فهرست مطالب

سلامت و محیط زیست - سال نهم شماره 4 (پیاپی 34، زمستان 1395)

فصلنامه سلامت و محیط زیست
سال نهم شماره 4 (پیاپی 34، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • قاسم مرادی، روح الله میرزایی* صفحات 443-456
    زمینه و هدف
    گرد و غبار خیابانی از ذرات جامد پیچیده ای تشکیل شده است که می تواند شاخص مناسبی برای تعیین آلودگی محیط زیست شهری باشد. از این رو، هدف این مطالعه شناسایی، تحلیل مکانی و ارزیابی آلودگی فلزات سنگین موجود در گرد و غبار خیابانی شهر کاشان است.
    روش بررسی
    در مجموع 50 نمونه گرد و غبار خیابانی از سطح شهر کاشان جمع آوری شد و غلظت فلزات Cu، Pb، Zn، Fe، Ni، Cr و Cd در آنها اندازه گیری شد. شاخص زمین انباشتگی (Igeo) برای برآورد آلودگی استفاده شد و الگوی مکانی غلظت فلزات در گرد و غبار خیابانی در محیط GIS تهیه شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین غلظت Zn، Cd، Cr، Fe، Ni، Pb و Cu در گرد و غبار خیابانی به ترتیب 237/21، 0/43، 37/12، 16589/77، 13/62، 45/18 و mg/kg 45/58 است. نتایج همچنین نشان داد که غلظت فلزات Pb، Cu، Zn و Fe در گرد و غبار خیابانی بیشتر از غلظت زمینه است. نتایج شاخص Igeoنیز روند نزولی Pb > Zn > Cu > Ni > Cd > Cr را نشان داد. طبق تحلیل الگوی مکانی بیشترین غلظت های فلزات در گرد و غبار، در مرکز شهر، خیابان های اصلی اتوبان قم- کاشان و کمترین غلظت ها در مناطق مسکونی مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    طبق تحلیل های صورت گرفته، به نظر می رسد که منشا فلزات Cu و Zn،Pb انسانی بوده و فلزات Fe و Cd نیز تا حدودی تحت تاثیر فعالیت های انسانی قرار گرفته اند، درحالی که فلزات Ni و Cr منشا کاملا طبیعی دارند. ترافیک و فعالیت های صنعتی، احتمالا عامل اصلی افزایش غلظت فلزات سنگین در شهر کاشان است.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، گرد و غبار، تحلیل مکانی، کاشان
  • رامین نبی زاده نودهی، علیرضا مصداقی نیا، سیمین ناصری، مهدی هادی*، حامد سلیمانی، پگاه بهمنی صفحات 457-470
    زمینه و هدف
    رسوبگذاری و خورندگی عوامل مخرب کیفیت آب آشامیدنی و تجهیزات لوله کشی محسوب می شوند. در این مطالعه تمایل به خورندگی یا رسوبگذاری آب زیر زمینی، آب مخازن ذخیره و شبکه های توزیع مورد بررسی قرار گرفت. استفاده از شاخص های کیفی و شاخص کمی پتانسیل ترسیب کربنات کلسیم و تحلیل آماری شاخص ها به منظور بررسی وضعیت آب، انجام شد.
    روش بررسی
    نتایج آنالیز آب های زیر زمینی، آب مخازن ذخیره و شبکه توزیع آب روستایی شهرستان های استان کردستان مورد تحلیل قرار گرفت. مقدار شاخص های خورندگی لانژلیر (LI)، رایزنار (RI)، پوکوریوس (PSI) و لارسون- اسکولد (LS) و پتانسیل ترسیب کربنات کلسیم (CCPP) تعیین گردید. آستانه خورندگی یا رسوبگذاری بر مبنای شاخص CCPP تعیین و مقایسه میانگین شاخص ها با مقادیر آستانه با استفاده از independent t-test انجام شد. آنالیز واریانس یکطرفه به منظور بررسی اختلاف بین مقدار شاخص ها در منابع استفاده شد.
    یافته ها
    محدوده تعادل آب بر مبنای لانژلیر، رایزنار و پوکوریوس به ترتیب 0/05-0/1-، 9-7 و 8/5-7/1 تعیین شد. مقدار CCPP در آب های زیر زمینی، مخازن و شبکه به ترتیب برابر با 1/29±9/27، 1/25±9/13، 1/23±11/25 تعیین گردید و مقادیر شاخص های لانژلیر، رایزنار و پوکوریوس در هر سه منبع، نزدیک به وضعیت رسوبگذار بود. با این حال به لحاظ آماری وضعیت تعادل معنی دار شد. براساس مقادیر شاخص لارسون-اسکولد در مورد منابع آب مورد مطالعه، آنیون های سولفات و کلرور نقشی در رسوبگذاری ندارند.
    نتیجه گیری
    بررسی همزمان شاخص های کیفی در کنار شاخص CCPP اطلاعات دقیق تری از وضعیت خورندگی و رسوبگذاری آب فراهم می نماید. توصیه می شود مقدار شاخص های کیفی همواره در کنار شاخص CCPP بررسی شوند.
    کلیدواژگان: پتانسیل ترسیب کربنات کلسیم، سیستم تامین آب شرب، شاخص های خورندگی
  • فرزاد خدامرادی، اکبر فتوحی، مسعود یونسیان، محمدحسن امامیان، هیرش امینی، منصور شمسی پور* صفحات 471-480
    زمینه و هدف
    هدف مطالعه حاضر ارزیابی نابرابری در مواجهه طولانی مدت به آلاینده های هوای شهری در سطح مناطق 22 گانه شهر تهران در سال1390 است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه اکولوژیک است و در آن از شاخص تمرکز برای بررسی نابرابری استفاده شده است. در این بررسی مقادیر غلظت های آلاینده های PM10،NO2 ،SO2 در سطح مناطق 22 گانه شهر تهران از روش Land use regression بدست آمده اند. متغیرهایی که اثر آنها بر توزیع مواجهه با آلاینده ها بررسی شده اند عبارت بودند از: سطح تحصیلات، اشتغال و داشتن خودروی شخصی که از طریق سایت شهرداری تهران و داده های سرشماری کشوری بدست آمدند.
    یافته ها
    برای آلاینده PM10 شاخص تمرکز برای بی سوادی، افراد دارای تحصیلات دانشگاهی و مالکین خودروی شخصی به ترتیب برابر بود با 0/059 (0/004 تا 0/113)، 0/056- (0/110- تا 0/001 - ) و 0/079- (0/127- تا 0/031-) که از لحاظ آماری معنی دار بود. این شاخص برای شاغلین برابر بود با 0/016 که معنی دار نبود. در مورد آلاینده ها NO2 ،SO2 برای بی سوادی، افراد دارای تحصیلات دانشگاهی، شاغلین و مالکین خودروی شخصی نابرابری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد بین مناطق مختلف تهران از نظر مواجهه به آلاینده PM10 از نظر جمعیت بی سواد، تحصیلات دانشگاهی و مالکیت خودروی شخصی نابرابری وجود دارد. توجه به این زیر گروه ها در زمینه تحقیقات بیشتر و سیاست گذاری در زمینه آلاینده های محیطی می تواند کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: نابرابری محیطی، آلودگی هوا، تهران
  • منصور احمدی پیرلو، محمدعلی ابراهیمی نیک*، مهدی خجسته پور، سیدهادی ابراهیمی صفحات 481-492
    زمینه و هدف
    مدیریت پسماند شهری همواره یکی از چالشهای عمده شهرهای بزرگ بوده است. تولید انرژی بصورت بیوگاز، راه حلی قابل قبول و شناخته شده است. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر درصد کل جامدات و پیش تصفیه قلیایی بر تولید بیوگاز و تخریبپذیری زیستی پسماند جامد شهری است.
    روش بررسی
    آزمایشات در هاضم هایی از جنس شیشه به حجم L 1 و در دمای °C 37 با سه سطح درصد کل جامدات (5، 10 و 15 درصد) در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. حجم بیوگاز تولید شده، میزان متان و تغییرات pH بصورت روزانه اندازه گیری شد. در هر روز جهت اختلاط بهتر، هاضمها بصورت دستی به مدت s 30 تکان داده شدند. کل جامدات، جامد فرار، درصد کربن و نیتروژن موجود در ماده خام و همچنین نسبت کربن به نیتروژن توسط استاندارد APHA اندازه گیری شد.
    یافته ها
    بیشترین عملکرد متان در 5 درصد کل جامدات و با بیشترین حذف جرم ماده فرار بدست آمد. براساس این، اثر پیش تصفیه با استفاده از هیدروکسیدسدیم مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که پیش تصفیه با هیدروکسیدسدیم بطور قابل توجهی باعث بهبود تجزیه پسماند آلی جامد شد؛ بهطوریکه پس از 25 روز، تولید بیوگاز، 30/38 درصد بیشتر از هاضم تصفیه نشده بود. حداکثر تولید متان برای هاضم شاهد و تصفیه شده به ترتیب mL/g TS 83/35 و mL/g TS 132 بدست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج فعالیت آزمایشگاهی نشان داد که درصد کل جامدات (5 درصد) و پیش تصفیه قلیایی، به طور قابل توجهی باعث بهبود تجزیه پسماند آلی جامد شده و در نتیجه تولید بیوگاز و متان آن افزایش مییابد.
    کلیدواژگان: بیوگاز، پسماند جامد شهری، پیش تصفیه قلیایی، متان
  • مهدی مختاری، اکبر صالحی وزیری، طاهره زارعی، ماهرخ جلیلی* صفحات 493-502
    زمینه و هدف
    لجن آبگیری شده فاضلاب نوعی محصول فرعی در فرایند تصفیه فاضلاب است که در صورت عدم مدیریت مناسب می تواند مشکلات بهداشتی و زیست محیطی ایجاد کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین قابلیت کمپوست شدن لجن آبگیری شده تصفیه خانه فاضلاب شهری یزد به روش ویندرو با تیمارهای مختلف انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه، لجن آبگیری شده فاضلاب با دو تیمار پسماند کشاورزی (کاه) و پسماند سبز (باغبانی) به ترتیب با نسبت وزنی 20:1 و 10:1 (پسماند کشاورزی: لجن آبگیری شده و پسماند سبز: لجن آبگیری شده) برای رسیدن به نسبت 20:C/N مخلوط و ویندروهایی به طولm 2، عرض cm 75 و ارتفاعm 1/5 ساخته شد. فرایند کمپوست سازی از طریق اندازه گیری پارامترهای دما، رطوبت، جامدات فرار، خاکستر، pH، EC، کربن آلی و برآورد نسبت C/N کنترل و در نهایت با مقادیر استاندارد اعلام شده توسط موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مقایسه گردید.
    یافته ها
    پس از گذشت 100 روز از شروع فرایند کمپوست سازی نسبت C/N در تیمار پسماند سبز به 6/25±13/08 و در تیمار پسماند کشاورزی به 5/35±15/46 رسید. مقدار جامدات فرار در تیمار پسماند سبز 14/01±19/8 درصد و در تیمار پسماند کشاورزی 16/06±20/71 درصد کاهش یافت. میزان EC در هر دو تیمار روند افزایشی داشت.
    نتیجه گیری
    کمپوست سازی منجر به بهبود شاخص های کود آلی در لجن آبگیری فاضلاب با هر دو تیمار شد. به هر حال ویندرو حاوی پسماند سبز از لحاظ زمانی زودتر از ویندرو حاوی پسماند کشاورزی به استانداردهای تعیین شده کمپوست رسیده، رسید.
    کلیدواژگان: کمپوست، لجن آبگیری شده یزد، عوامل حجیم کننده، پسماند سبز، پسماند کشاورزی
  • سمانه تربتی * صفحات 503-516
    زمینه و هدف
    مالاکیت سبز در بسیاری از صنایع از جمله صنایع نساجی مصرف می شود. دفع پساب های حاوی این ماده رنگزا به محیط، می تواند به مشکلات زیست محیطی فراوانی منجر گردد. امروزه روش های فیزیکوشیمیایی متعددی برای پالایش پساب ها استفاده می گردند. به دلیل محدودیت ها و مشکلات این روش ها، تصفیه زیستی به عنوان یک روش پالایش اقتصادی و موثر مورد توجه قرار دارد. هدف تحقیق حاضر امکان سنجی گیاه پالایی ماده رنگزای مالاکیت سبز با کاربرد علف چشمه و بررسی تاثیر برخی فاکتورهای محیطی در کارایی حذف است.
    روش بررسی
    گیاهان پس از جمع آوری و نگهداری در آزمایشگاه، با غلظت های مختلف از مالاکیت سبز تیمار گردیدند. در طول آزمایش، مقدار رنگزدایی توسط اسپکتروفتومتر UV-Vis تعیین شد. ترکیبات حدواسط تولید شده در جریان تجزیه زیستی آلاینده با کاربرد روش GC-MS شناسایی گردیدند.
    یافته ها
    پس از گذشت 7 روز، توانایی علف چشمه در رنگزدایی و تجزیه زیستی mg/L 10 از محلول مالاکیت سبز بیش از 90 درصد تعیین گردید. 5 ترکیب حدواسط در مسیر تجزیه زیستی این آلاینده شناسایی گردید. همچنین مشخص شد که افزایش غلظت ماده رنگزا تا mg/L 20 باعث افزایش کمیت رنگدانه های فتوسنتزی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان در گیاه می گردد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد علف چشمه توانایی بالایی در رنگزدایی مالاکیت سبز داراست. قابلیت استفاده مجدد از گیاه برای حذف مکرر رنگ، تایید کننده رخداد فرایند تجزیه زیستی است. همچنین افزایش در وزن توده گیاهی، دما و pH منجر به افزایش کارایی رنگزدایی گردید.
    کلیدواژگان: مالاکیت سبز، علف چشمه، رنگزدایی، تجزیه زیستی، آنزیم های آنتی اکسیدان
  • پریا برومندی*، اسما بختیارپور صفحات 517-526
    زمینه و هدف
    هدف از این تحقیق بررسی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی، توزیع اندازه و شکل ذرات گرد و غبار بر فراز شهر مسجد سلیمان و شناسایی منابع طوفان های گرد و غبار است. همچنین تغییرات سالیانه و فصلی پارامترهای هواشناسی و ارتباط آنها با رخداد طوفان های گرد و غبار بررسی گردیده است.
    روش بررسی
    نمونه برداری ها حاصل ته نشینی خشک ذرات طی فصول گرم سال 1392 هست. توزیع اندازه ذرات از طریق آنالیز لیزری اندازه گیری شد. با استفاده از روش های طیف سنجی جذب اتمی و طیف نگاری فلورسانس اشعه ایکس، فلزات سنگین و کانی های حاضر در ذرات گرد و غبار شناسایی و با استفاده از شاخص غنی شدگی (Enrichment Factor) منشاء خاکی و غیرخاکی ذرات مشخص گردید. همچنین با استفاده از نرم افزار HYSPLIT.4 منشاء طوفان های گرد و غبار در بازه زمانی مورد نظر مشخص شد.
    یافته ها
    بررسی تغییرات سالیانه و فصلی پارامترهای هواشناسی ارتباط آنها با رخداد طوفان های گرد و غبار بیانگر تطابق مابین رخداد روزهای همراه با گرد و غبار و درجه حرارت و میزان بارش در فصل تابستان است. آنالیز شیمیایی و کانی های حاضر در ذرات بیانگر منشا احتمالی این ذرات از کشورهای همسایه در جنوب غرب ایران است. بعضی از این عناصر دارای منشاء غیرخاکی هستند. نتایج HYSPLIT.4 نیز نشانگر این است که منشاء اصلی طوفان های گرد و غبار در منطقه مطالعاتی، مناطق شمال غرب کشور عراق و شرق کشور سوریه است.
    نتیجه گیری
    منشا اصلی طوفان های گرد و غبار در شهرستان مسجد سلیمان، مناطق شمال غرب کشور عراق و شرق کشور سوریه است.
    کلیدواژگان: ذرات گرد وغبار، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی، پارامترهای هواشناسی، فاکتور غنی شدگی، HYSPLIT، 4
  • شهرام گرگانی*، علی بافکار، سید احسان فاطمی صفحات 527-536
    زمینه و هدف
    وجود منابع مهم آلاینده های انتشاری و نقطه ای ناشی از فعالیت های انسانی در سطح زمین و نفوذ این آلاینده ها به آبخوان موجب کاهش کیفیت آب زیرزمینی می شود. ارزیابی آسیب پذیری روشی کم هزینه در شناسایی نواحی مستعد به آلودگی است که در مدیریت منابع آب نقش اساسی دارد. دشت ماهیدشت یکی از دشت های مهم استان کرمانشاه بوده و نقش بسزایی در تولید محصولات کشاورزی دارد. با برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی این دشت و بروز خشکسالی های اخیر، و ارجح بودن نیاز شرب منطقه اراضی کشاورزی با خطر کمبود آب مواجه است. لذا برای تصمیمات بهتر در زمینه مدیریت صحیح مصرف آب و کنترل آلودگی، این محدوده مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    آسیب پذیری، بعنوان حساسیت کیفیت آب های زیرزمینی به بار آلودگی اعمال شده تعریف می شود و توسط خصوصیات ذاتی آبخوان تعیین می گردد. در این تحقیق با استفاده از مدل دراستیک (DRASTIC) و GIS به بررسی آسیب پذیری ذاتی آبخوان دشت ماهیدشت نسبت به آلودگی پرداخته شده است. در روش دراستیک از هفت پارامتر شامل عمق تا سطح ایستابی، تغذیه خالص، مواد تشکیل دهنده آبخوان، نوع خاک، توپوگرافی، مواد تشکیل دهنده منطقه غیراشباع و هدایت هیدرولیکی برای پهنه بندی آسیب پذیری آبخوان استفاده شده که به صورت هفت لایه اطلاعاتی توسط نرم افزار 10Arc GIS تهیه گردیده است. آمار و اطلاعات اخذ شده محدوده مورد مطالعه شامل لوگ حفاری چاه ها، 44 عدد پیزومتر، آزمایش های پمپاژ و سه ایستگاه باران سنجی بوده است. این لایه ها در نرم افزار 10ArcGIS تهیه، رتبه دهی، وزن دهی و در نهایت تلفیق گردید.
    یافته ها
    با تلفیق لایه ها و در نظر گرفتن رتبه و وزن آنها نتایج اخذ شده نشان داد که دامنه شاخص دراستیک برای کل محدوده دشت معادل 34 تا 120 واحد بدست آمد. بر این اساس و با توجه به استانداردهای ذکر شده برای شاخص دراستیک، آبخوان در گروه آسیب پذیری بدون ریسک تا ریسک کم قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    خروجی مدل دراستیک اعمال شده در منطقه مورد مطالعه، آسیب پذیری ذاتی آبخوان را نشان می دهد و می تواند بعنوان ابزار اولیه در توسعه و مدیریت منابع آب در آینده نیز به کار رود. در ضمن این مدل قادر به تولید اطلاعاتی از جنس میزان و نوع آلاینده نیست. لذا در تحقیقات آتی پیشنهاد می گردد با توجه به کم شدن میزان بارندگی و پایین آمدن تراز آب زیرزمینی، و احتمال شور شدن آب زیرزمینی پهنه بندی از لحاظ شوری مورد بررسی قرار گیرد، همچنین برای معتبر کردن نتیجه مدل عمومی دراستیک، پساب های آبیاری و فاضلاب خانگی و صنعتی و میزان تغذیه آب زیرزمینی از آنها در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: شاخص دراستیک، GIS، دشت ماهیدشت، آسیب پذیری، آب های زیرزمینی
  • مرضیه کلاه کج *، صدیقه بطالبلویی، حکیمه امانی پور، سروش مدبری صفحات 537-544
    زمینه و هدف
    امروزه تجمع آرسنیک در برنج موجب نگرانی بسیار زیادی در جوامع شده است به این دلیل که برنج بخش عمده ای از غذای اصلی اکثریت مردم به شمار می آید. با توجه به پیشینه مطالعات مبنی بر اثبات حضور آرسنیک در منابع آب منطقه میداوود و اینکه محصول کشاورزی عمده این منطقه برنج است این پژوهش احتمال وجود آرسنیک در برنج منطقه میداوود در استان خوزستان و دوز ورودی در بدن انسان را مورد بررسی قرار می دهد.
    روش بررسی
    جهت انجام این مطالعه، تعداد 10 نمونه برنج از مزارع منطقه میداوود در زمان برداشت محصول، جمع آوری گردید و پس از آماده سازی، سنجش غلظت آرسنیک با دستگاه (ICP-MS) انجام شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS در مقایسه با استاندارد سازمان بهداشت جهانی بررسی شد. نتایج بدست آمده میانگین کل غلظت آرسنیک در نمونه های برنج mg/L 0/079 بر مبنای وزن خشک نشان داد. براساس نتایج 30 درصد نمونه های برنج دارای غلظت آرسنیک بیش از حد استاندارد WHO بود که با توجه به بالا بودن غلظت در برخی نمونه های برنج، میزان دوز آرسنیک ورودی در انسان، با استفاده از ایمنی رژیم مصرفی، (با در نظر گرفتن مصرفg 110 برنج در روز و فردی با وزن kg 70) محاسبه گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که دریافت روزانه آرسنیک از طریق برنج پایین تر از میزان دریافت قابل تحمل روزانه موقتی(PTDI))Provisional Tolerable Daily Intake ( رژیمی کل پیشنهاد شده بوسیله FAO/WHO بود. با توجه به اینکه منشا آرسنیک در منطقه میداوود زمین زاد است بنابراین انجام مطالعات جامع در مورد آلودگی منابع آب این منطقه و ارائه راهکار برای جلوگیری از پیامدهای احتمالی بر ساکنین منطقه میداوود ضروری است.
    کلیدواژگان: آب، برنج، فلزات سنگین، آرسنیک
  • غلامحسین عبدالله زاده *، محمد شریف شریف زاده، زینب قدمی امریی صفحات 545-558
    زمینه و هدف
    آفت کش های شیمیایی بعنوان یک مولفه اصلی برای کشاورزی شناخته می شوند و نقشی اساسی در حفظ بهره وری کشاورزی ایفا می کنند. اما نگرانی از اثرات آفت کش ها بر سلامت و محیط زیست در طی سال های اخیر رو به افزایش بوده است. بنابراین این تحقیق با هدف ارزیابی آگاهی کشاورزان از پیامدهای مثبت و منفی مصرف سموم شیمیایی و خطرات آن بر سلامت انجام شد.
    روش بررسی
    مطالعه پیمایشی در دو گروه کشاورزان استفاده کننده مبارزه شیمیایی (تعداد 126) و کشاورزان استفاده کننده مبارزه بیولوژیک (تعداد 98) که به صورت تصادفی از 20 روستا انتخاب شدند، انجام شد. روستاهای مورد مطالعه به روش نمونه گیری خوشه ایدر دو دهستان انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی صوری و محتوایی آن براساس نظر متخصصان موضوعی و کارشناسان محلی ارزیابی شد و پایایی آن از طریق محاسبه ضریب Coronbach Alpha برای دو سازه آگاهی از اثرات مثبت سموم (0/75) و آگاهی از اثرات منفی سموم (0/83) تایید شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که کشاورزان استفاده کننده از مبارزه بیولوژیک آگاهی مناسبی از پیامدهای مضر مصرف سموم داشتند و مصرف آفت کش ها در بین این گروه کمتر بود. هر چند دو گروه کشاورزان بر پیامدهای ایجاد شده برای سلامت مانند تهدید برای سلامت انسان و حیوانات و آلودگی آب های سطحی و زیرزمینی تاکید می کردند، اما نگرانی کشاورزان استفاده کننده از مبارزه بیولوژیک در این زمینه ها بیشتر بود. بیشتر پاسخگویان بیان کردند که مصرف سموم مشکلات مهمی مانند احساس خستگی، گرما و عرق کردن، سرفه و سردرد، سرگیجه، التهاب و خارش در پوست و تهوع و استفراغ برای سلامتی آنها ایجاد کرده است.
    نتیجه گیری
    علیرغم اینکه کشاورزان از پیامدهای ملموس و عینی مصرف سموم شیمیایی آگاه هستند اما کمتر از وسایل حفاظت شخصی استفاده کرده اند. به منظور ارتقای آگاهی کشاورزان از پیامدهای مصرف سموم شیمیایی، لازم است اهتمام بیشتری جهت تقویت برنامه های آموزشی و تسهیل دسترسی به خدمات ترویجی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: آگاهی، پیامد، آفت کش های شیمیایی، ریسک سلامت
  • لاله کیانی، سیده الهام رضاتوفیقی*، حسین معتمدی صفحات 559-570
    زمینه و هدف
    استفاده از دستگاه های تصفیه آب خانگی در سال های اخیر به علت آلودگی آب ها رواج زیادی پیدا کرده است. در دستگاه های تصفیه، با تشکیل بیوفیلم باکتریایی در سطح فیلترها، امکان انتقال مقاومت آنتی بیوتیکی بین باکتری ها و نهایتا ورود به بدن انسان وجود دارد. در این مطالعه به بررسی نوع باکتری هایی که در فیلترهای دستگاه تصفیه رشد می کنند و همچنین میزان مقاومت آنتی بیوتیکی آنها پرداخته شده است.
    روش بررسی
    در این تحقیق از فیلترهای 80 دستگاه تصفیه آب خانگی نمونه برداری شد. با کمک روش های بیوشیمیایی و مولکولی باکتری های رشد یافته در این فیلترها شناسایی شدند. مقاومت آنتی بیوتیکی نسبت به آنتی بیوتیک های پنی سیلین، تتراسایکلین، اریترومایسین، جنتامایسین، سفالکسین و تری متوپریم- سولفومتوکسازول به روش دیسک دیفیوژن بررسی شد.
    یافته ها
    از جمله باکتری های شناسایی شده شامل سودوموناس، ردوکوکوس، باسیلوس، اسفینگوموناس، زایموموناس، آئروموناس، کلبسیلا، سیتروباکتر، درکسیا و آکروموباکتر بودند. بیشترین جدایه ها مربوط به باکتری سودوموناس ایروژینوزا بود. تست آنتی بیوگرام نشان داد که اکثر این باکتری ها دارای مقاومت چندگانه هستند. بیشترین مقاومت نسبت به سفالکسین و کمترین مقاومت نسبت به جنتامایسین مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از آن است که فیلترهای دستگاه تصفیه خانگی، محیطی مناسب برای رشد باکتری ها هستند. در این شرایط باکتری های دارای مقاومت چندگانه احتمالا می توانند ژن های مقاومت آنتی بیوتیکی را به واسطه آب به باکتری ها و میکروفلورهای بدن انسان انتقال دهند. لذا فیلترها باید به گونه ایی طراحی شوند که نه تنها باکتری ها را از آب حذف کنند بلکه آنها را نیز از بین ببرند.
    کلیدواژگان: دستگاه تصفیه خانگی، بیوفیلم، باکتری، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • راضیه سادات حاجی میر محمد علی، حمید کاریاب*، حمزه علی جمالی، محمد مهدی امام جمعه، فریبا انصاری ملکی، علی آرزومند صفحات 571-576
    اجرای غیر اصولی طرح های جمع آوری فاضلاب علاوه بر ایجاد مشکلات زیست محیطی و تاثیرات سوء بر سلامت، می تواند نارضایتی ساکنین را نیز به دنبال داشته باشد. هدف این مطالعه طراحی ابزاری جهت سنجش رضایتمندی ساکنین مناطق شهری از وضعیت شبکه جمع آوری فاضلاب بود. از شاخص روایی صوری، نسبت روایی محتوایی و آلفای کرونباخ جهت بررسی روایی و سازگاری درونی استفاده شد. نتایج نشان داد که ابزار طراحی شده مشتمل بر 25 گویه بوده و می تواند با روایی و پایایی مناسب در مطالعات پژوهشگران و شرکت های آب و فاضلاب جهت بررسی رضایتمندی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شبکه جمع آوری فاضلاب، ابزار رضایتمندی، روایی، پایایی
|
  • Q. Moradi, R. Mirzaei * Pages 443-456
    Background And Objective
    Street dust is consisting of solid particles with complex compositions which can be an appropriate indicator to determine urban environmental contamination. Therefore, the purpose of this study was to determine spatial patterns and heavy metals contamination in the street dusts of Kashan.
    Materials And Methods
    A total of 48 urban street dust samples were collected and total concentrations of Pb, Cu, Zn, Fe, Cr, Ni, and Cd were determined in the dust samples. The geoaccumulation index was applied to assess heavy metals contamination. In addition, the spatial patterns of heavy metals concentrations in the street dust were determined using GIS.
    Results
    The results showed that the average concentrations of Zn, Cd, Cr, Fe, Ni, Pb and Cu in the street dust samples were 237.21, 0.43, 37.12, 16589.77, 13.62, 45.18 and 45.58 mg/kg, respectively. The average concentrations of Pb, Cu, Zn, and Fe were higher than their local background values. Based on geoaccumulation index, the heavy metals in the street dust were in the following decreasing order: Pb > Zn > Cu > Ni > Cd > Cr. According to the spatial analysis results, higher concentrations of heavy metals were observed in the city center and Kashan-Qom highway; whereas, lower concentrations were found in the residential regions.
    Conclusion
    Based on the obtained results, it seems the high concentrations of Pb, Zn and Cu and to a lesser extent Fe and Cd concentrations in the dust samples was derived from anthropogenic activities; whereas the concentration of Cr and Ni has been mostly affected by natural sources. The high concentrations of heavy metals in the street dusts of Kashan could be attributed to vehicle emissions and industrial activities.
    Keywords: Toxic elements, Street dust, Spatial analysis, Kashan
  • R. Nabizadeh Nodehi, Ar Mesdaghinia, S. Nasseri, M. Hadi *, H. Soleimani, P. Bahmani Pages 457-470
    Background And Objective
    Water corrosion and scaling are known as destructive phenomenon of drinking water quality and water facilities. In this study, the groundwater tendency to corrosion or scaling in source water, water storage reservoirs and distribution system were studied. Simultaneous use of some qualitative and a quantitative index along with statistical analyses to assess the water scaling or corrosion tendency were investigated.
    Materials And Methods
    The data analysis of groundwater, water storage reservoirs and water distribution system in rural area of Kurdistan province were analyzed and the amount of Langelier (LI), Ryznar (RY), Pockorius (PSI) and Larson–Skold (LS) and CCPP indices were determined. Corrosion and scaling threshold for qualitative indices were determined based on CCPP index. The mean of indices was compared with the thresholds using independent t-test. ANOVA was used to assess the difference between the indices in different sources of water.
    Results
    The balance range for LI, RY and PSI found to be -0.1-0.05, 7-9 and 7.1-8.5. The mean CCPP for groundwater, reservoirs and networks were 9.27 ± 1.29, 9.13 ± 1.25, 11.25 ± 1.23, respectively. All three sources of water have some tendencies toward scaling; however, a significant balance status was confirmed statistically. According to Larson–Skold index, sulfate and chloride anions did not play a role in scaling process.
    Conclusion
    The use of qualitative indices with CCPP index can provide more accurate estimation of water tendency toward scaling or corrosion. The assessment of qualitative indices along with CCPP is recommended in drinking water corrosion monitoring studies.
    Keywords: Calcium carbonate precipitation potential, Drinking water system, Water corrosion indices
  • F. Khodamoradi, A. Fotouhi, M. Yunesian, Mh Emamian, H. Amini, M. Shamsipour * Pages 471-480
    Background And Objective
    The aim of present study was to assess environmental inequality in long-term exposure to outdoor air pollution in 22 districts of Tehran in 2012.
    Materials And Methods
    The present study is an ecological study and concentration index was used for assessment of inequality. In this study the amounts of pollutant concentrations (PM10, NO2, SO2) obtained were based on land use regression (LUR) for exposure assessment. Variables that their effects have been studied on the distribution of exposure to pollutants included: education level, employment status and car ownership, which were obtained from census demographic and Tehran Municipality's dataset.
    Results
    The concentration index for PM10 in the case of illiteracy, people with higher education and private car owners was 0.059 (0.004-0.113), -0.056 (-0.001- -0.110) and -0.079 (-0.031- -0.127), respectively. These relationships were statistically significant. Concentration index for PM10 was 0.016 for the workers population, which was not statistically significant. For NO2 and SO2, no inequality was found in illiterate people, people with higher education, employees and car owners.
    Conclusion
    This study showed that there was significant inequality in terms of exposure to PM10 between different regions of Tehran in the illiterate, people with higher education and car owners. Considering these subgroups of population can be helpful in policy-making process.
    Keywords: Inequality, Air pollution, Tehran
  • M. Ahmadi Pirlou, M. Ebrahimi Nik *, M. Khojastehpour, Sh Ebrahimi Pages 481-492
    Background And Objective
    Solid waste management has always been one of the major challenges of large cities. Conversion of waste to energy in the form of biogas is known to be an appropriate solution. The aim of this study was to investigate the effect of total solids (TS) content and alkaline pretreatment on biogas production from municipal solid waste (MSW).
    Materials And Methods
    Experiments were done in 1 L glass bottles at 37 °C with different TS contents (5, 10, and 15%), each in 3 replications based on a completely randomized design. Comparison of means was used for interpretations of the result. The volume of the produced biogas, the amount of methane, and changes in pH were measured on a daily basis. In order for better mixing, the digesters were manually shaken for 30 seconds every day. TS, volatile solids (VS), carbon and nitrogen of the feedstock were determined according to APHA standard methods.
    Results
    The highest methane yield and VS reduction was observed in 5% TS. Therefore, this TS was chosen for alkaline pre-treatment. The results showed that pre-treatment with NaOH significantly improved biodegradability of MSW. In 25 days, the production of biogas was 30.38% higher than that of the untreated digester. The highest methane yield was 83.35 mL/g TS and 132 mL/g TS from the control and the pretreated digesters, respectively.
    Conclusion
    The results of the lab experiments showed that the TS of 5 % and the alkaline pre-treatment, significantly improved biodegradability of MSW and consequently increased biogas and methane yield.
    Keywords: Alkaline pre, treatment, Biogas, Methane, Municipal solid waste
  • M. Mokhtari, A. Salehi Vaziri, T. Zareyi, M. Jalili * Pages 493-502
    Background And Objective
    Dewatered sewage sludge is a by-product of wastewater treatment process which can cause health and environmental problems if not properly managed. The aim of this study was to determine the feasibility of composting of Yazd WWT dewatered sludge with windrow method using different treatments.
    Materials And Methods
    In this study, the dewatered sewage sludge was mixed with two treatments of agricultural wastes (straw) and green waste (leaves), respectively. The mixture was done based on weight ratio of 20:1 and 10:1 (agricultural waste: dewatered sludge, and green waste: dewatered sludge) to achieve a ratio of C/N:20. The windrows were built with a length of 2 m, width of 75 cm and height of 1.5 m. Composting process was controlled by measuring the temperature, humidity, volatile solids, ash, pH, EC, organic carbon and estimating the C/N ratio. The results were compared with those of the Institute of Standards and Industrial Research of Iran.
    Results
    After 100 days of composting, C/N ratio was 13.08±6.25 in the treatment with green waste and reached to 15.46±5.35 in the treatment with agricultural waste. The amount of volatile solids decreased to 19.8±14.01% and 20.71±16.06% in the treatments with green waste and agricultural waste, respectively. The amount of EC had an increasing trend in both treatments.
    Conclusion
    composting with both treatments was led to an improvement in indicators of organic fertilizers in dewatered sewage. However, the windrow containing green waste reached to the mature compost standards sooner than the windrow containing agricultural waste.
    Keywords: Compost, Dewatered sludge of Yazd, Bulking agents, Green waste, Agricultural waste
  • S. Torbati * Pages 503-516
    Background And Objective
    Malachite green dye is used in many industries including textile industries. Disposal of wastewaters containing the dye to the environment, can lead to many environmental problems. Currently, many physico-chemical approaches are used for wastewater treatment. Because of limitations and difficulties of these methods, biological treatment is considered as an economic and effective treatment method. The aim of the present study was to study the feasibility of phytoremediation of malachite green dye using watercress and investigate the effect of some environmental factors in removal efficiency.
    Materials And Methods
    After collection, the plants were kept in the laboratory, and they were treated with different concentrations of malachite green. During the experiments, decolorization extent was determined by UV-Vis spectrophotometry. Intermediate compounds generated during the biodegradation of the pollutant were identified using GC-MS method.
    Results
    After 7 days, the ability of watercress in removal and biodegradation of 10 mg/L of malachite green solution was more than 90%. Five intermediate compounds were identified in the biodegradation pathway of the pollutant. It was also found that increasing dye concentration up to 20 mg/L led to the increase of the plant photosynthetic pigment contents and activities of antioxidant enzymes.
    Conclusion
    Our results showed that watercress has high ability in the dye removal of malachite green. The reusability of the plant for decolorization confirmed the biological degradation process. Moreover, an increase in the plant biomass, temperature and pH led to the increased decolorization efficiency.
    Keywords: Malachite green, Watercress, Decolorization, Biodegradation, Antioxidant enzymes
  • P. Broomandi *, A. Bakhtiar Pour Pages 517-526
    Background And Objective
    The aim of this study was to investigate the physico-chemical properties, size distribution and shape of the falling mineral dusts over Masjed Soleyman and to identify their origins. Also, seasonal and annual variations of climatic parameters and their relation with dust storm occurrence were investigated.
    Materials And Methods
    The collected samples were as result of dry deposition process during warm season in 2013. Particle size distribution was determined by laser size diffraction. Chemical and mineralogical compositions were measured with atomic absorption spectrophotometer (AAS) and X-ray diffraction (XRD). Crustal and non-crustal origins for elements in the dust samples were determined using enrichment factor (EF). In addition, dust storm sources were identified using the Hybrid Single Particle Lagrangian Integrated Trajectory Model (HYSPLIT.4).
    Results
    The study of the annual and seasonal changes in meteorological parameters associated with the occurrence of dust storms indicated an agreement between the occurrence of dusty days, temperature and rainfall in summer. The chemical and mineralogical analysis of dust particles demonstrated that the likely origin of these particles is of neighboring countries in the South West of Iran. Also, some of the detected trace elements had non-crustal sources.
    Conclusion
    Using HYSPLIT.4 results, it was concluded that the main origin of dust storms are North West of Iraq and East of Syria in Masjed Soleyman.
    Keywords: Dust, Physical, chemical characterization, Meteorological parameters, Enrichment factor, HYSPLIT.4
  • Sh Gorgani *, A. Bafkar, Se Fatemi Pages 527-536
    Background And Objective
    There are major mobile and non-mobile pollution sources due to human activities that can influence aquifers and reduce groundwater quality. Vulnerability assessment is an inexpensive procedure in to identify areas prone to the pollutants. Identification of these sources is essential in water resources management. Mahidasht Plain is one of the important regions of Kermanshah province and plays a significant role in the production of agricultural products. Water supply for agriculture may be at risk due to the indiscriminate withdrawal of groundwater resources of the plains, the recent droughts and potable water requirements. Therefore, analysis and evaluation of the area helps to make better decisions on proper management and control of water pollution.
    Materials And Methods
    Vulnerability, which is defined as the sensitivity of groundwater quality to pollution load, was applied and determined using intrinsic features of the aquifer. In this study, we have studied inherent vulnerability of the Mahidasht aquifer against pollution by using DRASTIC model and GIS. Seven parameters for the zoning of aquifer vulnerability was used in the DRASTIC method, including depth to the water table, net recharge, aquifer material, soil type, topography, impact of vadose zone and hydraulic conductivity. These parameters were prepared as seven layers of information in Arc GIS10 Software. The data collected for the purpose of this study were taken fromwells log, 44 piezometer in the area, pumping experiments and three rain-gauge stations. The layers prepared in Arc GIS10 software were weighted, ranked and eventually integrated.
    Results
    The DRASTIC index calculated for the plain ranged from 34 to 120 units. On this basis and according to the standards listed for DRASTIC index, the aquifer was in a vulnerable group with a low or no risk.
    Conclusion
    DRASTIC model output showed an inherent vulnerability of the aquifer. The model can be used as a primary tool in the development and management of water resources in the future. In addition, this model is not able to produce information about amount and type of pollutants. Therefore, it is recommended to examine the salinity zoning in the future research due to less rainfall and decreasing underground water level and consequently the higher probability of salinity in underground water. Additionally, the domestic and industrial wastewater, sewage irrigation and the fraction used for groundwater recharge should be considered in order to validate the results of Drastic model.
    Keywords: DRASTIC, GIS, Plain Mahidasht, Vulnerability, Groundwater
  • M. Kolahkaj *, S. Battaleblooie, H. Amanipoor, S. Modabberi Pages 537-544
    Background And Objective
    Arsenic accumulation in rice has become a major disaster in the recent decade. A number of studies indicated that rice is a major source of arsenic pollution in human diets. This study assessed the arsenic (As) accumulation in rice grain in Meydavood where rice is the main agricultural crop of the region. This research studied the probable presence of arsenic in the rice grains of Maydavood region in Khozestan province and evaluated the arsenic intake through daily rice consumption.
    Materials And Methods
    Ten rice samples were taken from Meydavood farms during cropping time. Samples were analyzed for arsenic using ICP-MS.
    Results
    Data were analyzed using SPSS statistical software and then compared with the World Health Organization standards. The mean concentrations of arsenic in rice samples were 0.079 ppm based on dry weight. The results showed that in 30% of the samples, arsenic concentration exceeded the WHO standards. Due to the high concentration of arsenic in rice samples, the arsenic intake by human was calculated using a regimen of safety and considering a consumption rate of 110 g of rice per day and an average body weight of 70 kg.
    Conclusion
    The total daily intake of As (TDI-iAs) for adults (70 kg body weight and 110 g rice consumption) was in the range of WHO recommended provisional tolerable daily intake value. Since the source of arsenic in Meydavoud is a natural source, thus, comprehensive studies are recommended on its water resources. Additionally, a solution should be found to prevent probable health effects on the residents.
    Keywords: Water, Rice, Heavy metals, Arsenic
  • Ghh Abdollahzadeh *, M. Sharif Sharifzadeh, Z. Qadami Amraei Pages 545-558
    Background And Objective
    Chemical pesticides are considered a vital component of farming and play a substantial role in maintaining high agricultural productivity. Concerns regarding the health and environmental effects of the pesticides have been increased in recent years. Therefore, this research aimed to assess farmers’ awareness about the positive and negative impacts of pesticides and their health risk on human.
    Materials And Methods
    A survey study was carried out between two groups of farmers including chemical pesticide users (n= 126) and biological pesticide users (n = 98). The users were randomly selected from 20 villages. The studied villages were selected from two sub-districts by cluster sampling method. An expert-verified questionnaire that its design and contents were assessed by local professionals was used in this research. The reliability of the questionnaire was confirmed based on the calculated Cronbach Alpha Coefficient for two constructs of awareness: positive (0.75) and negative (0.83) impacts of pesticides.
    Results
    Results indicated that the farmers using biological control were well aware of the harmful impacts of pesticide and hence they used less pesticides than the chemical pesticide users. Although the two groups of the farmers highlighted the health impacts of chemical pesticides such as human and animal health threat, and pollution of surface and underground water, the users of biological control methods had more concerns in this regards. Most of the respondents stated that the pesticides caused serious health problems such as exhaustion, sweating, cough and headache, dizziness, skin inflammation and irritation, nausea and vomiting.
    Conclusion
    Even though the farmers were well aware of the impacts of pesticides use, they have less often used personal protective equipment. In order to promote farmers’ awareness of pesticide impacts, more efforts are needed to strengthen training programs and facilitate access to extension services.
    Keywords: Awareness, Knowledge, Chemical pesticides, Health risk
  • L. Kiyani, Se Rezatofighi *, H. Motamedi Pages 559-570
    Background And Objective
    The use of household water filter systems has been widely increasing in recent years because of water pollution. In water filter systems, bacterial biofilm forms on the surface of the membranes, thereby increasing the possibility of transferring antibiotic resistance among bacteria and allowing their entry into the human body. This study analyzed the types of bacteria that grow in the membranes of water filter systems and their antibiotic resistance.
    Materials And Methods
    For this study, samples were collected from 80 membranes of household water filter systems. Bacteria grown on these membranes were identified using biochemical and molecular methods. Resistance against antibiotics including penicillin, tetracycline, erythromycin, gentamycin, cephalexin, and trimethoprim-sulfamethoxazole was evaluated by disk diffusion method.
    Results
    The detected bacteria included Pseudomonas, Rhodococcus, Bacillus, Sphingomonas, Zymomonas, Aeromonas, Klebsiella, Citrobacter, Drexia and Achromobacter. Majority of the isolates were identified as Pseudomonas aeruginosa. The antibiogram test showed that most of these bacteria exhibited multi-drug resistance (MDR). Maximum resistance was observed toward cephalexin and the least resistance was toward gentamicin.
    Conclusion
    The results revealed that membranes of household water filter systems were suitable environments for the growth of bacteria. In these conditions, MDR bacteria presumably could transfer antibiotic resistance genes to bacteria and microflora of the human body through water. Therefore, membranes should be designed in such a manner that not only they can remove the bacteria from water but also kill them.
    Keywords: Household water filter system, Biofilm, Bacterium, Antibiotic
  • Rs Hajimirmohammad Ali, H. Karyab *, Ha Jamali, Mm Emamjome, F. Ansari Maleki, A. Arezomand Pages 571-576
    Improper and incorrect implementation of sewage collection networks can cause environmental and health problems. It also causes dissatisfaction in urban residents. The purpose of this study was to design a questionnaire for evaluating satisfaction level of urban residents from sewage collection network. Face validity index, content validity ratio and Cronbach-coefficient were used to evaluate validity and internal consistency. The evaluated indexes were assessed in acceptable levels. The designed tool that was included 25 variables can be used to assess satisfaction level by researchers and wastewater companies.
    Keywords: Wastewater collection network, Satisfaction tool, Validity, Reliability