فهرست مطالب

مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهناز صلحی، مرضیه شعبانی همدان *، مسعود صالحی صفحات 259-270
    زمینه و هدف
    زنان سرپرست خانوار بیش از سایر زنان در معرض آسیب های اجتماعی قرار می گیرند. این وضعیت تاثیر قابل ملاحظه ای بر کیفیت زندگی مرتبط با سلامت زنان دارد. هدف این مطالعه تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبنی بر الگوی پرسید- پروسید روی کیفیت زندگی زنان سرپرست خانواده تحت پوشش بهزیستی تهران بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی شاهددار 180 زن سرپرست خانواده سازمان بهزیستی استان تهران شرکت داشتند. روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت (WHOQOL-BREF) و پرسشنامه محقق ساخته سازه های مرحله تشخیص آموزشی و اکولوژیک الگوی پرسید-پروسید بود؛ که روایی و پایایی آن در مطالعه مقدماتی سنجیده شد. بر اساس نتایج به دست آمده از تکمیل اولیه پرسشنامه ها، مداخله آموزشی مناسب طراحی و در گروه آزمون اجرا شد. یک و سه ماه بعد از مداخله داده ها در SPSS 15 با استفاده از آزمون های توصیفی (میانگین، انحراف معیار، تعداد و درصد) و آزمون های تحلیلی (آزمون تی، من ویتنی، کای اسکوئر، تحلیل اندازه های مکرر و فریدمن) تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    قبل از مداخله میان میانگین نمرات کیفیت زندگی، عوامل مستعدکننده، قادرکننده، تقویت کننده و عوامل رفتاری در دو گروه تفاوت معنادار مشاهده نشد. یک و سه ماه بعد از مداخله میان میانگین نمره کل کیفیت زندگی (0/001=p)، عوامل مستعدکننده (0/001=p)، قادرکننده (0/001=p)، تقویت کننده (0/001=p) و عوامل رفتاری در دو گروه تفاوت معنادار مشاهده شد (0/001=p).
    نتیجه گیری
    مداخله آموزشی از طریق الگوی پرسید بر ارتقاء کیفیت زندگی این زنان موثر است.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، زنان سرپرست خانوار، الگوی پرسید- پروسید، تشخیص آموزشی و اکولوژیک
  • عصمت حیدری، آزیتا نوروزی *، رحیم طهماسبی صفحات 271-280
    زمینه و هدف
    سرطان پستان شایع ترین سرطان در بین زنان است. یکی از راه های کاهش مرگ ومیر ناشی از سرطان پستان، تشخیص زودهنگام توده های پستانی از طریق انجام ماموگرافی است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی در انجام ماموگرافی بین معلمان شهر بوشهر انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی است که روی 120 معلم بالای 40 سال انجام شد. افراد از طریق تخصیص تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. معلمان گروه مداخله دو جلسه آموزش گروهی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی دریافت نمودند. هر دو گروه پرسشنامه استاندارد چمپیون را قبل، بلافاصله و سه ماه پس از آموزش تکمیل کردند. انجام ماموگرافی در دو گروه قبل و سه ماه بعد از مطالعه انجام شد.
    یافته ها
    مقایسه تغییرات سازه ها بین دو گروه آموزش و کنترل در طول زمان تفاوت معنا داری در میانگین نمره آگاهی، منافع درک شده، موانع درک شده و انگیزش بهداشتی (05/.>P) را نشان داد؛ اما تفاوت معنا داری در حساسیت و شدت درک شده مشاهده نشد (05/.>P). انجام ماموگرافی در افراد گروه مداخله به طور معناداری نسبت به گروه شاهد بیشتر بود (05/.>P).
    نتیجه گیری
    آموزش گروهی با تعداد جلسات محدود تاثیر مطلوبی در آگاه نمودن معلمین در زمینه سرطان پستان و انجام ماموگرافی داشت. لذا توصیه می شود برنامه های آموزش گروهی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی جهت گروه های مختلف زنان، به ویژه معلمان، در جامعه طراحی و اجرا گردد.
    کلیدواژگان: ماموگرافی، سرطان پستان، الگوی اعتقاد بهداشتی، آموزش گروهی، معلمان
  • مدینه شهنوازی *، غلامرضا مسعودی، علیرضا انصاری مقدم، داود رئیسی، فریبا خاشعی ورنامخواستی صفحات 281-288
    زمینه و هدف
    بیماری تب مالت (بروسلوز) یکی از مهم ترین بیماری های مشترک بین انسان و دام است که در ایران و به ویژه استان سیستان و بلوچستان شیوع فراوانی دارد. این مطالعه با هدف بررسی عوامل موثر بر رفتار بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی در دامداران شهرستان خاش انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی 200 نفر از دامداران روستایی شهرستان خاش با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای از مراکز بهداشتی درمانی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی آن ثابت شده بود گردآوری گردید. در این مطالعه نقش آگاهی و سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی در پیش بینی و انجام رفتارهای پیشگیری از تب مالت موردبررسی و تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از SPSS 18 و با استفاده از آزمون های آماری شامل ضریب همبستگی پیرسون برای تعیین رابطه سازه ها و رفتار و برای تعیین قدرت پیش بینی کنندگی سازه ها بر رفتار نیز از آزمون رگرسیون خطی استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سنی دامداران 16± 44 سال بود؛ 53 % مشارکت کنندگان مرد و 5/44% نیز بی سواد بودند. میانگین نمره آگاهی دامداران 5/6 ±33 بود. بین آگاهی، حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده و خودکارآمدی با رفتار پیشگیری کننده از تب مالت ارتباط مستقیم معنادار وجود داشت؛ اما بین موانع درک شده و انجام رفتارهای پیشگیری از بیماری تب مالت ارتباط معکوس مشاهده شد. همچنین خودکارآمدی و منافع درک شده پیش بینی کننده رفتارهای پیشگیری بودند.
    نتیجه گیری
    خودکارآمدی و منافع درک شده قوی ترین پیشگویی کننده رفتار بودند. لذا برنامه ریزی بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی با تاکید بر افزایش خودکارآمدی و منافع درک شده به منظور بهبود رفتار توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: پیش بینی کننده ها رفتار، تب مالت، مدل اعتقاد بهداشتی
  • هادی سلیمی *، کبری حاجی علیزاده، سمیرا صداقت قطب آبادی، فرزاد نیک روی صفحات 289-299
    زمینه و هدف
    سلامت بی تردید از مهم ترین ابعاد حیات انسان است و عوامل گوناگونی در فرد و خانواده می تواند نقش اساس در این مسئله داشته باشند. ازاین رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای سازگاری زناشویی در رابطه با پیش بینی سلامت جسمی و روانی معلمان متاهل ابتدایی شهر کرج انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری کلیه معلمان متاهل مقطع ابتدایی شهر کرج در سال تحصیلی 1393-1394 بود؛ که 358 نفر به صورت نمونه گیری خوشه ایتصادفی بر اساس جدول مورگان انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سازگاری زناشویی (DAS)، پرسشنامه فرایند خانواده سامانی (SFPS) و پرسشنامه محتوای خانواده سامانی (SFCS) استفاده شد. داده ها از طریق همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر و با استفاده از SPSS-22 و Amos-23 تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که رابطه معناداری بین متغیرهای پژوهش وجود دارد. نتایج تحلیل مسیر نشان داد تصمیم گیری و حل مسئله و انسجام خانواده علاوه بر اثر مستقیم بر روی سلامت جسمی و روانی، به طور غیرمستقیم و از طریق نقش واسطه ای سازگاری زناشویی بر سلامت جسمی و روانی تاثیر دارند. منابع مالی به طور غیرمستقیم و از طریق نقش واسطه ای سازگاری زناشویی بر سلامت جسمی و روانی اثرگذار بود و اثر مستقیم معناداری ندارد. همچنین منزلت اجتماعی تاثیر مستقیمی بر روی سلامت جسمی و روانی داشت و اثر غیرمستقیم آن معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    الگوی پیشنهادی سازگاری زناشویی، تصمیم گیری و حل مسئله، انسجام خانواده، منابع مالی و منزلت اجتماعی توان پیش بینی سلامت جسمی و روانی را دارند.
    کلیدواژگان: سلامت، سازگاری زناشویی، حل مسئله، منزلت اجتماعی، خانواده، معلمان ابتدائی، کرج
  • مریم خزایی پول، فاطمه زارعی، طاهره پاشایی، داود شجاعی زاده * صفحات 300-308
    زمینه و هدف
    سیگار از معضلات اساسی سلامتی است که سبب گرفتارشدن بخش زیادی از نوجوانان جامعه شده است. هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی بر بهبود رفتارهای پیشگیرانه از مصرف سیگار در دانش آموزان پسر سال سوم دبیرستان در شهرستان نوشهر بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به روش مداخله ای (نیمه تجربی) بر روی 280 نفر از دانش آموزان پایه سوم دبیرستان های شهرستان نوشهر انجام گرفته است؛ که به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر 40 سوال بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی (حساسیت، شدت، منافع، موانع درک شده و راهنما برای عمل) به همراه سوالات در خصوص رفتارهای پیشگیرانه از مصرف سیگار بود. داده ها طی دو مرحله از طریق آزمون اولیه و 4 ماه بعد از مداخله برنامه آموزشی توسط آزمون ثانویه توسط آزمون های آماری توصیفی و استنباطی (آزمون کای اسکوئر، آزمون تی مستقل و زوجی) از طریقSPSS 18 تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمرات در تمام سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی در گروه مداخله بعد از مداخله آموزشی نسبت به قبل از اجرای برنامه آموزشی تفاوت معناداری داشت (05/0p<). همچنین بین میانگین نمرات به دست آمده از تمامی اجزای الگوی اعتقاد بهداشتی بعد از اجرای برنامه آموزشی در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل تفاوت معناداری مشاهده شد (05/0>p).
    نتیجه گیری
    اجرای برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی بر بهبود رفتارهای پیشگیرانه از مصرف سیگار در دانش آموزان موثر است. بنابراین، برنامه های پیشگیرانه از مصرف سیگار باید از دوره دبیرستان و قبل از آن شروع شود.
    کلیدواژگان: الگوی اعتقاد بهداشتی، پیشگیری از سیگار، دانش آموزان دبیرستان، آموزش بهداشت، نوشهر
  • حسین شیروانی، هرمز سنایی نسب، رضا توکلی، محسن صفاری، کاظم خلجی، سارا معمار * صفحات 309-318
    زمینه و هدف
    گرایش به سمت زندگی بی تحرک در تمام گروه های سنی و به خصوص در بین دختران گزارش شده است. این مطالعه با هدف تعیین میزان تاثیر الگوی آموزشی شناختی اجتماعی بر فعالیت بدنی دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه در سال 1392 اجرا شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی میدانی شاهددار تصادفی است که با مشارکت 132 دانش آموز دختر دوره اول متوسطه در دو گروه آزمون (64 نفر) و شاهد (68 نفر) با میانگین سنی 1±13 سال انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه جمعیت شناختی، پرسشنامه سنجش فعالیت بدنی و پرسشنامه سازه های انتخابی الگوی شناختی-اجتماعی تاثیرگذار بر فعالیت بدنی بود. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از SPSS 22 و روش های آمار توصیفی و آزمون رگرسیون خطی چندگانه با سطح اطمینان 95 % انجام گردید.
    یافته ها
    افزایش معناداری در مقادیر سازه های منتخب شناختی-اجتماعی (عوامل محیطی، توانایی رفتاری، انتظار پیامد، ارزش پیامد، یادگیری مشاهده ای، تقویت و خودکارآمدی) در زمینه فعالیت بدنی پس از مداخله آموزشی در گروه آزمون نسبت به گروه شاهد بود (001/0p<). نتیجه رگرسیون خطی چندگانه نیز نشان داد که در گروه آزمون نسبت به گروه شاهد میانگین فعالیت بدنی روزانه و هفتگی به ترتیب 14/70 و 34/263 دقیقه افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    اجرای برنامه آموزشی مبتنی بر الگوی شناختی-اجتماعی تاثیر مثبتی در ارتقاء فعالیت بدنی دختران نوجوان داشته است.
    کلیدواژگان: الگوی شناختی-اجتماعی، دانش آموزان دختر دبیرستانی، آموزش، فعالیت بدنی، تهران
  • پروانه نظرعلی *، اعظم رمضان خانی صفحات 319-328
    زمینه و هدف
    چاقی یکی از مشکلاتی است که سلامت افراد جامعه را تهدید می کند. تحقیق حاضر با هدف بررسی ارتباط بین ویژگی های آنتروپومتریکی با اضطراب بدنی اجتماعی در کارکنان دانشگاه الزهرا (س) صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-مقطعی، 135 نفر از کارکنان زن دانشگاه الزهرا، موردبررسی قرار گرفتند. از پرسشنامه اضطراب بدنی-اجتماعی موتل و کنروی در این مطالعه استفاده گردید. ویژگی های آنتروپومتریکی با استفاده از دستگاه آنالیز ترکیب بدنی مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون در سطح 05/0 p< با استفاده از SPSS 16 تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون همبستگی پیرسون، حاکی از رابطه مثبت و معنادار بین وزن، نمایه توده بدنی (BMI)، دور کمر، دور لگن، نسبت دور کمر به دور لگن (WHR)، توده چربی بدن با اضطراب بدنی اجتماعی بود (05/0p<).
    نتیجه گیری
    ارتباط مثبتی بین ویژگی های آنتروپومتریکی با میزان اضطراب بدنی-اجتماعی در کارکنان دانشگاه الزهرا (س) را نشان داد. بنابراین، چاقی عامل مهمی در افزایش اضطراب بدنی اجتماعی محسوب می گردد.
    کلیدواژگان: اضطراب بدنی اجتماعی، مطالعات آنتروپومتریک، نمایه توده بدنی، توده چربی، نسبت دور کمر به دور لگن، دانشگاه الزهرا (س)، تهران
  • داود عبدالهی * صفحات 329-338
    زمینه و هدف
    در شکل گیری یک محیط مجازی دانشگاهی، عوامل مهمی وجود دارد که به یک دیدگاه سیستمیک نیاز دارند که جنبه تعلیم و تربیتی از جنبه های دیگر نظام آموزشی مهم تر است. بنابراین، کاربرد صحیح مولفه های مربوط به آموزش می تواند در نهایت منتج به موفقیت آموزش مجازی و یادگیری الکترونیکی می شود.
    مواد و روش ها
    برای انجام این پژوهش از روش توصیفی- و با استفاده از فرم نظرسنجی محقق ساخته (با آلفای کرونباخ 902/0) و با توجه به نظرسنجی از افراد متخصص آموزش مجازی در سراسر دنیا و استفاده از روش دلفی انجام شده است. تعداد 1076 آدرس ایمیل از طریق وب سایت ها و مجلات علمی استخراج و پس از چندین بار ارسال، در نهایت 200 پاسخگو، اعلام به همکاری نمودند. از 73 مولفه ابتدایی، تعداد 52 مولفه با نظر متخصصان باقی ماند که با تکنیک تحلیل عاملی آنالیز شدند. از 52 عامل فقط تعداد 4 عامل اول قابلیت تبیین واریانس ها را دارند.
    یافته ها
    4 عامل اصلی پداگوژی به اسامی محتوای دیجیتالی، نقشها و شایستگی های استاد، ارزشیابی، استراتژی های تدریس، نامگذاری و موارد دیگر به عنوان زیر مولفه در نظر گرفته شدند.
    نتیجه گیری
    بطور کلی تعداد 39 زیرمولفه درباره این چهار جنبه پداگوژیکی در آموزش مجازی مشخص شد. بطوریکه عبارتنداز: محتوای دیجیتالی؛ دارای 10 زیر مولفه، نقش ها و شایستگی های استاد; دارای 14 زیر مولفه، ارزشیابی؛ دارای 10 زیر مولفه، مولفه استراتژی های تدریس؛ دارای 5 زیر مولفه، هنوزدر مرحله نوزادی هستند.
    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، آموزش مجازی، یادگیری الکترونیکی، برنامه ریزی آموزشی
|
  • Mahnaz Solhi, Marzieh Shabani Hamedan *, Masoud Salehi Pages 259-270
    Background And Objective
    The women-headed households are more susceptible to social damages than other women. Such condition remarkably influences the women’s health-related life quality. The present study was aimed to investigate the effect of the educational intervention based on PRECEDE-PROCEED model on the quality of life in women-headed households covered by the Tehran Welfare Organization.
    Materials And Methods
    About 180 household-head women, from among the women under the protection of Tehran Welfare Organization, participated in this quasi experimental witnessed study. Sampling was done through multistage random sampling method. Instruments used for gathering data included life quality standard questionnaire (WHOQOL-BREF) and a researcher-made questionnaire about the structures of ecologic and educational diagnosis phase of the PRECEDE-PROCEED model whose validity and reliability were approved in the primary study. Based on the results obtained from the primary filling of the questionnaire, the appropriate educational intervention was designed and performed in the case group. One month and three months after the intervention, data were analyzed by SPSS 15 using the descriptive (the mean, SD, frequency and percentage) and analytical tests (t, Mann–Whitney, Chi Square, ANOVA with repeated measures, and Freedman tests).
    Results
    Before intervention no significant difference was observed between the mean scores of the life quality, behavioral factors, and knowledge, enabling, and reinforcing factors among the two groups. But one month and three months after intervention a significant difference was observed between the mean score of the life quality (p = 0.001), behavioral factors (p = 0.001), and knowledge (p = 0.001), enabling (p
    Conclusion
    Educational intervention through the PRECEDE-PROCEED model effects the women-headed households’ quality of life improvement.
    Keywords: Quality of life, headed household, PRECEDE-PROCEED model, ecological, educational assessment
  • Esmat Heydari, Dr Azita Noroozi *, Dr Rahim Tahmasebi Pages 271-280
    Background And Objective
    Breast cancer is the most common cancer among women. One of the ways to decrease the death due to breast cancer is early detection through mammography. This study considered the impact of education based on Health Belief Model (HBM) on teachers using mammography in Bushehr.
    Materials And Methods
    The current study was a random clinical trial which included of 120 teachers over 40 years old. The teachers were randomly divided in two groups. The teachers of intervention group received two sessions education based on HBM. Both groups fill out the Champion Questionnaire before, immediately and three months after education. Mammography performance considered before and three months after study in two groups.
    Results
    The comparison of mean scores of constructs between two groups showed significant difference in knowledge, perceived benefits, perceived barriers and health motivation (p 0.05). Mammography performance increased significantly in the intervention group (p
    Conclusion
    Group education with limited sessions had desirable effect in increasing knowledge of teachers about breast cancer and mammography performance. So, it is recommended to design and perform the group education programs based on HBM for women from different groups.
    Keywords: Mammography, Breast Cancer, Health Belief Model, Group Education, Teachers
  • Madineh Shahnavazi *, Masoudi Gholamreza, Alireza Ansari, Moghadam, Davood Raeisy, Fariba Varnamkhasti Khashei Pages 281-288
    Background And Objective
    Brucellosis is one of the most common zoonosis diseases more prevalent in Iran, especially in Sistan and Baluchestan Province, Iran. This study was aimed to assess factors influencing the behavior based on the Health Belief Model (HBM) among ranchers in Khash city, Iran.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study 200 rural ranchers of the Khash city were selected through randomized multistage sampling method from health centers. Data were collected through a researcher-made questionnaire with approved validity and reliability. In this study the role of awareness and health belief model constructs (perceived susceptibility, perceived severity, perceived benefits, perceived barriers and perceived self-efficacy) for the prognosis and implementation of rubella preventive behaviors were studied and analyzed. Data was analyzed using SPSS 18 and Pearson correlation coefficient for determining the relations of constructs and behaviors and linear regression test to determine the prediction of constructs on behavior.
    Results
    The mean age of ranchers was 44±16; 53% of participants were male and 44.5% were illiterate. The mean age of knowledge of the participants was 33 ± 6.5. Between the knowledge, perceived susceptibility, perceived severity, perceived benefits and perceived self-efficacy and behavior there was a positive and significant association, but between the perceived barriers and behavior was a negative and significant association. Furthermore, results showed that self-efficacy and perceived benefits were the behaviors’ predictors.
    Conclusion
    Self-efficacy and perceived benefits were the strongest predictor of behavior. Educational programs based on the health belief model are recommended with an emphasis on increasing self-efficacy and perceived benefits to improve behavior.
    Keywords: Preventive behavior, Brucellosis, Health Belief Model (HBM), Rancher's health, Khash
  • Hadi Salimi *, Kobra Haji Alizadeh, Samira Sedaghat Ghotbabadi, Farzad Nikrouy Pages 289-299
    Background And Objective
    Health undoubtedly is the most important aspect of human life and various factors in person and family can have a key role in this issue. Therefore, this study was done aimed to evaluate the mediator role of marital adjustment in relation to prediction of physical and mental health based on decision-making and problem-solving, family solidarity, family financial sources and family social prestige.
    Materials And Methods
    Research method was descriptive-correlational. The statistical population was all the married elementary schools teachers in Karaj city in 2014-2015 academic year in which 358 people were selected as the sample through random cluster sampling based on the Morgan table. To collect the data Dyadic Adjustment Scale (DAS), Family Process Scale (SFPS) and Family Content Scale (SFCS) were used. The data was analyzed with Pearson correlation and path analysis using SPSS-22 and Amos-23 software.
    Results
    Pearson correlation results showed that there was a significant relationship between research variables. Path analysis results showed that decision-making and problem-solving and family solidarity in addition to direct effects on physical and mental health, indirectly and through the mediating role of marital adjustment effect on physical and mental health. The financial resources were indirectly effective through the mediating role of marital adjustment on physical and mental health and had no significant direct effect. Also, social prestige had a direct impact on physical and mental health and its indirect effect was not significant.
    Conclusion
    The proposed model of marital adjustment, decision-making and problem-solving, family solidarity, financial resources and social prestige had the ability to the prediction of physical and mental health.
    Keywords: Health, Marital status, Problem-solving, Social class, Family, Elementary school teachers, Karaj
  • Maryam Khazaee Pool, Fatemeh Zarei, Tahereh Pashaei, Davoud Shojaeizadeh* Pages 300-308
    Background And Objective
    Smoking is a common health problem which has involved many young people in the society. This study was done to assess the effect of a health education program considered based on the health belief model (HBM) to improve smoking preventive behaviors among 3rd-grade high school students in Nowshahr city, north of Iran.
    Materials And Methods
    This study was a quasi-experimental study in was performed on 280 male students of 3rd-grade high schools of Nowshahr city; they were randomly allocated into experimental and control groups. Data was collected through a researcher-made questionnaire including 40 questions based on health belief model (perceived susceptibility, perceived severity, perceived benefits and perceived barriers to smoking, and cues to action) and preventive behaviours of smoking. After data collection in the first phase, health educational intervention was implemented in the second phase. Data was analyzed using SPSS 18 with descriptive and inferential (Chi Square, independent t and pair t) tests.
    Results
    The mean score of all HBM constructs in experimental group after applying health educational intervention compared with before the implementing the intervention was significantly different (p 0.05). Moreover, the mean score of all parts of HBM constructs after the intervention was significantly increased in the experimental group compared with the control group (p 0.05).
    Conclusion
    Implementing smoking preventive actions is effective on smoking preventive behaviors among high school students. Therefore, smoking prevention programs should be started before and during the high school period.
    Keywords: Health Belief Model (HBM), Smoking Prevention, High School Students, Health Education, Nowshahr
  • Hossein Shirvani, Hormoz Sanaeinasab, Reza Tavakoli, Mohsen Saffari, Kazem Khalaji, Sara Memar * Pages 309-318
    Background And Objective
    Reports have revealed a growing tendency towards sedentary lifestyles in all age groups, especially among female adolescents. This study aimed to determine the influence of a social cognitive theory (SCT)-based educational intervention on the physical activity of secondary school students in 2013.
    Materials And Methods
    This randomized, controlled field trial was conducted on 132 second- and third-year high school female students. The subjects were divided into control and intervention groups- 68 students with an average of 13 ± 1 years of age in each group. Data collection tools included demographic, physical activity, and SCT-based questionnaires. For data analysis, descriptive statistics were calculated and regression test was performed using SPSS 22 through descriptive statistics and multiple linear regression with 95% confidence interval.
    Results
    In the intervention group, a significant increase was observed in the mean scores of selected SCT concepts (environmental factors, behavioral capacity, outcome expectation, expectancies, observational learning, reinforcement, and self-efficacy), affecting physical activity (p
    Conclusion
    SCT-based educational intervention has a positive impact on the physical activity of female adolescents.
    Keywords: Social Cognitive Theory (STC), High school students, Education, Physical activity, Tehran
  • Parvaneh Nazarali *, Azam Ramezankhani Pages 319-328
    Background And Objective
    Obesity is one of the problems that threaten the public health. The aim of this study was to investigate the relationship between anthropometric characteristics with social physique anxiety (SPA) in Alzahra University Staff.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 135 female staff of Alzahra University participated in this study. Motl and Conroy 7-item Social physique questionnaire was used in this study. Anthropometric characteristics were assessed with Body Analyzer. Data was analyzed with Pearson correlation using SPSS16 (p
    Results
    Pearson correlation showed a significant positive correlation between body weight, body mass index (BMI), waist circumference, hip circumference, waist-hip ratio (WHR), body fat mass with social physique anxiety.
    Conclusion
    There was a positive relationship between anthropometric characteristics with social physique anxiety among Alzahra University Staff. Therefore, obesity is considered an important factor in increasing social physique anxiety.
    Keywords: Social Physique Anxiety (SPA), Body Mass Index (BMN), Fat mass, Waist, hip ratio (WHR), Alzahra University, Tehran
  • Davood Abdollahi * Pages 329-338
    Background And Objective
    There are some important factors in educational virtual environment that need a systemic perspective which pedagogical aspect is more important than the other aspects of educational system. Thus, using educational components in a correct way can be led to success of virtual education and e-learning.
    Materials And Methods
    To do this study it is used descriptive method. It is used a research made questionnaire (with Cronbach's alpha= .902) and the opinions of virtual education experts in the world and also it is used Delphi technique to data collection. Out of 1076 e-mail address, which is found through websites and scientific journals and after sending several emails, finally 200 responders tended to collaboration. Out of 73 initial components 52 components via expert opinion is remained. They were analyzed using SPSS software through factor analysis. 0ut of 52 factors only 4 factor can explain variances.
    Results
    It is found 4 main pedagogical factors including Digital Concepts including, teacher Roles and competences, Evaluation including, teaching strategies.
    Conclusion
    It is generally found 39 subcomponents about these 4 pedagogical aspects in virtual education. Including Digital Concepts including 10 subcomponents, teacher Roles and competences including 14 subcomponents, Evaluation including 10 subcomponents, teaching strategies including 5 subcomponents. They are still in neonatal stage of development.
    Keywords: Medical Education, Virtual Education, E-learning, Educational Planning