فهرست مطالب

مهارت آموزی - پیاپی 16 (تابستان 1395)

فصلنامه مهارت آموزی
پیاپی 16 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اعظم امینی*، فریده روشن، فهیمه آزادی پور صفحات 7-30

    هدف این پژوهش، آسیب شناسی سلامت، بهداشت و ایمنی کارگاه های مراکز آموزش فنی و حرفه ای استان اصفهان است. روش پژوهش در این تحقیق از منظر ماهیتی، توصیفی- همبستگی بود. این پژوهش درصدد بود تا با بررسی مولفه های سه گانه مدل سه شاخگی (ساختاری، رفتاری و زمینه ای) به واکاوی مهم ترین زیرمعیارهای مرتبط با ابعاد مذکور پرداخته و به شناسایی مهم ترین آسیب ها دست یابد. از این رو، ابزار گردآوری اطلاعات پژوهش، نظرسنجی از خبرگان و کارشناسان سازمان متناسب با ابعاد سه گانه منتج از مدل سه شاخگی بود. در این راستا پس از نظرخواهی از کارشناسان و نخبگان به جمع آوری مولفه های لازم پرداخته شد و در مرحله دوم، غربال گری مولفه ها از منظر اساتید انجام گرفت. در مرحله سوم و پس از تکمیل و گردآوری پرسشنامه، محاسبات نرم افزاری در این باره صورت پذیرفت. یافته ها نشان داد، بعد رفتاری با رقم 3/18 به ترتیب بیشترین آسیب، بعد زمینه ای با رقم 3/02 در اولویت دوم آسیب و بعد ساختاری با رقم 2/96 به عنوان آخرین اولویت در آسیب ها قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، مدل سه شاخگی، بهداشت و ایمنی، سلامت
  • بهزاد معصومی*، حسین مهدی زاده، خدیجه معصومی صفحات 31-46

    پژوهش حاضر، با هدف امکان سنجی آموزش مهارت های کسب وکار بر اساس مدلKAB در بین دانشجویان دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه ایلام صورت گرفته است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و روش گردآوری داده ها توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دوره کارشناسی دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه ایلام در سال تحصیلی 1394- 1393 است که تعداد آن ها برابر با 1053 نفر است و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 189 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته 45 سوالی مبتنی بر طیف پنج ارزشی لیکرت از خیلی کم=1 تا خیلی زیاد=5 استفاده شد. برای تعیین روایی پرسشنامه، از روایی محتوایی استفاده شد. همچنین، پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ «90/0» ارزیابی شد. یافته های پژوهش نشان داد که میزان آمادگی دانشجویان (میانگین=2.32)، اساتید (میانگین=2.27)، برنامه درسی (میانگین=1.91) و زیرساخت های دانشگاه (میانگین=2.05)  برای امکان آموزش مهارت های کسب وکار بر اساس مدل KAB در بین دانشجویان دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه ایلام کمتر از حد متوسط و میانگین فرضی (3 از 5) قرار دارد (P<0.01). از آنجایی که آموزش کارآفرینی لازمه توسعه کارآفرینی در کشور است، به مسیولان آموزش عالی توصیه می شود که در خصوص سیاست گذاری و برنامه ریزی های منظم برای راه اندازی و تقویت هرچه بیشتر دوره های رسمی و غیررسمی کارآفرینی به منظور گذر دانشجویان آموزش عالی از کارجویی به کارآفرینی، توصیه می شود.

    کلیدواژگان: امکان سنجی، مهارت های کسب وکار، مدل KAB، دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه ایلام
  • رضا شهریاری پور*، عباسعلی رستگار، فرشاد مرادی، صفرعلی اتوکش، اعظم اخلاقی صفحات 47-66

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر کیفیت خدمات آموزشی بر رضایت کارآموزان مراکز آموزش فنی و حرفه ای استان سمنان است. طرح پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی بود. در این پژوهش محقق با استفاده از مدل سروکوال در پی پاسخ به این سوال بود، که آیا کارآموزان از کیفیت خدمات ارایه شده از سوی مراکز آموزش فنی و حرفه ای استان رضایت دارند و اولویت بندی ابعاد کیفیت خدمات از نظر کارآموزان چگونه است؟ جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارآموزان ثبت نام شده در آزمون هماهنگ پایان دوره مراکز دولتی آموزش فنی و حرفه ای استان سمنان، نوبت مهر 1394، بود. تعداد نمونه طبق جدول مورگان 327 نفر برآورد شد. داده های پژوهش، بر اساس آزمون تی وابسته برای آزمون فرضیه ها و آزمون فریدمن برای تعیین اولویت ابعاد تحلیل شدند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در پنج بعد عوامل محسوس، قابلیت اطمینان، پاسخ گویی، اطمینان دهی و همدلی انتظارات کارآموزان فنی و حرفه ای از ادراکات آنان بیشتر بوده و همچنین از نظر کارآموزان بعد همدلی بالاترین اولویت را نسبت به سایر عوامل دارد.

    کلیدواژگان: کارآموزان فنی و حرفه ای، کیفیت خدمات آموزشی، رضایت، مدل سروکوال
  • میثم روشن فکر*، حسین ابراهیم پور کومله، گلنوش عبائی صفحات 67-88

    با توجه به اینکه نیاز است افراد بیکار، استعدادها وتوانایی های خود را برای ورود به مشاغل مرتبط با توانایی های شان به خوبی بشناسند، نیاز به طراحی یک سیستم خبره فازی به عنوان مشاور شغلی می باشد. در این مقاله، یک سیستم خبره فازی ارایه شده است که با گرفتن مشخصات، توانایی ها و ویژگی های افراد و سنجش از طریق آزمون، آنها را به شغل مرتبط با استعدادشان که در آن موفق خواهند بود، هدایت می کند. این سیستم به عنوان یک سیستم خبره مبتنی برRule  پیاده سازی شده وپایگاه دانش آن شامل دو دسته از قوانین است: بخش اول قوانینی است که با گرفتن اطلاعات جامعی از ویژگی های تمام مشاغل از کارشناسان خبره هر حرفه در سازمان فنی و حرفه ای پرشده و بخش دوم شامل قوانینی است که با ترکیب کردن دو روش استعدادیابی جانسون اوکانر و جان هالند، سوالاتی را به صورت یک آزمون، در پایگاه دانش ذخیره کرده است که توسط موتور استنتاج استفاده می شود. در بخش طراحی ورودی ها و خروجی این سیستم، رویکرد فازی را برای افزایش میزان دقت سیستم و نزدیک شدن به مقدار 100 درصد، به آن اضافه می کنیم. در هنگام گرفتن آزمون، با پرسیدن سوالات متوالی از فرد، با استفاده از راهبرد زنجیره پیشرو، جواب های گرفته شده در هرمرحله را ترکیب می کند تا به جواب نهایی برسد و یک شخصیت کلی از فرد بسازد و بر اساس الگوریتم تطابق الگوی RETE، شخصیت کلی ایجادشده برای فرد را با ویژگی های شغلی موجود در پایگاه دانش خود مقایسه می کند. سپس بر اساس فازی، یک عدد درصدی به عنوان میزان استعداد فرد در هر شغل را به او اطلاع می دهد تا فرد در انتخاب شغل آگاهانه عمل کند .در آخر نیز پیشنهادی در آینده، برای پیاده سازی مجدد سیستم با رویکرد فازی نوع دوم ارایه می شود.

    کلیدواژگان: سیستم خبره فازی، سازمان فنی و حرفه ای، افراد بیکار، تعیین مهارت شغلی، روش های استعدادیابی، Rule
  • سید عبد اله خاوری*، رضا گرزین صفحات 89-108

    هدف از این پژوهش آسیب شناسی رضایت مولفه های رضایتمندی دانشجویان و دانش آموختگان دانشگاهی از کیفیت آموزش های مهارتی در مازندران بود.
    روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و ازنظر شیوه جمع آوری اطلاعات آمیخته
    (کیفی /کمی) بود. جامعه آماری در مرحله کیفی 18 دانشجوی کارشناسی ارشد در رشته فنی و در مرحله کمی دانشجویان و فارغ التحصیلان دانشگاهی به تعداد 1500 نفرند. این افراد در سال 1394 از این آموزش ها در مراکز ثابت آموزشی برخوردار شده اند. حجم نمونه آماری 300 نفر بر اساس فرمول کوکران محاسبه شد. روش نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای با در نظر گرفتن نسبت کارآموزان در رشته موردعلاقه بود؛ ابزار جمع آوری اطلاعات مصاحبه های عمیق و پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی پرسشنامه به صورت محتوایی و ساختاری تایید و پایایی آن بر اساس روش همبستگی درونی مولفه ها مشخص شد. روش تجزیه وتحلیل اطلاعات بر اساس آمار توصیفی و آمار استنباطی بود. در آمار توصیفی از شاخص های گرایش مرکزی استفاده شد و در آمار استنباطی از تحلیل عاملی تاییدی و شاخصt  استفاده شد.
    یافته های تحقیق نشان داد. 4 مقوله و 12 زیرمقوله و 50 شاخص در کیفیت آموزش های مهارتی ویژه دانشجویان دخیلند. مهم ترین آسیب های که کیفیت این آموزش ها را تحت تاثیر قرار می دهند. در مولفه کیفیت محتوا، شکاف بین محتوای آموزشی در حصول به دستیابی وشغل پایدار؛ در مولفه مربیان نقص در بازخوردهای لازم برای افزایش انگیزه های کارآموزان، در مولفه زیرساخت ها فقدان زیرساخت مطمین برای توسعه دستاوردها با فناوری  بالا و در مولفه ساختارها ناکارآمدی سیستم اداری در  پاسخ به نیازهای دانشجویان است.
    با ترمیم عارضه های مشخص شده آموزش های مهارتی ویژه دانشجویان و دانش آموختگان  اثربخش تر خواهد بود.

    کلیدواژگان: کیفیت آموزشی، رضایت سنجی، دانشجویان و دانش آموختگان دانشگاهی، آموزش های فنی و حرفه ای
  • حمیدرضا موسوی*، علی معقول صفحات 109-126

    هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر آموزش های مهارتی بر محیط کسب و کار در استان خراسان رضوی است. جامعه آماری تحقیق حاضر، شامل شرکت های منتخب خرد، کوچک، متوسط و بزرگ استان است. نمونه پژوهش شامل740 نفر از صاحبان صنایع و صنوف بود که به روش تصادفی ساده انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است که روایی آن از طریق تحلیل محتوا تایید شده است و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ مورد آزمون قرار گرفته است که مقدار آلفای 946/0 می باشد. اثربخشی آموزش های مهارتی عنوان پرسشنامه ای است که شامل30 گویه است و با هدف بررسی و ارزیابی میزان اثربخشی آموزش های مهارتی بر روی محیط کسب و کار طراحی و معرفی شده است. نمره گذاری پرسشنامه بر اساس طیف لیکرت 5 درجه ای و از خیلی زیاد تا خیلی کم است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارspss  و در بخش آزمون فرضیه ها از آزمون T نمونه های مستقل استفاده شده است. با توجه به نتایج این پژوهش، مشخص شد که میزان ضریب همبستگی بین مهارت آموزی و بهبود فضای کسب و کار 848/0 است و رابطه آنها مثبت و تقریبا کامل است. همچنین با اطمینان 95 درصد مشخص شد تاثیر مهارت آموزی بر محیط کسب و کار در صنایع کوچک بیشتر از صنایع بزرگ است.

    کلیدواژگان: مهارت آموزی، محیط کسب و کار، استان خراسان رضوی
  • محمدرضا اسدی نودولقی*، غلامرضا خلیق صفحات 127-138

    به کمک پدیده جهانی شدن، تکنولوژی های جدید در سرتاسر جهان گسترش یافته و بر زمینه های گوناگون نظیر علم، اقتصاد، تجارت، فرهنگ و... تاثیر گذاشته اند. سیستم آموزشی نیز از جمله زمینه هایی ست که از فناوری جدید در راستای بهبود آموزش و یادگیری بهره فراوان برده است. واقعیت افزوده یکی از تکنولوژی های جدیدی است که در حوزه های مختلف مورد استفاده قرار گرفته است و باعث ارتقای کیفی آنها شده است. هدف از این مقاله، پاسخ به این پرسش است که آیا کاربرد واقعیت افزوده در ارتقای کیفی مهارت آموزی موثر است یا خیر؟ در واقعیت افزوده، اطلاعات مجازی تولیدشده توسط رایانه، بر عناصر جهان واقعی در زمان واقعی اضافه می شوند. در واقع، اطلاعات مرتبط با محیط و اشیاء اطراف بر روی دنیای واقعی جایگذاری می گردند. از این رو، واقعیت افزوده دارای پتانسیل عظیمی برای ایجاد متدهای جدید آموزشی بوده و فرصت های تازه ای را برای طراحی محیط های آموزشی می تواند فراهم کند. به عبارت دیگر، واقعیت افزوده شکل تازه ای از محیط های آموزشی را می تواند ارایه کند که با استفاده از متدهای جدید در سیستم آموزی، به ویژه در محیط های  کارگاهی از پیچیدگی مطالب در روند آموزش به کارآموزان بکاهد. این تحقیق به روش میدانی و با بررسی نتایج آماری ارزشیابی پایان دوره آموزشگاه های منتخب، قبل و بعد از به کارگیری واقعیت افزوده، به این نتیجه رسیده است که واقعیت افزوده متدی است که کارآموزان به مدد آن می توانند دانش و مهارت بیشتری کسب کنند. لازم به ذکر است که در این تحقیق از متدلوژی گسترش برنامه های تلفن همراه برای پیاده سازی واقعیت افزوده استفاده شده است

    کلیدواژگان: واقعیت افزوده، مهارت آموزی، محیط های آموزشی
|
  • Pages 7-30

    With the aid of globalization as a phenomenon, the new technologies have spread across the world and have affected on various fields such as science, economy, business, culture, etc. Education system is such a field that has utilized of new technology to improve teaching and learning methods. Augmented reality is one of the new technologies used in different fields and helps them to enhance their quality.  The purpose of this paper is to answer the question that if the application of augmented reality has efficacious results on training or not. In augmented reality, the real- world elements are augmented by computer- generated virtual information in real time. In fact, the information about the environment and its surrounding objects is added and overlaid on the real world. Hence, augmented reality has a great potential for making the new methods for training and education, and provides new opportunities to design learning environments. In other words, augmented reality, as a new form of learning environments presenting a new method in skill training, can reduce the complication of training subjects for trainees in teaching procedure, especially in workshop environments. This field research surveys the statistical results of selected vocational training Institutes final exams before and after using the augmented reality and concludes that augmented reality is a useful method for trainees to gain more knowledge and skills.  It should be noted that in this paper, development methodology of mobile applications is used for implementation of augmented reality.

    Keywords: augmented reality, skill training, learning environments
  • Pages 31-46

    The purpose of this paper is to study the feasibility of entrepreneurial skills education according to KAB model among students of engineering faculty of Ilamchr('39')s university. Due to its purpose, the paper is an applied and due to its data collection method; it is a descriptive survey research. The statistical population is consisted of all 1053 engineering bachelor students of Ilamchr('39')s university at 2015-2016 academic year. 189 students were selected by stratified random sampling. For data collection, a questionnaire including; 45 questions according to Likert 5 point scale from the least =1 to the maximum =5, was used. Contents validity of questionnaire was cnfirmed. And stability of questionnaire was valued by Cronbach Alfa Coefficient equal to “0/90”. Findings showed the averages for readiness to provide skill education in the field of business skills based on KAB Model among the engineering studentchr('39')s of Ilamchr('39')s university as follows: students=2,32, professors= 2,27, curriculum= 1,91, and university infrastructures= 2,05 that are less than normal average. It shall be at least 3 from 5 (p<0/01). Since the entrepreneurship and business skills education is necessary for the entrepreneurship development in the country, so the researchers recommended higher education officials to develop and set up regular policy and programs for reinforcing much more entrepreneurship education and training courses so that higher education students can pass from “job seeking” to “entrepreneurship”.

    Keywords: feasibility study, business skills, (Know About Business) KAB model, Faculty of engineering of Ilam's university
  • Pages 47-66

    This study aimed to investigate the significance of training services quality on the trainees, satisfaction of Semnan Provincial Technical and Vocational Training Centers (TVTCs). It is a descriptive- analytical research. In this study, researchers by using the SERVQUAL model try to answer the question whether the trainees in Semnan provincial TVTCs are satisfied with the quality of training services, and what is the factor ranking of training services quality from trainees’ points of view?. The statistical population included all the Semnan provincial TVTCs’ trainees, who registered in the final evaluation in October, 2015. For sampling, 327 trainees were randomly selected according to Morgan table. The data was analyzed based on dependent T-test for hypotheses test and Friedman test for determining the ranks of factors in services quality. Research findings indicated that in 5 factors including; “tangibility”, “reliability”, “responsiveness”, “assurance” and “empathy”, trainees are not satisfied. Additionally, from the trainees’ points of view, empathy had the highest rank among all factors.

    Keywords: : technical, vocational training centers (TVTCs)’s trainees, training services quality, Satisfaction, SERVQUAL Model
  • Pages 67-88

    With the aid of globalization as a phenomenon, the new technologies have spread across the world and have affected on various fields such as science, economy, business, culture, etc. Education system is such a field that has utilized of new technology to improve teaching and learning methods. Augmented reality is one of the new technologies used in different fields and helps them to enhance their quality.  The purpose of this paper is to answer the question that if the application of augmented reality has efficacious results on training or not. In augmented reality, the real- world elements are augmented by computer- generated virtual information in real time. In fact, the information about the environment and its surrounding objects is added and overlaid on the real world. Hence, augmented reality has a great potential for making the new methods for training and education, and provides new opportunities to design learning environments. In other words, augmented reality, as a new form of learning environments presenting a new method in skill training, can reduce the complication of training subjects for trainees in teaching procedure, especially in workshop environments. This field research surveys the statistical results of selected vocational training Institutes final exams before and after using the augmented reality and concludes that augmented reality is a useful method for trainees to gain more knowledge and skills.  It should be noted that in this paper, development methodology of mobile applications is used for implementation of augmented reality.

    Keywords: augmented reality, skill training, learning environments
  • Pages 89-108

    The aim of this research is to study and survey the satisfaction of university students and graduates from skill training quality in the Mazandaran province, Iran. This study is an applied research in its purpose and mixed research (qualitative and quantitative) in data collection method. The population in the qualitative phase was 18 master students in engineering fields and in quantitative phase it has included 1500 students and university graduates. In 2015 they all received skill training from Mazandaran provincial technical and vocational training centers (TVTCs). The statistical sample of 300 persons was calculated according to Cochranchr('39')s sample size formula. Stratified random sampling method was applied due to the ratio of trainees in their field of interest; Deep interviews and a researcher made questionnaire were designed to collect the data. The research content and structural reliability was confirmed and its validity was identified based on internal correlation of components. Data analysis method was based on descriptive and inferential statistics. The indices of central tendency were used in descriptive statistics and confirmatory factor analysis and T index were used in inferential statistics. The findings showed that 4 categories, 12 sub-categories and 50 indicators have an impact on the quality of skill training of the students. The most important detrimental  factors that affect the quality of skill training were observed as follows: in the component of  the quality of content, shortage of training contents for trainees to attain and  achieve a sustainable job; in the component of  instructors, insufficient feedback necessary for increasing  trainees’ motivation; in the infrastructure component, the lack of secure infrastructure for the development of high-tech achievements; and  in the structure component, the inefficient administrative system in response to the trainees’ needs. By restoration and amendment of the marked problems, skill training provided for university students and graduates will be more effective.

    Keywords: : educational, training quality, satisfaction survey, university students, graduates, technical, vocational training
  • Pages 109-126

    The main objective of this study was to investigate the significance of skill training on business environment in Khorasan-Razavi province, Iran. The statistical population in this research includes micro, small, medium and large-sized enterprises. 740 people of industry owners and community leaders were randomly selected as sample. A questionnaire was used to collect data and its validity was confirmed through content analysis and its reliability was tested through Cronbachchr('39')s alpha coefficient (α= 0.946). The 5-point Likert scale questionnaire including 30 items were designed to evaluate and assess the significance of skill training on business environment. SPSS software package was used for data analysis and independent sample T-test for hypotheses. Results showed that the correlation between skill training and enabling business environment (doing business) was 0.848 with a positive and almost complete relationship. It was also shown that the impact of skill training on business environment in small-sized enterprises is more significant (95% Level of significance) than large-sized ones

    Keywords: skill training, Business environment, Khorasan-Razavi province, Iran
  • Pages 127-138

    With the aid of globalization as a phenomenon, the new technologies have spread across the world and have affected on various fields such as science, economy, business, culture, etc. Education system is such a field that has utilized of new technology to improve teaching and learning methods. Augmented reality is one of the new technologies used in different fields and helps them to enhance their quality.  The purpose of this paper is to answer the question that if the application of augmented reality has efficacious results on training or not. In augmented reality, the real- world elements are augmented by computer- generated virtual information in real time. In fact, the information about the environment and its surrounding objects is added and overlaid on the real world. Hence, augmented reality has a great potential for making the new methods for training and education, and provides new opportunities to design learning environments. In other words, augmented reality, as a new form of learning environments presenting a new method in skill training, can reduce the complication of training subjects for trainees in teaching procedure, especially in workshop environments. This field research surveys the statistical results of selected vocational training Institutes final exams before and after using the augmented reality and concludes that augmented reality is a useful method for trainees to gain more knowledge and skills.  It should be noted that in this paper, development methodology of mobile applications is used for implementation of augmented reality

    Keywords: : augmented reality, skill training, learning environments