فهرست مطالب

خردنامه صدرا - پیاپی 86 (زمستان 1395)

نشریه خردنامه صدرا
پیاپی 86 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 3
  • سیدمهدی میرهادی، حسنعلی بختیارنصرآبادی، محمد نجفی صفحه 5
    در این مقاله و با استفاده از روش تحلیل و استنتاج، تلاش شده تا طرحی از پیامدهای دیدگاه فلسفی ملاصدرا در حوزه تربیت، ارائه گردد. چنین طرحی میتواند چارچوب و چشم اندازی از تربیت دینی و الهی را در فضای غبار آلود و بحران زده نظامهای تربیتی سکولار، برای ما ترسیم نماید. ارتزاق از سرچشمه وحی و روایات و تلفیق برهان با شهود در فلسفه صدرایی، جایگاهی ویژه به این فلسفه بخشیده است. ابتکار ملاصدرا درطرح هویت تعلقی نفس، ضمن حل معمای ناگشوده ارتباط نفس با بدن، امکان تحول ذاتی نفس (در مقابل تحول در اعراض نفس) را اثبات، و ضرورت عقلی تربیت را تبیین مینماید. در طرح انسان شناسی فلسفی ملاصدرا، نفس، هم برای حدوث و هم برای تحقق هویت خویش به بدن نیاز دارد. بدن میدان ظهور نفس، محل افعال آن، و تنها سرمایه انسان برای خلق هویت خویش است. بدن، نقشی پیچیده و منحصر بفرد در فرآیند تربیت انسان، برعهده دارد. دستیابی به تصویری روشن از چگونگی تبدیل وجودی مادی (نطفه) ، به انسانی مجرد و ابدی، رمز گشایی از نظریه حرکت جوهری او و بیان حقیقت تربیت است. در نهایت، ملاصدرا با طرح
    نظریه جسمانی هالحدوث روحانیه البقا بودن نفس، نشان میدهد که دامنه و نهایت تربیت انسان از چشم اندازی بیکرانه، عمیق و شگفت انگیز برخوردار است.
    کلیدواژگان: نفس، تربیت، هویت تعلقی، حرکت جوهری، دامنه تربیت، ملاصدرا
  • نفیسه اهل سرمدی صفحه 19
    علیرغم برخی مخالفتها، تاویل را میتوان روش ابن عربی برای شناخت واقع دانست. بحث از قواعد و روش شناسی ابن عربی در تاویل، هدف اصلی این مقاله است. اخذ تاویل از حضرت حق، توجه به عقل در عین کافی ندانستن آن، لزوم توجه به معنای الفاظ و قواعد دستوری جملات، توجه به نصوص و ظواهرآیات از جمله اصول و قواعد حاکم بر تاویل پژوهی ابن عربی است. او تاویل را امری ذو مراتب میداند. نزد او معنای تاویلی تنها یکی از وجوه معانی کلام است و با تاویل، متشابه از تشابه خود خارج نمیشود و لذا عارف همیشه در بیان اشارتهای خویش جانب احتمال را رعایت میکند. ابن عربی، روش خود و عرفا را اشارت در مقابل تفسیر مینامد و ضمن منتسب دانستن این شیوه بیان به حضرت حق، دو وجه برای انتخاب این روش ذکر میکند. او تفسیر را از وجهی همان اشاره و از وجهی دیگر مغایر با آن میداند. یکی از اهداف مهم ابن عربی از بیان تاویل، تشویق و تهییج مخاطب برای سفر و سلوک است. بیان مبانی عرفانی و استناد به آیات، احادیث و روایات از مشخصه های دیگر بیانهای تاویلی این عارف بزرگ است.
    کلیدواژگان: تاویل، ابن عربی، ظاهر، باطن، اشاره، سفر
  • انشاءالله رحمتی صفحه 33
    با بررسی ریشه ها و تاریخ الهیات تنزیهی در عالم اسلام، میتوان سابقه این بحث را به حکمت اسماعیلیه باز برد و به همین دلیل، لازم است نگاهی به دیدگاه حکیمان اسماعیلیه در این زمینه بیندازیم. در میان حکیمان شیعه دوازده امامی، قاضی سعید قمی و استاد او ملا رجبعلی تبریزی را میتوان نظریه پردازان این نوع الهیات دانست. دیدگاه آنها به یک معنا احیاء مکتب نوافلاطونی بویژه تفسیر پروکلسی این مکتب است. قاضی سعید قمی هر چند معتقد به الهیات تنزیهی است، ولی نمیتوان او را قائل به لاادریگری یا مذهب تعطیل دانست. در این نوشتار، بحث و برهانهای وی برای اثبات الهیات تنزیهی بشرح آمده است و در عین حال نشان داده می شود که او چگونه برمبنای نظریه یی که میتوان از آن به الهیات ناظر به تجلیات تعبیر کرد، راهی برای خروج از بن بست لاادریگری و مذهب تعطیل پیدا میکند.
    کلیدواژگان: الهیات تنزیهی، الهیات ناظر به تجلیات، لاادریگری (تعطیل)، مکتب نوافلاطونی
  • محمدرضا شمشیری صفحه 49
    حکمت صدرایی، حاوی دیدگاهی نوین درباره انسان و ابعاد وجودی اوست که میتواند مبنای تبیینهای تربیتی مبتنی بر رویکرد اسلامی باشد. بدین منظور، این جستار در صدد است با شیوه تحلیلی استنتاجی، ضمن تبیین دیدگاه صدرالمتالهین درباره تربیت اخلاقی همراه با توضیح و تبیین اجمالی مقوله های مطرح در اینباره، بر اساس نظریات او درباره نفس، بعنوان مبنای تعلیم وتربیت به دلالتهای تربیتی و نتایج بدست آمده با تاکید بر چهار بخش مراحل، اهداف، اصول و روش های تعلیم وتربیت بپردازد. در اینجا توجه به هدف غایی تربیت اخلاقی یعنی مکاشفه حق و اهداف واسطه یی شامل تربیت انسان در مراحل نفس نباتی، حیوانی و انسانی، بررسی تلازم مبانی فلسفی موجود در حکمت متعالیه با اصول تربیتی و نیز پرداختن به روش های تربیت اخلاقی شامل پرورش قوای حسی، تخیل و عقل اجتناب ناپذیر خواهد بود.
    کلیدواژگان: تعلیم وتربیت، حکمت متعالیه، مبانی فلسفی، اصول و روشها، اهداف واسطه یی
  • فاطمه استثنایی، سید مرتضی حسینی شاهرودی، جهانگیر مسعودی صفحه 69
    بعقیده ملاصدرا، نفس ناطقه بگونه یی آفریده شده که بمحض علم و اراده میتواند مراد خود را بعنوان شانی از شئون خویش محقق سازد، ولی این توانایی در نشئات مختلف وجودی نفس و با توجه به مرتبه نفوس، دارای مراتب شدید و ضعیف است. در حکمت متعالیه حیطه خلاقیت نفس، به دو حوزه درون و بیرون تقسیم میشود. مراد از درون، عوالم غیبی نفس و مراد از بیرون، عوالم طبیعت و ماوراء طبیعت است. مصداق بارز خلاقیت در درون، ایجاد صور ذهنی و از مصادیق خلاقیت در بیرون، معجزات و کرامات انبیا و اولیا است. برخی از مبانی انسان شناختی خلاقیت در حکمت متعالیه که در این مقاله بتفصیل مورد بررسی قرار میگیرد، عبارتند از: تجرد نفس، تجرد قوه خیال، فاعل علمی بودن، جامعیت (بساطت) نفس و مثل اعلا بودن آن. بر اساس این ویژگی ها، نفس انسان بعنوان موجودی ملکوتی که خلیفه و مظهر تام و تمام خدای متعال است، علاوه بر خلاقیتهای درونی، در صورتیکه در علم و عمل به مجردات تام تشبه یابد، میتواند هرچه را در صفحه تصور او به تجلی علمی موجود شده، تحت سیطره اراده خود درآورد و با اراده خود موجود ذهنی را کسوت وجود خارجی بپوشاند.
    کلیدواژگان: نفس ناطقه، خلاقیت، تجرد، بساطت، خلاف، ت
  • عبدالعلی شکر، مرتضی حامدی صفحه 87
    اصطلاح «تشکیک» نخستین بار در مباحث منطقی رایج شد و بدنبال آن در فلسفه نیز کسانی همچون ابن سینا و سهرودی به استفاده و بحث از آن مبادرت کردند. از مجموع آثار ابن سینا برمی آید که وی فقط در محدوده تشکیک عامی گام برداشته است. سهروردی نیز که زمینه تشکیک خاصی را در اندیشه ملاصدرا فراهم ساخت، بدلیل اعتباری دانستن وجود، به تشکیک در ذات و ماهیت روی آورد؛ نظریه یی که مورد پذیرش ملاصدرا و حکمای مشایی واقع نشد. اگر اصالت، وحدت و تشکیک وجود سه پایه اصلی حکمت متعالیه باشد، تشکیک خاصی و خاص الخاصی، تکمیل کننده آن و اوج حکمت متعالیه صدرایی خواهد بود. ملاصدرا ابتدا تشکیک خاصی را در رد تشکیک عامی و نظریه تباین وجودات مطرح ساخت و آنگاه به تفسیر نوینی از آن در قیاس با تشکیک خاصی اشراقی همت گماشت. وی ضمن عبور از این نوع تشکیک و با الهام از اندیشه عرفانی و آیات وحیانی، به تشکیک خاص الخاصی نائل آمد تا بتواند با تمسک به آن، کثرت موجودات را توجیه نماید و تفسیر جدیدی از توحید ارائه دهد که همسو با توحید عرفانی باشد.
    کلیدواژگان: تشکیک عامی، تشکیک خاصی، تشکیک خاص الخاصی، وحدت شخصی وجود، توحید خاصی، ملاصدرا
  • منیره سیدمظهری، علیرضا اسودی صفحه 101
    تلاش فکری عمیق و توام با شهود حکیم ملاصدرا در تحقیقات پیرامون حقیقت هستی، سرانجام او را به نظریه وحدت شخصی وجود رسانید تا آنجا که خود در برخی آثارش خصوصا رساله عرفانی ایقاظ النائمین همعقیده با عرفا بصراحت بر لزوم باور به وحدت شخصی وجود اذعان نموده است. او در تبیین عرفانی این نظریه در ساحت هستی شناسی، از رهگذر مباحثی همچون اصطلاح شناسی وجود، بیان رابطه میان وجود و ماهیت، شرح اعتبارات ماهیات هم از حیث تعین فی نفسه و هم از حیث تنزل وجودی آنها ابتدا نظریه وحدت تشکیکی وجود را طرح و نکات ظریفی را در مفاد این نظریه بیان مینماید و سپس از طریق برهان عدمی بودن ازلی و ابدی ممکنات، با بیانی عرفانی به تبیین وحدت شخصی وجود نظر میکند و در نهایت نتیجه میگیرد که وحدت و یگانگی موجودات در ذات وجودی خود، نه وحدت و اشتراک سنخی بلکه وحدت شخصی و سریانی است. از نظر او، وجود حقیقی مختص به وجود خدای تعالی است و ممکنات همگی ظهور، نمود و شئون اوصاف وجود حقند و نسبت به آن، وجود ظلی و قیام سایه وار دارند.
    کلیدواژگان: وجود، وحدت شخصی، وحدت تشکیکی، اعیان ثابته، ملاصدرا، ایقاظ النائمین
|
  • Seyyed Mehdi Mirhadi, Hassanali Bakhtiyar Nasrabadi, Mohammad Najafi Page 5
    Following an analytic-deductive method, this paper is intended to provide a plan of the consequences of Mulla Sadra’s philosophical approach in the field of education. This plan can portray a framework and perspective of divine and religious training in the poisoned and crisis-stricken atmosphere of secular educational system before our eyes. Feeding on the source of Qur’anic revelation and traditions and synthesizing reasoning and intuition have granted a particular status to Sadrian philosophy. Mulla Sadra’s innovation with regard to posing the attached identity of the soul, while solving the secret of the relationship between the body and the soul, demonstrates the possibility of the essential change of the soul (as opposed to the changes in the accidents of the soul) and clarifies the rational necessity of training. In his plan of philosophical anthropology, the soul needs the body not only for its origination but also for the realization of its identity. The body is the realm of the appearance of the soul, the loci of its acts, and Man’s only asset for creating their own identity. It also plays a complex and unique role in the process of human training. Developing a clear picture of the quality of the change of a material existent (seed) into an eternal and immaterial human could decipher his theory of the trans-substantial motion and explain the truth of education. Eventually, through presenting the theory of corporeal origination and spiritual subsistence of the soul, Mulla Sadra demonstrates that the realm of human training enjoys an amazingly profound and infinite magnitude.
    Keywords: soul, attached identity, training, trans-substantial motion, Mulla Sadra, realm of training
  • Nafiseh Ahl Sarmadi Page 19
    In spite of some disagreements, t’awil or esoteric exegesis can be considered to be Ibn Arabi’s methods of learning about the reality. This paper mainly discusses his principles and methodology in t’awil. Some of the principles dominating Ibn Arabi’s study of t’awil include obtaining interpretation from the Truth, favoring the intellect while considering it to be insufficient, emphasizing the meanings of words and structural rules underlying the formation of sentences, and paying attention to the text and outward meaning of Qur’anic verses. He maintains that t’awil is a multi-level task. For him, it only reveals one aspect of the meanings of words, and an ambiguous sentence does not lose its ambiguity through t’awil. Therefore, gnostics should always be cautious in expressing their allusions. Ibn Arabi calls this method of his and other gnostics as allusion as opposed to interpretation. While attributing this method of expression to Almighty Truth, he refers to two aspects in choosing it. He views interpretation the same as allusion form one aspect and different from it from another aspect. One of the important purposes of Ibn Arabi in t’awil is encouraging and prompting his addressees to become involved in spiritual wayfaring. Some of the other features of t’awili expressions of this prominent gnostic include stating gnostic principles and referring to Qur’anic verses, hadiths, and traditions.
    Keywords: tawil, inward, Ibn Arabi, allusion, outward, journey
  • Enshaallah Rahmati Page 33
    A study of the roots and history of negative theology in the world of Islam traces the background of this discussion back to Isma‘ilite philosophy. Hence, it is necessary to cast a glance at the views of Isma‘ilite philosophers in this regard. Among the twelve Shi‘ite philosophers, Qadi Said Qummi and his master, Mulla Rajabali Tabrizi, can be considered as the theoreticians of this school of theology. Their approach, in a sense, signifies a revived form of neo-Platonic school, particularly, the one represented by Proclus. Qadi Said Qummi believes in negative theology; however, he cannot be viewed as an advocate of agnosticism. Here, the writer explains his arguments on demonstrating negative theology and, at the same time, illustrates how, based on a theory which can be called an epiphany-oriented theology, he finds a way to exit the dead-end of agnosticism.
    Keywords: negative theology, epiphany-oriented theology, agnosticism, neo-Platonic philosophy
  • Mohammad Reza Shamshiri Page 49
    Sadrian philosophy presents a new approach to human beings and their ontological dimensions, which can be used as a foundation for developing educational theories based on an Islamic point of view. Hence, while explaining Mulla Sadra’s view of moral training along with a short illustration of the related categories and using an analytic-deductive method, this study aims to draw on his theories regarding the soul as the basis for education and training in order to examine his educational denotations and conclusions with an emphasis on educational stages, objectives, principles and methods. Here, it is necessary to pay attention to the ultimate goal of moral training, that is, unveiling the truth and the related intermediate goals, including training human beings at the vegetative soul, animal soul, and human soul stages. To attain the purpose of this study, it is also of prime importance to explore the necessary interrelations between the philosophical principles of the Transcendent Philosophy and educational principles and also examine the different methods of moral training including the development of sensation, imagination, and rational faculties.
    Keywords: education, Transcendent Philosophy, philosophical principles, principles, methods, intermediate goals
  • Fatemeh Estesnaei, Seyyed Morteza Hosseini Shahrudi, Jahangir Masoudi Page 69
    In Mulla Sadra’s view the rational soul has been created in such a way that, immediately after having the knowledge and the will, it can actualize its intention as one of its own modes. However, this ability is of different stronger and weaker grades at different ontological configurations and levels of the souls. In the Transcendent Philosophy, the domain of the soul’s creativity is divided into two inner and outer fields. The inner field refers to the hidden worlds of the soul and the outer field contains nature and metaphysics. A clear example of inner creativity is the making of mental forms, and one example of external creativity is the miracles done by prophets and favorites of God. Some of the anthropological principles of creativity in the Transcendent Philosophy which are examined extensively in this paper include the immateriality of the soul, the immateriality of the imaginal faculty, being a knowing agent, simplicity of the soul, and the soul’s being a supreme paradigm. Accordingly, the human soul, as a divine existent who is the vicegerent and perfect manifestation of God Almighty, in addition to its internal creativity can be everything which is rationally manifested to its mind under its control and grant external existence to mental existents provided that it becomes identical with perfect immaterial things in terms of knowledge and act.
    Keywords: rational soul, immateriality, vicegerency, creativity, simplicity
  • Abdulali Shokr, Morteza Hamedi Page 87
    The term “gradation” was used first in logical discussions. Later some thinkers such as Ibn Sina and Suhrawardi employed it in the realm of philosophy as well. A study of the collection of Ibn Sina’s works indicates that he only treaded on the path of general gradation. Suhrawardi, who paved the way for particular gradation in Mulla Sadra’s philosophy, considered existence to be mentally-posited. Thus he turned to gradation in essence and quiddity; a theory which was not accepted by Mulla Sadra and Peripatetic philosophers. If principiality, unity, and gradation of existence constitute the three main pillars of the Transcendent Philosophy, particular gradation and particularly particular gradation complete the Sadrian school of philosophy and signify the peak of its excellence. Mulla Sadra initially proposed particular gradation in order to reject general gradation and the theory of the difference of beings. Then he tried to provide a new interpretation for it in comparison to the Illuminationist particular gradation. While rejecting this kind of gradation and through being inspired by gnostic thoughts and the revealed Qur’anic verses, he introduced a particularly particular gradation to justify the multiplicity of existents and provide a new interpretation of oneness which is in line with gnostic oneness.
    Keywords: general gradation, particular oneness, particular gradation Mulla Sadra, particularly particular gradation, individual unity of existence
  • Monireh Sayyid Mazhari, Alireza Asvadi Page 101
    Mulla Sadra’s profound philosophical deliberations, which were accompanied by his intuitive contemplations, regarding the truth of being, finally led him to the theory of the individual unity of existence. In line with gnostics, he explicitly acknowledges the necessity of believing in this theory in some of his works, particularly, in his gnostic treatise of Iqaz al-na’imin. In order to provide a gnostic explanation for this theory in the realm of ontology, Mulla Sadra resorts to ontological terminology, describes the relationship between existence and quiddity, and discusses the validity of quiddities in terms of both their fact-itself individuation and ontological descent. In doing so, he initially propounds the theory of the graded unity of existence and states some delicate points in relation to its content. Then, based on the eternal and pre-eternal non-existential nature of possible things, he uses a gnostic language to clarify the individual unity of existence. Finally, he concludes that the unity or oneness of existents in their ontological essence is of an individual and permeating type rather than a specific one. In his view, true existence is exclusively limited to the existence of the Almighty, and all possible beings are the manifestations, appearances, and modes of the attributes of the existence of the Truth and enjoy a shadow-like existence in comparison to Him.
    Keywords: existence, individual unity, graded unity, immutable essences, Mulla Sadra, Iqaz al-naimin