herbal extreact, clotrimazole
  • Nazi Saljoughi*, Roghieh Jebraili, Setareh Tehrani, Masoumeh Yarjanli, Sepideh Tehrani, Forugh Ghaedi Pages 202-207
    Background And Aim
    Acne vulgaris is a common skin disease and oral isotretinoin is the only treatment that is dramatically effective on its severe type The aim of this study was to evaluate the effects of oral Isotretinoin on the level of sex hormones and menstrual cycle in female patients with severe acne.
    Methods
    In this before and after treatment study, 50 patients with severe acne vulgaris whom were referred to the dermatology clinic of Amir-Almomenin Hospital in Tehran in 2015 and 2016, were recruited. The inclusion criteria were female gender, age between 18 to 50 years, and having severe acne. Exclusion criteria were: pregnancy, lactating, and suffering from other diseases which could confound the study results. The prescribed dose of the oral isotretinoin was 0.5 mg/kg/day for three months. Before initiation of treatment and after three months of treatment serum levels of luteinizing hormone (LH), follicle stimulating hormone (FSH), estradiol, and total and free testosterone were measured and compared.
    Results
    The mean ± standard deviation (SD) age of the patients was 26.0 ± 7.1 years, and 10% of them had polycystic ovary syndrome (PCOs). After taking isotretinoin, 33 (66%) of patients had no change in their menstrual periods, while 3 (6%) had oligomenorrhea, 4 (8%) had amenorrhea, and 10 (20%) had dysmenorrhea. After treatment, mean serum LH levels significantly increased (P=0.001), but FSH, estradiol, and total and free testosterone serum levels did not change statistically (P>0.05).
    Conclusion
    This study showed that oral isotretinoin can increase the level of serum LH and cause changes in menstrual cycles.
    Keywords: acne, oral isotretinion, sex hormones
  • Marjan Entezami, Bahareh Malek Afzali, Roghayeh Jebreili, Bita Shahbazzadegan Pages 208-214
    Background And Aim
    Vitiligo is a common pigmentary disorder that melanocytes are destroyed. Treatment of vitiligo depends on the extent of the disease and its distribution pattern. The aim of this study was to compare the efficacy of PUVA and NBUVB in patients with vitiligo.
    Methods
    A clinical trial has been performed on 60 patients with vitiligo referred to Bouali hospital and Mehrgan laser center in 1392 and treated with UVB and PUVA therapy methods. In first group treated with PUVA, oral tablets containing 8-methoxypsoralen were taken 3 hours before phototherapy twice a week. The second group was treated with NBUVB twice a week.
    Results
    In patients treated with PUVA, 40% and in patients treated with NBUVB, 43.3% were male. Seventeen (56.7%) of patients treated with PUVA had generalized vitiligo, 30% of them had segmental Vitiligo and 13.3% had focal Vitiligo. Seventeen (56.7%) patients that were treated with NBUVB generalized vitiligo, 30% had segmental and 10% had focal vitiligo. Repigmentation was significantly higher in patients treated with NBUVB than PUVA 3 and 6 months after initiation of treatment (P
    Conclusion
    NBUVB is superior to PUVA in treatment complications and its recovery rate was acceptable.
    Keywords: Vitiligo, treatment, ultra violet B, psoralen, ultraviolet A
  • Adele Kavehzadeh, Sara Beigrezaei, Mohammad Ali Nilforoushzadeh, Asieh Heidari, Sayed Mohsen Hosseini* Pages 215-221
    Background And Aim
    The present world is a world of short-sectional relationships, most people identify themselves by acknowledging their appearance instead of considering their inherited or acquired different characteristics. In this study, we decided to compare the body image between patients with skin diseases and healthy participants.
    Methods
    In this case-control study, 300 (150 cases and 150 controls) individuals aged from 18 to 64 years were selected in the Isfahan city. Satisfaction with body image and feelings of respondents regarding their apparent looks in different situations and different conditions were investigated using an a researcher-constructed questionnaire. To analyze the collected data, we used the analysis of covariance and compared the means.
    Results
    Single, younger, and less educated women had body image scores higher and more positive look to their bodies. Healthy people had higher score of body image than the patients with skin diseases. There was no significant relationship between gender and body image scores.
    Conclusion
    Skin diseases had an important role in body image. So we suggest that the effect of other diseases, that somehow affect the appearance of people on body image, be examined deeply for each disease.
    Keywords: body image, skin diseases, healthy
  • Mohammad Ebrahimzadeh Ardakani, Mehrnaz Raiszadeh Dehkordi, Mohammad Ali Morrovati Sharifabadi, Hassan Rezaei Pendari Pages 222-229
    Background And Aim
    One of the most important characteristics of women and girls is their eagerness for showing their beauty, which is commonly achieved by using cosmetics and doing makeup. The aim of this study was to determine the prevalence of cosmetics use among high school and university students girls in Yazd city and to measure their knowledge, attitude and practices.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 400 female high school and university students in Yazd city in 2016. Data were gathered using a four-part questionnaire, which was designed to collect demographic data of the participants as well as, items needed for assessment of knowledge, attitudes, and practice of the participants about using cosmetics. The collected data were described and analyzed using IBM SPSS Statistics (IBM Corp., Armonk, NY, USA) version 22. Independent t, one-way analysis of variance (ANOVA), and chi square tests were used for statistical analyses.
    Results
    The mean scores of knowledge, attitude and practices of the participants showed that the mean knowledge score of them was related to the age, level of education of parents, parent's occupation and household income (P
    Conclusion
    This study demonstrated that the use of cosmetics among female high school and university students in Yazd was high. Proper training in appropriate use of the cosmetics is needed.
    Keywords: cosmetics, knowledge, attitude, practice
  • Alireza Khatami* Pages 230-232
    I commonly meet colleagues, resident dermatologists, and medical students who have a misunderstanding about an important point of evidence-based medicine (EBM). Their problem is rooted in their misinterpretation of the "highest level of evidence" and "current best evidence". They usually do not differentiate the crucial difference between the two. Indeed, if they cannot find the "highest level of evidence" for a certain disease, they interpret it as "not having the current best evidence".
    It is important to remember that when the "highest level of evidence" cannot be found, the next level of evidence will be considered as the "best current evidence". For example, if there is no systematic review of homogenous, high quality randomized controlled trials for the treatment of a certain disease, the next level, i.e. high quality randomized controlled trial(s), will be "the current best level of evidence". So, there is a need for looking for lower levels of evidence when we could not find the higher ones. Rare diseases are common in dermatology, in many cases the "current best evidence" may be limited to a case report or a colleague's experience.
    Keywords: evidence, based medicine, dermatology, skin diseases
  • Alireza Khatami* Pages 233-236
    This is an abstract of the review of the second edition (2017) "Tropical Dermatology" published by Elsevier (ISBN-13: 978-0323296342) and edited by three distinguished tropical dermatologists: Professor Stephen K. Tyring, University of Texas Health Science Center, Houston, Texas; Professor Omar Lupi, Federal University of Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, Brazil; and Professor Ulrich R. Hengge, University of Düsseldorf, Düsseldorf, Germany.
    The book intends to address the needs of dermatologists, infectious and tropical diseases specialists, and travel medicine physicians for updated and practical information on tropical dermatology conditions. It is consisted of 36 chapter in 463 pages.
    Of interesting points about this book is its first chapter, which provides a "syndromal" approach to tropical skin conditions facilitating approach to the patients and making differential diagnoses. Chapters two and three provide guidance for the travelers and who are going to work in tropics from a pragmatic point of view. The contents of those two chapters are of significant preventive importance. Another point of strength of "Tropical Dermatology" is providing information on emerging infectious diseases as well as Zika, Ebola, and Dengue fever diseases, which got importance over the past couple of years mainly because of changes in their epidemiology. The chapter on poxviruses was very well written too. Another important feature of this book is its wonderful illustrations. With over 650 full-colored illustrations, all clinical photos, photomicrographs, flowcharts, and tables help the reader to achieve a rapid and deeper understanding of the content. Another strength of "Tropical Dermatology" is its well coverage of both common and rare diseases.
    I recommend this book to all resident and practicing dermatologists, infectious diseases and tropical diseases specialists, and those who are dealing with travelers or intend to work in tropics.
    Keywords: dermatology, tropical skin diseases, book review