فهرست مطالب

الهیات هنر - پیاپی 1 (زمستان 1392)

فصلنامه الهیات هنر
پیاپی 1 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا محمدی کله سر* صفحه 5
    این مقاله به بررسی ویژگی های روایی تمثیل های داستانی می پردازد. تمثیل داستانی که آن را معمولا معادلallegory در ادبیات غرب در نظر می گیرند و گاه با عنوان تمثیل رمزی نیز از آن یاد می شود، همچون داستانی با معنایی نهفته در پس آن تعریف می شود. در زبان فارسی معمولا تمثیل با غلبه رویکرد بلاغی مورد مطالعه قرار می گرفته است، به همین دلیل تمثیل‏های داستانی نیز بدون توجه به ویژگی های روایی آن ها، تنها با معیارهایی بلاغی سنجیده می شده اند.
    مقاله حاضر نشان می دهد که محوریت رویدادها و حرکت بر خط داستانی واحد از مهم ترین ویژگی هایی است که به خوانش تمثیلی داستان یاری می رساند. این بررسی، از سویی همسویی اهداف تعلیمی و شیوه های روایی حکایات کهن را نشان می دهد و از سوی دیگر، فرایند خوانش تمثیلی گونه رمان را نیز در گرو ارائه خلاصه ای از طرح داستان بر مبنای حوادث روی داده در خط سیری واحد و برساختن لایه دوم تمثیل بر مبنای آن می داند.
    افزون بر این‏ها، با توجه به تقسیم بندی روایی توصیف و رویداد، ارتباط میان وجوه بلاغی و روایی تمثیل و چگونگی برآمدن نمادها از دل تمثیل های داستانی نیز بررسی شده است.
    کلیدواژگان: تمثیل داستانی، روایت، بلاغت، توصیف، رویداد
  • مریم حسینی* صفحه 29
    از انواع اسطوره ها، اسطوره «یاد و فراموشی» ست که نمونه های فراوانی از آن را می‏توان در میان اقوام و قبایل و تمدن‏های مختلف یافت. «میرچا الیاده» دین‏پژوه رومانیایی در مقالاتی به تبیین این اسطوره پرداخت و نمونه هایی از آن را در میان یونانیان، هندوان، گنوسیان و مانویان معرفی کرد. «سرود مروارید» که اثری گنوسی‏ست، نمونه عالی این اسطوره است که مضمون فراموشی و به‏خاطر آوردن در آن شباهت فراوانی با داستان هندی «ماتسیندرانات و گوراخنات» و روایت «شیخ صنعان و دختر ترسا»ی عطار دارد.
    با توجه به این‏که از آبشخورهای داستان‏های رمزی ابن‏سینا و سهروردی، حکمت هرمسی و گنوسی‏ست، می‏توان نمونه هایی از این اسطوره گنوسی را در این روایت‏ها نیز یافت. هدف از نگارش این مقاله، تبیین و تطبیق اسطوره یاد و فراموشی به‏عنوان اسطوره‏ای گنوسی در داستان‏های رمزی و تمثیلی ایرانی‏ست. داستان‏های «حی بن یقظان»، «سلامان و ابسال»، «رساله الطیر» و «قصیده عینیه» ابن‏سینا، «عقل سرخ»، «قصه الغربه الغربیه»ی سهروردی و داستان «شاهزاده‏ای که جادوگر او را فریفت» در مثنوی مولوی، نمونه های مورد بررسی در این مقاله‏اند.
    کلیدواژگان: اسطوره یاد و فراموشی، حکمت گنوسی، داستان های رمزی، ابن سینا، سهروردی، عطار، مولوی
  • علیرضا نیکویی* صفحه 51
    طلسم حیرت یکی از مثنوی‏ هایبدیع عبدالقادر بیدل دهلوی (1133ه.ق – 1054ه.ق) است. بیدل در این اثر، در قالب مثنوی و فرم روایی خاص و با زبان تمثیلی– رمزی، به رمزگشایی «طلسم حیرت انسان» به‏منزله هستی جامع می‏پردازد، تا از رهگذر رمزگشایی این طلسم حیرت آفرین، به گنج مخفی حق راه یابد.
    بیدل به شیوه ای بدیع، به سبک سینمای فانتزیبا نگاهی ماکروسکوپی، به بزرگ نمایی کی هانی پیکر انسان می پردازد و مخاطب را در این سفر روحانی - که سیری است در کالبد بشری به مثابه المثنای جهان کبیر - با خود همراه می‏کند تا با حرکت از جزئی به کلی و از کثرت به وحدت و فراروی از تقابل های دوگانه، وانماید که «به خودشناسی ما، ختم شد خدادانی». بیدل در این داستان تمثیلی، نشان می دهد که ساختار کل جهان با همه جزئیات پیچیده اش، به‏صورت مینیاتوری ظریف و به گونه ای تناظری و آئینه گون در انسان بازتاب یافته است.
    در این تحقیق با رهیافتی تطبیقی به قصد جست وجوی آبشخورهای فلسفی- عرفانی بیدل در متون هندی و عرفان اسلامی، ضمن برجسته‏سازی مفاهیم بنیادین طلسم، نیرنگ، حیرت و مایا، به طرح روایی و ساخت تمثیلی این مثنوی پرداخته‏ایم.
    کلیدواژگان: طلسم حیرت، بیدل، انسان گونه انگاری، حکمت هندی، وحدت وجود
  • فرزاد قائمی صفحه 79
    نقد کهن الگویی می کوشد کلیه عناصر فرهنگی را که به‏طور ناخودآگاه در آفرینش اثر ادبی موثر بوده‏اند، مورد بررسی قرار دهد و بدین وسیله اثر ادبی، یا برخی بن‏مایه های موجود در آن را، در نسبت اثر با ناخودآگاه جمعی مولف، به ژرف ساخت کهن الگویی آن تاویل کند. می‏توان از این روش، در شناخت بهتر نظام معنایی و ارائه تفسیری متفاوت از بافت نمادین غزل حافظ استفاده کرد.
    بر همین اساس، در این جستار دو محور دنبال شده است: ابتدا ضمن ذکر زمینه های استفاده از برخی مبانی نظری این رویکرد، روش مدل های پیشنهادی برای بررسی شعر حافظ با این نظریه ارائه شده است. سپس- به عنوان «متن نمونه»- برای انتخاب و تحلیل عناصری نمادین از شعر حافظ، شخصیت اسطوره‏مانند «پیر مغان» برگزیده شده، با این نظریه در تحلیل و تاویل آن کوشش شده است.
    در این پژوهش، به تحلیل روان‏شناختی مثلث سمبولیک پیر- جام- شراب در سطوح معنایی شعر وی پرداخته شده و در بررسی شکل‏گیری فرایند «فردیت» در لایه های استعاری شعر حافظ، این نتیجه حاصل شده که شخصیت پیر مغان، شخصیت نمادین است که از فرافکنی روان شناختی الگوی «انسان مثالی» (کامل) در شعر او حاصل شده است و در چرخه تکامل فردیت شعر وی، شاعر این الگوی کمال درونی را در ناخودآگاه متن خویش شبیه سازی کرده است.
    کلیدواژگان: حافظ، نقد کهن الگویی، کهن الگو، ناخودآگاه، پیرمغان، جام
  • سینا جهان دیده کوهی* صفحه 105
    در مثنوی معنوی، تمثیلات مولانا تنها ایده ها را آشکار نمی کند؛ بلکه خود آبشخور تداعی ها، مضمون ها و تصویرهاست. از این رو شناخت ساز و کار تمثیل در مثنوی، می تواند اولا به گونه ای جغرافیای تداعی های ذهنی مولانا را دست کم ملموس تر و عینی تر نشان دهد و ثانیا به ما کمک کند تا چگونگی شکل گیری ساختار عمودی مثنوی را بیشتر درک کنیم.
    تمثیل ها، الگوهایی ساختاری هستند که مولانا برای ایجاد حرکت روایی از آن بسیار استفاده کرده است. به بیان دیگر، تمثیل های مثنوی، برآمده از ایده های مثنوی اند. بنابراین عینیات تمثیلی مثنوی معنوی، به گونه ای شناخت ذهنیات و ایده های مولاناست. با بررسی کارکرد، و ساز و کار تمثیل، می توان به این اصل ساختاری در مثنوی پی برد که چگونه تمثیل ها با روایت ها و تاویل ها پیوند می خورند و جهان متن چندساحتی مثنوی را می سازند.
    این مقاله به روش ساختاری، ابتدا به بررسی خاستگاه، کارکرد، عینیت و ساختار روایی تمثیل می پردازد و سپس ساختارآفرینی تمثیل را در مثنوی مولانا نشان می دهد. به این معنی که چگونه مولانا با قصه پردازی و تمثیل‏آفرینی های خلق الساعه و ارتجالی، ساختار عمودی گسسته و پیوسته ی مثنوی را شکل می دهد.
    کلیدواژگان: مثنوی معنوی، مولانا، تمثیل، ساختار، ساخت آفرینی
  • محسن بتلاب اکبرآبادی* صفحه 129
    ساخت تمثیلی و داستان در داستان سه منظومه «الهی نامه، منطق الطیر و مصیبت نامه» صرفا شگردی روایی و تمهیدی فرمی نیست. ساخت تودرتوی این منظومه ها، روابط متن را از سطح افقی و روابط توالی و همنشینی، وارد سطح عمودی و روابط جانشینی می کند. با ایجاد سطوح گوناگون روایی از طریق تعدد راوی ها و قطع خط روایت اصلی با درج حکایات فرعی و تمثیلی/تاویلی، حرکت متن در جهت عمودی شکل می گیرد و امکان جایگزینی واحدهای گوناگون در نظام روایی حاصل می شود و روایت، به‏مثابه نظامی از نشانه ها، معنا و هویت خود را از رهگذر نسیجی/بافتاری از روابط عناصر در دو سطح افقی و عمودی کسب می کند.
    در این مقاله تلاش شده تمهیدات روایی، فرایندهای استحاله (تبدیل) و درونی سازی عناصر روایی به‏ویژه شخصیت به‏عنوان یکی از مهمترین عناصر پیرنگ ساز در منظومه های عرفانی عطار، بررسی و نحوه معنامندی آن در ساحت معنایی(عرفان) روایت تحلیل شود.
    درونی شدگی کنشگران در پی رفت نهایی(تبدیل سوژه به ابژه)، ساختار دایره ای، ابژه محوری، ادغام و استحاله کنشگران در کنشگر ابژه، سیر روایت از تکثر و تعدد به‏سمت وحدت و فنا... همگی از نمودهای معنایی روایت در منظومه های عطار است.
    کلیدواژگان: منظومه های عطار، روایت، درونی سازی، استحاله، عرفان
|
  • Alireza Mohammadi Kalehsar* Page 5
    This paper describes and analyses the traits of stories which in western literature are known as allegories and are also sometimes called parables which describe a story that has some hidden meanings within it. In Persian language, allegories used to be studied with the emphasis on the style of speech; therefore all allegories were evaluated with their style regardless of any other traits.
    The present paper shows that focusing on the events and following a unique story is the most important trait in helping to read the allegories. This analysis, in one way shows the conjunction between the teaching goals and the story telling methods and on the other hand believes that the process of reading the allegory is dependent on the presentation of a brief description of the story based on the events happening in a certain course and the allegory is created following it.
    Besides all of these, with consideration of the differences in the real event and the descriptive story, the relation between the story telling methods and styles with the appearance of the idols in the stories is discussed and analyzed.
    Keywords: Storied allegory, narrative, rhetoric, description, phenomena
  • Dr. Maryam Hosseini* Page 29
    Myth of “remembrance and forgetting” is one of several kinds of myths which can be found in different tribes and civilizations. Mircea Eliade is a Romanian religious researcher who has mentioned this myth in his papers and has introduced many examples of it among Greece, Hindus, Gnostics, and Manicheans. “Song of Pearl” is a Gnostic work and is a perfect example of this myth in which the remembrance and forgetting is much similar to an Indian story called: “Matsinderanat & Gorakhnat” and the parable of Attar’s poem called: “Sheikh Sanaan & Dokhtar-e-Tarsa”.
    Since the sources of the stories of Ibn-e-Sina and Sohrevardi are the Hermes and Gnostic wisdom, we can see examples of this myth in their stories. In this paper, we try to elaborate and compare the myth of “remembrance and forgetting” as a Gnostic myth in Persian allegories. The stories of “Hay-ibn-Yagzan”, “Salaman & Absal”, “Resal-olTeir”, and “Einieh Ode” from Ibn-e-Sina, and stories of “Red Reason”, Sohrevardi’s “Story of Alghorbat-al-Gharbieh” and Story of “Prince who were deceived By witch” from Rumi’s Masnavi are the examples being studied in this paper.
    Keywords: Myth of remembrance, forgetting, Gnostic wisdom, parables, Ibn-e-Sina, Sohrevardi, Attar, Rumi
  • Alireza Nikouei* Page 51
    Wonder spell is one of the novel poems by Abdol Ghader Bidel-eDehlavi (1054 – 1133 Hegira). Bidel in his poem, in a unique way and using allegorical-mystery format, tries to reveal the secret of human wonder spell as a general essence so that by revealing this wonderful spell, he can reach the hidden treasure of God.
    Bidel, in a unique and novel manner, in a fantasy movie style and macroscopic view, tries to amplify the universal existence of human being and attracts the reader in his spiritual voyage, which is a trip of a human as a reduplicate of great world. In this technique, he tries to move from small parts toward the bigger sectors and then from multiplicity towards the unity and away from discrepancies in order to show that “if we understand ourselves thoroughly, then we will be able to understand God”. Bidel shows in this allegorical story that the whole universe with all of its complicated details is reflected mirror wise in humans in a form of a delicate miniature.
    We have tried to elaborate and describe the allegory of Bidel’s poems with the help of researching and comparing the philosophy and spiritual ideas from Hindu and Islamic points of view with elaborating the specific words of spell, deception, wonder, and Maya.
    Keywords: Wonder spell, Bidel, anthropomorphism, Hindu wisdom, unity of existence
  • Farzad Qaemi Page 79
    Criticism of archetype tries to analyze and study all cultural elements that were unknowingly involved in creating the literal work and in doing so, it summarizes and paraphrases the literal work, or some of the elements within it, in relation with the unconscious feeling of the author. With consideration of this method, we can understand the meaning of poems of Hafez better and have a new look at the symbols presented in his poems.
    Therefore, in this paper, two procedures have been followed: At first, besides introducing the backgrounds of using of some theoretical foundations of this approach, the suggested models procedure is presented for analysis of Hafez’s poems using this method. Then, as an example, for selection and analysis of symbolic characters in Hafez’s poem, Pir-e-Moghan has been chosen and we have tried to express this method in this paper.
    In this research, we have considered the symbolic triangle of Pirbowl-wine psychologically and in process of the formation of individuality in Hafez’s poem, we reach to this conclusion that the Pir-e-Moghan is a symbolic character which has been the outcome of the psychological projection of the model of ideal (perfect) man; and in the cycle of development of the individuality in his poem, the poet has simulated this model of inner perfection in the unconscious of his text.
    Keywords: Hafez, criticism of archetype, archetype, unconscious, Pir-e-Moghan, Jam
  • Sina Jahandideh Kodehi* Page 105
    In Masnavi Manavi, the allegories not only reveal the ideas, but also is the source of contents, ideas, and images. Therefore, understanding the structures of allegories in Masnavi, can firstly show us Rumi’s thoughts better, more visible, and tangible and secondly, help us to understand the structure of Masnavi and the way it has formed.
    Allegories are structured models which Rumi has used them a lot to convey his stories. In another word, Masnavi’s allegories are results of ideas. Therefore, the allegories are in a way the mere thoughts of Rumi. By analysis of allegories in Masnavi and their function, we can see how the stories are joined with the allegories and paraphrases and create the structure of multi-realm of Masnavi.
    This paper, structurally, deals first of all with the source, function, and identity of the allegory and then reveals the method of creating the allegory in Masnavi. That is how Rumi can build the entire Masnavi by creating stories and allegories which comes to his mind instantly.
    Keywords: Masnavi Manavi, Rumi, allegory, structure, creation
  • Mohsen Botlab Akbarabadi* Page 129
    Creation of allegory and story in three poems of: Elahi Nameh – Mantegh-o-Teir – Mosibat Nameh is not mere and systematic form of story arrangements. In creation of these interrelated poems, the simple relations within them are turned from ordinary and coexisting levels into deep substitute relations. With creation of stories in several different levels and eliminating the original story and introducing secondary stories, the process will lead to deeper meaning. In this way, many stories can be replaced by others and the allegory will earn its meaning and identity by correlation between the members in different levels.
    In this paper, we have tried to analyze the story arrangements, conversion processes, and creation of story elements specially characters as one of the most important elements in creation of spiritual poems of Attar and the way it becomes meaningful.
    Understating oneself, circular structure, objectiveness, merging, permutation, process of going from multiplicity and plurality towards unity and death, and etc… are all meaningful allegory resemblance in poems of Attar.
    Keywords: Poems of Attar, narrative, internalization, transmutation, mysticism