فهرست مطالب

اپیدمیولوژی ایران - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1395)

مجله اپیدمیولوژی ایران
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1395)

  • وی ژه نامه دوره 12
  • تاریخ انتشار: 1395/12/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدحسین مهرالحسنی، بهزاد نجفی، وحید یزدی فیض آبادی، علی اکبر حقدوست، مسعود ابوالحلاج، مینا انصاری، رضا دهنویه، مریم رمضانیان، فرهاد کوهی، محمد جعفری، مرضیه لشکری* صفحات 1-12
    مقدمه و اهداف
    سهم پرداخت مستقیم از جیب یکی از شاخص های کلیدی در تامین منابع مالی سلامت است که توزیع خطر و انباشت ریسک را نشان می دهد. مطالعه حاضر با هدف محاسبه کل مخارج سلامت، سرانه آن و همچنین سهم پرداخت از جیب در استان ها برای سال‏های 1387 تا 1393 انجام شد.
    روش کار
    داده های استانی هزینه های بخش سلامت از سازمان های عمومی و خصوصی طی سال های 1387 تا 1393 جمع آوری شد. همچنین داده های هزینه سلامت خانوارها از مرکزآمارایران جمع آوری شد.
    نتایج
    پرداخت مستقیم از جیب از حیث مقادیر مطلق ریالی روند افزایشی داشته اما از نظر سهم از 9/51 درصد در سال 1387 به 6/40 درصد در سال 1393 رسیده است. مقادیر ریالی کل مخارج سلامت و سرانه آن در کلیه استان های کشور افزایش یافته و حدود 5/3 برابر گردید. در تمامی سال های مطالعه استان های تهران و سیستان و بلوچستان به ترتیب بیشترین و کمترین سرانه کل مخارج سلامت را داشتند و این اختلاف از 12/2 در سال 1387 به 56/10 میلیون ریال در سال 1393 افزایش یافت.
    نتیجه‏ گیری: اگرچه سهم پرداخت مستقیم از جیب در تمامی استان ها کاهش یافت، اما همچنان با اهداف تعیین شده در برنامه های توسعه ملی (کاهش به 30%) فاصله دارد. برای بهبود شاخص های مورد مطالعه و کاهش نابرابری های استانی، تمرکز بیشتر بر سازوکارهای مبتنی بر پیش پرداخت، بهبود نظام بیمه ای و توزیع عادلانه منابع ملی متناسب با محرومیت منطقه و زیرساخت های آن ضروری است.
    کلیدواژگان: کل مخارج سلامت، سرانه سلامت، پرداخت مستقیم از جیب، استان های ایران
  • الناز قاسمی، محسن بارونی، رضا دهنویه، محمد جعفری سیریزی، محمدحسین مهرالحسنی* صفحات 13-19
    مقدمه و اهداف
    بیمه های سلامت تضمین کننده امنیت خاطر افراد در برابر بیماری و عوامل تهدید کننده سلامت هستند. با توجه به نقش کلیدی آنها در تحقق اهداف عدالت محوری و کاهش پرداخت از جیب این مطالعه با هدف ارزیابی ادارات کل بیمه سلامت ایران با استفاده از مدل DEA در سال 1393 انجام شد.
    روش کار
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و جامعه پژوهش، تمام ادارات کل بیمه سلامت بود. معیارهای ورودی و خروجی مدل با مرور کتابخانه ای و بررسی اسنادی هدفمند استخراج و داده ها جمع آوری شد. ادارات با استفاده از مدل DEA ارزیابی و رتبه بندی شدند. آزمون رگرسیون خطی برای تاثیر متغیرهای محیطی انجام شد.
    نتایج
    میانگین کارایی فنی، مدیریتی و مقیاس ادارات کل مورد مطالعه به ترتیب 593/0، 761/0 و 721/0 می باشد. به عبارتی ظرفیت ارتقاء کارایی در ادارات کل در حدود 41 درصد است. از کل ادارات مورد بررسی تعداد 5 اداره دارای حداکثر کارایی 1، 7 اداره کارایی بین 5/0 تا 1 و 19 اداره کارایی کمتر از 5/0 داشتند. متغیر جمعیت استان و تعداد کل موسسات بر روی کارایی تاثیر داشت.
    نتیجه ‏گیری: براساس متغیرهای تعریف شده، مدل AP-DEA ورودی محور مناسب بود. نتایج نشان دهنده ظرفیت بالا برای افزایش کارایی فنی در ادارات کل می باشد که می توان با الگو بردارای از ادارات کارا و مرجع و تعدیل ورودی های آن ها میزان کارایی را افزایش داد. بنابراین بکارگیری سیاست کوچک سازی و چابکسازی سازمان بیمه سلامت براساس محور دولت الکترونیک در اصلاح نظام اداری کشور پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، کارایی، تحلیل پوششی داده ها، بیمه سلامت
  • وحید یزدی فیض آبادی، محمدحسین مهرالحسنی، علی اکبر حقدوست، مینا بهرام پور * صفحات 20-31
    مقدمه و اهداف
    یکی از شاخص‏ های پایش حفاظت مالی عادلانه در نظام‏ های سلامت، برآورد درصد مواجهه با فقر ‏ناشی‏ از پرداخت‏‏ از جیب سلامت می‏ باشد. هدف این مطالعه اندازه‏ گیری درصد خانوارهای مواجهه‏ یافته با فقر ناشی‏از پرداخت‏‏از جیب سلامت در استان‏های ایران 1393-1387می ‏باشد.
    روش کار
    مطالعه توصیفی و گذشته نگر حاضر بر روی داده های حاصل از پیمایش هزینه-درآمد-خانوارهای شهری و روستایی انجام پذیرفت. درصد خانوارهایی که پس از کسر هزینه های سلامت زیر خط‏ فقر قرار می گیرند محاسبه شد. خط فقر به تفکیک مناطق شهری و روستایی، بر اساس مخارج خوراک خانوارها محاسبه شد. برای بررسی روند پراکندگی این شاخص بین استان های کشور از شاخص ضریب ‏تغییرات استفاده شد. از آمار توصیفی و آزمون من-ویتنی‏یو برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    نتایج
    استان‏ های گلستان،‏خراسان‏ شمالی و کرمان به ترتیب ببشترین فقر‏ ناشی‏ از پرداخت‏‏ از جیب سلامت را داشتند. بعلاوه استان های البرز، تهران و بوشهر به ترتیب کمترین فقر ناشی از پرداخت از جیب سلامت را نشان دادند. در تمامی سال های مورد مطالعه، متوسط فقر ناشی‏از پرداخت‏‏از جیب سلامت در مناطق روستایی بیشتر از مناطق شهری استان ها بود و از نظر آماری اختلاف معنادار بود. ضریب تغییرات برای پراکندگی استانی این شاخص درصد روند ثابتی نداشت.
    نتیجه‏ گیری: نتایج این مطالعه شواهد مناسبی برای سیاست گذاران به منظور تاثیر مخارج پرداخت از جیب سلامت بر فقر خانوارها در استان ها فراهم می ‏آورد. به منظور کاهش فقر ناشی‏از پرداخت‏‏از جیب سلامت، علاوه بر کاهش سهم پرداختی مردم بابت خدمات‏ سلامت، مداخلات هدفمند حمایتی برای قشر آسیب پذیر و کم ‏درآمد جامعه بویژه روستاها نظیر توسعه یارانه‏ های سلامت و بهبود بسته‏ های خدمتی بیمه ضروری است.
    کلیدواژگان: فقر، پرداخت از جیب، استان های ایران
  • فاطمه اسماعیلی، محمدحسین مهرالحسنی، محسن بارونی، رضا گودرزی * صفحات 32-39
    مقدمه و اهداف
    بهره وری و کارایی، مهم ترین و معمول ترین سازوکارهای ارزیابی و اندازه گیری عملکرد یک بنگاه اقتصادی از جمله سازمان تامین اجتماعی می باشند. بنابراین در چند دهه گذشته بررسی عملکرد بخش های مختلف اقتصادی و یا بنگاه ها و واحدهای اقتصادی مورد توجه محققان رشته های مختلف بوده است. هدف این مطالعه تعیین کارایی بخش درمان مستقیم واحدهای مدیریت درمان سازمان تامین اجتماعی کشور با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها می باشد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مطالعات توصیفی- تحلیلی می باشد. در این پژوهش برای تعیین کارایی بخش درمان مستقیم واحدهای مدیریت درمان سازمان تامین اجتماعی کشور به روش تحلیل پوششی داده ها (DEA) اطلاعات و آمار مربوطه از مرکز آمار سازمان تامین اجتماعی کشور جمع آوری شده و با استفاده از نرم افزار Deap کارایی محاسبه گردید. برای رتبه بندی واحدهای کارای روش DEA، ابرکارایی با استفاده از نرم افزار EMS محاسبه شد. همچنین برای بررسی عوامل موثر بر کارایی از نرم افزار Stata استفاده شده است.
    نتایج
    در سال 1393 میانگین کارایی فنی واحدهای مورد مطالعه 924/0، کارایی مدیریتی 992/0 و کارایی مقیاس 932/0 به دست آمد. از کل واحدهای مورد مطالعه تعداد 12 واحد دارای حداکثر کارایی فنی یک، 16 واحد دارای کارایی 1-8/0 و 3 واحد دارای کارایی کمتر از 8/0 بودند.
    نتیجه گیری: این تحقیق ضمن معرفی الگوهای عملکردی برای مدیران سازمان تامین اجتماعی، امکان برنامه ریزی دقیق تر برای توسعه و صرفه جویی در منابع را برای آن ها فراهم می کند.
    کلیدواژگان: کارایی، درمان مستقیم، مدیریت درمان، سازمان تامین اجتماعی، تحلیل پوششی داده ها
  • وحید یزدی فیض آبادی، مینا بهرام پور، آرش رشیدیان، علی اکبر حقدوست، مسعود ابوالحلاج، بهزاد نجفی، محمدرضا اکبری جور، محمدحسین مهرالحسنی * صفحات 40-54
    مقدمه و اهداف
    مواجهه‏ خانوارها با مخارج‏ کمر شکن‏ سلامت، از شاخص های سنجش حفاظت‏‏‏‏‏‏‏‏ مالی خانوارها در نظام سلامت است. مطالعه حاضر با هدف اندازه گیری بروز و شدت مواجهه‏ خانوارها با مخارج‏ کمر شکن‏ سلامت استان های کشور طی سال های 1393-1387 انجام شد.
    روش کار
    اگر سهم مخارج پرداخت از جیب هر خانوار، حداقل 40 درصد ظرفیت پرداخت آن باشد، با مخارج‏ کمر شکن‏ سلامت مواجه شده است. با استفاده از داده های ملی پیمایش هزینه-درآمد، سهم این خانوارها به عنوان شاخص بروز محاسبه شد. همچنین شدت مواجهه با این مخارج، از طریق متوسط درصدی که سهم مخارج پرداخت ‏از جیب‏ سلامت از 40 درصد ظرفیت ‏پرداخت‏ خانوار فراتر می رود، محاسبه شد. داده ها با آمار توصیفی و آزمون من‏ویتنی یو تحلیل شد. برای اختلاف بین استانی از شاخص پراکندگی استفاده شد.
    نتایج
    استان های فارس و خراسان‏ جنوبی به ترتیب بیشترین و کمترین بروز و شدت مخارج ‏کمر شکن‏ سلامت را در سال های مطالعه داشتند. درحالی که بیشترین و کمترین شدت مواجهه در میان خانوارهای مواجهه یافته با مخارج کمرشکن سلامت، به ترتیب مربوط به استان های فارس و کردستان بود. در تمامی سال ها بروز مخارج‏ کمرشکن‏ سلامت در مناطق روستایی بیشتر از مناطق شهری بود . پراکندگی استانی نسبت به مقدار بروز هدف برای سال های مطالعه، روند ثابتی نداشته و بالا بود.
    نتیجه‏ گیری: بروز مخارج ‏کمر شکن‏ سلامت در استان های مختلف و در مناطق روستایی در مقایسه با مناطق شهری اختلاف قابل توجهی دارد. با توجه به اهمیت این شاخص در ارتقای حفاظت ‏مالی سلامت، مثل شاخص پرداخت‏ از‏ جیب مردم، پراکندگی آن در مناطق روستایی و شهری و در بین استان ها قابل‏ ملاحظه است و نیازمند شناسایی ساختارمند گروه های محروم و کم‏ درآمد مواجهه یافته با مخارج‏ کمر شکن‏ سلامت و حمایت های مالی و بیمه ای هدفمند از آنان می باشد.
    کلیدواژگان: مخارج کمرشکن سلامت، پراکندگی، حفاظت مالی، استان های ایران
  • محمدحسین مهرالحسنی، مژگان امامی، علی اکبر حقدوست، رضا دهنویه، سارا امان پور، فائزه صباح، میترا بذر افشان * صفحات 55-64
    مقدمه و اهداف
    دانشگاه‏ های علوم پزشکی، نقش حیاتی در ارتقای سلامت جامعه ایفا می‏نمایند و بدون شک برای بهبود عملکرد آن‏ها، نیاز به اندازه گیری و ارزیابی عملکرد می‏باشد.
    روش کار
    مطالعه‏ی حاضر، از نوع ترکیبی متوالی بود و دانشگاه‏ های علوم پزشکی کشور به صورت سرشماری مورد بررسی قرار گرفتند. در فاز کیفی مطالعه با بررسی اسناد و جلسات گروه کاری متمرکز، چارچوب اولیه مدل ارزیابی عملکرد و چالش های مرتبط با آن استخراج گردید. سپس سیاست ها، اهداف و راهبردهای مربوط به هر بعد استخراج و شاخص ها شناسایی گردیدند. درنهایت، با اجرای روش تحلیل سلسله مراتبی وزن هریک از ابعاد و محورهای آن محاسبه گردید و مدل اجرا گردید.
    نتایج
    مدل کارت امتیاز متوازن متناسب با دانشگاه های علوم پزشکی طراحی شد. در این مدل، 4 بعد اصلی سلامت جمعیت، خدمات، مالی و بعد رشد و توسعه مشخص گردید. سپس با بررسی اسناد، سیاست و راهبردهای کلیدی، سیاست و معیارهای کلیدی، راهبردهای اصلی و فرعی استخراج گردید. تعداد 13 شاخص کلیدی به عنوان شاخص های نهایی انتخاب گردید. همچنین 3 چالش اصلی و 11 چالش فرعی شناسایی و طبقه بندی گردید در نهایت نتایج حاصل از مدل تحلیل سلسله مراتبی-کارت امتیازی متوازن، نشان داد که تیپ بندی دانشگاه بر وضعیت عملکردی دانشگاه ها تاثیر دارد.
    نتیجه‏ گیری: برای ارزیابی عملکرد دانشگاه‏ ها، وجود رابطه منطقی بین سیاست‏ ها و راهبردها و معیارها چالش کلیدی می‏ باشد تا به صورت جامع و موجز، شاخص‏ هایی برای ارزیابی و رتبه بندی عمل نمایند.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، کارت امتیازی متوازن، تحلیل سلسله مراتبی، دانشگاه های علوم پزشکی
  • رضا گودرزی، محمدحسین مهرالحسنی، رضا دهنویه، علی درویشی* صفحات 65-73
    مقدمه و اهداف
    سنجش کارایی می تواند برای تمام تصمیم گیران و برنامه ریزان جهت تخصیص منابع مفید باشد. سازمان تامین اجتماعی به عنوان یک سازمان ارائه دهنده خدمات سلامت، بخشی از مراقبت های بهداشتی و درمانی را به صورت خدمات غیر مستقیم ارائه می دهد. هدف مطالعه حاضر سنجش کارایی عملکرد مراکز استانی سازمان تامین اجتماعی در زمینه درمان غیر مستقیم می باشد.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی می باشد که بر اساس داده های موجود مرکز آمار سازمان تامین اجتماعی مربوط به سال 1393 انجام شد. برای ارزیابی کارایی اولیه از مدل DEA-VRS و برای رویکرد ابرکارایی از مدل اندرسون پترسون استفاده شد. همچنین عوامل موثر بر کارایی نیز با استفاده از رگرسیون چند متغیره مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج تحلیل کارایی اولیه نشان داد که 61 درصد از واحدهای استانی تامین اجتماعی کارایی حداکثر دارند. همچنین میانگین کارایی 94/0 برآورد شد. پس از تحلیل ابرکارایی مشخص شد که واحدهای استانی مرکزی و کرمان به ترتیب کاراترین و ناکاراترین واحدها می باشند. همچنین هیچکدام از متغیرهای محیطی در نظر گرفته شده بر روی کارایی تاثیر معنادار نداشتند.
    نتیجه گیری: ارزیابی عملکرد واحدهای استانی نشان دهنده وضعیت مطلوب کارایی فنی در بخش درمان غیر مستقیم می باشد. در رابطه با واحدهای ناکارا کارایی مقیاسی در مقایسه با کارایی مدیریتی سهم بالاتری در عدم کارایی این واحدها دارد که با توجه به این موضوع و همچنین اصلاع شیوه های مدیریتی در بهره گیری مطلوب از امکانات و عوامل موجود می توان به سطح کارایی بهینه دست یافت.
    کلیدواژگان: کارایی، تحلیل پوششی داده ها، درمان غیر مستقیم، سازمان تامین اجتماعی
  • محمدحسین مهرالحسنی، بهزاد نجفی، وحید یزدی فیض آبادی، مسعود ابوالحلاج، مریم رمضانیان، رضا دهنویه، مژگان امامی* صفحات 74-84
    مقدمه و اهداف
    دسترسی بهنگام افراد به خدمات سلامت مورد نیاز بدون تحمیل هیچگونه بار مالی، جهت تحقق سلامت در جامعه بسیار ضروری است. از این رو، مطالعه حاضر با هدف مروری بر سیاست‏ ها و برنامه های اتخاذ شده در حوزه تامین مالی بخش سلامت انجام شد.
    روش کار
    مطالعه کیفی حاضر ابتدا با رویکرد سیاست پژوهی به مرور قوانین و سیاست‏های بالادستی در حوزه تامین مالی سلامت در ایران پرداخت. سپس با برگزاری 7 جلسه گروه کاری متمرکز با مشارکت 28 نماینده از ذینفعان مختلف، سیاست‏ ها و برنامه های این حوزه شناسایی شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل چارچوب کدگذاری و طبقه‏بندی شد.
    نتایج
    در پاسخگویی به بهبود وضعیت شاخص‏ های حفاظت مالی، سیاست‏ ها و برنامه های این حوزه در 10 مضمون در چهار طبقه جمع‏ آوری منابع، مدیریت و انباشت منابع، تخصیص منابع و خرید راهبردی کالاها و خدمات شناسایی شد. از مهمترین سیاست‏ها و برنامه ها می‏توان به یکپارچه‏سازی صندوق‏های بیمه‏ای، افزایش منابع پایدار و تخصیص هدفمند یارانه ها، اولویت‏بندی خدمات سلامت، استقرار و بهبود نظام پرداخت مبتنی بر عملکرد با تاکید بر یکسان‏ سازی جزءحرف ه‏ای در بخش دولتی و خصوصی اشاره نمود.
    نتیجه گیری: در حوزه تامین مالی نظام سلامت کشور، خلاء قانونی و سیاستی عمده‏ای وجود ندارد. آنچه به عنوان محدودیت عمده شناسایی شد، روش اجرا و تعهد به قوانین می‏ باشد که چالش‏ های اساسی در ارتباط با حفاظت مالی ایجاد کرده است و رفع آن مستلزم حمایت سیاسی کافی و ایجاد درک واحد بین ذینفعان در سطوح مختلف سیاستگذاری و اجرا‏ و انطباق طراحی برنامه های اجرایی با زیرساخت می‏باشد.
    کلیدواژگان: تامین مالی، حفاظت مالی، قوانین، سیاست ها
  • محمدحسین مهرالحسنی، علی اکبر حقدوست، مژگان امامی* صفحات 85-91
    ارتقای حکمرانی خوب در حوزه سلامت نیازمند سیاست گذاری ها و تصمیم‏گیری های موثر و منطبق بر شواهد علمی می باشد .بهره برداری کارآمد و موثر از اطلاعات بسیار حایز اهمیت بوده به نحوی که برنامه ریزان بین بسیاری از اعداد و ارقام سردرگم نشده و مساله اصلی در این میان به حاشیه رانده نشود. از این رو، وجود یک زبان مشترک و اجماع بین سیاست گذاران و تصمیم گیرندگان در خصوص چرخه (جمع آوری و پردازش اطلاعات، تحلیل و قضاوت) و ابزارهای تصمیم گیری (معیار، نشانگر، شاخص و متغیرها) گامی ابتدایی و زیربنایی در تصمیم گیری مبتنی بر شواهد محسوب می شود. چالش اصلی در ایجاد چنین سیستم اطلاعاتی که مورد استفاده تصمیم گیرندگان این بخش باشد نبود وجود زبان مشترکی بین خبرگان علمی و اجرایی می باشد. لذا هدف از این نوشته ارایه دیدگاهی پیرامون تعریف تصمیم گیری و اجزای اصلی چرخه و ابزارهای آن و همچنین بررسی این مفاهیم در بخش تامین مالی حوزه سلامت می باشد.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، اطلاعات سلامت، تصمیم گیری مبتنی بر شواهد، زبان مشترک
  • محمدحسین مهرالحسنی، علی اکبر حقدوست، رضا دهنویه، مسعود ابوالحلاج، مژگان امامی* صفحات 92-96
|
  • M. Mehrolhassani, B. Najafi, V. Yazdi Feyzabadi, Aa Haghdoost, M. Abolhallaje, M. Ansari, R. Dehnavieh, M. Ramezanian, F. Kouhi, M. Jafari, Lashkari M. * Pages 1-12
    Background And Objectives
    Out-of-pocket (OOP) expenditure is one of the main indicators in health financing, indicating risk pooling and risk spreading. This study aimed to calculate the total health expenditure (THE), the THE per capita and share of OOP in each province from 2008 to 2014.
    Methods
    The present cross-sectional study was done by collecting provincial health expenditure data from public and private organizations during 2008-2014. The data were approved by board of trustees or board of directors in each organization. The relevant data on household health expenditures were collected from the Statistical Centre of Iran, as well.
    Results
    Even though the absolute monetary value (IRR) of OOP in the study years showed an increase, it decreased from 51.9% in 2008 to 40.6% in 2014 in terms of share. The absolute monetary value (IRR) of THE and THE per capita increased about 3.5 times in all provinces. So, during the study years, Tehran and Sistan and Baluchistan Provinces had the highest and lowest absolute monetary values (IRR) in THE per capita and this difference increased from 2.12 million Rials in 2008 to 10.56 million Rials in 2014.
    Conclusion
    Although the share of OOP decreased in all provinces in the country during the study years, it is still far from the objective of the national development plans (30% OOP). In order to improve the study indices and reduce the provincial inequity, it is suggested to put more emphasis on prepaid-based mechanisms, insurance system improvement, and equitable distribution of financial resources should be compatible with the deprivation of the area and its infrastructures.
    Keywords: Total health expenditure (THE), Health per capita (THE per capita), Out of pocket (OOP), Iranian provinces
  • E. Ghasemi, M. Barooni, R. Dehnavieh, M. Jafari Sirizi, Mh Mehrolhassani * Pages 13-19
    Background And Objectives
    Health insurance would guarantee people security against disease and health problems. Given the key role of health insurance in achieving the goals of justice and reducing the out-of-pocket payment, this study aimed to evaluate the performance of Iran health insurance using the DEA model in 2014.
    Methods
    This was a cross sectional study. The study population included all Iran health insurance organizations. DEA input and output criteria were selected by targeted library and documentary review and the data were collected accordingly. The determinants of efficiency were evaluated using liner regression.
    Results
    The mean technical, management, and scale efficiency of Iran health insurance head offices was 0.593, 0.761, and 0.721, respectively. Considering the findings, the capacity of efficiency promotion at these head offices was approximately 41%. Regarding technical efficiency, 5 head offices had the maximum efficiency (1), 7 head offices had efficiency between 0.5 and 1, and 19 head offices had efficiency less than 0.5. In addition, the variables of population and total number of institutions had a significant impact on efficiency.
    Conclusion
    Based on defined variables, input oriented AP-DEA model was appropriate. The results showed a great capacity for increasing technical efficiency in the Iranian health insurance organizations which could be increased by benchmarking efficient and reference organizations and also adjusting their input. For this purpose, downsizing and agility of the Iranian health insurance organizations based on the e-government clause are proposed for administrative system reform.
    Keywords: Performance assessment, Efficiency, Data envelopment analysis, Health insurance
  • V. Yazdi Feyzabadi, Mh Mehrolhassani, Aa Haghdoost, M. Bahrampour * Pages 20-31
    Background And Objectives
    One of the fair financial protection indexes in monitoring health systems is estimating impoverishment due to health care expenditure. The aim of this study was to measure the percentage of households impoverished due to out-of-pocket(OOP) payments in Iran provinces during2008-2014.
    Methods
    The present retrospective descriptive study was conducted based on data from Household Income and Expenditure Survey in both rural and urban households. The proportion of households that moved below the poverty line after deducting health care costs was calculated. The poverty line for urban and rural areas was calculated based on household food expenditure. To show the provincial dispersion of the index during this period, the coefficient of variation(CV) was used. Mann-WhitneyU test and descriptive statistics were used to analyze the data.
    Results
    Golestan, North Khorasan, and Kerman had the highest impoverishment rate due to OOP Moreover, Alborz, Tehran, and Bushehr had the lowest impoverishment rate due to OOP. In all the study years, the average impoverishment due to OOP was significantly higher in rural areas compared to urban areas. Provincial dispersion CV for this index did not have a constant trend.
    Conclusion
    The results of this study provide valuable evidence for policy-makers to estimate the impact of OOPs on household impoverishment. In order to reduce impoverishment due to OOP, supportive targeted interventions for vulnerable and low-income households, especially rural households, in addition to decreasing the share of OOP, are essential, such as developing health subsidies and improving insurance service packages.
    Keywords: Medical impoverishment, Out, Of, Pocket payment, Iranian provinces
  • F. Esmaili, Mh Mehrolhassani, M. Barooni, R. Goudarzi * Pages 32-39
    Background And Objectives
    Productivity and efficiency are the most important and the most common mechanisms of evaluation and measurement of the performance of an enterprise including the Social Security Organization. In the past decades, performance evaluation of various economic sectors has been attractive to researchers in different disciplines. Thus, the aim of this study was to measure the efficiency of the direct treatment section of treatment management units of Social Security Organization by data envelopment analysis method.
    Methods
    This descriptive- analytic study was conducted to measure the efficiency of the direct treatment section of treatment management units of Social Security Organization through the data envelopment analysis (DEA) method in 2014. Data and relevant statistics were collected from the Statistical Center of Social Security Organization. The Deap2.1 software was used to calculate the efficiency and the EMS software was used to calculate the super efficiency. Then, the hypotheses of the research were studied using the Stata software.
    Results
    The average technical efficiency, managerial efficiency, and scale efficiency in 2014 was 0.924, 0.992, and 0.932, respectively. Twelve decision making units (DMUs) had the maximum technical efficiency (1), 16 DMUs had technical efficiency between 0.8 and 1, and 3 units had technical efficiency less than 0.8.
    Conclusion
    This study introduces a functional pattern to managers of Social Security Organization that enables them to have more accurate planning for the development and saving of resources.
    Keywords: Efficiency, Direct treatment, Treatment management, Social security organization, Data envelopment Analysis
  • V. Yazdi Feyzabadi, M. Bahrampour, A. Rashidian, Aa Haghdoost, M. Abolhallaje, B. Najafi, Mr Akbari Javar, Mh Mehrolhassani * Pages 40-54
    Background And Objectives
    Catastrophic health expenditure (CHE) is a key indicator for measuring household's financial protection in the health system. This study was conducted to measure the incidence and intensity of CHE in Iranian provinces 2008-2014.
    Methods
    When the out-of-pocket (OOP) spending of each household amounts to at least 40% of the household's capacity to pay, it is called a catastrophe. The incidence of CHE in Iranian provinces was estimated using the data obtained from household-expenditure-and-income-surveys. The intensity was calculated as the average extent to which OOPs exceeded the 40% threshold. Descriptive statistics and Mann-WhitneyU test were used for data analysis. The index of disparity(ID) was also calculated for geographical disparities across the provinces.
    Results
    On average, the lowest and highest CHE incidence and intensity were seen in Fars and South Khorasan provinces respectively. However, the highest and lowest rate for CHE households that actually experienced catastrophe at the 40% threshold belonged to Fars and Kurdistan provinces. The incidence of CHE in rural was more than urban areas. ID of CHE incidence for targeted amount was high and had no constant trend.
    Conclusion
    CHE incidence had a remarkable difference in different provinces and in the rural area compared to the urban area. Due to the importance of this index in promoting health financial protection, like indexes such as OOP, its distribution in rural and urban areas as well as in different provinces is considerable. It requires a structured format to identify the disadvantaged and low-income groups and provide financial-support and insurance for them.
    Keywords: Catastrophic health expenditures (CHE), Disparity, Financial protection, Iranian provinces
  • Mh Mehrolhassani, M. Emami, Aa Haghdoost, R. Dehnavieh, S. Amanpour, F. Sabbah, M. Bazrafshan* Pages 55-64
    Background And Objectives
    Universities of medical sciences play a vital role in promoting population health and without a doubt, their performance should be measured and evaluated.
    Methods
    The study was a mixed method study (consecutive combination) and the universities were examined by census. In the qualitative phase of the study, by examining the documents and focused group discussions, the basic framework of the performance evaluation model and its associated challenges were elicited. Then, the policies, objectives, and strategies related to each dimension were extracted and finally, key indicators were selected. Finally, by running Analytic Hierarchy Process method, the weight of dimensions and their key aspects were calculated and the model was implemented.
    Results
    BSC was designed in accordance with the universities. In this model, four main aspects including population health, services, finance, and development were identified. Then, by reviewing the documents, key policies and strategies, key policies and criteria, primary and secondary strategies were extracted. 13 key indicators were chosen as the final indexes. Moreover, 3 main challenges and 11 secondary challenges were identified. The results of the AHP-BSC model indicated that categorizing (ranking) universities had an impact on their functional status.
    Conclusion
    The main challenge for evaluating the performance of universities was the presence of a logical connection between policies, strategies, and criteria to have comprehensive and concise indexes for evaluation and ranking.
    Keywords: Performance Evaluation, Balanced Scorecard, Analytical Hierarchy process, University of Medical Sciences
  • R. Goudarzi, Mh Mehrolhassani, R. Dehnavieh, A. Darvishi * Pages 65-73
    Background And Objectives
    Efficiency measurement can be used for all decision-makers and planners for useful resource allocation. Social Security Organization as a health service provider, provides part of health care services in indirect sector. This study aimed to assess the performance of provincial units of Social Security Organization in the indirect health services sector.
    Methods
    This descriptive analytical study was conducted based on the available data of Social Security Organization in 2014. To assess efficiency and super-efficiency, the DEA-VRS and Anderson-Peterson rating model were used, respectively. Factors affecting the efficiency was evaluated using multivariate regression.
    Results
    The primary efficacy analysis showed that 61% of the provincial units of Social Security had maximum efficiency. Average efficiency was 0.94. After super-efficiency analysis, it was found that Markazi and Kerman provincial units were the most efficient and the most inefficient units, respectively. Additionally, none of the variables had a significant impact on the efficiency.
    Conclusion
    Evaluation of the general performance of provincial units reflected the good state of technical efficiency in the indirect health service sector. On the other hand, the scale efficiency of inefficient units compared with managerial efficiency had a higher share of inefficiency. Optimum performance can be achieved through modification of managerial practices for optimal utilization of resources and factors.
    Keywords: Efficiency, Data envelopment analysis, Indirect health sector, Security organization
  • Mh Mehrolhassani, B. Najafi, V. Yazdi Feyzabadi, M. Abolhallaje, M. Ramezanian, R. Dehnavieh, M. Emami * Pages 74-84
    Background And Objectives
    Timely access to required health services without any financial hardship is necessary to achieve public health. Therefore, the aim of present study was to review the policies and plans adopted in the health financing system.
    Methods
    The qualitative study with a policy research approach reviewed upstream laws, policies, and plans in Iranian health financing. Then, by holding seven focused group discussions with 28 participants who represented various stakeholders, financing policies and programs were identified. Using framework analysis, the data were coded and categorized.
    Results
    In response to health financial protection indexes improvement, policies and plans in this field were defined in 10 themes and 4 categories: resources collection, resources management and pooling, resources allocation, and strategic purchasing of health services. The most important policies and plans were integration of insurance funds, increasing sustainable financial resources and targeted allocation of subsidies, services priority setting, establishment and improvement of a performance-based payment system with emphasis on integration of the professional element in the public and private sectors.
    Conclusion
    There is no gap for documented laws and policies in the Iranian health financing system. The main barriers are the method of implementation and adequate commitment to laws that have created major difficulties in relation to financial protection. Resolving these barrierrs requires sufficient political support and a common understanding between stakeholders at different levels of policymaking and implementation and designing programs based on the infrastructures.
    Keywords: Financing, Financial protection, Laws, Policies
  • Mh Mehrolhassani, Aa Haghdoost, M. Emami * Pages 85-91
    Good governance promotion in the health sector needs effective policies and evidence-based decision making. Using efficient and effective information is an important issue so that planners will not be confused amid many figures and numbers and also the main problem will not be marginalized. Hence, having a common language and consensus between policy makers and decision makers about the cycle (collecting and processing information, analysis, and judgment) and decision-making tools (criterion, indicator, index, and variable) is an initial and crucial step in evidence-based decision making. The main challenge for creating such an information system is the lack of a common language among scientific and executive experts; so the aim of this study was to provide a perspective of the concept of decision-making and the main components of its cycle and tools and to review these concepts in health care financing system.
    Keywords: Good governance, Health information, Evidence-based decision-making, Common language
  • Mh Mehrolhassani, Aa Haghdoost, R. Dehnavieh, M. Abolhallaje, M. Emami * Pages 92-96
    Governance and leadership are seen as the most important function in the realization and promotion of community health. This two components through legislation must identify present situation, determine the desirable situation, provide infrastructures and implementation mechanisms and in accordance with stated policies and planning, they should apply necessary monitoring and control. In this regard, the most important challenge is a comprehensive and evidence-based identification and analysis, which can consider all functions in relation to the objectives at a general and coherent glance and assess the functions of the health system.