فهرست مطالب

پاسداری فرهنگی انقلاب اسلامی - پیاپی 13 (بهار و تابستان 1395)

نشریه پاسداری فرهنگی انقلاب اسلامی
پیاپی 13 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلام عباس رحمانی، فریدون وحیدا *، رضا اسماعیلی صفحات 1-32
    از جمله علل آسیب های ناشی از فناوری های نوین ارتباطات، مغایرت فرهنگ حاکم بر محتوای شبکه های ماهواره ای با ارزش های جامعه اسلامی و در نتیجه، بروز تحولات در حوزه ارزش های جامعه است. هدف این تحقیق، بررسی تاثیرات عوامل اجتماعی و فرهنگی، سرمایه اجتماعی، میزان دینداری و تاثیر محتوای مصرف ماهواره در ارزش های مدرن خانوادگی (مخالف با ارزش های سنتی و همسو با فرهنگ غربی) بوده است. جامعه آماری شامل مردان و زنان متاهل شهر فراشبند بوده، که با استفاده از فرمول کوکران، 400 نفر از آنان، به عنوان نمونه های تحقیق تعیین و با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته بوده که پس از تایید اعتبار آن، اجرای آزمایشی و اطمینان از پایایی آن، روی نمونه های تحقیق اجرا شد. از نرم افزارهای spss و amos برای تجزیه و تحلیل داده ها کمک گرفته شد. نتایج نشان داد که متغیرهای مستقل موجود در مدل معادله ساختاری در مجموع، 39/0 درصد از واریانس متغیر ارزش های مدرن خانواده را تبیین می کنند؛ این مقدار دارای تفاوت معنادار با مقدار صفر است. اثر همه متغیرهای مستقل به جز متغیر مشارکت رسمی بر ارزش های مدرن خانواده دارای تفاوت معنادار با مقدار صفر است (05/0 ≥P. Value ). در بین متغیرهایی که اثر معنادار در ارزش های مدرن خانواده دارند، اثر متغیر دینداری معکوس (عدم تقویت ارزش های مدرن خانواده) و اثر سایر متغیرها مستقیم (تقویت ارزش های مدرن خانواده) است.
    کلیدواژگان: ارزش های مدرن خانواده، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، دینداری، شبکه های ماهواره ای
  • منیژه کاوه * صفحات 33-53
    یکی از متغیرهای روان شناختی که جایگاه ویژه ای در روان شناسی دینی به خود اختصاص داده، دلبستگی به خداوند است. دلبستگی یکی از عوامل اثرگذار بر تاب آوری افراد است. مقاومت موفقیت آمیز افراد در برابر موقعیت های چالش برانگیز، مانند آنچه همسران شهدا با آن مواجه هستند، مفهوم اصلی تاب آوری است. در نظام جمهوری اسلامی ایران با توجه به جایگاه شهادت و ایثار مسئله لزوم حفظ، توجه و احترام به خانواده های معظم شهدا و بررسی و پژوهش در مورد شرایط روان شناختی همسران شهدا از جایگاه ویژه ای برخوردار است. پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه بین سبک دلبستگی به خدا با تاب آوری در همسران شاهد استان چهارمحال و بختیاری انجام گرفت. روش پژوهش حاضر از نوع روش همبستگی است. ابزار پژوهش شامل مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) و پرسش نامه سبک دلبستگی به خدا بک و مک دونالد (2004) بود. جامعه آماری پژوهش تمام همسران شهید استان چهارمحال و بختیاری بودند که ازدواج مجدد نکرده بودند. از بین آنها 75 نفر به شیوه در دسترس انتخاب و پرسش نامه ها را تکمیل کردند. به منظور تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و روش همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج نشان داد همبستگی مثبت و معناداری (612/0r =) بین تاب آوری با سبک دلبستگی به خدا وجود دارد (01/0 P ≤). ضرایب همبستگی ابعاد چهارگانه دلبستگی به خدا شامل: ارتباط با خدا، اعتماد، توکل و توجه به خدا با تاب آوری به ترتیب 26/0، 39/0، 48/0 و 51/0 است. مطابق یافته های تحقیق بین سبک دلبستگی به خدا با تاب آوری رابطه معنادار آماری وجود دارد. افرادی که دلبستگی ایمن نسبت به خدا دارند به دلیل پذیرش خداوند به عنوان تکیه گاه امن، احساس توانایی بیشتری در قبال مشکلات دارند، احساس حمایت بیشتری می کنند، نگرش معنادار و هدفمندی به زندگی دارند و ویژگی های روان شناختی مثبت در آنان بیشتر است.
    کلیدواژگان: تاب آوری، سبک دلبستگی، دلبستگی به خدا، همسران شاهد
  • محمد مولوی * صفحات 55-80
    فریضه امر به معروف و نهی از منکر در دین اسلام، به دلیل اهمیت فردی و اجتماعی آن از فروعات دین محسوب می شود؛ تا آنجا که ترک این واجب الهی، می تواند نتایج زیان باری در جامعه به وجود آورد. ازاین رو، قرآن کریم و معصومان(ع) اجرای این دستور الهی را عامل سعادت اجتماع و ترک آن را موجب تباهی آن می دانند، و هر یک بر اهمیت و ضرورت اجرای این فریضه الهی در جامعه اسلامی تاکید کرده و به مردم از عواقب وخیم ترک آن هشدار داده اند. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع دست اول کتابخانه ای درصدد پاسخ به این سوال است که از نظر امام علی(ع) امر به معروف و نهی از منکر چه جایگاهی در جامعه دارد و پیامدهای ترک آن در جامعه چه می تواند باشد؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که ایشان در همه دوران زندگی به ویژه در عصر زمام داری خود به طور فراوان مردم را بر ضرورت اجرای امر به معروف و نهی از منکر تشویق کرده و آنان را از ترک آن پرهیز داشته اند. از نظر امام علی، انجام این فریضه موجب افزایش رزق و روزی، تقویت مومنان و اصلاح توده مردم، ایجاد اتحاد در جامعه مسلمانان و غلبه بر دشمنان می شود. از نظر ایشان، امر و نهی از اوصاف خداوند است و چنان فضیلتی دارد که تمامی اعمال نیک، حتی جهاد در برابر آن مانند قطره در برابر دریاست. امام علی(ع) به مناسبت های گوناگون نتایج ترک این فریضه در جامعه را ترسیم کرده اند که برخی از آنها عبارت اند از: تسلط یافتن ظالمان و بدان بر جامعه، فروپاشیدن نظام جامعه، پدید آمدن حالت بی اعتمادی و سهل انگاری در جامعه، انحراف حاکمان، عدم استجابت دعای مردم، مورد سرزنش قرار گفتن تارک امر به معروف و نهی از منکر، مورد لعن خداوند قرار گرفتن و تزلزل در پایه های دین. ایشان در جایی دیگر تارک امر و نهی را به مرده ای تشبیه کرده اند که در میان زندگان است.
    کلیدواژگان: امر به معروف، نهی از منکر، نظارت عمومی، امام علی(ع)، جامعه
  • حمیدرضا قائدعلی *، میثم لطیفی، محمد سهیل سرو صفحات 81-100
    راهیان نور یک نوآوری موفق از جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی در موضوع گردشگری است که توانسته با بهره گیری از فرهنگ ایثار و شهادت، تاثیر بسزایی در فرهنگ عمومی و نسل جوان کشور بگذارد. در این میان، یادمان های راهیان نور هماکنون به عنوان یک مجموعه فرهنگی، نقش حلقه اتصال زنجیره فعالیت های فرهنگی را در راستای تاثیرگذاری بر روی مخاطبان راهیان نور ایفا می کند. هدف این پژوهش، شناسایی موقعیتی (نقطه اهرمی) است که تغییرات کوچک در مدیریت فرهنگی یادمان، آثار فرهنگی بزرگی را در مخاطبان می گذارد. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، در سه گام با بهره گیری از تحلیل محتوای کمی، تکنیک خط داستان و تجزیه و تحلیل مضمون، یافته های تحقیق استخراج و سامان یافت. داده های تحقیق در گام اول و دوم به صورت مصاحبه هایی نیمه ساختاریافته با 70 نفر و در گام سوم با 27 نفر از خبرگان و دست اندرکاران راهیان نور گردآوری شده اند. نتیجه پژوهش حاضر نشان می دهد «فضاسازی در یادمان های دفاع مقدس» نقطه اهرمی فرهنگی در مدیریت یادمان ها است که با یادآوری دوران دفاع مقدس و القای معانی و محتوا به صورت ناخودآگاه (ادراک غیرمستقیم) از طریق ارتباط با محیط یادمان بیشترین اثر را بر زائران دارد. فضاسازی در یادمان های دفاع مقدس دربردارنده ابعاد اساسی شامل: گویاسازی (بازسازی و حفظ آثار دفاع مقدس)؛ طراحی و ایجاد؛ نشانه گذاری و 4- پویایی یادمان (زنده بودن) است که باید در سیاست گذاری ها و اجرا مدنظر قرار گیرند.
    کلیدواژگان: راهیان نور، نقطه اهرمی، دفاع مقدس، گردشگری جنگ، گردشگری، مدیریت اسلامی
  • حسین علیقلی زاده * صفحات 101-127
    امروزه ادبیات در کنار فیلم، موسیقی، ماهواره، نقاشی و مانند آن، یکی از رسانه های موثر برای انتقال اندیشه و فرهنگ است. از دیرباز با توجه به زمان و شرایط، همواره از جلوه های مختلف ادبی استفاده شده است. در کشورهای اروپایی و غرب، به خصوص بعد از رنسانس، از ادبیات داستانی به ویژه رمان پررنگ تر از جنبه های دیگر ادبی برای القای جهان بینی موردنظرشان به سایر کشورهای دنیا بهره برداری می شود، اما در ایران با توجه به پیشینه و شرایط تاریخی، اجتماعی، دینی و فرهنگی و نیز ذوق و قریحه ایرانیان، همواره شعر بیشتر از سایر هنرها مورد توجه بوده است. یکی از شاعران معاصر که برای بیان و انتقال فرهنگ، اندیشه و عقاید خود به مخاطبان، از زبان استعاره استفاده کرده، حسین اسرافیلی است. استعاره از رساترین و هنری ترین شیوه بیان در شعر است که از گذشته مورد توجه شاعران بوده است. این جستار بر آن است تا به این فرضیه جواب دهد که آیا زبان استعاری می تواند در خدمت یک فرهنگ و آرمان باشد یا نه؟ اگر این گونه است، آیا اسرافیلی توانسته است زبان استعاره را در خدمت فرهنگ جهاد و شهادت به کار گیرد؟ با مطالعه مجموعه اشعار اسرافیلی و استخراج استعاره های به کاررفته در آثار وی، ابتدا استعاره ها را از نظر ساختار مصرحه و مکنیه طبقه بندی کرده، سپس آنها را از دو منظر معنا و مفهوم و نیز زیباشناختی و هنری بررسی کردیم. برای تحلیل موضوعی استعاره های اشعار او از نمودار آماری بهره بردیم و نتیجه گرفتیم که هم از نظر هنری و هم از نظر معنا و مفهوم، بیش از 90 درصد استعاره های شعر وی در خدمت فرهنگ ایثار و شهادت است و از این نظر، یکی از موفق ترین شاعران در عرصه ادبیات پایداری و شعر متعهد به شمار می رود.
    کلیدواژگان: استعاره، حسین اسرافیلی، فرهنگ جهاد و شهادت، رسانه، ادبیات
  • حسن خسروی *، محمود فلاح، وحید دهنوی صفحات 129-162
    اصل اول قانون اساسی، نوع حکومت ایران را جمهوری اسلامی معرفی کرده که از دو مولفه «جمهوریت» و «اسلامیت» تشکیل شده است. پایه و مبنای چنین نظامی به ابتکار و اندیشه های رهبر کبیر انقلاب اسلامی، امام خمینی(ره)، باز می گردد که پس از به ثمر نشستن مبارزات آزادی خواهانه و اسلام گرایانه مردم، نوع نظام سیاسی، جمهوری اسلامی؛ نه یک کلمه زیاد و نه یک کلمه کم، توسط ایشان پیشنهاد شد و در دوازدهم فروردین 1358 به تصویب عموم رسید. هدف عمده مقاله تحلیل ماهیت نظام جمهوری اسلامی ایران و مقارنه دو مولفه جمهوریت و اسلامیت در گفتمان حقوق اساسی، با تاکید بر اندیشه های حضرت امام خمینی(ره) است. یافته های پژوهش متاثر از اندیشه های امام خمینی(ره) و قانون اساسی، موید این امر است که جمهوریت، شکل و قالب حکومت و اسلامیت، ماهیت نظام سیاسی است، لذا بین دو مفهوم جمهوریت و اسلامیت رابطه ای از نوع وفاق برقرار است. حکومت جمهوری اسلامی ایران از لحاظ شکلی با جمهوری های مرسوم تفاوتی ندارد، اما از نظر ماهیتی، متفاوت از دموکراسی و سایر نظام های سیاسی دنیاست.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، جمهوریت، اسلامیت، جمهوری اسلامی، حقوق اساسی، قانون اساسی
  • محمد سعید تسلیمی، خلیل نوروزی، محمد عبدالحسین زاده * صفحات 163-191
    هدف این پژوهش شناسایی و اولویت بندی ابعاد و مولفه های فرهنگی- اجتماعی موثر بر مدیریت اداری جهادی در دانشگاه ها بوده است که با توجه به نیاز کشور به مدیران دارای این روحیه برای پیشبرد ملی و بین المللی اهداف و مقاصد والای نظام جمهوری اسلامی، دارای اهمیت بسیاری است. در این پژوهش بعد از تشکیل پنل خبرگان براساس روش گروه کانونی به تقلیل اولیه و متناسب سازی فهرست ابعاد و مولفه های فرهنگی- اجتماعی ارائه شده توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی اقدام شد. درخت تصمیم منتج از مرحله گروه کانونی، پس از تایید کلی خبرگان مبنای طراحی پرسش نامه قرار گرفت. پرسش نامه طی طیف لیکرت 5 تایی در اختیار مدیران اداری دانشگاهی مشهور به فعالیت های جهادی قرار گرفت که 14 پرسش نامه صحیح و قابل اتکا عودت یافت و مبنای تحلیل پژوهشگران قرار گرفت. تحلیل ابعاد فرهنگی- اجتماعی با تکیه بر روش TOPSIS انجام شد. براساس نتایج به دست آمده نظم اجتماعی، اخلاق و وحدت و انسجام مهم ترین ابعاد، و شجاعت، فداکاری، توجه به خودسازی، مسئولیت پذیری، فرهنگ جهادی و بسیجی، روحیه جهادگری و مبارزه از مهم ترین مولفه های فرهنگی- اجتماعی موثر بر تحقق مدیریت جهادی در دانشگاه ها محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، مدیریت اداری، میان رشته ای، فرهنگی، اجتماعی، گروه کانونی، روش TOPSIS
|
  • Fereydon Vahida * Pages 1-32
    Among the causes of injuries caused by new communication technologies, there is the inconsistence of it with the culture and the values of Islamic society over the content of satellite networks, as a result it causes the values of the community to be changed. The aim of this research is to study the effects of social and cultural factors, social capital, the effects of religiosity and the content of using the Satellite media on modern values of family (as opposed to traditional values and respectively to Western cultures). The population of the study consists of married men and women in Farashband by using Cochran formula, 400 of them, as the samples are determined and selected by multistage cluster sampling method. The data collection instrument was a questionnaire that after the confirmation of its reliability and testing its performance and reliability was conducted on the samples. Spss software and Amos were used for data analysis. The results show that the independent variables in structural equation model Overall, 39/0% of the variance explains the modern family values which is significantly different from zero. The effect of all independent variables except the official participation variable on the modern family values is significantly different from zero (05/0 ≥P. Value). Among the variables that have a significant impact on the modern family values, is the reverse effect of religiosity (lack of strengthen the modern family values) and direct effects of other variables (strengthen of the family modern values)
    Keywords: Modern Family Values, Social Trust, Social Participation, Religious, Satellite Channels
  • Manije Kaveh* Pages 33-53
    One of the psychological variables that is allocated to a special place in the psychology of religion is the devotion and attachment to God. Attachment is one of the influencing factors for the endurance of individuals. The successful resistance against challenging situations, such as those faced by the wives of martyrs is the main concept of endurance. With due attention to the place of martyrdom in Islamic Republic of Iran it is necessary to protect, pay attention and respect for the martyr's families and conduct studies and different kinds of research about the psychological situation of martyr's wives. The present study aimed to investigate the relationship between attachment to God style and endurance of martyr's wives in Chaharmahal and Bakhtiari Province. The method of the study is the correlation one. The tool of the study is Connor-Davidson Resilience Scale (2003) and the questioner Attachment to God style Scale of McDonald (2004). The sample of this study is all martyr's widows who were not remarried in Chaharmahal and Bakhtiari Province. Among them, 75 persons were selected conveniently and completed the questioner. To analyze the data, descriptive statistics and Pearson correlation coefficient are used. The results show that there is a significant positive correlation (612 / 0r =) between the endurance of attachment to God (01/0 P ≤). The correlation coefficients of attachment to God involve four dimensions of relationship with God, confidence, trust and respect to God with endurance tolerance, respectively: 26/0, 39/0, 48/0 and 51/0. According to the research findings, there is a significant relationship between attachment to God and endurance. People who have a secure attachment to God because of the acceptance of God as a secure backing, feel more able to counter any problems, feel more supportive, have the meaningful and targeted attitude to the life and also they have more positive psychological characteristics.
    Keywords: Endurance, Attachment, Devotion to God, Martyr's Wives
  • Mohammad Molavi * Pages 55-80
    Obligation of doing the good and forbidding the evil in Islam, because of personal and social importance is known in the branches of religion,so leaving this divine duty, can lead to disastrous results in the community. For this reason, the holy Quran and the innocent Leaders have referred to these two divine duties which are the cause of the happiness of society and also leaving them is the corruption of it and have emphasized to do and have warned from leaving them. This analytic and descriptive study by using the original librarian resources seeks to answer the question that what is the place of doing the good and forbidding the evil and what is the results of leaving them in the society from the view point of Imam Ali (A.S). From His view point, performance of this duty increases the livelihood, strengthens the believers, reforms the masses, brings unity in the Muslim community and causes it to overcome against enemies. In His view, these two duties are the attributes of God and virtue so that all the good works, even Jihad is as a drop in the sea for those. He has completely cleared the bad results of leaving these two duties in society. Some of it's outcomes are: oppressors and evils dominate the society, the system of society breaks up, appears a state of distrust and apathy in society, rulers deviation, lack of acceptance for prayer of people, to be blamed one who leaves doing good and forbidding the wrong, being cursed by God and also make the foundations of the religion weak. Elsewhere, He has likened such a person to a dead one among the livings.
    Keywords: Doing the Good, Forbidding the Evil, Public Control, Imam Ali (as), Society
  • Hamidreza Ghaeedali * Pages 81-100
    From the light path travelers (Rahiaan Noor) is one of the successful innovation of the Islamic Revolution Cultural Front in tourism that has a great impact on popular culture and on the country's young generation by facilitating the culture of sacrifice and martyrdom. So, the memorials of the holy defense, now, as a cultural set, plays as a link in the chain of cultural activities that influence the audience of the light path travelers (Noor Rahian). The aim of this study is to identify the position (point of leverage) that small changes in the management of cultural monuments (memorials), work big cultural traces on the audience's of these travelers. In order to achieve this goal by using quantitative content analysis, themed story line technique and contents analysis in three steps, results of the study were extracted and were organized. At the first and the second steps by semi-structured interviews with 70 people of light path travelers and at the third step by 27 experts and professionals in the light path travelers, data has been collected. Hence, this study shows that "the atmospheric environment in the monuments of Sacred Defense" is the leverage point in managing the cultural monuments that has the most effect on visitors reminding the period of holy war and instill meaning and content by unconsciously (perceived indirectly) through contacts with the environment. In Remembrance of the environmental atmosphere of Holy Defense which contains some basic dimensions such as: expressiveness (restoration and preservation of the traces of sacred defense); design and create, marking up and dynamics Memorial (alive) that must be considered in policy making and implementation.
    Keywords: Light Path Travelers, Leverage Point, Holy Defense, War Tourism, Tourism, Islamic Management
  • Hoseiin Aligholizade* Pages 101-127
    Nowadays, literature, along with movies, music, satellite TV, painting and the like, is one of the influential media to convey the thought and the culture. For a long time due to the time and circumstances, different effects of literary are always used. In European countries and the West, especially after the Renaissance, from the literary fiction, especially novels are notably used to induct their own ideology which is intended to exploit other countries, but in Iran, according to Iranian history and historical, social, religious and cultural circumstances, inborn disposition and taste, poetry has always been attended more than the other aspects of arts. One of the contemporary poets who has used the language of metaphor to express and transfer of his culture, ideas and opinions to the audience, is Hussein Esrafyli. The metaphoric language is the loudest and the most artistic method of explanation in poetry that attracted the attention of poets from the past. This paper tries to answer whether a metaphorical language can serve to the culture and to an Ideal or not? If it is so, could the metaphors of Esrafyli in his poets be served to the culture of Jihad and martyrdom? By studying the poems of him and exploiting the metaphors which he has used in his works, at first the metaphors have been structurally classified in two categories of opened and coverage, then they have been examined from the perspective of meaning and also aesthetic and artistic. To analyze the metaphors of his poets,we used the statistical graph it shows that more than 90 percent of his Poet Metaphors is in the service of the culture of Jihad and martyrdom, both from the artistic, semantic and meaning angles. So, he is considered as one of the most successful poets in the field of resistance literature and allegiance poetry.
    Keywords: Metaphor, Hussein Esrafyli, The Culture of Jihad, Martyrdom, Media, Literature
  • Hassan Khosravi * Pages 129-162
    The first principle of the constitution has announced the government of Iran as the Islamic Republic that has been formed of two components of "republic" and "Islamic". Basis and foundation of such a system return to creativity and ideas of the great leader of the Islamic Revolution Iran, Imam Khomeini. After flourishing struggles of Iranian people for freedom and Islamism, the type of political system was proposed by him as the Islamic Republic, neither adding one more word nor subtracting it, was approved by the public in the twelfth of Farvardin1358 (Persian date). The main purpose of this article is to analyze the nature of the Islamic Republic of Iran and the conjunction of two elements of republicanism and Islamism in the discourse of fundamental rights, with an emphasis on the ideas of Imam Khomeini (R.A). The findings influenced by the ideas of Imam Khomeini and the constitution, confirms the fact that republicanism is the form of government and Islamism which is the nature of the political system. So it established a consensus relationship between concepts of republican and Islamic. There is no different in Islamic Republic of Iran in terms of form with the conventional democracy republics, but it completely varies in terms of nature with the other political systems in the world.
    Keywords: Imam Khomeini (RA), The Republicanism, Islamism, Islamic Republic, Fundamental Rights, Constitution
  • Mohammad Abdolhoseiinzade* Pages 163-191
    The aim of this study is to identify and prioritize the socio-cultural dimensions and factors affecting the Jihadist management in the university administration. As the country (Islamic Republic of Iran) needs to have the managers at this kind of high spirit to promote national and international aims, this study is very important. In this study, after forming an expert panel based on focus group, it has been conducted for initial reduction and proportionality of the list of socio-cultural dimensions and components which provided by the supreme council of revolution. The resulting decision tree from the stage of focal group has been taken the base for designing the questionnaire, after the general approval of Experts. The questionnaire containing the Lykert's five-rank has been given to the university business administrators and finely 14 of them have been taken as the base of analysis for researchers. The analysis of socio-cultural dimensions is performed based on TOPSIS method. Based on the results, the social order, morality and unity are the most important dimensions. Also, the courage, dedication, attention to self-making, responsibility, the culture of Jihad and mobilization, having the mentality of jihadists and fighting are the most important factors of the socio-cultural to affect the realization of Jihadist management in universities.
    Keywords: Jihadists Management, Business Administration, Interdisciplinary, Socio-Cultural, Focus Groups, TOPSIS Method