فهرست مطالب

مهارت آموزی - پیاپی 15 (بهار 1395)

فصلنامه مهارت آموزی
پیاپی 15 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اکبر باقری فر*، کیوان صالحی صفحات 7-40

    از مهم‌ترین نشانه‌های حرکت شتابنده یک کشور در تحقق توسعه متوازن و پایدار، میزان و کیفیت سرمایه‌گذاری آن برای آموزش مهارتی است. پرواضح است که ضرورت این سرمایه‌گذاری در هنرستان‌های کاردانش و فنی و حرفه‌ای که همه‌ساله با تعداد زیادی از دانش‌آموزان سروکار دارد، دوچندان است. این توجه از آنجا نشات می‌گیرد که امروزه در کشورهای توسعه‌یافته، هنرستان‌ها به‌عنوان مراکز اصلی پرورش قابلیت تولید کار و شهروندانی کارآفرین (نه دانش‌آموزانی کارجو)، مورد توجه جدی متولیان آموزشی قرار دارد. در پژوهش حاضر سعی شده با استفاده از رویکرد کیفی، چالش‌های اساسی مهارت‌آموزی و پرورش هنرجویان کارآفرین در هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای پسرانه شهرستان تربت‌حیدریه مورد کنکاش و واکاوی قرار گیرد؛ ازاین‌رو، با استفاده از رویکرد تفسیرگرایانه ادراک آن‌ها از ماهیت و تنوع این چالش‌ها بازنمایی شده و عوامل زمینه‌ساز و شکل‌دهنده چالش‌ها، احصاء شده و بازنمایی شد. انتخاب مشارکت‌کنندگان به روش هدفمند آغاز شد و در مجموع در مصاحبه چهل‌ و پنجم (15 هنرآموز و 30 هنرجو) اشباع داده‌ها حاصل شد. به‌منظور تحلیل داده‌ها، تلاش شد تا با استفاده از راهبرد کلایزی و مبتنی بر داده‌های روایتی به‌دست‌آمده از مصاحبه نیمه‌ساختارمند با شرکت‌کنندگان، ضمن درک پدیده موردمطالعه از منظر آنان، نتایج پرمایه‌ای تولیدشده و باورپذیری نتایج ارتقاء یابد. نتایج نشان می‌دهد که 10 چالش‌ عمده در روند مهارت‌آموزی و پرورش هنرجویان کارآفرین هنرستان‌ها وجود دارد. از جمله این چالش می‌توان «به‌روز نبودن تجهیزات کارگاهی و کتب درسی»؛ «ناکافی بودن منابع مالی»؛ «به‌روز نبودن روش‌های آموزشی هنرآموزان»؛ «عدم جذب دانش‌آموز مستعد و علاقه‌مند»؛ «نبود زمان کافی برای مهارت‌آموزی»؛ «‌دیدگاه منفی والدین نسبت به هنرستان‌ها»؛ «عدم ارتباط لازم بین مهارت آموخته‌شده با نیازهای بازار کار»‌؛‌«مشکل ادامه تحصیل» و «حمایت ناکافی رسانه‌ها از مهارت‌آموزی»، را نام برد که هریک، مشکلات بسیار جدی در پویایی فرایند مهارت‌آموزی هنرستان‌ها و تربیت هنرجویان کارآفرین ایجاد کرده است.

    کلیدواژگان: مهارت آموزی، اشتغال، کارآفرینی، هنرستان های فنی و حرفه ای، چالش ها
  • زهره سرخوش*، پروین لیراوی زاده صفحات 41-54

    در جهانی که ما در آن زندگی می کنیم استانداردهای ایزو نقش به سزایی را ایفا می نمایند. زیرا سبب تسهیل تجارت، گسترش دانش، اشاعه پیشرفت های مبتکرانه و تسهیم مدیریت مطلوب و اجرای بهینه ارزیابی های انطباق می شود. از طرفی، اعتبارسنجی نیز به عنوان شناخته شده ترین الگوی ارزیابی کیفیت، مبنای موثری برای سنجش میزان توجه مراکز آموزش، به رعایت استانداردهای لازم را ایجاد کرده و با شفاف سازی امور، این اطمینان را به سازمان خواهد داد که برنامه ها منطبق با معیارهای از پیش تعیین شده پیش می روند. هدف از این پژهش، تاثیر استقرار نظام مدیریت کیفیت ایزو 9001 بر ارتقاء رتبه اعتبارسنجی مراکز دولتی است. روش تحقیق در این پژوهش روش نیمه آزمایشی، پیش آزمون پس آزمون است. جامعه آماری شامل کلیه مراکز آموزش فنی و حرفه ای استان بوشهر بود که مرکز شماره 4 خواهران به عنوان بزرگ ترین مرکز خواهران و مرکز شماره 5 برادران دشتستان به عنوان بزرگ ترین مرکز برادران استان انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه استاندارد طرح اعتبارسنجی مراکز آموزش دولتی سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور بود. در مرحله پیش آزمون، پرسشنامه اعتبارسنجی در چهار حوزه مدیریت آموزش، اجرای آموزش، بهره وری و پشتیبان تکمیل و نتایج آن استخراج و رتبه مرکز اعلام گردید. در مرحله پس آزمون، ابتدا الزامات استاندارد ایزو 9001 در مرکز پیاده سازی شد و یکبار دیگر همان پرسشنامه طرح اعتبارسنجی در دو مرکز تکمیل و رتبه مرکز اعلام گردید. نتایج نشان داد، طرح اعتبارسنجی در حوزه های مدیریت آموزش، اجرای آموزش، بهره وری در مرحله استقرار نظام تضمین کیفیت تاثیر معناداری دارد ولی در حوزه پشتیبان، تفاوت چشمگری نداشت و در کل، رتبه مرکز در زمان استقرار استاندارد ایزو افزایش چشمگیری داشت.

    کلیدواژگان: استاندارد ایزو، اعتبارسنجی، آموزش، بهره وری، رتبه مرکز
  • چالش ها و راه کارهای ارتباط موثر و پایدار مراکز علمی- کاربردی با بخش صنعت / مورد مطالعه: مراکز آموزش عالی علمی- کاربردی فنی و حرفه ای مهارت
    پوریا عطائی*، غلامحسین حسینی نیا، احمد یعقوبی فرانی صفحات 55-78

    ارتباط ضعیف دانشگاه ها و بخش صنعت همواره یکی از مباحث چالش برانگیز بوده است. بنابراین، هدف اصلی این پژوهش بررسی چالش ها و راه کارهای ارتباط موثر و پایدار مراکز علمی- کاربردی با بخش صنعت است. در این پژوهش از روش دلفی استفاده شده است. پانل متخصصین شامل روسای مراکز علمی- کاربردی فنی و حرفه‌ای و مدیران ستادی موسسه آموزش عالی علمی- کاربردی مهارت بودند. این تحقیق در سه مرحله انجام شد که 47 چالش و 30 راه کار در مرحله نخست از سوی افراد مشخص شد. در مرحله دوم، چالش ها و راه کارها به صورت طیف لیکرت پنج‌گزینه ای درآمده و در قالب پرسشنامه به جامعه پژوهش بازگردانده شد. در نهایت، گویه هایی که کمتر از 80 درصد نسبت به آنها توافق جامع وجود داشت، حذف شد. گویه های باقی مانده در طبقات مختلف دسته بندی شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که اکثر چالش ها در حوزه ساختاری قرار دارند و اکثر راه کارهای ارایه‌شده نیز در راستای تامین و توسعه زیرساخت ها بودند. در پایان با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهادهای کاربردی ارایه شد.

    کلیدواژگان: آموزش فنی و حرفه ای، دانشگاه، صنعت، مهارت، مرکز آموزش علمی- کاربردی
  • مهدی ژیانپور*، زهرا ناجی اصفهانی، مینا جلالی، مهوش خادم الفقرایی صفحات 79-96

    تحصیل و آموزش مراحل اساسی زندگی هر فرد است که چنانچه واجد کیفیت و استاندارهای تعریف‌ شده باشد، پرورش استعدادها و مهارت‌های افراد را به دنبال داشته و آنان را برای فعالیت در عرصه کسب و کار آماده می‌کند. از آنجا که تحصیل و اشتغال دو شاخص مهم برسازنده ابعاد کیفیت زندگی است مقاله حاضر در صدد است معانی ذهنی شهروندان شهر اصفهان در رابطه با چالش‌های موجود در فرآیند دستیابی به تحصیل، آموزش و اشتغال باکیفیت را مورد مطالعه قرار دهد. به‌منظور دستیابی به این هدف از پرسشنامه محقق‌ساخته، متشکل از سوالات باز برای گردآوری اطلاعات استفاده شد. همچنین با بهره‌گیری از نمونه‌گیری خوشه‌ای، 1806 نفر از شهروندان 15 تا 65 سال شهر اصفهان به‌عنوان مشارکت‌کننده، مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل یافته‌های نشان‌دهنده آن است که از نظر مشارکت‌کنندگان پنج مولفه «عوامل آموزش»، «محتوای آموزش»، «امکانات آموزش»، «سیاست‌های آموزش» و «نظام آموزش» برسازنده کیفیت تحصیل و آموزش است. همچنین، کیفیت شغل و درآمد در چهار حیطه «ورود به فضای اشتغال»، «تصدی شغل و کسب درآمد»، «خروج از فضای اشتغال» و «بسترها و بنیان‌های شغل و درآمد» قابل شناسایی است.

    کلیدواژگان: تحصیل، آموزش، اشتغال، کیفیت زندگی، شهروندان شهر اصفهان
  • ابوبکر کریمی* صفحات 97-112

    یکی از مسایل و دغدغه های جوانان امروزی، شغل است که اغلب بدون توجه به زمینه های استعداد، علاقه، رغبت و هدف مشخص در زندگی تحصیلی و دوره مهارت آموزی انتخاب می شود. در بسیاری از کشورهای پیشرفته در کنار موسساتی که دانش آموزان را برای اشتغال به کار تربیت می کنند، مراکز خاصی نیز برای راهنمایی و هدایت تحصیلی وجود دارد. این مراکز که از راهنمایان با تجربه ای برخوردار هستند، با اتکا به روش ها و شیوه های علمی به مراجعان کمک می کنند تا ضمن انتخاب راه و روشی روشن به خود و جامعه فایده رسانند. مقاله حاضر درصدد است که میزان تاثیر هدایت شغلی و مشاوره های مدرسه را بر روی انتخاب رشته های آموزش فنی و حرفه ای دانش آموزان شاهد و غیرشاهد استان مازندران مورد بررسی قرار دهد. روش پژوهش توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان شاهد و غیرشاهد سال های دوم و سوم شاغل به تحصیل در هنرستان های فنی و حرفه ای استان مازندران می باشد (75 و 16191 نفر). نمونه آماری شامل 63 نفر از دانش آموزان شاهد و 372 نفر از دانش آموزان غیر شاهد است. برای تحلیل داده ها از آزمون آماری T استیودنت، استفاده شده است. نتایج تحلیل حاکی از آن است که هدایت شغلی و مشاوره های مدرسه در انتخاب رشته های فنی و حرفه ای دانش آموزان غیرشاهد و شاهد تاثیر زیادی ندارد. همچنین، یافته های پژوهش نشان می دهد که میزان تاثیر هدایت شغلی و مشاوره های مدرسه، بر انتخاب رشته های آموزش فنی و حرفه ای در دو گروه یکسان نیست و تفاوت معنی داری در بین آنها مشاهده شده است.

    کلیدواژگان: هدایت شغلی و مشاوره های مدرسه، آموزش های فنی و حرفه ای، دانش آموزان شاهد و غیرشاهد استان مازندران
  • عظیمه شاپوری* صفحات 113-128

    بررسی ارتباط آموزش های فنی و حرفه ای رسمی (رشته های الکترونیک، الکتروتکنیک) با نیازهای بازار کار از نظر مدیران صنایع (مدیران رده میانی شامل مدیران فنی، تولید و آموزش) کارخانه ها و موسسات مرتبط، عنوان پژوهش حاضر است. هدف اصلی آن تعیین میزان ارتباط آموزش های فنی و حرفه ای رسمی (رشته های الکترونیک و الکتروتکنیک) با دانش ها و مهارت های مورد نیاز مدیران صنایع در بازار بوده است. در این پژوهش از آمار توصیفی همچون میانگین، انحراف استاندارد، درصد و همچنین از آمار استنباطی همچون آزمون T تک نمونه ای، برای پاسخگویی به سوالات تحقیق استفاده شده است. همچنین، جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته صورت گرفته است. به طورکلی، نتایج به دست آمده: دانش فارغ التحصیلان هنرستان های فنی و حرفه ای رسمی (رشته های الکترونیک و الکتروتکنیک) از نظر مدیران صنایع در مناطق در حد متوسط است و شناخت کمتری از این آموزش ها وجود دارد.

    کلیدواژگان: فنی و حرفه ای، آموزش، صنایع، کار، بازار
  • لیلی فریدونی*، منیژه احمدی، محمدرضا تک روستا صفحات 129-143

    توسعه ارتباطات در سطوح بین المللی تا حد زیادی مرزهای کشورها را درهم نوردیده است؛ در چنین فضایی ساده انگارانه است که به آموزش کارآموزان مراکز آموزش فنی و حرفه ای فقط با رویکرد اشتغال داخلی بسنده کنیم. اتکا برالگوهای تدریس سنتی و دانش محور و فاصله داشتن با الگوهای فراشناختی در آموزش های کاربردی، از جمله چالش هایی هستنند که  کسب مهارت های استاندارد را دچار وقفه و خلل کرده است. بدون تردید، شیوه ها و الگوهای مهارت آموزی، نیاز به یک بازبینی و استانداردسازی زیربنایی دارد؛ نتایج این استانداردسازی، علاوه بر نقش آفرینی در توسعه اقتصاد داخلی، زمینه های توسعه ارتباطات موثر بین المللی، در حوزه مهارت آموزی را نیز فراهم می سازد. در این مقاله، به منظور مطالعه عینی و عمیق پدیده مورد اشاره از روش داده بنیاد (گراندد تیوری) استفاده شده است، جامعه مورد مطالعه مربیان مراکز فنی- حرفه ای شهر تهران است؛ از این تعداد، 15 مربی از مراکز فنی- حرفه ای مناطق شرق و مرکز و جنوب شهر تهران به روش هدفمند انتخاب شدند. داده های به دست آمده با استفاده از مصاحبه عمیق از جامعه نمونه جمع آوری شد. پس از تجزیه و تحلیل اطلاعات به شیوه کدگذاری باز و محوری و انتخابی، مدل پارادایمی ارایه شده است که در این مدل، ضمن بیان چالش های موجود، راهبردها و استراتژی های کاربردی به منظور توسعه مهارت آموزی در سطوح ملی و فراملی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: آموزش های فنی و حرفه ای، الگوهای مهارت آموزی، استانداردسازی، مدل پارادایمی
|
  • Pages 7-40

    One of the most important sign of accelerated motion of a country in achieving balanced and sustainable development is amount and quality of investment for skills training. It is obvious that the need for investment in technical and vocational high schools is doubled, since every year a large number of students are concerned. It takes note of the fact that today in developed countries, technical high schools, as the main breeding centers for enterprises and citizens having the ability to produce entrepreneurs (not job seeker students), are seriously considered by educational authorities. Using a qualitative approach, this study aims to explore and investigate the main challenges of skill training and education of entrepreneurial students in technical and vocational schools for boys in Torbat Heydarieh city, Iran. Their understanding of the nature and diversity of these challenges was represented by using the interpretative approach. The causes and formative factors of challenges was recognized and represented. The participants were selected by purposeful sampling, and interviewed a total of forty-five (15 trainees and 30 students) after data saturation was achieved. In order to analyze the data, the Colaizzi’s strategy was used according to narrative data obtained from semi-structured interviews with participants and tried to study the phenomenon to understand their perspective and improve the credibility of the substantial results. The results showed that there are 10 major challenges in the process of skill training and education of entrepreneurial students  including; "workshop equipment and textbooks are not up to date", "insufficient funds", "not up to date teaching methods", "failure to attract talented and interested students", " insufficient time for skill training", "negative attitude of parents towards skill training and technical high schools", "mismatch of acquired skills and labor market needs", "problems to continue education after skill training" and "inadequate support and covering of skill training in medias", that each of them could cause many serious problems and barriers for education process in order to provide a dynamic skill training system for students of technical and vocational high schools as entrepreneurial students not only job seekers.

    Keywords: skill training, employment, entrepreneurship, technical, vocational high schools, challenges
  • Pages 41-54

    The ISO standards have an important role in the world which we live in, since they facilitate economies and trade, expand knowledge, disseminate the initiative advances, share the optimal management and implement the optimum compliance evaluations. Accreditation, as the most well- known model for quality evaluation, is an effective basis for assessing the amount of (technical and vocational training centers) TVTC’s attention to follow the necessary standards and by clarifying the matters will assure the organization that its programs comply with the pre- determined criteria. The research is aimed to study the significance of establishment of quality management system, ISO 9001, on upgrading of accreditation rank of Bushehr Provincial TVTCs. The research method is Semi experimental, using pre- and post-test. The study population consisted of all Bushehr’s provincial TVTCs, and TVTC no.4, as the biggest center for females, and TVTC no. 5, as the biggest one for males (Dashtestan), were selected for sampling. A standard accreditation questionnaire, developed by Iran Technical and Vocational Training Organization (Iran TVTO), was used as the research tools. At the pre-test phase, accreditation questionnaires in four areas including; “training management”, “training implementation”, “training productivity”, and “training support” were filled out by participants of both sample centers, then collected, extracted and ranked the results. At the post-test phase, first the requirements of ISO 9001 standard were followed and implemented in both sample centers and once again, the same questionnaires were filled out, collected and ranked. The results showed that there is a significant correlation between establishment of quality management system and accreditation in the fields of “training management”, “training implementation”, and “training productivity”; but there is no significant correlation in the field of “training support”. And finally, the centers’ accreditation rank in the time of ISO establishment was increasingly promoted.

    Keywords: : ISO standard, accreditation, training, productivity, TVTCs’ rank
  • Pages 55-78

    Weak relationship and linkage between universities and industry sectors is one of the challenging issues. Therefore, the main purpose of this study was to investigate the challenges and solutions for effective and sustainable linkage between branches of Applied Science and Technology University and industry sectors. In this study Delphi technique was used. The experts’ panel included staff managers and head of sub- branches of Maharat Institute of Applied Sciences. This study was done during three steps. In the first step, 47 challenges and 30 solutions were identified as the items. In the second step, challenges and solutions were asked through a five-point Likert questionnaire and it submitted to the research population. Then the data were collected and analysed. The items with less than 80 percent agreement by panel were omitted. The remaining items were classified in different categories. Based on research results, most challenges were related to structural field and most of proposed solutions were in the field of providing and developing infrastructures. At the end, according to the results, applicable recommendations were presented.

    Keywords: technical, vocational training, university, industry, skill, branch of Applied Science, Technology University
  • Pages 79-96

    Health and safety in the workplace has been a central issue during recent years. The present paper studies health and safety in Esfahan technical and vocational training workshops and determines its role on better working life. This paper aims to clarify existing workshops strength and weaknesses and determines necessary measures to be done to provide better working life. A survey of experts and professionals was conducted based on the trichotomy model.

    Keywords: : Pathology, three-dimensional model, safety, health
  • Pages 97-112

    One of the issues and concerns of today's youth is job which is often chosen during the academic life and skill training courses regardless of one's talent, interest, desire and purpose. In many developed countries, there are special centers for career guidance and counseling adjacent to the institutions that train the students for employment. These centers have experienced advisers who rely on scientific methods and mechanisms to help the clients choose a clear path towards their future and a path that benefits their society too .This paper seeks to investigate significance of school career guidance and counseling on selection of technical and vocational education major in Shahed and other high school students, in Mazandaran Province, Iran. The method of research was descriptive- survey method. The total statistical population includes all second and third grade students of Shahed and other technical and vocational high schools in Mazandaran province (respectively 75 and 16191 people). 63 students of Shahed schools and 372 students of other high schools were selected as samples. The Student-T-test has been used for data analysis. The result of data analysis indicated that career guidance and counseling is not an effective factor for students' choice in Shahed and other high schools. Also it has been observed that there is a significant difference between the Shahed and other high schools regarding the effect of career counseling on students' choice of majors.

    Keywords: career guidance, counseling, technical, vocational education, training, Shahed, other high schools’ students in Mazandaran province
  • Pages 113-128

    Study of the relationship between formal technical and vocational education (Electronics and Electro-technics majors) and market needs from industry managers' points of view (middle rank managers including; technical, production, and training managers from companies and related institutions) is the subject of this paper. Its main purpose was to determine the validity level of relationship between formal technical and vocational education (Electronics and Electro-technics majors) and the knowledge and skills needed by industry managers in the market.  In this study, descriptive statistics such as mean, standard deviation, etc. and inferential statistics including sample T-test, were used to answer the research questions. The data collection was conducted through a researcher- made questionnaire. In general, results were as follows: in all over the Iran, the knowledge of graduated students from formal technical and vocational high schools (Electronics and Electro-technics majors) is moderate in terms of industry managers and they are not fully aware of this kind of education.

    Keywords: technical, vocational, education, industries, job, market
  • Pages 129-143

    Communication development at international level has largely swept down countries’ borders. In such an environment, it is not logical to only follow the current domestic employment approach especially for providing training services for trainees in technical and vocational training centers (TVTCs). Relying on traditional teaching and knowledge-based approaches and avoiding the meta- cognitive patterns in practical and skill training are challenges that have interrupted the process for acquiring the standardized skills. Undoubtedly, skill training practices and patterns need a fundamental review and standardization. So, this standardization not only plays a key role in growing the national economy, but also provides effective international communications in the field of skill training. In this paper, to study this phenomenon objectively and deeply, the Grounded Theory was used. Research population consisted of all Tehran TVTCs’ instructors; of these, 15 people were selected purposefully from east, west and central TVTCs as sample population.  Data were collected by using deep interview among the samples. After analyzing data using open, axial and selective coding, a paradigmatic model, including; existing challenges, and applied strategies for skill training development in national and international levels, was developed.

    Keywords: Technical, vocational training, skill training patterns, standardization, paradigmatic model