فهرست مطالب

نشریه عصب روانشناسی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • احمد علی پور، سمیرا حسن زاده پشنگ*، افشین صابری صفحات 7-27
    مقدمه
    ازآنجاکه نقایص شناختی تاثیر قابل ملاحظه ای بر زندگی مبتلایان به اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی ایفا می کند، هدف اصلی این پژوهش بررسی وضعیت کارکرد اجرایی و توجه در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی نوع یک مزمن و حاد و مقایسه عملکرد آن ها با گروه غیربیمار است.
    روش
    این مطالعه یک پژوهش توصیفی – مقایسه ای است که طی آن عملکرد اجرایی در بین پنج گروه مقایسه شد. جامعه آماری شامل تمام بیماران سرپایی و بستری مبتلا به اسکیزوفرنی حاد و مزمن و اختلال دوقطبی نوع یک حاد و مزمن در اپیزود مانیک است که به مرکز روان پزشکی شفای رشت مراجعه کرده اند. نمونه گیری به صورت در دسترس در سال های 1393-1394 و به تعداد 60 آزمودنی مرد انتخاب شدند. دامنه سنی آزمودنی ها 16 تا 50 سال بود و در متغیرهای جنس، سن، میزان تحصیلات به صورت گروهی همتاسازی شدند. آزمون های برج لندن و استروپ در جلسه های انفرادی برای تمامی آزمودنی ها اجرا شد و درنهایت داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره و آزمون تعقیبی توکی تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که در سطح معناداری (05/0 p£) بین گروه بیماران اسکیزوفرنی مزمن و حاد با بیماران دوقطبی نوع یک مزمن و حاد در اپیزود مانیک و افراد غیربیمار در آزمون های استروپ و برج لندن تفاوت معنادار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    کارکرد اجرایی و نارسایی توجه در بیماران اسکیزوفرنی ضعیف تر از بیماران دوقطبی نوع یک و افراد غیر بیماراست و مزمن شدن بیماری در این اختلالات تاثیر زیادی بر کارکرد اجرایی و نارسایی توجه دارد.
    کلیدواژگان: اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی نوع یک، کارکرد اجرایی
  • فاطمه سلامی*، حسن عشایری، مهناز استکی، ولی الله فرزاد، رویا کوچک انتظار صفحات 28-42
    مقدمه
    اهدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش تلفیقی مبتنی بر یکپارچگی حسی و کارکردهای اجرایی به مادران دارای کودک مبتلا به اختلال کمبود توجه/بیش فعال و تاثیر آن بر نشانگان اختلال کمبود توجه/بیش فعالی است.
    روش
    طرح پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با دو گروه آزمایش و کنترل بود. بدین منظور از بین مادران دانش آموزان مقطع اول، دوم و سوم دبستان شهر شیراز، به طریق تصادفی، از طریق فراخوان اینترنتی سایت آموزش وپرورش و با انجام مصاحبه بالینی و اجرای پرسشنامه CSI-4 فرم والد و با توجه به ملاک های ورود و پس از همتا کردن، 40 نفر از مادران انتخاب و در دو گروه آزمایش (20 نفر) و گروه گواه (20 نفر)، قرار داده شدند. درمان تلفیقی مبتنی بر یکپارچگی حسی و کارکردهای اجرایی، شامل 24 جلسه یک ساعت و نیم، در یک گروه 20 نفر والدین، هفته ای سه جلسه برگزار شد. پیش آزمون و پس آزمون در هر دو گروه با استفاده از پرسشنامه CSI-4 فرم والد انجام شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده با استفاده از تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که درمان تلفیقی مادر محور موجب کاهش کمبود توجه و کاهش بیش فعالی در کودکان می شود.
    نتیجه گیری
    بر طبق نتایج این آموزش می تواند باعث بهبود اختلال بیش فعالی و نقص توجه در کودکان شود.
    کلیدواژگان: آموزش تلفیقی، مادر محور، یکپارچگی حسی، کارکردهای اجرایی، نشانگان اختلال کمبود توجه-بیش فعالی
  • مهدیه رحمانیان، زهرا سروریان، مریم زمانی* صفحات 43-54
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان اثربخشی و مقایسه موسیقی درمانی و نوروفیدبک به عنوان دو روش غیرتهاجمی، بر کاهش درد بیماران اختلال نشانه جسمانی انجام گرفته است.
    روش
    گروه نمونه در این پژوهش 86 نفر از دانشجویان دانشگاه پیام نور تهران بودند که به صورت نمونه گیری هدفمند و بر اساس شکایات دردهای جسمانی و تشخیص پزشکان انتخاب شدند. همه آزمودنی ها به مقیاس سنجش دردهای نشانه جسمانی ساکاتا و تاکاتا پاسخ دادند. سپس در گروه مداخله موسیقی درمانی و نوروفیدبک قرار گرفتند. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نوروفیدبک در مقایسه با موسیقی درمانی تاثیر قابل ملاحظه ای بر کاهش درد افراد مبتلا به اختلال نشانه جسمانی به ویژه کاهش سردرد داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج می توان گفت نوروفیدبک با توجه به تاثیری که بر امواج مغزی دارد می تواند در تنظیم و کاهش دردهای روان نتی موثر باشد.
    کلیدواژگان: اختلال نشانه های جسمانی، موسیقی درمانی، نوروفیدبک
  • سجاد پارسایی *، رسول عابدان زاده، ناهید شتاب بوشهری، معصومه شجاعی صفحات 55-72
    مقدمه
    تصویرسازی ذهنی مهارتی است که یک ورزشکار باید همواره بر روی آن کارکرده و در زمان مسابقه آن را با اعتمادبه نفس بالا در جهت رفع استرس و عملکرد بهتر بکار ببرد. هدف این پژوهش بررسی نقش نورون های آینه ای در سرعت های مختلف تصویرسازی ذهنی دریبل بسکتبال است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی است و با استفاده از طرح پیش آزمون-پس آزمون صورت گرفت. 30 دانشجوی دختر با روش نمونه گیری هدفمند با میانگین سنی 12/1±22 سال انتخاب و در سه گروه (تصویرسازی با سرعت زیاد، سرعت برابر و سرعت آهسته) قرار گرفتند. پس از اجرای دریبل بسکتبال در پیش آزمون، آزمودنی ها چهار روز متوالی به تمرین تصویرسازی پرداختند و سپس اجرای واقعی دریبل به عمل آمد. در پایان نیز در هنگام تصویرسازی ثبت امواج مغزی به عمل آمد و فعالیت نورون های آینه ای به وسیله EEG ثبت شد. از تحلیل واریانس درون گروهی برای داده های دریبل بسکتبال و نیز فعالیت نورون های آینه ای استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد همه گروه ها در اجرای خود پیشرفت داشتند (05/0>P)؛ با توجه به اندازه اثر، گروه تصویرسازی آهسته و برابر عملکرد بهتری را نشان دادند. همچنین مشخص شد که سرکوب ریتم میو در نواحی C4 و Cz در هر سه گروه ملاحظه می شود (05/0>P)؛ اما ناحیه C3 فقط در گروه تصویرسازی آهسته فعال شد (01/0=P).
    نتیجه گیری
    تصویرسازی از طریق فعال کردن نورون های آینه ای موجب رمزگذاری حرکات موردنیاز برای انجام مهارت در مغز شده و این رمزگذاری موجب تسهیل مهارت حرکتی می شود.
    کلیدواژگان: نورون های آینه ای، سرعت تصویرسازی، تمرین ذهنی، دریبل بسکتبال
  • آمنه اورکی*، ناهید شتاب بوشهری، رسول عابدان زاده صفحات 73-86
    مقدمه
    بازخورد هنجاری شامل اطلاعاتی است که می تواند یادگیری و اجرای مهارت را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر بازخورد هنجاری بر زمان واکنش و خود کارآمدی دانش آموزان دختر کم توان ذهنی است.
    روش
    در این مطالعه نیمه تجربی، به صورت نمونه گیری در دسترس 42 دانش آموز که ازلحاظ بهره هوشی در یک سطح قرار داشتند انتخاب شدند و بعد از اجرای پیش آزمون (زمان واکنش ساده، زمان واکنش انتخابی و خود کارآمدی) در سه گروه 14 نفری بازخورد هنجاری مثبت، بازخورد هنجاری واقعی و گروه کنترل قرار گرفتند. این مطالعه شامل سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و یاد داری بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که گروه بازخورد هنجاری مثبت در مراحل پس آزمون و یاد داری در مقایسه با بازخورد هنجاری واقعی و گروه کنترل، زمان واکنش کوتاه تری از خود نشان دادند و بعدازآن گروه بازخورد هنجاری واقعی در زمان واکنش ساده، نسبت به گروه کنترل زمان واکنش کوتاه تری در مراحل یاد داری و پس آزمون از خود نشان دادند.
    نتیجه گیری
    همچنین نتایج نشان داد، گروه بازخورد هنجاری مثبت و واقعی در مقایسه با گروه کنترل از خود کارآمدی بالاتری برخوردار بوده اند
    کلیدواژگان: کم توان ذهنی، بازخورد هنجاری مثبت، بازخورد هنجاری واقعی، زمان واکنش، خود کارآمدی
  • سمیه رضایی منش*، ناهید شتاب بوشهری، پروانه شفیع نیا، محمدرضا دوستان صفحات 87-102
    مقدمه
    ظرفیت آماده سازی در طول زمان به معنی عدم کاهش اطمینان در مورد وقایع مهمی که در آینده رخ خواهد داد، است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر آماده سازی زمانی و دست برتری برکنش عصب- روان شناختی (زمان واکنش) بود.
    روش
    روش اجرای این تحقیق نیمه تجربی بود که به وسیله نرم افزار محقق ساخته انجام گرفت. شرکت کنندگان این پژوهش 40 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه شهید چمران اهواز بودند که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه دست برتری چپ و راست قرا گرفتند. پرسشنامه دست برتری ادینبورگ در مورد آن ها اجرا شد. داده ها با استفاده از طرح تحلیل واریانس درون گروهی با اندازه گیری تکراری و نیز از آزمون تعقیبی بونفرونی برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که پیش دوره های خیلی کوتاه (5/0) و خیلی بلند (5/3) باعث افزایش زمان واکنش می گردد و نیز چپ دستان زمان واکنش کوتاه تری نسبت به راست دستان داشتند.
    نتیجه گیری
    الگوی پایدار دست راست و چپ برای کنترل حرکت و به کارگیری استراتژی کنترل حرکت متفاوت هستند. احتمالا علت این تفاوت ها این است که مولفه های حرکتی مختلف در دو نیمکره ی مغزی به صورت اختصاصی پردازش می شوند. همچنین جهت آماده سازی افراد برای اجرای مهارت های مختلف بهتر است از پیش دوره های خیلی کوتاه و خیلی بلند اجتناب کرد.
    کلیدواژگان: آماده سازی، دست برتری، زمان واکنش ساده، زمان واکنش انتخابی
  • سید یونس محمدی *، علی پورمجیدی صفحات 103-112
    مقدمه
    پژوهش حاضر به منظور مقایسه سرعت یادگیری و انتقال اطلاعات در نیمکره های مغز بین افراد دچار سوءمصرف مواد و عادی صورت گرفت.
    روش
    جامعه آماری در این پژوهش شامل پسران دچار سوءمصرف مواد که جهت ترک به مراکز وابسته به بهزیستی در سال 1395 مراجعه کرده اند و پسران عادی است. روش نمونه گیری در این پژوهش به روش نمونه گیری خوشه ایاست. حجم نمونه در این پژوهش 115 نفر پسر دچار سوءمصرف مواد و 115 نفر پسر عادی است. روش انجام این پژوهش به صورت علی مقایسه ای است. به منظور گردآوری اطلاعات از ابزار ترسیم در آیینه استفاده شده است. نتایج حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS 20 و روش تحلیل واریانس یک راهه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین سرعت یادگیری و انتقال اطلاعات در نیمکره های مغز افراد دچار سوءمصرف مواد و عادی تفاوت معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصله از پژوهش می توان نتیجه گرفت که افراد دچار سوءمصرف مواد در سرعت یادگیری و انتقال اطلاعات بین دو نیمکره ضعیف تر از افراد عادی عمل می کنند.
    کلیدواژگان: سرعت یادگیری، انتقال اطلاعات در نیمکره های مغز، سوءمصرف مواد
|
  • Ahmad Alipour, Samira Hasan Zadeh Pashang *, Afshin Saberi Pages 7-27
    Introduction
    Since cognitive defects have an effective role in the life of people with bipolar and schizophrenia disorders, the current research mainly aimed at comparing the status of executive functions and attention of the patients affected with schizophrenia and acute and chronic bipolar disorder type I and also comparing their functions with a normal group.
    Methodology
    This study is a descriptive-comparative study thorough which the executive functions have been compared among five groups. The statistical population consists of all outpatient and inpatient patients affected with acute and chronic schizophrenia and acute and chronic bipolar type I in the manic episode who had referred to the Psychiatry Clinic of Shafa, Rasht. Sampling was done through convenience within 2014-2015 and 60 male subjects were selected. Age range of the subjects was 16-50 and they were paralleled in variables of gender, age, and education levels in the groups. Stroop Test and Tower of London Test were administered to all subjects in individual sessions and finally, data were analyzed via using Multivariate Analysis Test and Tukey Follow-up Tests.
    Findings: Results indicated that there is generally a significant difference (p≤ 0.05) between the groups with acute and chronic schizophrenia , acute and chronic bipolar disorder sufferers in the manic episode with normal people in Wisconsin Card Sorting Test and Continuous Performance Test.
    Conclusion
    Schizophrenic patients had weaker executive function and attention disorder than the Bipolar disorder I patients and normal subjective. And chronicity had agreat effect on executive function and attention disorder among the patients.
    Keywords: Executive Function_Schizophrenia_Bipolar I Disorder
  • Fatemeh Salami *, Hassan Ashayeri, Mahnaz Estaki, Valiollah Farzad, Roya Koochak Entezar Pages 28-42
    Introduction
    The aim of the present study is to examine the effect of combination training based on sensory integration and executive function to mothers of children with Attention Dificit/ Hyperactivity Disorder (ADHD).
    Methods
    The survey follow pre-test post-test model with two groups. For this purpose, from among mothers of first, second and third grade primary school students in Shiraz, 40 ones mothers were selected and were randomly assigned in two groups of experimental(n = 20) and control group (n = 20) through internet call from Education site, and by Clinical Interview, implementation of CSI-4 parent form, and according to the criteria for entry and after matching. Combination training based on sensory integration and executive function includes 24 sessions of an hour and a half, in one group that was held three times a week. Pre-test and post-test in both groups was performed using CSI-4 parent form.
    Findings: The data were analyzed by means of SPSS programs and Covariance analysis methods. The results showed that combination training based on sensory integration and executive function mother-based reduces attention deficit and hyperactivity.
    Conclusion
    According to the results this training could lead to treatment of Attention Deficit/ Hyperactivity Disorder in children.
    Keywords: Combination Training, Mother-Based, Sensory Integration, Executive Function, Attention Deficit -Hyperactivity Disorder (ADHD)
  • Mahdye Rahmaniyan, Zahra Sarvarian, Maryam Zamani * Pages 43-54
    Introduction
    This study aimed to evaluate and compare the effectiveness of music therapy and neurofeedback, as two non-invasive methods, on the reduction of pain in patients with somatic complaints.
    Method
    The samples of the study include 86 students of Payame Noor University of Tehran who were selected on the basis of the complaints of physical pain and medical diagnosis. All subjects completed measures of pain, physical symptoms, and Takata responded Sakata. Then they were divided to in the intervention groups and received music therapy or neurofeedback. The data were analyzed by applying Covariance.
    Findings: The results indicated that neurofeedback, compared to music therapy, had significant effects impact on reducing the patient's physical symptoms, especially on their headache.
    Conclusion
    According to the results could show that neurofeedback effect on brain waves and lead to psychosomatic pains’ reduction.
    Keywords: Psychosomatic Pains, Music Therapy, Neurofeedback
  • Sajad Parsayi *, Rasoul Abedanzadeh, Nahid Shetab Boushehri, Masoumeh Shojaee Pages 55-72
    Introduction
    Introduction and aim: Mental imagery is an important skill that athletes should always be applied; especially during competition, with high confidence, using it in order to relieve stress and improving performance. The aim of this study was to investigate the role of mirror neuron on different speeds of mental imagery on basketball dribbling performance.
    Methods
    The research method was semi-empirical manner conducted through a pretest-posttest design. The subjects included 30 female students (average age 22± 1.12) selected through a purposive sampling method and categorized in three groups of rapid-speed, equal-speed, and low-speed imagery. Following the basketball dribble function in pretests, the subjects were involved in imagery for a period of four consecutive days, and were subsequently tested for the real dribble function in the posttests. They were also subjected electroencephalographic assessment during imagery, focusing primarily on the reaction of the mirror neurons within the process. The findings were then analyzed using the intragroup analysis of variance.
    Results
    The results demonstrated an improved dribble function in all groups (p≤0.05). However, investigation of the effect size indicated a significant improvement in the groups with slow-speed and equal-speed imagery compared to those receiving high-speed imagery. Mu rhythm suppression in areas C4 and Cz were observed in all groups (p≤0.05). C3 area active just in slow-speed group.
    Conclusions
    Mental imagery cause required movements encoding for performing skill in the brain by activating mirror neurons. In brain, this movement encoding leads to facilitate motor skills.
    Keywords: Mirror Neurons, Imagery Speed, Mental Practice, Basketball Dribbling
  • Amenah Oraki *, Nahid Shetab Boushehri, Rasoul Abedan Zadeh Pages 73-86
    Introduction
    Normative feedback includes information that can affect learning and the performance of skills. The purpose of the present study was to examine the effect of normative feedback on the reaction time and self-efficacy of female students with intellectual diability.
    Method
    Female students with intellectual disability made the research population. Ther have been 42 students with same IQ level, for assion the sample in three groups, normative feedback, reality feedback and control. The test were placed in three times as pre-test, post-test and retention test which has prolanged in 4 weeks. The retention test was performed 48 hours after the post -test.
    Findings: The research data analyzed by SPSS, results of ANOVA-repeated measure test indicated that, the Positive feedback group in comparison of reality feedback and control, Has shown a shorter reaction time, Alsow reality feedback group in comparison of control group has shown a shorter simpal reaction time. But normative feedback on the selection reaction time had no effect. The positive feedback and the reality feedback could actually increase the self-efficacy of the students.
    Conclusion
    Overall, it can be said that the normative feedback causes learning promotion and increase self-efficacy.
    Keywords: Intllectual Disability, Normative Feedback, Reaction Time, Self-Efficacy
  • Somayeh Rezayimanesh*, Nahid Shetab Boushehri, Parvaneh Shafee Nia, Mohammadreza Doostan Pages 87-102
    Introduction
    Preparation capacity in the course of time does not mean low confidence about important events that will occur in the future. The aim of this study was to evaluate the effect of long preparation and handedness on the neuropsychological performance (ie, reaction time).
    Methods
    The method of this study was semi-experimental which was performed by a self-made software. The participants were 40 of Shahid Chamran University female students who were chosen for sampling and were included in two groups of left and right handedness. Edinburgh Handedness Inventory was administered to them. Repeated measure analysis of variance and Bonferroni post hoc test intergroup for data analysis were used.
    Findings: The findings demonstrated that very short (0/5 seconds) and very long (3/5 seconds) foreperiods would result in the increase of the reaction time, and that left-handed individuals were associated with shorter reaction times compared to their right-handed counterparts.
    Conclusion
    Sustainable pattern of right and left hands to control the movement and the deployment strategies are different. Apparently, the cause of these differences is that different motor components specifically processed in two cerebral hemispheres. Moreover, it is better to prepare people for performing different skills from while avoiding too short and too long foreperiodes.
    Keywords: Preparation, Handedness, Simple Reaction Time, Choice Reaction Time
  • Seyed Younes Mohammadi *, Ali Poormajidi Pages 103-112
    Introduction
    This study aimed to compare the speed of learning and the transfer of information between the brain hemispheres and normal people with substance abuse.
    Methods
    The study population consisted of boys with substance abuse for leaving to the related centers in 1395 were admitted to being normal boys. Sampling is cluster sampling in this study. The sample size in this study, 115 males and 115 males with substance abuse is common. The methodology of the study is causal-comparative. In order to collect data is used to draw in the mirror. The results using SPSS 20 software and were analyzed using ANOVA.
    Results
    The results showed that the speed of learning and the transfer of information between the brain hemispheres ordinary people with substance abuse and there are significant differences.
    Conclusion
    The results of the study It can be concluded that people with substance abuse quickly learn and exchange information between the two hemispheres weaker than normal people act.
    Keywords: Learning Speed, Data Transmission Hemisphere of the Brain, Substance Abuse