فهرست مطالب

دانشکده پزشکی اصفهان - پیاپی 416 (هفته چهارم اسفند 1395)

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 416 (هفته چهارم اسفند 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/26
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • منیره خیام نیا، محمدرضا یزدچی، محسن فروغی پور صفحات 1680-1685
    مقدمه
    سردرد میگرنی یکی از انواع سردردها به شمار می رود که از شیوع به نسبت بالایی برخوردار است. اولین قدم برای شروع فرایند درمان، تشخیص آن می باشد. از آن جایی که منطق فازی توانایی بسیار بالایی در توصیف مفاهیم غیر دقیق و مبهم دارد، از این ابزار جهت مدل سازی استفاده می شود. هدف از انجام پژوهش حاضر، تشخیص سردرد میگرنی با استفاده از منطق و سیستم های فازی بود.
    روش ها
    با استفاده از منطق فازی و الگوریتم Learning from Examples (LFE)، سیستم خبره ای جهت تشخیص میگرن ارایه شد که در آن از موتور استنتاج فازی، مدل استنتاج Mamdani با مشخصه های Max-Min به عنوان عملگرهای AND-OR و روش مرکز جرم (Centroid) برای غیر فازی سازی استفاده شد.
    یافته ها
    با استفاده از اطلاعات 148 بیمار، سیستم تشخیص میگرن با الگوریتم LFE آموزش داده شد و به طور متوسط 80 قاعده اگر- آنگاه فازی برای سیستم به دست آمد. صحت سیستم آموزش دیده، 97 درصد و دقت، حساسیت و ویژگی سیستم به ترتیب 80، 70 و 94 درصد گزارش شد. در ارزیابی سیستم تشخیص میگرن با کمک شخص خبره مشخص گردید که سیستم تا 81 درصد توانایی تشخیص درست را دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که قواعد زبانی گرفته شده از شخص خبره ممکن است کامل نباشد و با توجه به اهمیت تشخیص به موقع و همچنین، نتایج مطلوب حاصل از به کارگیری الگوریتم یادگیری LFE و ارزیابی سیستم خبره ی پیشنهاد شده، این سیستم می تواند در تشخیص سردردهای میگرنی بسیار مفید عمل نماید.
    کلیدواژگان: سردرد، میگرن، سیستم استنتاج فازی، الگوریتم Learning from Examples (LFE)، تشخیص
  • علیرضا دهقانی، حشمت الله قنبری، مهدی کمانی، مهدی راعی صفحات 1686-1692
    مقدمه
    ایسکمیک اپتیک نوروپاتی قدامی حاد غیر آرتریتی (NA-AION یا Nonarteritic anterior ischemic optic neuropathy)، یک بیماری پرعارضه است و درمان استانداردی برای آن ارایه نشده است. برخی پژوهش ها نشان دهنده ی تاثیر Neuroprotection تزریق داخل ویتره ی اریتروپویتین در این بیماری است، اما یافته های این مطالعات، متناقض و متفاوت است. از این رو، مطالعه ی حاضر با هدف ارزیابی تاثیر استفاده از تزریق داخل ویتره ی اریتروپویتین در درمان این بیماری در سال های 94-1393 در بیمارستان فیض اصفهان انجام شد.
    روش ها
    طی یک مطالعه ی کارآزمایی بالینی، 40 چشم از 38 بیمار در دو گروه توزیع شد (20 = n). در گروه اول، 2000 واحد اریتروپویتین به صورت داخل ویتره تزریق شد و در گروه دوم دارویی تزریق نشد. بیماران سه ماه بعد از تزریق دارو پی گیری شدند و حدت بینایی و میدان دید در دو گروه تعیین و مقایسه گردید.
    یافته ها
    میانگین حدت بینایی در گروه مورد، به طور معنی داری بهبود یافت (001/0 > P)، اما در گروه شاهد، تفاوت حدت بینایی در سه ماه بعد معنی دار نبود (270/0 = P). همچنین، شاخص Pattern standard deviation در گروه مورد به طور معنی داری بهتر شد (047/0 = P)، اما در گروه شاهد، تفاوت این شاخص در زمان مراجعه و سه ماه بعد، معنی دار نبود (130/0 = P).
    نتیجه گیری
    تزریق داخل ویتره ی اریتروپویتین، منجر به بهبود قابل توجه و معنی دار در حدت و فیلد بینایی در سه ماه پس از تزریق می گردد. از این رو، استفاده از این روش درمانی طبق شرایط بیمار و عدم وجود تداخل دارویی توصیه می گردد. جهت بررسی آثار دراز مدت این روش، انجام مطالعات بیشتر توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: Nonarteritic anterior ischemic optic neuropathy، اریتروپویتین، حدت بینایی
  • محمدعلی نیلفروش زاده، فریدا غضنفرپور، فاطمه سخنوری، نازلی انصاری، آسیه حیدری، مهرداد مهام صفحات 1693-1698
    مقدمه
    با وجود پیشرفت های روزافزون در درمان بیماری های پوستی، هنوز بیماری Leishmaniasis یکی از معضلات بهداشتی محسوب می شود. بر خلاف بهبودی خود به خود این بیماری، اسکار به جا مانده از این بیماری می تواند مشکلات روحی و اجتماعی زیادی را برای بیماران ایجاد نماید. در مطالعه ی حاضر، اثر درمان گلیکولیک اسید 70 درصد و سالیسیلیک اسید 20 درصد همراه با تزریق موضعی گلوکانتیم با تزریق موضعی گلوکانتیم به تنهایی در این بیماری مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.
    روش ها
    75 بیمار مبتلا به Leishmaniasis که دارای دو ضایعه در محل آناتومیکی یکسان بودند، در مطالعه شرکت داده شدند (150 ضایعه ی Leishmaniasis). 75 بیمار تزریق گلوکانتیم داخل ضایعه و 75 بیمار دیگر تزریق گلوکانتیم همراه با محلول موضعی گلیکولیک اسید 70 درصد و سالیسیلیک اسید 20 درصد توام داخل ضایعه دریافت نمودند. برای همه ی بیماران پرسش نامه تهیه گردید. داده های حاصل شده در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    پس از گذشت 8 هفته از درمان، 3/37 درصد ضایعات تحت درمان با گلوکانتیم داخل ضایعه و 7/42 درصد ضایعات تحت درمان توام، بهبود کامل یافتند. بین میزان بهبودی در دو گروه تحت درمان ارتباط معنی داری مشاهده نشد (05/0 < P).
    نتیجه گیری
    تزریق داخل ضایعه ی گلوکانتیم همراه با محلول موضعی گلیکولیک اسید 70 درصد و سالیسیلیک اسید 20 درصد، روش درمانی موثرتری در مقایسه با روش تزریق داخل ضایعه ی گلوکانتیم به تنهایی نیست و میانگین مدت زمان بهبودی را کاهش نمی دهد.
    کلیدواژگان: Leishmaniasis جلدی، گلوکانتیم، گلیکولیک اسید 70 درصد، سالیسیلیک اسید 20 درصد
  • فریبا ایرجی، الهه هفت برادران، سمیه دواشی، آزاده ذوالفقاری باغبادرانی، صفورا بکایی جزی صفحات 1699-1705
    مقدمه
    Vitiligo نوعی اختلال اکتسابی چند عاملی محسوب می شود که درمان های متفاوتی برای آن مطرح شده است و این درمان ها همگی عوارض ناخواسته و نامطلوبی را در پی دارند. Vitiligo یک بیماری خودایمن است و با بیماری های خودایمنی دیگری مانند هیپوتیروئیدی، هیپرتیروئیدی، آرتریت روماتوئید، دیابت ملیتوس و... همراهی دارد که در آن ها کمبود ویتامین D و 12B مطرح می باشد. مطالعه ی حاضر با هدف ارزیابی میزان پاسخ به درمان و بهبودی در بیماران دریافت کننده ی ویتامین D و 12B خوراکی انجام شد.
    روش ها
    60 بیمار مبتلا به Vitiligoی فعال به صورت تصادفی در سه گروه قرار گرفتند. گروه اول به مدت 6 ماه PUVA therapy موضعی دریافت کردند. گروه دوم در 2 ماه ابتدایی PUVA therapy همراه با قطره ی خوراکی ویتامین 3D روزی 1 سی سی و 4 ماه بعد فقط PUVA therapy دریافت نمودند. در گروه سوم در 2 ماه ابتدایی، PUVA therapy همراه با قطره ی ویتامین 3D و قرص های زیرزبانی ویتامین 12B روزانه یک عدد و 4 ماه بعد فقط PUVA therapy انجام گرفت. میزان بهبودی و عوارض جانبی در ماه سوم و ششم درمان با استفاده از شاخص Vitiligo Area Scoring Index (VASI) ارزیابی شد.
    یافته ها
    متوسط تغییرات مساحت ضایعه و وسعت در هر یک از سه گروه مورد بررسی در زمان های مختلف مراجعه ی بیماران تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشت. خارش و اریتم در چند بیمار مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    میزان کاهش وسعت و مساحت ضایعات در
    کلیدواژگان: Vitiligo، ویتامین D، ویتامین 12B، درمان
  • مقاله مروری
  • آرمان انصاری، مهین هاشمی پور، مجتبی کیخا، رضا نجفی صفحات 1706-1722
    مقدمه
    هیپوتیروئیدی مادرزادی (Congenital hypothyroidism یا CH) شایع ترین علت قابل پیشگیری کم کاری ذهنی در کودکان است و باید در سریع ترین زمان تشخیص داده شود و برای آن درمان صورت گیرد. شیوع CH در نوزادان پره ترم و با وزن تولد کم، بسیار بیشتر است.
    روش ها
    جستجوی مقالات در پایگاه های علمی PubMed، Google Scholar و Scopus تا تاریخ 30 فروردین سال 1393 انجام گرفت. جهت جستجو محدودیت زمانی در نظر گرفته نشد و جستجو محدود به زبان انگلیسی بود. مقالات نامرتبط پس از مطالعه ی عنوان، چکیده و متن کامل مقاله استخراج شد. دو پژوهشگر به صورت مجزا کار تفکیک داده ها را انجام دادند و نفر سوم در روند استخراج داده ها نظارت داشت. در نهایت، اطلاعات مورد نیاز از مقالات استخراج و گزارش گردید.
    یافته ها
    میزان TSH (Thyroid-stimulating hormone) طبیعی در روزهای سوم تا ششم تولد، دلیل بر عملکرد طبیعی تیروئید نیست. همچنین، TSH بیشتر از mIu/l 10 در هفته ی دوم تولد ارزش تشخیصی دارد و TSH بیشتر از mIu/l 15-10 پس از یک TSH نرمال، تشخیص Hypothyroidism with delayed TSH rise را مطرح می کند. مقادیر 4FT (4Free T) و Thyroxine (4T) بین هفته ی دوم تا هشتم تولد، طبیعی می شود.
    نتیجه گیری
    پیشنهاد می گردد که غربالگری نوزادان پره ترم اعم از دوقلویی یا چند قلویی با وزن کم و بسیار کم در هفته های دوم، ششم و دهم پس از تولد از طریق اندازه گیری هم زمان TSH و 4FT تکرار شود و حد آستانه ی تشخیصی TSH (mIu/l 10) یا 4FT و 4T پایین پس از هفته ی سوم تا ششم تولد برای انتخاب موارد مشکوک و مثبت بیماری منظور گردد.
    کلیدواژگان: کم کاری مادرزادی تیروئید، غربالگری، وزن کم زمان تولد، نوزاد پره ترم، مرور منظم
|
  • Monireh Khayamnia, Mohammadreza Yazdchi, Mohsen Foroughipour Pages 1680-1685
    Background
    The migraine headache is a kind of most populated headache which its prevalence rate is so high. The first step for starting the treatment is the recognition stage. In addition, the fuzzy logic has good power for describing enigmatic and imprecise aspects; so, this tool could be used for the system modeling. This research aimed to recognize the migraine via using fuzzy logic and systems.
    Methods
    A fuzzy expert system for diagnosis of migraine via Learning from Examples (LFE) algorithm was presented. Mamdani model was used in fuzzy inference engine using Max-Min as Or-And operators and Centroid method was used as defuzzification technique.
    Findings: Using the data of 148 patients, the migraine diagnostic system was trained by LFE algorithm and in average, 80 pieces of If-Then rules were produced for fuzzy system. The accuracy, precision, sensitivity, and specificity of the system were 97%, 80%, 70%, and 94%, respectively. Using the migraine diagnostic system by human experts, it was proved that the system had the ability of correct recognition by the rate of 81%.
    Conclusion
    As the linguistic rules may be incomplete when human expert express their knowledge and according to importance of early diagnosis and favorable results, the LFE training algorithm is more effective than human experts system for recognition of migraine headache.
    Keywords: Headache, Migraine, Fuzzy expert system, Learning from examples (LFE) algorithm, Recognition
  • Alireza Dehghani, Heshmatollah Ghanbari, Mehdi Kamani, Mehdi Raie Pages 1686-1692
    Background
    Nonarteritic anterior ischemic optic neuropathy (NA-AION) is a disease with serious complications that already does not have any standard treatment. Some studies and experiences had shown that intravitreal erythropoietin injection has a neuroprotective effect. But there are some different and inconsistent results in those studies. So, the aim of this study was determining the effect of intravitreal injection of erythropoietin in treatment of the disease.
    Methods
    In a clinical trial study, 40 eyes (from 38 patients) were selected and randomly divided in two groups. In the first group, 2000 IU erythropoietin was injected in vitreous and the second group did not receive erythropoietin. Visual acuity and visual field were measured before and three months after the treatment and compared between the two groups.
    Findings: The mean visual acuity was improved in the treatment group (P
    Conclusion
    Intravitreal injection of erythropoietin in patients with nonarteritic anterior ischemic optic neuropathy leads to remarkable and significant improvement of visual acuity and field 3 months after the injection. So, this treatment strategy is advised in patients with suitable condition and without any contraindication by ophthalmologists. To evaluate the long-term effects, further studies are recommended.
    Keywords: Nonarteritic anterior ischemic optic neuropathy (NA, AION), Erythropoietin, Visual acuity
  • Mohammad Ali Nilforoushzadeh, Frida Ghazanfarpour, Fatemeh Sokhanvari, Nazli Ansari, Asieh Heidari, Mehrdad Maham Pages 1693-1698
    Background
    Despite the increasing developments in treatment of skin diseases, leishmaniasis is still considered as one of the major health problems. Despite the spontaneously improving of the disease, its scars can highly create emotional and social problems for the patients. In this study, the effect of combination therapy of intralesional glucantime plus glycolic acid 70% and salicylic 20% was compared with intralesional glucantime alone in reducing scars of this disease.
    Methods
    75 patients with cutaneous leishmaniasis, which had 2 lesions at the same anatomical location, participated in the study (150 lesions). 75 lesions were treated with combination therapy and 75 with intralesional glucantime alone. For each patient a questionnaire was filled. All the data were analyzed using SPSS software.
    Findings: After 8 weeks of treatment, 37.3% of lesions cured completely with intralesional glucantime and 42.7% with combination therapy. There was no statistically significant difference between the improvements among the two groups (P > 0.05).
    Conclusion
    Intralesional glucantime plus glycolic acid 70% and salicylic 20% was not more effective in cutaneous leishmaniasis compared to intralesional glucantime alone and did not reduce the mean time of improvement.
    Keywords: Cutaneous leishmaniasis, Glucantim, Glycolic acid 70%, Salicylic acid 20%
  • Fariba Iraji, Elaheh Haftbaradaran, Somayeh Davashi, Azadeh Zolfaghari, Baghbaderani, Safoora Bokaii Jazi Pages 1699-1705
    Background
    Vitiligo is an acquired multifactorial disorder. Different treatments are used for it and all of them have adverse side-effects. Vitiligo is an autoimmune disease associated with other autoimmune diseases such as hypothyroidism, hyperthyroidism, rheumatoid arthritis, diabetes mellitus, and so on. In these diseases, deficiency of vitamin D and B12 are proposed. So in this study, treatment response and remission in patients taking oral vitamin D and B12 was administered.
    Methods
    60 patients with active vitiligo were randomly divided into three groups. Group I received topical PUVA for 6 months; group II received topical PUVA and 1 cc oral drops of vitamin D3 daily for 2 months, and then topical PUVA alone for following 4 months; and group III received topical PUVA and 1 cc oral drops of vitamin D3 daily and sublingual tablets of vitamin B12 daily for 2 months, and then treated with topical PUVA for following 4months. Cure rate and side effects were evaluated using Vitiligo Area Scoring Index (VASI) at the third and sixth months.
    Findings: In each of the three treated groups at different times, the average changes in the area and extent of the lesion were not significantly different. Pruritus and erythema occurred in some patients.
    Conclusion
    In this study, the reduction in the extent and area of lesions in the group receiving vitamin D compared to the control group were higher that indicated the role of vitamin D in preventing progression of active vitiligo.
    Keywords: Vitiligo, Vitamin D, Vitamin B12, Treatment
  • Arman Ansari, Mahin Hashemipour, Mojtaba Keikha, Reza Najafi Pages 1706-1722
    Background
    Congenital hypothyroidism is the most common preventable cause of mental retardation in children and should be diagnosed and treated at the earliest time. The prevalence of congenital hypothyroidism is high in preterm infants with low and very low birth weight.
    Methods
    A systematic literature review was conducted using PubMed, Scopus and Google Scholar databases to 19 April 2014. We did not consider any time limitation; English-language papers were included. Irrelevant studies were set aside after studying their title, abstract, and full text. Two reviewers extracted the data; besides, the third reviewer checked their extracted data. In final, the data extracted from related studies.
    Findings: Normal serum thyroid-stimulating hormone (TSH) at third to sixth days of birth in low- and very-low-birth-weight preterm infants did not indicate normal thyroid function. In addition, TSH level of more than 10 mIu/l at the second week of the birth did not have a diagnostic value. A TSH level of 10-15 mIu/l, after a normal TSH value, posed the diagnosis of hypothyroidism with delayed TSH rise. Serum levels of free-T4 (FT4) and T4 would be normal at 2 to 8 weeks after the birth.
    Conclusion
    It is recommended to repeat the screening of preterm newborns with low and very low birth weight by measuring TSH and FT4 levels simultaneously at two, six and ten weeks after the birth; the threshold of TSH = 10 mIu/l should be considered to select positive and suspected cases of the disease.
    Keywords: Congenital hypothyroidism, Premature birth, Low birth weight, Screening, Systematic review