فهرست مطالب

فصلنامه شیعه شناسی
پیاپی 53 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اصغر شاهسون، محمد نصیری صفحه 7
    نگاه فقهای شیعه به مساله مشروعیت حاکمان اسلامی، یکی از موضوعات مهم در فقه سیاسی شیعه است. فقهای شیعه در باب مشروعیت، این حق را فقط برای ائمه معصوم بعد از پیامبر قائل هستند. لذا بعد از دوره حضور ائمه، یکی از مسائلی که همواره دغدغه فقهای شیعه قرار گرفته، نحوه تعامل یا تقابل آن ها با حاکمان مسلمان بوده است. بعد از دوره حضور ائمه، اولین برخورد فقهای میانه با این مساله در دوره عباسی اتفاق افتاد. در این میان شریف رضی، یکی از علمایی بود که به طور گسترده، به تعامل و هم کاری نزدیک با عباسیان پرداخت و از طرف آن ها مناصب حکومتی دریافت نمود. این عملکرد، موجب شده پارادوکسی در حوزه نظر و عمل رخ نماید. اما اولا واقعیت امر چنین نیست ، بلکه عمل سید دارای پشتوانه نظری است و ثانیا به نظر می رسد بتوان عملکرد وی در تعامل گسترده با خلافت را، به منظور زمینه سازی برای بازگرداندن حق علویان نیز تحلیل کرد. در پژوهش پیش رو، تلاش شده تا ضمن گزارش و تحلیل وضعیت این دوره و اهمیت فعالیت ها و مناصب سید، به برخی ابهامات پاسخ داده شود.
    کلیدواژگان: شریف رضی، اندیشه سیاسی، خلافت اسلامی، مشروعیت، خلافت عباسی
  • امید بابایی، محمود تقی زاده داوری صفحه 35
    روش شناسی تفسیری با تمایزگذاری میان پدیده های انسانی و طبیعی، بر این اصل استوار است که موضوع جامعه شناسی دین، بعد ذهنی و معنایی صورت های تجلی یافته دین در تاریخ، جامعه و رفتار انسان هاست. این الگو، بر خلاف الگوی اثباتی که به منشا دین و کارکردهای آن در سطح کلان جامعه توجه دارد، به بررسی ماهیت نمادها و اعتقادات دینی و نقش آن ها در معنابخشی به زندگی فردی و اجتماعی می پردازد. پژوهش حاضر با رویکرد تفسیری کلیفوردگیرتز، به مطالعه موردی نخل گردانی در روستای ابیانه پرداخته، ضمن بهره گیری از دو روش توصیف مختصر و فربه مناسک، به بازنمایی معانی آگاهانه و نمادهای پنهان نخل اشاره می کند. مهم ترین روش های جمع آوری اطلاعات در این مقاله، روش مشاهده مشارکتی، مصاحبه و روش کتابخانه ای است و نتیجه پژوهش، بیان می کند که نخل به مثابه تابوت امام حسین در بستر حیات اجتماعی و زندگانی مردم ابیانه، معنایی فراتر از آنچه در عالم واقع وجود دارد با خود حمل می کند و نمادی از مفاهیم آزادگی، شفابخشی، رستاخیز و بازگشتی جاودانه به اصل واحد را به خود گرفته که در گذر زمان فرسوده نشده، بلکه عاملی برای حفظ تبار، بزرگداشت عناصر طبیعت و بازتولید تقدس اماکن مذهبی در پهنه باورها و مناسک شیعی بوده است.
    کلیدواژگان: نمادهای دینی، مناسک شیعی، رویکرد تفسیری گیرتز، معناکاوی، نخل، ابیانه
  • محمد مهدی مرادی خلج صفحه 67
    نهضت توابین به رهبری سلیمان بن صرد خزاعی، در ربیع الاخر سال 64قمری آغاز گردید و در جمادی الاولی همان سال به شکست انجامید. حال، آیا زمان انتخاب قیام به درستی انتخاب شده بود. زمان های ممکن برای قیام شامل این موارد بوده است: چهل روز نخست پس از مرگ یزیدبن معاویه، سه ماه پس از مرگ یزید، قبل از پانزده رمضان سال 64، میانه 15 و 22 رمضان 64قمری، قبل از شوال 64، قبل از سوم ذی قعده 64 و قبل از محرم 65قمری. مقاله درصدد بررسی مقایسه زمان انجام شده قیام و زمان های ممکن قبل از آن از نظر بهینه بودن شرایط است.
    کلیدواژگان: سلیمان بن صرد خزاعی، یزید بن معاویه، معاویه بن یزید، مختار ثقفی، عبدالله بن یزید، عبیدالله بن زیاد
  • سید محمد علی حسینی زاده صفحه 87
    مشروعیت چیست و آیا می توان برداشتی جامع و فراگیر از آن ارائه کرد؟ نظریه های رایج در پاسخ به مساله مشروعیت اغلب آن را امری ساده و تک علتی دانسته، عموما معطوف به شخص حاکم در نظر می گیرند؛ در حالی که برای توجیه مشروعیت هر حکومت، توجه به محتوای سیاست ها، رویه ها و جنبه های هنجاری حکم و اطاعت نیز ضروری است. این مقاله، ضمن توضیح نظریه های مشروعیت، می کوشد تا با استناد به متون دینی، برداشتی عدالت بنیاد از این مفهوم ارائه کند. اهمیت عدالت در قرآن و روایات و به خصوص در سنت شیعی، ما را به این برداشت رهنمون می شود. بر اساس یافته های این مقاله، عدالت می تواند به مثابه معیاری فراگیر از مشروعیت در نظر گرفته شود. مشروعیت مبتنی بر عدالت، توجه ما را از فرم به محتوا معطوف می کند و روزنی برای عبور از مشروعیت صوری و رویه ای و فردی به مشروعیت محتوایی می گشاید. هم چنین مشروط کردن مشروعیت به عدالت، جنبه های اخلاقی سیاست را برجسته ساخته، منطق حکم و اطاعت را تعالی می بخشد.
    کلیدواژگان: مشروعیت، عدالت، اندیشه سیاسی، شیعه
  • محمدعلی میرعلی صفحه 119
    بحث عدم جواز هم کاری با حاکم ستم گر، یکی از موضوعاتی است که ارتباط وثیق با بیداری اسلامی دارد. حاکم ستم گر در منابع فقهی شیعه، تعریف متمایز و خاص تری نسبت به فقه اهل سنت دارد. چنین حاکمی در روایات اسلامی ملامت شده و هم کاری با وی به هر شکل ممکن که به تقویت نظام سیاسی آن بینجامد، نامشروع و حرام است. نوشتار حاضر، دنبال بررسی مهم ترین ادله حرمت هم کاری با حاکم ستم گر و موارد جواز آن از منظر فقه سیاسی شیعه است تا گامی مثبت در جهت تبیین مبانی بیداری اسلامی برداشته شود.
    کلیدواژگان: هم کاری، حاکم ستم گر، جهاد، فقه سیاسی
  • علی احمدزاده، خلیل پروینی صفحه 143
    عمادالدین نسیمی، از شاعران متعهد شیعی، با عاطفه ای صادق و قلمی ساده و روان، اشعاری زیبا و دل انگیز در مدح و رثای پیامبر(ص) و اهل بیت (ع) ایشان به زبان ترکی سروده است. دیوان ترکی این شاعر نام دار ایرانی، بیان گر بخشی از فرهنگ و ادبیات این مرز و بوم است که تاکنون از لحاظ علمی به آن توجه نشده و غبار فراموشی هم چنان بر صفحات آن سنگینی می کند. این پژوهش که اساس آن توصیف و تحلیل است، به تحلیل بن مایه های شیعی و نقد ادبی دیوان نسیمی می پردازد و بدین ترتیب، بخشی از ادبیات و فرهنگ شیعی کشور را معرفی می کند که در قالب زبان غیرملی تبلور یافته است. نسیمی در دیوان ترکی، خود را ولایی نامیده و از ولایت و حقانیت اهل بیت سخن گفته و در بیان بزرگی و کرامت پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) و بیان مظلومیت آنها به ویژه امام حسین، قلم فرسایی کرده است. وی شاعری صوفی است و هنگام سخن از اهل بیت (ع)، بیش تر از آیات قرآنی و اصطلاحات عارفانه مانند «تجلی»، «وحدت وجود» و «کشف و شهود» استفاده می کند. شعر شیعی نسیمی، به دلیل نگرش واقع بینانه، بیش تر جنبه خطابی دارد و خیال شعری کم تر در آن به چشم می خورد. هم چنین شاعر تحت تاثیر آموزه های ادبیات عرفانی، در مدح اهل بیت(ع) به تغزل نیز می پردازد. غزل او هر چند رنگ و بوی غزل انسانی و زمینی دارد، به دلیل آمیختگی با آیات قرآنی و اوصاف فرازمینی، غزل عرفانی و روحی محسوب می شود.
    کلیدواژگان: ادبیات متعهد شیعی، شعر ترکی، نسیمی، مضامین، نقد و تحلیل
  • هادی صفایی پور، غلامحسین معماریان، محمدرضا بمانیان صفحه 171
    در عصر صفوی با حاکمیت نظام مفهومی جدید، عناصر پیشین هنری و معماری، پذیرای معانی و شکل های تازه ای شدند. براین اساس، دو گنبد شاخص مسجد جامع عباسی و مدرسه سلطانی اصفهان، تصویر جدیدی را ارائه می کنند که با تغییر نمای شهری، شکل، سازه و آرایه های داخلی و خارجی آن ها ایجاد شده است. مقاله حاضر، به منزله مقدمه ای برای معناشناسی گنبدهای شاخص صفوی، به بازشناسی مفهوم درخت طوبی در فرهنگ شیعی می پردازد. بدین منظور، منابع اصلی که سازنده جهان فکری و فرهنگی تشیع در عصر صفوی هستند، با روش توصیفی -تحلیلی بررسی خواهند شد. تحلیل کیفی و مقایسه توصیفات و تفاسیر منابع فوق، موجب ادراک معنای درخت طوبی در زمینه تاریخی خود و معرفی مشخصه های آن می گردد. یافته نهایی این مقاله در پژوهش های آتی، زمینه فهم دقیق تر گنبدهای شاخص صفوی را فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: درخت طوبی، گنبد، معماری شیعی، معماری اسلامی، معماری صفوی
|
  • Ali Asghar Shahsewan, Dr. Muhammad Nasiri Page 7
    The Shiite jurists’ view on legitimacy of Islamic rulers is one of the important subjects in the Shiite political jurisprudence. The Shiite jurists regard the right to caliphate as legitimate just for Infallible Imams after the Prophet. Thus, after the period of Imams’ presence, one of the issues always considered by the Shiite jurists was the way they would confront or interact with Muslim rulers. After Imams, the first confrontation of the jurists with that issue was under the Abbasid dynasty. Meanwhile, Sharif Razi was one of the scholars who cooperated and interacted closely with Abbasids and was nominated for administrative positions by them. This apparently caused a paradox in the spheres of theory and practice. This is not, however, the reality; rather, Sayyid’s practice was firstly supported by theoretical basis; and secondly, it seems that his practice in broad interaction with Abbasids may be analyzed as aimed at preparing the ground for regaining the Alawids’ rights. In the present study, we have tried to report and analyze the condition of that period as well as the importance of Sayyid’s positions to resolve some of the ambiguities in this regard.
    Keywords: Sharif Razi, political thought, Islamic caliphate, legitimacy, Abbasid caliphate
  • Omid Babaee, Dr. Mahmud Taqi, Zade Davari Page 35
    Distinguishing human phenomena from natural ones, the interpretive methodology is based on the principle that the subject of religious sociology is the mental and semantic dimension of the forms of religion manifested in history, society and humans’ behavior. Unlike affirmative model that considers the origin of religion and its functions in the macro level of society, this model investigates the nature of religious symbols and beliefs and their role in giving meaning to individual and social life. The present study uses Clifford Geertz’s interpretive approach to do a case study on Nakhl-Gardaani rite in the village of Abyana. It uses two brief and detailed methods of describing the rites to indicate the representations of conscious meanings and hidden symbols of Nakhl (palm tree). The most important methods of gathering data in this study were the methods of collaborative observation, interview and library research; and the results show that Nakhl (as Imam Hussein’s coffin) carries a much broader meaning in the social life of Abyana people than in real life. Indeed, it is a symbol of concepts such as freedom, healing power, resurrection, and an everlasting return to one’s origin. This has not lost its effect in the course of time; rather, it serves as a factor for preserving one’s lineage, commemorating the elements of nature, and recreation of the sanctity of religious places on the scene of the Shiite beliefs and rites.
    Keywords: religious symbols, the Shiite rites, Geertz's interpretive approach, exploring meaning, Nakhl (palm tree), Abyana
  • Dr. Muhammad Mahdi Muradi Khalaj Page 67
    Tawwabin Movement, led by Suleyman bin Surad Khuzaee, began in Rabi’ al-Akhar of 64 AH and was defeated in Jamadi al-Awwal of the same year. Had the time of the uprising been chosen properly? The possible times for the uprising included the following ones: the first forty days after Yazid bi Mu’awiya’s death; three months after his death; just before Ramadan 64 AH; between 15 and 22 of Ramadan 64 AH; just before Shawwal 64 AH; before Dhil-Qa’da 3 of 64 AH; and before Muharram of 65 AH. The present article is seeking to deal with a comparison between the time of the uprising and the possible times before it as proper times and optimal conditions.
    Keywords: Tawwabin, Suleyman bin Surad Khuzaee, Yazid bin Muawiya, Mukhtar Thaqafi, Abdullah bin Yazid, Ubaydullah bin Ziyad
  • Dr. Sayyid Muhammad Ali Husseini Zade Page 87
    What is legitimacy? Can one present a comprehensive and widespread reading of legitimacy? The common views on legitimacy have often regarded it as a simple and mono-causal phenomenon, considering it generally in relation to the ruler, while it is necessary to consider the contents of the policies, practices, and normative aspects of the order and obedience to justify legitimacy of any government. The present article, while explaining the views on legitimacy, attempts to adduce religious texts to present a justice-based reading of the concept of legitimacy. The importance of justice in the Quran and traditions, especially in the Shiite tradition, leads us to that reading. Based on the findings of this study, justice can be considered as a far-reaching criterion for legitimacy. Justice-based legitimacy makes our attention shift from form to content, opening an interstice for passing from formal individual legitimacy to content legitimacy. Besides, making legitimacy contingent upon justice highlights moral aspects of politics and elevates the logic of order and obedience.
    Keywords: Political Thought, Legitimacy, Justice, Shiite
  • Dr. Muhammad Ali Mir Ali Page 119
    The discussion on illegitimacy of cooperation with an oppressive ruler is closely related to Islamic Awakening. The definition of an oppressive ruler in Shiite jurisprudential sources is more specific and different from that in Sunnite sources. Such a ruler has been reprimanded in Islamic traditions and cooperation with him has been considered illegitimate if it leads to strengthening the political system. The present writing is seeking to investigate the most important reasons for illegitimacy of cooperation with oppressive rulers and its legitimate instances from the Shiite jurisprudential viewpoint in order to set a positive step towards stating the foundations of Islamic Awakening.
    Keywords: cooperation, oppressive ruler, jihad, political jurisprudence
  • Ali Ahmad Zade, Dr. Khalil Parwini Page 143
    Imaduddin Nasimi, a Shiite committed poet with a true emotion and simple fluent pen, has composed some beautiful and pleasant eulogies in Turkish for the Prophet and his Household. The collection of Turkish poems of this well-known Iranian poet shows some parts of the culture and literature of this country. However, it has not been investigated scientifically and has somehow sunk into oblivion. The present study, conducted on the basis of description and analysis, analyzes the Shiite themes and deals with a literary review of Nasimi’s collection of poems to introduce a part of the Shiite culture and literature crystallized in a non-national language. In his Turkish collection of poems, Nasimi has called himself an adherent of Wilayat (authority of the Infallibles), speaking of the authority and rightness of the Prophet’s Households and composing poems on the grandeur of the Prophet and his households as well as the oppressions they, especially Imam Hussein, underwent. He is a Sufi poet and uses the Quranic verses and mystical terminologies such as tajalli (“manifestation”), wahdat wujud (“unity of existence”), kashf wa shuhud (“discovery and intuition”), etc. Due to his realistic attitude, Nasimi’s Shiite poetry has an oratory form and lacks much poetic imagination. Besides, he – influenced by doctrines of mystical literature – has composed some poems in praising the Prophet’s Households. His sonnets, while having a tint of humane and earthly atmosphere, are considered mystical and spiritual sonnets due to being intermingled with the Quranic verses and celestial traits.
    Keywords: Shiite committed literature, Turkish poetry, Nasimi, themes, review, analysis
  • Hadi Safaee Pur, Dr. Ghulam Hussein Mimariyan, Dr. Muhammad Reza Bemaniyan Page 171
    With the dominion of a new conceptual system in the Safawid period, the previous elements of art and architecture accepted new meanings and forms. Accordingly, two prominent domes in Abbasid Collective Mosque and Sultani School in Isfahan represent a new image created with a change in the city view as well as the form, structure and internal and external decorations of those two buildings. The present article serves as an introduction to studying the meaning of Safawids’ prominent domes to re-identify the concept of Tuba tree in the Shiite culture. To do so, we have investigated the main sources that form the Shiites’ intellectual and cultural world in Safawid period through a descriptive-analytical method. Qualitative analysis and comparison of the descriptions and interpretations of the above sources would lead to a perception of the meaning of Tuba tree in its historical context and introduction of its features. The final findings of the study would prepare the ground for a more precise understanding of Safawids’ prominent domes in future researches.
    Keywords: Tuba tree, dome, the Shiite architecture, Islamic architecture, Safawid architecture