فهرست مطالب

سیاستگذاری عمومی - سال دوم شماره 4 (زمستان 1395)

فصلنامه سیاستگذاری عمومی
سال دوم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجتبی امیری، وحید محمودی، حسین راغفر، یحیی پروندی صفحات 9-28
    سیاست های تامین اجتماعی، به عنوان محور کلیدی سیاست های اجتماعی، همواره اهمیت ویژه ای نزد دولت ها داشته است. طراحی نظام اثربخش تامین اجتماعی متناسب با بستر اقتصادی کشور و مبتنی بر اصول حکمرانی خوب تامین اجتماعی، اثربخشی این نظام را در افق چشم انداز توسعه ملی تضمین می کند. در این راستا، بررسی موشکافانه جایگاه فعلی نظام تامین اجتماعی ایران و سپس شناسایی مسیر و مقصد آینده آن جهت نیل به اهداف مربوطه، ضروری است. در این پژوهش، ابتدا با مرور ادبیات نظری و تحلیل محتوای اسناد ملی و بین المللی مرتبط با تامین اجتماعی، به مسیریابی نظری توسعه نظام تامین اجتماعی پرداخته ایم. سپس با مقایسه تطبیقی، جایگاه نظام فعلی تامین اجتماعی کشور را در این مسیر نظری شناسایی کرده و الزامات حرکت و گذار در این مسیر را مورد بحث قرار داده ایم. بر این اساس، نظام تامین اجتماعی ایران نیازمند طراحی و اجرای دو دسته سیاست های برنامه ای سازگار با مختصات اقتصادی و سیاست های حکمرانی خوب نظام تامین اجتماعی است تا موفقیت آن در رسیدن به اهداف مبارزه با فقر و ارتقای عدالت اجتماعی، در گذار به نظام «تامین اجتماعی پویا» حاصل شود.
    کلیدواژگان: نظام تامین اجتماعی، حکمرانی خوب نظام تامین اجتماعی، توسعه نظام تامین اجتماعی، نظام سه لایه تامین اجتماعی، نظام تامین اجتماعی پویا
  • عباس مصلی نژاد، مهدی هوشنگ صفحات 29-45
    بخش بالادستی صنعت نفت ایران دارای دو شاخص اصلی «منابع غنی در دسترس» و «نیروی انسانی ماهر» است. برای کارآمدسازی این شاخص ها نیازمند «سرمایه گذاری»، «دانش فنی» و «مدیریت» خواهیم بود. بهره گیری از پنج مولفه یادشده، نیازمند «قواعد حقوقی نهادینه شده» خواهد بود. قواعد حقوقی می تواند مزیت رقابتی صنعت نفت ایران را ارتقاء داده و بخشی از سیاستگذاری صنعتی مبتنی بر رقابت پذیری در حوزه تجارت جهانی شود. پرسش اصلی مقاله به این موضوع می پردازد که: «الگوی سیاستگذاری بستر داخلی مناسب در صنعت نفت، برای رقابت پذیری بین المللی و بهره گیری از مزیت رقابتی کدام است؟» فرضیه مقاله به این موضوع اشاره دارد که: «مزیت رقابتی در روند سیاستگذاری صنعتی، از طریق جریان آزاد اطلاعات و سرمایه، شفافیت و پاسخگویی حاصل می شود». چارچوب نظری مقاله مبتنی بر رهیافت «مزیت رقابتی» پورتر تنظیم شده است. روش شناسی مقاله مبتنی بر توصیف، تبیین و آینده پژوهی نشانه های مزیت رقابتی خواهد بود. این مقاله براساس «سطح تحلیل شرکتی» مبتنی بر «سیاستگذاری رقابتی حوزه صنعتی» تنظیم شده است.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری صنعتی، مزیت رقابتی، جریان آزاد اطلاعات و سرمایه، قواعد نهادی و حقوقی
  • عین الله کشاورز ترک، مهدی نیکویه صفحات 47-69
    با افزایش چشمگیر تعداد پروژه های آینده نگاری در سال های اخیر، ارزیابی و مدیریت پروژه های آینده نگاری بیش از پیش مهم شده است. در محیط های متلاطم با عدم قطعیت بالا، این تشخیص و کنترل می تواند به ارتقای عملکرد شرکت ها کمک کند. لذا، از طریق ارائه الگوی یکپارچه ارزیابی آینده نگاری، می توان اطلاعات لازم را برای تصمیم گیری سیاستگذاران در شرایط پیچیده فراهم کرد. با ارزیابی و کنترل آینده نگاری قبل، حین و بعد از اجرای پروژه های آینده نگاری می توان گزینه های راهبردی را برای پاسخ مناسب و سریع به تغییرات ناگهانی و پیچیده محیط مهیا ساخت و کلیه این اقدامات را در قبل، حین و بعد از اجرای پروژه های آینده نگاری به صورت منسجم درآورد. از آنجایی که یک پروژه آینده نگاری، یک پروژه استاندارد با مشخصه های خاص خودش می باشد، بنابراین پیاده سازی روش ها و رویکردهای مناسب مدیریت پروژه در ارزیابی پروژه های آینده نگاری مناسب است. مقاله حاضر به دنبال دستیابی به الگوی فرآیند یکپارچه ای برای ارزیابی و کنترل راهبردی پروژه های آینده نگاری می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که کنترل راهبردی آینده نگاری، ارزیابی آینده نگاری و مدیریت پروژه بر موفقیت عملکرد پروژه های آینده نگاری موثر می باشند.
    کلیدواژگان: ارزیابی آینده نگاری، کنترل راهبردی آینده نگاری، مدیریت پروژه
  • مجید وحید، مسعود حبیبی صفحات 71-87
    «نظارت همگانی» به عنوان یک نهاد عرفی- اجتماعی، فصل مشترک و در واقع پیش زمینه تحقق و دستیابی به دیگر ملاحظات حکمرانی و شاخص های آن در بعد شهری محسوب می شود. تجربه و عملکرد سامانه 1888 مجموعه مدیریت شهری تهران در طی 10 سال اخیر گواه این فرضیه هست که «نظارت همگانی می تواند در جایگاه یک نهاد بومی، پیش زمینه حکمرانی شهری و حلقه واسطی برای تحقق شاخص های آن باشد». این سامانه با ماموریت تسهیل سازی و تحقق رویه نهادی نظارت همگانی با فراهم نمودن امکان و شرایط لازم برای مشارکت و نظارت همزمان شهروندان بر مجموعه مدیریت شهری (عوامل و عملکردها)، در نهادینه سازی پاسخ گویی، مسئولیت پذیری و ایجاد اعتماد متقابل بین ذینفعان شهر تهران و شهرداری در چارچوب الگوی حکمرانی شهری به شکل قابل توجهی موفق بوده و می تواند در قالب یک الگوی ملی در دستور کار سیاستگذاری باشد.
    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی شهری، نهاد، نظارت، نظارت همگانی، پاسخ گویی و مشارکت
  • حنانه محمدی کنگرانی، مهناز حسین زاده صفحات 89-107
    قدرت از اجزای اساسی و عملی هر نظام است و توزیع قدرت در جامعه سیاسی تعیین می کند که تضادها کجاست و چگونه باید رفع شود. لازمه برقراری ساختار شبکه ای در یک نظام، توزیع یکنواخت قدرت در میان نهادهای درگیر در آن است. در این پژوهش با استفاده از رویکرد تحلیل شبکه های اجتماعی، به بررسی چگونگی توزیع قدرت در میان سازمان های درگیر در بخش اقتصادی برنامه پنجم توسعه پرداخته شده تا بدین ترتیب برقراری یا عدم برقراری نگاه شبکه ای در تدوین این برنامه مورد بررسی قرار گیرد. بدین منظور و برای تولید داده های اولیه، متن فصل پنجم قانون برنامه پنجم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی که مرتبط با موضوعات اقتصادی است، مورد بررسی قرار گرفت و مواد قانونی این فصل که تحت 22 موضوع طبقه بندی شده اند و سازمان های درگیر در هر یک از این موضوعات وارد ماتریسی دو وجهی شدند که سطرهای آن، سازمان ها و نهادهای مکلف شده و ستون های آن، موضوعات قرار گرفتند و بدین ترتیب توزیع شبکه ای قدرت در میان این سازمان ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحلیل های صورت گرفته، در بخش آخر ارائه شده اند.
    کلیدواژگان: برنامه پنجم توسعه، توزیع قدرت، رهیافت شبکه ای در اجرای سیاست، رویکرد تحلیل شبکه های اجتماعی (SNA)
  • ایرج گلدوزیان، حمیدرضا ملک محمدی، محمد باقری کمار علیا صفحات 109-125
    کنوانسیون جهانی مبارزه علیه فساد به عنوان اولین سند معتبر بین المللی ودارای ضمانت اجرا درخصوص پیشگیری ازفساد، گامی بلند برای نیل به حقوق و آزادی های بنیادین بشری تلقی می شود. حقوق و اصولی که در متن این سند از سوی تدوین کنندگان مورد تاکید قرار گرفته؛ آرمان بزرگ همه طرفداران حقوق بشر و همه خردمندانی است که از پیامدهای تلخ فساد در ابعادمختلف زندگی بشرآگاهی دارند. با توجه به تاکید این کنوانسیون بر شفافیت در مدیریت منابع مالی، هدف این پژوهش آن است که چالش ها و مشکلات موجود در مدیریت منابع مالی دستگاه های فرهنگی (سازمان اوقاف و امور خیریه و سازمان حج و زیارت) را در این رابطه مورد بررسی قرار دهد. پژوهش حاضر در چارچوب رویکرد کیفی صورت گرفته و اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه های نیمه ساختار یافته و گفتگوهای غیررسمی با شرکت کنندگان جمع آوری شده است. یافته ها حاکی از وجود ابهامات و عدم شفافیت های متعددی در قوانین و آیین نامه ها و بخش نامه های سازمان حج و زیارت و سازمان اوقاف و امور خیریه می باشد که می تواند بسترساز بروز فساد در بخش های مختلف این سازمان ها باشد.
    کلیدواژگان: فساد، کنوانسیون مریدا، مدیریت منابع مالی، سازمان حج و زیارت، سازمان اوقاف و امور خیریه
  • وحید مهربانی، اسفندیار جهانگرد، الهه میثاقی فر، مهدی نوری صفحات 127-145
    ادبیات اقتصاد آموزش حکایت از این دارد که ارتقای سطح تحصیلات مردم یک جامعه به گسترش و نهادینه شدن دموکراسی در آن کمک می کند. هدف این مطالعه عبارت است از تمرکز بر ارزیابی صحت این ادعا و ارائه شواهد تفکیک شده بر اساس وضعیت توسعه اقتصادی کشورها در قالب دو گروه کشورهای « اپک» به عنوان گروه در حال توسعه و «سازمان توسعه و همکاری های اقتصادی» به منزله گروه توسعه یافته. این مطالعه با بکارگیری داده های تابلویی و روش گشتاورهای تعمیم یافته طی دوره زمانی 2010-1970 انجام شده است. یافته های تحقیق قویا موید اثر مثبت آموزش بر دموکراسی در کشورهای توسعه یافته است اما چنین چیزی به طور ضعیف در کشورهای اپک مشاهده می شود. این تفاوت در نتایج بیان گر تمایز دو گروه کشورها از لحاظ ساختار سیاسی و نهادی است که به بروز آثار متفاوت آموزش بر وضعیت دموکراسی جوامع می شود. همچنین شواهدی دال بر اثر مثبت تولید سرانه و شهرنشینی بر دموکراسی در جوامع توسعه یافته به دست آمد.
    کلیدواژگان: آموزش، دموکراسی، داده های تابلویی، اپک، سازمان توسعه و همکاری های اقتصادی
|
  • Mojtaba Amiri, Vahid Mahmoodi, Hosein Raghfar, Yahya Parvandi Pages 9-28
    Social security, as an integral part of social policies, has always been of special importance among governmental authorities. Certainly, designing an effective social security system compatible with economic platform and based on its good governance principles, will ensure its effectiveness to achieve the national development vision. In this regard, the scrutiny of current position of social security system of Iran, and tracing its path and future destination is essential. In this study, firstly, we traced the theoretical path for developing the social security system by reviewing social security literature and content analysis of the related national and international documents. In the next phase, we spotted the current position of social security of Iran along the theoretical path by comparing social security systems. Finally, we specified the next destination and determined the requirements for transition to that stage. Results indicate that the social security system of Iran needs to design and implement two types of policies (Scheme policies compatible with economic features and good governance policies of social security system) to ensure its achievements about alleviating poverty and improving social justice during its transition to the “Dynamic Social Security”.
    Keywords: Social security system, Social security good governance, Social security system development, Three, layers social security system, Dynamic social security
  • Abbas Mossalanejad, Mehdi Hoshang Pages 29-45
    Any industrial policy based on competitiveness requires the use of "competitive advantage" would be. Competitive advantage can be linked with foreign investment opportunities for transfer of skills, technology and capital to bring about. Iran's upstream sector of the oil industry has two main indicators "available resources" and "skilled labor". Effectiveness these indicates need for "investment", "knowledge" and "management". Using these five components will be need to "institutionalized legal rules". Rule of law can enhance the competitive advantage of Iran's oil industry and part of industrial policy based on competitiveness in the global trade arena. capital and information, transparency and accountability is achieved. "Theoretical framework approach based on" competitive advantage "Porter is set. Methodology The study is based on the description, explanation and Future Studies will be signs of competitive advantage. This article according to "analytical company level" based on "competitive field of industrial policy" is set.
    Keywords: Industrial policy, Periority competitiveness, Free flow of information, capital, Institutional, legal rules
  • Einollah Keshavarz Turk, Mahdi Nikooye Pages 47-69
    Evaluation and strategic control of foresight projects has become important because of increasing number of foresight projects. So giving an integrated model for evaluation and control of such foresight studies has become increasingly important for organizational and national level. Scanning, identification, and control of possible mistakes and weaknesses are crucial in designing and implementing foresight. The identification and control of these mistakes and weaknesses can enhance organizational performance in complex, unpredictable, and competitive environment. So, in complex situation we can provide accurate and essential information for policymakers and researchers by providing integrated model of foresight evaluation and control. We can provide strategic choices for rapid and proper reactions to complex and unplanned changes by evaluation and control of foresight before, during and after implementing foresight projects. A foresight project is a standard project with its special features, so implementing suitable methods and approaches of project management and project assessment can be proper for foresight evaluation and control. This article aims to prepare an integrated framework for evaluation and strategic control of foresight projects. Data are collected by field survey and analyzed by confirmatory factor analysis.
    Keywords: Foresight evaluation, Foresight strategic control, Project management
  • Majid Vahid, Masoud Habibi Pages 71-87
    "Public supervision" considers as a customary - social institution, common share and in fact, the background of realizing and achieving other considerations of governance and its indicators in urban dimension. Experience and performance of 1888 system of Tehran Urban Management Suite during the last 10 years is proof of this hypothesis that "Public supervision can be in the place of local institution, and the background of urban governance and interface ring to realize its index." This system has been successful significantly in the context of urban governance model with the mission of facilitating and achieving public policy oversight body by providing facilities and the requirements for participation and simultaneous supervision of citizens on urban management suite (Factors and performance), in institutionalization of accountability, responsibility and create mutual trust between stakeholders and municipalities in Tehran and it can be in the form of a national pattern on policy-maker's agenda.
    Keywords: Governance, Urban governance, Institutions, Public supervision, accountability
  • Hannaneh Mohammadi Kangarani, Mahnaz Hosseinzadeh Pages 89-107
    Power is the key component of any system and the distribution of power in a political society determines where the conflicts are and how they should be resolved. The prerequisite for development of a network structure in a system is distribution of power among all its institutions. In this paper we have investigated the quality of power distribution among organizations involved in the economical session of fifth Development Plan of Iran in order to determine if the network view is considered in developing this plan? Preliminary data was gathered from the fifth chapter of the fifth development plan which was related to the economic issues. Legal articles of the chapter which were classified in to 22 sub-issues as well as organizations involved in them were entered in to the 2-mode matrix respectively as columns and rows. Therefore, the network related to the matrix was depicted. Results of the analysis of the network are presented in the end.
    Keywords: Fifth development plan, Power distribution, Network approach in policy implementation, Social network analysis approach (ANA)
  • Iraj Golduziyan, Hamidreza Malekmohammadi, Mohammad Bagheri Komarolia Pages 109-125
    The International Convention Against Corruption as the first international document which tries to guarantee the prevention of corruption may be considered as a long step to founding protect the human rights and his fundamental freedoms. The rights and principles emphasized by the founding fathers of the convention may be considered as the ideal of all proponants of the human rights and all those who are aware of the desolate effects of corruption on human life. This study is conducted within the framework of qualitative approach. The required data gathered by Semi-structured interviews and informal conversations with Samples which were selected using purposive sampling method and consisted of 15 experts including university professors and experts familiar with the culture and cultural agencies as well as managers from the public sector. Then, the data analyzed using a content analysis method (qualitative data analysis). This study indicates that the ambiguity and lack of trasparency in laws and regulations in cultural sector agencies such as Iran's Hajj and Pilgrimage Organization, and Iran's Endowment and Charity Affair Organization, could pave the way to corruption in various organizations of the sector.
    Keywords: corruption, International convention against corruption, Financial resource management, Hajj, pilgrimage organization, Endowments, charity affair organization
  • Vahid Mehrbani, Esfandiar Jahangard, Elahe Misaghifar, Mahdi Noori Pages 127-145
    Literature of education economics contends that more schooling of a society helps to the strengthening and institutionalization of democracy. Accordingly, the purpose of this study is to study the effect of education on democracy in OPEC (as developing) and OECD (as developed) countries. This study uses panel data model and generalized method of moments (GMM) during the period 1970-2010. Alongside of education as the main variable, we used other variables such as urbanization, life expectancy and GDP per capita as control variables. The results suggest a positive impact of education on democracy in OECD countries but not in OPEC members. GDP per capita has positive and significant impact on democracy of OECD countries, while this effect for the countries of OPEC is negative.
    Keywords: Education, democracy, Panel data, OPEC, OECD