فهرست مطالب

علوم سیاسی - سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 76، زمستان 1395)

نشریه علوم سیاسی
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 76، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیدعلی قادری صفحات 7-30
    عدالت از کانونی‏ترین آموزه های اسلامی است که در اندیشه های سیاسی اجتماعی امام خمینی نیز بازتاب بسیاری یافته است. از نظر آن فقید، عدالت نه‏تنها از اوصاف صاحب‏منصبان در مدنیت دینی به شمار می‏آید، بلکه غایت و معیار دینی بودن یک دولت نیز شمرده می‏شود. بااین‏همه، عدالت همانند برخی از مفاهیم اجتماعی، معانی متعددی دارد که باید از منظرهای گوناگون فقهی، فلسفی، اخلاقی و سیاسی به تحلیل آن پرداخت و نسبت آن را با دیگر مفاهیم هم‏خانواده بررسی کرد تا سرشت آن برجسته‏تر شود. در واقع، تحلیل ساختار زبانی و مفهوم‏شناسی عدالت، نیازمند بررسی گسترده‏ای در آثار مکتوب امام خمینی است که چنین رسالتی برعهده این مقاله نهاده شده است.
    کلیدواژگان: عدالت، امام خمینی، انصاف، مساوات، اندیشه سیاسی
  • محسن مهاجرنیا صفحات 31-52
    گفتمان انقلاب اسلامی در زمانی ظهور کرد که گفتمان های لیبرالیستی و مارکسیستی در قرن بیستم حاکم بودند و تفاسیر جهانی و فراگیری درباره عدالت ارائه کرده بودند. انقلاب اسلامی با بازسازی مفهوم عدالت بر اساس آموزه های اسلامی، گفتمان های رقیب را با چالش فکری مواجه ساخت. طرح عدالت تکوینی در پهنه آفرینش و منطبق با عقل و فطرت انسانی و ابتنای عدالت تدوینی و توزیعی بر اساس آن، برخلاف رویکرد گفتمان های رقیب بود. تفکیک رویکرد پیشینی و پسینی، ارزشی و روشی، شکلی و محتوایی، و آرمانی و کنشی بودن عدالت، راهبردی و راهکاری بودن آن و نیز سازگاری و پیوند وثیق عدالت با همه مفاهیم اجتماعی، همچون امنیت، آزادی، رفاه، قانون، نظم، توسع، فناوری، مردم‏سالاری دینی، شایسته‏سالاری، انتخابات و اکثریت، از نوآوری های گفتمان انقلاب اسلامی است. این گفتمان با قرائت خود نشان داد که زندگی شهروندی و شهریاری در دنیای مدرن، تنها بر خمیرمایه عدالت به پویایی، پایایی و نشاط اجتماعی و همچنین پیشرفت مادی و معنوی می رسد.
    کلیدواژگان: عدالت، عدالت اجتماعی، گفتمان، تحول، انقلاب اسلامی ایران
  • محمود شفیعی صفحات 53-84
    مسئله پژوهش حاضر این است که: بر اساس آموزه های قرآنی و روایی، عدالت سیاسی چه نسبتی با برابری سیاسی مطرح در نظام های مردم‏سالار دارد؟ پاسخ این است که برابری مطرح درنظام های مردم‏سالار درسه عرصه فلسفی (مقدمه و زمینه‏ساز برابری سیاسی)، سیاسی و غیرسیاسی (لازمه برابری سیاسی) با روح آموزه های دینی هماهنگ است؛ درعین‏حال، تفسیر دینی از برابری سیاسی و نیز برابری غیرسیاسی ملازم با برابری سیاسی، تفاوت هایی جزئی با برابری مطرح در نظام های مردم سالار دارد. به‏منظور اثبات فرضیه، دوآموزه کلامی فقهی «اباحه» و «عدم ولایت» مبنای تحلیل قرآنی روایی قرار گرفته است. آن روی سکه، اصل اباحه مشروعیت‏یابی توافقات اجتماعی شهروندان جامعه دینی، برای تنظیم قواعد عمومی جامعه است و اینکه قوانین دولتی زمانی مشروع است که افزون بر هماهنگی با قوانین مصرح شرعی، از خواست مردم سرچشمه گیرد. همچنین اصل عدم ولایت، بیانگر مشارکت حداکثری مردم در اداره سیاسی، عدم دخالت دولت در حوزه خصوصی و نظارت مردم بر تصمیم‏های سیاسی است. آموزه های دینی هماهنگ با دو اصل یادشده، برابری ذاتی انسان ها را تایید می‏کنند، ولی در برابری سیاسی، بین حاکمیت و حکومت تفاوت قائل ‏اند و در برابری های اقتصادی و اجتماعی، همراه با تایید برابری نسبی مطرح در نظام های مردم‏سالار، از آن فراتر رفته، با قاطعیت تمام وظایف گسترده ای را متوجه جامعه و حکومت می‏سازند.
    کلیدواژگان: عدالت سیاسی، مردم سالاری، برابری سیاسی، اباحه، عدم ولایت
  • سیدجواد ورعی صفحات 85-100
    «عدالت در فقه سیاسی» از ابعاد گوناگون قابل توجه است. آنچه در این مقاله بررسی می‏شود، آن است که: آیا عدالت در زمامداری اصالت دارد یا در زمامدار؟ و به عبارت دیگر، عدالت وصف حکومت است یا حاکم؟ هرچند عدالت یکی از شرایط بسیاری از منصب‏های اجتماعی و سیاسی است، فلسفه این شرط‏گذاری، برقراری عدالت در جامعه است. در همین راستا شش دلیل بر «اصالت عدالت در زمامداری» ارائه شده است تا ثابت شود عدالت در زمامداری «موضوعیت» دارد و در زمامدار «طریقیت». یکی از نتایج این رویکرد آن است که در دوران میان «زمامداری ظالمانه شخص مومن عادل» و «زمامداری عادلانه شخص کافر یا فاسق» زمامداری عادلانه اولویت دارد.
    کلیدواژگان: فقه سیاسی، عدالت، زمامداری، سلطان، عادل، جائر
  • علی آقا پیروز صفحات 101-122
    مشروعیت مناصب و مسئولیت‏ها در نظام جمهوری اسلامی ایران از ولی‏فقیه جامع‏الشرایط است. بااین‏حال، آیا ولایت از سوی فقیه به کارگزاران تفویض می شود و مدیریت ها ولایی می شوند یا خیر؟ دراین‏میان، دو فرض اساسی وجود دارد: اول آنکه، ولایت از سوی فقیه تفویض می شود و مدیریت ها از جنس ولایت هستند. این فرض عمدتا بر این مبتنی است که مسئولیت ها، امانت‏های الهی اند که باید به اهلش واگذار شوند و شرایط اهلیت، لزوم عدالت و تقواست و عدالت در فقه، ملازم با ولایت است. پس مسئولیت ها از جنس ولایت‏اند و ولایت از فقیه به مدیران تفویض می شود. لیکن ملازمه‏ای میان لزوم تقوا و عدالت و ثبوت ولایت وجود ندارد و امانت بودن با ثبوت ولایت ملازمه‏ای نداشته، مدیریت ها ولایی نیستند و عدالت نیز شرط تصدی آنها نیست. در قانون اساسی نیز احراز عدالت و تقوا در مدیران جز رئیس‏جمهور شرط نیست. در نتیجه، فرض تفویض ولایت، منتفی است. در فرض دوم، ولایت ویژه ولی‏فقیه است و وی از طریق کارگزاران، اعمال ولایت می کند و ولایت به مدیران تفویض نمی شود. برخی فقها بر نفی ولایت اداری تصریح کرده اند؛ ضمن آنکه تفویض ولایت و تسری آن به همه مدیران، تالی‏فاسدی دارد که التزام به آن صحیح نخواهد بود. روش تحقیق کتابخانه‏ای و تحلیلی است.
    کلیدواژگان: ولایت، مدیریت، عدالت، تفویض، ولایت فقیه
  • سیدضیاء مرتضوی صفحات 123-150
    امروزه ثبوت ضمان و مسئولیت مدنی دولت یا حاکم در برابر زیان هایی که از سوی دستگاه ها یا کارکنان آن بر شهروندان وارد می شود، اجمالا امری پذیرفته بوده، این مسئولیت در قوانین اساسی و عادی کشورها نیز کم‏وبیش پیش بینی شده است. در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز به خطای قاضی تصریح شده است و با هدف حمایت از حقوق شهروندان که هم داستان با عدالت اجتماعی به شمار می رود، این مسئله در دیگر قوانین، به‏ویژه در قانون مجازات اسلامی مصوبه 1392 و قانون آیین دادرسی مصوب همین سال گسترش یافته است. مقتضای ادله فقهی نیز چنان‏که نویسنده در پژوهشی تفصیلی نشان داده، همین است که نه‏تنها در چنین زیان هایی ضمان ثابت است، بلکه مسئولیت مستقیم و حتی در مواردی تقصیر برعهده دولت یا حاکم است و این نگاه را می توان در راستای تحکیم و گسترش عدالت اجتماعی تفسیر کرد. بااین‏حال، برخی اشکال‏ها و دلیل‏ها وجود دارد که ممکن است گمان رود با اثبات ضمان و مسئولیت دولت یا حاکم ناسازگار است: یکی، جایگاه دولت و ویژگی حاکمیتی و مقتضیات آن و نسبتی است که با جامعه دارد. دوم، اصل تقدم مصالح عمومی است. سوم، برخی قواعد عمومی مسقط ضمان است؛ چنان‏که برخی ادله خاص نقلی نیز وجود دارد که در ظاهر با چنین مسئولیتی سازگاری ندارد. پرهیز از طولانی شدن بحث، ما را از پرداختن به ادله خاص بازمی دارد و آن را باید جداگانه بررسی کرد. در این مقاله نشان داده شده است که نه جایگاه دولت و حاکم یا اصل تقدم مصالح عمومی با ثبوت ضمان حاکم یا مسئولیت مدنی دولت ناسازگار است و نه قواعد مسقط ضمان راه را بر عدم مسئولیت دولت و حاکم بازمی کند. در نتیجه، ادله ثبوت ضمان و مسئولیت مانعی ندارد.
    کلیدواژگان: دولت، حاکمیت، ضمان دولت، نفی ضمان، مصلحت مردم
  • سید کاظم سید باقری صفحات 151-170
    اگر اخلاق را واشکافیم، عدالت، یکی از عناصر بنیادین آن است. عدالت، امری اخلاقی است؛ بنیادین و جهان‏شمول که همه امور اخلاقی بر گرد آن می گردند. ورود اخلاق به عرصه سیاسی اجتماعی، پیامدهای گوناگونی به همراه دارد. عدالت رفتارها را اخلاقمند، متعادل و اعتدال جو می کند؛ آن‏سان که اگر فرمانروایی به استبداد روی آورد یا ستم و ناداوری را در رفتار خویش حاکم سازد، از دایره عدالت بیرون رفته است. این نوشتار در جست‏وجوی آن است که نقش و کارکرد عدالت را در حکمرانی اخلاقی بررسی کند. در پاسخ به این پرسش، بر این فرضیه تاکید شده است که با توجه به پیوند تکمیلی و تعاملی میان اخلاق، عدالت و سیاست، و بایستگی نهادینه شدن عدل در جان حاکمان، بر پایه اندیشه سیاسی اسلام، عدالت در حکمرانی اخلاقی کارکردهایی چون احقاق حقوق شهروندان، دوری از استبداد، احتیاط در رفتار سیاسی و رفتار اعتدالی را داراست. دادگری فردی و اجتماعی، رفتارهای حکمرانان را سامان می بخشد و ایشان را از رفتار ناشایست و غیراخلاقی بازمی دارد؛ به‏گونه ای‏که پویش جامعه را به‏سوی سعادت تضمین می کند.
    کلیدواژگان: عدالت، اخلاق، حکمرانی اخلاقی، اندیشه سیاسی اسلام
  • سیدعلی میرموسوی صفحات 171-202
    فقر از مسائلی است که نظریه‏پردازان عدالت و عدالت‏خواهان همواره نگران آن بوده‏اند و دغدغه حل آن را داشته‏اند. شکاف فزاینده میان کشورهای ثروتمند و تهی‏دست، گسترش فاجعه‏آمیز فقر جهانی را در پی داشته و حل این مسئله را بیش از پیش ضرورت بخشیده است. ملی گرایی حاکم بر نظریه هنجاری سیاسی، برخی از نظریه‏پردازان معاصر، مانند رالز را به این نتیجه رسانده است که در ترسیم اصول عدالت، مرزهای ملی را مهم بشمارند و برخورد با فقر را در عرصه داخلی و عرصه بین المللی پیرو اصولی متفاوت قرار دهند. جهان‏میهن‏گرایان با مخالفت با این دیدگاه کوشیده‏اند با نامربوط دانستن مرزهای ملی از نظر اخلاقی، آموزه عدالت جهان‏میهنانه را طرح کنند. مقاله حاضر با نگاهی گذرا به جهان‏میهن‏گرایی معاصر، به بررسی چگونگی طرح این آموزه در چارچوب رهیافت‏های مختلف می‏پردازد.
    کلیدواژگان: فقر، فقرجهانی، عدالت، جهان میهن گرایی، رالز
  • چکیده مقالات به زبان عربی
    ترجمه: عماد جمعه زاده صفحه 203
|
  • Seyed Ali Qaderi Pages 7-30
    Justice regarded as the most critical Islamic instructions has been greatly reflected within the political- social deliberations of Imam Khomeini. In view of that grand jurisprudent, justice is regarded as the characteristic of the owners of position within the religious civility as well as the objective and criterion of a religious government. Nonetheless, justice like some of the social concepts is of numerous meanings being in need of analysis in terms of the jurisprudential, philosophical, ethical, and political aspects to investigate its relationship with the other related concepts and to make it more prominent. According to the researcher, analyzing the linguistic structure as well as studying the concept of justice is truly in need of an extended study in the written works of Imam Khomeini.
    Keywords: Justice, Imam Khomeini, Fairness, Equality, Political thought
  • Mohsen Mohajernia Pages 31-52
    The discourses of Islamic revolution emerged simultaneous with the dominance of liberalist and Marxist discourses in the 20th century having presented the universal interpretations in regard with justice. Islamic revolution had the rival discourses encounter with an intellectual challenge through reconstructing the concept of justice on the basis of religious instructions. The development of genetic justice over the universe, in accordance with the human nature and wisdom as well as the foundation of genetic and distributive justice on the basis of that was against the approach of rival discourses. The separation of the former and later approach, value and method, form and content, ideal and action based justice, its application and agreement with all the social concepts such as security, freedom, welfare, regulation, order, advancement, technology, religious democracy, meritocracy, elections and majority are regarded as the innovations of Islamic revolution discourse. This discourse demonstrated that the citizen life in the modern world achieves dynamism, steadiness, mundane and spiritual development by merely relying on justice.
    Keywords: justice, social justice, discourse, amendment, Islamic revolution of Iran
  • Mahmood Shafiee Pages 53-84
    The present research studies the kind of relationship between the political justice and the political equality considered within the democratic systems on the basis of Qur’anic and narrative instructions. The answer is that the justice considered within the democratic systems is consistent with the religious instructions in the three domains of philosophical - the introduction and providing the ground for the political equality, political as well as non political– the necessity of political justice consistent with the religious instructions. Nevertheless, the religious interpretation of the political as well as non political justice along with political justice is of trivial difference from the justice considered within the democratic systems. To approve the hypothesis, two theological- jurisprudential instructions, “Ebaheh” and “Absence of Wilayat” have been regarded as the foundation of Qur’anic and narrative analysis. The principle of Ebaheh is related to the legitimacy of the social agreements of citizens in the religious society towards stetting of the public regulations and the fact that governmental regulations are considered legitimate provided that they originate from the wants of people and they are compatible with the religious rules. Besides, the principle of the absence of Wilayat states the cooperation of majorities in the political management, no interference of government in the private domains as well as the people’s observation pertaining to the political decisions. The religious instructions in accordance with the two aforementioned principles prove the natural equality of humans whereas in the political equality; they consider difference between governorship and government. Moreover, in regard with the economic and social equalities along with proving the relative equality considered within the democratic systems, they overwhelmingly remind the expanded duties in charge of the society and government.
    Keywords: Political justice, Democracy, Political equality, Ebaheh, Absence of Wilayat
  • Seyed Javad Varee Pages 85-100
    various aspects. What is studied in this research is whether justice is of precedence for the statesmanship or the statesman? To put the other way, justice is the representation of government or governor? Although justice is regarded as one of the conditions for the numerous social and political positions, the philosophy of this conditioning is the presentation of justice within the society. In this regard, it has been presented six rationales towards the priority of justice in the statesmanship to prove that justice is regarded a significant and fundamental issue within the statesmanship and conduct or path as an imperative matter concerning the statesman.
    One of the consequences of this approach is that the priority is given to the fair statesmanship while comparing the merciless statesmanship of fair and unbiased believer with the fair statesmanship of unbeliever.
    Keywords: political jurisprudence, statesmanship, sultan, fair, tyrant
  • Ali Agha Pirooz Pages 101-122
    The legitimacy of positions and responsibilities within the system of Islamic republic of Iran is achieved by the qualified supreme leader. The question is whether Wilayat or authority is delegated from the jurisprudent to the agents and whether the managements are Wilayat dependent or not.
    In the hypothesis related to the delegation or Wilayat-dependent managements, the permit of women’s management is challenged and the selection of human resources will be such a difficult task since the justice of managers should be sustained and disagreement with managers should be considered as a religious offense. Meanwhile, there are two fundamental hypotheses in this regard: the first is that Wilayat is delegated by the jurisprudent and managements are Wilayat- dependent.
    This hypothesis is based on the fact that responsibilities are considered the divine deposit which should be trusted to the appropriate people and the provision of appropriateness is the necessity of justice and piousness, also the justice within the jurisprudence is accompanied with Wilayat. Accordingly the responsibilities are Wilayat- dependent and Wilayat is delegated by the jurisprudent to the managers.
    However, there is no necessity for the piousness or justice to be accompanied with steadiness of authority and no necessity for the deposit to be accompanied with the steadiness of authority or Wilayat, managements are not dependent on Wilayat and justice is not prerequisite for them. In the constitution, the providence of justice and faithfulness of the mangers except the president is not considered as a requirement.
    Hence, the hypothesis related to the delegation of Wilayat is canceled.
    In the second hypothesis Wilayat is specifically related to the supreme leader and he executes Wilayat by the agents and Wilayat or authority is not assigned to the managers. Some managers have declared the denial of official authority while the delegation of authority and its generalization to the managers is of displeasing consequences and observing it is not approved. The research has been done through the library and analytical method.
    Keywords: Wilayat, management, justice, delegation, supreme leader
  • Seyed Ziya Mortazavi Pages 123-150
    Today the legal responsibility of government or governor towards the loss affecting the citizens by the organizations or their staff is generally an accepted issue and this responsibility within the constitutions of countries has been somehow predicted. In the constitution of Islamic republic of Iran, it has been referred to the fault of judge in order to support the rights of citizens in line with the social justice. This issue has been developed in the other regulations particularly in the regulation concerning the Islamic penalty sanctioned in 1392 as well as the regulation related to the tradition of justice sanctioned in the same year. The necessity of jurisprudential evidences is that the liability is steady in this very loss, and it is considered the direct responsibility of the governor or the government. This view could be interpreted corresponding to the steadiness and development of social justice. However, there exist some evidences which are supposed to be against the approval of the responsibility of government or governor. One of them is the position of government, the governmental property, its necessities or relationship with the society. the other one is the principles of priority of the public expediencies and the last one is that some public regulations nullify the legal responsibility since there are some particular narrative causes not apparently in agreement with such responsibility. Avoiding the expansion of issues prevents us from the investigation of particular causes and it should be separately studied. In this article, it has been revealed that the position of government and governor or the principle of priority to the public expediencies has no disagreement with the steadiness in the responsibility of governor or the civil responsibility of the government. Moreover, the nullifying regulations of legal responsibility or liability do not pave the way for the denial of responsibility of the government or governor. Thus, there is nothing wrong with the reasons of steadiness of liability or legal responsibility.
    Keywords: government, governorship, legal responsibility of government, denial of liability, expediency of people
  • Seyed Kazem Seyed Baqeri Pages 151-170
    Justice is considered as one of the fundamental elements of ethics and regarded as a fundamental, worldwide issue as well. The admittance of ethics in the political-social domain is accompanied with the diverse consequences. Justice leads to the ethical, and moderate measures. This writing is to investigate the function of justice in regard with the ethical governing. To answer the research question, it has been emphasized on the hypothesis concerning the complementary and relational accord among the ethics, justice, politics as well as the necessity of interiorizing justice within the life of governors on the basis of the political Islam. The functions of justice are deemed to be considering of the citizens’ rights, avoiding autocracy and being cautious in relation to the political and moderate conduct.
    The individual and social justice reforms the performance of goernors and prevents them from any unethical and inappropriate actions so that it guarantees the contentment of society.
    Keywords: justice, ethics, ethical ruling, political Islam
  • Seyed Ali Mirmusavi Pages 171-202
    Poverty is the matter of concern for the theorists of justice as well as the fans of it. The increasing gap between the wealthy and deprived countries has been along with devastating development of universal poverty and this issue is deeply in need of investigation. Nationalism dominant over the political standard theory has directed the contemporary theorists such as Rawls to overestimate the national boarders while illustrating the principles of justice and dealing with poverty should be regarded as a different principle related to the international and international domains. Globalists have endeavored to state the instruction of global justice being against this approach and regarding the national borders irrelevant with ethics. The present article investigates the way of developing this instruction within the framework of various approaches with transient view towards the contemporary globalism.
    Keywords: poverty, global poverty, globalism, Rawls