فهرست مطالب

دانشکده پزشکی اصفهان - پیاپی 417 (هفته اول فروردین 1396)

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 417 (هفته اول فروردین 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • مریم صدقی، سید محمد هاشمی، علیرضا خسروی، احمدرضا ریاضیات، محمدرضا رضایتمند، وحید ثابت جو، حامد تصدیقی، مجتبی بکتاشیان صفحات 1-6
    مقدمه
    آنژیوگرافی عروق کرونری تشخیصی، به عنوان یک ابزار مهم در شناسایی بیماران دارای انسداد عروق قلبی می باشد و انجام آن در بیماران با احتمال بالای خطر ایسکمی عروق کرونری توصیه می گردد.
    روش ها
    یافته های آنژیوگرافی عروق کرونری 1100 نفر از بیماران مراجعه کننده به چهار مرکز اصلی قلب شهر اصفهان، شامل اطلاعات دموگرافیک افراد، نتایج روش های غیر تهاجمی قلبی، شاخص توده ی بدنی، مصرف سیگار، فشار خون بالا، دیابت ملیتوس و سابقه ی فامیلی بیماری ایسکمی قلب در پرسش نامه ثبت گردید. آنالیزهای آماری به منظور تعیین ارتباط بین نتایج آنژیوگرافی و عوامل خطر عروق کرونری مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در آنژیوگرافی، 40 درصد بیماران نتیجه ی طبیعی یا تنگی خفیف کرونر را نشان دادند و نتایج آنژیوگرافی طبیعی در زنان 2 برابر مردان بوده است. همچنین، 26 و 44 درصد افراد به ترتیب سابقه ی دیابت ملیتوس و فشار خون بالا داشتند. 19 درصد بیماران سابقه ی فامیلی بیماری ایسکمی قلب و 21 درصد مصرف کننده ی سیگار بودند. بیشتر افراد مورد بررسی (72 درصد) اضافه وزن و چاقی (25 کیلوگرم بر مترمربع < Body mass index یا BMI) داشتند. روش های غیر تهاجمی شامل تست ورزش و اسکن قلبی به ترتیب در 0/24 و 7/2 درصد از بیماران انجام شده بود.
    نتیجه گیری
    در مطالعه ی حاضر، بیش از یک سوم بیماران بیماری عروق کرونری قابل توجه نداشتند و بیش از نیمی از بیماران، روش های غیر تهاجمی قبل از آنژیوگرافی انجام نداده بودند. انجام آزمون های غیر تهاجمی، می تواند در کاهش آنژیوگرافی طبیعی نقش داشته باشد. در نهایت، با توجه به هزینه هایی که انجام آنژیوگرافی بر نظام سلامت ملی تحمیل می کند و از سوی دیگر، اهمیت انجام آن در تشخیص بیماری های عروق کرونری، انتخاب مناسب بیماران ضروری می باشد. مطالعات گسترده جهت بررسی تناسب انجام آنژیوگرافی با نیاز بیماران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: عروق کرونری، آنژیوگرافی، عامل خطر قلبی
  • شیرین فرهنگ، محمدباقر توکلی، ایرج عابدی صفحات 7-12
    مقدمه
    این مطالعه، با هدف تعیین دز جذبی هیپوکامپ در پرتودرمانی گلیومای مغزی با درجه ی بالا با استفاده از روش نقاشی دز و مقایسه ی آن با روش های پرتودرمانی تطبیقی سه بعدی و پرتودرمانی با شدت تعدیل شده (Intensity-modulated radiation therapy یا IMRT) انجام شد.
    روش ها
    مطالعه ی حاضر در بخش پرتودرمانی بیمارستان میلاد اصفهان انجام شد. تصاویر Magnetic resonance imaging (MRI) 24 بیمار مبتلا به تومور گلیوما با درجه ی بالای مغزی گرفته شد. تمامی حجم های پرتودرمانی برای بیماران مشخص شد و سپس، اندام در خطر کانتور گردید. برای هر بیمار، چهار Planning target volume (PTV) تعریف شد. PTV4 فقط برای روش نقاشی دز تعیین شد و در این روش دز تا 72 گری افزایش یافت. در نهایت، با استفاده از ویژگی های سیستم طراحی درمان، سه روش برای هر بیمار شبیه سازی و تکنیک بهینه معرفی گردید.
    یافته ها
    میانگین دز رسیده به هیپوکامپ در روش سه بعدی تطبیقی، 772/4 و در روش IMRT، 174/4 و در روش نقاشی دز، 668/5 گری بود. با افزایش 2/1 درصد دز در روش نقاشی دز نسبت به IMRT، 357/1 درصد افزایش در مقدار دز جذبی هیپوکامپ مشاهده شد که با توجه به آستانه ی تحمل دز هیپوکامپ، آسیب جدی به آن وارد نمی شود و در ازای آن، کنترل بیشتری بر روی تومور ایجاد می گردد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، اهمیت تصاویر Multi-parametric MRI در روش نقاشی دز به دست آمده است؛ چرا که با استفاده از این تصاویر، برای مشخص کردن مناطق مختلف تومور، می توان دز دریافتی تومور را به مقدار قابل توجهی افزایش داد؛ در حالی که اعضای اطراف تومور آسیب جدی نبینند.
    کلیدواژگان: گلیوما، هیپوکامپ، پرتودرمانی سه بعدی تطبیقی، Intensity-modulated radiation therapy، نقاشی دز
  • حسن رزمجو، شیرین فخری زاده صفحات 13-18
    مقدمه
    این مطالعه جهت مقایسه ی مقادیر اندازه گیری شده ی ضخامت مرکز قرنیه با دستگاه های Orbscan II، Ultrasound و Pentacam در بیماران کاندیدای عمل Photorefractive keratectomy (PRK) انجام گرفت.
    روش ها
    این مطالعه، یک مطالعه ی توصیفی- تحلیلی بود که در سال 1392 به مدت یک سال در بیمارستان فیض شهر اصفهان انجام شد. نمونه ی مورد بررسی، شامل 84 چشم از 84 بیمار که کاندیدای عمل PRK بودند و سابقه ی عمل جراحی روی قرنیه یا داخل چشم نداشتند بود. با استفاده از سه دستگاه Orbscan II، Ultrasound و Pentacam، ضخامت قرنیه ی آن ها اندازه گیری و ثبت شد. در نهایت، اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج دستگاه Orbscan II در اندازه گیری ضخامت مرکز قرنیه در بیماران کاندیدای عمل PRK، همبستگی مناسبی با نتایج دستگاه Ultrasound (077/0 = r و 050/0 > P) داشت. همچنین، نتایج دستگاه Orbscan II در اندازه گیری ضخامت مرکز قرنیه همبستگی مناسبی نیز با نتایج دستگاه Pentacam داشت (072/0 = r و 050/0 > P). در اندازه گیری منطقه ی محیطی قرنیه، نتایج دستگاه Pentacam همبستگی مناسبی با نتایج دستگاه Ultrasound داشت و در هیچ کدام از مناطق محیطی، اختلاف معنی داری مشاهده نشد. نتایج دستگاه Orbscan II نیز در 3 منطقه، همبستگی مناسبی با نتایج دستگاه Ultrasound داشت و فقط در منطقه ی Nasal اختلاف معنی داری مشاهده شد (420/0 = r، 050/0 > P، 74/2- = t و 010/0 = P).
    نتیجه گیری
    نتایج دستگاه های Pentacam و Orbscan II در منطقه ی 3 میلی متر از مرکز قرنیه، همبستگی مناسبی با نتایج دستگاه Ultrasound دارند، اما در مناطق محیطی قرنیه، نتایج دستگاه Pentacam همبستگی مناسبی با نتایج دستگاه Ultrasound داشت.
    کلیدواژگان: ضخامت قرنیه، دستگاه Orbscan II، دستگاه Pentacam، دستگاه Ultrasound، Photorefractive keratectomy
  • ارزیابی و مقایسه ی تکنیک های مختلف پرتودرمانی سه بعدی انطباقی (3D-Conformal) و Intensity-Modulated Radiation Therapy (IMRT) برای درمان سرطان غده ی پاروتید
    نرگس پاک سرشت، کیوان جباری، علیرضا عموحیدری، محدثه اکبری صفحات 19-25
    مقدمه
    در این مطالعه، مقایسه ای بین دز جذبی پاروتید و بافت حساس اطراف آن در انواع طراحی درمان های مختلف جهت دستیابی به تکنیک بهینه ی درمان انجام گردید. دز جذبی اعضای مختلف با استفاده از نرم افزار طراحی درمان اندازه گیری شد.
    روش ها
    طراحی و انجام کانتورینگ بر روی اسکن 15 بیمار، با استفاده از نرم افزار TiGRT صورت گرفت. 6 تکنیک مقایسه شدند. در نهایت، با مقایسه ی میانگین دز رسیده به هر عضو با استفاده از نمودار Dose volume histogram (DVH) تکنیک بهینه معرفی گردید. تکینک های استفاده شده شامل 1) جفت وج یک طرفه با فوتون های 6 مگاولت، 2) سه فیلد قدامی- خلفی و خلفی- قدامی وج شده و جانبی با فوتون 6 مگاولت، 3) ترکیبی از بیم های فوتون 6 مگاولت و الکترون 12 مگاالکترون ولت با وزن 1:4، 4) ترکیبی از بیم های فوتون 6 مگاولت و الکترون 15 مگاالکترون ولت با وزن 1:4، 5) Intensity-modulated radiation therapy (IMRT) 4 عدد بیم فوتون 6 مگاولت با زوایای گانتری مختلف و 6) همانند تکنیک 5 به علاوه ی کانتور یک حاشیه ی کوچک اطراف بافت تومورال بودند.
    یافته ها
    تکنیک های 5 و6 که تکنیک های IMRT بودند، بیشترین دز را به تومور و کمترین دز را به بافت های سالم اطراف تومور می رساندند. در بین تکنیک های سه بعدی انطباقی (3D-Conformal radiation therapy)، تکنیک 2، میزان دز بیشتر و تکنیک های 3 و 4 دز کمتری به تومور دادند. در تکنیک های IMRT، می توان از میزان دز رسیده به پاروتید مقابل صرف نظر نمود.
    نتیجه گیری
    تکنیک های IMRT، مناسب ترین روش برای درمان سرطان غده ی پاروتید می باشند و تکنیک 6، نتیجه ی بهتری را در میزان توزیع دز رسیده هم به بافت تومورال و هم به بافت سالم دارد. در بین روش های انطباقی، تکنیک 2 متوسط دز تحویلی بیشتری به تومور دارد.
    کلیدواژگان: طراحی درمان، پرتو درمانی سه بعدی انطباقی، Intensity-modulated radiation therapy
  • بهزاد ناظم رعایا، امیرحسین محمدی، جمشید نجفیان، داریوش مرادی فارسانی صفحات 26-31
    مقدمه
    الکتروشوک درمانی (Electroconvulsive therapy یا ECT) عبارت از تحریک الکتریکی برنامه ریزی شده ی سیستم عصبی مرکزی برای آغاز تشنج است و مانند هر اقدام درمانی، ممکن است عوارضی نظیر سردرد، درد عضلانی، تهوع و استفراغ را به همراه داشته باشد. در بیمارانی که تحت الکتروشوک درمانی هستند، از رژیم های متعدد بیهوشی استفاده می گردد. همچنین، داروهایی نظیر آتروپین، میدازولام و... برای کاهش عوارض به کار می روند.
    روش ها
    مطالعه بر روی 40 بیمار کاندیدای الکتروشوک درمانی انجام گردید. با استفاده از روش نمونه گیری آسان، بیماران به دو گروه 20 نفری تقسیم شدند. یک گروه مورد دریافت کرد و به گروه دیگر میدازولام داده نشد. 2 نفر از گروه مورد به علت این که تشنج کمتر از 20 ثانیه داشتند، از مطالعه خارج شدند. برای مقایسه ی متغیرها، از آزمون Independent t و 2χ استفاده گردید.
    یافته ها
    از مجموع 38 بیمار تحت مطالعه، 16 نفر مرد (1/42 درصد) و 22 نفر زن (9/57 درصد) بودند. فراوانی بروز عوارض سردرد (001/0 > P)، حالت تهوع (011/0 = P) و درد عضلانی (014/0 = P) به طور معنی داری در گروه شاهد بالاتر از گروه مورد بود. فراوانی بروز عوارض سرفه و لارنگو اسپاسم در دو گروه مورد و شاهد تفاوت معنی داری نداشت (050/0 < P).
    نتیجه گیری
    با وجود این که میدازولام زمان تشنج را کاهش می دهد، اما در اغلب موارد مدت زمان تشنج بیش از 25 ثانیه بوده است؛ از این رو، اثربخشی الکتروشوک درمانی را زیر سوال نمی برد. استفاده از میدازولام در رژیم دارویی بیهوشی در الکتروشوک درمانی، باعث کاهش سردرد ، درد عضلانی و تهوع می شود.
    کلیدواژگان: میدازولام، الکتروشوک درمانی، سردرد، تهوع، استفراغ، درد عضلانی
  • همایون تابش، سید بهرام سیف، فرناز فرخ نیا، مجید رضوانی، آرین تابش صفحات 32-37
    مقدمه
    هدف از انجام مطالعه ی حاضر، تعیین تاثیر بی حسی نخاعی در ایجاد کمردرد در زنان بعد از سزارین بود.
    روش ها
    طی یک مطالعه ی هم گروهی آینده نگر، 100 زن کاندیدای عمل جراحی سزارین با بی حسی نخاعی و 100 زن کاندیدای سزارین با بیهوشی عمومی انتخاب شدند و تا سه ماه بعد عمل از نظر بروز کمردرد تحت پی گیری قرار گرفتند. در نهایت، میزان بروز کمردرد در دو گروه مقایسه شد.
    یافته ها
    پی گیری زنان مورد مطالعه در سه ماه بعد از عمل نشان داد 25 نفر از گروه تحت بیهوشی عمومی و 43 نفر از گروه تحت بی حسی نخاعی دچار کمردرد شده اند و طبق آزمون 2χ، فراوانی کمردرد در دو گروه اختلاف معنی داری داشت (007/0 = P). بر این اساس، شانس بروز کمردرد در بیهوشی نخاعی، 99/1 برابر بیهوشی عمومی بود. همچنین، وزن موقع تولد نوزاد در بروز کمردرد تاثیر داشت؛ به طوری که در مقابل هر کیلوگرم افزایش وزن تولد نوزاد، شانس بروز کمردرد 1/2 برابر افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    بروز کمردرد بعد از بی حسی نخاعی در زنان تحت سزارین، شیوع بالایی داشت که این شیوع، نه تنها به بی حسی نخاعی بلکه به عوامل دیگری نظیر وزن موقع تولد نوزاد ارتباط دارد. از این رو، لازم است در هنگام تصمیم گیری برای سزارین به روش بی حسی نخاعی به ویژگی های مادر و جنین، وجود بیماری های زمینه ای و عوامل دیگری که ممکن است در بروز کمردرد بعد از عمل کمک کننده باشند، توجه وافی مبذول داشت.
    کلیدواژگان: کمردرد، سزارین، بی حسی نخاعی
  • مقاله کوتاه
  • زهره ناطقیان، غلامرضا دشتی، شکوفه بقازاده، فرهاد گلشن ایرانپور صفحات 38-41
    مقدمه
    حرکت اسپرم، نقش اساسی در باروری مردان دارد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی روند تغییرات درصد انواع مختلف حرکت اسپرم در حین نگهداری نمونه ی مایع منی مردان نورموزواسپرم در یخچال (دمای 6-4 درجه ی سانتی گراد) بود.
    روش ها
    در این مطالعه ی تجربی، 13 نمونه ی مایع منی شسته شده ی مردان نورموزواسپرم، به مدت 12 روز در یخچال (دمای 6-4 درجه ی سانتی گراد) نگهداری شد. درصد اسپرم های پیش رونده ی سریع، پیش رونده ی کند، غیر پیش رونده و بی حرکت در روزهای صفر، 1، 2، 5، 7 و 12 اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    درصد انواع مختلف حرکت اسپرم با شیبی ملایم در طی مدت 12 روز کاهش یافت (001/0 > P). همچنین، درصد اسپرم های متحرک به طور قابل توجهی پس از 48 ساعت کاهش یافت و پس از 12 روز، هیچ اسپرم متحرکی وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه پیشنهاد می کند که پس از 12 روز نگهداری نمونه ی مایع منی در یخچال، اسپرم متحرکی در محیط کشت نمی توان یافت و اسپرم های متحرک بیشتری را ظرف 48 ساعت می توان بازیابی کرد.
    کلیدواژگان: مردان نورموزواسپرم، حرکت اسپرم، نگهداری اسپرم، بازیابی اسپرم
|
  • Maryam Sedghi, Seyed Mohammad Hashemi, Alireza Khosravi, Ahmad Reza Riaziat, Mohammad Reza Rezayatmand, Vahid Sabetjoo, Hamed Tasdighi, Mojtaba Baktashian Pages 1-6
    Background
    Diagnostic invasive coronary angiography is known as an important tool for identifying patients with obstructive coronary heart disease. Angiography performance is recommended in patients with high risk of ischemic heart disease.
    Methods
    Coronary arteries angiography data of 1100 subjects from a large population of patients referred to four main heart disease centers in Isfahan city, Iran, were collected during 2016 January-March. Demographic information, cardiac noninvasive test results, body mass index (BMI), smoking habits, hypertension, diabetes mellitus and family background of ischemic heart disease were recorded in using a questionnaire. Data were analyzed using ANOVA and chi-square statistical tests in SPSS software to determine the association between angiography results and cardiovascular risk factors.
    Findings: In angiography, 40% of patients did not show any significant obstructive coronary disease and normal angiography was approximately two times more in women than men in the studied populations. 26% and 44% of subjects had a history of diabetes mellitus and hypertension, respectively. 19% of patients had past history of myocardial infarction (MI) and 21% had history of cigarette smoking. Most of the subjects (72%) had overweight and obesity (BMI > 25%). Non-invasive testing, including exercise test and heart scan, was performed in only 42.0% and 2.7% of patients, respectively.
    Conclusion
    Due to significant economic cost of angiography for the national healthcare system, beside the importance of angiography performance in diagnosing coronary artery diseases, we recommend more studies to clear patient need to angiography.
    Keywords: Coronary artery, Angiography, Risk factors
  • Shirin Farhang, Mohammadbagher Tavakoli, Iraj Abedi Pages 7-12
    Background
    This study aimed to determine hippocampal absorbed dose in radiotherapy of high-grade brain glioma using dose painting method and to compare it with intensity-modulated radiation therapy (IMRT) and three-dimensional conformal radiotherapy (3D-CRT).
    Methods
    In Milad hospital radiotherapy section in Isfahan, Iran, images from 24 patients with high-grade brain glioma were acquired. All radiotherapy volumes for patients were defined and then, at risk organ was contoured. There were 4 planning target volumes (PTVs) defined for each patient. PTV4 just has been defined for dose painting method and the given dose was increased up to 72 Gy in this method. Finally for each patient, by using treatment planning system characteristics, 3 methods were simulated and the optimal technique was represented.
    Findings: The average hippocampus-received dose was 4.772, 4.174, and 5.668 Gy in 3D-CRT, IMRT, and dose painting methods, respectively. Increasing the dose in dose painting method by 1.2% than in IMRT method resulted in 1.357% increasing in hippocampal-absorbed dose; considering the hippocampal tolerance dose, it would not cause serious injury and in return tumors, would be controlled more effectively.
    Conclusion
    In this study, the importance of multi-parametric magnetic resonance imaging (MRI) in dose painting method was achieved. As by using these images for determining the different parts of tumor, tumor-received dose significantly increased; while the organs around the tumor received no serious damage.
    Keywords: Glioma, Hippocampus, Three-dimensional conformal radiotherapy (3D-CRT), Intensity-modulated radiation therapy (IMRT), Dose painting
  • Hassan Razmjoo, Shirin Fakhrizadeh Pages 13-18
    Background
    The aim of this study was to compare the central corneal thickness measured by Orbscan II, ultrasound and Pentacam in patients undergoing photorefractive keratectomy (PRK).
    Methods
    This descriptive-analytic study was carried out during one year in Feyz hospital, Isfahan city, Iran in 2013. The sample included 84 eyes of 84 patients undergoing photorefractive keratectomy with no history of corneal or intra-ocular surgery. Each patient's corneal thickness was measured and recorded using 3 devices of Orbscan, ultrasound and Pentacam. The obtained data were analyzed using SPSS software.
    Findings: Central corneal thickness (CCT) measured by Orbscan II had good correlation with those measured by ultrasound (r = 0.077, P
    Conclusion
    Pentacam and Orbscan II showed good correlation with ultrasound in central corneal thickness measurement; however, in peripheral corneal thickness measurement, Pentacam had better correlation compared to Orbscan II in patients undergoing photorefractive keratectomy.
    Keywords: Corneal thickness, Orbscan II, Pentacam, Ultrasound, Photorefractive keratectomy (PRK)
  • Evaluation and Comparison of Various 3-D Conformal and Intensity-Modulated Radiotherapy Techniques for Treatment of Parotid Gland Cancer
    Narges Pakseresht, Keyvan Jabbari, Alireza Amouheidari, Mohaddeseh Akbari Pages 19-25
    Background
    In this study, a comparison between various types of radiotherapy treatment for parotid gland cancer was performed to achieve the optimal treatment technique.
    Methods
    Treatment planning and countering performed with TiGRT software for 15 patents with parotid gland cancer. Six techniques were performed and compared. Finally, by comparing the dose volume histograms (DVH), average dose received by each organ was determined and the best method was introduced. Techniques were as: 1. an ipsilateral wedge pair technique using 6 MV photons; 2. a 3-field anteroposterior (AP) (wedged) posteroanterior (PA) (wedged) and lateral portal technique using 6 MV photons; 3. a mixed beam technique using 6 MV photons and 12 MeV electrons (1:4 weighting); 4. a mixed beam technique using 6 MV photons and 15 MeV electrons (1:4 weighting); 5: four 6 MV photon beams with different gantry angles; and 6. similar to fifth technique with an additional small ring around the tumor tissue.
    Findings: Intensity-modulated arc therapy (IMRT) techniques five and six delivered maximum dose to the target and minimum dose to organ at risks (OAR). Among 3-D conformal radiotherapy techniques (CRT), technique number two delivered more amount of dose to the target than techniques number three and four. The dose delivered to the contrary parotid gland was negligible for intensity-modulated arc therapy techniques.
    Conclusion
    Intensity-modulated arc therapy techniques are most appropriate methods for treating cancer of the parotid gland and the sixth technique delivered better dose distribution in the tumor and healthy tissues. Second D conformal radiotherapy technique delivered higher average dose to the target.
    Keywords: Cancer treatment protocols, 3-D conformal radiotherapy, Intensity-modulated arc therapy
  • Behzad Nazemroaya, Amirhossein Mohammadi, Jamshid Najafian, Darioush Moradi Farsani Pages 26-31
    Background
    Electroconvulsive therapy (ECT) is a controlled electrical stimulus that affects central nervous system and leads to convulsion. Such as every other medical procedure, electroconvulsive therapy has some side effects like headache, myalgia, and nausea and vomiting. Patient undergoing electroconvulsive therapy receives deferent anesthetic drugs and some drugs like Midazolam, Atropine etc. to reduce side effects.
    Methods
    This study included 40 patients who were candidates for receiving electroconvulsive therapy. By using convenience sampling, patients were divided into 2 groups of 20 people. Midazolam were given to one group while the other received placebo. Two patients in midazolam group were removed because of short period of convulsion (lower than 20 seconds). The collected data were analyzed using independent t and chi-square tests.
    Findings: 16 men (42.1%) and 22 women (57.9%) were studied. The incidence of headache (P 0.050).
    Conclusion
    Midazolam can reduce convulsion time but in most cases, convulsions last more than 25 seconds, which is in therapeutic range. So, it cannot affect the therapeutic value of electroconvulsive therapy. Preemptive midazolam reduces Post-electroconvulsive-therapy headache, myalgia, and nausea.
    Keywords: Midazolam, Electroconvulsive therapy, Headache, Nausea, Vomiting, Myalgia
  • Homayoun Tabesh, Seyed Bahram Seif, Farnaz Farrokhnia, Majid Rezvani, Ariyan Tabesh Pages 32-37
    Background
    We planned a study to investigate the effect of spinal anesthesia in producing low back pain (LBP) in women following Cesarean section.
    Methods
    During a prospective cohort study, 100 women who underwent spinal anesthesia and Cesarean operation were compared with 100 women who underwent general anesthesia and Cesarean operation during a 3-months follow-up as developing later low back pain.
    Findings: During 3-months follow-up, 25 and 43 patients in general and spinal anesthesia groups developed low back pain, respectively, which was statistically different according to chi-square test (P = 0.007). So, the prevalence of low back pain was 1.99 times more in spinal anesthesia group. It is important to note that the infant's weight had strong effect in producing low back pain; as increasing every 1 kg in weight increased the chance of low back pain for 2.1 times.
    Conclusion
    There incidence low back pain was higher in women who underwent Cesarean operation under spinal anesthesia; this high incidence not only depended on the type of anesthesia, but on other factors such as the infant's birth weight. Thus, when planning Cesarean operation, it is necessary to consider the underlying factors in mother and child which can be effective in producing later low back pain and then accept the type of anesthesia.
    Keywords: Low back pain, Cesarean section, Spinal anesthesia
  • Zohreh Nateghian, Gholam Reza Dashti, Shekofeh Baghazadeh, Farhad Golshan Iranpour Pages 38-41
    Background
    Sperm motility has a basic role in male fertility. The aim of this study was to assess the changing trend of different types of sperm motility during the storage of normozoospermic men's semen samples in refrigerator (4-6 ˚C)
    Methods
    In this experimental study, 13 washed semen samples of normozoospermic men were kept in refrigerator (4-6 ˚C) for 12 days. At 0 (immediately after sampling as control group), 1st, 2nd, 5th, 7th, and 12th days, the proportions of fast progressive, slow progressive, non-progressive and immotile sperm cells were calculated.
    Findings: The percentages of different kinds of motile spermatozoa decreased with a gentle slope (P
    Conclusion
    This study suggests that after 12 days of keeping semen sample in refrigerator, no motile sperm can be found in culture medium and more motile spermatozoa can be retrieved up to first 48 hours.
    Keywords: Normozoospermic men, Sperm motility, Semen preservation, Sperm retrieval