فهرست مطالب

نشریه علوم و تحقیقات بذر ایران
سال سوم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • رئوف سید شریفی، زهره زارع زاد، مرتضی برمکی، اکبر عبدی، رضا سید شریفی صفحات 1-15
  • موسی ایزدخواه شیشوان، مهدی تاج بخش شیشوان صفحات 17-32
    به منظور ارزیابی تاثیر پرایمینگ و اندازه بذر بر ویژگی های فیزیکی و مکانیکی سوخ ژنوتیپ های پیاز خوراکی این پژوهش در دو سال زراعی (1391و 1392) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی اجرا شد. عوامل آزمایش شامل پرایمینگ در چهار سطح (هیدروپرایمینگ با آب مقطر، اسموپرایمینگ با نیترات پتاسیم، پرایمینگ با ماده فولامین و شاهد)، اندازه بذر در سه سطح (ریز، متوسط و درشت) و ارقام در دو سطح (قرمز آذرشهر و زرقان) بود. ویژگی های فیزیکی و مکانیکی شامل میانگین قطر حسابی و هندسی ، ضریب کرویت، مساحت سطح رویه، سطح برش عرضی سوخ، ضریب اصطکاک استاتیکی، زاویه (انباشتگی) ریپوز پرکردن، زاویه ریپوز تخلیه و سرعت حد مورد بررسی قرار گرفت. اثر پرایمینگ و اندازه بذر از نظر تمام ویژگی مورد بررسی از لحاظ آماری تفاوت معنی دار نشان داد. نتایج نشان داد که پرایمینگ بذر موجب بهبود ویژگی های فیزیکی و مکانیکی سوخ شد به طوری که بیشترین میانگین قطر حسابی و هندسی سوخ، مساحت سطح رویه، سرعت حد به ترتیب 39/56 ،64/53، 27/36 میلی متر و 87/4 متر بر ثانیه به پرایمینگ با ماده فولامین تعلق داشت و کمترین آنها از تیمار شاهد به دست آمد. همچنین زاویه ریپوز پرکردن، زاویه ریپوز تخلیه به ترتیب 7/46 و7/23 از تیمار شاهد و کمترین آنها از تیمار با ماده فولامین به دست آمد. بیشترین ضریب اصطکاک استاتیکی برابر 6/1 از تیمار شاهد مربوط به سطح چوب و کمترین آن برابر 67/0 از تیمار بذر با فولامین مربوط به سطح آهن گالوانیزه بود.
    کلیدواژگان: قطر هندسی، قطر حسابی، کرویت سوخ، سرعت حد
  • کیمیا قناعتیان، حسین صادقی صفحات 33-45
    به منظور بررسی اثر سطوح مختلف شوری بر جوانه‏زنی بذر، رشد اولیه و فعالیت آنزیم‏های آنتی‏اکسیدان دو اکوتیپ کاسنی (Cichorium intybus) پژوهشی به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه‏ طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در سال 1392 در آزمایشگاه دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل ترکیبی از پنج سطح مختلف تنش شوری (آب شهر (62/0 به عنوان شاهد)،3 ،6، 9 و 12 دسی‏زیمنس بر متر) از نمک کلرید سدیم و دو اکوتیپ سیاه و سفید کاسنی بودند. نتایج نشان داد که تنش شوری و افزایش شدت آن درصد و سرعت جوانه‏زنی بذرها را در هر دو اکوتیپ کاهش داد. در هر دو اکوتیپ بیشترین جوانه‏زنی (100 درصد) در محلول آب شهر و3 دسی‏زیمنس بر متر و کمترین جوانه‏زنی (37 درصد) در غلظت 12 دسی‏زیمنس بر متر مشاهده شد. کمترین طول ریشه چه (2/14 میلی متر) و کمترین طول ساقه چه (45/12 میلی متر) در بذرهایی دیده شد که تحت تیمار شوری 12 دسی زیمنس بر متر قرار گرفته بودند. تاثیر تنش شوری بر میزان فعالیت آنزیم‏های آنتی‏اکسیدان نشان داد که با افزایش سطح تنش شوری میزان فعالیت آنزیم‏ها افزایش یافت. بیشترین فعالیت این آنزیم، 42/502 در واحد وزن تر مربوط به بذرهای با شوری 12 دسی زیمنس بر متر و کمترین فعالیت آن (01/301 در واحد وزن تر) در تیمار شاهد مشاهده شد اما در اکوتیپ سیاه، آنزیم پراکسیداز با افزایش غلظت شوری از 9 به 12 دسی‏زیمنس بر متر کاهش یافت. همچنین تحمل به شوری در اکوتیپ‏ سیاه با فعالیت آنزیم‏های آنتی‏اکسیدان به ویژه کاتالاز رابطه مثبتی داشت.
    کلیدواژگان: جوانه زنی بذر، طول ریشه چه، کاتالاز، کاسنی
  • متین فروزی، سید محمدرضا احتشامی، مسعود اصفهانی، محمد ربیعی صفحات 47-61
    به منظور بررسی اثر اندازه بذر بر روند تولید و تجمع ماده خشک و انتقال مجدد مواد فتوسنتزی به دانه در چهار رقم گندم نان، آزمایشی در پاییز سال زراعی 92-1391 در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات برنج کشور انجام شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمار های مورد بررسی در این تحقیق شامل اندازه قطر بذر در چهار سطح (25/2 تا 50/2 میلی متر،50/2 تا 75/2 میلی متر، 75/2 تا سه میلی متر و بزرگ تر از سه میلی متر) و رقم (کوهدشت، مغان3، مروارید و ژنوتیپ بومی) بودند. نتایج نشان داد رقم تاثیر معنی داری بر میزان فتوسنتز جاری، سرعت تشکیل عملکرد و عملکرد دانه داشت. اندازه بذر تاثیر معنی داری بر میزان انتقال مجدد ماده خشک، کارایی انتقال مجدد، سهم انتقال مجدد، سهم فتوسنتز جاری، سرعت تشکیل عملکرد دانه، سرعت تشکیل عملکرد زیستی، عملکرد زیستی و عملکرد دانه داشت. بذر های با اندازه بزرگ تر از سه میلی متر بیش ترین میزان انتقال مجدد ماده خشک (17/345 گرم در متر مربع)، کارایی انتقال مجدد (28/32 درصد) و سهم انتقال مجدد (53/68 درصد) را به خود اختصاص دادند، در حالی که بذر های با اندازه 25/2 تا 5/2 میلی متر بیش ترین میزان سهم فتوسنتز جاری (5/55 درصد) را داشتند. رقم مروارید و بذر های با اندازه 25/2 تا 5/2 میلی متر کم ترین مقدار سرعت تشکیل عملکرد زیستی (41/60 کیلو گرم در هکتار در روز)، عملکرد زیستی (10542 کیلو گرم در هکتار)، سرعت تشکیل دانه (77/17 کیلو گرم در هکتار در روز) و عملکرد دانه (3/3101 کیلو گرم در هکتار) را به خود اختصاص دادند. اثر متقابل تیمار های آزمایشی در هیچ یک از صفات معنی دار نبود. بنابراین، ژنوتیپ بومی و اندازه بذر 75/2 تا سه میلی متر، به علت توزیع بهتر مواد فتوسنتزی، از نظر صفات مهم عملکردی مناسب تر بودند.
    کلیدواژگان: انتقال مجدد، اندازه بذر، عملکرد دانه، فتوسنتز جاری، گندم نان
  • شهلا هاشمی فشارکی، آیدین حمیدی، سعید وزان صفحات 63-73
    به منظور بررسی اثر درصد جوانه زنی اولیه و اندازه و شکل بذر ذرت هیبرید SC.704 بر شاخص های مرتبط با بنیه بذر در آزمایشگاه و مزرعه، آزمایشی در سال زراعی 92-1391 در آزمایشگاه تجزیه کیفی بذر و مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کرج به صورت آزمایش فاکتوریل به ترتیب در قالب طرح کاملا تصادفی و بلوک های کامل تصادفی به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش شامل سه اندازه و شکل بذر پهن، متوسط و گرد با در صد جوانه زنی اولیه توده بذرهای 88، 90 و 92 در صد بودند. بنیه بذر و گیاهچه در آزمایشگاه با تجزیه و تحلیل رشد گیاهچه از طریق آزمون جوانه زنی استاندارد مورد بررسی قرار گرفت و درصد گیاهچه های عادی، متوسط جوانه زنی روزانه، ضریب سرعت جوانه زنی، طول و وزن خشک گیاهچه و شاخص های طولی و وزنی بنیه گیاهچه تعیین شدند. همچنین در مزرعه درصد و سرعت ظهور گیاهچه و شاخص های طولی و وزنی بنیه گیاهچه اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد شاخص های مرتبط با بنیه بذر و گیاهچه بذرهای دارای در صد جوانه زنی اولیه مختلف تفاوت معنی داری داشتند. همچنین بذرهای شکل پهن در مقایسه با شکل گرد و اندازه متوسط قابلیت جوانه زنی و شاخص های مرتبط با بنیه بذر و گیاهچه بالاتری داشتند. با وجود این نتایج، شاخص های مرتبط با ظهور و بنیه گیاهچه در مزرعه مورد بررسی بذرهای با درصد جوانه زنی اولیه و اندازه و شکل مختلف، تفاوت معنی داری نداشتند ولی متوسط جوانه زنی روزانه با درصد و سرعت ظهور گیاهچه در مزرعه همبستگی مثبت معنی دار داشت. به طورکلی، تحت شرایط این آزمایش بذرهای دارای درصد جوانه زنی اولیه بالاتر و شکل پهن از قابلیت جوانه زنی بیشتر و بنیه قوی تر برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: اندازه و شکل بذر، بنیه، درصد جوانه زنی اولیه، ذرت
  • سعید رضا حسین زاده، حمزه امیری، احمد اسماعیلی صفحات 75-86
    عصاره کود ورمی کمپوست به دلیل ساختار متخلخل، ظرفیت نگه داری آب بالا، تنظیم کننده های رشد گیاهی و وجود مقادیر بالای عناصر غذایی پرمصرف و کم مصرف، می تواند تاثیر تنش های مختلف را بر گیاهان کاهش دهد. در این راستا به منظور بررسی برهم کنش سطوح مختلف عصاره آبی ورمی کمپوست و تنش خشکی بر شاخص های جوانه زنی نخود آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان در سال 1393 انجام شد. عوامل مورد بررسی شامل عصاره ورمی کمپوست در چهار سطح (0، 5، 10 و 20 درصد حجمی) و تنش خشکی در چهار سطح (0، 3/0- ، 6/0- و 9/0- مگاپاسکال) بود. تنش خشکی توسط پلی اتیلن گلایکول 6000 اعمال شد. عصاره ورمی کمپوست در تیمار خشکی 3/0- مگاپاسکال توانست برخی شاخص های جوانه زنی مورد بررسی را بهبود دهد، به طوری که سطح 10 درصد عصاره بیشترین میزان درصد جوانه زنی (66/63 درصد)، طول ریشه چه (31/4 سانتی متر)، سطح 20 درصد بیشترین میزان وزن خشک ساقه چه (6/50 میلی گرم) و سطح 5 درصد بیشترین میزان وزن خشک ریشه چه (89 میلی گرم) را در مقایسه با سطح شاهد داشتند. در تیمارهای 6/0- و 9/0- مگاپاسکال، عصاره ورمی کمپوست به جز وزن خشک ریشه چه نتوانست کاهش شاخص های جوانه زنی را که در اثر تنش خشکی ایجاد شده بود، جبران کند. در حالت کلی پژوهش حاضر نشان داد که کاربرد عصاره ورمی کمپوست در مرحله جوانه زنی در سطوح بالای تنش خشکی تاثیر معنی داری ندارد اما در تنش های خشکی ملایم (3/0- مگاپاسکال) موثر است.
    کلیدواژگان: آندوسپرم مصرفی، پلی اتیلن گلایکول، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی
  • مرجان دیانت، سید میثم حسینی صفحات 87-98
    به منظور بررسی اثرات دما و نور بر جوانه زنی بذر سه گونه درمنه، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در دانشگاه آزاد اسلامی- واحد علوم و تحقیقات تهران در سال 1392 انجام شد. فاکتور های مورد بررسی شامل سه گونه درمنه (یک ساله، دوساله و چندساله)، دما در نه سطح (5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 و 45 درجه سانتی گراد) و نور در سه سطح (تاریکی، 14 ساعت نور/10 ساعت تاریکی و نور مداوم) بودند. نتایج نشان داد که حداکثر جوانه زنی و رشد گیاهچه درمنه چندساله در دمای 30 درجه سانتی گراد حاصل شد، درحالی که دو گونه دیگر در دمای 25 درجه سانتی گراد حداکثر جوانه زنی و رشد گیاهچه را داشتند. درصد جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه و وزن تر گیاهچه درمنه چندساله نسبت به دو گونه دیگر در کلیه سطوح دمایی کم تر بود که می تواند به دلیل سرمایه گذاری کم تر گونه های چندساله خزنده روی بذر باشد. در بین صفات مورد بررسی تنها درصد جوانه زنی به اثر متقابل گونه × نور واکنش معنی داری نشان داد. همچنین بالاترین درصد جوانه زنی (75/66) در دمای 25 درجه سانتی گراد و نور مداوم مشاهده شد که تفاوت معنی داری با سایر تیمارها داشت. آگاهی از این که چه چیزی زمان جوانه زنی بذر را کنترل می کند، می تواند منجر به بهبود کنترل موثر علف های هرز شود.
    کلیدواژگان: دما، رشد گیاهچه، نور
  • رضوان محمدی، پرتو روشندل، علی تدین صفحات 99-109
    در تحقیق حاضر تاثیر مگنتوپرایمینگ بر جوانه زنی و رشد دانه رست های گیاه دارویی زوفا از تیره نعناع در شرایط عادی و تنش اسمزی بررسی شده است. نتیجه تنش اسمزی، کم آبی سلول است. بذرهای پرایم شده با میدان مغناطیسی (45، 90، 200 و 250 میلی تسلا) در زمان های مختلف (5، 10، 20 و 30 دقیقه) در حالت عادی یا تنش اسمزی ناشی از مانیتول (100، 200 و 300 میلی مولار) برای 10 روز در ظروف پتری اجازه جوانه زنی و رشد یافتند. در این آزمایش ها سرعت و درصد جوانه زنی، طول و وزن خشک ریشه چه و ساقه چه دانه رست ها و شاخص بنیه بذرها ارزیابی شد. در شرایط بدون تنش، میدان مغناطیسی (200 میلی تسلا/5 دقیقه) باعث افزایش معنی دار درصد جوانه زنی (15+ درصد) و شاخص بنیه بذرهای (42+ درصد) زوفا شد. علاوه بر این، میدان مغناطیسی بر وزن خشک دانه رست ها (25 درصد) و طول ریشه چه (36 درصد) را به طور معنی داری افزود. تحت تنش اسمزی، میدان مغناطیسی 14 درصد بر میزان جوانه زنی زوفا به نحو معنی دار افزود. می توان نتیجه گیری کرد که در حالت عادی، پرایمینگ بذرهای زوفا با شدت مطلوب میدان مغناطیسی، همگام با افزایش درصد جوانه زنی و تحریک رشد ریشه ها می تواند با استقرار قوی تر دانه رست ها و جذب عمیق تر آب، رشد گیاهچه های زوفا را بهبود بخشد. علاوه بر این، میدان مغناطیسی با تحریک جوانه زنی می تواند برای رویش این گیاه تحت تنش اسمزی و یا تنش رطوبتی موثر باشد.
    کلیدواژگان: تحریک جوانه زنی بذر، تنش رطوبتی، زوفا، میدان مغناطیسی
  • محبتعلی نادری شهاب، مریم جبلی، علی اشرف جعفری صفحات 111-120
    گونه Ziziphus spina-christi (L.) Desf.. گونه ای است درختی که در مناطق جنوبی کشور رویش دارد. به دلیل محدود بودن دامنه اکولوژیک، تخریب بعضی از عرصه های رویشگاهی و وجود توده های بومی متنوع لازم است از فرسایش ژنتیکی و از بین رفتن این ذخایر جلوگیری به عمل آید. به منظور بررسی امکان نگهداری بلند مدت بذر این گونه در شرایط فراسرد یا برودت C°196- و بررسی رشد بذرهای فراسردی در شرایط آزمایشگاه و گلخانه، بذر این گونه از رویشگاه طبیعی آن، جمع آوری و قبل از ذخیره سازی در فراسرد از سه پیش تیمار شاملDesiccation، PVS2 و گلیسرول 30 درصد همراه با شاهد استفاده شد. بذرهای تیمار شده به مدت یک هفته، یک ماه و یک سال در شرایط فراسرد یا C°196- نگهداری شدند. بذرها پس از خروج از این شرایط، در آزمایشگاه و گلخانه مورد آزمایش قرار گرفتند و تعدادی از صفات مرتبط با جوانه زنی بذر و استقرار بررسی شد. نتایج نشان داد بذر کنار قابل نگهداری در شرایط فراسرد می باشد. در بررسی اثر پیش تیمار ها در حفاظت از بذر در شرایط فراسرد، مشخص شد تفاوت معنی داری بین پیش تیمار هایDesiccation، PVS2 وگلیسرول 30 درصد برای اغلب صفات وجود دارد. اثر متقابل مدت زمان نگهداری بذر در شرایط فراسرد و پیش تیمارهای مختلف بر میانگین صفات نشان داد که در تعدادی از صفات، تفاوت بین زمان ها وجود دارد ولی در تعداد دیگری از صفات، این تفاوت ها معنی دار نبود. بذرهای جوانه زده فراسرد در شرایط گلخانه به خوبی مستقر شدند. در این مطالعه، بهترین پیش تیمار برای نگهداری بذر کنار در شرایط فراسرد، پیش تیمار Desiccation یا آبگیری بود.
    کلیدواژگان: تیمار آبگیری، ذخیره سازی در فراسرد، کنار، گونه جنگلی
  • مقاله مروری
  • تولید بذر در کشاورزی ارگانیک
    سید محمدرضا احتشامی صفحات 121-130
|
  • Raouf Seyed Sharifi, Zohreh Zare Zad, Morteza Barmaki, Akbar Abdi, Reza Seyed Sharifi Pages 1-15
    In order to evaluation of nitrogen fertilizer application and seed inoculation by Azotobacter and Azosprillium on yield¡ rate and grain filling period of corn SC-500 cultivar¡ a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications in farm of Agriculture and Natural Resource research center of Azarbaijan-e- Shargi province in 2011. The factors were included: nitrogen rates in four levels (0¡ 60¡ 120 and 180 kg/ha form urea) as N0¡ N1¡ N2 and N3 respectively and seed inoculation with rhizobacteria (without inoculation as control¡ seed inoculation with Azotobacter chrocococum strain 5¡ Azosprillium lipoferum strain OF). The results showed that maximum of nitrogen use efficiency (35.13 kg/kg) was obtained in application of 60 kg N/ha and minimum of it (23.37 kg/kg) was in application of 180 kg N/ha. Seed inoculation with bio fertilizersincreased nitrogen use efficiency compared to no seed inoculation. Nitrogen rates and seed inoculation with bio fertilizers had significantly effects on yield and yield components. Maximum of grain yield (9313.3 kg/ha)¡ grain weight (0.31 gr)¡ rate (0.0089 gr/day) and grain filling period (54.37 day) were obtained in seed inoculation with Azosprillium ×180 kg N ha-1. So¡ in order to increasing of grain yield¡ rate and grain filling period can be suggested that be applied 180 kg N ha-1 × seed inoculation with Azospirillum lipoferum.
    Keywords: Biofertilizers, Corn, Grain Filling Period, Nitrogen fertilizer, Yield
  • Mousa Izadkhah Shishvan, Mahdi Tajbakhsh Shishvan Pages 17-32
    In order to evaluate the effect of seed priming and seed size on physical and mechnical properties of onion genotypes a factorial field experiment based on a randomized complete block design with three replications was conducted in 2012 and 2013 cropping season at Agriculture and Natural Resources Research Center of East Azarbayjan, Iran. The experimental treatments included priming (at four levels: hydropriming, osmopriming (in %2 KNO3), priming with folammin amino acid (in 2%) and control (without priming), seed size (at three levels: small, medium, large) and cultivars (at two levels: RedAzarshahr and Zarguan). Following characteristics such as physical and mechnical properties include: arithmetic mean diameter, geometric mean diameter, sphericity, frontal surface area, cross-sectional of area onion, static coefficient of friction, angles of repose and terminal velocity were studied. Analysis of variance for the measurd traits indicated that all characteristics significantly were affected by treatment and seed size. Results showed that seed priming and seed size improved physical and mechnical properties characteristics. The highest arithmetic, geometric mean diameter, frontal surface area, terminal velocity, were obtained from plant that primed with folammin amino acid 56.39,53.64, 36.27 mm 4.87 m/s, respectively, and the lowest were achieved from control plants. The highest repose angle filling and emptyin were obtained from control 46.7°, 23.17° respectively, and the lowest were achieved from primed with folamin. Also the highest static friction coefficient were obtained from control on plywood (1.6) and lowest were achieved from primed with folamin (0.67) on galvanized iron surfaces.
    Keywords: Arithmetic mean diameter, Geometric mean diameter, Sphericity, Terminal velocity
  • Kimiya Ghanaatiyan, Hossein Sadeghi Pages 33-45
    In order to evaluate the effect of salt stress on seed germination, early growth and antioxidant enzymes activity of Chicory ecotypes (Cichorium intybus) a factorial experiment was conducted based on completely randomized design with four replications at College of Agriculture, Shiraz University in 2013. The treatments were included five salinity levels [tap water (0.62), 3, 6, 9, 12 dS m-1] of sodium chloride and chicory ecotypes (Black and White). The results showed that germination rate and germination percentage were decreased in both ecotypes with increment of salinity severity. In both ecotypes, the highest germination (100%) was observed in tap water and 3 dS m-1 and the lowest germination (37%) was obtained at 12 dS m-1. The lowest root (14.2 mm) and shoot length (12.45mm) was obtained at 12 dS m-1 respectively. The effect of salt stress on antioxidant enzyme activity was significant, so that those were enhanced with increment of salt stress; however, increasing in salinity level from 9 to 12 dS m-1 was associated with reduction in peroxidase activity in Black ecotype. The results of this study revealed that the White species was more affected by increasing in salt concentration, so it had more sensitivity salt stress. The salt tolerance also had a positive relationship with the antioxidant enzymes activities in Black ecotype, especially for catalase.
    Keywords: catalase, Chicory, Root length, Seed germination
  • Matin Forouzi, Seyed Mohammadreza Ehteshami, Masoud Esfahani, Mohammad Rabiei Pages 47-61
    In order to study the effect of seed size on the production and dry matter accumulation and remobilization of assimilates to the grain of four bread wheat cultivars, an experiment was carried out in 2012-2013 in research farm of Rice Research Institute. A factorial experiment arrangement in randomized complete block design with three replications was used. Treatments in this study consist of four levels of seed diameter size (2.25- 2.5 mm, 2.5- 2.75 mm, 2.75- 3 mm and larger than 3 mm) and cultivars (Kohdasht, Moghan 3, Morvarid and native genotype). Results showed that cultivar had significant effect on amount of current photosynthesis, rate of yield accumulation and grain yield. Seed size had a significant effect on amount of dry matter remobilization, remobilization efficiency, contribution of remobilization, contribution of current photosynthesis, rate of grain yield accumulation, rate of biological yield accumulation, biological yield and grain yield. Seed with size greater than 3 mm had the maximum amount of dry matter remobilization (345.17 g.m-2), remobilization efficiency (32.28%) and contribution of remobilization (68.53%), while the seeds with size 2.25- 2.5 mm had the maximum contribution of current photosynthesis (55.5%). Morvarid cultivar and seed size 2.25- 2.5 mm had the lowest rate of biological yield accumulation (60.41 Kg.ha-1.day-2), biological yield (10542 Kg.ha-1), rate of grain accumulation (17.77 Kg.ha-1.day-2) and grain yield (3101.3 Kg.ha-1). The interaction of experimental treatments was significant in no one characteristic. Therefore, Native genotype and 2.75- 3 mm seed size due to better distribution of assimilates in important yield characteristics were more suitable.
    Keywords: Bread wheat, Current photosynthesis, Grain yield, Remobilization, Seed size
  • Shahla Hashemi Fesharaki, Aidin Hamidi, Saeed Vazan Pages 63-73
    In order to effect primary germination percent of seed lot and seed size and shape hybrid maize (Zea mays L.,) single cross 704 (Sc. 704) on seed vigor was carried out in seed quality analysis laboratory and research field as factorial experiment by completely randomized design and randomized complete block design respectively with four replications at Seed and Plant Certification and Registration Institute (SPCRI) in 2012. The treatments were included at three seed size and shape flat, medium and round by seed primary germination percent 88, 90 and 92%. The seed and seedling vigor were studied at the laboratory by seedling growth analysis through standard germination test and normal seedlings percent, mean daily germination, coefficient of velocity of germination, seedling length and dry weight and seedling length and weight vigor indices determined in laboratory. Also seedling field emergence percent and rate and seedling length and weight vigor indices in field measured. The results showed that seeds having various primary germination percent had significant different related to seed and seedling vigor indices. Also flat seed shape compared with round shape and medium size seeds had higher germination ability and related to seed and seedling vigor indices. In spite of this results, studied related to seedling emergence and vigor if field indices of having various primary germination percent and size and shape seeds had not significant difference but mean daily germination with seedling emergence percent and rate in field had significant positive correlation. Generally, under this experiment conditions seeds having higher primary germination percent and flat shape had seeds had more germination ability and stronger vigor.
    Keywords: Maize, Primary germination percentage, Seed size, shape, Vigor
  • Saeedreza Hosseinzadeh, Hamzeh Amiri, Ahmad Ismaili Pages 75-86
    Vermicompost extract can reduce negetive effects of different stresses on plant, due to its porous structure, high water storage capacity, and exsistance of some substances resembling hormones and plant growth regulators. This study was performed to investigate interactions of different levels of vermicompost extract and drought stress on germination characteristics of chickpea seedlings. The experiment was conducted in completely randomized design with four replications was conducted in 2014 at the Khatam Alanbia University of Behbahan. Seeds were sown in Petri dishes at different concentrations of vermicompost extract (0, 5, 10 and 20%) and four levels of negative water potential (0, -0.3, -0.6 and -0.9 MPa) that was prepared by PEG 6000. The seeds were placed in the germinator under controlled conditions.Vermicompost extract at -0.3 MPa significantly improved some germination indices, so that 10% levels of extract had the highest germination percentage 63.66%), radicle length 4.31 cm), 20% levels had the highest plumule dry weight (50.6 mg) and 5% levels had the highest radicle dry weight (89 mg) compared to control. Under -0.6 and -0.9 MPa, vermicompost extract, did not compensate for the negative effects of drought stress on germination characteristics. In general, this study showed that the use vermicompost extract during seed germination no significant effect under Severe drought stress, but under moderate drought stress (-0.3 MPa) is effective.
    Keywords: Consumed endosperm, Germination percentage, Germination speed index, PEG
  • Marjan Diyanat, Seyed Meisam Hoseini Pages 87-98
    In order to investigate effects of temperature and light on germination of three Artemisia species, a factorial experiment with four replications was conducted in laboratory of Science and Research Branch-Islamic Azad University in 2013. Factors were three species of Artemisia (annual, biennial and perennial), temperature at nine levels (5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40 and 45°C) and light regime at three levels (dark, 14 light/10 dark and light). Results showed that maximum germination and seedling growth of perennial Artemisia was at 30 °C while it was 25 °C for two other species. Less the amount of studied characteristics such as germination percentage, radicle length, plumule length and seedling fresh in perennial Artemisia, possibly due to less investment of perennial weeds in seed production. Among investigated traits, germination percentage significantly influenced by species × light interaction. Highest percentage of germination (66.75) was seen at 25 °C and continuous light. This treatment is significantly different from other treatments. Knowledge about seed germination controlling factors will have an important role in weeds control.
    Keywords: Light, Seedling growth, Temperature
  • Rezvan Mohammadi, Parto Roshandel, Ali Tadayon Pages 99-109
    In the current work, the effect of magneto-priming has been studied on seed germination of hyssop (Hyssopus officinalis L.) - a medicinal plant from Lamiaceae - in normal condition and osmotic stress. Dehydration is a consequence of osmotic stress. The primed seeds with magnetic field (45, 90, 200, 250 mT) upon different times (5, 10, 20 and 30 min) were allowed to germinate and grow in Petri-dishes for 10 days under normal condition or osmotic stress due to mannitol (100, 200, 300 mM). At these experiments, rate and percentage of germination, length and dry weight of shootlet and rootlet of seedlings and seed vigor index were evaluated. Magnetic field (MF) (200mT/5min) significantly increased percent germination (%) and seed vigor index (%) at normal condition. Moreover, MF significantly increased seedling dry weight (25%) and rootlet length (36%). Under osmotic stress, MF significantly augmented seed germination percentage by 14%. It would be concluded that at normal condition, seed priming of H. officinalis with optimal MF could increase percent germination and promote rootlet growth which subsequently causes to improved growth through stronger establishment of seedlings and higher water absorbance from medium. Furthermore, MF would be effective for early growth of H. officinalis via enhancing seed germination under osmotic stress and/or water stress.
    Keywords: Hyssop, Magnetic field, Seed germination enhancement, Water stress
  • Mohabbatali Naderi, Shahab, Maryam Jebelli, Ali Ashraf Jafari Pages 111-120
    Ziziphus spina-christi (L.) Desf. Is an arboreal species which grows in hot natuarl habitats of Southern Iran. Regarding the genetic diversity of the species in the country, collection and long-term preservation of seed germplasm in order to prevent genetic erosion and risk, have a great priority. To evaluate the possibility of long-term preservation of the Ziziphus spina-christi seeds under cryogenic conditions, three pre-cryopreservation methods including PVS2, Desiccation, and 30%Glycerol were applied before incubation of the seeds under cryopreservation conditions (-196°C) or lipuid nitrogen (LN). The treated seeds were incubated in LN for periods of 1 week, 1 month and 1 year. Subsequently, the cryopreserved seeds were removed from cryogenic condition and evaluated under laboratory and greenhouse conditions. The results showed that seeds of Ziziphus spina-christi are able to tolerate cryogenic conditions. Effects of the cryopreservation pre-treatments including 30%Glycerol, Desiccation and PVS2 were significantly different on seed attributes and, Desiccation showed the best effects on survival rates and other attributes of the cryopreserved seeds. The interaction effects between cryogenic storage periods and pretreatments were significant for some of the attributes. However some of the attributes did not show different means in different incubation periods. In greenhouse conditions, the cryopreserved seeds were germinated and established well and, Desiccation method showed better results compare to those of the 30%Glycerol and PVS2.
    Keywords: Cryopreservation, Desiccation, Forest species, Ziziphus spina, christi (L.) Desf
  • Seed Production in organic farming
    Seyed Mohammadreza Ehteshami Pages 121-130