فهرست مطالب

سلامت و بهداشت - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 30، بهار 1396)

مجله سلامت و بهداشت
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 30، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید غلامرضا موسوی، علی احمد آقاپور، کامیار یغماییان صفحات 7-19
    زمینه و هدف
    کاتکول یک ترکیب فنلی بوده و از طریق صنایع مختلف وارد محیط زیست می شود. هدف اصلی این طرح، تولید کامپوزیت MgO با پتانسیل کاتالیزوری بالا برای حذف ترکیب کاتکول از فاضلاب با استفاده از فرآیند ازن زنی می باشد.
    روش کار
    برای تولید و پوشش دادن کریستالهای MgO بر روی نگه دارنده ها شامل کربن فعال گرانولی، پرلیت و پامیس، از روش سل- ژل[1] حرارتی استفاده گردید. برای تعیین غلظت کاتکول از کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا (HPLC) استفاده گردید.
    یافته ها
    هر سه کاتالیست تولید شده MgO/GAC، MgO/Perlite و Mgo/Pumice، در افزایش راندمان حذف کاتکول موثر بودند. با این حال، کارایی کاتالیزوری GAC/MgO در حذف کاتکول نسبت به بقیه کاتالیزورها در pH های مختلف بیشتر بود و بعد از آن به ترتیب Perlite/MgO و Pumice/MgO قرار دارند. همچنین کاتالیست MgO/GAC به دلیل تولید رادیکال، نقش مهمی را در معدنی سازی (حذف COD) ترکیب کاتکول ایفا مینماید. پتانسیل کاتالیزوری MgO/GAC با ازن زنی در معدنیسازی کاتکول، در مقدار کاتالیست اضافه شده g/L10 و زمان واکنش 60 دقیقه، 5/38 درصد بود.
    نتیجه گیری
    فرایند ازن زنی با کاتالیست MgO/GAC می تواند بعنوان یک فرایند تصفیه و پیش تصفیه با کارایی بالا برای تجزیه و معدنی سازی ترکیبات شیمیایی سمی و مقاوم به تجزیه بیولوژیکی و در غلظتهای زیاد، مطرح باشد.
    کلیدواژگان: کاتکول، ازن زنی، MgO
  • داود ادهم، مالک اباذری، ناطق عباسقلیزاده، افسون میرزازاده گیگلو، میترا طهمورثی صفحات 20-26
    زمینه و هدف
    آهن یکی از عناصر مهم برای رشد و تکامل بدن است. کم خونی فقر آهن شایع ترین نوع کم خونی است و کودکان زیر 2 سال از مهمترین گروه های آسیب پذیر هستند هدف از این مطالعه بررسی وضعیت مصرف مکمل قطره آهن در کودکان 24-6 ماهه شهرستان اردبیل بوده است.
    روش کار
    این یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی میباشد که بر روی 200 کودک 24-6 ماهه شهرستان اردبیل انجام شد. روش نمونه گیری خوشه ایو ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. برای تحلیل از روش های آنالیز واریانس و همبستگی در نرم افزار SPSS-19 استفاده شد. سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    1/53 درصد مادران قطره آهن را به صورت منظم، 2/36 درصد به صورت نامنظم و 7/10 درصد عدم مصرف داشتند. تنها 5/13درصد مادران دارای آگاهی خوب و 5 درصد مادران دارای عملکرد خوب در رابطه با مصرف قطره آهن بودند. ارتباط معنی داری بین وضعیت مصرف قطره آهن با عملکرد، آگاهی، محل تامین قطره آهن مشاهده شد. شایع ترین علت عدم مصرف قطره آهن، استفراغ کودک و فراموشی مادر بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان مصرف نامنظم و عدم مصرف قطره آهن و پایین بودن آگاهی و عملکرد مادران نسبت به مصرف قطره آهن برای کودکان، تدوین برنامه های لازم با هدف شناسایی کودکان دچار کم خونی و همچنین برگزاری کلاسهای آموزشی و مشاوره ای برای مادران کم سواد ضروری است.
    کلیدواژگان: قطره آهن، کم خونی، مادران، شیرخوار، آگاهی، عملکرد
  • محمدرضا پژوهی الموتی، رزاق محمودی، عباسعلی ساری، صغری ولی زاده، راضیه کیانی صفحات 27-34
    زمینه و هدف
    با توجه به آنکه شیر و فرآورده های آن در بسیاری از نقاط جهان بخش مهمی از رژیم غذایی انسان را تشکیل میدهند، بنابراین باید اقدامات موثری در راستای بهبود و افزایش تولید شیر، کیفیت ترکیبات و کیفیت بهداشت شیر و به حداقل رساندن مقدار آلاینده ها در آن صورت گیرد. این مطالعه با هدف تعیین غلظت فلزات سنگین سرب و کادمیوم در شیر و برخی فراروده های لبنی عرضه شده در شهر همدان و مقایسه آن ها با مقادیر استانداردهای جهانی انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، طی سال های 93-1392، تعداد 190 نمونه شامل شیر خام گاو، گوسفند و بز و محصولات ماست و پنیر سفید حاصل از شیر گاو تولید شده بوسیله مراکز تولید محصولات لبنی از شهرستانهای استان همدان جمعآوری و از نظر باقیمانده فلزات سرب و کادمیوم با استفاده روش طیف نگار جذب اتمی شعله مورد آزمایش قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این بررسی، میانگین باقیمانده سرب در هیچ یک از نمونه ها بالاتر از حد مجاز نبوده و تمامی نمونه ها از نظر باقیمانده کادمیوم نیز در محدوده مجاز قرار داشتند. در بین فراورده های لبنی مورد مطالعه، پنیر سفید (ppm 325/0) و ماست ( ppm136/0) به ترتیب حداکثر و حداقل میانگین سرب را دارا بودند. همچنین بالاترین میانگین سرب و کادمیوم اندازه گیری شده در نمونه های شیر خام مربوط به شیر بز (به ترتیب ppm223/0 و ppm 006/0) بود.
    نتیجه گیری
    با مقایسه مقدار باقیمانده سرب و کادمیوم در نمونه های مورد مطالعه با استاندارد کدکس 2000، میانگین عناصر مورد مطالعه در نمونه ها، پایین تر از حد مجاز بدست آمد. بنابراین تمامی نمونه ها از نظر کادمیوم در محدوده مجاز قرار داشتند.
    کلیدواژگان: آلودگی، فلزات سنگین، سرب، کادمیوم، شیر، فراورده های لبنی، همدان
  • مهدی آقانسب، مهران قلعه نوی، بهرام کوهنورد، وحید احمدی پناه صفحات 35-44
    زمینه و هدف
    مطالعه حاضر به منظور تعیین میزان شیوع علائم اختلالات اسکلتی عضلانی در نواحی گوناگون بدن، ارزیابی ارگونومیک محیط کار و فاکتورهای موثر در بروز آنها در بین اساتید و کارکنان انجام شده است.
    روش کار
    مطالعه بصورت توصیفی- تحلیلی بر روی 59 نفر از اساتید و کارکنان شاغل در دانشکده بهداشت علوم پزشکی قزوین صورت گرفت و نمونه گیری بصورت سرشماری بود. به منظور تعیین میزان شیوع اختلالات در اندامهای گوناگون بدن از پرسشنامه نوردیک و به منظور ارزیابی ریسک فاکتورهای محیط کار از چک لیست جامع و استاندارد شرایط حاکم در محیطهای اداری، بهره گیری شد.
    یافته ها
    شیوع اختلالات در اساتید طی یک سال گذشته بصورتی که ران پا (7/85%)، گردن و شانه (3/64%) و درکارکنان کمر (60%)، مچ دست وگردن (44%) دارای بیشترین درصد مواجهه بودند. آزمون آماری ارتباط معنی داری را بین شیوع علایم اختلالات اسکلتی- عضلانی در کارمندان در ناحیه گردن براساس سابقه کار و در اساتید در ناحیه پشت براساس ساعت کار در روز نشان داد (05/0p<). 6/83 درصد از کارکنان در اولویت اول اقدامات اصلاحی قرار گرفتند. وضعیت و طراحی نامناسب ایستگاه کار ازعوامل خطر شناخته شدند.
    نتیجه گیری
    شیوع اختلالات در اساتید در ناحیه ران پا و در کارمندان در ناحیه کمر بالا است. با توجه به این موضوع، اجرای برنامه های مداخله ای ارگونومی در محیط کار ضروری به نظر میرسد. طراحی ایستگاه کار بر اساس اصول ارگونومیک، آموزش و آگاه کردن اساتید و کارکنان از اصول ارگونومی، ایجاد تنوع کاری در کارمندان، انجام حرکات نرمشی در فواصل زمانی معین را می توان از اجزای این برنامه دانست.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی، عضلانی، کارکنان، اساتید، شرایط ایستگاه کار، ریسک فاکتورهای ارگونومی
  • مرضیه نورانی، سید روح الله مرادیانی، بابک فضلی، زهرا شریف پور، آمنه فرج الله زاده صفحات 45-53
    زمینه و هدف
    کارگران شاغل در دامداری با طیف وسیعی از اختلالات اسکلتی عضلانی در اندامهای مختلف روبرو هستند. تحقیقات اندکی در مورد MSDs در حرفه دامداری و آموزش در مورد نحوه صحیح انجام کار فیزیکی در ایران انجام شده است. از سویی در صنایع با تعداد بیشتر کارگر اغلب اجرای برنامه های ایمنی ساده تر می باشد.
    روش کار
    مطالعه حاضر به صورت مطالعه ای مداخله ای در میان تعداد 50 نفر از گاوداران شهرستان ابرکوه انجام شد. ابتدا وضعیت بدنی گاوداران با کمک روش Man-TRA و WISHA مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت. سپس آموزش های لازم به صورت چهره به چهره جهت حمل و بلندکردن صحیح بار به گاوداران داده شد. در نهایت پس از گذشتن دو ماه از مداخله آموزشی بار دیگر وضعیت بدنی با روش Man-TRA و WISHA مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج ارزیابی نهایی با روش WISHA قبل از مداخله آموزشی نشان داد 3/84 درصد گاوداران کد وضعیت مطلوب را به خود اختصاص دادند. اما پس از مداخله آموزشی با وجود بهبود برخی وضعیت ها مانند قرارگیری مناسب وضعیت دست، داشتن کمر مستقیم در حین انجام وظیفه و تکرار وظیفه، به علت عدم مواردی چون رعایت وزن بار بلند شده، وضعیت مطلوب به 6/83 درصد از جمعیت گاوداران کاهش یافت؛ که نتایج آنالیز آماری نیز گویای این مطلب بود. نتایج حاصل از روش ManTRA نیز نشان داد آموزش در مدت زمان انجام کار بی تاثیر بوده اما افزایش و کاهش نمره تنش پس از مداخله آموزشی در اندام تحتانی و گردن/شانه قابل توجه بود. به طور کلی نمره نهایی در حد مجاز برآورد شد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج نشان داد با وجود بهینه بودن شرایط در گاوداری های شهرستان ابرکوه و شرایط مطلوب اکثریت جامعه مورد مطالعه، میزان تاثیر برنامه آموزشی جهت بهتر شدن وضعیت بدنی در نواحی کمر و گردن به عنوان مشکل دارترین بخش مطالعه موثر گزارش شد.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، کارگران دامداری، روش Man، TRA، روش WISHA
  • یعقوب حاجی زاده، حکیمه طیری، شاهرخ نظم آرا، محسن رضایی صفحات 54-64
    زمینه و هدف
    استفاده از باکتری های احیاء کننده سولفات به منظور حذف فلزات سنگین سمی از محیط زیست بعنوان یک روش با ارزش و مقرون بصرفه تلقی میگردد. هدف این مطالعه احیای سولفات جهت حذف باکتریایی مس از پساب دست ساز تحت شرایط بی هوازی میباشد.
    روش کار
    این تحقیق تجربی بوده و در یک رآکتور بیولوژیکی در شرایط بی هوازی انجام گردید. غلظت های مس از 5 تا mg/l75 وارد رآکتور شد. میزان احیای سولفات و حذف مس در زمانهای ماند 24 ساعت و کمتر مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز تمامی پارامترها در نمونه های 50 میلی لیتر با بهره گیری از کتاب مرجع روش های استاندارد آزمایشهای آب و فاضلاب انجام گرفتند.
    یافته ها
    بعد از تطابق باکتری ها به غلظتهای مس حداکثر راندمان حذف سولفات و مس بترتیب تا 19/97 و 5/98 درصد در زمان ماند بهینه 24 ساعت ثبت شد. حداکثر تولید سولفید هیدروژن در شرایط بهینه راهبری بوده که در حدود ml/l117بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد احیای سولفات و ترسیب مس با استفاده از این روش از حد قابل قبولی برخوردار است و تولید قلیائیت در طی فرایند می تواند سیستم را برای تسهیل تصفیه پسابهای اسیدی حاوی سولفات و مس، مناسب سازد.
    کلیدواژگان: تصفیه بی ‬هوازی فاضلاب‬های صنعتی، باکتری‬های احیاءکننده سولفات، حذف مس، رآکتور بستر سیال بی‬ هوازی (AFBR)
  • الناز مباشرمقدم، ابراهیم فتایی صفحات 65-73
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت آب شرب در سلامتی مردم، تصفیه آن از اهمیت خاصی برخوردار میباشد. یکی از مهمترین روش های حذف کدورت و مواد آلی از منابع آب خام، منعقد سازی مواد زائد موجود در آب بوسیله منعقد کننده ها میباشد. این تحقیق با هدف بررسی کارایی منعقدکننده های کلررور فریک و پلی فریک سولفات در حذف کدورت و کاهش مواد آلی از منبع آب خام ورودی سد یامچی به تصفیه خانه اردبیل انجام گرفت.
    روش کار
    پژوهش حاضر که از نوع تجربی- تحلیلی میباشد، با استفاده از دستگاه جارتست انجام شد. نمونه های مورد مطالعه از لوله خط انتقال آب خام ورودی به تصفیه خانه در فصول 4 گانه در طی سال 1393-1392 برداشته شد. به منظور انجام مراحل کیفی و کمی تحقیق بیش از 48 نمونه در فصول بهار، تابستان، زمستان و پاییز با کدورت های NTU67/5، 7/12، 32/15، 35/31 برای دو ماده منعقدکننده فریک کلراید و پلی فریک سولفات مورد آزمایش قرار گرفت..
    یافته ها
    نتایج این بررسی عملکرد بهتر پلی فریک سولفات را نسبت به فریک کلراید از نظر مصرف کمتر مواد منعقد کننده، تشکیل لخته های درشت تر و کاهش مدت زمان ته نشینی با تولید لجن با چسبندگی بالا نشان داد. بطوری که به لحاظ حذف مواد آلی محلول موجود در آب DOC))، منعقد کننده پلی فریک سولفات قادر به حذف بیشتر DOC نمونه ها به میزان 7 درصد بود و میزان افت pH اولیه با کارکرد منعقد کننده پلی فریک سولفات نسبت به منعقد کننده فریک کلراید کمتر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصله نشان داد PFS را می توان به عنوان جایگزین مناسب و اقتصادی از نظر مصرف ماده منعقد کننده به میزان کمتر و حدف ماده آلی به میزان بیشتر از آب خام نسبت به فریک کلراید برای واحد انعقاد تصفیه خانه آب اردبیل در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: تصفیه آب شرب، انعقاد، پلی فریک سولفات، فریک کلراید، کربن آلی محلول (DOC)، اردبیل
  • محمد محمدی، کیانوش زهراکار، جهانگیر جهانگیری، رضا داورنیا، محمد شاکرمی، مهدی مرشدی صفحات 74-84
    زمینه و هدف
    امروزه زوج ها مشکلات شدید و فراگیری را در هنگام برقراری و حفظ روابط صمیمانه و ارضاء انتظارات و نیازهای یکدیگر تجربه می کنند. ایجاد و حفظ روابط صمیمانه و ارضاء نیازهای روانی و عاطفی در جریان ازدواج یک مهارت و هنر است که علاوه بر سلامت روانی و تجارب سالم اولیه نیازمند داشتن نگرش های منطقی و کسب مهارت ها و انجام وظایف خاصی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی کارآیی مداخله آموزشی مبتنی بر مدل گاتمن بر صمیمیت زناشویی زنان انجام شد.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی و به شیوه پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل می باشد. نمونه پژوهش حاضر را 24 زن واجد شرایط از زنان مراجعه کننده به مرکز همیاران سلامت روان شهر بجنورد در سال 1393 تشکیل میدادند که به شیوه در دسترس انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. در مرحله پیش آزمون، دو گروه بوسیله مقیاس صمیمیت زناشویی تامپسون و والکر 1983(MIS-17) مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس مداخله آموزشی به شیوه گاتمن در 6 جلسه 2 ساعته برای گروه آزمایش اجرا گردید، اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. پس از پایان جلسات آموزشی از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از SPSS-18 و روش های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس استفاده گردید.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین زنان دو گروه آزمایش و کنترل از لحاظ میزان صمیمیت زناشویی تفاوت معناداری وجود دارد و مداخله آموزشی مبتنی بر مدل گاتمن باعث ارتقاء صمیمیت زناشویی زنان گروه آزمایش شده است.
    نتیجه گیری
    مدل آموزشی گاتمن باعث بهبود روابط صمیمانه می گردد. می توان از این شیوه آموزشی در جهت غنی سازی روابط زناشویی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: صمیمیت زناشویی، مدل گاتمن، زنان
  • مریم نوری، علی طریقت اسفنجانی، شهره قاضی زاهدی صفحات 85-101
    زمینه و هدف
    به دلیل شیوع چاقی در عصر حاضر و ارتباط الگوهای غذایی با بروز چاقی، شناسایی الگوهای غذایی و اصلاح عادات غذایی افراد ضروری است. مطالعه حاضر به منظور شناسایی الگوهای غذایی در مناطق مختلف جغرافیایی ایران و بررسی ارتباط این الگوهای غذایی با دریافتی انرژی و مواد مغذی و نمایه توده بدنی (BMI) افراد بزرگسال ساکن در این مناطق جغرافیایی انجام گرفت.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی بر روی 156 فرد 69-20 ساله، در 5 منطقه جغرافیایی ایران صورت گرفت. جهت ارزیابی دریافتی غذایی افراد از یک پرسشنامه بسامد غذایی نیمه کمی مشتمل بر 160 قلم ماده غذایی و نوشیدنی که روایی و پایایی آن توسط گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد تعیین شده استفاده گردید. وزن و قد افراد اندازه گیری شده و BMI محاسبه شد. جهت استخراج الگوهای غذایی از مدل تحلیل عاملی استفاده شد.
    یافته ها
    پنج الگوی غذایی غالب «غربی، سنتی، سالم، مخلوط، و پرپروتئین» استخراج گردید. بالاترین امتیاز الگوهای غذایی غربی را افراد دارای kg/m2 30 BMI < > 25 و بالاترین امتیاز الگوهای غذایی سالم، سنتی، مخلوط، و پرپروتئین را افراد دارای kg/m2 25 BMI < > 5/18 بیشتر از سایر گروه های BMI کسب نمودند. الگوهای غذایی غربی، سنتی، سالم، مخلوط، و پرپروتئین به ترتیب بیشترین همبستگی را با دریافتی چربی (733/0=r؛ 05/0p<)، پروتئین (719/0=r؛ 05/0p<)، پتاسیم (808/0=r؛ 05/0p<)، کربوهیدرات (698/0=r؛ 05/0p<) و پروتئین (758/0=r؛ 05/0p<) داشتند.
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر پنج الگوی غذایی شناسایی شد. بین تمام الگوهای غذایی و مواد مغذی مورد بررسی رابطه معنی دار مشاهده شد. تنها الگوی غذایی پرپروتئین با BMI ارتباط معنی داری داشت.
    کلیدواژگان: الگوهای غذایی، افراد بزرگسال، نمایه توده بدنی، تحلیل عاملی
  • مهدی کنگاوری، معصومه افشاری، ماریا ابراهیمی خواه، امین نعمتی امیر، سحر توسلی، مریم افشاری صفحات 102-111
    زمینه و هدف
    رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت به عنوان عامل زمینهای در پیشگیری از بیماری ها موثر میباشند. اما در بین دانشمندان و پژوهشگران اعتقادی وجود دارد که بیان می کند، سلامتی تحت کنترل عوامل مختلفی از جمله کانون کنترل میباشد. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت کانون کنترل و ارتباط آن با رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملایر اجرا گردید.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود که در سال 1393 با مشارکت260 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملایر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه وضعیت کانون کنترل بر سلامت و پرسشنامه رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت استفاده شد. در نهایت داده ها با استفاده از SPSS-16 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین سن شرکت کنندگان 83/28 سال بود. بین کانون کنترل درونی و شانس با جنسیت دانشجویان ارتباط آماری معنیدار بود، اما بین کانون کنترل قدرت دیگران و جنسیت ارتباط آماری معنیدار نبود. همچنین بین رفتارهای ارتقاء دهنده سلامتی و وضعیت اقتصادی و رشته تحصیلی دانشجویان ارتباط آماری معنیدار بود (00/0p=). 25 درصد از تغییرات رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت توسط کانون کنترل بر سلامت تبیین می شد.
    نتیجه گیری: برای ارتقاء رفتارهای سلامتی باید بیشتر بر اعتقادات و باورهای دانشجویان مبنی بر تاثیر عوامل درونی و توانایی خودشان بر کنترل وضعیت سلامتی تاکید نمود و دانشجویان را جهت تقویت کانون کنترل درونی سلامت توانمند کرد.
    کلیدواژگان: کانون کنترل، رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت، دانشجویان
|
  • G. Moussavi, A.A. Aghapour, K. Yaghmaeian Pages 7-19
    Background and Objectives
    Catechol is a phenolic compound which can enter into the environment by various industries. The main objective of this project is to produce a composite of MgO with high catalytic potential for catechol removal from wastewater using ozonation process.
    Methods
    MgO crystals were produced and coated on the supports by sol-gel-thermal method. Catechol concentration was determined by high-pressure gas chromatography (HPLC).
    Results
    All three catalysts were effective in increasing catechol removal efficiency. However, efficiency of GAC/MgO at various pH was the highest followed by Perlite/MgO and Pumice/MgO. Due to radical production, the catalyst MgO/GAC plays an important role in mineralization (COD removal) of catechol. The catalytic potential of MgO/GAC composite with ozonation to mineralize catechol was 38.5% at catalyst level of 10 g/l and reaction time of 60 min.
    Conclusion
    Catalytic ozonation with MgO/GAC can be regarded as an important process with high capacity for degradation and mineralization of toxic and resistant to biodegradation chemical compounds at high concentrations.
    Keywords: Catechol, Ozonation, MgO
  • D. Adham, M. Abazari, N. Abbasgholizadeh, A. Mirzazadeh, M. Tahmoresi Pages 20-26
    Background and Objectives
    Iron is one of the key elements need for physical growth of the body. Iron deficiency anemia is the most common type of anemia and children under 2 years old are the most vulnerable group. The present study is aimed at surveying the use of supplementary iron drops in 6-24months infants in Ardabil district.
    Methods
    An analytical-descriptive study was carried out as a cross-sectional work on 200 infants aged 6-24months. The subjects were selected through cluster sampling and a questionnaire was used for data gathering. Data analysis was done by variance and correlation analysis using SPSS19 with the significant level set at p=0.05.
    Result
    In general, 53.1% of the mothers used iron drops on regular bases, 36.2% on irregular bases, and 10.7% did not use the drops. Only 13.5% of the mothers had adequate information and 5% had acceptable performance with respect to using iron drops. There were significant relationships between consumption of iron drops and performance, awareness, and place of supplying the drops. The main causes for not using the drops were infant vomiting and mothers’ forgetfulness.
    Conclusion
    Not using Iron drops and using the drop on irregular bases and low knowledge and practice of mothers on drop consumption implies the necessity for planning to screen infants with anemia and holding training courses for the mothers with low literacy.
    Keywords: Iron Drops, Anemia, Mothers, Infant, Knowledge, Practice
  • M.R. Pajohi, Alamoti, R. Mahmoudi, A.A. Sari, S. Valizadeh, R. Kiani Pages 27-34
    Background and Objectives
    Since milk and its products constitute an important part of human diet in many parts of the world; effective procedures should be applied to improve quality and quantity of milk production, quality of its composition and milk hygiene and to minimize milk pollutants. This study aimed to determine concentration of lead and cadmium in milk and some dairy products of Hamadan markets and compare with international standard levels.
    Methods
    In the present cross-sectional study, 190 samples of raw cow milk, raw sheep milk, raw goat milk, yogurt and white cheese (made from cow milk) produced in dairy product manufacturing centers of Hamadan province were collected during 2013-2014. Lead and cadmium residues in the samples were examined by flame atomic absorption spectroscopy.
    Results
    In the present study, lead levels were not higher than the licensed level and in all samples cadmium were within standard ranges. Among dairy products, the highest and lowest average concentration of lead were found in white cheese (0.325 ppm) and yogurt (0.136 ppm); respectively. In raw milk samples the highest average concentrations of lead and cadmium were found in goat raw milk with 0.223 ppm and 0.006 ppm; respectively.
    Conclusion
    Comparing lead and cadmium concentrations in the samples with Codex (2000) standard revealed that average lead and cadmium levels are lower than the permissible levels. The average lead in any of the samples was not higher than the allowable concentration and cadmium amount was within the permissible range for all the samples.
    Keywords: Contamination, Heavy Metals, Lead, Cadmium, Milk, Dairy Products, Hamadan
  • M. Aghanasab, M. Ghalenoei, B. Kouhnavard, V. Ahmadi Panah Pages 35-44
    Background and Objectives
    Present study aimed to determine rate of symptoms of the musculoskeletal disorders in different body regions and ergonomic assessment of the workplace and their risk factors among faculty members and other staffs.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on all 59 teachers and employees in School of Public Health, Qazvin University of Medical Sciences. Nordic questionnaire was used to determine prevalence of musculoskeletal disorders in various organs of the body. To assess workplace risk factors standard and integrated check list of office conditions was used.
    Results
    Within the last year the highest prevalence of skeletal disorders was observed in hip (85.7 %) and neck & shoulders (64.3%) among academic members and back (60%) and wrist & neck (44%) among other staffs. Statistically significant associations were found between the prevalence of musculoskeletal disorders in neck and work experience among staffs and between the back disorders and working hour per day (p
    Conclusion
    The prevalence of musculoskeletal disorders is high in hip regions of faculty members and lumbar region of other employees. Therefore, implementation of workplace ergonomics intervention seems necessary. Designing workstations according to ergonomic principles, training of teachers and employees on principles of ergonomics, job diversity, and soft exercise at certain intervals can be components of these programs.
    Keywords: Musculoskeletal Disorders, Employees, Faculty Members, the Conditions of Work Stations, Ergonomic Risk Factors
  • M. Noorani, S.R. Moradiani, B. Fazli, Z. Sharifpoor, A. Farajollahzadeh Pages 45-53
    Background and Objectives
    Dairy workers have exposure to wide range of musculoskeletal disorders in different organs. A little research has been done on dairy worker and their training on safe working in our country. On the other hand in the industries with more workers it is often easier to implement safety programs.
    Methods
    This interventional study was conducted on 50 cattlemen in Abarkooh city. Working posture was assessed by WISHA and Man-TRA methods and face to face training was then given on carrying and lifting. Finally the posture was investigated two months after intervention by Man-TRA and WISHA methods.
    Results
    The results of the evaluation by WISHA before the intervention show that 84.3% of dairy workers have desired status. After the intervention, despite the improvements in some items such as hands and upright back position at work and repeating the task; 83/6% had the desired status because of non-compliance with the load weight. Statistical analysis of the data also gave same results. The results of Man-TRA showed, training doesnt affect work period of time, but increase and decrease in stress score after the intervention on leg, neck, and shoulder is considerable. Overall, despite the desirable final scores, increase in scores of the lower limbs and decrease in neck/shoulder scores are important.
    Conclusion
    Despite the optimum and favorable conditions in Abarkooh dairies, the training programs to improve physical conditions of the back and neck as the most troubled part of the study, was reported to be effective.
    Keywords: Musculoskeletal Disorder, Dairy Worker, Man, TRA Method, WISHA Method
  • Y. Hajizadeh, H. Teiri, Sh Nazmara, M. Rezaei Pages 54-64
    Background and Objectives
    Application of sulfate reducing bacteria to remove toxic metal contaminants from environment is considered a cost-effective and valuable method. The purpose of this study was bacterial reduction of sulfate to remove copper from synthetic wastewater under anaerobic conditions.
    Methods
    This experimental study was conducted in a biological reactor at anaerobic conditions. The copper was introduced into reactor at 5 to 75 mg/l. The rate of sulfate reduction and copper removal were studied at retention times of 24 hours or less. All parameters in 50 ml samples were analyzed using the standard methods for experiments of water and wastewater.
    Results
    After the adaptation of bacteria at different concentrations of copper, the maximum copper and sulfate removal at the optimum retention time of 24 hours were recorded 97.19 % and 98.5 %, respectively. The maximum production of H2S at optimum operational conditions was about 117 ml/l.
    Conclusion
    The results showed that the reduction of sulfate and copper biological precipitation by this method is acceptable. Alkalinity generated during the process can facilitate the system for treatment of acidic wastewater containing copper sulfate.
    Keywords: Anaerobic Treatment of Industrial Wastewater, Sulfate-Reducing Bacteria, Copper Removal, Fluid Bed Reactor (AFBR)
  • E. Mobasher Moghadam, E. Fataei Pages 65-73
    Background and Objectives
    Drinking water treatment is very important owing to the importance of drinking water in human health. One of the most important methods to remove turbidity and organic substances from water sources is using proper coagulants to coagulate the water impurities. This study aimed to investigate the efficiency of coagulants i.e. Ferric Chloride (FeCl3) and poly-ferric sulfate (PFS) on removing turbidity and reducing organic material levels from raw water supplied from Yamchi reservoir to Ardabil water treatment plant.
    Methods
    Present experimental-analytical study was conducted by using Jar Testing equipment. Samples of the study were taken from the conduit feeding the water treatment plant in four seasons during 2013-2014. Two coagulants namely ferric chloride and poly-ferric sulfate were tested on 48 samples taken in 4 seasons of the year with the turbidity levels of 5.67, 12.7, 15.32, and 31.35 NTU.
    Results
    Based on the results of this study PFS was more efficient than FeCl3 in terms of dosage of coagulant, size of coagulum, deposition time and production of sludge with higher viscosity. More specifically, PFS was able to remove 7% more dissolved organic carbon (DOC) from the samples than FeCl3; whereas decrease in value of pH was found to be lower by using PFS than FeCl3.
    Conclusion
    Based on the results, PFS can be used as a suitable and economic alternative for ferric chloride in water treatment plant of Ardabil City in terms of less coagulant dosage and high organic compounds removal efficiency.
    Keywords: Drinking Water Treatment, Coagulation, Poly-Ferric Sulfate, Ferric Chloride, Dissolved Organic Carbon (DOC), Ardabil
  • M. Mohammadi, K. Zahrakar, J. Jahangiri, R. Davarniya, M. Shakarami, M. Morshedi Pages 74-84
    Background and Objectives
    Nowadays couples experience severe and pervasive problems in establishing and maintaining the intimate relationships and to satisfy each other’s expectations and requirements. Building up and maintaining intimate relationships and satisfying mental and emotional needs in marriage are skills and art that along with the initial mental health and healthy experiences require logical attitudes and gaining skills and carrying out special tasks. The present study was carried out to examine the efficiency of educational interventions based on Gottman’s model on marital intimacy of women.
    Methods
    The quasi-experimental study was performed as pretest–posttest with a control group. The samples consisted of 24 qualified women from who were referred to Hamyaran Salamat Ravan institution of Bojnourd in 2014. They were selected by convenience sampling method and randomly replaced in experimental and control groups. In the pretest, both groups were evaluated by Thompson and Walker’s Marital Intimacy Scale 1983 (MIS-17). The training intervention based on Gottman was administered to experimental group in 6 sessions of 2 hours but control group received no intervention. After completion of the training sessions, both groups were post tested. Data analysis was done by descriptive statistics methods and analysis of covariance using SPSS18 Software.
    Results
    Data analysis showed significant difference between experimental and control groups in terms of marital intimacy. Gottman-based model of training intervention caused promotion in marital intimacy in experimental group.
    Conclusions
    Gotman’s training model improves intimate relationships. This method can be used for strengthening marital relationships.
    Keywords: Marital Intimacy, Gottman's Model, Women
  • M. Nouri, A. Tarighat Esfanjani, Sh Ghazizahedi Pages 85-101
    Background and Objectives
    Considering high prevalence of obesity in current century and the association of dietary patterns with obesity; identification of dietary patterns and modifying the dietary habits are necessary. Present study was conducted to identify dietary patterns in different geographic areas of Iran and assess the association of these dietary patterns with energy and nutrient intakes and body mass index (BMI) in adults living in these geographic areas.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 156 subjects aged 20-69 years from 5 geographic areas of Iran. A semi-quantitative food frequency questionnaire (FFQ) consisting of 160 food items, that it’s validity and reproducibility have been determined by Department of Nutrition in Mashhad University of Medical Sciences, was used for dietary assessment. Weight and height of participents were measured and BMI was calculated. Factor analysis was used to identify major dietary patterns.
    Results
    Five major dietary patterns of “western”, “traditional”, “healthy”, “mixed”, and “high-protein” were identified by factor analysis. Participants with BMI=25-30 kg/m2 obtained the highest score of “western” dietary pattern and participants with BMI= 18.50-25 kg/m2 obtained the highest score of “healthy”, “traditional”, “mixed”, and “high-protein” dietary patterns. “Western”, “traditional”, “healthy”, “mixed”, and “high-protein” dietary patterns had the strongest correlations with fat (r=0.733; p
    Conclusion
    Five dietary patterns were identified in this study. Significant associations exist between all identified dietary patterns and energy and nutrient intakes. Only high-protein dietary pattern had significant association with BMI.
    Keywords: Dietary Patterns, Adults, Body Mass Index, Factor Analysis
  • M. Kangavari, M. Afshari, M. Ebrahimi Khah, A. Nemati Amir, S. Tavasoli, M. Afshari Pages 102-111
    Background and Objectives
    Health promoter behaviors as background factors are effective to prevent diseases. Scientists and researchers believe that the health is controlled by many factors including locus of control. This study aimed to determine the locus of control situation and its relationship with health promoter behaviors in students of Islamic Azad University of Malayer.
    Methods
    This descriptive-analytical and cross-sectional study was conducted in 2014 on 260 students of Islamic Azad University of Malayer using the convenience sampling method. "Locus of health control condition questionnaire" and "health promoter behaviors questionnaire" were used to collect data. The data finally were analyzed using SPSS-16.
    Results
    The mean age of participants was 28.83 years. There was statistically significant relationship between focus of internal control and chance with student's gender. There was no statistically significant correlation between other's power of locus of control and gender. There was also statistically significant relationship between health promoter behaviors and economic status and student's educational discipline (p=0.00). 25% of health promoter behaviors changes were explained by the locus of health control.
    Conclusion
    In order to promote health behaviors, it should be more emphasis on student's beliefs to influence their internal factors and their ability to control own health status as well as to enable the students to strengthen their internal control locus of health.
    Keywords: Locus of Control, Health Promoter Behaviors, Students