فهرست مطالب

زمین شناسی محیط زیست - پیاپی 34 (بهار 1395)

نشریه زمین شناسی محیط زیست
پیاپی 34 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی قاسمی*، مرتضی رزم آرا صفحات 1-15
    منطقه مورد مطالعه به عنوان بخشی از واحدهای افیولیتی شمال تربت حیدریه، غنی از کانی های اسپینل کروم دار می باشد. نتایجXRF نشان دهنده تمرکز بالای کروم در مجموعه های پریدوتیتی به عنوان منابع اصلی تغذیه کننده کروم در منابع آبی منطقه محسوب می شوند. میانگین تمرکز کروم موجود در سنگ های منطقه از سرپانتینیت ها، به طرف سایر واحدهای لیتولوژیک، روند کاهشی شدیدی را نشان می دهد. بنابراین، با وجود سرپانتینیت های فراوان در منطقه، آلودگی قابل توجه منابع آبی منطقه به کروم مشهود می باشد. بررسی های هیدروشیمی منابع آبی منطقه مورد مطالعه نشان داد، فراوانترین یونها در منابع آبی منطقه به ترتیب غلظت شامل کاتیون هایNa+، Mg2+، Ca2+، K+ و نیز آنیون های Cl-، HCO3-، SO42-می باشند. نمودار Piper مشخص نمود که 5 نمونه آب دارای تیپ Na-HCO3، 3 نمونه، تیپ Na-Cl، 3 نمونه، تیپ Ca-HCO3، 3 نمونه تیپ Mg-Cl و 2 نمونه هم دارای تیپ Mg-HCO3 می باشند. نتایج اندازه گیری غلظت کروم در منابع آبی منطقه نشان داد که میانگین غلظت کروم در آب های منطقه، بیش از حد میانگین مجاز جهانی است. نتایج غلظت کروم در پساب های معادن کرومیت نشان داد با وجود مقادیر قابل توجه غلظت کروم در پساب ها، به دلیل حجم کم معدن کاری، پساب های معادن نقش بسیار محدودی در آلایندگی محیط زیست داشته و عمده آلایندگی کروم منشاء زمین زاد دارد. وفور اکسی-هیدروکسیدهای آهن و اکسیدهای منگنز در اغلب مناطق مورد مطالعه، موجب اکسیدشدن کروم III به کروم VI در حد قابل توجهی شده است. با توجه به 6/7pH> و مقدار mg/l 67/7 DO>در منطقه مورد مطالعه، مقدار قابل توجهی از کروم موجود درآب باید از نوع کروم VI و شامل اکسید های کرومات و بی کرومات باشد.
    کلیدواژگان: افیولیت، کروم، هیدروژئوشیمی، منابع آب، سرپانتنیت
  • مهدی رضا پور سلطانی*، سیف الله اعلمی صفحات 19-46
    حوضه آبریز بینالود در جنوب-شرقی مشهد واقع است، که از نظر زمین شناسی، بخشی از زون بینالود محسوب می گردد. حوضه آبریز بینالود دارای سه زیر حوضه بوده، که از این میان، زیر حوضه بازه حور مورد مطالعه قرار گرفته است. منطقه بازه حور از نظر اقلیم شناسی، جزء مناطق خشک و نیمه خشک محسوب گردیده، و به دلیل تنوع واحد های زمین شناسی، ترکیب شیمیایی و کیفیت، آب تغییر نموده، بنابراین آب منطقه از نوع کلروره و سولفاته است. علاوه براین از نظر کشاورزی وشرب انسانی نیز قابل قبول است. همچنین مطالعات رسوب شناسی در طول رودخانه نشان می دهد که سه عامل اصلی، تغییرات ناگهانی شیب بستر، ورود سرشاخه های فرعی و رخداد سیلاب های فصلی، باعث تنوع بافتی رسوبات و تغییر پارامترهایی، همچون جورشدگی، کشیدگی و کج گردیده است. مطالعات رسوبشناسی و پترولوژیکی نشان می دهد که اغلب رسوبات دارای جورشدگی بسیار ضعیف، کج شدگی مثبت و کشیدگی متوسط بوده، و منشا بیشتر رسوبات بازه حور سنگ های آذرین بازیک و فوق بازیک است. همچنین بر اساس مطالعات صحرایی، سه مجموعه رخساره گراولی گراولیGmm) Gmg،Gh،،(Gt، ماسه ای Sh)،(Sl و گلی Fm) Fr،Fl(، و چهار عنصر ساختاری SG، HO، LS وFF شناسایی شدهاست. بنا بر مجموعه رخساره های رسوبی و عناصر رسوبی رودخانه بازه حور، سه مدل رسوبی، رودخانه های بریده بریده گراولی با جریان های ثقلی، مآندر با بار ماسه ای و مآندر با بار معلق پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: بینالود، بازه حور، کیفیت آب، رسوبشناسی، رخساره، عناصر ساختاری
  • محمود ذاکری نیری *، محمد محمدی هاشمی صفحات 45-53
    در تصمیم گیری های مدیریتشهری، بررسی مسائل هیدرولوژیکی از اهمیت خاصی برخوردار است. هیدروگراف رواناب خروجی آبریز در حوضه های شهری، یکی از ابزار مورداستفاده در این بررسی ها است. در این تحقیق با استفاده از محیط نرم افزاری GIS، رفتار حوضه های هندسی و واقعی موردبررسی قرار گرفته و با بهره گیری از محیط MATLABمعادلات موج سینماتیک برای تعیین زمان تعادل حوضه کدنویسی شده و با استفاده از مدل بارش- رواناب توزیعی حاصل، رفتار حوضه مورد بررسی قرار گرفته است. در بررسی حوضه هندسی، نتایج حاصل مدلسازی با یک سری از نتایج آزمایشگاهی مورد مقایسه قرار گرفته و درنهایت، مشخص گردید نتایج مدل ارائه شده با دقت بسیار بالایی با نتایج آزمایشگاهی مطابقت دارد. در مرحله بعد، حوضه واقعی (زیرحوضه آبریز اسلامشهر) مورد ارزیابی قرار گرفته و با تعیین خطوط هم پیمایش در این حوضه، منحنی TA(زمان- مساحت) برای این حوضه متناظر با شدت بارش های مختلف به دست آمد.
    کلیدواژگان: مدل بارش- رواناب، موج سینماتیک، حوضه آبریز اسلامشهر، GIS
  • آناهیتا کی نژاد*، قیس بدخشان ممتاز، مسلم قوام آبادی، زهرا رضایی شاهزاده علی اکبری صفحات 53-68
    منطقه مورد مطالعه در جنوب غرب شهر فیروز آباد استان فارس واقع در جنوب غرب ایران جای دارد و از نظر تقسیمات زمین شناسی در زون زاگرس قرار گرفته است. این ناحیه از نظر تکتونیکی فعال بوده و گنبد های نمکی متعددی در آن قرار دارد. وجود لایه های ضخیم نمک دار در سازند هرمز و به تبع آن ظهور گنبد نمک در ناحیه تاثیر زیادی در پارینه رسوب گذاری و شکل محیط رسوبی منطقه داشته است.بالا آمدن نمک از یک سو و فرونشست حوضه رسوبی از سوی دیگر، سبب تعادل در محیط رسوب و در نتیجه تغییر شدید در محیط رسوبی در نزدیکی گنبد نمکی می گردد.دامنه تغییرات تابع عمق محیط رسوب گذاری و حرکات تکتونیکی منطقه می باشد که طی زمان های پرمین تا عهد حاضر در منطقه وجود داشته است. طی دوره های پیشروی و پسروی هایی که در حوضه وسیع زاگرس صورت پذیرفته است. در محل بالا آمدن گنبد نمکی، این تغییرات به شکل بارزتری اثر کرده است.برای نیل به مقصود، گنبد نمگی منگرک را که در جنوب غرب شهرستان فیروزآباد واقع شده، مورد بررسی و پژوهش قرار گرفت. روش کار بر پایه بررسی های زمین شناسی و ساختاری صحرایی و اندازه گیری مقاطع واحدهای سنگ چینه ای منطقه مورد مطالعه در در فواصل مختلفی از گنبد نمکی منگرک استوار بود. نتایج این بررسی ها نشان می دهد که گنبد نمکی یاد شده در زمان کرتاسه پسین - پالئوسن در حال بالا آمدن بوده و تغییرات شدیدی به ویژه در ضخامت رسوبات نهشته شده در اطراف خود داشته است. نرخ بالا آمدن گنبد در زمان های مختلف یکسان نبوده و بالطبع به صورت مستقیم بر نهشتگی رسوبات پیرامون تاثیر گذار بوده است.به طور مسلم، گنبد پیش از دگرشکلی حوضه زاگرس وجود داشته و احتمالا حداقل در دریای پالئوژن پسین و نئوژن به صورت جزیره رخنمون داشته است (مانند جزایر گنبد نمکی امروزی خلیج فارس).
    کلیدواژگان: دیاپیریسم، زاگرس، گنبد نمکی منگرک، تغییرشکل چینه ای
  • خسرو شفیعی مطلق*، جهانگیر پر همت، حسین صدقی، مجید حسینی صفحات 69-86
    مدیریت صحیح حوضه های آبخیز کشور یکی از مهم ترین روش های استفاده بهینه از منابع آب و خاک می باشد برای این کار نیاز به اطلاعات جامع از روش های متفاوت مدیریتی و اجرایی است. چند دهه اخیر برآورد درست و به موقع از وضعیت کمی و کیفی رواناب یکی از دغدغه های مدیریت های کلان کشور به حساب می آید. این پروژه مدل سازی و ارزیابی و کارآیی مدل SWAT در شبیه سازی رواناب ماهانه ،تحلیل حساسیت ، بهینه سازی پارامترهای حساس ، بررسی تاثیر تغییر کاربری اراضی در طی چهار دهه اخیر برکمیت و کیفیت رودخانه مارون در ایستگاه خروجی حوزه ی آبخیز مارون (ایدنک) در استان کهگیلویه و بویراحمد می باشد. برای این مقصود از مدل نیمه توزیعی SWAT و برنامه یSUFI2 و در قالب بسته نرم افزاری SWAT CUP برای تحلیل حساسیت ، واسنجی، صحت سنجی و آنالیز عدم قطعیت بهره گرفته شد. دراین تحقیق ابتدا نقشه تغییر سطح کاربری ها ی اراضی موجود و همچنین نقشه خاک و پوشش گیاهی در حوضه آبخیز مارون در طی چهار دوره ده ساله از سال 1980 تا سال 2010 با استفاده از سنجنده های TM وETM ماهواره ی لندست مشخص شد. آمار مشاهداتی ایستگاه هیدرومتری ایدنک بعنوان ایستگاه مبنا در طی سالهای 1970 تا 2010 طی چهار دوره ده ساله مورد استفاده قرار گرفت.مقایسه اثر گزینه های مدیریتی کاربری اراضی بر مولفه های مختلف چرخه هیدرولوژیکی و همچنین مقادیر مختلف رواناب نشان می دهد طی چهار دهه اخیر سناریوی بدبینانه اتفاق افتاده با ادامه روند تخریبی در کاربری اراضی به سمت حالت قهقرایی مقادیر مختلف رواناب افزایش و نفوذپذیری و آب گذری به آبخوان های سطحی و عمیق، کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: کاربری اراضی، مدل SWAT، SUFI2، حوزه ی مارون
  • علی نوحی*، افشار ضیاء ظریفی صفحات 85-100
    امروزه اطلاعات حاصل از عملیات ژئوفیزیک هوابردی اهمیت فراوانی در اکتشاف مواد رادیواکتیو دارند. در حقیقت این داده ها پایه اصلی برای اکتشاف عنصر اورانیوم در مناطق مختلف هستند. در این نوشتار با تجزیه و تحلیل داده های حاصل از ژئوفیزیک هوایی شمال غربی ایران در برگه 1:100000 سراسکندر به شماره 5464 محدوده های امیدبخش برای عناصر اورانیوم، توریوم و پتاسیم مشخص شده و همبستگی بین عناصر رادیواکتیو شناسایی شده اند. نخست با استفاده از روش آمار کلاسیک، محاسبه پارامترهای آماری و رسم هیستوگرام های عناصر رادیواکتیو، در منطقه مورد مطالعه صورت گرفت و همچنین نقشه های امیدبخش براساس پراکندگی حول میانگین ترسیم شد. در ادامه بر اساس روش فرکتال نمودارهای تمام لگاریتمی عیار_مساحت از داده های رقومی منطقه ترسیم شد و سپس با استفاده از جدایش پله ای محیط های متفاوت (زمینه، حدآستانه، آنومالی) با توجه به ضریب زاویه منحنی عیار _ مساحت، نقشه های مربوط به مناطق آنومالی اورانیوم، توریوم و پتاسیم تهیه شد. سپس با ترسیم نمودارهای پراکنش داده ها، ضرایب همبستگی این عناصر مورد بررسی قرار گرفت و در ادامه تصویر رادیوالمانی مثلثی منطقه در فضای رنگی GRB بدست آورده شد و در نهایت به پردازش این تصاویر و استخراج اشکال مهم و مشخص شدن مناطق داغ ناهنجاری های اورانیوم و معرفی اندیسهای معدنی امید بخش کانسارهای پرتو زا برای سیر مراحل اکتشافی پرداخته شد.
    کلیدواژگان: عناصر رادیواکتیو، روش فرکتال، ضرایب همبستگی، رادیوالمانی مثلثی
  • محمد فاریابی*، منوچهر چیت سازان صفحات 101-115
    تعیین نحوه تبادلات آبی بین آب زیرزمینی و رودخانه ها، به عنوان مهمترین منابع آب در مناطق خشک و نیمه خشک، در سال های اخیر توجه بسیاری از محققین را به خود جلب کرده و روش های مختلفی مانند استفاده از نشت سنج ها، مینی پیزومترها و دیتالاگرهای حرارتی و همچنین سنجش و مطالعه پارامترهای فیزیکوشیمیایی برای بررسی این تبادلات آبی توسعه پیدا کرده اند. رودخانه دز که سومین رودخانه بزرگ ایران است، یکی از منابع آب سطحی مهم در بخش شمالی استان خوزستان است. در این مطالعه برهمکنش این رودخانه و آبخوان موجود در بخش شمالی محدوده دزفول- اندیمشک با استفاده از پارامترهای فیزیکوشیمیایی مطالعه شده است. به این منظور تغییرات زمانی و مکانی پارامترهای کیفی آب زیرزمینی و رودخانه بررسی شده است. در بررسی های زمانی از نتایج آنالیز شیمیایی منابع انتخابی موجود در منطقه و رودخانه دز استفاده شده است. برای بررسی مکانی تبادلات آبی رودخانه و آبخوان نیز 69 نمونه آب زیرزمینی از چاه های بهره برداری جمع آوری و آنالیز شده است. نتایج این آنالیزهای شیمیایی با استفاده از نمودارهای پایپر، درو و نمودارهای ترکیبی و همچنین روش های آماری مانند آنالیز خوشه ایبررسی شده است. همچنین از برنامه کامپیوتری PRO-GRADE برای ارزیابی نتایج حاصله از پارامترهای فیزیکوشیمیایی استفاده شده است. نتایج حاصل از این تحقیق موید وجود ارتباط هیدرولیکی بین رودخانه دز و آبخوان در منطقه مورد مطالعه است. ماهیت هیدرولیکی رودخانه دز به صورت یک رودخانه دهنده است. اندازه گیری غلظت نیترات در آب رودخانه و آب زیرزمینی نیز موید کاهش آغشتگی نیتراته آبخوان توسط آب نفوذ یافته از طریق رودخانه است.
    کلیدواژگان: آب زیرزمینی تبادلات آبی، پارامترهای فیزیکوشیمایی، رودخانه دز
|
  • Ali Ghasemi *, Morteza Razmara Pages 1-15
    The study area, located in north Torbat Heydarieh, contains ophiolitic units comprised by chromium-bearing minerals such as Spinel. The results obtained from water samples analysis using XRF indicate high chromium concentrations in ophiolite complex as major source. Serpentinite, the dominant lithology in the area, comprises excess chromium concentration, being responsible for chromium-polluted water resources. As well as average chromium concentration severely decreases from serpentinite to other lithological units. Hydrogeochemical investigation of water resources that major cations and anions are in the order of Na>Mg2>Ca2>K and Cl->HCO3->HSO42-, respectively. Regarding piper diagrams, water samples indicate a variety of facies (water type) including Na-HCO3 (3 samples), Na-Cl (3 samples), Ca-HCO3 (3 samples), Mg-Cl (3 samples) and Mg-HCO3 (2 samples). Comparing with WHO (2011) permissible chromium limit, water resources of the study area indicate excess chromium concentration. Due to limited chromite mining in the area, the anthropogenic activity
    could not be responsible for the elevated chromium level in the water resources, suggesting the dominant geogenic source of chromium. The abundance of Fe-Mn oxy-hydroxides in most sites of the area leads to chromium oxidation from Cr3 to Cr6. Average values of pH> 7.6 and DO> 7.67 mg/l of the water resources also reflect that Cr chiefly occurs as Cr6 and Cr2O72- and CrO4- deposits.
    Keywords: ophiolitic, chromium, Hydrochemistry, water resources, serpentinite
  • Mehdireza Poorsoltani *, Sifollah Alami Pages 19-46
    Binalud watershed is located, South-East of Mashhad, that geologically, is a part of Binalud zone. Binalud watershed contanis three subbasins, which among them, Bazeh-Hour subbasin has been studied. Climatology, Bazeh-Hour area is arid and semi-arid, and, so, due to the various geological units, the chemical composition and the quality of the water has been changed, so, the type of water is sulfuate and chloride. Additionally, in terms of agriculture and human drinking is also acceptable. Thus sedimentology studies, along Bazeh-Hour river shows that three main factors, sudden changes of slope, entrance of minor channels and seasonal flood events, caused the sediments fabric variation, and parameters changing, such as sorting, skewness and kurtis. So, sedimentology and petrology studies show that the most sediments are very poor sorted, platykurtic and fine skewed, and basic and ultrabasic rocks are the main source of Bazeh-Hour deposits. Although, based on field studies, three facies associations are recognized, that consist four gravely facies, Gmm, Gmg, Gcm and Gci, two sandy facies, Sh and Sl, and three mud facies, Fm, Fr and Fl, and four structural elements, SG, HO, LS and FF are identified. In according to Bazeh-Hour river facies associations and structural elements, three depositional models, gravely bradied rivers with gravity flows, sandy meandering river and fining grain meandering river are suggested.
    Keywords: Binalud, Bazeh-Hour, water quality, sedimentology, facies, structural elements
  • Mahmood Zakeri Niri *, Mohammad Mohamadi Hashemi Pages 45-53
    Hydrologic problems are important in urban management. Hydrograph is an efficient tool in this management. In this paper behavior of synthetic and real watershed is studied. In first equations of Kinematic Wave Theory have coded in MATLAB and finally by achieved model in MATLAB and use of GIS, reaction of watershed have assessment. In real watershed state, computed results have compared with a set of laboratory data (Observed Results). Comparison showed accuracy in regression. In second step, Islamshahr Watershed as a real watershed has assessment and by making isochrones, Time-Area curve was result by variety in rainfall intensity
    Keywords: Rainfall-Runoff Model, Kinematic Wave, Islamshahr Watershed, GIS
  • Anahita Keynezhad *, Ghis Badkhashan Moomtaz, Moslem Ghavam Abadi, Zahra Rezaee Pages 53-68
    The studied area is located in South West of Firozabad city in Fars province, south west of Iran, and structurally situated in Zagros zone. Tectonically, the area is active and has numerous salt domes. Existence of thick layers of salt in Hormuz complex and consequently appearance of salt domes in this area, effected on the ancient deposition and sedimentary basin. Salt rising on one side and subsidence of sedimentary basin on another side, caused of drastic changes in sedimentary basin near the salt dome. Range of changes is related to the depth of sedimentary basin and tectonic movements, during Permian period to present. During of sea regression and transgression periods in the wide Zagros basin, these changes effected significantly in salt dome rising areas. To achieve this goal, Mangarak salt dome in the southwest of Firozabad was chosen and researched data. The result of these studies indicate that salt dome has been rising at late Cretaceous - Paleocene and found great changes in thickness of sediments which around it.Absolutely, this salt dome existed before deformation of Zagros basin and probably it has been exposed such as island in late paleogene and Neogene (such as the Persian Gulf Island’s salt domes).
    Keywords: Diaprism, Zagros, Mangarak salt dome, Strata deformation
  • Khosro Shafei Motlagh *, Jahangir Poorhemat, Hossen Sedghi, Majid Hosseini Pages 69-86
    The Correct management watersheds is one of the most important methods is the optimal use of soil and water resources. To do this, it s need for comprehensive information of different methods administrative management. Recent decades, correct and timely assessment of quantitative and qualitative runoff is considered one of the concerns of the country's macro management.This project is modeling and evaluation and efficiency of the SWAT model to simulate the monthly runoff, sensitivity analysis, optimization of critical parameters, to evaluate the effect land use during the past four decades on Quantity of Maroon River watershed at the departure station (Idanak) in Kohgiloyeh and Boyerahmad. For this purpose, were used from semi-distributed SWAT model and SUFI2 program in the form of bundles SWAT CUP for sensitivity analysis, calibration, validation and uncertainty analysis.In this research first were prepared changes in land use map available as well as soil and vegetation in the watershed Maroon map within four ten-year period from 1980 to 2010 by using TM and ETM sensor of Landsat satellite .Observations Data of hydrometric Idenak station as base station was used during 1970 to 2010 in four ten-year period to observe changes in runoff during the calibration and validation. Compare the effect of land use management options on the different components of the hydrological cycle shows different amounts of runoff. Shows a the pessimistic scenario occurred in four decades. With continuing damage to the state in land use regression various amounts of runoff increases and decreases permeability and gullies on the surface and deep aquifers.
    Keywords: land use, SWAT model, SUFI 2, Maroon basin
  • Ali Nohi *, Afshar Zia Zarifi Pages 85-100
    Nowadays geophysical airborne data have high importance for radioactive mineral exploration. In fact these data is major base for radioactive elements exploration. In this study by airborne radiometric data interpretation collected from Hashtrod 1:100000 sheet no. 5464 situated in north Iran expectation areas for uranium, thorium and potassium were recognized. Firstly, statistical parameters were calculated and radiometric element's histograms of the area were drawn using conventional statistics. Moreover, promising maps were drawn based on the dispersion around the mean. Then, concentration- area full logarithm plots were drawn by using fractal method and digit data collected in the area. Next, plots associated uranium, thorium and potassium anomalous areas were prepared after step separation of different environments (background, threshold, anomaly) had been done based on C-A angular coefficient curve. The correlation coefficients between These elements were determined after some tables of data scattering were drawn. The image Ternary radioelement map color space GRB earns in the region and finally to process the images and extract the most important forms of uranium anomalies identified hot area and the introduction of promising deposits of radioactive minerals indexes were examined for discovery proceedings.
    Keywords: radioactive elements, fractal method, correlation coefficients, Ternary map
  • Mohammad Faryabi *, Manochehr Chitsazan Pages 101-115
    Determination of the hydraulic interaction between the rivers and groundwater, as the most significant water resources in arid and semi-arid regions, attracted a great attention recently. In recent years, several methods have been used for the study of these water exchanges such as seepage meters, minipiezometers, temperature data loggers and the study of the physicochemical parameters. The Dez River that is the third largest river in Iran also is one of the important surface water resources in the northern part of Khuzestan province. In this research, the water physicochemical parameters were used to assessment of the interaction between the Dez River and aquifer in the north part of Dezful-Andimeshk district. To this purpose, the temporal and spatial variations of river and groundwater quality parameters have been studied. The physicochemical analysis results of the river and quality monitoring wells have been used for the temporal assessments of river-aquifer interaction. For spatial assessment of the river-aquifer interaction, 69 groundwater samples were collected from the abstraction wells. Hydrochemical diagrams such Piper and composition diagrams along with some statistical methods such as Cluster Analysis were applied to the interpretation of the results of the water samples analysis. Also, the PRO-GRADE computer code was used for evaluation of the achieved results. The results of this study show that the Dez River has a losing nature and its recharge water in to the underlying groundwater body can enhance the quality of the groundwater in the study area. The measured nitrate concentration of river and groundwater also shows the positive role of river infiltrated water on the groundwater quality
    Keywords: Dez River, Groundwater, physicochemical parameters, Water exchanges