فهرست مطالب

حکمت اسلامی - پیاپی 10 (پاییز 1395)

فصلنامه حکمت اسلامی
پیاپی 10 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عسکری سلیمانی امیری صفحات 9-33
    وجود و موجود در یک تقسیم به وجود مستقل (وجود محمولی) و رابط تقسیم می شود. این تقسیم فرع بر آن است که وجود رابط، حقیقتی عینی بوده، با وجود مستقل در جامع وجود مشترک باشد. یکی از مشکلات در میان فیلسوفان این است که: اختلاف وجود رابط با وجود مستقل، نوعی است یا خیر؟ از نظر ملاصدرا، نه ‏تنها اختلاف بین شان نوعی است، بلکه این دو به اشتراک در لفظ واحدند، ولی درعین‏ حال در طبیعت وجود مشترک اند. ما در اینجا اثبات وجود رابط را از نظر آقاعلی مدرس طهرانی و علامه طباطبایی بررسی، و جهات اشتراک و اختلاف آنها و فروعات مترتب بر آن را بازگو می کنیم. همچنین نشان می دهیم تابعان ملاصدرا، از جمله آقاعلی مدرس طهرانی در مسئله اشتراک و عدم اشتراک وجود رابط و وجود مستقل (محمولی) با ملاصدرا همسو هستند و ادعای علامه طباطبایی مبنی بر اشتراک ذاتی این دو، با بیان ملاصدرا مبنی اختلاف ذاتی و نوعی این دو در تنافی نیست.
    کلیدواژگان: وجود رابط، وجود محمولی، وجود رابطی، آقاعلی مدرس طهرانی، علامه طباطبایی
  • محمدتقی یوسفی صفحات 35-63
    آقاعلی حکیم با دغدغه کلامی ویژه ای مسئله معاد جسمانی را به لحاظ فلسفی بررسی می کند و با توجه به اصول صدرایی تقریری تازه و متفاوت از تقریر ملاصدرا از معاد جسمانی ارائه می کند؛ بر اساس دیدگاه ملاصدرا معاد جسمانی به تناسخ ملکی نمی انجامد؛ زیرا خبری از ماده و جسم عنصری نیست تا روح و نفس به آن تعلق گیرد و تناسخ روی دهد؛ ولی بر اساس نظر حکیم موسس جسم عنصری در سیر تکاملی خویش خود را به نفس می رساند و فرض تحقق تناسخ فرضی معقول به نظر می رسد؛ ولی با این حال حکیم موسس چنین لازمه ای را بر نمی تابد؛ زیرا بدن دنیوی انسان عنصری است؛ ولی با حرکت جوهری استکمالی، اشتداد می یابد و به مرتبه ای می رسد که نفس انسان به آن تعلق می گیرد و چنین پدیده ای تناسخ به حساب نمی آید؛ براین اساس فقط زمانی تناسخ روی می دهد که نفس به جسم عنصری دنیوی برگردد؛ در حالی که در معاد جسمانی چنین حادثه ای رخ نمی دهد.
    کلیدواژگان: معاد جسمانی، تناسخ، تناسخ ملکی، تناسخ متشابه، مدرس زنوزی
  • روح الله دارایی، مهدی قائد شرف صفحات 57-86
    نظرگاه‏ آقاعلی مدرس در حل مسائل مطرح ‏شده درباره «وجود رابط»، ناشی از مبانی هستی‏ شناسانه و معرفت‏ شناسانه دقیقی است که این جستار خواهان طرح شماری از آنهاست. علم، فهم، فطانت و بصیرت به حیثیات، حق ذاتی حکمت است و این مهم به‏دست حکیم زنوزی در رساله وجود رابط به بیانی شیوا تمکین می‏ شود. از نتایج این جستار که از خلال توصیف تحلیلی آرای زنوزی به‏ دست آمده، می‏ توان به بهره‏ گیری از قاعده «حیثیات» به‏ عنوان روش متافیزیکی و عقلانی اشاره کرد که این امکان را برای آقاعلی مدرس طهرانی فراهم می‏ آورد تا با اعمال این روش منحصربه‏ فرد، از یک‏سو به جمع میان دیدگاه‏ های گوناگون و حل مسئله فلسفی در پرتو علوم عقلی مختلف موفق شود و از سوی دیگر، دچار کاستی‏ های قرائت‏ های متضاد و تحلیل‏ های خشک و تقلیل‏ انگارانه منطقی و زبانی نگردد. ایشان با معرفی عقل به‏ عنوان قوه «فعال تحلیل گر» و نیز اهمیت اعتبارات و لحاظ‏ های ذهنی، موضعی در پیش می‏ گیرد که حکیمان بعد از وی، آگاهانه یا ناآگاهانه از وی در حل مسائل عقلی پیروی کرده‏ اند.
    کلیدواژگان: وجود رابط، وجود رابطی، معقول ثانی، حیثیات، حقیقت مجمل و مفصل
  • حسن رمضانی صفحات 87-109
    مسئله «جبر و اختیار» از مسائل دشوار در مباحث فلسفی و کلامی است که اندیشمندان و عالمان دینی در طول تاریخ، همواره با نگرش ها و رویکردهای مذهب مورد اعتقادشان درصدد بررسی آن برآمده اند. دراین‏ میان، در کلام اسلامی، اشاعره به موجبیت انسان و تفویض امور به خداوند معتقد شده اند و در مقابل، معتزله به اختیار انسان گراییده اند و کارهای انسان را تفویض یافته به او از جانب الهی دانسته اند. جلال‏الدین محمد بلخی، مشهور به مولانا در مثنوی معنوی ابیاتی دارد که برخی جبرگرایی و برخی دیگر مختار بودن انسان را از آن دریافته اند. در ادامه، با در نظر گرفتن تمامی ابیاتی که مولانا در زمینه جبر و اختیار دارد، به بررسی عقیده او در این خصوص خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: جبر و اختیار، اشاعره، معتزله، مولانا، مثنوی معنوی
  • محمد پزشکی صفحات 111-130
    هدف مقاله حاضر آن است که آموزه های حکمت متعالیه را به علم سیاست وصل کند. همچنین درصدد آن است که چارچوب های معرفتی یک علم سیاست جدید را معرفی نماید. مدعای این نوشته آن است که دلیل علم ‏شناختی ابتر بودن فلسفه اسلامی در قلمرو مطالعات اجتماعی سیاسی، عدم توجه به تعریف الگوهای فلسفی به‏ عنوان واسط میان حکمت متعالیه و علم سیاست است. بررسی موضوع حاضر بر اساس روش اسنادی بوده، از نتایج آن بررسی شاخه فلسفه علم سیاست و امکان تاسیس علم سیاست بر اساس آموزه‏ های حکمت متعالیه است. دستاوردهای نوشته حاضر می تواند در فلسفه علوم اجتماعی و روش‏ شناسی علوم اجتماعی مورد بهره‏ برداری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حکمت متعالیه، الگوهای فلسفی، علم سیاست متعالیه، فلسفه علوم اجتماعی، روش شناسی علوم اجتماعی
  • محمدرضا ارشادی نیا صفحات 131-154
    ترسیم کیفیت معاد جسمانی، از معضلات باورهای دینی است که از دیرباز مورد بررسی دین باوران بوده و اندیشمندان این حوزه را به دو قطب متقابل کشانده است. برخی معاد جسمانی را به کلی انکار کرده و در مقابل برخی به انحصار معاد در معاد بدنی روی آورده اند. اصول حاکم بر معرفت نفس در هر دیدگاه، زاویه افتراق را با دیدگاه دیگر استوار ساخته و سبب تنوع آرا گشته است. در نظام حکمت صدرایی، اصولی پی ریزی شده تا با هماهنگی متون دینی، بیان کیفیت توجیه پذیر شود. حکیم موسس، آقاعلی مدرس با احساس درانداختن طرحی نو، با رویکرد «بدن پویا به‏ سوی نفس»، به نظریه خاصی درباره معاد بدن پرداخت. طرح وی مورد استقبال صاحب نظران قرار نگرفت، ولی از سوی برخی پذیرفته و تایید شد. از آن جمله علامه محمدحسین غروی اصفهانی است که به‏ تبع استاد و با توجه به درون مایه های حکمت متعالیه، در وجیزه ای به احیای نظر استاد خود پرداخت. این وجیزه از آن نظر اهمیت دارد که می‏ کوشد با مرتب سازی نوین از اصول حکمت صدرایی، نظریه آقاعلی حکیم را با ابهام کمتر و تلخیص بیشتر توجیه پذیر کند. نظر وی در بخش مبانی با زمینه صدرایی و در بخش رهیافت ها با پیشینه رهیافت های استادش آقاعلی مدرس نمود دارد. آمیزه ای از مبانی متعالی و پایبندی به مواضع کلامی، رهاوردی نو برای پردازش کیفیت معاد جسمانی در منظر علامه اصفهانی است.
    کلیدواژگان: معاد جسمانی، صدرالمتالهین شیرازی، حکیم آقاعلی مدرس، علامه محمدحسین غروی اصفهانی
  • احمد محمدی احمدآبادی صفحات 155-177
    معنا و هدف زندگی، یکی از پرسش های اساسی است که در طول تاریخ حیات انسان مطرح بوده است. انسان در مقابل بزرگ‏ترین پرسش زندگی، که همان فلسفه و هدف زندگی است، پیوسته به دنبال پاسخی منطقی و قانع ‏کننده است. در مقام پاسخ، فیلسوفان درباره معنا و نیز هدف زندگی، تبیین و تفسیرهای گوناگونی ارائه داده اند. برخی از این تفسیرها مادی گرایانه و برخی، پنداری و خیالی است و گروهی از فلاسفه، زندگی را پوچ و بی معنا می دانند. در مقابل، دسته‏ ای از فیلسوفان، معنای زندگی را در خداباوری و بندگی می جویند و تحقق آن را در مقام عمل به بندگی می دانند. در این مقاله برآنیم تا معنای معناداری زندگی را از نظر اسلام تبیین کنیم و مبنای تفکر پوچی را که از سوی برخی از متفکران غربی ارائه شده است، نقد و هدف مندی جهان و معناداری زندگی انسان را از منظر هستی شناسی اثبات نماییم. هدف در این تحقیق اثبات معناداری زندگی و نقد تفکر پوچی است.
    کلیدواژگان: زندگی، معناداری، معنای معناداری زندگی، معنای پوچی زندگی
|
  • Askari Sulaymani Amiri Pages 9-33
    Being is divided in accordance with one division into copulative and predicative, presupposing that copulative being is an objective being sharing the predicative being in terms of the common concept of 'being'. There is a controversy among philosophers as whether or not the difference between copulative being and predicative beings is real. According to Mulla Sadra, the difference is real, with each having its own separate meaning. The present article aims at proving copulative being from the viewpoint of Agha Ali Muddarris Tehrani and Allama Tabatabaei, pointing out their differences and commonalities plus with their implications. It similarly proves that Mulla Sadra's followers, including Agha Ali Muddarris Tehrani hold the same opinion Sadra holds in regard with the difference existing between copulative being and predicative being. The opinion put forth by Allama Tabatabaei, according to which there is no substantial difference between the two, is not in harmony with Mulla Sadra's opinion based on which they are substantially different from each other.
    Keywords: copulative being, predicative being, relational being, Agha Ali Muddaris Tehrani, Allama Tabatabei
  • Muhammad Taqi Yusufi Pages 35-63
    Agha Ali Hakim studies bodily resurrection from a philosophical perspective but with a theological concern. Taking the Sadrian philosophical principles into account, he gives a new version of bodily resurrection, completely different from that of Mulla Sadra. Based on Mulla Sadra’s opinion, bodily resurrection does not lead to the popular metempsychosis; for there is no elemental body soul may unite with, preparing thus the ground for metempsychosis. This is while according to Agha Ali, the elemental body develops until it reaches the stage where it joins the soul and thus it does not sound reasonable to assume something like metempsychosis. Despite this, it however seems that Agha Ali does not agree with such an implication, for elemental body develops through undergoing substantial movement reaching finally a stage where soul joins it. This is not called metempsychosis, for metempsychosis occurs only when soul return to an elemental and this-worldly body. In bodily resurrection happens no such an event.
    Keywords: bodily resurrection, metempsychosis, this, worldly metempsychosis, ambiguous metempsychosis
  • Ruhullah Daraei, Mehdi Qaed Sharaf Pages 57-86
    The solution Agha Ali Muddarris presents for the problems of 'copulative being' is based on certain precise ontological and epistemological foundations some of which the present study aims to unveil. Discerning modes and understanding them is the intrinsic right of philosophy and that is why in his Treatise on Copulative Being, Zinoozi, the sage, sheds light on this issue. According to this study, the application of the rule of 'mode's allows Agha Ali, who himself discovered it, to reconcile between conflicting philosophical views on the one hand and to avoid the flaws and setbacks of having conflicting readings and dry logical and lingual reductionist analyses. Introducing reason as an active analyzer and relating the importance of mental modes, he used an approach which is knowingly or unknowingly followed by later philosophers for solving philosophical issues.
    Keywords: copulative being, relational being, secondary intelligible, modes, impilicit, explicit reality
  • Hassan Ramezani Pages 87-109
    The issue of determination and free will being a complicated philosophical and theological problem has been dealt by scholars of various religious backgrounds throughout the each accorging to his own school of thought. Ash’arites believe that man is determined and things are left to God. On the contrary, Mu’tazilites believe in human free will assuming that man is responsible for his activities. Jalal al-Din Muhammad Balkhi known as Mawlana (Rumi) includes in his Mathanawi poems which according to some imply determinism whereas according to others free will. Taking all other poems Mawlana has composed on determinism and free will into account, the author studies Mawlana’s opinion in this regard.
    Keywords: determinism, Ashrites, Mutazilites, Mawlana, Mathnawi Manawi
  • Muhammad Pizishki Pages 111-130
    The present article aims at connecting the doctrines of transcendental philosophy to political sciences introducing a new epistemic framework for modern political sciences. It claims that the epistemic reason why Islamic philosophy is not productive in Socio-political domain knowledge is the lack of attention to defining philosophical models as intermediary between transcendental philosophy and political sciences. Using a documentary method, it studies the possibility of political sciences on the basis of transcendental philosophy. The conclusion drawn can be used in the philosophy of social sciences and the methodology of social sciences.
    Keywords: transcendental philosophy, philosophical models, transcendental political sciences, philosophy of social sciences, methodology of social sciences
  • Muhammad Reza Ershadiniya Pages 131-154
    How to explain bodily resurrection has long been among difficult issues of religious belief, with some denying and others approving of it. The psychological principles each adopted paved the ground for its divergence with the other, bringing about thus a variety of opinions. Sadrian philosophy explains bodily resurrection on the basis of the principles that are in harmony with religious texts. Assuming that his project of 'a body moving towards soul' was a new one, Agha Ali presented a new theory of bodily resurrection. Though his theory was not accepted by many, some welcomed it, one among whom was Allama Muhammad Husain Gharawi Isfahani, who in a short treatise revived his master's theory with the inspiration he took from transcendental philosophy. This short treatise is important because it explains Agha Ali's theory with much precision and less ambiguity. His fundamental principles are grounded on Sadrian thoughts whereas his approaches are in line with those of his master, Agha Ali. A combination of adherence to transcendental principles and a support for theological opinions gave rise [in his philosophy] to a new methodology for processing bodily resurrection.
    Keywords: bodily resurrection, Mulla Sadra, Agha Ali Muddarris, the sage, Allama Muhammad Husain Gharawi Isfahani
  • Ahmad Muhammadi Ahmadabadi Pages 155-177
    The question of the meaning and purpose of life has been an important topic throughout human history. Man has always been in search of a logical answer to the question of philosophy and purpose of life, being the biggest question of his life. To answer the question, philosophers have, however, put forth different interpretations of the meaning and purpose of life. Some of these interpretations are materialistic whereas others are illusionary. Some philosophers are however nihilists, rejecting thus all things as meaningless. On the other hand, some philosophers believe that it is the belief in God that gives meaning to life, the belief that is practically realized through servitude to God. The present article aims at explaining meaningful life from the Islamic point of view. It meanwhile repudiates nihilistic principles presented by some Western philosophers and proves ontologically that life has a purpose and is thus meaningful. It proves thus that life is meaningful and nihilism is false.
    Keywords: life, meaningfulness, meaningful life, nihilism