فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال دهم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی ایمانی، مهرداد پورشهبازی* صفحات 1-9
    پژوهش حاضر نقش احتمالی سه مولفه انعطاف پذیری روان شناختی(پذیرش و عمل، ارزش ها و گسلش شناختی) را در پیش بینی اختلال شخصیت مرزی مورد بررسی قرار داده است. برای این کار 131 نفر از دانشجویان دانشگاه شیراز به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شد و پرسشنامه های پژوهش را تکمیل نمودند. این پرسشنامه ها شامل پرسشنامه تشخیصی شخصیت- ویراست چهارم، پرسشنامه پذیرش و عمل- ویرایش دوم، زندگی ارزش محور و گسلش شناختی بودند. همبستگی معناداری بین مولفه های انعطاف پذیری روان شناختی با اختلال شخصیت مرزی مشاهده شد. بر اساس یافته های حاصل از این پژوهش می توان گفت که مولفه پذیرش و عمل 45٪ از واریانس اختلال شخصیت مرزی را تبیین می کند (01/0>p). بنا براین اجتناب تجربه ای(فقدان پذیرش) مولفه مهمی در پیش بینی اختلال شخصیت مرزی است و باید به عنوان یکی از اهداف اصلی درمانی در افراد با اختلال شخصیت مرزی، مورد توجه قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: اختلال شخصیت مرزی، پذیرش، اجتناب تجربه ای
  • مجید برادران*، حسین زارع، احمد علی پور، ولی الله فرزاد صفحات 10-19
    هدف مطالعه حاضر بررسی اثربخشی مصاحبه انگیزشی بر شاخص های روان شناختی و جسمانی بیماران مبتلا به فشار خون اساسی بود. نخست، شرکت کنندگان با استفاده از ملاک های ورود و خروج غربال شدند، سپس، 26 بیمار مبتلا به فشار خون اساسی با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای گرفتند(13 بیمار در هر گروه). افراد در گروه آزمایش، طی 5 جلسه تحت درمان قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ درمانی را دریافت نکرد. این مطالعه یک طرح شبه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. نتایج نشان داد که بین دو گروه در بهزیستی روانشناختی و زیر مقیاس های آن، همجوشی شناختی و فشار خون سیستولیک و دیاستولیک، تفاوت معناداری وجود دارد. بنابراین به نظر می رسد مصاحبه انگیزشی، مداخله موثری در بیماران مبتلا به فشار خون اساسی است.
    کلیدواژگان: مصاحبه انگیزشی، بهزیستی روان شناختی، فشار خون اساسی
  • میلاد سبزه آرای لنگرودی*، نادر حاجلو، سجاد بشرپور، عباس ابوالقاسمی صفحات 20-30
    این پژوهش در دو مطالعه به بررسی چگونگی رابطه میان اضطراب مرگ با آرزوهای بیرونی پرداخته است. مطالعه اول از نوع توصیفی و همبستگی است. 457 دانشجو به روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند و مقیاس اضطراب مرگ و نمایه آرزو را کامل کردند. در مطالعه دوم که از نوع آزمایشی و در قالب طرح دو گروهی با پس آزمون بود. شرکت کنندگان 104 نفر دانشجو بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل واگذار شدند و با بکارگیری تکلیف فراخوانی افکار مرگ و نمایه آرزو، اثر برجستگی مرگ بر آرزوهای بیرونی در میان آن ها آزمون شد. در مطالعه اول با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، رابطه مثبت معنادار میان جذابیت ظاهری با اضطراب مرگ و خرده مقیاس هایش مشاهده شد. نتایج حاصل از تحلیل واریانس چندمتغیره مطالعه دوم نیز نشان داد که برجستگی مرگ منجر به کاهش اهمیت آرزوهای بیرونی، در گروه آزمایشی نسبت به گروه کنترل شد. همچنین، تاثیر برجستگی مرگ بر جذابیت ظاهری، معنادار بود. نتایج به دست آمده مطابق با مبانی دیدگاه های انسان گرا و وجودی و نظریه های خودمختاری و مدیریت وحشت، به نقش بیدارکننده مرگ آگاهی بر اجتناب از پیگیری سبک زندگی بی اصالت (پیگیری آرزوهای ناسالم) تاکید می کند.
    کلیدواژگان: یادآوری مرگ، اضطراب مرگ، آرزوهای بیرونی، روان شناسی وجودی و انسان گرا
  • رسول حشمتی* صفحات 31-46
    هدف پژوهش حاضر بررسی روابط ساختاری سیستم های فعال ساز و بازداری رفتاری ، ذهن آگاهی رگه و ناگویی خلقی در قالب یک مدل مفروض است. برای این منظور در یک تحقیق توصیفی-همبستگی و گذشته نگر، 180 دانشجو از مقاطع مختلف دانشگاه تبریز به روش در دسترس انتخاب و به مقیاس ناگویی خلقی تورنتو ، پرسشنامه پنج وجهی ذهن آگاهی و مقیاس سیستم های بازداری/ فعال سازی رفتاری پاسخ دادند. یافته ها نشان داد که سیستم بازداری رفتاری بر ناگویی خلقی و ذهن آگاهی رگه اثر مستقیم و مثبت دارد و سیستم فعال ساز رفتاری نیز بر ذهن آگاهی رگه اثر مستقیم دارد. ذهن آگاهی با ناگویی خلقی رابطه ندارد و اثر غیر مستقیم سیستم فعال ساز و بازداری رفتاری با ناگویی خلقی معنا دار نیست. بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که سیستم بازداری رفتاری یکی از تعیین کننده های اساسی سطوح ذهن آگاهی و ناگویی خلقی است. همچنین، مدل مفروض آزمون شده مدلی مطلوب در تبیین ناگویی خلقی افراد سالم است.
    کلیدواژگان: ناگویی خلقی، سیستم بازداری رفتاری، سیستم فعال ساز رفتاری، بهوشیاری زمینه ای
  • الهام توکلی*، شهلا پزشک، ژانت هاشمی آذر، علی دلاور، غلامرضا صرامی صفحات 47-65
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیرات برنامه مهارت آموزی مبتنی بر بازی های عصب نمایشی و در چارچوب نظریه دلبستگی بر سلامت روان نوزادان انجام شده است. بدین منظور 90 مادر باردار با استفاده از نمونه در دسترس از دو مرکز درمانی در تهران (بیمارستان نیکان و مرکز سلامت مادران) انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه تقسیم شد ند. گروه پیش و پس از تولد (30)، گروه پس از تولد (30) و گروه گواه (30). ملاک های ورود در این مطالعه شامل سلامت روان مادر، سن مادر (20 تا 35)، سطح تحصیلات مادر (دیپلم تا دکترا) و نخست زا بودن وی بود. سلامت روان نوزاد در پایان شش ماهگی از طریق مقیاس هشدار پریشانی کودک و مصاحبه با مادر سنجیده شد. در مقایسه نتایج به دست آمده از سه گروه مشخص شد که هیچ یک از نوزادان گروه پیش و پس از تولد نشانه های خطر را در شش ماهگی نشان نمی دادند در حالی که 33٪ گروه پس از تولد و 40٪ گروه گواه نشانه های خطر را نشان می دادند. این نتایج با مصاحبه ها همسو بود. بنابراین آموزش مادران برای بازی و پاسخ گویی به نیازهای نوزادان از دوران بارداری می تواند تامین کننده سلامت روان نوزادان شان باشد. به نظر می رسد بازی های عصب نمایشی، روش درمانی مناسب و موثری است که می تواند برنامه های فرزندپروری پیش از تولد و مداخلات پیشگیری زودهنگام برای نوزادان را غنی تر کند.
    کلیدواژگان: سلامت روان، بازی های عصب نمایشی، نوزادی، مداخله پیش از تولد، دلبستگی
  • محسن امیری* صفحات 66-79
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین شدت نا شنوایی، سن کودک، حمایت اجتماعی، عوامل جمعیت شناختی و عملکرد خانوادگی با استرس و سلامت روانی، در میان والدین کودکان ناشنوا انجام شده است. در این مطالعه توصیفی همبستگی، تعداد180 نفر از والدین کودکان ناشنوا به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری داده ها شاخص استرس والدین، مقیاس سلامت روانی، مقیاس حمایت اجتماعی، مقیاس سنجش خانواده و پرسش نامه خصوصیات جمعیت شناختی والد و کودک بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چند متغیری و رگرسیون چندگانه با روش سلسله مراتبی استفاده شد. ضرایب همبستگی نشان داد که بین شدت ناشنوایی و سن کودک با استرس والدگری و شاخص کلی سلامت روان، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بین حمایت اجتماعی و میزان درآمد خانوادگی و زیر مقیاس نقش در آزمون کارکرد خانواده رابطه منفی و معناداری وجود داشت. همین طور بین حل مشکل و ابراز عواطف با استرس والدگری و سلامت روان، رابطه منفی و معنادار بود. بنابر این عملکرد خانوادگی، ویژگی های کودک، حمایت اجتماعی درک شده و میزان درآمد والدین با سلامت روانی و استرس والدگری رابطه دارند.
    کلیدواژگان: کودکان ناشنوا، استرس، سلامت روانی، حمایت اجتماعی، عملکرد خانوادگی
  • محمد نقی فراهانی، حمید خانی پور صفحات 80-97
    مدل مقابله همخوان با منبع، یکی از مدل های مقابله با استرس است که در انتخاب سبک های مقابله ای، بر نقش طرحواره های فرهنگی و همین طور چندگانگی الگوهای مورد استفاده برای مقابله با استرس، تاکید دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی ساختار عاملی پرسشنامه «طرحواره های مقابله با استرس» است که براساس مدل مقابله همخوان با منبع، ساخته شده است. در این پژوهش 1046 نفر از دانشجویان ایرانی که به زبان های فارسی، کردی، ترکی، لری و گیلکی سخن می گفتند به روش خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده اند. برای بررسی ویژگی های روانسنجی از تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. یافته ها نشان داده اند، مدل شش عاملی هم در تحلیل اکتشافی و هم تاییدی، بهترین برازش را با داده ها داشته است که در کل 38 % از واریانس نمره ها را تبیین کردند. طرحواره های مقابله مذهبی، موقعیتی، انفعال هیجانی، پذیرش و حمایت اجتماعی و ابراز هیجانی فعال به ترتیب بر روی سوال های بیشتری، بارعاملی نشان دادند. ضرایب همسانی درونی (آلفای کرونباخ) برای این شش خرده مقیاس در دامنه ای بین 65/0تا 84/0 به دست آمد. به نظر می رسد در فرهنگ ایرانی طرحواره های موقعیتی، مذهبی، انفعال هیجانی، حمایت اجتماعی، پذیرش و ابراز هیجانی فعال برای مقابله با استرس پرکاربردتر و دسترس پذیرتر از طرحواره های اصلاح خود، معنایابی و کاهش تنش هستند. این الگو تا حدودی با پیش بینی های مدل مقابله همخوان با منبع مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: استرس، مقابله، طرحواره، فرهنگ
|
  • Dr Mehdi Imani, Mehrdad Pourshahbazi * Pages 1-9
    This paper aimed pridicting role of 3 components of psychological flexibility (acceptance and action, values and cognitive defusion) for borderline personality disorder. Samples of this study involve 131 Shiraz university students selected by convenience- sampling procedure. The instruments used in this study consisted of Personality Diagnostic Questionnaire (PDQ-4), Acceptance and Action-second revised (AAQ-II), Value-oriented life and Cognitive Defusion Questionnaire. .Results of the present study showed that borderline personality disorder meaningful corelation with acceptance and action, values and cognitive defusion. Acceptance and action explained 45% of the variance of the borderline personality disorder. It could be conclude that experiential avoidance was a robust predictor of borderline personality disorder and it should be a main theraupatic target in treatment of borderline personality disorder.
    Keywords: Borderline personalty disorder, acceptance, experiental avoidance
  • Majid Baradaran *, Hossein Zare, Ahmad Alipour, Valiallah Farzad Pages 10-19
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of motivational interviewing (MI) on physical and Mental Health Indicators in patients with essential hypertention. Subjects were first screened using the inclusion and exclusion criteria. Therefore, 26 hypertensive patients, by using convenient sampling method were selected and randomly divided into experimental and control group (13 patients in each group). The MI group were treated in 5 sessions and while the control group did not receive any treatment. This study was a semi-experimental study with a pretest, post-test and follow-up. Results showed that there were significant differences between two groups in psychological well-being and its subscales, cognitive fusion and systolic and diastolic blood pressure. So, motivational interviewing is an effective intervention in essential hypertensive patients.
    Keywords: Motivational Interviewing, physical, Mental Health Indicators, essential hypertention
  • Milad Sabzehara Langaroudi *, Dr Nader Hajloo, Dr Sajjad Basharpour, Dr Abbas Abolghasemi Pages 20-30
    This research examine the relationship between death anxiety with extrinsic aspirations in two studies. First study is descriptive and correlational. 457 students were selected by convenience sampling method and completed the death anxiety scale and aspiration index. Second study conducted in an experimental method with 2 Group, Post-test Comparison. Participants were 104 students selected by convenience sampling method and randomly assigned to two experimental and control groups and with using the task of called death thoughts and the aspiration index tested the effect of mortality salience on extrinsic aspirations among them. In the first study with using the Pearson correlation coefficient a significant positive association were observed between attractiveness with death anxiety and its subscales. The results of MANOVA in the second study showed that mortality salience decreased importance of extrinsic aspirations in the experimental group in comparison with the control group. Also, the effectiveness of mortality salience on attractiveness was significant. The results in accordance with the principles of humanist and existential views and Self-Determination Theory and Terror Management Theory emphasize to awakening role of death awareness on the avoiding of pursuit of non-authentic life style (pursuit of unhealthy aspirations).
    Keywords: Death awareness, Death anxiety, Extrinsic aspirations, Humanist, Existential theories
  • Rasuol Heshmati * Pages 31-46
    The aim of this study was to investigate the structural relationship among Behavioural inhibition system (BIS) and Behavioural activation system (BAS), dispositional mindfulness and alexithymia. For this reason, in a descriptive-coorelational and retrospective study, 180 university students were selected from Tabriz University by convenient sampling method and asked to answer TAS-20, FFMQ and BIS/BAS scale. Results showed that behavioural inhibition system has sinificantly positive and direct effect on dispositional mindfulness and alexithymia. There is not significant relationship between dispositional mindfulness and alexithymia. The indirect effect of behavioural inhibition system and behavioural activation system on alexithymia is not significant. According to the results, the behavioural inhibition system is the important determinants of mindfulness and alexithymia. Also, the tested model able to explain alexithymia in normal people.
    Keywords: alexithymia, behavioural inhibition system, behavioural activation system, dispositional mindfulness
  • Dr Elham Tavakoli *, Dr Shahla Pezeshk, Dr Janet Hashemi Azar, Dr Ali Delavar, Dr Gholamreza Sarami Pages 47-65
    To examine the impacts of a skill training program based on neuro- dramatic plays in attachment theory framework on infant mental health, 90 pregnant mothers were selected and randomly were divided into three groups: prenatal and postnatal group (30), postnatal group (30) and control group (30). Inclusion criteria in were maternal mental health, mothers’ age (20-35), mothers’ education (diploma-Ph.D.) and being first time mother. Infant mental health was evaluated when the infants were 6-month old using ADBB and an interview based on 0-3. Of the sample, 33% of postnatal group and 40% of control group had some signs of danger in ADBB; however the prenatal and postnatal group hadn’t any symptom. The results were consistent to interviews. As predicted, educating mothers to play and response to their infants from pregnancy could be an effective intervention on their infants’ mental health. It seemed neurodramatic plays could be an appropriate and effective treatment that could be enriched parenting training manuals and early preventions interventions for infants.
    Keywords: Mental Health, Neuro- Dramatic Plays, Infancy, Prenatal Intervention, attachment
  • Dr Mohsen Amiri * Pages 66-79
    This study aimed to investigate the relationship between severities of deafness, child’s age, social support, parents’ Demographic variable and family function with stress and mental health among parents of children with hearing impairment. This study was a correlational study and to carry it out 180 parents were selected using availability sampling method. They completed perceived social support questionnaire, PSI index, GHQ, FAD-I scale and demographic questionnaires for parents and children. To analyze the data, multivariate analysis of variance (MANOVA) and hierarchical regression were used. Correlation coefficients showed that the severity of deafness and child's age had positive relationship with parents’ mental health problems and stress. Furthermore, there was a significant negative relationship between social support, family income and family function. Also, the correlations between problem solving, emotion expression and mental health and parental stress were significantly negative. Therefore, family function, child's characteristics, perceived social support and family income had a relationship with mental health and parental stress.
    Keywords: Deaf children, Stress, Mental health, Social support, family function
  • Mohammad Naghi Farahani Pages 80-97
    Resource congruent model of stress emphasized on the role of cultural schemas and also heterogeneity of coping styles. The aime of this study was to investigate factor structure of coping schema inventory (CSI) which was created based on resourch congruent model. We selected 1046 Iranian student who speak in Persian, Kurdish, Lurish and gilaki languages by multistage cluster method. Confirmatory factor analysis and exploratory factor analysis have been used for assessing psychometric properties. Finding showd that a six factor solution was the best fitted by the pattern in data. These six factor model explained 38% variance of coping schemas inventory. Coping schemas which was identified by factor analysis were religious, situational, passive emotional, acceptance, social support and active emotional. Internal consistency (cronbaches alpha) were calculated 0/65-0/84 for subscales of CSI. It seemed in Iranian culrure coping schemas including situational, religious, passive emotions, social support, acceptance and active emotion was more available and also more usable than other coping schema including self-restructuring, meaning, and tensition reduction. This pattern of results was consisted with predictions of resource congruent model of coping with stress.
    Keywords: Stress, Coping, Schema, Culture