فهرست مطالب

زن در توسعه و سیاست - سال چهاردهم شماره 4 (زمستان 1395)

نشریه زن در توسعه و سیاست
سال چهاردهم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدعلی هاشمیانفر، نفیسه چینی، مریم مکتوبیان صفحه 397
    با چرخش مفهومی غریزه جنسی به لذت جنسی شاهد غلبه گفتمان‏های‏ جنسی به حوزه ‏های اجتماعی و درنوردیده شدن مرز میان فضاهای خصوصی و عمومی هستیم. یکی از نمودهای ورود گفتمان‏ های جنسی به فضاهای عمومی را می‏ توان در میدان بررسی شده پژوهش حاضر، یعنی در باشگاه‏ های ورزشی، مشاهده کرد. پژوهش حاضر با هدف شناخت عوامل زمینه ساز زیست جنسی زنان در باشگاه‏ های ورزشی در سال 13941395 در بازه زمانی 18 ماه مطالعه عمیق انجام شد. گردآوری اطلاعات با استفاده از مشاهده، مشاهده مشارکتی و مصاحبه نیم‏ ساخت‏ یافته با 21 نفر از زنان ورزشکار شهر اصفهان انجام گرفت. روش نمونه‏ گیری از نوع نمونه‏ گیری هدف مند، نظری و گلوله ‏برفی است. برای تحلیل اطلاعات از تکنیک‏ های نظریه داده‏بنیاد و رویکرد کدگذاری استراوس استفاده شد. همچنین، برای حصول اعتباریابی پژوهش از روش تطبیق توسط اعضا، بررسی همکار و مشارکتی بودن پژوهش استفاده شد. تحلیل اطلاعات در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی بیانگر این است که در شناخت عوامل زمینه ساز زیست جنسی زنان در باشگاه‏ های ورزشی علایق جنسی تغییر یافته به منزله شرایط ‏علی اثرگذار، فرهنگ هوسران به منزله شرایط بسترساز، فانتزی های زیبایی در قالب استراتژی‏ ها و پیامدهایی در ابعاد روانی و اجتماعی مهم و در خور توجه اند. بنابراین، درهم‏ ریختگی زیست جنسی زنان به منزله هسته مرکزی باید مورد توجه سیاست گذاران فرهنگی قرار بگیرد. خلق مفاهیم جدید در ایجاد هنجارهای نو یا جایگزینی هنجارهای ناکارآمد گذشته می‏ تواند به کاهش بی‏ هنجاری زیست جنسی و سامان بخشیدن به این نیاز اساسی کمک کند.
    کلیدواژگان: باشگاه های ورزشی، پیامدهای روانی و اجتماعی، زنان، زیست جنسی، علایق جنسی تغییر یافته، فانتزی های زیبایی، فرهنگ هوسران، کلیشه های جنسیتی، گفتمان های جنسی، نظریه داده بنیاد
  • حسین افراسیابی، ساناز جهانگیری صفحه 431
    پژوهش حاضر با هدف شناخت آسیب‏ های تعاملات اجتماعی زنان سرپرست خانوار شاهین ‏شهر در رویکرد کیفی و با روش نظریه زمینه ای انجام شده است. به این منظور، با 35 نفر از زنان سرپرست خانوار مصاحبه‏ های نیمه‏ ساختار یافته و عمیق انجام شد که برای گزینش آن‏ها روش نمونه‏ گیری هدف مند و نظری به کار گرفته شد. داده های حاصل از مصاحبه با روش کدگذاری نظری تجزیه و تحلیل شد. در کدگذاری باز، 49 مفهوم و در کدگذاری محوری 8 مقوله به دست آمد. مقوله «حریم ناامن» به منزله پدیده‏ اصلی ظهور یافت. یافته های تحقیق نشان داد زنان سرپرست خانوار در تعاملات اجتماعی روزمره‏ خود با مسائل و کلیشه‏ های منفی روبه رو هستند که تجربه‏‏ حریم ناامن را برای آنان به همراه دارد. کنش آنان در مقابل آسیب‏ ها به صورت سازگاری نابهنجار رخ می‏ دهد و از پیامدهای آن‏ها می‏توان به فرزندان آسیب‏ دیده اشاره کرد. در نهایت، مدل نظری «مرزهای ناامن ‏ساز» مفهوم محوری حاصل از این پژوهش است.
    کلیدواژگان: آسیب، تعاملات اجتماعی، زنان، سرپرست خانوار، نظریه زمینه ای
  • فاطمه مدیری، علی رحیمی صفحه 451
    این مقاله با هدف بررسی تاثیر اشتغال زنان بر پایداری خانواده، به مقایسه خانواده‏ های تک ‏شاغل و خانواده ‏های هر دو شاغل پرداخته است. جامعه آماری این پیمایش، زنان و مردان متاهل شهر تهران است و به شیوه نمونه ‏گیری خوشه ایچند مرحل ه‏ای هزار و 736 نمونه از 50 حوزه شهر تهران انتخاب شد و در تجزیه تحلیل نهایی به کار گرفته شد. نتایج این تحقیق نشان می‏دهد: نشاط زناشویی در مردان خانواده های هر دو شاغل بیش از مردان خانواده‏ های تک‏ شاغل است. درآمد و منزلت شغلی بالا در مردان خانواده ‏های تک ‏شاغل با کاهش نشاط زناشویی و در زنان خانواده‏ های تک‏ شاغل افزایش درآمد با افزایش نشاط زناشویی در ایشان همراه است. همبستگی نشاط زناشویی و گرایش به طلاق در زنان خانواده‏ های هر دو شاغل بیش از زنان خانواده‏ های تک ‏شاغل و در مردان خانواده ‏های تک‏ شاغل بیش از مردان خانواده‏ های هر دو شاغل است. هزینه‏ کرد مالی اشتراکی در خانواده‏ های هر دو شاغل بیش از خانواده‏ های تک‏ شاغل و تضاد میان کار و خانواده در آن ها کمتر است. به طور کلی، می ‏توان گفت یافته هایی که نشان دهد اشتغال زنان پایداری خانواده را تضعیف می‏ کند مشاهده نشد، اما اشتغال زنان منابعی را برایشان فراهم می‏ کند که از آن می‏ توانند در انحلال زندگی زناشویی ناخوشایند استفاده کنند. با توجه به اینکه نشاط زناشویی و گرایش به طلاق از شرایط شغلی متاثر است، به کارگیری سیاست‏ های مناسب اشتغال می‏تواند در پایداری خانواده کمک‏ کننده باشد. یافته های تحقیق تاییدکننده تئوری‏ های مبادله، فرصت اقتصادی و اقتصاد خانه جدید است.
    کلیدواژگان: اشتغال زنان، پایداری خانواده، خانواده های تک شاغل، خانواده های هر دو شاغل، گرایش به طلاق، نشاط زناشویی
  • بتول عرب نرمی صفحه 477
    این مقاله فضای گفتمانی فعالیت بدنی زنان را به منظور پاسخ به سوالی اساسی بررسی می کند؛ چرا اغلب زنان با تداوم فعالیت بدنی مشکل دارند و موفق نمی شوند به طور دائمی از یک برنامه تمرینی سبک، منظم و طولانی مدت استفاده کنند؟ تحلیل حاضر با استفاده از توصیف مفاهیم به کار رفته در نظریه گفتمان لاکلو و موف (1992) انجام شده است. در فضای فعالیت بدنی زنان، دو گفتمان ترس از چاقی و گفتمان سلامت جویی به منزله گفتمان بزرگ و کوچک شناسایی شده است. دستاورد این مقاله تبیین این فرضیه است که آنچه اهداف بلند مدت و حضور منظم در فعالیت بدنی را رقم می زند مرتبط با اهدافی است که گفتمان سلامت جویی و مسئولیت فردی نسبت به رفتارهای سلامت ایجاد می کند و برنامه های مشارکتی نامنظم نیز مرتبط با اولویت ها و اهدافی است که گفتمان ترس از چاقی تعریف می کند. همچنین، شناسایی و دسته بندی مقولات مرتبط با هر یک از اهداف فیزیکی، روانی و اجتماعی در این دو گفتمان نشان می دهد به دلیل غلبه و برتری گفتمان چاقی این اهداف، معنا و هویت خود را از گفتمان چاقی دریافت می کنند. برنامه ریزی های آینده فعالیت بدنی برای زنان باید با در نظر گرفتن گفتمان های غالب در این فضا تدوین شود.
    کلیدواژگان: گفتمان سلامت جویی، ترس از چاقی، فعالیت بدنی
  • فاطمه ترابی، سجاد مسگر زاده صفحه 493
    گسترش بیکاری و افزایش وقوع طلاق از مصادیق جامعه مخاطره آمیزند که می‏ توانند تصمیمات زنان و مردان را درباره تشکیل خانواده تحت تاثیر قرار دهند. مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه بین شاخص‏ های جامعه مخاطره آمیز با میانگین سن زنان و مردان در نخستین ازدواج و با استفاده از داده های سرشماری 1390 در سطح شهرستان انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می‏ دهد که این شاخص ها نسبت درخور توجهی از تفاوت های شهرستانی موجود در سن ازدواج را تبیین می کند (51 درصد از واریانس میانگین سن مردان و 38 درصد از واریانس میانگین سن زنان در نخستین ازدواج). به طور خاص، شاخص ‏های اقتصادی (متغیرهای میزان بیکاری و میزان بیکاری بین افراد دارای تحصیلات عالیه) با میانگین سن زنان و مردان در نخستین ازدواج بیشترین رابطه مستقیم را دارند. درصد مردان طلاق گرفته از دیگر متغیرهایی است که با میانگین سن هر دو جنس در نخستین ازدواج رابطه مستقیم دارد. بر اساس این یافته ها، می توان انتظار داشت اقدامات موثر در اشتغال زایی و افزایش پایداری ازدواج، از طریق کاهش مخاطره آمیزی جامعه، ازدواج و تشکیل خانواده را در کشور تسهیل کند.
    کلیدواژگان: ایران، تحولات اقتصادی و اجتماعی، جامعه مخاطره آمیز، طلاق، میانگین سن در نخستین ازدواج، وضعیت اشتغال
  • علی یعقوبی، هانیه مقدس یزدی صفحه 513
    مفهوم زنانگی به‏مثابه سازه‏ای اجتماعی است که در زمان‏ های مختلف مدلول‏ه ای متعددی داشته است. هدف این مقاله سنخ ‏شناسی دختران دانشجو در دانشگاه گیلان است. در مطالعه مزبور، با تکیه بر روش‏ های کیفی و نمونه‏ گیری هدفمند از مصاحبه‏ های نیمه ‏سازمان‏ یافته فردی و گروهی (گروه متمرکز) استفاده شد. برای این منظور، با 30 نفر مصاحبه شد. سپس مصاحبه‏ ها به شیوه تحلیل مضمون بررسی شدند. بر اساس گفت وگوهای به دست آمده، زنان به سه سنخ سازشی، تلفیقی و مقاوم تقسیم شدند که تداعی‏ کننده نظریه کانل در سه گونه زنانگی سازگار، ترکیبی و مقاوم است. برمبنای یافته های تحقیق، هسته اصلی دلایل تغییرات زنانگی افزایش مصرف رسانه‏ ای و شبکه ‏های اجتماعی است.
    کلیدواژگان: دانشگاه گیلان، دختران دانشجو، زنانگی، سنخ شناسی
  • علی محمد ناعمی صفحه 535
    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان تاب‏ آوری، سخت‏ رویی و رضایت از زندگی با تصویر بدنی دانش‏ آموزان دختر دبیرستانی سبزوار انجام شد. این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل هزار و 578 نفر از دانش‏ آموزان دختر دبیرستان‏ های سبزوار در سال تحصیلی 1393 بود که تعداد 311 نفر از طریق روش نمونه ‏گیری خوشه ایچند مرحل ه‏ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه‏ های استاندارد تاب‏ آوری کونور و دیویدسون، سخت‏ رویی کوباسا، رضایت از زندگی داینر و تصویر بدن فیشر استفاده شد. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS18 و روش‏ های آمار توصیفی، همبستگی و رگرسیون چند متغیری تجزیه و تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین میزان تاب‏ آوری، سخت‏ رویی و رضایت از زندگی با تصویر بدنی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین، متغیرهای مذکور توانستند حدود 25 درصد واریانس تصویر بدن را تبیین کنند. بر اساس نتایج حاصل از پژوهش می‏ توان با افزایش میزان تاب‏ آوری، سخت‏ رویی و رضایت از زندگی، نارضایتی از تصویر بدن دانش‏ آموزان دختر را کاهش داد و سلامت روان و بهزیستی آنان را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: تاب آوری، تصویر بدنی، دانش آموز دختر، رضایت از زندگی، سخت رویی
|
  • Seyed Ali Hashemianfar, Nafiseh Chini, Maryam Maktobian Page 397
    By converting the concept of sexual instinct to sexual pleasure we face with entering sexual discourses into social life and crossing the line between private and public atmosphere. In this research one aspect of entering the sexual discourses into public field is observed in women's gyms and clubs. Therefor this research was done by the aim of understanding female sexual life in gyms and clubs by in-depth review, during 18 months. Information was collected by using observation, participant observation and semi-structured interviews methods with 21 female athletes in Esfahan. For information analysis techniques of grounded theory approach and coding strand of Strauss were used. Analyzing this information in three phases of open, axial and core coding shows that in understanding female's sexual life in gyms and clubs, altered sexual pleasures is as a casual conditions and Swinger culture is as a contextual conditions. The fantasy of beauty in frames of strategies and psychological, and social consequences as a consequences are outstanding. Creating the new concepts for developing new norms or replacement of past insufficient norms can reduce the abnormal sexual life and help to bring order to this basic need.
    Keywords: Sexual discourses, gems, gender sterotype, Sexual life, womenSexual life, Grounded theory, altered sexual pleasures, Swinger culture, beauty fantasies, psychological, social consequences
  • Hossein Afrasiabi, Sanaz Jahangiri Page 431
    The sudden transfer of guardianship, from husband to wife, causing a string of insecurity and additional duties for women. The phenomenon of woman-headed households is increasing for different reasons in the world. Studies indicate that, householder women are facing social and Economic challenges and constraints. The aim of this study is pathology of social interactions women-headed households in ShahinShahr-Iran. In this study, a qualitative approach and grounded theory method were used to learn about social interactions women headed households, According to own definition for Operations Research and data analysis. The Purposeful and theoretical sampling is employed for the selection of the interviewees and for this study, Semi-structured interviews were carried out with 35 householder women. After open, axial, and selective coding, the 10 main categories, paradigm and underlying models is presented. The main components are: dysfunctional underlying family, Negative stereotypes, Compatibility abnormal, Prohibiting attitude, financial poverty, Limits on work and the necessity of social protection. The final major phenomenon in this study is unsafe Privacy. According to these categories householder woman experience their social interactions in the form of unsafe Privacy. The main phenomenon as a paradigmatic model, including; conditions, actions strategies and outcomes as well as more abstract theory called the porous borders maker is provided.
    Keywords: Household head Women, Problems, Social Interactions, Unsafe Privacy, Grounded theory
  • Fateme Modiri, Ali Rahimi Page 451
    This paper aim to study effect of women's employment on family stability, compare Dual-worker family with Single-worker family. Statistical population of quantitative cross-sectional survey was married in Tehran. Selected 1736 samples and was analyzed. Multi-stage cluster sampling method was used and due to the different economic and social classes of people, selected 50 domains in Tehran. The instrument was questionnaire and used Pearson correlation, variance analysis, mean difference. The results show: men's marital happiness in dual-worker families are more than single-worker families. In men single-worker families, high income and occupational status associated with lower marital happiness and in women single-worker families, high income associated with higher marital happiness. Correlation between marital happiness and tendency to divorce in women dual-worker families, more than single-worker families and in men is less. Shared spending money in dual-worker families is more than single-worker families and conflict between work and family is less. In general we can say there is no evidence that women's employment is in contrast to family stability but women's employment provide resources that it can use in the dissolution of unhappy marriage. The implementation of employment appropriate policies can help stability of the family. The findings confirm theories of exchange, economic opportunity and new home economics.
    Keywords: Womens employment, Family stability, Marital happiness, Tendency to divorce, Dual, worker families, Single, worker families
  • Batol Arab Narmi Page 477
    This article examines women's discursive space of physical activity in order to answer an important question: Why most women have problems with regular physical activity and cannot permanently benefit from a long-term regular exercise program. The analysis was performed with concepts discussed in the discourse theory of Laclau and Mouffe(1995). There are two main discourses in the women's physical activity, fear of fat as a big discourse and Healthism as small discourse. The result introduces a hypothesis: long-term goals and regular attendance in physical activity is related to goals created by healthism discourse and personal responsibility about health behaviors, also irregular attendance activity is related to priorities and goals created by fear of fat discourse. Identifying and categorizing topics show each of physical, mental and social targets achieve meaning from the fear of fat discourse because of its dominance and superiority. Future planning of physical activity for women should be established taking into account the dominant discourses in these spaces.
    Keywords: Discourse, fear of fat, healthism, physical activity
  • Fateme Torabi, Sajad Mesgarzadeh Page 493
    Increased unemployment and rising incidence of divorce are instances of a risky society that can affect women and men’s decisions about family formation. The present study aims to investigate the relationship between the indicators of risky society and the mean age at first marriage among women and men in Iran. The paper uses the district-level data from the 2011 Iranian census. The results show that these indicators a considerable proportion of the district-level differences in age at marriage (51% of the variation in the mean age at first marriage of men and 38% of the variation in the mean age at first marriage of women). In particular, economic indicators (i.e. unemployment rate and unemployment rate among highly educated people) have the greatest positive impact on the mean age at first marriage among both men and women. The percentage of divorced men is another variable with a positive association with the mean age at first marriage among both sexes. Thus, actions towards job creation and increasing the stability of marriage can be expected to reduce the risk factors associated with marriage and facilitate its formation.
    Keywords: Iran, socio, economic changes, risky society, divorce, mean age at first marriage, employment status
  • Ali Yaghoobi, Hanie Moghadas Yazdi Page 513
    The concept of femininity is like a social structure with varied notions in different time and backgrounds. This article is aimed atthe typology of girl students of Guilan university. In foregoing study, semi-organized intervies with the aid of tageted sampling and qualitative methods are used. For this reason, thirty people were interviewed. Then, interviews were considered by theme analysis method. On the basis of emerged conversations three types of women which are agreementative, combined, refractory are categorized that clearly depicts Cannel's theory in compatible, combined and refractory femininty. Based on what have been found in research the main reason of feminine changes is media consumption raise and social network.
    Keywords: Typology, Femininity, girl students, Gilan university
  • Ali Mohammad Naemi Page 535
    The aim of this study is investigate the relationship between resilience, hardiness and life satisfaction with body image of high school girls of Sabzevar in 2014. This study was correlational. The population of this study included 1578 in high school girls of Sabzevar and 311 persons were selected through Multistep cluster sampling method. The data was collected using Conner-Davidson Resilience Scale, Kobasa Hardiness Scale, Diener life satisfaction scale and Fisher body image Scale. Pearson correlation and stepwise regression were used for analyzing data with SPSS18. The results showed that there were significant and positive correlation between resilience, hardiness and life satisfaction with body image. In addition, it was found that resilience, hardiness and life satisfaction could explain 25 Percent of body image variance among students. The results showed that increasing resilience, hardiness and life satisfaction can decrease dissatisfaction of body image among female students and can improve mental health and wellbeing of them.
    Keywords: Resiliency, Hardiness, life satisfaction, Body image, female Student